Știrea zilei
Noaptea de coșmar din PNL care a pus capăt teatrului Șoptică - Flutur: S-au căutat degeaba unul pe celălalt – GALERIE FOTO

În urmă cu opt zile, Botoșaniul a avut parte de o noapte electorală cum n-a mai fost după revoluție. Dacă de obicei pe la 22:00 se știa deja cine este primarul, de această dată nu s-a știut nici la 23:00, nici la miezul nopții, nici la 1 și nici măcar la 1:30, tensiunea fiind insuportabilă.  

Șoptică și Flutur, despărțiți și în cea mai lungă și importantă noapte


Relația glacială dintre candidatul PNL la președinția Consiliului Județean și cel la Primăria Botoșani a ieșit la suprafață din nou și în noaptea alegerilor. Cu foarte puține excepții, Costel Șoptică și foștii liberali au așteptat rezultatele la sediul din strada Teatrului al PNL-ului, în timp ce Cătălin Flutur și cu foștii PDL-iști au stat în fosta casă a democrat-liberalilor, în care ani buni a funcționat Trezoreria.


Asta după ce nici măcar la vot candidații la CJ și Primăria Botoșani nu au fost împreună, ca la alte alegeri.


Relația tensionată dintre vechii liberali și foștii ”portocalii” s-a văzut mai ales duminică la ora 21:00, când potrivit tradiției politice la Botoșani echipele de campanie se strâng în fața televizoarelor pentru a urmări exit-poll - urile și când Cătălin Flutur a lipsit de la vechiul PNL.


”Mi-a spus că o să vină, nu știu de ce nu a ajuns”, afirma senatorul Costel Șoptică.


Primarul în exercițiu a ajuns, doar că pe la ora 2:00, la vreo oră după ce liderul organizației județene părăsise deja partidul.


”Unde este Șoptică? Trebuie să vorbim de contestație”, a spus mai întâi Cătălin Flutur, care a aflat însă cu stupoare că parlamentarul plecase.  


Au pornit apoi certurile pe seama înfrângerii, edilul-șef izbucnind când unul dintre cei mai vechi liberali i s-a adresat cu ”Cătă”. 

 

Înainte de edilul-șef încă în funcție, la sediul din strada Teatrului și-a făcut apariția Viorel Iliuță, președintele organizației municipale. Sosirea pe rând a primarului și a liderului filialei PNL a fost la rândul său simbolică pentru relația existentă între cei doi în partid și care, asemeni și celei Șoptică - Flutur s-a concretizat în perioada electorală prin zero ieșiri de campanie împreună în oraș. 


 

Rezultate contradictorii la județ și municipiu


Comunicarea între părți a fost deficitară, iar centralizarea rezultatelor pe municipiu s-a făcut separat. În strada Teatrului operațiunea s-a blocat pe la jumătate, când se ajunsese la 45 – 48 de secții, după care nu a mai continuat fiindcă pur și simplu liberalii de aici susțineau că nu mai primesc date de la secții. Spre final atmosfera devenise halucinantă. Unii lideri de la județ sunau la municipiu pentru a obține cifrele, însă primeau răspunsuri de genul, ”eu acum sunt ieșit la o țigară, nu mai știu care este scorul” ori ”ba e unul în față, ba celălalt”, fără a se preciza însă o diferență exactă.


Astfel, s-a ajuns în situații paradoxale la numărătoarea paralelă, în care la PNL județean să fie lider ca număr de voturi Cătălin Flutur, iar la PNL municipal pe prima poziție să se situeze Cosmin Andrei.


Primele cinci secții din care s-au primit rezultatele îl dădeau toate câștigător pe Cosmin Andrei, iar liberalii aproape că își pierduseră orice speranță. După 37 de secții Cătălin Flutur preluase însă conducerea cu un avantaj de 73 de voturi, iar printre PNL-iști se înfiripase deja ideea că, ”vom avea o noapte ca la Geoană și Mihaela dragostea mea” și că ”ne culcăm cu un primar și ne trezim cu altul”.  La 61 de secții Cosmin Andrei devenise însă lider cu 24 de voturi în față.


Evoluția a fost una de-a dreptul agonizantă. Diferența a scăzut apoi la 13 voturi, când mai erau de centralizat 13 secții, iar liberalii trăgeau nădejde că vor câștiga deoarece rămăseseră în mare parte secții considerate fiefuri liberale. Predicțiile nu s-au confirmată însă, iar Cosmin Andrei a rămas lider. Cum diferența a fost infimă, liberalii au sperat până în ultima clipă, numai că lucrurile deveniseră aproape clare înainte de ultimele două secții, când ecartul ajunsese la 72 de voturi. Iar diferența s-a mărit la 118, acesta fiind numărul anunțat de liberali aproape de ora 2:00.

 

Final? Ba bine că nu


Ca într-un film de Alfred Hitchcock, speranțele s-au reînfiripat după scurt timp, când liberalii au descoperit că introduseseră greșit în aplicație datele de la două secții, iar diferența se înjumătățise.


Au trecut apoi la verificarea întregii centralizări și le-a rămas o diferență de numai 22 de voturi în favoarea lui Cosmin Andrei.


În acel moment lucrurile au fost clare și a apărut ideea formulării contestației, lucru care s-a și făcut în scurt timp, numai că acțiunea a fost respinsă de Biroul Electoral de Circumscripție al Municipiului Botoșani.

 

La CJ s-a sperat până după miezul nopții

 

În ceea ce privește Consiliul Județean, Costel Șoptică a sperat până prin jurul orei 1:00. Inițial, rezultatele venite din teritoriu respectau în mare parte estimările pe care le făcuse și care ar fi trebuit să îl propulseze pe prima poziție.


”Încă mai am 1.000 de voturi în față”, spunea senatorul pe la miezul nopții. Calculele i-au fost însă date peste cap nu neapărat de pierderea unor primării conduse de liberali, precum Dersca și Prăjeni, pe care le luase în calcul, ci înfrângerile zdrobitoare de la Curtești și Șendriceni, unde liberalii preconizau să piardă, dar nu la o diferență atât de mare.


Pe fondul apariției tot mai multor rezultate de la municipiu, care în predicțiile liberale ar fi trebuit să încline balanța în favoarea PNL, dar care evidențiau cel mult o egalitate, optimismul s-a risipit, fiind aproape o certitudine că este imposibil să câștigi CJ-ul fără o victorie clară în municipiul reședință.


Astfel, după vreo patru ore de la închiderea secțiilor, Costel Șoptică și-a lăsat foile de calcul pe birou și a preferat să plece acasă.


Înfrângerea a devenit o certitudine pe la ora 4:00, când social-democrații au anunțat că după centralizarea rezultatelor de la aproape jumătate din secții, Doina Federovici are un avantaj de 10% în fața lui Costel Șoptică, diferența rămânând constantă până la final.  

 

Rând pe rând au părăsit partidul mai toți liderii județeni, rămânând până dimineața ”aripa tânără”, sub oblăduirea lui Radu Grigoraș și Sorin Cornilă. Poate un semn că este momentul schimbării garniturii și la PNL fiindcă unii par că obosesc prea repede. 

 

loading...
Noaptea cea mai grea! Sediul PSD a trăit în amorțire ore în șir, mult-așteptata bucurie amânată de „trauma Geoană” – GALERIE FOTO
Cătălin Flutur și suspiciunile care îl determină la contestații după înfrângerea ”la fotografie”: Nu știu când au avut timp să numere

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

Afaceri închise, privații și cetățenii amendați pe unde sunt prinși, instituțiile publice scapă în pandemie doar cu un banal... avertisment
Probabil că nu a mai existat vreun an în care instituțiile statului să exercite atât de multă presiune pe operatorii economici privați, iar aici ne referim mai ales la cei din HoReCa. Au fost închiși în starea de urgență, s-au redeschis în starea de alertă, însă cu extrem de multe restricții. Și în toată această perioadă instituțiile statului, printr-o armată de oameni, au făcut rând pentru a-i controla și amenda.
În anul dedicat online-ului, instituția de la Botoșani cu peste 80 de milioane de euro buget anual face ședințe prin... telefon
Trăim vremuri pe care nimeni nu le-a anticipat în istoria recentă. Vremuri în care instituțiile își restricționează contactul cu cetățenii, iar guvernanții recomandă ferm telemunca. Vremuri potrivnice în care accesul botoșănenilor la informațiile de interes public TREBUIE să rămână liber.
Două săptămâni de când au închis HoReCa la Botoșani ca să scadă Covid-ul: Rezultatul? Rata de infectare aproape s-a dublat
Pe 29 octombrie Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a decis închiderea restaurantelor, cafenelelor, cinematografelor, sălilor de spectacole și a celor de noroc din municipiul Botoșani. Măsura a fost adoptată atunci ca urmare a depășirii pragului de 3 îmbolnăviri la mia de locuitori.
Oamenii din linia întâi care au făcut un pas în spate! Val de pensionări și demisii la Spitalul Județean Mavromati în plină pandemie!
De la debutul pandemiei cadrele medicale sunt în linia întâi, motiv pentru care s-au mai făcut angajări ca să se facă față valului de pacienți. Însă în tot acest timp au fost și persoane care au ales să demisioneze, ar și altele care au ieșit la pensie în această perioadă stresantă pentru toată lumea.
Scandal în Piața Centrală, comercianții au intrat în hală: Bătaie de joc din lume! Lumea muncește pentru o bucățică de brânză VIDEO & GALERIE FOTO
Protestele care au avut loc în fiecare dimineață din această săptămână în fața Prefecturii și Primăriei au continuat miercuri la amiază chiar în Piața Centrală. Mai exact la Hala de Lactate și Hala de Carne, acolo unde zeci de comercianți s-au întâlnit cu reprezentanții SC Urban Serv SA, care încă mai administrează aceste spații.
Administrator public de top la o Primărie! Fost parlamentar, consul și director în București a venit la Botoșani, în sprijinul primarului
A fost parlamentar în două rânduri, demnitar în Republica Moldova și director la Complexul Lia Manoliu din Capitală.
„Petrecere” într-o instituție publică unde sunt cazuri de Covid! Angajații adunați într-o sală, una dintre participante fără mască – FOTOGALERIE
În vremuri potrivnice, în care Guvernul a interzis orice fel de adunare, petrecere, aniversare sau orice alt eveniment public sau privat, în spații închise sau deschise, într-o unitate publică de la Botoșani a avut loc totuși o astfel de întâlnire.
Școala offline: Mii de elevi botoșăneni nu fac orele online, ministrul cere controale
Municipiile Botoșani, Dorohoi dar și câteva comune precum Adășeni, Suharău și Văculești se află în scenariul roșu motiv pentru care elevii din aceste localități  au învățat săptămâna aceasta exclusiv online. Iar de luni, conform noilor reguli toți elevii din întreaga țară vor învăța online.
Asta ați ales! Circ de 8 ore la prima ședință a noului Consiliu Local, aleșii scoși afară (și) de concertul Filarmonicii după o întrunire halucinantă – GALERIE FOTO
Dacă își imagina cineva că după alegerile din 27 septembrie situația din Consiliul Local Botoșani se va schimba, s-a înșelat amarnic. Noul deliberativ municipal, format în bună parte din aceiași oameni ca în ultimii patru sau chiar opt ani, a dovedit prin noii săi membri că între jurământul abia depus și ceea ce fac cu adevărat în calitate de reprezentanți ai botoșănenilor este o distanță uriașă.
Loading...
Draftul care a „transpirat” de la Guvern pe surse și care închide țara, vânat de Prefectură pentru „a nu induce populația în eroare”
Istoria se repetă și încă foarte repede. Pentru că tot ceea ce s-a petrecut în primăvară, când documentele oficiale care vizau măsuri restrictive pentru populație erau secretizate și furnizate „pe surse”, se repetă în toamnă, la șase luni distanță.
”Surpriza” din fruntea CJ-ului, pregătită în realitate de o lună de zile, s-a mers la două capete
”A fost o surpriză plăcută și pentru mine, recunosc, dar mă obligă”. Declarația îi aparține lui Bogdan Dăscălescu, și a fost dată jurnaliștilor la puține minute după ce a reușit să devină pentru prima dată în carieră vicepreședintele al Consiliului Județean.
Fostul șef din Consiliul Județean a revenit la compania orașului și stă cu „bagajele la ușă”: Sunt pregătit pentru orice provocare
După ce și-a încheiat mandatul de vicepreședinte al Consiliului Județean și, mai mult decât atât, a depus jurământul de consilier local, Liviu Toma, „adoptat” de familia Pro România înainte de alegerile locale, a revenit pe postul său de la Urban Serv.
Instituție mutată dintr-un apartament de bloc într-un sediu din centrul orașului, închisă după 13 zile – GALERIE FOTO
După ani de zile în care a funcționat într-un apartament dintr-un imobil situat pe Calea Națională din municipiu, această unitate de stat are, în sfârșit, un sediu care se ridică la nivelul de standard corespunzător. Doar că botoșănenii au apucat să beneficieze de aceste servicii civilizate doar pentru mai puțin de două săptămâni de zile.
ABERANT și NEDREPT: 9 din 10 focare sunt în unitățile statului la Botoșani, Comitetul de Urgență a închis mai ales privații
Municipiul Botoșani a ajuns joi la o incidență de 3,13 la mie a cazurilor de coronavirus, iar Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a hotărât intrarea începând de astăzi în așa numitul ”scenariu roșu”, în care activitățile economice și sociale sunt limitate aproape asemănător Stării de Urgență.
Loading...
”Rechizitoriul” de rămas bun al lui Flutur: fraudă electorală, bani pentru voturi, buletine dispărute, dar și o întrebare fără răspuns
Din noaptea alegerilor locale și până în ziua când a jurat din postura de consilier local, Cătălin Flutur a avut o singură apariție publică. A fost acea conferință de presă organizată la două zile după scrutin, în care acuza faptul că ar fi pierdut în urma unor manevre derulate în timpul votării și mai ales după închiderea secțiilor.
Cu 1,5 milioane de euro în conturi, Spitalul Județean face apel la privați pentru aparatură medicală în lupta cu Covid: De ce 82 de miliarde de lei vechi nu sunt cheltuite?
Semne de întrebare s-au ridicat după apelul public făcut de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Botoșani către mediul de afaceri și asociațiile neguvernamentale pentru a ajuta Spitalul Județean Mavromati cu aparate de oxigen pentru bolnavii de coronavirus care prezintă forme grave ale bolii.
Flutur i-a dat ”ignore” lui Andrei la învestire, sfidare până în ultima clipă – VIDEO & GALERIE FOTO
Relația tensionată pe care Cosmin Andrei și Cătălin Flutur au avut-o timp de patru ani în fruntea Primăriei Botoșani, care a continuat în campania electorală și s-a exacerbat chiar și după alegeri, a ieșit în evidență și la ședința de constituire a noului Consiliu Local.
Bătaie până în ultima zi pe funcția de primar: Andrei este învestit astăzi după ce a fost la un pas să devină spectator la ședința convocată de prefect
27 septembrie 2020 este data la care au avut loc alegerile locale. La exact o lună de atunci, după o perioadă aproape „moartă” pentru oraș, având în vedere procesul extrem de birocratic de schimbare a conducerii orașului, amplificat și de contestarea mandatului noului edil șef, are loc în sfârșit ceremonia de învestire a noului Consiliu Local.
O instituție organizează concurs pentru înlocuirea uneia dintre cele mai experimentate directoare de la Botoșani
Angajații unei instituții de la Botoșani sunt în formulă incompletă după pensionarea directorului adjunct. Ca atare postul a fost scos la concurs.
Consilierii, în frunte cu noua șefă a județului, învestiți într-o sală de spectacole cu familiile alături și o puzderie de ”oameni grei” în public, dar fără liberali – VIDEO & GALERIE FOTO
Cea mai atipică învestire de Consiliu Județean de la înființarea acestuia în 1992, a avut loc pe 23 octombrie 2020. La mai bine de patru luni de la data la care în Botoșani și în România ar fi trebuit să își preia mandatele noile aleși și la aproape o lună de la alegerile locale. Și nu în Palatul Administrativ, ci într-o sală de spectacole.
Va trece PNL-ul si peste asta. Mai este un pas la parlamentare.
6 octombrie 2020, 14:58
In judetele unde s-a obtinut un scor de peste 27%, nu vor fi schimbati presedintii de filiale.
6 octombrie 2020, 14:46
A fost rezultatul primelor alegeri la care psd a refuzat sa participe alaturi de zburator la falsificarea rezultatelor. Se vede clar ca cetatenii au votat mai toate partidele. Acum 4 ani, cand a fost hotie, au iesit doar pnl si psd iar numarul voturilor nule era pe la 16000. Pentru scaunul de primar cu avantajele functiei, s-au nimicit partidele mici ce ar fi putut face alianta cu PNL la vremea aceea. Acum, partidele mici ce au trcut de 5% sunt alaturi de PSD. A inteles zburatorul ca Doinita este muuult mai perspicace si mai devotata partidului decat el? Si zburatorul a zburat din...primarie.
6 octombrie 2020, 13:22
Sauca 5 voturi marea lidera PNL, Ada Macovei, cea care si-a batut joc de profesori si care este instrumentul perfect pentru afacerile lui Soptica e si ea mare pnl-ista, Monica draga Doamne, lidera tineretului e jale caracter 0. Soptica omul ce sta cu un picior in psd sau voia sa plece pe la alde, , Roman care se viseaza in parlament cu Sauca. pacat ati distrus din temelie pNL:
6 octombrie 2020, 12:10
Hotia si betia a pus cruce PNL. Sleata turcanu si sleata flutur- nulitati ordinare.
6 octombrie 2020, 11:37
Corect, Spotica trebuie sa-si dea demisia, alaturi de el si stimabila Ada Macovei ce si-a pus pe functii PSD -disti si acoliti.Era de asteptat rezultatul PNL -ului, multi stiau dar, functia li s-a urcat la cap, au primit o palma, daca nu vor percuta la ea vor primi la parlamentate un mare pumn. Nu te cocta Soptica pe primul loc la parlamentare, tu poate vei intra dar, partidul va pierde foarte mult. Oricum,....nu te doare de partid!!!
6 octombrie 2020, 11:20
Soptica ai distrus PNL, te ocupi numai de interese personale, sa pui directori care nu merita, dar sa fie aserviti tie! Te ocupi numai de firmela tale, nu de PNL!
6 octombrie 2020, 10:21
Ce-ati semanat , asta ati cules! Ce-ati meritat, asta ati primit! Ati distrus partidul destul! Dati-va demisiile si lasati-l sa respire! Nu poti castiga cu nulitati politice! Costele, fii barbata!
6 octombrie 2020, 07:40
astratex.ro
Sondaj
Mergeți la vot pe 6 decembrie?
Da
Nu
Încă nu m-am hotărât
Declaraţia zilei
„Cam 50% dintre ei (nr. au probleme), depinde de fiecare pacient. Sunt și pacienți care nu au avut patologii pulmonare înainte și acum nu mai pot să facă sport la sală, obosesc. Dar toți sunt în perioada aceea de convalescen ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8732 lei
USD
Dolarul SUA
4.1013 lei
CHF
Francul elveţian
4.5070 lei
GBP
Lira sterlină
5.4820 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9539 lei
XAU
Gramul de aur
246.1113 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2388 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3521 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0073 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1427 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1851 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6543 lei
Vremea
astăzi
Botosani
5.8 o C
Dorohoi
5.7 o C
Bucecea
6.1 o C
Darabani
5.0 o C
Saveni
6.0 o C
Ştefăneşti
3.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.