Știrea zilei
Martie la Botoșani: Luna coșmar pentru părinți și a cadourilor pentru cadre didactice – Flori de sute de lei, bani direct în plic sau chiar lanțuri din aur

Luna cadourilor a venit adusă de primăvară. Sau invers. Bineînțeles, femeile sunt cele care se bucură cel mai mult de această perioadă, însă nu numai. Cadrele didactice se numără printre persoanele cele mai avantajate de începutul primăverii iar motivul, în cazul celor care nu-l ghicesc încă, va fi arătat în acest articol.

Martie, coșmarul copiilor săraci 

 

Odată cu venirea primăverii, începe și goana după cadouri. Ori de 1 Martie, ori de 8 Martie, se oferă și se primesc cadouri, după câte se pare, cel mai frecvent în instituțiile de învățământ. De acest lucru se bucură mai ales cadrele didactice, care sunt răsfățate cu diverse daruri, de la aranjamente florale până la bijuterii. Noua modă în unele școli din Botoșani este direct plicul cu bani. Probabil, e mult mai simplu pentru părinți și mult mai bine pentru învățătoare, educatoare sau diriginte, care pot alege singure ce să-și cumpere cu suma primită.

 

Nu e un secret

 

Deși pare greu de crezut că sunt situații care se întâmplă în municipiu, noi am întrebat și ni s-a confirmat acest lucru la mai multe școli, dar și grădinițe din Botoșani.

 

De exemplu, la Grădinița numărul 25 din Botoșani, părinții știu cu o lună înainte că se vor strânge bani pentru 1 și 8 Martie. Suma nu depășește mai mult de 30 de lei, iar cu acești bani se vor cumpăra flori educatoarelor și bineînțeles, un mărțișor ”mai special”, ori un accesoriu sau o mică bijuterie.

 

La o altă instituție de stat din oraș, respectiv Grădinița cu program prelungit numărul 19, un părinte ne-a spus că un copil trebuie să aducă 40 de lei, iar în clasă sunt 32 de copii. Practic, se adună o sumă de 1.280 de lei. Educatoarea va primi în plic o parte din bani, iar de restul se vor cumpăra cel mai probabil, flori, după spusele aceluiași părinte.

 

Situația diferă foarte mult  în instituțiile școlare cu învățământ primar și gimnazial. Aici sumele de bani oferite învățătoarelor, în unele cazuri se dublează chiar.

 

La Școala Gimnazială 11, o fetiță ne-a spus că în clasă se strâng bani pentru d-na învățătoare. Fiecare elev trebuie să aducă 30 de lei, bani din care, după spusele ei, se vor cumpăra flori. Cert este că o clasă e formată din aproximativ 30 de copii. Calculând, 900 de lei sunt banii necesari pentru niște buchete cu flori.

 

900 de lei în plic

 

Suma de 900 de lei o va primi și o altă învățătoare de la aceeași școală direct în plic, însoțită și de un buchet de flori. Asta pentru că părinții au fost nevoiți să dea pentru un copil 50 de lei, iar în clasă sunt 31 de copii, după spusele unei mămici.

 

Părinții sunt cei care doresc să ofere neapărat ceva cadrelor didactice, însă se pare că de la an la an, învățătoarele sunt din ce în ce mai rezervate.

 

“Nu se mai strâng cum se strângeau odată, profesorii se feresc de cadouri”, ne-a spus o mamă care își aștepta copilul să iasă de la școală.

 

De altfel, în unele situații, cadrele didactice sunt practic nevoite să accepte voința părinților și să se mulțumească doar cu flori.

 

Un tătic mai tânăr ne-a povestit cu titlu de exemplu, că încă din clasa 0, comitetul de părinți s-a limitat la sume modeste, necumpărând cadouri scumpe, ci doar flori: “Nu am vrut să o învățăm pe d-na învățătoare cu cadouri scumpe, un aranjament floral și atât.”

 

Un altul, ne-a spus râzând că nu prea îl interesează dacă se strâng bani sau nu la școală, iar florile rămân cea mai bună alegere

”Eu sunt un părinte atipic, cred că un buchet de flori ar fi binevenit.”

 

100 de lei de copil

 

La Școala Gimnazială numărul 7, se strânge în unele clase chiar și suma de 100 de lei de copil. Cum sunt 30 de elevi într-o clasă, pentru ziua de 8 Martie se ajunge la o sumă de 3.000 de lei. Unii părinți nici nu știu exact încă ce se va oferi dirigintei și profesoarelor de la clasă.

 

”Trebuie să dau dacă s-a cerut” , ne-a spus un tătic al cărui copil învață în clasa a V-a la Școala nr.7.

 

Bani mai puțini la liceu

 

Se pare că odată ce copiii cresc, responsabilitatea cade pe umerii lor. Practic, părinții nu prea  se mai implică. Probabil, tocmai din această cauză, la unele licee din Botoșani nici nu se strâng bani, iar la altele nici nu se pune problema de sute de lei.

 

De exemplu, o elevă în clasa a XI-a la Liceul Pedagogic ”Nicolae Iorga” Botoșani, strânge împreună cu colegii săi 20 de lei, pentru a oferi cadou de 8 Martie doar dirigintei și profesoarei de pedagogie. Cei 600 de lei strânși la nivelul clasei de 30 de elevi, se împart în două pentru două dintre cadrele didactice, probabil, pe care adolescenții le admiră foarte mult.

 

Obiceiul de a oferi flori sau cadouri cadrelor din învățământ datează de ani de zile. Părinții sunt cei care continuă tradiția, iar profesoarele cele care așteaptă sau nu. Depinde foarte mult de școală, de locație și de statutul părinților.

 

O bunică care își aștepta nepoțica ne-a spus că nora sa este profesoară și că acum câțiva ani a primit de la un părinte cu o situație materială bună un lanț de aur, însă tot ea a declarat că nu este un cadou atât de mare.

 

Se știe și la ISJ

 

Tradiția cadourilor se pare că este susținută și nu prea de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, care nu interzic total acest lucru.

 

”Noi nu încurajăm astfel de practici. Au mai fost discuțiile acestea în fiecare an. Rămâne la latitudinea fiecărui părinte, care este și adult pe de altă parte. Noi ne sesizăm doar în situații în care învățătorul cere, ca să zicem așa. Acum nu putem controla toți părinții copiilor ce vor să facă, dacă vor să dea o floare, acum nu trebuie să fim nici noi absurzi. Repet, e problema dumnealor, noi nu încurajăm astfel de practici,”

Gabriel Hârtie, inspector școlar general.

 

Până la urmă, putem vorbi de sume mai mari sau cadouri scumpe oferite cadrelor didactice doar în municipiu. În județ, situația este cu totul alta. Educatoarele sau învățătoarele sunt fericite că primesc doar o floare, pe când, în municipiu, nedeclarat, ziua de 1 sau 8 Martie, nu poate trece oricum.

Trebuie menționat că în codul etic al profesorilor este interzis să primească sume de bani sau cadouri. Etica, însă se pare că dispare în luna martie.

 

loading...
Flori grămadă, comercianți zgribuliți de frig și clienți mai deloc: Vremea a stricat Ziua Îndrăgostiților la Botoșani – GALERIE FOTO
PROTESTE și în educație: Profesorii botoșăneni, cu banderole tricolore la ore – GALERIE FOTO

 

DESCARCÃ APLICAȚIA BOTOȘÃNEANUL PENTRU MOBIL:

Isabela ALEXANDRESCU
Se solicită SCOATEREA urgentă a tramvaielor din circulație, la Botoșani – CINE se opune acestei măsuri
Tot mai des sunt auzite cuvintele: „până nu moare un om, nu ia cineva vreo măsură”. Printre botoșăneni, pe rețele de socializare unde se discută tot mai aprins și chiar la nivel administrativ, în rândul celor care administrează acest oraș.
Copiii neadoptabili de la Botoșani – Nu-i vrea nici măcar o familie, iar statul nu poate lupta cu asta
Peste 1.000 de copii se află în acest moment în grija statului, prin instituțiile de profil. Dintre aceștia, aproape 400 sunt în unitățile de tip rezidențial, precum apartamente integrate social, module de tip familial sau centre de plasament. 
Zeci de tentative de sinucidere la Botoșani – Unii ajung să se omoare din disperare, alții din pură…greșeală
În județul nostru o mare problemă pare să fie intenția de sinucidere. Zeci de persoane ajung la spital după o astfel de acțiune, iar altele, din nefericire, sunt aduse mult prea târziu.
Săraci, dar cu concedii scumpe: Botoșănenii, vacanțe de vis pe mii de euro - DESTINAȚIILE preferate
Deși suntem printre cele mai sărace județe din țară, botoșănenii nu uită să se și relaxeze. Iar unii dintre ei și-au planificat din timp concediile.
Acuzații GRAVE: Un copil ar fi fost bătut de învățătoare până l-a învinețit, s-a declanșat o anchetă – FOTOGALERIE
Un nou incident neplăcut s-ar fi petrecut în învățământul botoșănean. O mamă acuză că al ei copil a fost bătut de învățătoare chiar la școală.
Tentativă de OMOR: Doi șoferi s-au luat la bătaie din cauza locului de parcare, unul a fost înjunghiat în ficat
Criza locurilor de parcare își spune cuvântul în municipiul reședință de județ. Și nu de puține ori șoferii se iau la ceartă din acest motiv. În cazul a doi conducători auto lucrurile au degenerat și totul s-a terminat cu dosar penal.
Lucrări pe drumul groazei DOAR înainte de alegeri, după s-a lăsat totul de izbeliște: Șeful județului dă vina pe vreme – FOTOGALERIE
Drumul care a scos sute de șoferi botoșăneni în stradă în luna aprilie 2019 arată în continuare într-o stare deplorabilă. Vorbim de acel drum strategic care cuprinde mai multe tronsoane. Așa cum s-a promis, s-a încercat să se intervină pe partea de întreținere, însă și aici lucrurile s-au împotmolit.
Tânără din Botoșani moartă împreună cu fiica sa într-un accident produs în Franța
Trei români au murit, iar alţi patru au fost grav răniţi, după ce maşina în care se aflau a intrat în coliziune cu un camion pe o autostradă din apropierea oraşului Novy-Chevrieres din Franţa, relatează presa franceză. Accidentul a avut loc pe 1 iunie și printre victime se regăsește și două botoșănence.
Monument istoric din Botoșani transformat în șezătoare de bețivi cu mucuri de țigară și pahare – GALERIE FOTO
Astăzi și la Botoșani se sărbătorește Ziua Eroilor, dar puțini sunt botoșănenii care trec pe lângă acest monument și își dau seama ce reprezintă pentru istoria noastră, a locuitorilor acestui județ. Dacă la alte astfel de monumente de câteva ori pe an sunt depuse coroane de flori de către oficialități, iar altele sunt expuse în zone circulate ale orașului, în cazul de față, construcția din piatră este sprijin pentru bețivii Centrului Istoric.
Hotel cu parcări și spații comerciale în bulevardul Mihai Eminescu, în dezbatere publică la Primărie - GALERIE FOTO
Un nou proiect imobiliar se află în etapa de pregătire, documentația necesară fiind în dezbatere publică la Primăria Botoșani.
POVESTEA fetei născută la 900 grame și FĂRĂ șanse de supraviețuire, ajunsă olimpică cu media 10 pe linie – FOTOGALERIE
Oana Silivăstru este o adolescentă plină de vise și o elevă eminentă. În spatele unui zâmbet frumos se află însă o poveste extrem de dureroasă.
Au început lucrările la unul dintre cele mai mari supermarket-uri din Botoșani, clădire uriașă demolată, furnicar de oameni pe șantier - FOTO
După aproape un an de zile de la discuțiile privitoare la construirea unui nou magazin Lidl la Botoșani a fost deschis și șantierul efectiv. O firmă din Iași lucrează în aceste momente pe terenul amplasat lângă ISU Botoșani unde se află clădirea Simcos.
UNICAT: Un tânăr de la PSD o face pe-a directorul la o instituție FĂRĂ să fi fost numit în funcție - DOCUMENT
În data de 7 mai 2019 tânărul Andrei Beilic, declara pentru Botoșăneanul, oficial, că a preluat prin detașare atribuțiile de conducere al Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Botoșani.
Profesori și elevi, practică de peste un milion în Europa. La Botoșani nu este teren și nici firme nu prea sunt - FOTOGALERIE
”Optimizarea instruirii practice în context european”, acesta este titlul unui proiect european care poate schimba mentalitatea și atitudinea profesorilor și elevilor de la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Flămânzi.
Suntem din altă lume! Botoșani, pe primul loc în țară cu NU la referendum, avem cei mai mulți votanți care vor grațierea corupților
Asemeni votului de la alegerile europarlamentare și la referendum Botoșanii par să nu facă parte din România. Dacă la noi câștigă PSD, în timp ce în țară învinge PNL, la plebiscit suntem campionii votului împotrivă.
Facturi plătite de Direcția Județeană de Drumuri a CJ-ului pentru lucrări neexecutate în realitate, la o investiție marca PSDragnea
Două firme, una din Iași și alta din Buzău, care au participat la licitația pentru „reabilitarea podului metalic cu grinzi principale cu zăbrele pe DJ 292 peste râul Jijia, în localitatea Broscăuți”, au încasat facturi pentru lucrări care nu au fost executate și în realitate.
Noaptea cea mai grea la PSD Botoșani: Politicienii Puterii în poate cea mai neagră agonie, șefa lăsată cam singură, s-a pronunțat cuvântul „demisie”
O înfrângere la alegerile europarlamentare era de neconceput, cel puțin în interiorul PSD Botoșani. Numeroasele semnale că social-democrații vor pierde au fost puse pe seama ”haștagiștilor”, ”rezistenților” și nu s-a ținut cont de ele. Anti-pesediștii au fost clar, subestimați de PSD-iștii botoșăneni. Iar scrutinul a reprezentat o palma dată de popor unui partid condus de un lider care-și pierduse controlul.
REZULTATE EUROPARLAMENTARE: PNL câștigă în România, PSD victorie ”scurtă” la Botoșani
PNL câștigă alegerile europarlamentare la nivel național și termină pe locul al doilea în județul nostru, aceasta este concluzia principală după numărarea voturilor a aproape 95% din secțiile existente în România și, cu două excEpții, a tuturor din Botoșani.
Botoșaniul VOTEAZĂ! Zeci de mii de oameni așteptați la scrutin dublu, REZULTATELE transmise în timp real, sute de polițiști și jandarmi la datorie
367.298 de botoșăneni așteptați la urne. Secțiile de votare din județul Botoșani, 425 la număr sunt deschise în intervalul orar 7:00 – 21:00. Aceștia vot vota reprezentanții României în Parlamentul European și, după caz, referendumul pe justiție. Acestea sunt principalele coordonate ale zilei de astăzi.
POVESTE de film: Un botoșănean se luptă să facă acte la doi copii, mama luată de Interpol, un micuț are certificat de naștere valabil… 2 ani – FOTO
Transpirat din cauza efortului, cu o pungă plină cu tot felul de acte amestecate și traduse în limbile română și italiană, un botoșănean de 42 de ani a ajuns pe holurile Primăriei Botoșani pentru a intra în audiență la viceprimarul Cosmin Andrei.
Un cadou se face din placere.Altfel nu-l faci .Eu daca dau cadou invatatorului il dau pentru ca asa consider eu .Nu trebuie obligat nimeni.Am vazut profesori care in urma comentariilor au respins cadoul .Ii felicit .Din punctul meu de vedere profesorii trebuie platiti decent si sa nu stea cu mana intinsa la cadouri chiar sa descurajeze asemenea practici.Nu sunt de acord si cu pregatirea mai ales cea cu bani.La fel profesorul are tendinta de a lucra doar cu cei buni.Profesorii nu sunt platiti de centre de excelenta ei fac invatamant de masa adica trebuie sa-i ajute in special pe cei mai slabi care n-au posibilitatea sa faca pregatirea sa-i indoape parintii cu carte pe bani.Acela nu e cadru didactic care lucreaza doar cu copiii buni indopati de pregatire.Profesorii ca si doctorii trebuie sa aleaga ori la stat ori cabinete particulare sau sa-si deschida PFA pentru a face pregatire.Ca si medicul care are tot interesul sa mergi la cabinetul privat asa si profesorul nu mai preda la clasa si te asteapta la pregatire.Trebuie avut grija si de copiii care nu au posibilitatea de a plati pregatirea.Pe olimpici ii baga toti in seama acum vedem ca Abramburica vrea segregare adica tot aia indopati cu pregatire sa li se acorde o atentie speciala.
1 martie 2019, 14:32
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Sondaj
Unde doriți să organizeze Primăria spectacole?
La Parcul Cornișa
În Centrul Vechi
În Piața Revoluției
La monumentul Răscoalei de la 1907 din parc
În altă parte
Declaraţia zilei
„Ne așteaptă examene electorale importante. În ceea ce privește rezultatele de pe 26 mai 2019 eu aș vrea să spun doar: atât mergem înainte, suntem conștienți că avem un rol important în ceea ce privește viața social politic ...
astratex.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7223 lei
USD
Dolarul SUA
4.1455 lei
CHF
Francul elveţian
4.2507 lei
GBP
Lira sterlină
5.2846 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8611 lei
XAU
Gramul de aur
187.3571 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2294 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4576 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8808 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1441 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1845 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6325 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.