Știrea zilei
Martie la Botoșani: Luna coșmar pentru părinți și a cadourilor pentru cadre didactice – Flori de sute de lei, bani direct în plic sau chiar lanțuri din aur

Luna cadourilor a venit adusă de primăvară. Sau invers. Bineînțeles, femeile sunt cele care se bucură cel mai mult de această perioadă, însă nu numai. Cadrele didactice se numără printre persoanele cele mai avantajate de începutul primăverii iar motivul, în cazul celor care nu-l ghicesc încă, va fi arătat în acest articol.

Martie, coșmarul copiilor săraci 

 

Odată cu venirea primăverii, începe și goana după cadouri. Ori de 1 Martie, ori de 8 Martie, se oferă și se primesc cadouri, după câte se pare, cel mai frecvent în instituțiile de învățământ. De acest lucru se bucură mai ales cadrele didactice, care sunt răsfățate cu diverse daruri, de la aranjamente florale până la bijuterii. Noua modă în unele școli din Botoșani este direct plicul cu bani. Probabil, e mult mai simplu pentru părinți și mult mai bine pentru învățătoare, educatoare sau diriginte, care pot alege singure ce să-și cumpere cu suma primită.

 

Nu e un secret

 

Deși pare greu de crezut că sunt situații care se întâmplă în municipiu, noi am întrebat și ni s-a confirmat acest lucru la mai multe școli, dar și grădinițe din Botoșani.

 

De exemplu, la Grădinița numărul 25 din Botoșani, părinții știu cu o lună înainte că se vor strânge bani pentru 1 și 8 Martie. Suma nu depășește mai mult de 30 de lei, iar cu acești bani se vor cumpăra flori educatoarelor și bineînțeles, un mărțișor ”mai special”, ori un accesoriu sau o mică bijuterie.

 

La o altă instituție de stat din oraș, respectiv Grădinița cu program prelungit numărul 19, un părinte ne-a spus că un copil trebuie să aducă 40 de lei, iar în clasă sunt 32 de copii. Practic, se adună o sumă de 1.280 de lei. Educatoarea va primi în plic o parte din bani, iar de restul se vor cumpăra cel mai probabil, flori, după spusele aceluiași părinte.

 

Situația diferă foarte mult  în instituțiile școlare cu învățământ primar și gimnazial. Aici sumele de bani oferite învățătoarelor, în unele cazuri se dublează chiar.

 

La Școala Gimnazială 11, o fetiță ne-a spus că în clasă se strâng bani pentru d-na învățătoare. Fiecare elev trebuie să aducă 30 de lei, bani din care, după spusele ei, se vor cumpăra flori. Cert este că o clasă e formată din aproximativ 30 de copii. Calculând, 900 de lei sunt banii necesari pentru niște buchete cu flori.

 

900 de lei în plic

 

Suma de 900 de lei o va primi și o altă învățătoare de la aceeași școală direct în plic, însoțită și de un buchet de flori. Asta pentru că părinții au fost nevoiți să dea pentru un copil 50 de lei, iar în clasă sunt 31 de copii, după spusele unei mămici.

 

Părinții sunt cei care doresc să ofere neapărat ceva cadrelor didactice, însă se pare că de la an la an, învățătoarele sunt din ce în ce mai rezervate.

 

“Nu se mai strâng cum se strângeau odată, profesorii se feresc de cadouri”, ne-a spus o mamă care își aștepta copilul să iasă de la școală.

 

De altfel, în unele situații, cadrele didactice sunt practic nevoite să accepte voința părinților și să se mulțumească doar cu flori.

 

Un tătic mai tânăr ne-a povestit cu titlu de exemplu, că încă din clasa 0, comitetul de părinți s-a limitat la sume modeste, necumpărând cadouri scumpe, ci doar flori: “Nu am vrut să o învățăm pe d-na învățătoare cu cadouri scumpe, un aranjament floral și atât.”

 

Un altul, ne-a spus râzând că nu prea îl interesează dacă se strâng bani sau nu la școală, iar florile rămân cea mai bună alegere

”Eu sunt un părinte atipic, cred că un buchet de flori ar fi binevenit.”

 

100 de lei de copil

 

La Școala Gimnazială numărul 7, se strânge în unele clase chiar și suma de 100 de lei de copil. Cum sunt 30 de elevi într-o clasă, pentru ziua de 8 Martie se ajunge la o sumă de 3.000 de lei. Unii părinți nici nu știu exact încă ce se va oferi dirigintei și profesoarelor de la clasă.

 

”Trebuie să dau dacă s-a cerut” , ne-a spus un tătic al cărui copil învață în clasa a V-a la Școala nr.7.

 

Bani mai puțini la liceu

 

Se pare că odată ce copiii cresc, responsabilitatea cade pe umerii lor. Practic, părinții nu prea  se mai implică. Probabil, tocmai din această cauză, la unele licee din Botoșani nici nu se strâng bani, iar la altele nici nu se pune problema de sute de lei.

 

De exemplu, o elevă în clasa a XI-a la Liceul Pedagogic ”Nicolae Iorga” Botoșani, strânge împreună cu colegii săi 20 de lei, pentru a oferi cadou de 8 Martie doar dirigintei și profesoarei de pedagogie. Cei 600 de lei strânși la nivelul clasei de 30 de elevi, se împart în două pentru două dintre cadrele didactice, probabil, pe care adolescenții le admiră foarte mult.

 

Obiceiul de a oferi flori sau cadouri cadrelor din învățământ datează de ani de zile. Părinții sunt cei care continuă tradiția, iar profesoarele cele care așteaptă sau nu. Depinde foarte mult de școală, de locație și de statutul părinților.

 

O bunică care își aștepta nepoțica ne-a spus că nora sa este profesoară și că acum câțiva ani a primit de la un părinte cu o situație materială bună un lanț de aur, însă tot ea a declarat că nu este un cadou atât de mare.

 

Se știe și la ISJ

 

Tradiția cadourilor se pare că este susținută și nu prea de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, care nu interzic total acest lucru.

 

”Noi nu încurajăm astfel de practici. Au mai fost discuțiile acestea în fiecare an. Rămâne la latitudinea fiecărui părinte, care este și adult pe de altă parte. Noi ne sesizăm doar în situații în care învățătorul cere, ca să zicem așa. Acum nu putem controla toți părinții copiilor ce vor să facă, dacă vor să dea o floare, acum nu trebuie să fim nici noi absurzi. Repet, e problema dumnealor, noi nu încurajăm astfel de practici,”

Gabriel Hârtie, inspector școlar general.

 

Până la urmă, putem vorbi de sume mai mari sau cadouri scumpe oferite cadrelor didactice doar în municipiu. În județ, situația este cu totul alta. Educatoarele sau învățătoarele sunt fericite că primesc doar o floare, pe când, în municipiu, nedeclarat, ziua de 1 sau 8 Martie, nu poate trece oricum.

Trebuie menționat că în codul etic al profesorilor este interzis să primească sume de bani sau cadouri. Etica, însă se pare că dispare în luna martie.

 

loading...
Flori grămadă, comercianți zgribuliți de frig și clienți mai deloc: Vremea a stricat Ziua Îndrăgostiților la Botoșani – GALERIE FOTO
PROTESTE și în educație: Profesorii botoșăneni, cu banderole tricolore la ore – GALERIE FOTO

 

DESCARCÃ APLICAȚIA BOTOȘÃNEANUL PENTRU MOBIL:

Isabela ALEXANDRESCU
Zeci de bătrâni, o povară pentru propriii copii – Mulți sunt UITAȚI în spitale, alții nici nu știu de existența lor sau fug cât mai departe de ei – FOTOGALERIE
Unii copii  îi prețuiesc atât de mult, alții fug cât mai departe de responsabilități, iar unii își amintesc de ei abia când nu mai sunt. Părinții bătrâni, enigmatici și cuminți, aproape terminându-și rostul în viață, fac parte în anul 2019 din categoria persoanelor neglijate, nu de oricine, ci de propriii  lor copii.
PREMIERĂ: Au început lucrările la primul Drive din municipiul Botoșani – GALERIE FOTO
Celebra metodă, de comenzi la fast-food efectuate din mașină, aplicabilă mai ales la americani, a ajuns și la Botoșani. Deja se lucrează la prima linie de drive din municipiul reședință de județ. 
GAME OVER: Zero locuri de veci în Cimitirul Pacea, ultima sută și la Eternitatea, se iau în calcul soluții disperate
Situația locurilor de veci de la Botoșani este pe cale să devină dramatică. Deja în Cimitirul Pacea nu mai sunt locuri libere pentru concesionare și se mai fac înmormântări doar în acele cazuri în care familiile dețin deja un cavou.
Primărie executată silit pentru plata indemnizației unei femei cu dizabilități, care a murit între timp
O situație de o ironie amară se petrece la Botoșani. Un tânăr care s-a luptat ca bunica lui bolnavă să fie încadrată în grad de handicap și să obțină indemnizația  aferentă a câștigat un proces cu Primăria din localitatea de domiciliu și cu alte instituții ale statului.
Pacienți „omorâți” de sistemul medical: Sunt refuzați la Iași și București, Raed Arafat ignorat în majoritatea cazurilor
Sute de oameni ajung în fiecare zi la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Mavromati Botoșani din diverse cauze. Unii dintre ei vin cu arsuri provocate în urma incendiilor, exploziilor sau după diferite accidente în gospodărie.
„Boala” invizibilă care lovește în copiii Botoșaniului, semnal de ALARMĂ către părinți
Românii sunt cei mai stresați europeni și nu este de mirare având în vedere condițiile socio- economice. În timp ce adulții se stresează pentru că nu au bani de plătit facturi, că nu fac față la locul de muncă sau altele asemenea, pentru copii cea mai frecventă sursă de stres este școala.
PROTEST cu peste 100 de mașini la Botoșani: marș pe străzile orașului, se cer ambulanțe în plus pentru oameni în pericol să moară
Un mandat al neputinței. Dacă ar exista o descriere pentru legislatura 2016 – 2020 de la Consiliul Județean (CJ) Botoșani făcută de locuitorii unei anumite zone a județului, probabil că despre asta ar fi vorba, despre neputință.
PROIECT interesant pentru fostul complex Armonia din Bulevardul Eminescu gândit de un tânăr afacerist - GALERIE FOTO
Clădirea care se degradează de mai bine de un deceniu în bulevardul Mihai Eminescu își va recăpăta frumusețea de altădată după ani de așteptare. În încăperile părăsite și-au făcut culcuș oamenii fără adăpost, însă într-un final zidurile au devenit periculoase chiar și pentru ei.
SPECTACOL de zile mari la Botoșani: Amintirile, focul și emoțiile au adus împreună mii de oameni de toate vârstele – FOTO&VIDEO
Se pare că weekendul acesta, 30-31 martie 2019 nu poate fi comparat cu altele. A fost cu și despre amintiri, foc și emoții. Toate în singurul mall din Botoșani, la Uvertura Mall, care împlinește 6 ani de la deschidere.
Jandarmi botoșăneni AMENINȚAȚI și înjurați ca la ușa cortului de un bărbat prins cu droguri, s-a sesizat Parchetul
Un bărbat și-a vărsat furia la adresa Jandarmeriei Române și mai ales a unor jandarmi botoșăneni, în mediul online.
Tragedia de la Orășeni Deal: Fratele botoșăneanului mort în accident, mărturisire dureroasă după aproape 4 ani- Am observat mașina într-o fracțiune de secundă
Ziua de 6 iunie 2015 este una neagră pentru familia Huțanu din Vorona care a pierdut doi membri într-un cumplit accident rutier. Ce este mai cumplit este faptul că în urma morții celor doi soți, Ștefan și Mirela Huțanu, doi copilași au rămas orfani de ambii părinți. În urmă au rămas instituțiile statului care au cercetat și urmează să pedepsească vinovatul, dacă acesta există. Pentru că, Mirela și Ștefan nu mai pot fi aduși înapoi. 
Microbuzele unor firme din Botoșani BLOCATE în toiul nopții de Poliția Locală – GALERIE FOTO
Astfel de acțiuni nocturne ale polițiștilor locali au loc la anumite intervale de timp și sunt adesea soldate cu amenzi consistente.
Pensia mult prea mică, medicamentele și facturile mult prea mari: Bătrânii botoșăneni, în pragul SINUCIDERII – Copiii, singurii care îi țin în viață – FOTOGALERIE
În județul Botoșani trăiesc zeci de mii de vârstnici care nu mai pot munci, iar câteva mii provin din municipiul reședință de județ. Trist este că mulți dintre ei, poate chiar majoritatea, abia trăiesc de o pe o zi pe alta, chinuindu-se să le ajungă pensia.
Hotel cu piscină, săli de conferință, terasă și restaurant în locul unei școli din centrul orașului Botoșani – GALERIE FOTO
Proiect îndrăzneț promovat la Botoșani de doi tineri afaceriști. Cei doi, soț și soție au achiziționat clădirea în care a funcționat fosta școală 4.
melimeloparis.ro%20
Puiul galben găsit și în magazinele din Botoșani decolorat după o… saramură: MESAJUL producătorului
Fiecare încearcă în aceste vremuri să cumpere produse cât mai sănătoase, dacă se poate chiar bio, chiar cu riscul cheltuirii unui buget mai ridicat la capitolul mâncare. Iar în materie de pui, o anumită marcă părea să fie în preferințele consumatorilor, mai ales datorită aspectului.
POVESTEA omului care iubește oamenii: Un medic merge zilnic 50 de km pentru a se îngriji de suferința altora – GALERIE FOTO
Într-un stat cu valori solide și un sistem bine pus la punct, fiecare persoană are acces neîngrădit la servicii de bază. În România s-ar putea spune că de la Revoluția din 1989 lucrurile au evolut însă pașii parcurși încă sunt mici. La Botoșani, spre exemplu, încă există comunități întregi care nu au acces la serviciile medicale.
Mai nou, ne place la țară: Sute de botoșăneni au lăsat blocul pentru o casă construită la sate – FOTOGALERIE
Chiar dacă este declarat ”orașul verde” al României, municipiul Botoșani nu mai reprezintă o alternativă pentru o parte dintre botoșăneni. Aceștia fug de zonele aglomerate, de un trafic tot mai aglomerat și preferă să își construiască o casă în comunele vecine capitalei județului.
Bursa zvonurilor: McDonald’s ar fi găsit la Botoșani locația perfectă pentru un restaurant cu McDrive
De ceva timp în municipiul reședință de județ circulă o serie de informații neoficiale privitoare la construcția în Botoșani a unui restaurant McDonald’s. Gheața a fost oricum spartă anul trecut de cei de la KFC care se bucură de un mare succes.
Misiune (im)posibilă la Spitalul Mavromati: Bătăușii și șoferii au făcut o gaură de aproape 1 milion de lei în bugetul spitalului
Accidentele rutiere sau agresiunile soldate cu victime sunt destul de frecvente în județul nostru, iar acest lucru le dă bătăi de cap reprezentanților Spitalului Județean "Mavromati". Și asta pentru că victimele sunt tratate la spital, unde ajung pentru îngrijiri imediate la Unitatea de Primiri Urgențe.
kalapod.net%20
Taximetrist BĂTUT de doi indivizi, mașina a fost furată de agresori și abandonată lângă mall – GALERIE FOTO
Întâmplări incredibile au fost loc în seara zilei de miercuri, 13 martie 2019, în jurul orei 20:30. Un taximetrist a fost bătut rău de doi bărbați care i-au furat mașina și apoi au abandonat-o.
Un cadou se face din placere.Altfel nu-l faci .Eu daca dau cadou invatatorului il dau pentru ca asa consider eu .Nu trebuie obligat nimeni.Am vazut profesori care in urma comentariilor au respins cadoul .Ii felicit .Din punctul meu de vedere profesorii trebuie platiti decent si sa nu stea cu mana intinsa la cadouri chiar sa descurajeze asemenea practici.Nu sunt de acord si cu pregatirea mai ales cea cu bani.La fel profesorul are tendinta de a lucra doar cu cei buni.Profesorii nu sunt platiti de centre de excelenta ei fac invatamant de masa adica trebuie sa-i ajute in special pe cei mai slabi care n-au posibilitatea sa faca pregatirea sa-i indoape parintii cu carte pe bani.Acela nu e cadru didactic care lucreaza doar cu copiii buni indopati de pregatire.Profesorii ca si doctorii trebuie sa aleaga ori la stat ori cabinete particulare sau sa-si deschida PFA pentru a face pregatire.Ca si medicul care are tot interesul sa mergi la cabinetul privat asa si profesorul nu mai preda la clasa si te asteapta la pregatire.Trebuie avut grija si de copiii care nu au posibilitatea de a plati pregatirea.Pe olimpici ii baga toti in seama acum vedem ca Abramburica vrea segregare adica tot aia indopati cu pregatire sa li se acorde o atentie speciala.
1 martie 2019, 14:32
starshiners.ro%20
missgrey.ro
Sondaj
În ce sistem sanitar aveți mai mare încredere?
În cel de stat
În cel privat
Prefer să merg în străinătate
Nu știu / nu mă intereseză
Declaraţia zilei
”Sper în astea șase luni să-l văd, pentru că altfel nu poate să stea mai mult de șase luni, nu-i permite legea. Și aici, dacă mă întrebați pe mine este o greșeală. Ori îl pui pe unul care-l știi că va putea conform legii ...
astratex.ro
melimeloparis.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7619 lei
USD
Dolarul SUA
4.2322 lei
CHF
Francul elveţian
4.1850 lei
GBP
Lira sterlină
5.5070 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7817 lei
XAU
Gramul de aur
173.5480 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2355 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4868 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0296 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1654 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1854 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6378 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.