Știrea zilei
O instituție a plătit într-o singură tranșă despăgubiri de 340.000 de lei după ridicarea abuzivă a unei autorizații

După trei ani și jumătate de la izbucnirea unuia dintre cele mai mari scandaluri din administrația locală și sistemul sanitar botoșănean, povestea s-a terminat prin achitarea de către o instituție a Statului Român a unei sume considerabile.

DSP a lăsat Sanatoriul fără autorizație din cauza apei


În urmă cu mai puțin de o lună Direcția de Sănătate Publică (DSP) a virat într-o singură tranșă Sanatoriului de Neuropsihiatrie Podriga suma de circa 340.000 de lei pe care unitatea Consiliului Județean a solicitat-o în instanță.


În 2016, pentru o perioadă care s-a suprapus în bună parte cu campania electorală pentru alegerile locale, DSP a lăsat fără autorizație sanitară de funcționare Sanatoriul pe motiv că apa este necorespunzătoare.


Unitatea medicală funcționa de mai mulți ani în același spațiu și o mulțime de alte obiective din zonă, inclusiv școli și grădinițe, se alimentau practic din aceeași sursă, numai că DSP, pe atunci condusă de Silvana Tudorache, a hotărât că numai spitalul în cauză trebuie să rămână fără autorizație.

 

Iar CAS nu a mai finanțat Sanatoriul


Consecința imediată a fost suspendarea contractului de către Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), care potrivit legii nu poate finanța unități neautorizate sanitar.


silvana tudorache felicia belecaA rezultat un scandal de proporții, cu o mulțime de ședințe desfășurate la Prefectură și Consiliul Județean, cu intervențiile Ministerului Sănătății și ale parlamentarilor, cu proteste ale angajaților de la Sanatoriul Podriga la sediul DSP, însă perechea Silvana Tudorache – Felicia Beleca, director executiv, respectiv șefa departamentului de supraveghere din cadrul DSP Botoșani, a fost de neclintit.


Pe 30 iunie, după alegerile locale, DSP Botoșani a acceptat să elibereze autorizația sanitară de funcționare Sanatoriului Podriga. S-a motivat la acea dată că prin unele investiții realizate de Consiliul Județean, instituție căreia Sanatoriul i se subordonează, s-a îmbunătățit calitatea a apei și că a ajuns în parametrii în care se poate emite o nouă autorizație.


Unitatea medicală a cerut ca DSP să îi dea banii pierduți


Conducerea unității medicale de la Podriga s-a îndreptat însă împotriva DSP, solicitând plata finanțării pierdute de la CAS, considerând că măsura de neautorizare a fost una abuzivă.


Procesul a fost câștigat atât la Tribunalul Botoșani, cât și la Curtea de Apel Suceava, judecătorii obligând DSP să autorizeze retroactiv Sanatoriul Podriga.


8.030


de lei pe zi au hotărât magistrații că trebuie să plătească DSP Botoșani.


Cum perioada de neautorizare s-a întins de pe 19 mai până pe 30 iunie, a rezultat o sumă totală de 337.260 de lei. Iar la aceasta se adaugă și 2.000 de lei cheltuieli de judecată.


”Am primit toți banii după ce a apărut în presă că instituim sechestru pe conturi. Avem nevoie de acești bani anul viitor, când trebuie să acredităm unitatea”,


Oana Norses, director general Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga.

 

Ministerul a dat bani pentru acoperirea prejudiciului


Banii au fost primiți la scurt timp după ce, dat fiind refuzul DSP de a plăti amintita sumă plus cheltuielile de judecată, unitatea medicala a deschis o altă acțiune în instanță și a obținut pe 12 noiembrie încuviințarea pentru executarea silită.


Șeful DSP Botoșani susține însă că este doar o coincidență faptul că prejudiciul s-a achitat după ce Judecătoria Botoșani a acceptat instituirea sechestrului pe conturi.


”Am făcut solicitare la minister și ministerul ne-a dat banii pentru hotărârile judecătorești, tot așa cum am plătit și drepturile salariale câștigate prin sentințe judecătorești. Noi demersurile le-am făcut de când am avut hotărârea judecătorească, nu am așteptat să ne dea Sanatoriul somație. Că au ieșit în presă și au declarat că pun sechestru, asta e poezie. Noi ne-am făcut treaba, este o hotărâre judecătorească, o punem în aplicare. Am făcut demersuri la minister și ministerul la rectificare ne-a suplimentat sumele și după ce am primit sumele am făcut și plata”,


Teodor Ferariu, director interimar DSP Botoșani.


Nimeni nu e vinovat, banii sunt plătiți practic din buzunarul contribuabililor la buget

 

Ceea e mai greu de înțeles este că absolut nimeni nu va fi tras la răspundere pentru prejudiciu. Deși două instanțe au hotărât că DSP a procedat nelegal și a obligat-o să plătească amintita sumă de bani, niște comisii de la nivelul Ministerul Sănătății au hotărât altceva.


”Noi din 2016 am avut, de când nu s-a eliberat autorizația, a fost cercetare disciplinară, a fost corpul de control, nu s-a constatat vreun vinovat și nu am către cine să mă îndrept pentru că demersurile, cercetările s-au făcut încă de atunci”,


Teodor Ferariu, director interimar DSP Botoșani.


Așadar, în final contribuabilul român, fie el persoană fizică sau juridică, a suportat ambiția și încăpățânarea unor angajați ai Statului Român.

 

loading...
5 spații comerciale și leafă de aproape 10.000 euro pe an – bugetara care a lăsat peste 70 de bolnavi fără finanțare
Ministrul, lăsat cu gura căscată de șefuța cu tupeu, face ședință de urgență la București

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

Război și pe Eminescu! Revista de tradiție dedicată poetului nepereche, cu finanțarea tăiată după mai bine de un deceniu, în urma unor reclamații (ne)cunoscute
Frustrări sau eșecuri personale. Ori neputința atingerii unui anumit nivel de știință și cunoștință. Sau ignoranța. Sunt câteva dintre motivele pentru care anul acesta, subit și cu explicații puține din partea celor care ar trebui să le ofere, finanțarea pentru Revista Hyperion – Caiete botoșănene a fost sistată.
Noul director de la ”Apă” a revenit în companie alături de consilierul personal: Măsuri chiar chirurgicale pentru redresarea financiară
Biroul de director general al societății Nova Apaserv a fost ocupat de câteva zile de Liviu Ștefan. Este persoana care a primit votul majorității din Consiliul de Administrație, cu largă susținere social-democrată.
Elevii botoșăneni și martirii despre care manualele nu le vorbesc: ”Este o problemă cu învățământul și cu modul în care este predată istoria la școală” - VIDEO&GALERIE FOTO
În ziua Înălțării Domnului, pe 10 iunie 2021, zeci de elevi fost premiați pentru lucrările înscrise în competiția ”Sfinții închisorilor”, un concurs devenit deja tradiție în orașul care se află pe harta neagră a fostelor pușcării comuniste.
Locul SECRET de la Botoșani unde femeile bătute sunt cazate gratuit, cele mai multe REFUZĂ: Nu vreau o viață independentăFOTOGALERIE
Anual sunt sute de botoșănence bătute de soți, iubiți sau chiar de copii. Multe dintre ele însă nu cer ajutorul specialiștilor și se complac în bătăi și umilințe. La Botoșani există chiar și o locuință pentru victimele violenței domestice, însă este ocolită.
Misterele bolii: Botoșani e pe penultimul loc din țară la vaccinare, dar totuși nu mai avem aproape deloc cazuri noi
Ne confruntăm la Botoșani cu o situație paradoxală, dacă ținem cont de cifre: deși de săptămâni bune județul nostru ocupă penultimul loc din România ca procent al populației vaccinate, noile cazuri sunt pe cale de dispariție.  
Un liberal a devenit director la instituția care nu a avut conducere mai bine de jumătate de an
Timp de șapte luni o instituție de la Botoșani nu a avut director. A fost organizat concurs, iar începând de luni, 7 iunie 2021, Agenția Teritorială Nord – Est din cadrul Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) Botoșani are în sfârșit o nouă conducere.
Se pregătește scoaterea la concurs a postului de director pe care de patru ani se perindă doar interimari: E loc pentru toată lumea
Ministerul Sănătății va scoate la concurs posturile vacante din Direcțiile de Sănătate Publică (DSP), unde ”am constatat că există un mare deficit de personal, mai ales de personal specializat”, a declarat ministrul Ioana Mihăilă, la Interviurile HotNews LIVE.
Cinci agenți de la ”Rutieră” ridicați de DNA revin în Poliție
O parte a polițiștilor de la Serviciul Rutier care au fost ridicați la mijlocul săptămânii de procurorii anticorupție își vor relua activitatea în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean.
ȘASE ani de la tragedia care a lăsat doi copii orfani, amânări peste amânări la proces
Doi soți au murit într-un cumplit accident care a avut loc pe 6 iunie 2015 în „intersecția morții” de la Orășeni Deal. Au trecut exact șase ani și procesul încă este pe rolul Judecătoriei Botoșani.
Loading...
Se termină mandatul directorului de la ”Apă”, nepotul unui primar PSD pregătit pentru post: 2 milioane de euro în joc
Cele patru luni de interimat ale lui Gabriel Cîrlan în fruntea companiei de apă și canalizare a județului se termină în prima decadă a acestei luni, iar informațiile privind înlocuirea sa au circulat chiar înaintea ședinței consiliului de administrație din luna mai.
”Privighetoare” la Poliția Rutieră? Cinci agenți ridicați de DNA s-au pensionat înaintea descinderii și a adoptării legii prin care polițiștii corupți nu mai primesc pensie de serviciu
”Facem precizarea că cinci dintre agenții față de care s-au luat măsurile preventive și-au încetat activitatea prin pensionare, in luna mai a.c.”. Acesta este finalul unui foarte scurt comunicat de presă pe care Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) l-a trimis joi dimineață, după descinderile efectuate de Direcția Națională Anticorupție la Serviciul Rutier.
Polițiști ieșiți ”mascați” din sediul de la ”Rutieră”: telefoane, înscrisuri de la etiloteste și hard disk-uri de la radar, ridicate de procurori - VIDEO & GALERIE FOTO
De la primele ore ale dimineții a fost o adevărată desfășurare de forțe la Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului pentru Poliție Județean (IPJ). Au avut loc percheziții atât la sediul din Zona Industrială, cât și la locuințele mai multor polițiști.
Prefectul schimbă foaia: Directorii puși la treabă cu un raport „cheie”, posturile libere și reclamațiile împotriva funcționarilor se spun la toată lumea – DOCUMENT        
Directorii mai multor instituții deconcentrate de la Botoșani vor avea de făcut raportări trimestriale pentru Instituția Prefectului. Reprezentantul Guvernului în teritoriu le-a pus la dispoziție și un model-cadru, dorința fiind să se pună accent pe eficiență și indicatori de performanță. Iar statisticile cu cifre mulțumitoare pe care șefii le scot în evidență ori de câte ori au ocazia să fie lăsate pe un plan secund.
CHESTIONAR: Copiii pandemiei răspund părinților, orașului și lumii întregi: Bucurați-vă de tot ce aveți, că nu ştiţi ce aduce ziua de mâine / Păcat că trebuie să plătești ca să intri la locul de joacă!
Pentru că viața în pandemie a lăsat urme nu doar în existența adulților, ci și în a celor mici, i-am provocat pe copiii din Botoșani să răspundă unui Chestionar, dar și să transmită mesaje către generațiile din viitor. Un arc peste timp, o punte a copilăriei pe care cei mici și-au însușit-o cu seriozitate și, pe alocuri, chiar cu maturitate.
Loading...
Pe bani europeni: Guvernul face la Botoșani sistem de lansare al rachetelor care... rup norii
Județele Botoșani și Suceava vor dispune de un sistem de lansare al rachetelor antigrindină. Investiția va fi finanțată prin PNRR și a fost confirmată de ministrul Agriculturii prin intermediul unei corespondențe purtate cu vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților.
Director de bancă lăsat fără telefon în Piața Centrală! A cerut imagini de la Poliția Locală și a fost trimis la IPJ, camerele video din zonă sunt doar de decor
Întâmplarea a avut loc spre finele săptămânii trecute. Directorul unei instituții bancare a rămas fără telefonul mobil în zona parcării cunoscută drept „Comaliment”. Dincolo de funcția deținută de păgubit, rămân în această categorie și ceilalți botoșăneni furați sau înșelați în Piața Mare.
Apeluri peste apeluri pentru vaccinare, maratoane unul după altul, dar la Botoșani prefectul, șefa CJ și primarul NU s-au imunizat
Conferințe de presă, acțiuni maraton din mașină, din corturi, în fața Prefecturii sau cu intrare gratuită la muzeu. Apeluri la conștientizarea importanței vaccinului. Discursuri peste discursuri.
Luceafărul cu saxofon a plecat să cânte pentru îngeri, pe pământ au rămas prea puține cuvinte pentru a descrie durerea – VIDEO & GALERIE FOTO
”Astăzi s-a stins un luceafăr de pe cerul vieții noastre”. Acestea au fost cuvintele rostite de preotul Ionuț Apetrei la finalul slujbei de înmormântare care a avut loc marți la Biserica Sfântul Ilie din Dealu Mare, acel cartier-sat de la intrarea în Dorohoi dinspre Botoșani.
Primar trimis acasă de prefect, o liberală pregătită să-i ia locul
Primarul botoșănean care își pierde mandatul la opt luni de la alegerile locale stă să plece din Primărie.
Tragedie: Fiul patronilor de la Popas Cucorăni a decedat într-un accident rutier
Fiul administratorilor de la Popas Cucorăni a decedat duminică dimineață într-un cumplit accident rutier.
Nimeni nu este vinovat.......idioți,cine a dat ordinul de ridicare a autorizației bun de plată....
9 ianuarie 2020, 17:50
daaaaaaaa, sa faca bine sa plateasca, ca tare I-a mai placut sa conduca, orice, numai sa se cocoate, in orice partid, cu oricine, desi vai de sufletul cu cunoasterea legilor, cu profesia.....ma rog, de ce sa plateasca contribuabilul, sa plateasca ca are de unde.....
11 decembrie 2019, 12:12
Paguba produsa ca urmare a hotararii judecatoresti, trebuie achitata de d-na Tudorache, deoarece primeste salariu consistent pentru exact situatii de genul asta, sa cunoasca legile si sa procedeze in cunostinta de cauza, daca nu esti competent...plateste, de accea ai spor de conducere si salariu extra mare, nu ca sa joci jocuri pe calculator....
11 decembrie 2019, 11:26
Cum adică nimeni nu este vinovat pentru neacordarea autorizației prin mijloace nelegale??? Noi știm că nu contribuabilii trebuie să plătească paguba produsă de angajați, ci chiar aceștia - adică Silvana Tudorache. Ca urmare, DSP Botoșani are obligația legală să recupereze suma plătită din bugetul statului de la cele două angajate. Băi liberalilor, când luați măsuri??
11 decembrie 2019, 10:12
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Am fost învăţat de mic în familie: când am posibilitatea să ajut pe cineva, să ajut. Dacă nu pot să ajut, să nu încurc, să îmi văd de ale mele. Chiar şi părintele Arsenie Papacioc spunea vorba asta: Dacă nu poţi să ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9250 lei
USD
Dolarul SUA
4.1340 lei
CHF
Francul elveţian
4.4992 lei
GBP
Lira sterlină
5.7441 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7521 lei
XAU
Gramul de aur
238.2808 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2321 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3889 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1162 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3425 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1931 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6623 lei
Vremea
astăzi
Botosani
21.2 o C
Dorohoi
21.2 o C
Bucecea
20.5 o C
Darabani
20.5 o C
Saveni
21.6 o C
Ştefăneşti
23.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.