Știrea zilei
Monument istoric din Botoșani transformat în șezătoare de bețivi cu mucuri de țigară și pahare – GALERIE FOTO

Astăzi și la Botoșani se sărbătorește Ziua Eroilor, dar puțini sunt botoșănenii care trec pe lângă acest monument și își dau seama ce reprezintă pentru istoria noastră, a locuitorilor acestui județ. Dacă la alte astfel de monumente de câteva ori pe an sunt depuse coroane de flori de către oficialități, iar altele sunt expuse în zone circulate ale orașului, în cazul de față, construcția din piatră este sprijin pentru bețivii Centrului Istoric.

Pentru că în Centrul Vechi al municipiului Botoșani se află acest monument care este dedicat Răscoalei din 1907. Dacă în prezent, o bună parte dintre botoșăneni contribuie la colorarea județului în roșu sau agreează corupții, lucru tocmai dovedit la referendumul din 26 mai, în urmă cu 112 ani, de la Botoșani pornea ultima răscoală importantă, care ulterior se răspândea în întreaga țară.

 


Întâi monumentul, apoi bodega

 

Numărul țăranilor omorâți atunci de regim a rămas necunoscut, însă se știe că răscoala a fost scăldată de sângele celor care se săturaseră de sărăcie.

 

Astăzi, în 2019, un monument închinat lor este lăsat în paragină, pe mâna alcooliștilor, pentru că este amplasat fix lângă o bodegă. Evident, monumentul a fost cel dintâi amenajat, barul a venit după.

 


Conducerea Direcției Județene de Cultură Botoșani ne explică semnificația și originea monumentului din Centrul Istoric.

 

”Atunci era un anumit context ideologic. Cu certitudine că Răscoala de la 1907 este un eveniment istoric cu reverberații pentru județul Botoșani. În anii ’50 exista un avânt foarte mare ca să fie astfel de monumente dedicate anului 1907 întrucât nu existau în istoria recentă momente de revoltă și atunci comuniștii trebuiau să se lege de ceva și atunci au dat un ordin practic. Cam în același timp s-a mai construit unul la Ibănești și unul la Mitoc”,

 

Dănuț Huțu, directorul Direcției Județene de Cultură Botoșani.

 


Ar trebui mutat

 

În orașul Flămânzi, locul de unde a pornit răscoala, undeva prin 1977 au fost ridicate mai multe monumente și amenajat chiar un muzeu care a ars ulterior și a fost refăcut prin fonduri europene, primarul de acolo dorind să-l includă într-un circuit istoric pornind de la un eveniment istoric real.

 

danu hutuLa Botoșani, Răscoala din 1907 nu primește respectul cuvenit. Sau nu, cel puțin, din punctul de vedere al monumentului respectiv.

 

„La momentul când a fost construit, el a fost amplasat într-o altă zonă. Cred că ar trebui o analiză serioasă făcută împreună cu autoritățile locale și dacă se consideră necesar ar trebui strămutat într-o zonă în care să fie mai bine pus în valoare. Trebuie discutat asta la nivel local, fiind pe domeniul public sunt în administrarea Primăriei. Zona aia cam o știm, se poate duce într-un parc sau în altă zonă, se poate face lucrul acesta, printr-o procedură care se numește strămutare”,

 

Dănuț Huțu, directorul Direcției Județene de Cultură Botoșani.

 


Nici monumentul din parc nu se bucură de o atenție deosebită

 


Într-o stare de degradare, dar nu similară cu cea din Centrul Vechi se află și grupul statuar din Parcul Mihai Eminescu pentru care autoritățile locale au alocat o sumă infimă pentru restaurare, însă nici o firmă nu s-a încumetat să se apuce de treabă în acei bani.

 

Dacă cel din zona istorică a urbei a devenit sprijin pentru bețivi, cel din parc este luat cu asalt de tineri cu role.

 

În privința monumentului din Centrul Istoric, directorul Direcției de Cultură este de părere că ar trebui poate amplasat într-o piață care să-i poarte chiar numele sau într-unul din parcurile orașului.

 

loading...
Monument de importanță NAȚIONALĂ stă să cadă la Botoșani: NU sunt bani – GALERIE FOTO
Monument sovietic pregătit pentru sediul PSD Botoşani într-un scandal fără precedent – GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
Mihai Țurcanu pus pe lista de așteptare pentru postul Minodorei Vasiliu! Altcineva așteaptă ordinul
Una dintre cele mai disputate funcții de conducere din instituțiile publice de la Botoșani este deocamdată pusă la păstrare.
Școli cu blazon din județul Botoșani! Notele mici ale elevilor de sub numele mari ale personalităților: Pentru mine, asta înseamnă genocid. Pentru că eliminăm 40% din populația țării
Un adevărat genocid. Astfel caracteriza un academician situația în care se află școala în care învață copiii satelor. Iar la Botoșani notele obținute de elevi la Evaluarea Națională fac parte din acest tablou trist al societății românești. Un tablou în care, fără să exagerăm, se întrevede viitorul nostru ca popor.
TREI primari PSD scoși din ATOP pentru incompatibilitate și puși să dea înapoi banii pentru ședințe - DOCUMENT
Un raport al Curții de Conturi întocmit în 2020, pentru anul financiar trecut, a lăsat incompletă Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), o structură finanțată de Consiliul Județean care are ca scop general luarea de măsuri pentru menținerea ordinii și liniștii publice în județ.
Alt botoșănean mort după sedare: Mi-l îngropi dezbrăcat, ca pe un nu știu cum, în pielea goală, într-un sac? Spitalul: Halucinații, depresie, delir la pacienți
„Asta este povestea noastră…(plânge în hohote n.r.), nu a vrut să meargă, mi-a spus: eu dacă merg în spital, iau COVID. Și așa a fost, așa a fost… Nu știu ce să zic. El a fost candidatul ideal. Avea glicemie mai mare, avea tensiune, era supraponderal. Dar nu a avut nici un simptom de COVID de acasă, din astea trâmbițate” – Mihaela Pietrariu, soția unui botoșănean mort la Spitalul Județean.
Alt gagiu, care de data asta a OMORÂT un om! Un șofer de 23 de ani și-a abandonat victima în șanț și a plecat acasă – GALERIE FOTO&VIDEO
Ziua de duminică a însemnat pentru polițiștii botoșăneni una de luptă continuă. Un accident mortal cu fugă a pus toate echipajele în alertă pentru găsirea făptuitorului. În mai puțin de 12 ore, cadrele Inspectoratului de Poliție Județean l-au identificat în județul vecin. Acasă.
Profesoara condamnată la închisoare cu suspendare pentru banii unei fetițe cu handicap vrea gradație de merit: Nu e moral, și noi suntem conștienți
Situație revoltătoare înregistrată la Botoșani. Un fost inspector școlar, actualmente profesor la o unitate de învățământ din municipiu, condamnat la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, a depus dosar pentru gradație de merit, o distincție acordată cadrelor didactice cu performanțe deosebite în pregătirea elevilor.
Cu experiență de peste 20 de ani: CINE este noul subprefect al Botoșaniului: Este o funcție cu responsabilitate foarte mare
Începând cu data de vineri, 12 iunie 2020, printr-o Hotărâre de Guvern, Botoșaniul are doi subprefecți. Învestirea celui de-al doilea, în persoana Laurei Cronț, a avut loc într-un cadru restrâns, sâmbătă, 14 iunie. Un nume nou, de altfel, printre persoanele cu funcții de conducere de la Botoșani.
BĂTĂLIE incredibilă pe postul Minodorei Vasiliu de la DSVSA, listă lungă cu oameni care îi vor biroul
Postul eliberat de Minodora Vasiliu la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) face cu ochiul multor aspiranți care au obosit să se tot afle pe lista de așteptare ce a rămas neatinsă mai bine de un deceniu.
Pacienți SEDAȚI și cu telefoanele închise de personalul medical! Au murit în saloane, familiile acuză, tăcere din partea spitalului
Finalul săptămânii trecute a fost marcat la Botoșani de cea mai lungă listă cu oameni morți din cauza virusului SARS-COV-2. Cinci decese într-o singură zi, trei femei și doi bărbați. Toți se aflau pe secția ATI a Spitalului Județean Mavromati.
inpuff.ro
Loading...
Uvertura Mall s-a redeschis cu restricții și mari reduceri: restaurante fără food-court, terasă renovată și o mulțime de afișe – GALERIE FOTO
Noua etapă de relaxare intrată luni, 15 iunie 2020, în vigoare include și redeschiderea marilor centre comerciale. Astfel, începând de ieri dimineață, după aproape trei luni, și-a reluat programul și Uvertura Mall.
Botoșănenii s-au săturat să stea în casă și pleacă în vacanțe: Litoralul, la mare căutare - CUM sunt prețurile
După luni bune în care botoșănenii și românii în general au fost nevoiți să stea în case, odată cu relaxarea măsurilor, unii dintre ei au început să plece în concedii. Sau măcar să și le planifice, semn că pandemia nu-i mai sperie.
Scandal politic la Botoșani pentru un viceprimar cu fundu-n două bărci! Țurcanu acuză prefectul de simpatii liberale
Încep să se încingă spiritele printre politicienii de la Botoșani, mai ales în prag de alegeri locale când au loc practic cele mai multe conflicte din toți anii de administrație locală. Viceprimarul de la Dângeni, care s-a pozat alături de familia ALDE, a fost exclus din PNL și nu poate ataca decizia în instanță. De aici a pornit un tăvălug de acuzații.
Președinte de partid la 35 de ani! Botoșaniul are un nou lider politic: Fondurile sunt puține, nu prea avem ce împărți
Cea mai... verde formațiune politică din România are un nou lider la Botoșani. Începând cu data de 20 martie, filiala județeană a Partidului Ecologist Român este condusă de Adrian Lupu.
Vă linșez!!! Amendă uriașă pentru un post TV central după amenințări fără precedent la adresa primăriței de la Ipotești
Postul B1 a fost amendat cu 20.000 de lei de către Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) după o ieșire verbală violentă a unui realizator la adresa primarului comunei Mihai Eminescu.
Loading...
Botoșaniul, în fruntea unui top dureros: Oamenii care au salvat oameni până au… murit!
După luni bune în care COVID-ul a pus stăpânire pe întreaga țară, Botoșaniul este în fruntea unor clasamente dureroase. Dacă în celelalte articole din Botoșăneanul ne-am referit la numărul de cazuri și de decese, astăzi este despre ei, eroii, care au murit pe frontul de luptă cu noul coronavirus.
Premieră politică în sănătate: Edilul de la PSD numește manager de spital un consilier de la PNL cu care s-a bătut în campanie
După mai bine de o săptămână, interval în care unitatea medicală a avut conducere provizorie în urma demisiei medicului ce îndeplinea această prerogativă, s-a luat o decizie în privința următorului director.
Veștile bune despre autobuzele noi, puse puțin la păstrare! Eltrans nu are șoferi după scandalul din Consiliul Local și nici licență de traseu - FOTO&VIDEO
Începutul săptămânii era marcat la Botoșani de sosirea autobuzelor turcești care vor înlocui istoricele tramvaie care aproape că-și dau duhul zi de zi, pe străzile orașului. Patru din cele nouă autobuze au fost aduse din portul Constanța, într-un mult așteptat aer al schimbării.
Ada, come back! Fosta șefă a educației revine la Inspectoratul Școlar Județean
Schimbările pe care liberalii doresc să le facă în fruntea instituțiilor de învățământ nu se opresc doar la Casa Corpului Didactic (CCD), acolo unde în urmă cu o săptămână au înlocuit directorul.
De la minister la… calculator! Liberala Magda Roman s-a angajat la o instituție din Botoșani
Experiența profesională la Ministerul Transporturilor nu a durat extrem de mult pentru tânăra liberală care este și consilier județean.
Presupusul șofer din Audi NU are permis în România, a amenințat cu bătaia un polițist: Îți f... una de îți sar ochelariiVIDEO & GALERIE FOTO
Primele cercetări efectuate de oamenii legii față de tânărul despre care se bănuiește că se afla la volanul decapotabilei care a provocat accidentul de o rară violență de luni seară au scos la iveală un lucru extrem de important.
Dupa ce a tocat zeci de milioane de euroi cu igienizarea de fatada a cladirilor din centrul istoric, flutur a avut convingerea ca cel mai bine pentru el ar fi sa lase acolo romii ca elemente de echilibru ( la vot). Este cel mai abject loc numit "centru istoric" din Ro.In rest, totul este can can.
10 iunie 2019, 08:07
Problema cu rascoalele taranesti si cu haiducii ramane la interpretarea fiecaruia. In comunism era simplu, boierul era exploatatorul(personaj negativ), iar taranul era cel exploatat(personaj pozitiv) In prezent care e calea de urmat ca sa nu suparam DIASPORA? Toti carutasii(la propriu) plecati pe la oi si vaci in europa sunt de dreapta si te considera prost daca incerci sa le explici ceva logic legat de manipularea la care sunt supusi pentru a se considera cei indreptatiti sa decida viitorul tarii.
6 iunie 2019, 14:11
ce treaba are Botosaniul cu rascoala sarantocilor din flaminzi trebuia numai acolo ridicate monumente de zeci de ori sau urinat pe monumentul ala betivii de la baul ala !
6 iunie 2019, 11:30
zenda.ro
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Nu sunt singura care dorește. Sunt trei candidați, din astea trei propuneri noi vom decide în for statutar, la nivel județean după care propunerea noastră va pleca către București pentru că așa cum spune  statutul ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8365 lei
USD
Dolarul SUA
4.2843 lei
CHF
Francul elveţian
4.5467 lei
GBP
Lira sterlină
5.3551 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9818 lei
XAU
Gramul de aur
244.6054 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2494 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3703 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9826 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1614 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1811 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6490 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.