Știrea zilei
Marea coaliție PNL – PSD plesnește deja la municipiu, primarul la mâna a trei debutanți pentru un munte de bani după ce liberalii iar s-au enervat

Aleșii de la municipiu se întâlnesc miercuri în ședință extraordinară, iar primul punct de pe ordinea de zi îl reprezintă stabilirea impozitelor și taxelor pe anul viitor.

Se dorește modificarea hotărârii prin care s-au stabilit deja dările pe 2022


În fapt, primarul Cosmin Andrei a inițiat un proiect privind modificarea unei alte hotărâri, adoptate în luna aprilie a acestui an, prin care s-a fixat cuantumul dărilor la bugetul local pe 2022.


Între timp, execuția bugetară pe anul în curs este aproape finalizată și pe baza noilor date Direcția de Impozite și Taxe Locale (DITL) dorește practic amendarea precedentei hotărâri.


Noul proiect prevede majorarea a 10 taxe și impozite și eliminarea scutirii la plata impozitului pe clădiri pentru imobilele monument istoric neîngrijite.


De exemplu, cota de impozit pentru clădirile rezidențiale deținute de persoanele fizice ar urma să crească de la 0,085% din valoarea impozabilă la 1%.


Printre altele, proiectul prevede și majorarea cu 300 – 400% a impozitului pe clădirile și terenurile neîngrijite din intravilanul orașului.

 

Liberalii nu vor


În ziua dinaintea ședinței, organizația municipală a PNL Botoșani a trimis un comunicat prin care anunță că toți cei nouă consilieri locali ai partidului vor vota împotriva proiectului inițiat de DITL și primar.


Liberalii susțin că între Crăciun și Revelion nu este momentul potrivit pentru o astfel de dezbatare și că taxele și impozitele trebuie să rămână la același nivel, fără a fi introduse altele noi.


Culmea, ei invocă tocmai creșterea veniturilor categoriilor vulnerabile realizată de către Executiv, în care rolul cheie l-a jucat Ministerul Muncii și Solidarității Sociale condus de social-democratul Marius Budăi.


”Este greu de înțeles cum am putea justifica în ochii botoșănenilor faptul că guvernul a reușit creșterea pensiilor, alocațiilor și a altor venituri ale oamenilor în 2022, iar majorarea taxelor și impozitelor locale ar anula această creștere de venituri. Apreciem de asemenea că municipiul Botoșani a beneficiat în ultima perioadă de sume consistente alocate de către Guvernul României, fiind redusă astfel substanțial presiunea privind creșterea veniturilor proprii prin majorarea taxelor și impozitelor locale”,


Comunicat PNL Botoșani.

 

Un război care nu se mai termină


Ceea ce se întâmplă demonstrează că, în ciuda coaliției create la nivel central, pe plan local PSD și PNL au poziții ireconciliabile. În realitate, asistăm la același război Cosmin Andrei – Cătălin Flutur, ambii preocupați să câștige capital electoral în perspectiva alegerilor din 2024. Când Cosmin Andrei era viceprimar și Cătălin Flutur primar, primul se împotrivea majorării taxelor și impozitelor propuse de celălalt, pentru ca acum să asistăm la același lucru, dar pe invers.


Edilul-șef are nevoie de 12 voturi pentru ca proiectul să fie aprobat astfel încât, pe lângă cei 11 social-democrați, trebuie să mai voteze proiectul și viceprimarul Liviu Toma, care însă mai mereu la hotărârile importante a votat alături de liberali sau unul dintre cei doi consilieri USR.


Atât reprezentantul Pro România, cât și Raluca Curelariu și Marcel Gheorghiță, de la USR, se află la primul mandat de consilier local.

 

UPDATE: Proiectul privitor la majorarea taxelor și impozitelor locale a fost adoptat cu 12 voturi pentru (consilierii PSD și Liviu Toma de la Pro România). Au votat împotrivă liberalii și Raluca Curelariu de la USR-PLUS. Vom reveni cu mai multe detalii privitoare la discuțiile dinaintea votului dar și cu taxele care au suferit modificări pentru anul viitor. 

 

loading...
SCANDAL monstru în Primărie! Flutur a acuzat PSD-iștii de tranzacții mafiote, viceprimarul Buhăianu a cerut test pentru alcoolemie – VIDEO
Un fost ministru al Muncii îl ia peste picior pe Marius Budăi: Au sosit bidoanele cu cerneală

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

Matematicienii la Botoșani: Radu Gologan anunță un ”adevărat festival al școlii românești” / Medalii de aur pentru doi profesori / Primarul a primit în sfârșit o distincție - GALERIE FOTO
În acest weekend, la Botoșani se desfășoară două importante evenimente menite să readucă în atenție două dintre cele mai importante personalități născute pe aceste meleaguri, Dimitrie Pompeiu și Octav Onicescu.
Mihai Țurcanu ridicat de DNA în puterea întunericului, după 12 ore de percheziții învăluite în tăcere! Ar fi vizat de patru infracțiuni – VIDEO & GALERIE FOTO
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a fost percheziționată de procurorii DNA Suceava, în cursul zilei de vineri, 13 mai 2022.Mihai Țurcanu, directorul instituției, a fost ridicat la finalul acțiunii când afară era deja noapte.
Dezvăluire LIVE - Cum a câștigat alegerile un politician de calibru: Mergeam la cumătrii neinvitat / Aveam câte patru-cinci nunți pe noapte VIDEO
Viceprimar la Sulița, vicepreședinte al Consiliului Județean, deputat, președinte al CJ și președinte al PNL Botoșani, acestea sunt cele mai înalte funcții pe care Florin Țurcanu le-a deținut în cariera sa politică. Invitat joi la Botoșăneanul TV, actualul vicepreședinte al filialei ALDE, a dezvăluit câteva din strategiile prin care a reușit să convingă oamenii să voteze partidul pe lista căruia a candidat.
Parcare supraetajată inaugurată de belgianul care deține Botoșani Shopping Center, primar și afaceriști! PLANURI pentru extinderea complexului pe un nou nivel, cu magazine ale brandurilor cunoscute – VIDEO & GALERIE FOTO
Hendrik Danneels, deținătorul Botoșani Shopping Center, a ajuns în municipiu în dimineața zilei de joi, 12 mai 2022, pentru a inaugura parcarea supraetajată ce a fost construită recent lângă complexul comercial.
Orașul unde oamenii cară lemne în apartamente ca să se încălzească, blocurile aduc a tancuri ruginite - VIDEO & GALERIE FOTO
Anul 2022: vremuri în care tehnologia ne duce virtual la capătul lumii.În realitatea noastră mioritică, nici vorbă de asemenea invenții. Oamenii încă se încălzesc la bloc făcând focul în sobe.
Două fetițe s-au bătut pe Pietonalul Unirii! S-au trântit pe jos și s-au tras de păr, cei din jur... filmau și încurajau – VIDEO
S-a întâmplat sâmbătă, 7 mai 2022, pe Pietonalul Unirii din municipiul Botoșani, cea mai frecventată zonă a orașului pentru promenadă.O zi frumoasă, cu soare și perfectă pentru tradiționala plimbare de pe pietonal alături de prieteni sau familie.
Când destinul se face sărbătoare: Angela Paveliuc-Olariu, un fenomen irepetabil sau despre bucuria de a trăi dăruind – GALERIE FOTO&VIDEO
Sărbătorită în trei județe: Suceava, Iași și Botoșani. Iubită și admirată deopotrivă de tineri și de bătrâni, de țărani și de cercetători, de specialiști în diverse domenii, Angela Paveliuc-Olariu a devenit un reper în etnografie și nu numai.
Om de afaceri cu peste 2 milioane euro pe an, a plătit cotizația în avans la un partid după care a demisionat ca să nu fie dat afară - VIDEO
În 2020 a fost revelația alegerilor locale de la Botoșani. Aflat la prima candidatură din carieră, a reușit să obțină ca independent 1.531 de voturi în competiția pentru funcția de primar, clasându-se pe locul al patrulea, înaintea pretendenților de la unele partide, precum Pro România și ALDE.
400.000 de lei – Drumul spre Ipotești străjuit de o cruce de peste 20 de metri: Dacă tot se numește Dealul Crucii, atunci am hotărât să facem și acea cruce giganticăGALERIE FOTO
Șoseaua care face legătură între satul Ipotești și drumul național Botoșani – Dorohoi este străjuită de câteva zile de, probabil, cea mai mare cruce din județ. Construcția acesteia se apropie de final.
Loading...
Clubul de handbal a intrat în FALIMENT: clinici, hoteluri, Federația de Handbal și chiar Poliția Locală LOVITE financiar
Povestea echipei de handbal care pentru un sezon a evoluat în cel mai înalt eșalon românesc al acestui sport s-a terminat brusc. După evenimentele incredibile de la sfârșitul anului trecut, când echipa nu a mai fost primită la un meci în Sala Polivalentă din cauza datoriilor, în primăvara acestui an clubul și-a cerut singur falimentul.
Poliția chemată pentru a da afară un salariat al Primăriei, de la locul de muncă: Bineînțeles că m-am dus la serviciu...VIDEO
S-a întâmplat la Botoșani într-o unitate de stat, marți, 3 mai 2022. Polițiștii au fost chemați să scoată un angajat de la locul de muncă, de unde a fost dat afară de șefi.
Povestea unui copil captivat de doamna farmacistă... CUM au fost puse bazele lanțului de farmacii aflat de două decenii pe piața din Botoșani – VIDEO
Orice lucru bine făcut este bazat pe cunoaștere amestecată cu pasiune, muncă și perseverență. Anca Boldea, fondatoarea lanțului de farmacii care-i poartă numele, dezvăluie că, fără aceste aptitudini, succesul nu este unul garantat.
Direcție a Primăriei amendată de Garda de Mediu pentru un „cimitir” de rable ridicate de pe stradă și gunoaie aruncate aiurea - FOTOGALERIE
După ce anul trecut a amendat chiar Primăria Botoșani, în 2022 a venit rândul unei direcții a municipalității. Controlul a fost efectuat în cursul lunii aprilie, în urma unei sesizări care a fost depusă la Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Botoșani.
Most Wanted de Botoșani: Doi de Marius și un Eugen, fugari după o tentativă de omor și țepe date oamenilor
Doar trei botoșăneni mai figurează pe lista Most Wanted a Poliției Române. Au încălcat legea în diferite moduri și sunt încă neprinși.
Loading...
Rețele de socializare: Marea familie a prieteniei sau locul de întâlnire al semi-analfabeților și „experților”? – Oameni care nu știu să scrie românește erau mari virusologi VIDEO
Probabil că genul de persoană care comentează în necunoștință de cauză cu o dârzenie încăpățânată, care emană invariabil ură și care se pricepe aproape la orice domeniu, a existat dintotdeauna. Dar se manifesta în propriile cercuri de cunoscuți.Unul dintre dezavantajele rețelelor de socializare este probabil faptul că astfel de oameni și-au găsit locul perfect de întâlnire, cu alții asemenea lor.
Conducerea uneia dintre cele mai importante instituții de la Botoșani preluată de un funcționar cu carieră de peste 30 de ani - FOTOGALERIE
Unul dintre posturile de conducere de la o importantă instituție publică din Botoșani s-a eliberat înaintea sărbătorilor pascale.
Botoșăneancă decedată în noaptea de Înviere! Autoritățile i-au sigilat ușa și au lăsat moarta în casă, de Paști - FOTOGALERIE
S-a întâmplat că femeia de 65 de ani a murit tocmai în noaptea de sâmbătă spre duminică, 24 aprilie 2022, adică de Înviere.Fiindcă nu avea rude și cine să o ducă la biserică, ușa i-a fost sigilată și moarta a fost lăsată în casă de Paști, până la găsirea unei soluții.
HRISTOS A ÎNVIAT! Botoșănenii au primit Lumina, clopotele au răsunat în toate bisericile: Atenţia ne este îndreptată spre cei aflaţi în luptă fratricidă, spre cei care suferă, spre mai marii lumiiGALERIE FOTO&VIDEO
Sărbătoarea Sfintelor Paști fără restricții, fără măști, fără distanțare socială. Hristos a Înviat, în acest an, în mii de inimi de botoșăneni veniți în biserici pentru a primi Lumină.
Minune? Preotul care timp de doi ani a intrat zi de zi în toate secțiile spitalului și nu s-a îmbolnăvit: S-o fi gândit Dumnezeu că are cineva treabă cu mine - VIDEO
Au fost la Botoșani preoți care în pandemie au contactat virusul, iar unii au făcut forme grave ale bolii, fiind nevoiți să stea în spital și apoi în concediI medicale câteva săptămânii. Unii s-au aflat aproape de moarte și cei dragi lor au făcut apel către credincioși să se roage pentru sănătatea lor.
Fără RESTRICȚII, după doi ani de pandemie – UNDE și CUM petrec aleșii de la Botoșani sărbătorile pascale
În urmă cu doi ani, sărbătorile pascale au provocat o importantă undă de șoc printre botoșăneni, dar și la nivel global.Întâlnirile cu familiile au fost interzise, iar preoții au fost cei care au dus Lumina Sfântă în casele botoșănenilor.
Cu actualii consilieri , cu majoritatea pusă doar pe interesele proprii , cu un fost primar care îi face loc altuia , adică lui Țurcanu, care se visează primar , nu se va face absolut nimic, la care se adaugă trădătorul Toma, bine cei de la USSR au primit deja de la PSD , DAR logic că mai vor , doar interese personale , nimic pentru cetățeni. Dar așa merita ,când s- a putut lua masuri nu s- a vrut acum Țurcanu îl joacă pe primar cum vrea el.
29 decembrie 2021, 11:48
Taxe,Taxe si iar taxe, pe principiul ,da-mi banul tau cu japca ca stiu eu cum sa-l cheltuiesc mai bine, asta au stiut intotdeauna partidele cu apucaturi comuniste. Ce investitii au atras in acest oras..??? Cate locuri de munca au creat ?? Cum au incurajat investitorii privati??? un mare zero barat....aaa si ca sa nu uitam, PSD-ul face ca si madam Rovana Plumb care punea taxe peste taxe de poluare, dar familia ei isi inmatricula bolizii in Bulgaria, ca sa NU PLATEASCA TAXE...
29 decembrie 2021, 11:06
Eu nu cunosc nici o persoana defavorizata care detine cladiri istorice in oras. Poate ca primaria ar trebui sa mareasca si taxele pentru blocurile nou construite in centru. Poate mai amenajam o parcare ceva. Taxele pentru gunoi mi se par normal sa creasca atata timp cat nu suntem in stare sa colectam gunoiul selectiv. Deasemeni ar trebui implementata parcare cu plata pe orice strada din centrul orasului in paralel cu scoaterea putorilor de la politia locala din barlog pentru a face ordine in modul cum se parcheaza in oras. Cu precadere zona centrala dar nu numai. Solutii sunt si inca simple. Trebuie doar sa vrei.
29 decembrie 2021, 07:26
Sondaj
Ar trebui introduse uniformele școlare obligatorii?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Este ieșirea mea oficială din zona de confort. Prea fac duș, prea dorm la mine acasă când vreau eu, prea mănânc când îmi e foame, gata, e nevoie de o provocare :)) Sincer, abia aștept sa ajung, abia aștept sa îl distrug ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9472 lei
USD
Dolarul SUA
4.6322 lei
CHF
Francul elveţian
4.7915 lei
GBP
Lira sterlină
5.8254 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6326 lei
XAU
Gramul de aur
277.6524 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2438 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2933 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2944 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6225 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2014 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6649 lei
Vremea
astăzi
Botosani
15.6 o C
Dorohoi
15.7 o C
Bucecea
14.9 o C
Darabani
9.6 o C
Saveni
16.1 o C
Ştefăneşti
13.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.