Știrea zilei
Matematicienii la Botoșani: Radu Gologan anunță un ”adevărat festival al școlii românești” / Medalii de aur pentru doi profesori / Primarul a primit în sfârșit o distincție - GALERIE FOTO

În acest weekend, la Botoșani se desfășoară două importante evenimente menite să readucă în atenție două dintre cele mai importante personalități născute pe aceste meleaguri, Dimitrie Pompeiu și Octav Onicescu.

Astfel, în perioada 13-15 mai are loc tradiționala competiție – a XX-a ediție – a Concursului Interjudețean de Matematică „Dimitrie Pompeiu", precum și Conferința Națională de Matematică „Octav Onicescu”.

 

Concursul Interjudețean de Matematică „Dimitrie Pompeiu” este dedicat elevilor din clasele III-XI, fiind organizat de Filiala Botoșani a Societății de Științe Matematice din România în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Primăria Municipiului Botoșani, Consiliul Județean Botoșani, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul Național „A. T. Laurian” și Școala Gimnazială nr. 17 din Botoșani.

 

Proba de concurs s-a desfășurat sâmbătă, 14 mai, începând cu ora 09:00, la Școala Gimnazială nr. 17 din Botoșani, festivitatea de premiere fiind programată pentru duminică, 15 mai, începând cu ora 10:00, în Aula Magna a Colegiului Național „A. T. Laurian”.

 

Președintele concursului este prof. univ. dr. Radu Gologan, de la Universitatea Politehnică din București, iar Președinte de Onoare cunoscutul prof. Artur Bălăucă, inițiatorul concursului.

 

Deschiderea oficială a competiției s-a derulat sâmbătă, în Aula Magna a Colegiului Național „A. T. Laurian”, în prezența oficialităților, dar și a numeroase personalități din lumea matematicii.

 

Pe lângă amintiții deja matematicieni Radu Gologan și Artur Bălăucă, competiția i-a adus la Botoșani pe lect.univ.dr. Alexandru Negrescu, de la Universitatea Politehnică din București, de asemenea în sală fiind prezenți și prof. Alexandru Funduianu, istoricul Gheorghe Median, dar și invitați din țară sau Republica Moldova: conf.univ.dr. Tatiana Veveriță, conf.univ.dr. Andrei Braicov, conf.univ.dr. Natalia Lupașco, conf.univ.dr. Dorin Pavel, conf.univ.dr. Maria Pavel, conf.univ.dr. Marcel Teleucă (Facultatea de Matematică din Chișinău); prof. Mihai Țarcă (Vatra Dornei), prof. Mihai Gavriluț (Roman), prof. Mihai Piticari (Câmpulung Moldovenesc), prof. Octavian Rezuș (Vatra Dornei).

 

Prof.univ.dr. Radu Gologan, preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice din România, a subliniat că revine cu mare bucurie la Botoșani, apreciind totodată faptul că anul acesta este omagiat și Octav Onicescu.

 

 

 

”Pentru că este vorba și despre academicianul Octav Onicescu, o să vă spun o povestioară. L-am cunoscut destul de bine, chiar a făcut parte din comisia de admitere la doctorat. Domnul Onicescu, cred că avea în jur de 85 de ani, mi-a pus următoarea întrebare: sunteți rudă cu Gologan care ținea fierăria la Piața Sf. Gheorghe din București? Întâmplător știam că da, era un unchi al bunicului meu. În 1914, când bunicul meu a dezertat din armata din Transilvania ca să se înroleze în Armata Română, a locuit la acel unchi din Piața Sf. Gheorghe. Deci iată cum se leagă matematica cu istoria, cu familiile, și probabil că astfel de povești există peste tot, fie că este vorba despre matematică sau când este vorba despre familie”,

prof.univ.dr. Radu Gologan, preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice din România

 

 

2023: Botoșani, gazda unui ”adevărat festival al școlii românești”

 

Radu Gologan a anunțat cu acest prilej faptul că Societatea de Ştiinţe Matematice din România are în vedere ca, anul viitor, întrucât se împlinesc 150 de ani de la nașterea lui Dimitrie Pompeiu, să organizeze la Botoșani ”un adevărat festival al școlii”.

 

”Sperăm să facem atunci un adevărat festival al școlii românești. Pentru că trebuie să știți că Dimitrie Pompeiu a făcut școala pedagogică de institutori și trei ani de zile, înainte de a-și face studiile universitare și doctoratul la Paris, a fost învățător la Galați și la Ploiești. Deci va fi un moment în care vom putea îmbina matematica cu rolul ei în școală și rolul învățătorului în școală. Mă bucur în același timp că a pornit din nou, împreună cu Concursul ”Dimitrie Pompeiu”, o conferință care sperăm să fie anuală, în care dascălii - matematicienii și nematematicieni - să depănăm amintiri și să plecăm mai încărcați cu istorie românească și cu cultură românească de la această manifestare”,

prof.univ.dr. Radu Gologan, preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice din România

 

Prof. Ioan Ciobănașu, președintele Filialei Botoșani a Societății de Științe Matematice din România, a amintit că anul acesta, cu prilejul împlinirii a 130 de ani de la nașterea, pe meleagurile botoșănene, a matematicianului Octav Onicescu (20 august 1892 - 19 august 1983), se desfășoară la Botoșani și Conferința Națională de Matematică „Acad. Octav Onicescu".

 

De asemenea, tot acum sunt evocate și memoriile a două personalități ale lumii academice, strâns legate de școala matematică botoșăneană, și anume prof. univ. dr. Dan Brânzei, de la a cărui dispariție se împlinesc 10 ani, și prof. univ. dr. Doru Ștefănescu, de la a cărui dispariție se împlinește un an.

 

În memoria celor trei iluștri matematicieni, în Aula Magna a Colegiului Național „A. T. Laurian” a fost ținut sâmbătă un moment de reculegere.

 

Președintele Consiliului Județean Botoșani a amintit faptul că cei doi matematicieni – Dimitrie Pompeiu și Octav Onicescu – completează pleiada personalităților care formează cartea de vizită a orașului din nordul țării.

 

 

”De regulă, când se vorbește despre personalitățile pe care le-a dat județul nostru, referirile se fac la Eminescu, Enescu, Iorga și Luchian. Dar este nedrept pentru că, știm cu toții, Botoșaniul a dat lumii și mari personalități în domeniul științelor exacte. Matematicieni care au contribuit la dezvoltarea științei, arhitecți, proiectanți și ingineri care au schimbat România de-a cursul timpului: Elie Radu, Dimitrie Negreanu, Octav Onicescu, Dimitrie Pompeiu sunt doar câteva personalități marcante ale României, de care suntem extrem de mândri. Astăzi, Botoșaniul este din nou capitala matematicii românești, la noi, aici, adunându-se cele mai iscusite minți din țară. Este vorba despre excelența în matematică, care se întrece în cadrul concursului ”Dimitrie Pompeiu”, dar tot astăzi evocăm și personalitatea matematicianului Octav Onicescu”,

Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani

 

 

Plachete de onoare, diplome, medalii de aur pentru vieți dedicate matematicii

 

Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a folosit timpul alocat discursului său pentru a premia doi dintre matematicienii prezență în sală.

 

”Profit de această ocazie și ofer celor care s-au implicat în acest concurs o plachetă de onoare”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

 

S-au bucurat de cele două plachete de onoare profesorii Artur Bălăucă și Radu Gologan, ”pentru întreaga contribuție adusă la dezvoltarea științifică a învățământului botoșănean”.

 

De asemenea, din partea Societății de Științe Matematice au primit distincții profesorii de matematică din Botoșani și din țară, prin inspectorul de matematică Sebastian Mihaache, din cadrul ISJ Botoșani. Printre cei care au primit o diplomă de excelență a fost și lect.univ.dr. Alexandru Negrescu.

 

”Am crescut aici, alături de acest concurs, am participat pentru prima dată ca elev în 2003, în clasa a VIII-a, când am fost și premiat. Însă ce nu știți este că am participat și la prima ediție, în anul 2001, unde am recitat o poezie de Eminescu. Nu am fost atras de la început de matematică, recunosc. În clasa a V-a, în sala de festivități a Primăriei, am fost invitat să recit o poezie de Eminescu”,

lect.univ.dr. Alexandru Negrescu

 

 

O plachetă de onoare a primit la rândul său și primarul Cosmin Andrei. ”Este singura distincție pe care o primesc la un concurs de matematică”, a punctat edilul orașului.


 


 

La rândul său, prof. Artur Bălăucă a menționat că, de-a lungul celor 20 de ediții ale concursului, de fiecare dată oficialitățile botoșănene au fost prezente ”indiferent de coloratura politică, probabil și pentru că am știut să le explicăm despre ce este vorba”.

 

Doi dintre dascălii botoșăneni au fost premiați de către Societatea de Științe Matematice.

 

”Am profitat de această ocazie minunată în care sărbătorim matematica și personalități ale culturii românești. Astfel, Consiliul director al Societății de Științe Matematice, așa cum face adesea, a hotărât ca două dintre personalitățile matematicii, care sunt spre sfârșitul carierei, să primească o diplomă de onoare”,

prof.univ.dr. Radu Gologan, preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice din România

 

Cei doi dascăli care au fost răsplătiți cu diplome, plachete, dar și aplauze din partea celor prezenți, sunt prof. Victor Barnea și prof. Valerian Vlăescu”, de la Școala Gimnazială ”Mihail Kogălniceanu” din Dorohoi.

 

 

Și nu doar atât…

 

”…ca să vă aduceți aminte de acest moment, vă ofer și câte o medalie de aur de la Olimpiada Națională de Matematică din acest an”.

 

 

Despre desfășurarea Conferinței Naționale de Matematică „Octav Onicescu”, într-un material viitor.

 

loading...
INTERVIU Povestea fabuloasă a savantului botoșănean: Era un om de o curiozitate deosebită. I-am spus că s-a născut într-un secol nepotrivitGALERIE FOTO
GENIUL născut într-un sat din Botoșani, cu doctorat la Paris: Cel mai strălucit reprezentant al şcolii matematice româneşti

 

 

 

”Tragedia de la Huțani” – mărturii cutremurătoare - Prima carte despre cel mai mare accident din istoria României: Scriam și plângeamVIDEO & FOTOGALERIE
”Până a venit Armata am văzut o femeie, îmi aduc aminte și acum, se zbătea ca peștele, o femeie voinică, chiar în partea aia înspre Huțani. Eu nu am știut că un om poate să se zbată ca peștele pe uscat, mi-a rămas înscris în memorie”.
RECENSĂMÂNT în municipiu: Recenzori înjurați, refuzuri și la persoane „cu funcții”: Poliția chemată în ajutor & se trece la amenzi
Etapa a doua din recensământul populației merge mai greu în mediul urban. Unii recenzori se confruntă pe teren cu amenințări și injurii, oamenii refuzând uneori chiar să iasă din locuințe pentru a răspunde la întrebări. 
UNICAT: Primăria din Botoșani care a rămas fără primar și viceprimar! NIMENI nu mai semnează acte, nu se mai pot oficia căsătorii
Situația este unicat cel puțin la nivel regional. O comunitate botoșăneană care numără în jur de 2.000 de suflete a rămas efectiv fără conducere.
Dezvăluiri făcute în premieră de artista de la Botoșani, cel mai bun fotograf al României: Lumea îmi spunea că din artă nu se fac bani VIDEO & GALERIE FOTO
Ea este Cristina Venedict, fata care are un portofoliu impresionant de fotografii ce au făcut înconjurul lumii, au suscitat interes într-o sumedenie de state și mulți cunoscători de artă au plătit pentru a avea în colecție una dintre creațiile sale.
Mii de botoșăneni stau fără apă de săptămâni întregi, șefii de la „Apă” cer ajutorul Poliției pentru a păzi rețeaua: Domnule, dar chiar vă bateți joc de mine?
Operatorul de servicii de apă și canalizare se adâncește tot mai mult în probleme, în ciuda reorganizărilor și reformelor implementate prin schimbarea directorilor sau a șefilor de servicii.Vara a adus, pe lângă temperaturi ridicate, și perioade îndelungate de timp în care robinetele a mii de botoșăneni se încăpățânează să ofere măcar un strop de apă.
Liberalii de la municipiu forțează schimbarea viceprimarului Liviu Toma ca să-și salveze directorii, ședință cu scântei provocată de foștii PDL-iști
A doua zi după ce, în ciuda boicotului aleșilor liberali, Consiliul Local Botoșani a aprobat o hotărâre privind divizarea Direcției Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA), Biroul Politic Local (BPL) al organizației municipale s-a întrunit în ședință.
Primarul și Poliția Locală au început demolarea boxelor și magaziilor cu tot felul de acareturi din Centrul Vechi: Nu au autorizații de construcțieVIDEO & GALERIE FOTO
În intenția sa de schimbare a imaginii Centrului Istoric al municipiului Botoșani, primarul Cosmin Andrei a încercat să mai „repare” o serie de nelegalități din zonă.
Procurorii DNA Suceava, a doua descindere la sediul DSVSA pentru cumpărături făcute în mandatul lui Mihai Țurcanu
La o lună și o zi de la primele descinderi care au fost efectuate la sediul Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Suceava au revenit la Botoșani.
Coșmarul durează toată vara! Control prin praf, pietre și pământ la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul s-a enervat, drumarii găsesc greu până și apă & motorină – VIDEO & GALERIE FOTO
Exasperat de plângerile venite din partea botoșănenilor pe seama lucrărilor la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul Sorin Cornilă, care și-a spart parbrizul la o deplasare pe DN 28 B, a mers personal vineri dimineață pe această șosea. De fapt, acest cuvânt este unul mincinos întrucât, cel puțin până la Copălău, șoseaua a devenit o amintire.
Loading...
Dați afară de pe computer: Restanțierii la partid, excluși automat la Botoșani printr-o platformă electronică – VIDEO
Membrii Uniunii Salvați România vor fi scoși automat în afara partidului dacă nu își plătesc cotizația. Și asta nu o va face vreun contabil, trezorier sau mandatar financiar, ci un soft.
Dependente de bărbații violenți: Locuință gratuită a statului ocolită de botoșănencele bătute, după o scăpare stupidă: Nu erau primite cu copiii - MESAJUL Direcției Copilului
În continuare botoșănencele par să se complacă în situații în care sunt supuse la bătăi și umilințe din partea partenerilor de viață. Deși sunt emise frecvent ordine de protecție împotriva agresorilor, femeile sunt cele care își iartă soții sau iubiții și aleg să rămână în acel mediu toxic. Dar asta poate și pentru că depind material de acei oameni.
Un domn și o doamnă: Luptă în taină pentru șefia unei instituții de la Botoșani rămasă cu doar cinci angajați
Concursul va avea loc la începutul săptămânii viitoare, la București, în cursă fiind înscriși doi candidați.
Candidat liberal la președinția CJ pregătit din afara partidului: Nu ar mai dori d-na președinte să candideze la un viitor mandat și atunci se deschid altfel jocurile - VIDEO
Actualul vicepreședinte ALDE al Consiliului Județean ar avea prima șansă să obțină în 2024 nominalizarea pentru candidatura la președinția CJ din partea PNL. Cel puțin asta susține liderul ”de facto” al liberalilor – democrați.
Poate cel mai sărac director din istoria municipalității: N-are vreun bun, doar datorii și a făcut zero lei într-un an întreg
Case, terenuri, mașini plus eventual o vilă pe la munte, bunuri deseori întâlnite în declarațiile de avere ale aleșilor sau directorilor de la Botoșani, ar putea fi catalogate drept visuri de unul dintre noii șefi ai unităților subordonate municipalității.
Loading...
Botoșănean mort la „Mavromati”, găsit la morgă cu o lovitură la cap: Acuzații din partea familiei - Sunt izbiți de calorifer, de noptieră?
Rudele pacientului acuză că lovitura la cap ar fi avut loc pe secția unde a stat internat și, ca atare, își caută dreptatea la Colegiul Medicilor pentru a afla ce anume s-a întâmplat.
Directoarea Sănătății Publice își pierde postul de director după un concurs incredibil de împrejurări
La ceva peste doi ani de la numirea în funcția de director interimar al Direcției de Sănătate Publică (DSP), Monica Adăscăliței va fi înlocuită. S-a ajuns în această situație din cauza unui concurs nefericit de împrejurări pentru medicul de la Unitatea de Primiri Urgențe.
A lăsat Botoșaniul pentru cel mai izolat cătun din România: Sunt primul preot care a venit și a stat mai mult printre ei / Părintele ista a nostru nu pleacă - GALERIE FOTO&VIDEO
Și-a închinat viața Domnului, dar nu a ales calea ușoară. A lăsat în urmă familia din Botoșani și a ajuns, la propriu, mai aproape de cer.
Viorica Dăncilă și-a făcut partid și la Botoșani, un colonel abia trecut în rezervă este președinte interimar: N-am făcut politică până acum, dar sper ca acum să-mi iasă - VIDEO
De săptămâna trecută, la Botoșani a apărut o nouă filială de partid. Națiune – Oameni – Împreună, pe scurt NOI, este formațiunea politică prezidată la nivel național de Viorica Dăncilă, fost prim-ministru al României în perioada 29 ianuarie 2018 - 4 noiembrie 2019.
Furt de pomină la mall: A sustras un pachet gol de țigări, s-a tăiat la o mână și a lăsat urme de sânge pe vitrine
S-a întâmplat la sfârșitul săptămânii precedente, alarma fiind dată de paznicul complexului comercial. Polițiștii ajunși la fața locului au deschis dosar penal pentru furt calificat.
Magie la Festivalul „Floare Albastră”, Irina Rimes a ajuns pentru prima dată la Botoșani și a făcut adolescentele să plângă – VIDEO & GALERIE FOTO
Câteva sute de oameni s-au transformat în cele din urmă în câteva mii la cea de-a XIII-a ediții a Festivalului „Floare Albastră” de la Ipotești, reluat în 2022 după doi ani de pandemie.Lidia Buble și Irina Rimes au urcat pe scenă. Două artiste, una mai desăvârșită decât cealaltă, au oferit publicului botoșănean calitate.
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În bazele noastre de date pe care le gestionăm apare un UAT care nu generează deșeuri, nu generează. Deci, operatorul care acționează pe zonă spune că zero. Este vorba despre comuna Concești. E singura comună care nu ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9461 lei
USD
Dolarul SUA
4.7286 lei
CHF
Francul elveţian
4.9311 lei
GBP
Lira sterlină
5.7088 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4869 lei
XAU
Gramul de aur
273.0029 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2398 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2198 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6612 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1999 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6650 lei
Vremea
astăzi
Botosani
22.2 o C
Dorohoi
20.6 o C
Bucecea
21.8 o C
Darabani
20.1 o C
Saveni
21.0 o C
Ştefăneşti
21.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.