Știrea zilei
Mirajul străinătății destrămat în 8 luni: O familie din Botoșani s-a mutat „definitiv” în Canada unde a realizat că tot România este acasă – GALERIE FOTO

Eusebiu și Ramona s-au căsătorit în urmă cu 13 ani de zile și sunt fericiții părinți a doi băieți și o fetiță. Imediat ce au devenit răspunzători de micile suflete care au rezultat din iubirea lor, au început și frământările amestecate cu îngrijorarea specific părintească, la gândul privind viitorul copiilor. Au încercat „străinătatea” care s-a dovedit mai amară decât în versurile poeților și au revenit acasă, în România, trăind o poveste care poate fi un exemplu real de viață pentru mulți dintre tinerii botoșăneni și nu numai.

Soț și soție, parteneri și în afaceri

 

Eusebiu și Ramona Cilibiu sunt ingineri cadastrali și pe lângă căsătorie sunt uniți și profesional. Lucrează împreună la firma familiei care este pe piață de 11 ani de zile. Cu mici pauze, când Ramona se află în concediu pentru creșterea copiilor. Trăiesc frumos, în armonie, iar chimia dintre ei se poate simți la câteva secunde după ce îi întâlnești.

 

Cei doi botoșăneni au trăit experiența vieții lor recent când, dezamăgiți de România s-au decis să se mute definitiv în altă țară.

 

 

 

„Fugăriți” de sistemul sanitar din România

 

Gândurile au fost multe și declanșate aleatoriu. Pentru că la scară mai largă, aproape întreaga societate românească se plânge de sistem și visează să trăiască între granițe străine, într-un stat apropiat de perfecțiune. Motivele care i-au determinat pe Eusebiu și Ramona să-și facă bagajele au izvorât de pe paturile de spital.

 

 

„Noi am început demersurile de a pleca în Canada undeva prin 2011 iar declicul a fost faptul că am niște probleme mari de sănătate cu copiii și la un moment dat chiar am stat amândoi internați cu cei doi copii, unul avea 2 ani, celălalt 3. Și am văzut cam cum stau lucrurile în spitalele din România, am stat și la Spitalul de Pediatrie din Botoșani, apoi la Iași. Îngrozitor…îngrozitor”,

Eusebiu Cilibiu, tânăr antreprenor

 

Mai mulți medici și diagnostice diferite a fost alt aspect din sistemul sanitar românesc ce a contribuit la plecarea din România.

 

Bătrânul Google le-a fost un bun sfetnic în alegerea „țării perfecte” pentru o familie tânără cu doi copii, pe atunci. Au oscilat între SUA, Australia și Canada. Au apelat la toate metodele posibile de a părăsi România, inclusiv Loteria Vizelor. Timp de 4 ani de zile aceste demersuri s-au dovedit în misiunea vieții lor, aceea de a evada din țara în care nu se mai regăseau.

 

 

Loteria vizelor

 

Înscrierea pe un site, se face o extragere la nivel mondial. Norocoșii, 50.000 de oameni din toată lumea primeau premiul cel mare: rezidența. Nu exista un criteriu definitoriu, în schimb primeau punctaj mare familiile tinere, cu studii superioare și copii. Familiile cu viitor familial și profesional.

 

Botoșănenii noștri nu au câștigat la loterie, după doi ani de încercări asidue.

 

Următoarea alternativă a fost aceea de studiere a eventualelor state care-i puteau adopta pe tinerii botoșăneni iar marile câștigătoare, pe atunci, au rămas Australia și Canada.

 

A câștigat Canada și astfel a început „marea pregătire”. Pe de o parte pentru obținerea vizelor iar pe de altă parte, în vederea unei integrări apropiată de natural, cea a studiului. În general a limbilor, franceză și engleză pentru că în cele din urmă, comunicarea este vitală în orice mediu.

 

Misiunea „dosarului” pentru acte i-a revenit soției. A fost nevoie de două vize, una la nivel federal și o a doua, pe regiune. Și sute de pagini pentru cele două dosare.

 

„Am trimis un dosar de vreo 360 de pagini cu toată istoria familiei, cu documentele de studii, dosarele copiilor. Primești punctaj suplimentar dacă ai familie, copii, vârsta contează foarte mult. Am trimis un dosar, am primit acceptul la o zi după ce ne-am cumpărat casă”,

Ramona Cilibiu, tânără antreprenoare

 

 

În paralel, cei doi soți, seara, timp de un an de zile au învățat limbile străine care urmau să-i ajute să se adapteze în noul lor cămin. Sufrageria a fost transformată în loc de studiu, cu examene încrucișate și exersări până noaptea, târziu.

 

„Am învățat franceză, engleză, am luat meditații, am dat examene ca să ne pregătim temeinic. Și am obținut rezultate foarte bune, pentru că am învățat foarte mult, eram ca la școală, trimiteam copiii la părinți și noi ne apucam de învățat, cu manuale, caiete, cărți. Eu eram un pic mai bun la engleză, ea un pic mai bună la franceză și ne ajutam unul pe celălalt. Am învățat mult, ne-am chinuit”,

Eusebiu Cilibiu, tânăr antreprenor

 

În 2015, toamna, a venit marea veste și anume confirmarea că puteau pleca, într-un alt stat pentru un viitor mai bun pentru copiii lor. Pentru șanse diferite de afirmare din punct de vedere profesional, în căutarea unei societăți sănătoase în care cetățeanul oferă dar și primește deopotrivă.

 

 

 

Visul canadian a pornit de la patru linguri

 

Plecarea a fost facilă pentru că toată familia era mânată de entuziasmul unui nou început în care totul avea să fie mai bine.

 

„În iulie 2016 am plecat. Am trimis bagajele cu vaporul. Iar acolo am luat-o de la un mare zero. Statutul de rezident nu-ți oferă nimic. Doar dreptul de a fi acolo și de a munci. Nimic. Am ajuns, am avut noroc de niște români de acolo, ne-am găsit o chirie. Eraun apartament gol, doar bucătăria era echipată, în rest gol. Ne-am dus, ne-am cumpărat mobilă, patru linguri, patru furculițe, patru cuțite, patru farfurii, oale. Am luat-o de la zero ca și cum am fi fost tineri căsătoriți”,

Eusebiu Cilibiu, tânăr antreprenor

 

Colac de salvare lăsat acasă, la Botoșani

 

O strângere de inimă, o presimițire, tot au existat. Pentru că Eusebiu și Ramona nu s-au rupt cu totul de România. Casa lor a fost conservată, afacerea familiei lăsată pe mâini de încredere.

 

Pentru orice eventualitate.

 

„Nu am vândut absolut nimic, asta a fost și rațiunea. Dacă ne puteam adapta bine, dacă nu conservăm aici, măcar să nu ne pară rău. Am plecat deciși să rămânem acolo, cu tot cu copii, am înscris copiii la școală acolo, ne-am luat tot ce ne trebuia de aici cu gândul că nu știm când ne mai întoarcem, cel mai devreme era undeva la 3 – 5 ani”,

Ramona Cilibiu, tânără antreprenoare

 

 

8 luni de zile

a durat povestea canadiană pentru tânăra familie botoșăneană. 8 luni de zile până când au decis să revină acasă și să-și crească copiii în propria țară, cu prietenii și familia lărgită.

 

Iar motivele au fost multe. Copiii nu s-au adaptat la școală, colegii lor fiind majoritatea refugiați sirieni cu care comunicarea era dificilă.

Imigranții erau acceptați fără a fi condiționați precum românii spre exemplu, de dosare și vize și absorbiți naturali de sistemul canadian.

 

„Copiii mai ales au suferit. Băiatul cel mare mi-a spus: tata, vreau acasă. Mi-ai spus că mergem undeva unde este mai bine”,

își amintește Eusebiu

 

 

Apoi a fost locul de muncă, la distanță de casă și care presupunea naveta, deci un drum de 2,5 ore dublat, adică în jur de 5 ore doar în mașină, zi de zi. Apoi, statutul profesional. Străinii porneau chiar de jos, în sensul adevărat al cuvântului, indiferent de multitudinea diplomelor din țara de baștină.

 

Astfel că Eusebiu, inginer experimentat cu 11 ani vechime în România, a ajuns în Canada un simplu tehnician. Pentru a accede ar fi avut nevoie să studieze timp de 3 ani de zile la o universitate de profil, apoi să efectueze un an de stagiatură pe lângă un alt inginer. Asta presupunea să fie parte dintr-un ordin profesional, întregul demers având o durată de câțiva ani buni.

 

Tinerii povestesc faptul că nu puțini sunt românii care lucrează în  Canada mult sub nivelul studiilor lor.

 

Iar salariile…

 

Aceeași poveste, altă țară. Atractive la prima vedere, realiste când se trage linia la finalul lunii și când te vezi la un nivel apropiat de România. Nu bogat, oricum.

 

 

„Salariile nu sunt mici, sunt mulțumitoare. În sensul că eu de exemplu, eram plătit cu 23 de dolari pe oră. Asta însemna undeva în jur de 2.700 de dolari pe lună. Dar chiria era undeva la 1.000 de dolari pe lună, acolo servciile sunt extrem de scumpe, internetul, televiziunea, telefonia plus restul cheltuielilor la întreținere, nu mai rămâneau bani cine știe ce. Reușeai doar să trăiești”,

Eusebiu Cilibiu, tânăr antreprenor

 

La toate acestea au contribuit și cele 6 luni de iarnă. În care zăpada devenea parte din peisaj aproape mereu iar vara părea neintegrantă.

 

 

„Temperaturile erau extreme. Dacă termometrele arătau -25 grade, senzația era că erau -37. Am muncit în condițiile alea. Ne scoteau la măsurători, nu aveam ce să fac, asta e. Eu, apropos, prin analogie, angajații mei dacă cumva scade la -6 grade iarna, nu-i scot la măsurători, eu pun preț pe ei, mă interesează. În primul rând la nivel uman”,

Eusebiu Cilibiu, tânăr antreprenor

 

 

Acum sunt în România, după ce au trăit în Canada 8 luni, cu banii de acasă.

 

Eusebiu muncește la firma familiei, SC Topo Nord Est SRL, Ramona stă cu al treilea copil al familiei în concediul maternal. Gura de aer proaspăt pentru afacerea familiei a fost un proiect finanțat cu fonduri europene, obținut prin Programul Operațional Regional (POR) pentru dezvoltarea microîntreprinderilor, în valoare de 100.000 de euro.

 

Curiozități despre Canada

 

  • Familia a ajuns la urgențe din cauza unor probleme de sănătate unde timpul de așteptare a fost de 12 ore
  • În Canada trăiesc numeroși români plecați definitiv. După 10 ani de zile chiar, sunt nefericiți însă nu mai unde să revină pentru că au vândut tot în România
  • Sunt canadieni care nu au văzut niciodată Cascada Niagara pentru că în concedii ei obișnuiesc să facă treburi casnice
  • Viața socială lipsește aproape total în Canada, oamenii de acolo fiind în marea lor parte individualiști
  • Pașaportul poate fi făcut cu un simplu selfie, trimis pe email. Actul ajunge acasă, într-un plic
  • În instituții chiar găsești funcționari model care zâmbesc și îți rezolvă problema în câteva minute
  • Mașina se curăță chiar și de trei ori pe zi de zăpada care cade continuu de sus
  • Familia Cilibiu a fost ajutată în Canada de profesorul Vania Atudorei, botoșănean la origini și a locuit în Laval, orașul care s-a înfrățit cu municipiul Botoșani, tot datorită eforturilor depuse de profesorul Vania Atudorei
loading...
Un tânăr înfiat în Canada îşi caută cu DISPERARE părinţii naturali din Botoşani: Îmi doresc foarte mult 
Ofertă de angajare pentru botoşăneni : Se caută şoferi pe o leafă de 50.000 de dolari canadieni pe an
ADIO vize: Botoșănenii liberi să călătorească în Canada

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Șefii de la Apă au vrut să-și majoreze indemnizațiile în plină pandemie
În ședința ordinară de Consiliu Județean aferentă lunii iunie 2020 a fost dezbătută și o solicitare din partea administratorilor de la compania de apă și canalizare pentru majorarea indemnizației.
Fiul fostului fotbalist Ionuț Matei diagnosticat cu o boală grea! Familia are nevoie de ajutorul NOSTRU pentru ca Nicholas să se facă bine – FOTOGALERIE
Georgiana și Ionuț Matei au devenit părinți în decembrie 2016, când familia lor s-a completat prin venirea pe lume a lui Nicholas, un băiețel frumos de aproape 4 kilograme care s-a născut în zi de mare sărbătoare creștină: Sfântul Nicolae. Părinții, stabiliți în Anglia de aproape 6 ani de zile, i-au dat numele Sfântului, însă în concordanță cu țara în care s-a născut.
Spitalizare de 25.000 de euro pentru un botoșănean cu COVID, internat la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani
Aproape 600 de botoșăneni au fost tratați la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani după ce au fost infectați cu virusul SARS-C0V-2. Acești pacienți au fost internați pe secțiile celei mai mari unități medicale a județului și au fost externați după vindecare.
Urban Serv obligată de instanță să îi plătească lui Nicuță despăgubiri de aproape un sfert de miliard de lei vechi
La doi ani după ce a fost destituit din funcția de administrator al societății de salubrizare a orașului, Cezar Nicuță a obținut la Tribunalul Botoșani plata unei sume destul de consistente.
Mihai Țurcanu pus pe lista de așteptare pentru postul Minodorei Vasiliu! Altcineva așteaptă ordinul
Una dintre cele mai disputate funcții de conducere din instituțiile publice de la Botoșani este deocamdată pusă la păstrare.
Școli cu blazon din județul Botoșani! Notele mici ale elevilor de sub numele mari ale personalităților: Pentru mine, asta înseamnă genocid. Pentru că eliminăm 40% din populația țării
Un adevărat genocid. Astfel caracteriza un academician situația în care se află școala în care învață copiii satelor. Iar la Botoșani notele obținute de elevi la Evaluarea Națională fac parte din acest tablou trist al societății românești. Un tablou în care, fără să exagerăm, se întrevede viitorul nostru ca popor.
TREI primari PSD scoși din ATOP pentru incompatibilitate și puși să dea înapoi banii pentru ședințe - DOCUMENT
Un raport al Curții de Conturi întocmit în 2020, pentru anul financiar trecut, a lăsat incompletă Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), o structură finanțată de Consiliul Județean care are ca scop general luarea de măsuri pentru menținerea ordinii și liniștii publice în județ.
Alt botoșănean mort după sedare: Mi-l îngropi dezbrăcat, ca pe un nu știu cum, în pielea goală, într-un sac? Spitalul: Halucinații, depresie, delir la pacienți
„Asta este povestea noastră…(plânge în hohote n.r.), nu a vrut să meargă, mi-a spus: eu dacă merg în spital, iau COVID. Și așa a fost, așa a fost… Nu știu ce să zic. El a fost candidatul ideal. Avea glicemie mai mare, avea tensiune, era supraponderal. Dar nu a avut nici un simptom de COVID de acasă, din astea trâmbițate” – Mihaela Pietrariu, soția unui botoșănean mort la Spitalul Județean.
Alt gagiu, care de data asta a OMORÂT un om! Un șofer de 23 de ani și-a abandonat victima în șanț și a plecat acasă – GALERIE FOTO&VIDEO
Ziua de duminică a însemnat pentru polițiștii botoșăneni una de luptă continuă. Un accident mortal cu fugă a pus toate echipajele în alertă pentru găsirea făptuitorului. În mai puțin de 12 ore, cadrele Inspectoratului de Poliție Județean l-au identificat în județul vecin. Acasă.
inpuff.ro
Loading...
Profesoara condamnată la închisoare cu suspendare pentru banii unei fetițe cu handicap vrea gradație de merit: Nu e moral, și noi suntem conștienți
Situație revoltătoare înregistrată la Botoșani. Un fost inspector școlar, actualmente profesor la o unitate de învățământ din municipiu, condamnat la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, a depus dosar pentru gradație de merit, o distincție acordată cadrelor didactice cu performanțe deosebite în pregătirea elevilor.
Cu experiență de peste 20 de ani: CINE este noul subprefect al Botoșaniului: Este o funcție cu responsabilitate foarte mare
Începând cu data de vineri, 12 iunie 2020, printr-o Hotărâre de Guvern, Botoșaniul are doi subprefecți. Învestirea celui de-al doilea, în persoana Laurei Cronț, a avut loc într-un cadru restrâns, sâmbătă, 14 iunie. Un nume nou, de altfel, printre persoanele cu funcții de conducere de la Botoșani.
BĂTĂLIE incredibilă pe postul Minodorei Vasiliu de la DSVSA, listă lungă cu oameni care îi vor biroul
Postul eliberat de Minodora Vasiliu la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) face cu ochiul multor aspiranți care au obosit să se tot afle pe lista de așteptare ce a rămas neatinsă mai bine de un deceniu.
Pacienți SEDAȚI și cu telefoanele închise de personalul medical! Au murit în saloane, familiile acuză, tăcere din partea spitalului
Finalul săptămânii trecute a fost marcat la Botoșani de cea mai lungă listă cu oameni morți din cauza virusului SARS-COV-2. Cinci decese într-o singură zi, trei femei și doi bărbați. Toți se aflau pe secția ATI a Spitalului Județean Mavromati.
Uvertura Mall s-a redeschis cu restricții și mari reduceri: restaurante fără food-court, terasă renovată și o mulțime de afișe – GALERIE FOTO
Noua etapă de relaxare intrată luni, 15 iunie 2020, în vigoare include și redeschiderea marilor centre comerciale. Astfel, începând de ieri dimineață, după aproape trei luni, și-a reluat programul și Uvertura Mall.
Loading...
Botoșănenii s-au săturat să stea în casă și pleacă în vacanțe: Litoralul, la mare căutare - CUM sunt prețurile
După luni bune în care botoșănenii și românii în general au fost nevoiți să stea în case, odată cu relaxarea măsurilor, unii dintre ei au început să plece în concedii. Sau măcar să și le planifice, semn că pandemia nu-i mai sperie.
Scandal politic la Botoșani pentru un viceprimar cu fundu-n două bărci! Țurcanu acuză prefectul de simpatii liberale
Încep să se încingă spiritele printre politicienii de la Botoșani, mai ales în prag de alegeri locale când au loc practic cele mai multe conflicte din toți anii de administrație locală. Viceprimarul de la Dângeni, care s-a pozat alături de familia ALDE, a fost exclus din PNL și nu poate ataca decizia în instanță. De aici a pornit un tăvălug de acuzații.
Președinte de partid la 35 de ani! Botoșaniul are un nou lider politic: Fondurile sunt puține, nu prea avem ce împărți
Cea mai... verde formațiune politică din România are un nou lider la Botoșani. Începând cu data de 20 martie, filiala județeană a Partidului Ecologist Român este condusă de Adrian Lupu.
Vă linșez!!! Amendă uriașă pentru un post TV central după amenințări fără precedent la adresa primăriței de la Ipotești
Postul B1 a fost amendat cu 20.000 de lei de către Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) după o ieșire verbală violentă a unui realizator la adresa primarului comunei Mihai Eminescu.
Botoșaniul, în fruntea unui top dureros: Oamenii care au salvat oameni până au… murit!
După luni bune în care COVID-ul a pus stăpânire pe întreaga țară, Botoșaniul este în fruntea unor clasamente dureroase. Dacă în celelalte articole din Botoșăneanul ne-am referit la numărul de cazuri și de decese, astăzi este despre ei, eroii, care au murit pe frontul de luptă cu noul coronavirus.
Premieră politică în sănătate: Edilul de la PSD numește manager de spital un consilier de la PNL cu care s-a bătut în campanie
După mai bine de o săptămână, interval în care unitatea medicală a avut conducere provizorie în urma demisiei medicului ce îndeplinea această prerogativă, s-a luat o decizie în privința următorului director.
Desi as avea foarte multe de adaugat la comentariile de mai sus, ma rezum la a spune doar atat: https://paginiromanesti.ca/2019/02/11/pleaca-quebec/?fbclid=IwAR1Q6-sioGvYYmqTLrMSvuxfrdn10nuuBouiXRPrJBij5pPH0sfr90RgboA
17 mai 2019, 08:27
Hai sa ne imaginăm cum ar gândi un străin care vrea să se mute în Botoșani cu familia sa, ce ar spune despre locurile de muncă, cazare, școli, sistemul medical, pensii etc....
5 mai 2019, 16:29
Ce-ar fi sa faci si tu o iesire si apoi sa-ti dai cu parerea pe unde mai umbla cainii cu colaci in coada!
1 mai 2019, 22:52
Draga Corina SoareCe ar fi sa incerci si tu o plecare si apoi sa-ti dai cu parerea pe unde ar mai umbla cainii cu colaci in coada!
1 mai 2019, 22:36
Multa ipocrizie!De acea exista diversitate ! Experienta lor nu a fost destul de buna pentru ei ,dar asta nu inseamna ca poate fi la fel pentru fiecare.! A razbi si integra intr-o tara straina, nu este usor , dar nici imposibil de realizat! Pare greu deoarece acolo lucrurile functioneaza alt fel decat aici ! Daca iti doresti cu adevarat sa traiesti acolo , te adaptezi... totul tine de dorinta si vointa de a ramane! E doar o optiune de a lua lucrurile asa cum sunt,chiar daca uneori vin din prea multa disperare , ipocrizie sau chiar dorinta de aventura.Oricum respect pentru dorinta lor de a incerca sa faca ceva mai mult pentru ei si familia lor, decat cei mai multi ipocriti !
1 mai 2019, 22:29
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 „Nu am stat mai mult de 10 minute și am mâncat o felie de tort. Îmi pare rău că am participat în birou la ziua premierului. Îmi cer scuze de o sută de ori. Am plătit amendă, eu am plătit 1.000 de lei pentru că ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8423 lei
USD
Dolarul SUA
4.2788 lei
CHF
Francul elveţian
4.5427 lei
GBP
Lira sterlină
5.3932 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9963 lei
XAU
Gramul de aur
248.9131 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2497 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3687 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9816 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1547 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1815 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6504 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.