Știrea zilei
Martie la Botoșani: Luna coșmar pentru părinți și a cadourilor pentru cadre didactice – Flori de sute de lei, bani direct în plic sau chiar lanțuri din aur

Luna cadourilor a venit adusă de primăvară. Sau invers. Bineînțeles, femeile sunt cele care se bucură cel mai mult de această perioadă, însă nu numai. Cadrele didactice se numără printre persoanele cele mai avantajate de începutul primăverii iar motivul, în cazul celor care nu-l ghicesc încă, va fi arătat în acest articol.

Martie, coșmarul copiilor săraci 

 

Odată cu venirea primăverii, începe și goana după cadouri. Ori de 1 Martie, ori de 8 Martie, se oferă și se primesc cadouri, după câte se pare, cel mai frecvent în instituțiile de învățământ. De acest lucru se bucură mai ales cadrele didactice, care sunt răsfățate cu diverse daruri, de la aranjamente florale până la bijuterii. Noua modă în unele școli din Botoșani este direct plicul cu bani. Probabil, e mult mai simplu pentru părinți și mult mai bine pentru învățătoare, educatoare sau diriginte, care pot alege singure ce să-și cumpere cu suma primită.

 

Nu e un secret

 

Deși pare greu de crezut că sunt situații care se întâmplă în municipiu, noi am întrebat și ni s-a confirmat acest lucru la mai multe școli, dar și grădinițe din Botoșani.

 

De exemplu, la Grădinița numărul 25 din Botoșani, părinții știu cu o lună înainte că se vor strânge bani pentru 1 și 8 Martie. Suma nu depășește mai mult de 30 de lei, iar cu acești bani se vor cumpăra flori educatoarelor și bineînțeles, un mărțișor ”mai special”, ori un accesoriu sau o mică bijuterie.

 

La o altă instituție de stat din oraș, respectiv Grădinița cu program prelungit numărul 19, un părinte ne-a spus că un copil trebuie să aducă 40 de lei, iar în clasă sunt 32 de copii. Practic, se adună o sumă de 1.280 de lei. Educatoarea va primi în plic o parte din bani, iar de restul se vor cumpăra cel mai probabil, flori, după spusele aceluiași părinte.

 

Situația diferă foarte mult  în instituțiile școlare cu învățământ primar și gimnazial. Aici sumele de bani oferite învățătoarelor, în unele cazuri se dublează chiar.

 

La Școala Gimnazială 11, o fetiță ne-a spus că în clasă se strâng bani pentru d-na învățătoare. Fiecare elev trebuie să aducă 30 de lei, bani din care, după spusele ei, se vor cumpăra flori. Cert este că o clasă e formată din aproximativ 30 de copii. Calculând, 900 de lei sunt banii necesari pentru niște buchete cu flori.

 

900 de lei în plic

 

Suma de 900 de lei o va primi și o altă învățătoare de la aceeași școală direct în plic, însoțită și de un buchet de flori. Asta pentru că părinții au fost nevoiți să dea pentru un copil 50 de lei, iar în clasă sunt 31 de copii, după spusele unei mămici.

 

Părinții sunt cei care doresc să ofere neapărat ceva cadrelor didactice, însă se pare că de la an la an, învățătoarele sunt din ce în ce mai rezervate.

 

“Nu se mai strâng cum se strângeau odată, profesorii se feresc de cadouri”, ne-a spus o mamă care își aștepta copilul să iasă de la școală.

 

De altfel, în unele situații, cadrele didactice sunt practic nevoite să accepte voința părinților și să se mulțumească doar cu flori.

 

Un tătic mai tânăr ne-a povestit cu titlu de exemplu, că încă din clasa 0, comitetul de părinți s-a limitat la sume modeste, necumpărând cadouri scumpe, ci doar flori: “Nu am vrut să o învățăm pe d-na învățătoare cu cadouri scumpe, un aranjament floral și atât.”

 

Un altul, ne-a spus râzând că nu prea îl interesează dacă se strâng bani sau nu la școală, iar florile rămân cea mai bună alegere

”Eu sunt un părinte atipic, cred că un buchet de flori ar fi binevenit.”

 

100 de lei de copil

 

La Școala Gimnazială numărul 7, se strânge în unele clase chiar și suma de 100 de lei de copil. Cum sunt 30 de elevi într-o clasă, pentru ziua de 8 Martie se ajunge la o sumă de 3.000 de lei. Unii părinți nici nu știu exact încă ce se va oferi dirigintei și profesoarelor de la clasă.

 

”Trebuie să dau dacă s-a cerut” , ne-a spus un tătic al cărui copil învață în clasa a V-a la Școala nr.7.

 

Bani mai puțini la liceu

 

Se pare că odată ce copiii cresc, responsabilitatea cade pe umerii lor. Practic, părinții nu prea  se mai implică. Probabil, tocmai din această cauză, la unele licee din Botoșani nici nu se strâng bani, iar la altele nici nu se pune problema de sute de lei.

 

De exemplu, o elevă în clasa a XI-a la Liceul Pedagogic ”Nicolae Iorga” Botoșani, strânge împreună cu colegii săi 20 de lei, pentru a oferi cadou de 8 Martie doar dirigintei și profesoarei de pedagogie. Cei 600 de lei strânși la nivelul clasei de 30 de elevi, se împart în două pentru două dintre cadrele didactice, probabil, pe care adolescenții le admiră foarte mult.

 

Obiceiul de a oferi flori sau cadouri cadrelor din învățământ datează de ani de zile. Părinții sunt cei care continuă tradiția, iar profesoarele cele care așteaptă sau nu. Depinde foarte mult de școală, de locație și de statutul părinților.

 

O bunică care își aștepta nepoțica ne-a spus că nora sa este profesoară și că acum câțiva ani a primit de la un părinte cu o situație materială bună un lanț de aur, însă tot ea a declarat că nu este un cadou atât de mare.

 

Se știe și la ISJ

 

Tradiția cadourilor se pare că este susținută și nu prea de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, care nu interzic total acest lucru.

 

”Noi nu încurajăm astfel de practici. Au mai fost discuțiile acestea în fiecare an. Rămâne la latitudinea fiecărui părinte, care este și adult pe de altă parte. Noi ne sesizăm doar în situații în care învățătorul cere, ca să zicem așa. Acum nu putem controla toți părinții copiilor ce vor să facă, dacă vor să dea o floare, acum nu trebuie să fim nici noi absurzi. Repet, e problema dumnealor, noi nu încurajăm astfel de practici,”

Gabriel Hârtie, inspector școlar general.

 

Până la urmă, putem vorbi de sume mai mari sau cadouri scumpe oferite cadrelor didactice doar în municipiu. În județ, situația este cu totul alta. Educatoarele sau învățătoarele sunt fericite că primesc doar o floare, pe când, în municipiu, nedeclarat, ziua de 1 sau 8 Martie, nu poate trece oricum.

Trebuie menționat că în codul etic al profesorilor este interzis să primească sume de bani sau cadouri. Etica, însă se pare că dispare în luna martie.

 

loading...
Flori grămadă, comercianți zgribuliți de frig și clienți mai deloc: Vremea a stricat Ziua Îndrăgostiților la Botoșani – GALERIE FOTO
PROTESTE și în educație: Profesorii botoșăneni, cu banderole tricolore la ore – GALERIE FOTO

 

DESCARCÃ APLICAȚIA BOTOȘÃNEANUL PENTRU MOBIL:

Isabela ALEXANDRESCU
Șefii de la Apă au vrut să-și majoreze indemnizațiile în plină pandemie
În ședința ordinară de Consiliu Județean aferentă lunii iunie 2020 a fost dezbătută și o solicitare din partea administratorilor de la compania de apă și canalizare pentru majorarea indemnizației.
Fiul fostului fotbalist Ionuț Matei diagnosticat cu o boală grea! Familia are nevoie de ajutorul NOSTRU pentru ca Nicholas să se facă bine – FOTOGALERIE
Georgiana și Ionuț Matei au devenit părinți în decembrie 2016, când familia lor s-a completat prin venirea pe lume a lui Nicholas, un băiețel frumos de aproape 4 kilograme care s-a născut în zi de mare sărbătoare creștină: Sfântul Nicolae. Părinții, stabiliți în Anglia de aproape 6 ani de zile, i-au dat numele Sfântului, însă în concordanță cu țara în care s-a născut.
Spitalizare de 25.000 de euro pentru un botoșănean cu COVID, internat la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani
Aproape 600 de botoșăneni au fost tratați la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani după ce au fost infectați cu virusul SARS-C0V-2. Acești pacienți au fost internați pe secțiile celei mai mari unități medicale a județului și au fost externați după vindecare.
Urban Serv obligată de instanță să îi plătească lui Nicuță despăgubiri de aproape un sfert de miliard de lei vechi
La doi ani după ce a fost destituit din funcția de administrator al societății de salubrizare a orașului, Cezar Nicuță a obținut la Tribunalul Botoșani plata unei sume destul de consistente.
Mihai Țurcanu pus pe lista de așteptare pentru postul Minodorei Vasiliu! Altcineva așteaptă ordinul
Una dintre cele mai disputate funcții de conducere din instituțiile publice de la Botoșani este deocamdată pusă la păstrare.
Școli cu blazon din județul Botoșani! Notele mici ale elevilor de sub numele mari ale personalităților: Pentru mine, asta înseamnă genocid. Pentru că eliminăm 40% din populația țării
Un adevărat genocid. Astfel caracteriza un academician situația în care se află școala în care învață copiii satelor. Iar la Botoșani notele obținute de elevi la Evaluarea Națională fac parte din acest tablou trist al societății românești. Un tablou în care, fără să exagerăm, se întrevede viitorul nostru ca popor.
TREI primari PSD scoși din ATOP pentru incompatibilitate și puși să dea înapoi banii pentru ședințe - DOCUMENT
Un raport al Curții de Conturi întocmit în 2020, pentru anul financiar trecut, a lăsat incompletă Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), o structură finanțată de Consiliul Județean care are ca scop general luarea de măsuri pentru menținerea ordinii și liniștii publice în județ.
Alt botoșănean mort după sedare: Mi-l îngropi dezbrăcat, ca pe un nu știu cum, în pielea goală, într-un sac? Spitalul: Halucinații, depresie, delir la pacienți
„Asta este povestea noastră…(plânge în hohote n.r.), nu a vrut să meargă, mi-a spus: eu dacă merg în spital, iau COVID. Și așa a fost, așa a fost… Nu știu ce să zic. El a fost candidatul ideal. Avea glicemie mai mare, avea tensiune, era supraponderal. Dar nu a avut nici un simptom de COVID de acasă, din astea trâmbițate” – Mihaela Pietrariu, soția unui botoșănean mort la Spitalul Județean.
Alt gagiu, care de data asta a OMORÂT un om! Un șofer de 23 de ani și-a abandonat victima în șanț și a plecat acasă – GALERIE FOTO&VIDEO
Ziua de duminică a însemnat pentru polițiștii botoșăneni una de luptă continuă. Un accident mortal cu fugă a pus toate echipajele în alertă pentru găsirea făptuitorului. În mai puțin de 12 ore, cadrele Inspectoratului de Poliție Județean l-au identificat în județul vecin. Acasă.
inpuff.ro
Loading...
Profesoara condamnată la închisoare cu suspendare pentru banii unei fetițe cu handicap vrea gradație de merit: Nu e moral, și noi suntem conștienți
Situație revoltătoare înregistrată la Botoșani. Un fost inspector școlar, actualmente profesor la o unitate de învățământ din municipiu, condamnat la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, a depus dosar pentru gradație de merit, o distincție acordată cadrelor didactice cu performanțe deosebite în pregătirea elevilor.
Cu experiență de peste 20 de ani: CINE este noul subprefect al Botoșaniului: Este o funcție cu responsabilitate foarte mare
Începând cu data de vineri, 12 iunie 2020, printr-o Hotărâre de Guvern, Botoșaniul are doi subprefecți. Învestirea celui de-al doilea, în persoana Laurei Cronț, a avut loc într-un cadru restrâns, sâmbătă, 14 iunie. Un nume nou, de altfel, printre persoanele cu funcții de conducere de la Botoșani.
BĂTĂLIE incredibilă pe postul Minodorei Vasiliu de la DSVSA, listă lungă cu oameni care îi vor biroul
Postul eliberat de Minodora Vasiliu la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) face cu ochiul multor aspiranți care au obosit să se tot afle pe lista de așteptare ce a rămas neatinsă mai bine de un deceniu.
Pacienți SEDAȚI și cu telefoanele închise de personalul medical! Au murit în saloane, familiile acuză, tăcere din partea spitalului
Finalul săptămânii trecute a fost marcat la Botoșani de cea mai lungă listă cu oameni morți din cauza virusului SARS-COV-2. Cinci decese într-o singură zi, trei femei și doi bărbați. Toți se aflau pe secția ATI a Spitalului Județean Mavromati.
Uvertura Mall s-a redeschis cu restricții și mari reduceri: restaurante fără food-court, terasă renovată și o mulțime de afișe – GALERIE FOTO
Noua etapă de relaxare intrată luni, 15 iunie 2020, în vigoare include și redeschiderea marilor centre comerciale. Astfel, începând de ieri dimineață, după aproape trei luni, și-a reluat programul și Uvertura Mall.
Loading...
Botoșănenii s-au săturat să stea în casă și pleacă în vacanțe: Litoralul, la mare căutare - CUM sunt prețurile
După luni bune în care botoșănenii și românii în general au fost nevoiți să stea în case, odată cu relaxarea măsurilor, unii dintre ei au început să plece în concedii. Sau măcar să și le planifice, semn că pandemia nu-i mai sperie.
Scandal politic la Botoșani pentru un viceprimar cu fundu-n două bărci! Țurcanu acuză prefectul de simpatii liberale
Încep să se încingă spiritele printre politicienii de la Botoșani, mai ales în prag de alegeri locale când au loc practic cele mai multe conflicte din toți anii de administrație locală. Viceprimarul de la Dângeni, care s-a pozat alături de familia ALDE, a fost exclus din PNL și nu poate ataca decizia în instanță. De aici a pornit un tăvălug de acuzații.
Președinte de partid la 35 de ani! Botoșaniul are un nou lider politic: Fondurile sunt puține, nu prea avem ce împărți
Cea mai... verde formațiune politică din România are un nou lider la Botoșani. Începând cu data de 20 martie, filiala județeană a Partidului Ecologist Român este condusă de Adrian Lupu.
Vă linșez!!! Amendă uriașă pentru un post TV central după amenințări fără precedent la adresa primăriței de la Ipotești
Postul B1 a fost amendat cu 20.000 de lei de către Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) după o ieșire verbală violentă a unui realizator la adresa primarului comunei Mihai Eminescu.
Botoșaniul, în fruntea unui top dureros: Oamenii care au salvat oameni până au… murit!
După luni bune în care COVID-ul a pus stăpânire pe întreaga țară, Botoșaniul este în fruntea unor clasamente dureroase. Dacă în celelalte articole din Botoșăneanul ne-am referit la numărul de cazuri și de decese, astăzi este despre ei, eroii, care au murit pe frontul de luptă cu noul coronavirus.
Premieră politică în sănătate: Edilul de la PSD numește manager de spital un consilier de la PNL cu care s-a bătut în campanie
După mai bine de o săptămână, interval în care unitatea medicală a avut conducere provizorie în urma demisiei medicului ce îndeplinea această prerogativă, s-a luat o decizie în privința următorului director.
Un cadou se face din placere.Altfel nu-l faci .Eu daca dau cadou invatatorului il dau pentru ca asa consider eu .Nu trebuie obligat nimeni.Am vazut profesori care in urma comentariilor au respins cadoul .Ii felicit .Din punctul meu de vedere profesorii trebuie platiti decent si sa nu stea cu mana intinsa la cadouri chiar sa descurajeze asemenea practici.Nu sunt de acord si cu pregatirea mai ales cea cu bani.La fel profesorul are tendinta de a lucra doar cu cei buni.Profesorii nu sunt platiti de centre de excelenta ei fac invatamant de masa adica trebuie sa-i ajute in special pe cei mai slabi care n-au posibilitatea sa faca pregatirea sa-i indoape parintii cu carte pe bani.Acela nu e cadru didactic care lucreaza doar cu copiii buni indopati de pregatire.Profesorii ca si doctorii trebuie sa aleaga ori la stat ori cabinete particulare sau sa-si deschida PFA pentru a face pregatire.Ca si medicul care are tot interesul sa mergi la cabinetul privat asa si profesorul nu mai preda la clasa si te asteapta la pregatire.Trebuie avut grija si de copiii care nu au posibilitatea de a plati pregatirea.Pe olimpici ii baga toti in seama acum vedem ca Abramburica vrea segregare adica tot aia indopati cu pregatire sa li se acorde o atentie speciala.
1 martie 2019, 14:32
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 „Recunosc că am spus și eram foarte hotărât să nu mai revin niciodată în politică, dar având în vedere că am avut timp în 2015 – 2019, spre sfârșit, vă dați seama că sunt un număr de ani. Am stat și am urm ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
10 iulie 2020
EUR
Euro
4.8418 lei
USD
Dolarul SUA
4.2893 lei
CHF
Francul elveţian
4.5555 lei
GBP
Lira sterlină
5.4092 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0161 lei
XAU
Gramul de aur
249.1146 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2488 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3699 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9826 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1531 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1813 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6500 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.