Știrea zilei
Mirajul străinătății destrămat în 8 luni: O familie din Botoșani s-a mutat „definitiv” în Canada unde a realizat că tot România este acasă – GALERIE FOTO

Eusebiu și Ramona s-au căsătorit în urmă cu 13 ani de zile și sunt fericiții părinți a doi băieți și o fetiță. Imediat ce au devenit răspunzători de micile suflete care au rezultat din iubirea lor, au început și frământările amestecate cu îngrijorarea specific părintească, la gândul privind viitorul copiilor. Au încercat „străinătatea” care s-a dovedit mai amară decât în versurile poeților și au revenit acasă, în România, trăind o poveste care poate fi un exemplu real de viață pentru mulți dintre tinerii botoșăneni și nu numai.

Soț și soție, parteneri și în afaceri

 

Eusebiu și Ramona Cilibiu sunt ingineri cadastrali și pe lângă căsătorie sunt uniți și profesional. Lucrează împreună la firma familiei care este pe piață de 11 ani de zile. Cu mici pauze, când Ramona se află în concediu pentru creșterea copiilor. Trăiesc frumos, în armonie, iar chimia dintre ei se poate simți la câteva secunde după ce îi întâlnești.

 

Cei doi botoșăneni au trăit experiența vieții lor recent când, dezamăgiți de România s-au decis să se mute definitiv în altă țară.

 

 

 

„Fugăriți” de sistemul sanitar din România

 

Gândurile au fost multe și declanșate aleatoriu. Pentru că la scară mai largă, aproape întreaga societate românească se plânge de sistem și visează să trăiască între granițe străine, într-un stat apropiat de perfecțiune. Motivele care i-au determinat pe Eusebiu și Ramona să-și facă bagajele au izvorât de pe paturile de spital.

 

 

„Noi am început demersurile de a pleca în Canada undeva prin 2011 iar declicul a fost faptul că am niște probleme mari de sănătate cu copiii și la un moment dat chiar am stat amândoi internați cu cei doi copii, unul avea 2 ani, celălalt 3. Și am văzut cam cum stau lucrurile în spitalele din România, am stat și la Spitalul de Pediatrie din Botoșani, apoi la Iași. Îngrozitor…îngrozitor”,

Eusebiu Cilibiu, tânăr antreprenor

 

Mai mulți medici și diagnostice diferite a fost alt aspect din sistemul sanitar românesc ce a contribuit la plecarea din România.

 

Bătrânul Google le-a fost un bun sfetnic în alegerea „țării perfecte” pentru o familie tânără cu doi copii, pe atunci. Au oscilat între SUA, Australia și Canada. Au apelat la toate metodele posibile de a părăsi România, inclusiv Loteria Vizelor. Timp de 4 ani de zile aceste demersuri s-au dovedit în misiunea vieții lor, aceea de a evada din țara în care nu se mai regăseau.

 

 

Loteria vizelor

 

Înscrierea pe un site, se face o extragere la nivel mondial. Norocoșii, 50.000 de oameni din toată lumea primeau premiul cel mare: rezidența. Nu exista un criteriu definitoriu, în schimb primeau punctaj mare familiile tinere, cu studii superioare și copii. Familiile cu viitor familial și profesional.

 

Botoșănenii noștri nu au câștigat la loterie, după doi ani de încercări asidue.

 

Următoarea alternativă a fost aceea de studiere a eventualelor state care-i puteau adopta pe tinerii botoșăneni iar marile câștigătoare, pe atunci, au rămas Australia și Canada.

 

A câștigat Canada și astfel a început „marea pregătire”. Pe de o parte pentru obținerea vizelor iar pe de altă parte, în vederea unei integrări apropiată de natural, cea a studiului. În general a limbilor, franceză și engleză pentru că în cele din urmă, comunicarea este vitală în orice mediu.

 

Misiunea „dosarului” pentru acte i-a revenit soției. A fost nevoie de două vize, una la nivel federal și o a doua, pe regiune. Și sute de pagini pentru cele două dosare.

 

„Am trimis un dosar de vreo 360 de pagini cu toată istoria familiei, cu documentele de studii, dosarele copiilor. Primești punctaj suplimentar dacă ai familie, copii, vârsta contează foarte mult. Am trimis un dosar, am primit acceptul la o zi după ce ne-am cumpărat casă”,

Ramona Cilibiu, tânără antreprenoare

 

 

În paralel, cei doi soți, seara, timp de un an de zile au învățat limbile străine care urmau să-i ajute să se adapteze în noul lor cămin. Sufrageria a fost transformată în loc de studiu, cu examene încrucișate și exersări până noaptea, târziu.

 

„Am învățat franceză, engleză, am luat meditații, am dat examene ca să ne pregătim temeinic. Și am obținut rezultate foarte bune, pentru că am învățat foarte mult, eram ca la școală, trimiteam copiii la părinți și noi ne apucam de învățat, cu manuale, caiete, cărți. Eu eram un pic mai bun la engleză, ea un pic mai bună la franceză și ne ajutam unul pe celălalt. Am învățat mult, ne-am chinuit”,

Eusebiu Cilibiu, tânăr antreprenor

 

În 2015, toamna, a venit marea veste și anume confirmarea că puteau pleca, într-un alt stat pentru un viitor mai bun pentru copiii lor. Pentru șanse diferite de afirmare din punct de vedere profesional, în căutarea unei societăți sănătoase în care cetățeanul oferă dar și primește deopotrivă.

 

 

 

Visul canadian a pornit de la patru linguri

 

Plecarea a fost facilă pentru că toată familia era mânată de entuziasmul unui nou început în care totul avea să fie mai bine.

 

„În iulie 2016 am plecat. Am trimis bagajele cu vaporul. Iar acolo am luat-o de la un mare zero. Statutul de rezident nu-ți oferă nimic. Doar dreptul de a fi acolo și de a munci. Nimic. Am ajuns, am avut noroc de niște români de acolo, ne-am găsit o chirie. Eraun apartament gol, doar bucătăria era echipată, în rest gol. Ne-am dus, ne-am cumpărat mobilă, patru linguri, patru furculițe, patru cuțite, patru farfurii, oale. Am luat-o de la zero ca și cum am fi fost tineri căsătoriți”,

Eusebiu Cilibiu, tânăr antreprenor

 

Colac de salvare lăsat acasă, la Botoșani

 

O strângere de inimă, o presimițire, tot au existat. Pentru că Eusebiu și Ramona nu s-au rupt cu totul de România. Casa lor a fost conservată, afacerea familiei lăsată pe mâini de încredere.

 

Pentru orice eventualitate.

 

„Nu am vândut absolut nimic, asta a fost și rațiunea. Dacă ne puteam adapta bine, dacă nu conservăm aici, măcar să nu ne pară rău. Am plecat deciși să rămânem acolo, cu tot cu copii, am înscris copiii la școală acolo, ne-am luat tot ce ne trebuia de aici cu gândul că nu știm când ne mai întoarcem, cel mai devreme era undeva la 3 – 5 ani”,

Ramona Cilibiu, tânără antreprenoare

 

 

8 luni de zile

a durat povestea canadiană pentru tânăra familie botoșăneană. 8 luni de zile până când au decis să revină acasă și să-și crească copiii în propria țară, cu prietenii și familia lărgită.

 

Iar motivele au fost multe. Copiii nu s-au adaptat la școală, colegii lor fiind majoritatea refugiați sirieni cu care comunicarea era dificilă.

Imigranții erau acceptați fără a fi condiționați precum românii spre exemplu, de dosare și vize și absorbiți naturali de sistemul canadian.

 

„Copiii mai ales au suferit. Băiatul cel mare mi-a spus: tata, vreau acasă. Mi-ai spus că mergem undeva unde este mai bine”,

își amintește Eusebiu

 

 

Apoi a fost locul de muncă, la distanță de casă și care presupunea naveta, deci un drum de 2,5 ore dublat, adică în jur de 5 ore doar în mașină, zi de zi. Apoi, statutul profesional. Străinii porneau chiar de jos, în sensul adevărat al cuvântului, indiferent de multitudinea diplomelor din țara de baștină.

 

Astfel că Eusebiu, inginer experimentat cu 11 ani vechime în România, a ajuns în Canada un simplu tehnician. Pentru a accede ar fi avut nevoie să studieze timp de 3 ani de zile la o universitate de profil, apoi să efectueze un an de stagiatură pe lângă un alt inginer. Asta presupunea să fie parte dintr-un ordin profesional, întregul demers având o durată de câțiva ani buni.

 

Tinerii povestesc faptul că nu puțini sunt românii care lucrează în  Canada mult sub nivelul studiilor lor.

 

Iar salariile…

 

Aceeași poveste, altă țară. Atractive la prima vedere, realiste când se trage linia la finalul lunii și când te vezi la un nivel apropiat de România. Nu bogat, oricum.

 

 

„Salariile nu sunt mici, sunt mulțumitoare. În sensul că eu de exemplu, eram plătit cu 23 de dolari pe oră. Asta însemna undeva în jur de 2.700 de dolari pe lună. Dar chiria era undeva la 1.000 de dolari pe lună, acolo servciile sunt extrem de scumpe, internetul, televiziunea, telefonia plus restul cheltuielilor la întreținere, nu mai rămâneau bani cine știe ce. Reușeai doar să trăiești”,

Eusebiu Cilibiu, tânăr antreprenor

 

La toate acestea au contribuit și cele 6 luni de iarnă. În care zăpada devenea parte din peisaj aproape mereu iar vara părea neintegrantă.

 

 

„Temperaturile erau extreme. Dacă termometrele arătau -25 grade, senzația era că erau -37. Am muncit în condițiile alea. Ne scoteau la măsurători, nu aveam ce să fac, asta e. Eu, apropos, prin analogie, angajații mei dacă cumva scade la -6 grade iarna, nu-i scot la măsurători, eu pun preț pe ei, mă interesează. În primul rând la nivel uman”,

Eusebiu Cilibiu, tânăr antreprenor

 

 

Acum sunt în România, după ce au trăit în Canada 8 luni, cu banii de acasă.

 

Eusebiu muncește la firma familiei, SC Topo Nord Est SRL, Ramona stă cu al treilea copil al familiei în concediul maternal. Gura de aer proaspăt pentru afacerea familiei a fost un proiect finanțat cu fonduri europene, obținut prin Programul Operațional Regional (POR) pentru dezvoltarea microîntreprinderilor, în valoare de 100.000 de euro.

 

Curiozități despre Canada

 

  • Familia a ajuns la urgențe din cauza unor probleme de sănătate unde timpul de așteptare a fost de 12 ore
  • În Canada trăiesc numeroși români plecați definitiv. După 10 ani de zile chiar, sunt nefericiți însă nu mai unde să revină pentru că au vândut tot în România
  • Sunt canadieni care nu au văzut niciodată Cascada Niagara pentru că în concedii ei obișnuiesc să facă treburi casnice
  • Viața socială lipsește aproape total în Canada, oamenii de acolo fiind în marea lor parte individualiști
  • Pașaportul poate fi făcut cu un simplu selfie, trimis pe email. Actul ajunge acasă, într-un plic
  • În instituții chiar găsești funcționari model care zâmbesc și îți rezolvă problema în câteva minute
  • Mașina se curăță chiar și de trei ori pe zi de zăpada care cade continuu de sus
  • Familia Cilibiu a fost ajutată în Canada de profesorul Vania Atudorei, botoșănean la origini și a locuit în Laval, orașul care s-a înfrățit cu municipiul Botoșani, tot datorită eforturilor depuse de profesorul Vania Atudorei
loading...
Un tânăr înfiat în Canada îşi caută cu DISPERARE părinţii naturali din Botoşani: Îmi doresc foarte mult 
Ofertă de angajare pentru botoşăneni : Se caută şoferi pe o leafă de 50.000 de dolari canadieni pe an
ADIO vize: Botoșănenii liberi să călătorească în Canada

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Distracție nebună în noapte cu două artiste din Moldova: inimi din umbrele, tatuaje și multă muzică, totul la 1.500 de euro – VIDEO & GALERIE FOTO
Summerfest 2019 de la Cornișa AquaPark & Sports a fost precedat joi de o distracție pe cinste la câțiva kilometri de Botoșani. La Stăuceni mai exact, acolo unde Primăria a organizat o nouă ediție a zilei comunei.
Mașinile șoferilor inconștienți vor fi RIDICATE, tramvaie blocate de 11 ori în jumătate de an
Regulamentul privind circulația rutieră în municipiul Botoșani cuprinde și o prevedere prin care autoturismele care împiedică accesul ambulanțelor sau pompierilor să poată fi relocate.
Marea ȚEAPĂ a pensiilor speciale pentru primari și viceprimari
Impactul financiar al pensiilor speciale pentru botoșănenii care au ocupat funcții de demnitate publică în trecut va fi unul de nivel minimal. Probabil că la un buget local de comună sau în alte orașe din țară efortul va fi unul simțitor, însă la Primăria municipiului Botoșani clar nu va fi considerat drept o piatră de moară. Cel puțin într-o primă etapă.
Eusebiu, prietenul lui Dumnezeu: Putem deschide foarte mulţi ochi, chiar dacă îi avem închişi pe-ai noştri, şi să facem lumea să vadă - FOTO&VIDEO
Este ghiduș, hâtru și cu toate acestea de un bun simț care îi conferă un aer aristocrat. Mâna care se sprijiină de brațul mamei nu este un semn de neputință, ci unul de împreună-umblare prin lume. Eusebiu Cristian Toma este o carte deschisă. Din care alegi ceea ce ți se potrivește. Și așa, doar așa, încep frumoasele călătorii.
ALARMĂ la un amanet din zona centrală: Un bărbat prins cu euro falși, poliția la fața locului - FOTOGALERIE
Apel la 112 după ce un bărbat s-a prezentat la un schimb valutar cu niște euro. 
Directoarea politică de la Prefectură își așază viitorul, o PSD-istă consilier județean se pregătește și ea pentru alt post în instituţie
Seria angajărilor în instituțiile publice de la Botoșani a unor persoane care fac parte din principalul partid aflat la guvernare continuă fără sfială. În ciuda numeroaselor semnale că, poate, a fost depășită o anumită limită.
Un botoșănean, locul I în lume!! Sebastian ne dezvăluie REȚETA succesului: Un mix între ceea ce cunoşti și ceea ce mai ai de încă de descoperit
Cinci medalii internaționale, o pasiune care e pe cale să devină profesie și un viitor care se anunță a fi strălucitor. Botoșăneanul Sebastian Cojocariu este doar unul dintre tinerii acestei țări care ne dau speranțe că România este mai mult decât ce vedem zilnic în arena publică.
PSD-istul care era să fie „cel mai tânăr director” a rămas simplu inspector: Nu au condus nici măcar o căruță la viața lor dar se văd deja directori
Ghinionistul anului 2019 este de departe tânărul Andrei Beilic, membru PSD în organizația de tineret și care era să fie directorul unei instituții de la Botoșani. Nu una mare și cu un număr generos de salariați, însă titulatura ar fi fost oricum de șef.
O instituție publică de la Botoșani NU are șef
O instituție publică de la Botoșani a rămas fără director de la jumătatea lunii iulie.
DISPĂRUȚII Botoșaniului: TREI femei și PATRU bărbați au intrat „în pământ”, cea mai veche dispariție este din urmă cu 36 de ani
Adeseori polițiștii botoșăneni fac apel la populație pentru găsirea unei persoane care este dată dispărută de familie. În cele mai multe dintre cazuri, cei dragi lor sunt găsiți și de cele mai multe ori este vorba despre plecări voluntare ale celor care pur și simplu vor să se rupă cu totul și definitiv de mediul familial.
A murit Sorina, fetița cu un cățel alb, din Dorohoi: Îmi doresc că rândurile astea să miște ceva - FOTOGALERIE
Sorina, fetiţa cu un căţel alb, s-a stins după mulți ani de suferință. Copila din Dorohoi i-a impresionat pe toți cei care au cunoscut-o, iar asistenta de la spitalul din București a transmis un mesaj tulburător prin care, spune ea, vrea să ajungă la inima oamenilor care lucrează în sistemul sanitar.
Minunea cu nume de sfântă de la Botoșani: 'Ne-am dorit foarte mult un copil şi am înfiat o fetiţă' FOTO&VIDEO
Şase ani de căsnicie şi o dragoste pe care cei doi nu se sfiesc să o mărturisească, mai ales prin cântec.
MĂRIUCA, fetița care s-a rugat să cânte cu copiii de pe stradă: Nu fiţi trişti, eu urc treaptă cu treaptă - FOTO&VIDEO
Are abia 8 anișori și multe premii în concursuri naționale și internaționale. Cântă în română, italiană, spaniolă, engleză și franceză. Fetița cu nume de poveste știe că muzica înseamnă mai mult decât a învăța versuri și note. Muzica este uneori un vis, alteori împlinire.
Medic botoşănean, unul dintre cei mai cunoscuţi oncologi din România: În boala aceasta nu poți spune niciodată ”s-a terminat” - VIDEO
Este fiul unui cunoscut om de cultură din Botoșani, iar mama sa a educat generații întregi de copii.
Tramvai de la Eltrans tras pe dreapta de Poliție, vatmanului i s-a reținut certificatul de înmatriculare – FOTOGALERIE cu „neregulile” tramvaiului
Situație mai puțin obișnuită în municipiul reședință de județ. În cursul zilei de joi, 25 iulie 2019, un echipaj de la Biroul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) a oprit în trafic un mijloc de transport ce aparține societății Eltrans.
SCANDAL pe Calea Națională: Bărbat în scaun cu rotile înconjurat de polițiști, totul ar fi pornit de la o femeie – FOTO&VIDEO
Zona centrală a municipiului a fost înțesată de polițiști miercuri, 24 iulie 2019, după ce un bărbat recalcitrant a adresat injurii unei femei.
Prefectul și-a angajat consilieră de 26 de ani: Am început ca vânzător și am lucrat la d-na senator Doina Federovici
Prezență „proaspătă” în echipa de conducere a actualului prefect Dan Șlincu, începând cu data de 23 iulie 2019. O tânără de 26 de ani a fost angajată pe post de consultant. 
„Bugetarii” de lux de pe stradă care prostesc botoșănenii și câștigă până la 2.000 de euro pe lună: Pleacă acasă cu taxiul
Îi vedem zilnic pe străzile aglomerate din municipiu, în pieţe, staţii şi mijloace de transport public și nu se sfiesc să întindă mâna. Se îmbracă cu haine uzate și îți spun o poveste plină de dramatism. Sunt ei, cerșetorii, pe care mulți dintre noi îi ajutăm.
RAZIE cu polițiștii de la Botoșani pe străzile orașului pentru depistarea drogaților la volan – CINE a fost ghinionistul zilei: GALERIE FOTO & VIDEO
Vineri, 19 iulie 2019, în cursul după amiezii spre seară, echipajele de la Biroul Rutier Botoșani ai efectuat o serie de controale în trafic.
Un stăpân din cartier! Un botoșănean a blocat INTRAREA într-un bloc cu lacăte, gard și masă de fier dezafectate cu Poliția și viceprimarul Murariu– GALERIE FOTO & VIDEO
Un an a durat până când eforturile unor locatari dintr-un bloc din strada Săvenilor nr. 20 din municipiul Botoșani au rezolvat o problemă care persista de aproape un deceniu. O armată de oameni din Primărie și Poliția Locală s-au deplasat în acest cartier pentru eliminarea forțată a unor bunuri de pe domeniul public.
Desi as avea foarte multe de adaugat la comentariile de mai sus, ma rezum la a spune doar atat: https://paginiromanesti.ca/2019/02/11/pleaca-quebec/?fbclid=IwAR1Q6-sioGvYYmqTLrMSvuxfrdn10nuuBouiXRPrJBij5pPH0sfr90RgboA
17 mai 2019, 08:27
Hai sa ne imaginăm cum ar gândi un străin care vrea să se mute în Botoșani cu familia sa, ce ar spune despre locurile de muncă, cazare, școli, sistemul medical, pensii etc....
5 mai 2019, 16:29
Ce-ar fi sa faci si tu o iesire si apoi sa-ti dai cu parerea pe unde mai umbla cainii cu colaci in coada!
1 mai 2019, 22:52
Draga Corina SoareCe ar fi sa incerci si tu o plecare si apoi sa-ti dai cu parerea pe unde ar mai umbla cainii cu colaci in coada!
1 mai 2019, 22:36
Multa ipocrizie!De acea exista diversitate ! Experienta lor nu a fost destul de buna pentru ei ,dar asta nu inseamna ca poate fi la fel pentru fiecare.! A razbi si integra intr-o tara straina, nu este usor , dar nici imposibil de realizat! Pare greu deoarece acolo lucrurile functioneaza alt fel decat aici ! Daca iti doresti cu adevarat sa traiesti acolo , te adaptezi... totul tine de dorinta si vointa de a ramane! E doar o optiune de a lua lucrurile asa cum sunt,chiar daca uneori vin din prea multa disperare , ipocrizie sau chiar dorinta de aventura.Oricum respect pentru dorinta lor de a incerca sa faca ceva mai mult pentru ei si familia lor, decat cei mai multi ipocriti !
1 mai 2019, 22:29
melimeloparis.ro%20
Sondaj
V-a plăcut SummerFest-ul organizat la Parcul Cornișa?
Da
Nu
Nu am participat
Declaraţia zilei
„Având în vedere amploarea artificială (nejustificată) a evenimentelor ulterioare înscrierii mele la concurs, ținând cont că modul superficial și tendențios în care au fost prezentate anumite aspecte ale vieții mele ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7305 lei
USD
Dolarul SUA
4.2682 lei
CHF
Francul elveţian
4.3593 lei
GBP
Lira sterlină
5.1654 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0142 lei
XAU
Gramul de aur
206.3020 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2418 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4457 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8919 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2029 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1834 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6345 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.