Știrea zilei
Muzica compozitorului nepereche al României a răsunat din nou în casa în care s-a născut și a copilărit, sute de oameni la concertul Filarmonicii de la Liveni – VIDEO & GALERIE FOTO

În plin festival ”George Enescu”, Filarmonica de la Botoșani care îi poartă numele a organizat un concert pe plaiurile natale ale muzicianului. Casa memorială se află în plin proces de reabilitare printr-un proiect european transfrontalier al Muzeului Județean și deja o mare parte din lucrări au fost efectuate.

Scenă europeană, public din prin tot județul și chiar de peste Prut

 

Imobilul ca atare a fost renovat la exterior, iar curtea reamenajată, în mijloc fiind construită o esplanadă care vineri seară a găzduit orchestra simfonică botoșăneană.


În curte au fost aduse peste 200 de scaune, care s-au dovedit a fi insuficiente, zeci de oameni vizionând concertul în picioare.


Aceasta și pentru că, vorbim practic de un proiect european instrumentat de Consiliul Județean, căruia Muzeul Județean i se subordonează, iar CJ-ul a pus la dispoziția botoșănenilor și microbuze pentru a se putea deplasa din municipiu până la Liveni.


Astfel, în public s-au regăsit melomanii care asistă de obicei la spectacolele Filarmonicii de la Casa de Cultură a Sindicatelor, dar și săteni din comuna George Enescu, veniți să vadă mica - mare minune, precum și o pleiadă de oameni politici, în bună parte de la partidul care deține conducerea CJ-ului și Primăriei Botoșani.


Nu a lipsit și o delegație din Bălți, Republica Moldova, aflată prin județ în cadrul unui alt proiect transfrontalier, accesat de Primăria Botoșani.

 

Dirijor din București ”onorat pentru această șansă”


Ca atare, încă din startul spectacolului, dirijorul a ținut să le mulțumească actorilor principali implicați în organizarea acestuia.


”Mă simt onorat pentru această șansă de a dirija în curtea casei în care a copilărit marele nostru compozitor George Enescu și cu atât mai mult un eveniment de o asemenea amploare în care Filarmonica George Enescu din Botoșani își serbează cea de a 70 – a aniversare. Pe lângă acest lucru, este pentru prima oară când va concerta în cadrul Festivalului Internațional George Enescu și cu atât mai mult această casă a lui George Enescu este proaspăt renovată, iar curtea arată atât de frumos după lucrările și munca depuse. Pe această cale aș dori să mulțumesc tuturor autorităților locale, primarului din Botoșani și dnei președinte al Consiliului Județean pentru toată susținerea acestui eveniment și, de asemenea, dlui director al Filarmonicii, Mirel Manea”,


Alexandru Ilie, dirijor.


Cofondator al Cameratei Intermezzo, Corului Regal și VIBE Orchestra, Alexandru Ilie este dirijor permanent la Opera Comică pentru Copii și Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”, ambele din București.

 

”Oamenii din sat merită ca muzica lui Enescu să se audă aici”


Cum concertul de la Liveni a făcut parte din evenimentele oficiale conexe Festivalului Internațional George Enescu 2023 și a avut loc chiar în casa marelui muzician, orchestra simfonică a cântat Rapsodia I și Rapsodia a II - a compuse de Enescu, după concertul nr.1 pentru vioară și orchestră de Max Bruch în care solist a fost Ștefan Aprodu.


”Ne-am propus de foarte mult timp ca odată și odată să se întâmple acest minunat lucru pentru că noi botoșăneni, orașul Botoșani, județul Botoșani și oamenii din sat merită ca muzica lui Enescu să se audă aici, în casa în care s-a născut marele compozitor român și m-am zbătut atât de tare să reușesc acest lucru, să transform incertitudinea în concret și imposibilul în posibil. Iată că lucrurile frumoase au loc și aici, în acest spațiu minunat”,


Mirel Manea, manager Filarmonica ”George Enescu” Botoșani.


A fost spectacolul de deschidere al stagiunii 2023-2024, iar directorul instituției municipalității a arătat că nu l-ar fi reușit fără sprijinul Consiliului Județean și Muzeului Județean.


Reprezentanții Filarmonicii speră ca, după ce în 2023 au spart gheața și au reușit să intre în programul cu evenimente conexe ale Festivalului Internațional George Enescu, la viitoarea ediție orchestra simfonică să fie invitată la Sala Palatului, gazda principală a prestigioasei manifestări culturale.

 

FOTO: Botoșăneanul & Cezar Aniței

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Premieră națională la Botoșani – 3 Sud Est simfonic cu Filarmonica, un concert cum altul n-a fost
Amintiri din stagiunea aniversară: Muzicianul care dirijează Filarmonica București a (re)descoperit la Botoșani ”o româncă atât de bună” din... Argentina – VIDEO

 

Unii botoșănenii aruncă toate mizeriile în toalete și apoi urlă că au avarii – FOTOGALERIE cu ce se găsește prin canalizare
Deșeuri textile, ambalaje, lavete, bureți, resturi alimentare, ulei uzat, medicamente, produse de igienă, șervețele umede, bețișoare de urechi, vată, absorbante.Uneori și haine sau cadavre de animale mici.
Un an fără Daniela Șfaițer, doamna celor năpăstuiți, prietena celor privilegiați
S-a scurs deja un an de la ziua în care comunitate botoșăneană era străbătută de o undă de șoc. Daniela Șfaițer părăsea discret această lume.
Angajată a unui spital din Botoșani, discurs cu lacrimi: La mulți ani, România, te iubim! Dar e suficient, oare? VIDEO
Primele ore ale dimineții de 1 Decembrie 2023. În oraș erau făcute ultimele pregătiri pentru marea sărbătoare.Unii locuitori ai orașului erau văzuți la ferestre atârnând Drapelul Național.
Condamnări la pachet cu patronul, pentru comisarii de la Protecția Consumatorilor cu șpaga de 400 de lei
Procesul pentru infracțiuni de corupție care-i viza pe cei doi comisari de la Protecția Consumatorilor Botoșani s-a terminat la Tribunalul Botoșani.
”3 Sud Est” și Filarmonica Botoșani, spectacol magic cu 4.000 de oameni la București: Un vis care se împlineșteVIDEO & GALERIE FOTO
Trupa care în anii 90 a pus practic bazele muzicii dance în România, și-a încheiat apoteotic turneul început în urmă cu aproape două luni. După concerte în 16 orașe din România și două reprezentații la Chișinău, ”3 Sud Est” a organizat pe 28 noiembrie un spectacol grandios la Sala Palatului.
Nova Apaserv începe să dea semne de viață: Plătim apa ca la Netflix, compania a trimis și peste 22.000 de SMS-uri abonaților
Compania de apă și canalizare a județului a devenit o țintă permanentă atât a cetățenilor cât și a unor instituții sau chiar partide politice.Iar reacția nu a întârziat să apară în acest proces complicat de resuscitare a imaginii publice pe care o are acum Nova Apaserv.
O zi națională cum alta n-a fost la Botoșani: Paradă aeriană, defilare militară, dar și canină, autospeciale de intervenție
Ziua Națională a României care se organizează anul acesta la Botoșani va avea un farmec aparte.Botoșănenii care vor ieși în stradă pentru a sărbători ziua tuturor românilor vor avea parte de un spectacol de neuitat.
Eveniment de poveste: Concert la o vioară ”Stradivarius” de 10 milioane de euro, botoșăneni fermecați la ”Baroque tour” – VIDEO & GALERIE FOTO
Pentru majoritatea violoniștilor din lume să cânte la o vioară ”Stradivarius” reprezintă o încununare a carierei. Românul Răzvan Stoica își trăiește de 14 ani visul și concertează la unul dintre celebrele instrumente create de Antonio Stradivari.
Bugetarii de la Botoșani care NU au mai protestat vreodată: Nu de plăcere stăm în fața instituțieiGALERIE FOTO
În aproape trei decenii de activitate acești lucrători dintr-o unitate de stat nu au întrerupt niciodată activitatea.
Două seri acasă la... Filarmonică! Concert magic pregătit pentru Crăciun cu Ozana Barabancea, patru tineri talentați de peste Prut și un prezentator celebru 
Filarmonica „George Enescu” Botoșani a început pregătirile pentru ce se anunță a fi „cel mai spectaculos concert al finalului de an”.
Lucrările la McDonald's aproape de finalizare, restaurantul începe să prindă contur la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Clădirea în care va funcționa restaurantul la Botoșani este finalizată în proporție de 70%Obiectivul din municipiul reședință va fi restaurantul cu numărul 101 deschis în România de către lanțul american.
Un proprietar de clădiri obligat să plătească 160.000 de euro impozit de neglijență: Va fi executat, ca orice contribuabil
Este probabil unul dintre cele mai mari impozite calculate în municipiu pentru un proprietar de clădire.În lei, suma totală se ridică la 800.000 de lei, echivalentul a 160.000 de euro.
Un fost director de la „Apă” schimbă tabăra și intră în rândul muncitorilor ca lider sindical: Am fost și în canal și în Consiliul de Administrație
Premieră la Botoșani într-o societate comercială cu capital de stat, unde un fost director general încearcă să devină reprezentant legal al muncitorilor și nu numai.
Unul dintre directorii de la Casa de Pensii a părăsit instituția
Este vorba despre unul dintre cei doi adjuncți ai unității de stat, care din această toamnă nu mai ocupă funcția de conducere din fruntea Casei Județene de Pensii (CJP).
Balul Oamenilor de Afaceri s-a transformat în gală cu dress code black & white: businessmeni surpriză, absențe neașteptate și premiere pe sărite – VIDEO & GALERIE FOTO
Cei mai performanți antreprenori s-au întâlnit vineri seară la salonul ”Luceafărul” de la Cucorăni la a XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri. În anul aniversar manifestarea s-a transformat, cel puțin declarativ, în Gala Excelenței în Afaceri, la care organizatorul, Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, a lansat Topul Județean al Firmelor.
Povestea gemenilor învingători care au cântărit 1.000 de grame și au stat TREI luni în incubator: Au avut foarte multe complicațiiVIDEO
S-au spus și s-au ascultat povești de învingători vineri, 17 noiembrie 2023, la Maternitatea Botoșani.
Anul acesta: Revelion „pe avarii” organizat în centrul municipiului Botoșani, Primăria caută artiști cu pretenții mai puține
Consiliul Județean a ajuns să organizeze parada obiceiurilor de iarnă cu sprijin financiar din mediul privat.Primăria ține pasul și încearcă să creioneze un spectacol cât de cât satisfăcător pentru noaptea de Revelion, deși fondurile sunt limitate.
Instituția la care a ajuns să muncească doar directoarea: Stătea singură la ghișeu și primea cereri – VIDEO & GALERIE FOTO
Valul de proteste lovește în tot mai multe instituții ale statului, iar mai nou întrerup activitatea salariații din structurile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).Se ajunge astfel la situații în care la aceste instituții lucrează doar șefii.
Caravana AUR pe interzis! Alianța și-a prezentat candidații de la europarlamentare cu un autocar parcat în centrul orașului, în zonă interzisă – GALERIE FOTO
Pentru această încălcare a Codului Rutier șoferii din Botoșani riscă amenzi din partea polițiștilor.Cei de la AUR, în schimb, și-au văzut nestingheriți de activitatea politică fără ca cineva să observe „elefantul” galben din centrul orașului.
Irina Rimes și muzicienii Filarmonicii au purtat peste 700 de botoșăneni pe tărâmul viselor: Mulțumim că ne-ați primit la voi acasăVIDEO & GALERIE FOTO
De aproximativ o lună cel mai așteptat concert al acestui final de an a fost fără doar și poate cel în care artista Irina Rimes a cântat la Botoșani alături de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat George Enescu dirijată de maestrul Alexandru Ilie.
Compozitorul "nepereche" nu este chiar nepereche. Sunt zeci de compozitori muuult peste Enescu. Ne întristează mai tare că sătenii nu pot asculta muzica din cauza uneia chiar "nepereche" de la cejeu, care a prins iar loc în față ca să fie pozată de așa ziși ziariști "nepereche" care sunt vânduți pe un salar de ninic să-i facă marketing acestei individe nepereche de incultă. Desigur și șleahtei ei de "neperechi" pupincuriști și lingăi. Dacă puneați foto cu oameni din sat si artiști nu cu fauna din primele rânduri era un articol chiar fain.
24 septembrie 2023, 12:30
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Noi interzicem cu desăvârșire folosirea petardelor de către copii. Sunt situații în țară unde copiii și-au pierdut degetele, și-au pierdut ochii. Deci părinții trebuie să fie atenți. Părinții sunt responsabili și părin ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9677 lei
USD
Dolarul SUA
4.6059 lei
CHF
Francul elveţian
5.2613 lei
GBP
Lira sterlină
5.7949 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1911 lei
XAU
Gramul de aur
300.4044 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2601 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2995 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0452 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3929 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2040 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.9 o C
Dorohoi
-4.8 o C
Bucecea
-4.8 o C
Darabani
-5.4 o C
Saveni
-4.0 o C
Ştefăneşti
1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.