Știrea zilei
Muribunda Termica a făcut peste 900.000 într-un an: grosul cheltuit pe lefuri, onorarii, remunerații; Statul Român cu Fiscul mai au de așteptat vreo 500 de ani ca să își recupereze banii

La începutul lunii octombrie, Florin Sandu, administratorul special al SC Termica SA, a depus la Primăria Botoșani un raport de activitate pentru perioada iulie – septembrie 2021. Actul are anexat un alt raport, cel pe care lichidatorul judiciar Constantin Dascălu l-a înaintat judecătorului sindic de la Tribunalul Botoșani. O analiză a tuturor acestor documente arată că fostul furnizor de agent termic încă mai încasează bani frumoși, doar că nici măcar jumătate nu ajung la creditori.

Termica a încasat peste 900.000 lei într-un an, însă doar ceva peste o treime ajung la creditori


Între altele, documentația trimisă instanței cuprinde și o secțiune dedicată fondurilor obținute din lichidarea și încasarea de creanțe pentru perioada 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021.


Vorbim așadar de un an, răstimp în care SC Termica SA, companie aflată în faliment, a încasat nici mai mult, nici mai puțin de 929.089,93 de lei, adică peste 9 miliarde de lei vechi. Cea mai mare parte a fondurilor au provenit din recuperările de creanțe și undeva la ceva peste 10% din chirii.


Acum să nu vă imaginați că datoriile istorice pe care le avea fostul furnizor de căldură și apă caldă s-au diminuat cu peste 9 miliarde de lei vechi. Nici pe departe!


Doar ceva mai mult de o treime din banii încasați au fost direcționați spre plata creditorilor. Și aceasta pentru că marea parte a sumelor intrate în conturile societății au luat calea așa numitelor ”cheltuieli de procedură internă”.

 

Marea parte a fondurilor merg pe salarii, remunerații, onorarii


45% din toate veniturile înregistrate de unitate pe parcursul unui an s-au dus pe salarii și obligațiile aferente datorate bugetului de stat.


Sume importante au mai fost consumate cu cheltuieli judiciare (de la onorarii experți și executor judecătoresc la taxa de timbru), cu materiale consumabile, obiecte de inventar, întreținere, reparații și combustibili și cu chirii, energie, apă.


44.224,68 lei


a fost remunerația totală a lichidatorului judiciar în intervalul de timp menționat.


De asemenea, 2% din tot ceea ce s-a încasat a fost direcționat spre Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România (UNPIR), în baza OUG 173/2008 pentru modificarea și completarea legii 85/2006 privind procedura insolvenței.


În aceste condiții, pentru plata creditorilor, adică a persoanelor juridice și fizice  la care SC Termica SA înregistrează datorii, au mai rămas 321.371,675 de lei.


Administrația Județeană a Finanțelor Publice și Statul Român, subrogat în drepturile Băncii Comerciale Române, urmau la data întocmirii raportului să încaseze aproape toți acești bani, mai exact 318.316 lei. Pentru Primăria Mihai Eminescu, Direcția Regională pentru Accize și Operațiuni Vamale, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice și Primăria Botoșani mai rămăsese cumulat de împărțit numai în jur de 3.000 de lei.


58 de lei și 56 de bani

 

au fost repartizați pentru a se mai stinge din debitul pe care SC Termica SA îl are la Primăria Mihai Eminescu.

 

După peste 10 ani de faliment, ar mai fi nevoie de 500 de ani ca să își plătească datoriile


Astfel se face că la mai bine de un deceniu  de la intrarea în faliment, fostul furnizor de agent termic înregistrează încă datorii enorme.


161.070.585 lei


este suma totală rămasă de plată către creditori, adică echivalentul a 32,5 milioane de euro.


Aproape 95% din datorii sunt către Statul Român prin Ministerul Finanțelor și Administrația Județeană a Finanțelor Publice.


Cu ritmul actual al încasărilor și în eventualitatea în care lichidatorul chiar ar avea ce să mai vândă, ar fi necesari vreo 500 de ani pentru plata stingerea tuturor datoriilor.

 

Falimentarele, între ele: Apa Grup așteaptă peste 4 milioane de lei de la Termica


Ironia sorții, societatea comercială care așteaptă cea mai mare sumă de bani de la SC Termica SA este o altă ”muribundă” a administrației publice locale botoșănene, SC Apa Grup SA. Ambele au ajuns în faliment pe aceeași rețetă: Consiliul Local, respectiv Consiliul Județean au înființat alte societăți care au preluat activitatea companiilor împinse spre faliment, SC Modern Calor SA, respectiv SC Nova Apaserv SA, cele nou constituite accesând prin CL și CJ fonduri europene de peste 40 milioane de euro, respectiv peste 100 de milioane de euro.


Fostul operatorul de apă și canalizare are de recuperat de la fostul furnizor de agent termic peste 4,05 milioane de lei.


SC OMV Petrom Gas SRL este a două firmă, ca mărime a sumei, cu 3,46 milioane de lei.

 

Termica e datoare la Primăria executată silit pentru... datorii la Termica


Interesant este că în timp ce executorii Carmen Șfaițer și Sorin Gavriliuc au trimis la finele lunii aprilie a acestui an o ”Somație Mobiliară” municipalității, prin care solicită ”ca în termen de o zi” să achite nici mai mult, nici mai puțin de 89.927.229,45 de lei în urma unui proces intentat de lichidatorul SC Termica SA, tocmai SC Termica SA înregistra debite de 469.109 lei către Primăria Botoșani la data de 20 august a acestui an.


În documentul depus, culmea, chiar la Primăria Botoșani, se menționează că suma menționată reprezintă o ”creanță curentă reprezentând taxe și impozite datorate după deschiderea procedurii de insolvență”.


Cât credeți că s-a repartizat pentru stingerea debitului către municipalitate din încasările efectuate în perioada 01 iulie 2020 – 30 iunie 2021?


Exact 974,11 lei.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Nu execută doar Primăria! Lichidatorul a vândut de la Termica păcură, țevi, coturi, puncte termice, o cale ferată și o... locomotivă. Și mai are de vândut!
Juriștii Primăriei au amânat puțin executarea silită a conturilor orașului

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

Nova Apaserv începe să dea semne de viață: Plătim apa ca la Netflix, compania a trimis și peste 22.000 de SMS-uri abonaților
Compania de apă și canalizare a județului a devenit o țintă permanentă atât a cetățenilor cât și a unor instituții sau chiar partide politice.Iar reacția nu a întârziat să apară în acest proces complicat de resuscitare a imaginii publice pe care o are acum Nova Apaserv.
O zi națională cum alta n-a fost la Botoșani: Paradă aeriană, defilare militară, dar și canină, autospeciale de intervenție
Ziua Națională a României care se organizează anul acesta la Botoșani va avea un farmec aparte.Botoșănenii care vor ieși în stradă pentru a sărbători ziua tuturor românilor vor avea parte de un spectacol de neuitat.
Eveniment de poveste: Concert la o vioară ”Stradivarius” de 10 milioane de euro, botoșăneni fermecați la ”Baroque tour” – VIDEO & GALERIE FOTO
Pentru majoritatea violoniștilor din lume să cânte la o vioară ”Stradivarius” reprezintă o încununare a carierei. Românul Răzvan Stoica își trăiește de 14 ani visul și concertează la unul dintre celebrele instrumente create de Antonio Stradivari.
Bugetarii de la Botoșani care NU au mai protestat vreodată: Nu de plăcere stăm în fața instituțieiGALERIE FOTO
În aproape trei decenii de activitate acești lucrători dintr-o unitate de stat nu au întrerupt niciodată activitatea.
Două seri acasă la... Filarmonică! Concert magic pregătit pentru Crăciun cu Ozana Barabancea, patru tineri talentați de peste Prut și un prezentator celebru 
Filarmonica „George Enescu” Botoșani a început pregătirile pentru ce se anunță a fi „cel mai spectaculos concert al finalului de an”.
Lucrările la McDonald's aproape de finalizare, restaurantul începe să prindă contur la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Clădirea în care va funcționa restaurantul la Botoșani este finalizată în proporție de 70%Obiectivul din municipiul reședință va fi restaurantul cu numărul 101 deschis în România de către lanțul american.
Un proprietar de clădiri obligat să plătească 160.000 de euro impozit de neglijență: Va fi executat, ca orice contribuabil
Este probabil unul dintre cele mai mari impozite calculate în municipiu pentru un proprietar de clădire.În lei, suma totală se ridică la 800.000 de lei, echivalentul a 160.000 de euro.
Un fost director de la „Apă” schimbă tabăra și intră în rândul muncitorilor ca lider sindical: Am fost și în canal și în Consiliul de Administrație
Premieră la Botoșani într-o societate comercială cu capital de stat, unde un fost director general încearcă să devină reprezentant legal al muncitorilor și nu numai.
Unul dintre directorii de la Casa de Pensii a părăsit instituția
Este vorba despre unul dintre cei doi adjuncți ai unității de stat, care din această toamnă nu mai ocupă funcția de conducere din fruntea Casei Județene de Pensii (CJP).
Balul Oamenilor de Afaceri s-a transformat în gală cu dress code black & white: businessmeni surpriză, absențe neașteptate și premiere pe sărite – VIDEO & GALERIE FOTO
Cei mai performanți antreprenori s-au întâlnit vineri seară la salonul ”Luceafărul” de la Cucorăni la a XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri. În anul aniversar manifestarea s-a transformat, cel puțin declarativ, în Gala Excelenței în Afaceri, la care organizatorul, Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, a lansat Topul Județean al Firmelor.
Povestea gemenilor învingători care au cântărit 1.000 de grame și au stat TREI luni în incubator: Au avut foarte multe complicațiiVIDEO
S-au spus și s-au ascultat povești de învingători vineri, 17 noiembrie 2023, la Maternitatea Botoșani.
Anul acesta: Revelion „pe avarii” organizat în centrul municipiului Botoșani, Primăria caută artiști cu pretenții mai puține
Consiliul Județean a ajuns să organizeze parada obiceiurilor de iarnă cu sprijin financiar din mediul privat.Primăria ține pasul și încearcă să creioneze un spectacol cât de cât satisfăcător pentru noaptea de Revelion, deși fondurile sunt limitate.
Instituția la care a ajuns să muncească doar directoarea: Stătea singură la ghișeu și primea cereri – VIDEO & GALERIE FOTO
Valul de proteste lovește în tot mai multe instituții ale statului, iar mai nou întrerup activitatea salariații din structurile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).Se ajunge astfel la situații în care la aceste instituții lucrează doar șefii.
Caravana AUR pe interzis! Alianța și-a prezentat candidații de la europarlamentare cu un autocar parcat în centrul orașului, în zonă interzisă – GALERIE FOTO
Pentru această încălcare a Codului Rutier șoferii din Botoșani riscă amenzi din partea polițiștilor.Cei de la AUR, în schimb, și-au văzut nestingheriți de activitatea politică fără ca cineva să observe „elefantul” galben din centrul orașului.
Irina Rimes și muzicienii Filarmonicii au purtat peste 700 de botoșăneni pe tărâmul viselor: Mulțumim că ne-ați primit la voi acasăVIDEO & GALERIE FOTO
De aproximativ o lună cel mai așteptat concert al acestui final de an a fost fără doar și poate cel în care artista Irina Rimes a cântat la Botoșani alături de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat George Enescu dirijată de maestrul Alexandru Ilie.
Pasiune de-o viață: Cățelul din Botoșani desemnat de 10 ori campion național și internațional într-un singur an – VIDEO & GALERIE FOTO
Un botoșănean îndrăgostit iremediabil de câinii cu pedigree dărâmă un record cu un exemplar pe care l-a crescut de mic.Într-un singur an patrupedul a obținut zece titluri de campion național și internațional.
Când două consiliere se bat, câștigă... vicele – Lider nou de grup pregătit de liberali pentru CJ
Plecarea lui Viorel Iliuță din PNL a provocat unele dispute în cadrul filialei județene pe seama funcției de lider al grupului de consilieri județeni pe care fostul viceprimar o ocupa.
Secția de psihiatrie dintr-o fostă creșă care amintea de Auschwitz: Nici nu vreau să-mi aduc aminte cum arăta VIDEO & GALERIE FOTO
Condițiile din saloanele în care sunt îngrijiți bolnavii cei mai dificili de la Botoșani erau unele de nivel redus.Clădirea per ansamblu, în care a funcționat prima creșă a orașului, se apropia de imaginea unui fost lagăr.
Florin Țurcanu, back in business: Campanie în județ împotriva pesediștilor alături de un lider PNL
Fostul președinte al Organizației Județene a PNL Botoșani a revenit în politică.Florin Țurcanu este implicat activ în activitatea de coagulare a liberalilor din teritoriu, înaintea anului electoral 2024.
S-au ”evaporat” împreună cu serviciul: Peste 120.000 de botoșăneni apți de muncă nu lucrează nicăieri și nu apar în vreo evidență - Unde sunt?
Pe de o parte persoanele care nu lucrează se plâng că nu au unde.De cealaltă parte, firmele private suferă acut de forță de muncă și ajung în situații disperate în care funcționează subdimensionat.
Lipsa totala de responsabilitate fata de proprietatea publica. Politicieni de la toate partidele in acest mod ati distrus toata tara. Mai sunt oameni cinstiti in Romania ?
4 ianuarie 2022, 16:08
Incompetența politicienilor din AGA Termica, din consiliile de administrație a Termica împreună cu hoțiile pe față a lichidatorului care "suge" orice ban poate din asa zisa lichidare asezonat cu dezinteresul procurorilor care numai nu vor să se sesizeze, sărăcesc oamenii acestui oraș. Iubesc Botoșaniul, iubesc pe botoșăneni. Era in slogan ieftin și plin de tupeu
4 ianuarie 2022, 08:49
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Este inadmisibil ce s-a întâmplat și cer scuze publice din partea organizatorilor, Instituția Prefectului și Garnizoana Militară”,Doina Federovici, președintele CJ Botoșani ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9678 lei
USD
Dolarul SUA
4.5710 lei
CHF
Francul elveţian
5.2353 lei
GBP
Lira sterlină
5.7886 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1189 lei
XAU
Gramul de aur
303.8212 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2566 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3080 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0389 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3741 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2040 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.3 o C
Dorohoi
-1.4 o C
Bucecea
-2.6 o C
Darabani
-3.0 o C
Saveni
-0.7 o C
Ştefăneşti
-0.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.