Știrea zilei
S-a cerut oficial înlocuirea! Medic de la Urgențe pregătit pentru preluarea Sănătății Publice

Deși este conștient că merge la un salariu de trei ori mai mic față de cel din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) și la cârma unei instituții în care decizia face uneori diferența dintre viață și moarte, medicul botoșănean este pregătit pentru această provocare. Iar singura motivație este faptul că își dorește să schimbe ceva în evoluția pandemiei de COVID-19 pe plan județean. Să repare din răul făcut deja.

Postul de director pe care NU l-a vrut nimeni 

 

Despre schimbarea directorului din fruntea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani se vorbește de săptămâni bune. Pârghii legale au existat, nu însă și o persoană asumată. Pentru că, după cum spunea și președintele PNL Botoșani, senatorul Costel Șoptică „acolo nu trimiți un om să ia un post ca pe timp de pace, să stea pe un post călduț. Acolo trebuie trimis cineva care, tehnic vorbind, știe cum stau lucrurile și care să poată rezolva problemele”.

 

Medicul Monica Adăscăliței din cadrul UPU Botoșani a acceptat în cele din urmă să preia această funcție, bineînțeles, cu girul ministerului de resort.

 

În cursul zilei de luni, 27 aprilie 2020 un document semnat de șefii Prefecturii Botoșani care îi era adresat ministrului sănătății Nelu Tătaru a plecat cu propunerea de numire a Monicăi Adăscăliței pe postul de director executiv al DSP Botoșani.

 

Reproșuri către actuala conducere

 

Adresa plecată spre București a cuprins și o serie de motive pentru care se impune schimbarea managementului de la DSP.

 

Această instituție a avut obligația să transmită către unitățile spitalicești, începând cu 24 februarie 2020, informări cu privire la existența, necesarul de stocuri de materiale de protecție, precum și modul de organizare și gestionare atât înainte cât și după instituirea stării de urgență.

 

Mai apoi, să verifice și să controleze dacă au fost duse la îndeplinire toate măsurile impuse, lucru care nu s-a întâmplat.

 

DSP doar a adus la cunoștința spitalelor obligațiile ce le revin, fără a exista și un control, o colaborare și o conlucrare permanentă. În document se mai amintește și despre…

 

„disfuncționalitățile manageriale de la nivelul DSP Botoșani, respectiv lipsa unei reacții imediate la apariția primelor cazuri de COVID-19, în vederea limitării răspândirii acestui virus, printr-o colaborare și comunicare eficientă cu conducerea Spitalului Județean de Urgență Mavromati și cu autoritățile județene”.

 

Date „eronate” transmise la București 

 

De asemenea, actualei conduceri a DSP Botoșani i se reproșează și transmiterea eronată a numărului de persoane testate pozitiv în județul Botoșani, către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

 

Evident că s-a pus accent și pe exercitarea cu caracter temporar a funcției de director a lui Teodor Ferariu care are atribuții pe partea economică și nu este medic la bază, în condițiile în care în vremuri de pandemie, la conducerea DSP este nevoie de management de specialitate.

 

În consecință, pentru întărirea echipei manageriale de la nivelul instituției, s-a înaintat:

 

„Propunerea este de încetare a „exercitării cu caracter temporar a funcției publice de conducere de director executiv a dlui Ferariu Teodor și,

De numire a d-nei doctor Adăscăliței Monica Delia în funcția de director executiv al DSP Botoșani”.

 

Monica Adăscăliței este medic de medicină generală la UPU Botoșani din anul 2008. A fost elevă a Colegiului Național Mihai Eminescu și a absolvit Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.

 

Deține un atestat de medicină de urgență și totodată este calificată în management spitalicesc.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Cum ne schimbă pandemia: Nimeni NU vrea director la o instituție ”din prima linie”
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
S-a făcut dreptate sub privirile unei mame de 96 de ani: Înalt ierarh și sobor impresionant de preoți la Monumentul dedicat foștilor deținuți politici din Botoșani – GALERIE FOTO
Cei care mai sunt în viață sunt astăzi bătrâni și bolnavi. Nu cer nimic. Au îndurat iadul pușcăriilor sau domiciliile forțate. Acolo li s-au născut copiii, acolo au învățat din nou să iubească, să rabde, să se roage. Poveștile lor sunt dureroase, sunt tulburătoare.
Întrebarea zilei: pe ce loc a terminat FC Botoșani sezonul? MIZA este de vreo 100.000 de euro
Ultima etapă a play-out – ului SuperLigii a produs o situație fără precedent de când se practică sistemul cu campionatul regulat urmat de turneele pentru desemnarea campioanei, respectiv a formațiilor retrogradate.
Un om de afaceri de calibru, o consilieră a prefectului, un director, un inspector și un fost viceprimar, pe LISTA PNL pentru a intra în Consiliul Județean
Plecarea din PNL a foștilor directori ai Spitalului Județean, Viorel Iliuță și Radu Malancea, va aduce doi noi aleși locali la rampă. Cei doi demisionari au renunțat și la mandatele de consilieri județeni, pe care oricum le-ar fi pierdut după părăsirea partidului.
Următoarele garaje care vor fi DEMOLATE în municipiul Botoșani, deținătorii au primit notificări de la Primărie – GALERIE FOTO
După cele peste 80 de garaje care au fost înlăturate din zona aflată în imediata apropiere a Colegiului Național Mihai Eminescu, urmează o nouă serie. De această este vorba despre 17 baterii.
ALARMĂ în zorii zilei la sediul Poliției: Razii în mai multe zone, minoritarii panicați „că li se fură copiii” – FOTOGALERIE
Apelul de prezență la Inspectoratul de Poliție Județean a fost dat la ora 6:00, în dimineața zilei de miercuri, 17 mai 2023.
Se cer salarii mai mari, orele de școală cu semnul întrebării! Sindicaliștii anunță că jumătate din profesorii botoșăneni nu mai intră la cursuri
Greva generală anunțată în sistemul educațional românesc va avea efecte și la Botoșani. Trei sferturi dintre profesorii botoșăneni au anunțat deja că de luni, 22 mai 2023, întrerup activitatea.
SINGURUL cuvânt care i-a salvat funcțiile unei șefe de la Botoșani, demisia aruncată la coșul de gunoi
Celebra ordonanță prin care au fost reduse o serie de cheltuieli bugetare și chiar posturi, deși în măsură mai mică, a tot suferit modificări până la forma finală. În primă fază s-a vorbit de interzicerea cumulului pensie – salariu.
Direcția de Drumuri a județului angajează cantonieri, candidații trebuie să aibă cunoștințe culinare și pasiune pentru... gătit: Mă pufnește și pe mine râsul
Anunțul a fost postat pe pagina instituției aflată în subordinea Consiliului Județean (CJ) Botoșani, pe data de 8 mai 2023.
Spargere la o asociație de proprietari plină de VIP-uri, la câteva ore după o ședință cu scântei - FOTOGALERIE
Sediul Asociației de Proprietari nr. 2 din municipiul Botoșani, situat în zona ultracentrală a orașului, a fost spart la câteva ore după o discuție privind convocarea Adunării Generale și situația financiară.
Șefimea de la Botoșani „menținută” din pix pe posturi călduțe de Guvernul Ciucă – LISTA directorilor
„Ordonanța austerității” așa cum a ajuns să fie cunoscută a fost publicată în seara zilei de luni, 8 mai 2023. Limitarea cheltuielilor de către Guvernul Nicolae Ciucă s-a rezumat la o serie de interdicții de ordin financiar însă are și un rol de protecție asupra unor persoane cu funcții de conducere, obținute în cele mai multe dintre cazuri, pe criterii politice.
Președinte nou la FC Botoșani, reorganizare din temelii a clubului: Nu este un viitor așa de roz, dar nici nu-i catastrofalVIDEO
Schimbările profunde pe care Botoșăneanul le anunța la primul club de fotbal al județului s-au produs deja în mare parte. Cei patru acționari de la grupul ”Elsaco” au constituit o nouă companie, pe care se va transfera întreaga activitate din sezonul 2023-2024.
”Tenorii liberi”, stand-up comedy muzical la Filarmonică ”tamponat” de Cozmiță Lascarache care venise la o nuntă: Această fuziune între note și bancnote naște muzicaVIDEO & GALERIE FOTO
Premierele stagiunii aniversare a Filarmonicii ”George Enescu” au continuat vineri seară cu un spectacol cum nu s-a mai văzut la Botoșani și s-a văzut rareori prin România. De la început și până la sfârșit, muzica clasică a fost însoțită de umor și uneori, într-un ton ironic, de acorduri populare și chiar manele.
Centrul „invizibil” al orașului preluat de o tânără din sistem cu viziuni îndrăznețe! Soție de politician, noua șefă are propria carieră – VIDEO&FOTO
Este un centru care, deși deschis de un deceniu în municipiul Botoșani, a „strălucit” mai puțin în spațiul public prin activități dedicate beneficiarilor, de-a lungul anilor fiind mai degrabă motiv de ceartă între șefi.
Bonele sau femeile chemate la curățenie vor fi plătite cu vouchere, șefa de la ”Șomaj”: Pur și simplu are loc un raport de muncă care nu este oficializat – VIDEO
Familiile care apelează la bone fără a avea un raport de muncă sau se folosesc de anumite persoane pentru curățenia în locuințe vor fi obligate, mai mult indirect, să le remunereze sub forma unor vouchere sociale. Acestea ar urma să fie eliberate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani.
Primarul Gireadă se gândește să facă oraș din comuna Mihai Eminescu: Are mai mult asfalt decât municipiul Botoșani dacă pun cap la cap străzile asfaltate - VIDEO & GALERIE FOTO
Recensământul desfășurat anul trecut și ale cărui rezultate în detaliu au fost făcute publice în acest an plasează Mihai Eminescu pe primul loc în clasamentul comunelor din județul Botoșani în ceea ce privește populația.
Zero șanse ca drumul Botoșani – Târgu-Frumos să fie gata în termen: I-am văzut că progresau, după care au dispărut efectiv cu utilajele de pe drumVIDEO
Șansele ca investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos să se finalizeze în termenul prevăzut în contractul încheiat de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) cu asocierea care a câștigat licitația sunt practic egale cu zero.
Meciurile liberale de la Municipiu s-au mutat la Județ: Liderul grupului PNL lăsat baltă de colegi la votul pentru MĂRIREA salariilor – VIDEO
Consilierii județeni s-au întâlnit joi, 27 aprilie 2023, în ședința ordinară aferentă lunii aprilie. Dezbateri au fost doar la proiectul de hotărâre care a vizat creșterea salariilor pentru unii angajați.
Tot la Cornișa, dar în altă parte: Se coace mutarea scenei pentru marile spectacole ale orașului
Construcția unei străzi cu dublu sens pentru accesul cu automobile și a unei pasarele pentru pietonii și bicicliștii care doresc să meargă la Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa sunt doar două dintre ideile lansate de primarul municipiului Botoșani după îngrămădeală creată weekendul precedent la complexul de la intrarea în oraș.
Sute de botoșăneni învățați să citească sau să socotească pentru a se putea angaja: Sunt persoane care nu știu să scrieVIDEO
Sunt sute de botoșăneni pentru care găsirea unui loc de muncă, oriunde, pare să frizeze absurdul. Însă, într-un efort susținut de încadrare totuși în câmpul muncii și a analfabeților și semianalfabeților, instituțiile statului încearcă inclusiv să-i învețe să scrie. Sau să citească. Ori să socotească sau să memoreze tabla înmulțirii.
Plan de austeritate anunțat de Guvern, funcțiile mai multor șefi importanți de la Botoșani sunt în pericol
Acem o gaură de 20 de miliarde de lei în buget care cere insistent reducerea unor cheltuieli din sistemul public din România. Guvernul a pregătit un plan de austeritate, cu impact țintit asupra bugetarilor și al salariaților din societățile cu capital de stat.
Ati auzit cumva de renumita facultate V. Goldis din Arad, eu nu am auzit.
6 mai 2020, 19:06
Normal , comentariile mele deranjeaza ! Si vor fi cenzurate! Draga Romanie, cand te vei schimba in bine?!
28 aprilie 2020, 22:13
Prost sa fii noroc sa ai ! Normal ca acum e momentul potrivit să ajungi in niste functii la care nici nu visa-i! Si intelectual nu te bati decat cu tine!
28 aprilie 2020, 22:07
O functie pe care nu o merita toti parvenitii, care uita de unde au plecat, isi trateaza pacientii cu superioritate! Un medic mediocru cu niste relatii , cu bani Asa zisi oameni de afaceri!!! Faptele vorbesc si nu am auzit de minuni facute de acest medic Monica ... sau de acritura si incompetentul Alamaie!Sau Ciofu care bagata in politica adica face multe pentru Botosani! Cica doctori?! Toti deranjati vizibil cand sunt treziti in garzi pentru Urgente! Toti Isi urmaresc Propriile scopuri de avutie si putere! Nimeni nu face nimic DEZINTERESAT in Romania! Mai luati exemplu tarilor civilizate! Iti trebuie foarte putin sa fii fericit si să faci fericiti pe cei din jur! Incepe prin ai trata pe semenii tai ca si egalul tau indiferent de functii si studii! Diferenta nu o fac acestea ,ci faptele bune facute dezinteresat,atat ia fiecare cu el indiferent de situatie!
28 aprilie 2020, 22:01
Se pare ca o parte a comentatorilor sunt din sistemul sanitar si cunosc oamenii din domeniu. Pacat ca unii iau in deradere situatia, fara a veni cu propuneri de valoare in aceste momente de criza.
28 aprilie 2020, 21:59
Bine că gospodina de la PSD Coșula e în regulă..m-am liniștit.
28 aprilie 2020, 18:48
PNL Rachiti....cred ca am zis TOT
28 aprilie 2020, 16:13
D-na Geta, cu tot respectul, oare pt faptul ca dna dr Adascalitei lucreaza din 2008 la UPU, nu are destula experienta? Eu cred ca e de admirat si felicitat pentru ce si-a asumat. BRAVO d-nei dr!
28 aprilie 2020, 15:06
Nu doar directorul trebuie schimbat acolo, este o clica intreaga care taie frunze la caini, pusi acolo pe criterii politice si soferi analfabeti care au ajuns sa ocupe posturi de specialisti.
28 aprilie 2020, 14:37
DSP, mie unul un comentac necalificat, imi pare un fel de "cimitir al elefantilor" un loc in care , in vremuri normale, te duci la serviciu pentru a avea de unde sa te intorci. In ultimele 3 luni treaba s-a imputit rau de tot si nu stiu cati din cadrul DSP-urilor din tara au stiut exact ce si cum asa ca schimbarea celui care ocupa aceasta functie la Botosani printr-un concurs de imprejurari nu are de ce sa fie miraculoasa. Daca optiunile politice ale celor care ocupa aceste functii sunt principalul criteriu este clar ca vor fi la conducere intotdeauna doar profesionisti.
28 aprilie 2020, 12:59
Poate cu instalarea unei noi conduceri, la DSP se va face curatenie, persoane precum purtatoarea de cuvant care taie frunze la caini si nu stie bn sa scrie dar platita cu un salariu baban, contabile aduse de oamenii PSD-ului, sa nu mai aiba ce cauta in aceasta institutie care ar trebui sa fie preponderent cu persoanal medical.
28 aprilie 2020, 12:39
Avand in vedere unde si-a facut studiile, respectiv Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, am dubii asupra profesionalismul acestei duduie.
28 aprilie 2020, 11:22
In sfarsit, omul potrivit la locul potrivit. O profesionista desavarsita. Numai cu oameni competenti vom reusi sa iesim din criza asta. Succes!
28 aprilie 2020, 10:07
sincer va spun apreciez vizitele de control ale ministrului sanatatii acum, dar daca la nivel de minister in luna februarie se imparteau subsecretarii de stat sa controleze pe zone geografice nivelul de pregatire a dsp-urilor si spitalelor din tara poate altfel era, ce ziceti ? Se vdeau stocurile de materiale, numarul de specialisti epidemiologi, ati-urile, pregatirea circuitelor in spitale , proceduri, nivel de instruire personal, etc. .
28 aprilie 2020, 08:58
Ce experienta are Adascalitei? Ea saraca nici nu stie sa vorbeasca, nu stie unde e DSP-ul, Prefectura, dar stie unde e sediul PNL
28 aprilie 2020, 08:18
Si cine sint astea viorica si fedorovici? 2 babete expirate de sub puscariasul dragnea.
28 aprilie 2020, 08:08
Ma asteptam sa fie nominalizata dna doctor Guraliuc pt DSP, a făcut multe poze cu Viorica Dancila, Federovici prin curtea spitalului. Și acum cum rămâne ? Doar cu pozele ?
28 aprilie 2020, 07:41
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Marius Croitoru e în staff-ul tehnic la Botoșani, nu antrenor principal că nu poate, dar în partea asta de scouting, recunosc că are un ochi excepțional. Mihai Ciobanu e cu licență, rămâne în continuare el. Croitoru e ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9575 lei
USD
Dolarul SUA
4.6194 lei
CHF
Francul elveţian
5.1137 lei
GBP
Lira sterlină
5.7071 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3068 lei
XAU
Gramul de aur
290.0889 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2601 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3316 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0134 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3885 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
15.2 o C
Dorohoi
15.1 o C
Bucecea
16.5 o C
Darabani
14.6 o C
Saveni
15.4 o C
Ştefăneşti
15.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.