Știrea zilei
Noaptea cea mai grea! Sediul PSD a trăit în amorțire ore în șir, mult-așteptata bucurie amânată de „trauma Geoană” – GALERIE FOTO

Înainte de ora 21:00, când se conturează imaginea rezultatelor alegerilor la televiziunile naționale, la sediul PSD Botoșani din strada Cuza Vodă era neașteptat de liniște. Mai ales că, pe parcursul zilei, semnalele unei victorii au fost multe și dătătoare de speranță.

 

PSD -ul tăcut la învăluirea întunericului

 

Mesaje telefonice, verbale sau altele transmise de intermediari păreau să îi dea credit candidatului la Primărie, Cosmin Andrei, că poate reuși să doboare un mit politic la Botoșani. Și să încheie o epocă începută în urmă cu 16 ani.

 

La Județ, emoțiile nu s-au ridicat la nivelul celor de la Municipiu, însă erau și acolo.

 

 

În schimb, în jurul orei 20:00, la PSD era o liniște curioasă, nemaifiind văzuți social-democrați răsfirați afară pe bănci sau printre mașini. Nu au mai fost văzuți nici oportuniștii care simt miros de putere și așteaptă să fie remarcați și fotografiați lângă câștigători. Oameni care înainte de alegeri aveau alte opțiuni, în funcție de propriile interese.

 

Erau în sediu câțiva tineri și parlamentarii. Și cei doi candidați cu fețe obosite, pe care zâmbetul se contura mai degrabă de complezență. Mai ales la ora la care deja minutele se scurgeau către ora 21:00, care încheia procesul de vot.

 

Șocul Gabriela Firea 

 

Se discuta mai degrabă șoptit, nimeni nu făcea remarci optimiste. Pesediștii s-au adunat în sala de conferințe în jurul televizorului amorțit pe postul Antena 3. Vestea pierderii Primăriei Generale de către Gabriela Firea a provocat o rumoare generală, după care s-a lăsat o liniște apăsătoare. Fiecare dintre cei aflați în semicerc priveau tăcut spre televizor, la bucuria liberală. Doar ochii obosiți trădau tensiunea ce avea să înceapă cât de curând.

 

S-au scos telefoane cu rapiditate, degetele căutau febril informații despre alegeri.

 

„La Botoșani ce-o fi oare?”

 

După câteva cuvinte de mobilizare rostite înaintea unei nopți albe și grele, a început corvoada așteptării rezultatelor din secțiile de vot. O etapă din procesul electoral, mai grea decât toată campania electorală, cu sutele de kilometri parcurse și răbdarea dusă la extrem în discuțiile cu oameni de toate felurile.

 

Timpul s-a oprit în loc la PSD 

 

Orele s-au scurs greoi. Dacă Doina Federovici avea mici izbucniri de bucurie reținută la primăriile pe care le tot aduna pentru PSD, Cosmin Andrei era într-un „du-te-vino” fără țintă.

 

Pentru un tânăr, a trăit probabil experiența pe care nu și-o dorește în carieră niciun politician.

 

PSD, PNL, PSD, PNL, PSD, PNL... PSD (!?)

 

Primele rezultate ajunse la sediul PSD... Cosmin Andrei câștigă secție după secție. Speranță. Următoarele mesaje transmise din secții, Flutur preia avantajul. Expectativă. În continuare lupta este strânsă, pesediștii pierd secții pe care se bazau pe voturi. Un nou val de rezultate. Diferență strânsă între cei doi: „Flutur în avantaj”, „Andrei din nou primul”, „câștigă Flutur”, ”câștigă Andrei”, iar „câștigă totuși Flutur”, ”Andrei preia avantajul”... câștigă... pierde... câștigă... pierde... extaz... agonie. Tăcere.

 

Miezul nopții trece, se discută șoptit. Liderii se ascund prin camere ale sediului unde nu ajunge privirea celor din afară. Acolo se scot probabil cărțile pe masă, se analizează șansele cu sânge rece. Sau se consumă din emoțiile reținute.

 

Tensiunea plutește în aer și reține cu atât mai mult stările tuturor.

 

Tinerii care au muncit în campanie au izbucnit

 

La un moment dat din sala în care se aflau tinerii cu laptopurile în față și care se ocupau de centralizarea rezultatelor se aude un prim cor de urale. Este stins rapid de liderii partidului care îndeamnă la calm. Pățania lui Geoană din 2009 continuă să bântuie și seceră orice licăr de bucurie.

 

Din nou așteptare. Trec zeci de minute în care din exterior pare că nu se întâmplă nimic. În sala statisticilor însă, telefoanele continuă să sune, se fac însemnări, degetele tastează cu înfrigurare. Se numără, se fac tot felul de calcule, se șterg calculele inițiale, se fac altele. Și tot așa.

 

S-a trăit o noapte despre care se va vorbi probabil mult timp încolo. O premieră a alegerilor postrevoluționare de la Botoșani.

 

Calcule fără rezultat după ore întregi de numărare

 

Zorii zilei se apropie, în sediul PSD se strecoară oboseala accentuată. Sunt peste 20 de ore de muncă la mulți dintre cei care au un motiv să fie acolo.

 

A mai rămas o secție unde s-a defectat tableta, iar procesele verbale nu se pot introduce în baza de date. Ultima și cea mai problematică. Nervii tuturor s-au întins la maximum.

 

Abia puțin peste 4:30 se rezolvă și această ultimă problemă. La numărătoarea PSD, Cosmin Andrei are doar un avans de 6 voturi în fața lui Cătălin Flutur. Doina Federovici este deja câștigătoare.

 

Cosmin Andrei privește deasupra măștii de protecție, privirea este fixă, nu se ghicește nicio urmă de zâmbet. La o diferență de 6 voturi încă nu se poate bucura. Noaptea s-a încheiat așa cum a început, în tăcere. Fără urale.  

 

 

 

loading...
Cosmin Andrei, fără un zâmbet la aflarea rezultatelor: A fost o luptă crâncenă / Se decide matematic și în politică - GALERIE FOTO
Cătălin Flutur și suspiciunile care îl determină la contestații după înfrângerea ”la fotografie”: Nu știu când au avut timp să numere

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Afaceri închise, privații și cetățenii amendați pe unde sunt prinși, instituțiile publice scapă în pandemie doar cu un banal... avertisment
Probabil că nu a mai existat vreun an în care instituțiile statului să exercite atât de multă presiune pe operatorii economici privați, iar aici ne referim mai ales la cei din HoReCa. Au fost închiși în starea de urgență, s-au redeschis în starea de alertă, însă cu extrem de multe restricții. Și în toată această perioadă instituțiile statului, printr-o armată de oameni, au făcut rând pentru a-i controla și amenda.
În anul dedicat online-ului, instituția de la Botoșani cu peste 80 de milioane de euro buget anual face ședințe prin... telefon
Trăim vremuri pe care nimeni nu le-a anticipat în istoria recentă. Vremuri în care instituțiile își restricționează contactul cu cetățenii, iar guvernanții recomandă ferm telemunca. Vremuri potrivnice în care accesul botoșănenilor la informațiile de interes public TREBUIE să rămână liber.
Două săptămâni de când au închis HoReCa la Botoșani ca să scadă Covid-ul: Rezultatul? Rata de infectare aproape s-a dublat
Pe 29 octombrie Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a decis închiderea restaurantelor, cafenelelor, cinematografelor, sălilor de spectacole și a celor de noroc din municipiul Botoșani. Măsura a fost adoptată atunci ca urmare a depășirii pragului de 3 îmbolnăviri la mia de locuitori.
Oamenii din linia întâi care au făcut un pas în spate! Val de pensionări și demisii la Spitalul Județean Mavromati în plină pandemie!
De la debutul pandemiei cadrele medicale sunt în linia întâi, motiv pentru care s-au mai făcut angajări ca să se facă față valului de pacienți. Însă în tot acest timp au fost și persoane care au ales să demisioneze, ar și altele care au ieșit la pensie în această perioadă stresantă pentru toată lumea.
Scandal în Piața Centrală, comercianții au intrat în hală: Bătaie de joc din lume! Lumea muncește pentru o bucățică de brânză VIDEO & GALERIE FOTO
Protestele care au avut loc în fiecare dimineață din această săptămână în fața Prefecturii și Primăriei au continuat miercuri la amiază chiar în Piața Centrală. Mai exact la Hala de Lactate și Hala de Carne, acolo unde zeci de comercianți s-au întâlnit cu reprezentanții SC Urban Serv SA, care încă mai administrează aceste spații.
Administrator public de top la o Primărie! Fost parlamentar, consul și director în București a venit la Botoșani, în sprijinul primarului
A fost parlamentar în două rânduri, demnitar în Republica Moldova și director la Complexul Lia Manoliu din Capitală.
„Petrecere” într-o instituție publică unde sunt cazuri de Covid! Angajații adunați într-o sală, una dintre participante fără mască – FOTOGALERIE
În vremuri potrivnice, în care Guvernul a interzis orice fel de adunare, petrecere, aniversare sau orice alt eveniment public sau privat, în spații închise sau deschise, într-o unitate publică de la Botoșani a avut loc totuși o astfel de întâlnire.
Școala offline: Mii de elevi botoșăneni nu fac orele online, ministrul cere controale
Municipiile Botoșani, Dorohoi dar și câteva comune precum Adășeni, Suharău și Văculești se află în scenariul roșu motiv pentru care elevii din aceste localități  au învățat săptămâna aceasta exclusiv online. Iar de luni, conform noilor reguli toți elevii din întreaga țară vor învăța online.
Asta ați ales! Circ de 8 ore la prima ședință a noului Consiliu Local, aleșii scoși afară (și) de concertul Filarmonicii după o întrunire halucinantă – GALERIE FOTO
Dacă își imagina cineva că după alegerile din 27 septembrie situația din Consiliul Local Botoșani se va schimba, s-a înșelat amarnic. Noul deliberativ municipal, format în bună parte din aceiași oameni ca în ultimii patru sau chiar opt ani, a dovedit prin noii săi membri că între jurământul abia depus și ceea ce fac cu adevărat în calitate de reprezentanți ai botoșănenilor este o distanță uriașă.
Loading...
Draftul care a „transpirat” de la Guvern pe surse și care închide țara, vânat de Prefectură pentru „a nu induce populația în eroare”
Istoria se repetă și încă foarte repede. Pentru că tot ceea ce s-a petrecut în primăvară, când documentele oficiale care vizau măsuri restrictive pentru populație erau secretizate și furnizate „pe surse”, se repetă în toamnă, la șase luni distanță.
”Surpriza” din fruntea CJ-ului, pregătită în realitate de o lună de zile, s-a mers la două capete
”A fost o surpriză plăcută și pentru mine, recunosc, dar mă obligă”. Declarația îi aparține lui Bogdan Dăscălescu, și a fost dată jurnaliștilor la puține minute după ce a reușit să devină pentru prima dată în carieră vicepreședintele al Consiliului Județean.
Fostul șef din Consiliul Județean a revenit la compania orașului și stă cu „bagajele la ușă”: Sunt pregătit pentru orice provocare
După ce și-a încheiat mandatul de vicepreședinte al Consiliului Județean și, mai mult decât atât, a depus jurământul de consilier local, Liviu Toma, „adoptat” de familia Pro România înainte de alegerile locale, a revenit pe postul său de la Urban Serv.
Instituție mutată dintr-un apartament de bloc într-un sediu din centrul orașului, închisă după 13 zile – GALERIE FOTO
După ani de zile în care a funcționat într-un apartament dintr-un imobil situat pe Calea Națională din municipiu, această unitate de stat are, în sfârșit, un sediu care se ridică la nivelul de standard corespunzător. Doar că botoșănenii au apucat să beneficieze de aceste servicii civilizate doar pentru mai puțin de două săptămâni de zile.
ABERANT și NEDREPT: 9 din 10 focare sunt în unitățile statului la Botoșani, Comitetul de Urgență a închis mai ales privații
Municipiul Botoșani a ajuns joi la o incidență de 3,13 la mie a cazurilor de coronavirus, iar Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a hotărât intrarea începând de astăzi în așa numitul ”scenariu roșu”, în care activitățile economice și sociale sunt limitate aproape asemănător Stării de Urgență.
Loading...
”Rechizitoriul” de rămas bun al lui Flutur: fraudă electorală, bani pentru voturi, buletine dispărute, dar și o întrebare fără răspuns
Din noaptea alegerilor locale și până în ziua când a jurat din postura de consilier local, Cătălin Flutur a avut o singură apariție publică. A fost acea conferință de presă organizată la două zile după scrutin, în care acuza faptul că ar fi pierdut în urma unor manevre derulate în timpul votării și mai ales după închiderea secțiilor.
Cu 1,5 milioane de euro în conturi, Spitalul Județean face apel la privați pentru aparatură medicală în lupta cu Covid: De ce 82 de miliarde de lei vechi nu sunt cheltuite?
Semne de întrebare s-au ridicat după apelul public făcut de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Botoșani către mediul de afaceri și asociațiile neguvernamentale pentru a ajuta Spitalul Județean Mavromati cu aparate de oxigen pentru bolnavii de coronavirus care prezintă forme grave ale bolii.
Flutur i-a dat ”ignore” lui Andrei la învestire, sfidare până în ultima clipă – VIDEO & GALERIE FOTO
Relația tensionată pe care Cosmin Andrei și Cătălin Flutur au avut-o timp de patru ani în fruntea Primăriei Botoșani, care a continuat în campania electorală și s-a exacerbat chiar și după alegeri, a ieșit în evidență și la ședința de constituire a noului Consiliu Local.
Bătaie până în ultima zi pe funcția de primar: Andrei este învestit astăzi după ce a fost la un pas să devină spectator la ședința convocată de prefect
27 septembrie 2020 este data la care au avut loc alegerile locale. La exact o lună de atunci, după o perioadă aproape „moartă” pentru oraș, având în vedere procesul extrem de birocratic de schimbare a conducerii orașului, amplificat și de contestarea mandatului noului edil șef, are loc în sfârșit ceremonia de învestire a noului Consiliu Local.
O instituție organizează concurs pentru înlocuirea uneia dintre cele mai experimentate directoare de la Botoșani
Angajații unei instituții de la Botoșani sunt în formulă incompletă după pensionarea directorului adjunct. Ca atare postul a fost scos la concurs.
Consilierii, în frunte cu noua șefă a județului, învestiți într-o sală de spectacole cu familiile alături și o puzderie de ”oameni grei” în public, dar fără liberali – VIDEO & GALERIE FOTO
Cea mai atipică învestire de Consiliu Județean de la înființarea acestuia în 1992, a avut loc pe 23 octombrie 2020. La mai bine de patru luni de la data la care în Botoșani și în România ar fi trebuit să își preia mandatele noile aleși și la aproape o lună de la alegerile locale. Și nu în Palatul Administrativ, ci într-o sală de spectacole.
astratex.ro
Sondaj
Mergeți la vot pe 6 decembrie?
Da
Nu
Încă nu m-am hotărât
Declaraţia zilei
„Cam 50% dintre ei (nr. au probleme), depinde de fiecare pacient. Sunt și pacienți care nu au avut patologii pulmonare înainte și acum nu mai pot să facă sport la sală, obosesc. Dar toți sunt în perioada aceea de convalescen ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8732 lei
USD
Dolarul SUA
4.1013 lei
CHF
Francul elveţian
4.5070 lei
GBP
Lira sterlină
5.4820 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9539 lei
XAU
Gramul de aur
246.1113 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2388 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3521 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0073 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1427 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1851 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6543 lei
Vremea
astăzi
Botosani
5.8 o C
Dorohoi
5.7 o C
Bucecea
6.1 o C
Darabani
5.0 o C
Saveni
6.0 o C
Ştefăneşti
3.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.