Știrea zilei
Martie la Botoșani: Luna coșmar pentru părinți și a cadourilor pentru cadre didactice – Flori de sute de lei, bani direct în plic sau chiar lanțuri din aur

Luna cadourilor a venit adusă de primăvară. Sau invers. Bineînțeles, femeile sunt cele care se bucură cel mai mult de această perioadă, însă nu numai. Cadrele didactice se numără printre persoanele cele mai avantajate de începutul primăverii iar motivul, în cazul celor care nu-l ghicesc încă, va fi arătat în acest articol.

Martie, coșmarul copiilor săraci 

 

Odată cu venirea primăverii, începe și goana după cadouri. Ori de 1 Martie, ori de 8 Martie, se oferă și se primesc cadouri, după câte se pare, cel mai frecvent în instituțiile de învățământ. De acest lucru se bucură mai ales cadrele didactice, care sunt răsfățate cu diverse daruri, de la aranjamente florale până la bijuterii. Noua modă în unele școli din Botoșani este direct plicul cu bani. Probabil, e mult mai simplu pentru părinți și mult mai bine pentru învățătoare, educatoare sau diriginte, care pot alege singure ce să-și cumpere cu suma primită.

 

Nu e un secret

 

Deși pare greu de crezut că sunt situații care se întâmplă în municipiu, noi am întrebat și ni s-a confirmat acest lucru la mai multe școli, dar și grădinițe din Botoșani.

 

De exemplu, la Grădinița numărul 25 din Botoșani, părinții știu cu o lună înainte că se vor strânge bani pentru 1 și 8 Martie. Suma nu depășește mai mult de 30 de lei, iar cu acești bani se vor cumpăra flori educatoarelor și bineînțeles, un mărțișor ”mai special”, ori un accesoriu sau o mică bijuterie.

 

La o altă instituție de stat din oraș, respectiv Grădinița cu program prelungit numărul 19, un părinte ne-a spus că un copil trebuie să aducă 40 de lei, iar în clasă sunt 32 de copii. Practic, se adună o sumă de 1.280 de lei. Educatoarea va primi în plic o parte din bani, iar de restul se vor cumpăra cel mai probabil, flori, după spusele aceluiași părinte.

 

Situația diferă foarte mult  în instituțiile școlare cu învățământ primar și gimnazial. Aici sumele de bani oferite învățătoarelor, în unele cazuri se dublează chiar.

 

La Școala Gimnazială 11, o fetiță ne-a spus că în clasă se strâng bani pentru d-na învățătoare. Fiecare elev trebuie să aducă 30 de lei, bani din care, după spusele ei, se vor cumpăra flori. Cert este că o clasă e formată din aproximativ 30 de copii. Calculând, 900 de lei sunt banii necesari pentru niște buchete cu flori.

 

900 de lei în plic

 

Suma de 900 de lei o va primi și o altă învățătoare de la aceeași școală direct în plic, însoțită și de un buchet de flori. Asta pentru că părinții au fost nevoiți să dea pentru un copil 50 de lei, iar în clasă sunt 31 de copii, după spusele unei mămici.

 

Părinții sunt cei care doresc să ofere neapărat ceva cadrelor didactice, însă se pare că de la an la an, învățătoarele sunt din ce în ce mai rezervate.

 

“Nu se mai strâng cum se strângeau odată, profesorii se feresc de cadouri”, ne-a spus o mamă care își aștepta copilul să iasă de la școală.

 

De altfel, în unele situații, cadrele didactice sunt practic nevoite să accepte voința părinților și să se mulțumească doar cu flori.

 

Un tătic mai tânăr ne-a povestit cu titlu de exemplu, că încă din clasa 0, comitetul de părinți s-a limitat la sume modeste, necumpărând cadouri scumpe, ci doar flori: “Nu am vrut să o învățăm pe d-na învățătoare cu cadouri scumpe, un aranjament floral și atât.”

 

Un altul, ne-a spus râzând că nu prea îl interesează dacă se strâng bani sau nu la școală, iar florile rămân cea mai bună alegere

”Eu sunt un părinte atipic, cred că un buchet de flori ar fi binevenit.”

 

100 de lei de copil

 

La Școala Gimnazială numărul 7, se strânge în unele clase chiar și suma de 100 de lei de copil. Cum sunt 30 de elevi într-o clasă, pentru ziua de 8 Martie se ajunge la o sumă de 3.000 de lei. Unii părinți nici nu știu exact încă ce se va oferi dirigintei și profesoarelor de la clasă.

 

”Trebuie să dau dacă s-a cerut” , ne-a spus un tătic al cărui copil învață în clasa a V-a la Școala nr.7.

 

Bani mai puțini la liceu

 

Se pare că odată ce copiii cresc, responsabilitatea cade pe umerii lor. Practic, părinții nu prea  se mai implică. Probabil, tocmai din această cauză, la unele licee din Botoșani nici nu se strâng bani, iar la altele nici nu se pune problema de sute de lei.

 

De exemplu, o elevă în clasa a XI-a la Liceul Pedagogic ”Nicolae Iorga” Botoșani, strânge împreună cu colegii săi 20 de lei, pentru a oferi cadou de 8 Martie doar dirigintei și profesoarei de pedagogie. Cei 600 de lei strânși la nivelul clasei de 30 de elevi, se împart în două pentru două dintre cadrele didactice, probabil, pe care adolescenții le admiră foarte mult.

 

Obiceiul de a oferi flori sau cadouri cadrelor din învățământ datează de ani de zile. Părinții sunt cei care continuă tradiția, iar profesoarele cele care așteaptă sau nu. Depinde foarte mult de școală, de locație și de statutul părinților.

 

O bunică care își aștepta nepoțica ne-a spus că nora sa este profesoară și că acum câțiva ani a primit de la un părinte cu o situație materială bună un lanț de aur, însă tot ea a declarat că nu este un cadou atât de mare.

 

Se știe și la ISJ

 

Tradiția cadourilor se pare că este susținută și nu prea de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, care nu interzic total acest lucru.

 

”Noi nu încurajăm astfel de practici. Au mai fost discuțiile acestea în fiecare an. Rămâne la latitudinea fiecărui părinte, care este și adult pe de altă parte. Noi ne sesizăm doar în situații în care învățătorul cere, ca să zicem așa. Acum nu putem controla toți părinții copiilor ce vor să facă, dacă vor să dea o floare, acum nu trebuie să fim nici noi absurzi. Repet, e problema dumnealor, noi nu încurajăm astfel de practici,”

Gabriel Hârtie, inspector școlar general.

 

Până la urmă, putem vorbi de sume mai mari sau cadouri scumpe oferite cadrelor didactice doar în municipiu. În județ, situația este cu totul alta. Educatoarele sau învățătoarele sunt fericite că primesc doar o floare, pe când, în municipiu, nedeclarat, ziua de 1 sau 8 Martie, nu poate trece oricum.

Trebuie menționat că în codul etic al profesorilor este interzis să primească sume de bani sau cadouri. Etica, însă se pare că dispare în luna martie.

 

loading...
Flori grămadă, comercianți zgribuliți de frig și clienți mai deloc: Vremea a stricat Ziua Îndrăgostiților la Botoșani – GALERIE FOTO
PROTESTE și în educație: Profesorii botoșăneni, cu banderole tricolore la ore – GALERIE FOTO

 

DESCARCÃ APLICAȚIA BOTOȘÃNEANUL PENTRU MOBIL:

Isabela ALEXANDRESCU
Polițist de frontieră cercetat pentru că ar fi agresat sexual două fetițe orfane, de câțiva anișori! O familie din alt județ a sesizat procurorii
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani au în cercetare o anchetă extrem de delicată care privește o presupusă faptă de agresiune sexuală asupra a două fetițe aflate în rețeaua de asistență maternală.
Femeia care și-a înjunghiat fiul adolescent, monitorizată de 13 ani, poate scăpa de închisoare
Viața familiei din Săveni s-a transformat într-o dramă tragică din cauza unei afecțiuni netratate, care în timp s-a acutizat și a avut drept rezultat moartea unui adolescent de 17 ani, dar și o familie cu sufletele sfâșiate.
Polițist bătut în seara alegerilor în apropierea unei secții de votare! A primit un pumn în plină figură
Un cadru al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din structura Inspectoratului de Poliție Județean a fost agresat fizic duminică seara, în ziua primului tur al alegerilor prezidențiale din 10 noiembrie 2019.
REZULTATE FINALE: 4.623 de votanți au izolat Botoșaniul de restul țării, o blondă cvasinecunoscută votată de mii de oameni
Procentual am putea spune că rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale seamănă izbitor cu cel înregistrat, la nivel de județ Botoșani, la europarlamentare.
REZULTATE BOTOȘANI: PSD, izbândă cu mari emoții în județ, PNL câștigă municipiul reședință, surpriză colosală pe 3
Social-democrații botoșăneni reușesc să câștige alegerile prezidențiale la nivel județean în ciuda celui mai slab scor din istorie obținut de candidatul PSD la nivel național.
Curentul a picat în oraș când se făcea recepția buletinelor de vot pentru alegerile prezidențiale: Absolut suspect
Stingerea pentru câteva secunde a instalației de nocturnă de la finalul primei reprize dintre FC Botoșani și FCSB, meci desfășurat sâmbătă seară pe Stadionul Municipal, a făcut parte dintr-o pană de proporții care a afectat urbea.
Fosta elevă a Liceului Pedagogic din Botoșani, mucenița de la Petru Vodă care s-a sfințit prin suferință: Ea a luptat până la sfârșit cu o vitejie fără seamăn - FOTOGALERIE
Fosta elevă a Liceului Pedagogic din Botoșani este înmormântată în cimitirul Mănăstirii Petru Vodă. Înainte de a muri, Părintele Justin Pârvu îi binecuvânta călugăria, Svetlana primind astfel nume și veșnicie de muceniță: Heruvima.
PNL-ul ”rașchetează” tot: La ceas de seară s-a făcut comisie specială pentru desemnarea directorilor, se depun CV-uri
Comitetul Director al PNL Botoșani s-a întrunit miercuri seară la Hotel Premier pentru prima dată după preluarea guvernării. Pe lângă problemele organizatorice privitoare la alegerile prezidențiale de duminică, s-au pus în discuție și câteva aspecte extrem de importante pentru un partid aflat la putere.
Tânără jefuită în stația de maxi-taxi de o altă femeie în văzul tuturor, a rămas fără 500 de euro după un „filaj” în toată regula: Banii nu sunt ai mei
O tânără botoșăneancă nu va uita prea curând ziua de 6 noiembrie 2019, după ce a fost jefuită în zona Pieței Centrale. S-a întâmplat în timp ce voia să urce în maxi-taxi.
A.U.R. - Romii și-au făcut un nou partid cu planuri mari: Putem chiar să avem primariGALERIE FOTO
Luni seară a fost o zi importantă pentru comunitatea romă din Botoșani. La 30 de ani de la revoluție a apărut și în acest colț de țară o a doua formațiune care își propune să reprezinte interesele acestei minorități.
TRAGEDIA de la Săveni: Drama nespusă a femeii care și-a înjunghiat propriul copil: CUM și-a motivat gestul - FOTOGALERIE
Un caz șocant a zguduit Săveniul în dimineața zilei de luni, 4 noiembrie 2019. O femeie în vârstă de 52 de ani și-a înjunghiat propriul copil și a aruncat cu apă fiartă către soț, opărindu-l.
Lina și Gherghina, fetele salvate de medicul providențial cu rădăcini botoșănene, istoria NEȘTIUTĂ a unei familii care a dat numele unei școli
Pe 15 noiembrie se împlinesc 29 de ani de la dispariţia uneia dintre cele mai importante personalităţi botoşănene. Este vorba despre tatăl unui medic celebru în România.
Iftime a cerut parlamentarilor să-și plătească meniul la Balul Afaceriștilor Camerei de Comerț, politicienii au dat bir cu fugiții – GALERIE FOTO
Au trebuit să treacă XXV de ediții a Balului Oamenilor de Afaceri pentru ca la a XXVI – a, care a avut loc vineri seară la salon Luceafărul de la Popas Cucorăni, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani să introducă și parlamentarii în rândul oamenilor.
Crima din Centrul Vechi! Plângeri penale pentru martori analfabeți care au dat declarații scrise, apărarea atacă probele acuzării
De aproape doi ani și jumătate, bărbatul judecat pentru moartea lui Ioan Bălan, în centrul istoric al orașului, se află după gratii, în stare de arest preventiv. Omorul care avea să zguduie orașul a avut loc pe 23 august 2017 și a fost una dintre cele mai controversate tragedii prin prisma evenimentelor ulterioare care au urmat și care au avut în centru comunitatea romă de la Botoșani.
Procesul lui Florin Țurcanu își ia avânt! Fost parlamentar, mare director de la stat și… soacră chemați la Tribunal
După trei ani de zile în care a schimbat doi judecători și mai mulți avocați, fostul președinte al Consiliului Județean face un salt uriaș în procesul în care este judecat pentru fapte de corupție, alături de socrul său, Aristomel Anușcă, tatăl Roxanei Anușcă Țurcanu.
PRIMELE DECLARAȚII ale juristului votat director general în locul lui Eugen Țurcanu, prefectul are ULTIMUL cuvânt
Până la urmă, soarta lui Eugen Țurcanu, directorul Direcției de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA) din cadrul Primăriei Botoșani, se află în mâinile prefectului județului, Dan Șlincu.
LOVITURĂ în procesul fostului inspector școlar care a primit bani pe urma unei fete în scaun cu rotile, MAMA a cerut daune morale uriașe
Dacă în fața colegilor de la Inspectoratul Școlar Județean, a Consiliului de Administrație al Școlii Speciale Sfântul Stelian și a jurnaliștilor, fostul inspector școlar Cătălina Hodan a negat categoric acuzațiile care i-au fost aduse, în schimb, în instanță a recunoscut totul.
Angajat de la un amanet din Botoșani, pagubă uriașă într-o singură lună: Bijuterii lipsă, contracte FALSE
În doar o lună de zile, un angajat a reușit să-și înșele patronul cu peste 12.000 de lei.
În prag de iarnă și sărbători, peste 120 de angajați din Botoșani DISPONIBILIZAȚI! Două fabrici închise, una la Botoșani și alta la Dorohoi
O secție de confecții a unei fabrici din Suceava care era funcțională în cel de-al doilea municipiu al județului și-a suspendat activitatea. Salariații au fost trimiși acasă. La fel s-a întâmplat și cu altă fabrică din Botoșani, un brand pe piața locală cu decenii de activitate în spate. Patronii păstrează doar paznicii, toți salariații au fost concediați.
Ghinionul carierei pentru șeful Poliției! Ultima zi la muncă pentru Viorel Șerbănoiu, politicienii l-au trimis la pensie
Vineri, 25 octombrie 2019, ar putea fi ultima zi de activitate în fruntea Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani pentru Viorel Șerbănoiu.
Un cadou se face din placere.Altfel nu-l faci .Eu daca dau cadou invatatorului il dau pentru ca asa consider eu .Nu trebuie obligat nimeni.Am vazut profesori care in urma comentariilor au respins cadoul .Ii felicit .Din punctul meu de vedere profesorii trebuie platiti decent si sa nu stea cu mana intinsa la cadouri chiar sa descurajeze asemenea practici.Nu sunt de acord si cu pregatirea mai ales cea cu bani.La fel profesorul are tendinta de a lucra doar cu cei buni.Profesorii nu sunt platiti de centre de excelenta ei fac invatamant de masa adica trebuie sa-i ajute in special pe cei mai slabi care n-au posibilitatea sa faca pregatirea sa-i indoape parintii cu carte pe bani.Acela nu e cadru didactic care lucreaza doar cu copiii buni indopati de pregatire.Profesorii ca si doctorii trebuie sa aleaga ori la stat ori cabinete particulare sau sa-si deschida PFA pentru a face pregatire.Ca si medicul care are tot interesul sa mergi la cabinetul privat asa si profesorul nu mai preda la clasa si te asteapta la pregatire.Trebuie avut grija si de copiii care nu au posibilitatea de a plati pregatirea.Pe olimpici ii baga toti in seama acum vedem ca Abramburica vrea segregare adica tot aia indopati cu pregatire sa li se acorde o atentie speciala.
1 martie 2019, 14:32
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Mergeți duminică la vot?
Da
Nu
Încă nu m-am hotărât
Declaraţia zilei
“Atenţie la propaganda electorală în şcoli! Solicităm inspectorilor şcolari, directorilor de şcoli şi cadrelor didactice să respingă orice formă de propagandă electorală în unităţile de învăţământ. Ne-a fost ...
fashiondays.ro
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7759 lei
USD
Dolarul SUA
4.3145 lei
CHF
Francul elveţian
4.3522 lei
GBP
Lira sterlină
5.5810 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9646 lei
XAU
Gramul de aur
203.3031 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2462 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4262 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9420 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2666 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1868 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6391 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.