Știrea zilei
Marii oameni de afaceri disperați din cauza prețului aberant al energiei: Murim în chinuri / Închidem acest an într-un dezastruFOTOGALERIE

Câteva dintre cele mai mari companii din Botoșani au participat prin acționari sau directori la o întâlnire care a avut loc la Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) referitoare la prețurile uriașe pe care le-a atins energia.

Serconf ar putea intra pe pierdere pentru prima dată

 


Dacă în privința gazelor antreprenorii au căzut de acord că piața s-a mai stabilizat, în ceea ce privește electricitatea s-au plâns că situația este tragică.


Directoarea SC Serconf SA le-a relatat celor prezenți că pe 8 octombrie contractul pe care fabrica îl avea cu Enel s-a încheiat, iar compania energetică a refuzat să încheie o nouă înțelegere astfel încât a ajuns la FUI (Furnizori de Ultimă Instanță), acolo unde tarifele variază de la o zi la alta.


”S-ar putea ca din cauza utilităților în trimestrul 4 să intrăm în pierdere. Și nu am avut niciodată pierdere”,


Manuela Zarug, director general SC Serconf SA.


A adăugat că la începutul anului a bugetat un preț dublu la gaz față de cel practicat la acea dată, dar chiar și așa își depășește prevederile.


I s-a recomandat să investească în panouri fotovoltaice, dar Valeriu Iftime, președintele CCIA Botoșani și al grupului ”Elsaco”, specializat tocmai în proiecte energetice, i-a răspuns că acestea nu sunt fezabile pentru marii consumatori, ci sunt pretabile mai ales la case.

 


”Forța e în noi, dar nu mai avem nici forță”

 


Managerul de la SC Rolana Tex SRL a arătat că factura la energie aproape i s-a cvadruplat față de primăvară, de la 250.000 de euro lunar la 900.000 de euro.


Compania își vinde aproape toata marfa în străinătate, de unde i s-au acceptat măriri de prețuri de maxim 25%. Iar energia reprezintă 48% din costul produsului final.


”Politizăm foarte mult această problemă care este una de strategie națională și care în curând se va transforma într-o mare problemă socială și atunci ce facem? Forța e în noi, dar nu mai avem nici forță”,


Agnes Holca, director general SC Rolana Tex SRL.


Și aceasta fiindcă din cauza prețurilor exagerate la energie unele firme vor fi nevoite să își sisteze activitatea și să trimită angajații în șomaj.

 


Concentrați pe Schengen și mai puțin pe energie

 


CCIA a organizat ședința pentru că săptămâna trecută Valeriu Iftime a participat în capitală la o întrunire la nivel guvernamental înalt pe tema prețurilor la energie. Deși inițial a avut senzația că Executivul este cât se poate de focusat pe rezolvarea problemei, ulterior a realizat că, în realitate, preocuparea majoră este aderarea la spațiul Schengen.


Și că, în ciuda faptului că impresia inițială a fost aceea că prețul la electricitate va fi plafonat de la 1 noiembrie, neoficial s-a transmis că măsura va fi intra probabil în vigoare abia de la 1 ianuarie 2023. Fără să se știe însă care va fi procentul.


”Până atunci murim în chinuri”,

Manuela Zarug, director general SC Serconf SA.


Astfel că patronii au reclamat că nu își pot întocmi bugetele pe anul viitor fiindcă nu știu care va fi prețul la energie.


Și chiar dacă l-ar cunoaște tot nu ar putea să o facă pentru că plafonarea despre care se vorbește ar urma să fie valabilă doar până în luna august a anului viitor.


”Închidem acest an într-un dezastru național. Eu mă gândeam, dacă tot faceți plafonare, să intre în vigoare de la 1 noiembrie, așa credeam. Toată greutatea pe care noi astăzi o mutăm pe ianuarie este greutatea pe care tot noi o vom plăti”,


Valeriu Iftime, președinte CCIA Botoșani.

 

 

Cea mai proastă veste nu este prețul, ci faptul că nimeni nu are o soluție

 


Iar vestea și mai proastă este că după întrevederile de la București ”nu am văzut pe nimeni capabil să spună: am o soluție. La nivelul fiecărui partid politic, fie că e PSD, fie liberali, știu o problemă, dar nimeni nu știe ce este de făcut”.


40 de miliarde de lei


ar fi datoria Statului Român către furnizorii de energie pentru plafonările deja făcute


Aceste debite uriașe ar reprezenta unul dintre motivele pentru care furnizorii de energie refuză să mai încheie contracte pentru că nu știu când își vor primi banii din diferența între prețul plafonat și cel real.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
ALARMĂ energetică! E.ON începe să refuze prelungirea contractelor, Agenția de Muncă rămâne fără furnizor de energie 
Criza energetică lovește și la „Mavromati”: Niciun furnizor NU s-a înscris la licitație

 

Ucraineni prinși la furat produse de primă necesitate, se îmbogățesc doar botoșănenii de pe urma lor - FOTO
Un grup ce cetățeni din Ucraina a atras atenția serviciului de pază din cadrul unui hipermarket din municipiul Botoșani. Una dintre femei avea în mâneca gecii mai multe produse de primă necesitate.
DUREROS: Șoferiță judecată la Botoșani pentru moartea în accident a fiicei de 9 ani
 Dosarul se află pe rolul instanței de la Judecătoria Botoșani, primul termen fiind stabilit pentru luna aprilie.
Prefectul a sesizat MAI-ul, sute de oameni stau în aceeași casă, primarul nu mai știe câți cetățeni are în acte: Nimeni nu-mi spune
Suspiciunea că în unele comunități populația a crescut în mod artificial a atras atenția autorităților. Prefectul Sorin Cornilă a solicitat o analiză amănunțită a acestor localități.
Blocurile sociale de la ANL Cișmea aproape gata, cetățenii din Centrul Istoric au prioritate: Nu putem risca viețile chiriașilorGALERIE FOTO
Ansamblul de locuințe sociale nou ridicate în zona ANL Cișmea este aproape de finalizare. Constructorul a reușit să realizeze finisajele exterioare, urmând ca în ultima etapă să se ocupe de intervențiile la interior.
”Cretinii de la Nova Apaserv”! Angajați de la ”Apă” dați pe mâna Poliției: încasau bani de la oameni „pe plicuri” și taxe care nu există
Serviciul de Control și Antifraudă din cadrul SC Nova Apaserv SA continuă să scoată la iveală cazuri în care compania este prejudiciată. Alte două situații au fost depistate în două comunități botoșănene, implicați fiind foști sau actuali angajați.
Scandal de weekend între vechii PNL-iști și foștii PDL-iști cu amenințări cu tribunalul: Blocați toată organizația / Vreți să ne dizolvați
Imensul scandal care avut la alegerile din cadrul organizației municipale a PNL Botoșani în vara anului 2021, soldat cu desemnarea unei noi conduceri, nu a liniștit deloc apele între liberali. Ba dimpotrivă, cum șefia filialei a fost câștigată de foștii PDL-iști, iar cea județeană de vechii PNL-iști, conflictul a continuat mocnit timp de aproape doi ani.
Adolescent de 17 ani violat toată noaptea în pădurea Rediu de un bărbat din Suceava
Un băiat din Botoșani a fost victima unei agresiuni sexuale care s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, 21 martie 2023.
Noul stadion va fi construit pe patru nivele, cu tribune acoperite, loje VIP, parcare subterană și supraterană și spații comerciale – DETALIILE făcute publice de primar – VIDEO
După schimbul dur de replici între Valeriu Iftime, președintele grupului ”Elsaco”, proprietarul FC Botoșani și primarul Cosmin Andrei, edilul șef a dorit să explice public ce demersuri a întreprins pentru ca Stadionul Municipal din Botoșani să aibă parte de lucrările de modernizare care au tot fost promise de-a lungul anilor.
Se pregătește un nou sens giratoriu într-o zonă extrem de aglomerată: Este o intersecție foarte complicată VIDEO & FOTOGALERIE
Primăria Botoșani are în plan anul acesta reînființarea sensului giratoriu de la Botoșani Shopping Center, în zona showroom-ului Darex Auto. Amenajarea acestuia face parte dintr-un proiect mai larg de refacere a străzii Sucevei.
Vicepreședintele Camerei Deputaților a venit special până la Botoșani pentru un spectacol al Filarmonicii – VIDEO & GALERIE FOTO
S-a întâmplat la spectacolul ”Zavaidoc simfonic” care a avut loc pe data de 3 martie la Botoșani. Între Ziua Îndrăgostiților, Dragobete, Mărțișor și Ziua Femeii, Filarmonica ”George Enescu” a organizat un concert dedicat cu precădere muzicii românești interbelice.
Fără surprize la concurs: Soția unui șef de la PSD, manager pe un salariu de aproape 14.000 de lei   
Susținerea proiectului de management a avut loc miercuri, iar comisia de concurs a făcut public rezultatul.
Șoferiță de 28 de ani cu două dosare penale după ce Poliția i-a returnat permisul „din greșeală”
Tânăra botoșăneancă susține că este victima unui abuz din partea polițiștilor din orașul în care trăiește.
Iris Simfonic & Felicia Filip au umplut cerul cu stele la Filarmonică: valuri de lumini și sute de oameni în picioare – VIDEO & GALERIE FOTO
După ceva peste cinci ani, Cristi Minculescu a revenit sâmbătă seară pe scena de la Botoșani. Împreună cu chitariștii Valter Popa și Doru Borobeică, dar și alături de soprana Felicia Filip și de orchestra simfonică a Filarmonicii au electrizat publicul care a reacționat pe măsură, creând o atmosferă de vis.  
Peste 70 de botoșăneni ABANDONAȚI pe patul de spital, familia nu-i mai vrea acasă: Este dureros! VIDEO
Este un fenomen care și-a făcut loc la Botoșani, în liniște fără să fie atins de lupa societății.Sunt oameni cărora le-a fost răpit dreptul de a se bucura de cei dragi, chiar de membrii propriilor familii.
Se demolează în Primăverii, minoritarii s-au apucat de cărat fier vechi: În loc de mașini, din fostele garaje au răsărit fotolii, haine, scaune și chiar un pom de Crăciun – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșaniul începe în sfârșit să intre în rândul orașelor civilizate din România care renunță la garajele construite pe domeniul public. Realizând că nu au încotro, cetățenii care locuiesc în strada Primăverii au început să și le dărâme singuri pentru a profita de oferta Primăriei și a obține un loc de parcare.
DEZVĂLUIRI din interior: Respect din partea medicilor doar în cabinetele private, mai puțin și în Spitalul Județean – VIDEO
Căror pacienți nu li s-a întâmplat oare să dea în spitalul de stat peste un medic morocănos, nervos, ursuz și care a devenit brusc amabil, binevoitor și ”cu vorbele la el” atunci când s-a apelat la serviciile sale, dar la o clinică privată?
Centrul pentru tineri cu cele mai moderne garsoniere, cu lacătul pe ușă de mai bine de jumătate de an – FOTOGALERIE
A fost inaugurat pe data de 17 august 2022 cu mare fast și cu O asistență atent aleasă. După încheierea festivismului, centrul a fost încuiat și așa a rămas până în prezent.
După 43 de ani, la Botoșani! Monument comemorativ pentru victimele celui mai tragic accident rutier din România inaugurat anul acesta – FOTOGALERIE
Totul a pornit de la un demers jurnalistic și de la o serie de contradicții cu privire la ce s-a petrecut cu adevărat în fatidica zi de 29 iunie 1980. Un articol a fost începutul pentru singura carte document despre această tragedie și ulterior a venit reacția autorităților pentru memoria zecilor de morți.
Întâlnire cu ușile închise într-un pub! Partidul care atrage politicienii „trădați” ia naștere (și) la Botoșani - FOTOGALERIE
În an preelectoral deja se fac planurile pentru cele patru runde de alegeri care se vor desfășura în provocatorul 2024.
Cetățenii de la marginea orașului au intrat peste primar, în birou: Mărești impozitul, dar ce-mi faci tu mie în curtea mea?! VIDEO&FOTO
Aproximativ 20 de persoane s-au deplasat joi dimineață la clădirea administrației publice locale pentru a cere explicații cu privire la condițiile din localitate.
Sondaj
Ar trebui Primăria Botoșani să demoleze garajele?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Din aceste situații reiese clar următorul aspect: și în 2022 Consiliul Județean Botoșani a fost de departe cel mai departe investitor din județ cu o sumă de 60 de milioane de euro. Vom continua pe aceeași cale și în acest an ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9491 lei
USD
Dolarul SUA
4.5463 lei
CHF
Francul elveţian
4.9573 lei
GBP
Lira sterlină
5.6256 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4100 lei
XAU
Gramul de aur
289.4390 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2471 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3000 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0446 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3557 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2103 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6645 lei
Vremea
astăzi
Botosani
16.0 o C
Dorohoi
15.1 o C
Bucecea
14.8 o C
Darabani
14.6 o C
Saveni
16.0 o C
Ştefăneşti
10.1 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.