Știrea zilei
O instituție a plătit într-o singură tranșă despăgubiri de 340.000 de lei după ridicarea abuzivă a unei autorizații

După trei ani și jumătate de la izbucnirea unuia dintre cele mai mari scandaluri din administrația locală și sistemul sanitar botoșănean, povestea s-a terminat prin achitarea de către o instituție a Statului Român a unei sume considerabile.

DSP a lăsat Sanatoriul fără autorizație din cauza apei


În urmă cu mai puțin de o lună Direcția de Sănătate Publică (DSP) a virat într-o singură tranșă Sanatoriului de Neuropsihiatrie Podriga suma de circa 340.000 de lei pe care unitatea Consiliului Județean a solicitat-o în instanță.


În 2016, pentru o perioadă care s-a suprapus în bună parte cu campania electorală pentru alegerile locale, DSP a lăsat fără autorizație sanitară de funcționare Sanatoriul pe motiv că apa este necorespunzătoare.


Unitatea medicală funcționa de mai mulți ani în același spațiu și o mulțime de alte obiective din zonă, inclusiv școli și grădinițe, se alimentau practic din aceeași sursă, numai că DSP, pe atunci condusă de Silvana Tudorache, a hotărât că numai spitalul în cauză trebuie să rămână fără autorizație.

 

Iar CAS nu a mai finanțat Sanatoriul


Consecința imediată a fost suspendarea contractului de către Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), care potrivit legii nu poate finanța unități neautorizate sanitar.


silvana tudorache felicia belecaA rezultat un scandal de proporții, cu o mulțime de ședințe desfășurate la Prefectură și Consiliul Județean, cu intervențiile Ministerului Sănătății și ale parlamentarilor, cu proteste ale angajaților de la Sanatoriul Podriga la sediul DSP, însă perechea Silvana Tudorache – Felicia Beleca, director executiv, respectiv șefa departamentului de supraveghere din cadrul DSP Botoșani, a fost de neclintit.


Pe 30 iunie, după alegerile locale, DSP Botoșani a acceptat să elibereze autorizația sanitară de funcționare Sanatoriului Podriga. S-a motivat la acea dată că prin unele investiții realizate de Consiliul Județean, instituție căreia Sanatoriul i se subordonează, s-a îmbunătățit calitatea a apei și că a ajuns în parametrii în care se poate emite o nouă autorizație.


Unitatea medicală a cerut ca DSP să îi dea banii pierduți


Conducerea unității medicale de la Podriga s-a îndreptat însă împotriva DSP, solicitând plata finanțării pierdute de la CAS, considerând că măsura de neautorizare a fost una abuzivă.


Procesul a fost câștigat atât la Tribunalul Botoșani, cât și la Curtea de Apel Suceava, judecătorii obligând DSP să autorizeze retroactiv Sanatoriul Podriga.


8.030


de lei pe zi au hotărât magistrații că trebuie să plătească DSP Botoșani.


Cum perioada de neautorizare s-a întins de pe 19 mai până pe 30 iunie, a rezultat o sumă totală de 337.260 de lei. Iar la aceasta se adaugă și 2.000 de lei cheltuieli de judecată.


”Am primit toți banii după ce a apărut în presă că instituim sechestru pe conturi. Avem nevoie de acești bani anul viitor, când trebuie să acredităm unitatea”,


Oana Norses, director general Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga.

 

Ministerul a dat bani pentru acoperirea prejudiciului


Banii au fost primiți la scurt timp după ce, dat fiind refuzul DSP de a plăti amintita sumă plus cheltuielile de judecată, unitatea medicala a deschis o altă acțiune în instanță și a obținut pe 12 noiembrie încuviințarea pentru executarea silită.


Șeful DSP Botoșani susține însă că este doar o coincidență faptul că prejudiciul s-a achitat după ce Judecătoria Botoșani a acceptat instituirea sechestrului pe conturi.


”Am făcut solicitare la minister și ministerul ne-a dat banii pentru hotărârile judecătorești, tot așa cum am plătit și drepturile salariale câștigate prin sentințe judecătorești. Noi demersurile le-am făcut de când am avut hotărârea judecătorească, nu am așteptat să ne dea Sanatoriul somație. Că au ieșit în presă și au declarat că pun sechestru, asta e poezie. Noi ne-am făcut treaba, este o hotărâre judecătorească, o punem în aplicare. Am făcut demersuri la minister și ministerul la rectificare ne-a suplimentat sumele și după ce am primit sumele am făcut și plata”,


Teodor Ferariu, director interimar DSP Botoșani.


Nimeni nu e vinovat, banii sunt plătiți practic din buzunarul contribuabililor la buget

 

Ceea e mai greu de înțeles este că absolut nimeni nu va fi tras la răspundere pentru prejudiciu. Deși două instanțe au hotărât că DSP a procedat nelegal și a obligat-o să plătească amintita sumă de bani, niște comisii de la nivelul Ministerul Sănătății au hotărât altceva.


”Noi din 2016 am avut, de când nu s-a eliberat autorizația, a fost cercetare disciplinară, a fost corpul de control, nu s-a constatat vreun vinovat și nu am către cine să mă îndrept pentru că demersurile, cercetările s-au făcut încă de atunci”,


Teodor Ferariu, director interimar DSP Botoșani.


Așadar, în final contribuabilul român, fie el persoană fizică sau juridică, a suportat ambiția și încăpățânarea unor angajați ai Statului Român.

 

loading...
5 spații comerciale și leafă de aproape 10.000 euro pe an – bugetara care a lăsat peste 70 de bolnavi fără finanțare
Ministrul, lăsat cu gura căscată de șefuța cu tupeu, face ședință de urgență la București

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

”Scandalos și regretabil”! Poeta premiată în numele lui Eminescu, sătulă de bărbații poeți, a protestat pe scenă: Mentalitate de secol 19, în care femeile nu au... VIDEO & FOTOGALERIE
La doi ani după scandalul național provocat de poeta Medeea Iancu la Gala de decernare a Premiilor Eminescu, o altă tânără a produs rumoare printre cei 400 de spectatori prezenți la eveniment. De această dată în centrul atenției s-a aflat chiar câștigătoarea Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum pe anul 2019.
DAUNE uriașe stabilite de instanță pentru familia elevei omorâtă cu 32 de lovituri de cuțit la Pacea
Judecătorii care au avut în atenție dosarul crimei de la Pacea au stabilit și o serie de daune morale și materiale pentru familia victimei, eleva Petronela Mihalachi, care s-a constituit parte civilă în procesul penal care s-a judecat la Tribunalul Botoșani.
Al TREILEA Lidl din Botoșani se construiește pe un teren de lângă cartierul bogaților – GALERIE FOTO
Compania nemțească Lidl pare să fi prins mediul financiar favorabil în municipiul Botoșani, unde al treilea super magazin este deja la stadiul de depunere a documentației necesare demarării investiției.
Este OFICIAL! Supermarket și blocuri de locuințe în locul uneia dintre cele mai vechi fabrici din Botoșani – GALERIE FOTO
Ceea ce s-a tot zvonit de mai multe zile, și anume construirea unui imens centru comercial în Centrul Vechi al orașului, devine realitate.
Fermierii s-au premiat și au pus-o de-o petrecere tradițională până după miezul nopții cu înțepături la microfon – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 170 de fermieri, majoritatea însoțiți de partenerele de viață, au umplut sâmbătă seară restaurantul ”Clasic” de la Complexul Rediu, acolo unde a avut loc a treia ediție a Balului Fermierilor, organizat de Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor (SCDCOC) Popăuți și Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) Moldoovis.
Părintele Daniel Cojocaru s-a mutat într-o ”parohie” din Împărăţia lui Dumnezeu: A fost primul şi ultimul său transfer - GALERIE FOTO & VIDEO
Lacrimă și sfâșiere sufletească a fost vineri la Bajura, unde preotul Daniel-Lucian Cojocaru, plecat la Domnul la 35 de ani, a fost condus pe ultimul drum.
Care în living, care în dormitor? Un botoșănean este proprietar pe același apartament împreună cu Primăria
Situație mai puțin obișnuită înregistrată în municipiul Botoșani. Primăria a devenit sau va deveni proprietară pe trei apartamente unde foștii posesori au decedat fără să aibă moștenitori. Doar într-unul dintre cazuri există urmași, însă doar pentru o parte din locuință, respectiv jumătate.
Pensie specială de peste 6.300 de lei pentru un fost viceprimar din municipiul Botoșani, SUSPENDATĂ de Avocatul Poporului
Reglementările din Codul Administrativ care vizau modul de acordare a indemnizațiilor speciale pentru limită de vârstă aleșilor locali au fost clarificate ulterior printr-o Hotărâre de Guvern cu norme de aplicare. Norme care s-au dovedit a fi în favoarea foștilor primari sau viceprimari.
Pensionarea forțată a zeci de asistenți medicali de la Spitalul Județean se lasă cu procese și plângeri la București
Ultima lună a anului 2019 a fost, pentru mai mulți asistenți medicali de la Spitalul Județean de Urgență Mavromati, și ultima la locul de muncă. Au primit decizii de încetare a raporturilor de serviciu, fără a exista în prealabil, avertizează sindicaliștii, discuții cu conducerea.
Loading...
Un tânăr de 32 de ani din PSD Botoșani a ajuns coordonator regional pe 6 județe din Moldova
De aproximativ trei luni de zile, un tânăr social-democrat este coordonatorul Agenției Teritoriale Nord – Est din cadrul Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC).
La mulți ani 2020! Mii de botoșăneni au intrat în noul an cu două fete cântărețe și doi aleși din 24: Să aveți un an minunat ca voi VIDEO & GALERIE FOTO
Petrecerea ultimelor ore din 2019 și a primelor minute din 2020 în stradă a fost modul în care câteva mii de botoșăneni au ales sau poate au fost nevoiți să facă revelionul. Ei au participat la concertele organizate de Primăria Botoșani în Piața Revoluției.
Fii strălucitoare în noaptea de Revelion! SFATURI de la un creator de modă pentru petrecerea anului
Pentru multe dintre doamnele și domnișoarele Botoșaniului petrecerea din noaptea de Revelion înseamnă săptămâni întregi de pregătiri, de la podoaba capilară, la pregătirea aspectului estetic și, mai ales, a ținutei.
Zeci de botoșăneni, Revelion pe mii de euro petrecut pe plajă: DESTINAȚIILE preferate de sărbători
Tot mai mulți botoșăneni aleg să petreacă sărbătorile altfel, în țările calde.
Drifturi, curse ilegale, artificii & derapaje pe zăpadă noaptea trecută în parcare la Kaufland, Poliția a blocat ieșirea – VIDEO & FOTOGALERIE
Scene desprinse parcă din celebra serie americană ”The Fast and the Furious” au putut fi văzute seara și noaptea trecută în parcarea de la Kaufland.
Loading...
Bătaie sângeroasă la club: un înjunghiat, val de audieri, bălți de sânge pe trotuar – FOTOGALERIE
Un conflict de proporții a avut loc în noaptea de miercuri spre joi în apropierea clubului amenajat în Casa Tineretului. Mai mulți tineri s-au luat la bătaie, iar unul este în stare critică la spital.
Tânăra din Botoșani care la 22 de ani „îmblânzește”  un mastodont de 40 de tone – GALERIE FOTO
Mălina Ghileschi are doar 22 de ani și este șoferiță de tir. A devenit cunoscută în toată țara după ce a câștigat concursul de „cea mai frumoasă șoferiță de TIR din România” organizat online de Ilie – omul șoselelor. Spune însă că această meserie, preponderent masculină, a fost „invadată” de numeroase femei frumoase.
Cum ar trebui să arate bradul perfect prin ochii unei creatoare de modă din Botoșani: Este decorat în albGALERIE FOTO
Emoția sărbătorilor de iarnă este completă atunci și când casele noastre sunt împodobite în spiritul Crăciunului. Și, cum este și normal, vedeta căminului este bradul! Cât mai falnic și cu podoabe bogate sau selectate cu grijă pentru o imagine perfectă.
Botoșănenii care trimit Crăciunul în Diaspora, mii de pachete cu bunătăți au luat drumul Europei - FOTOGALERIE
Perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă a fost una agitată cu multe cumpărături și pregătiri. Cum nu toți botoșănenii plecați peste hotare au putut să vină acasă măcar de Crăciun, cei dragi, rămași în Botoșani, le-au trimis un strop de bucurie. De acasă.
Minunea din viața familiei Cenușă! Crăciunul perfect sărbătorit în familie într-o atmosferă de împlinire sufletească! FOTO&VIDEO
Soții Iustina și Teodor Cenușă se mândresc acum cu fiica lor, Parascheva, o mânuță de fetiță gingașă și zglobie care le-a apărut în viață, împlinindu-i. Iar tabloul acestei familii este chiar unul care se apropie de perfecțiune.
Eroul martir Florică Murariu „omorât” din nou, chiar de botoșănenii lui! Numele dat școlii în memoria sa a fost retras - GALERIE FOTO
Pe 24 decembrie 1989, Florică Murariu, unul dintre cei mai mari rugbiști pe care i-am avut vreodată pe acest pământ, e chemat la unitate, fiind cadru MApN. În zona parcului Moghioroș e oprit de soldații unității 01270 din Focșani. I se cere să se legitimeze. E cu geacă, poartă blugi, arată a terorist. Duce mâna să se legitimeze, moment în care soldatul Lepădatu Fănică, văzându-i tricoul naționalei statului Zimbabwe, pe care sportivul îl purta, îl împușcă pe cel care jucase pentru România de peste 70 de ori. Ucigașul este, și azi, liber!
Nimeni nu este vinovat.......idioți,cine a dat ordinul de ridicare a autorizației bun de plată....
9 ianuarie 2020, 17:50
daaaaaaaa, sa faca bine sa plateasca, ca tare I-a mai placut sa conduca, orice, numai sa se cocoate, in orice partid, cu oricine, desi vai de sufletul cu cunoasterea legilor, cu profesia.....ma rog, de ce sa plateasca contribuabilul, sa plateasca ca are de unde.....
11 decembrie 2019, 12:12
Paguba produsa ca urmare a hotararii judecatoresti, trebuie achitata de d-na Tudorache, deoarece primeste salariu consistent pentru exact situatii de genul asta, sa cunoasca legile si sa procedeze in cunostinta de cauza, daca nu esti competent...plateste, de accea ai spor de conducere si salariu extra mare, nu ca sa joci jocuri pe calculator....
11 decembrie 2019, 11:26
Cum adică nimeni nu este vinovat pentru neacordarea autorizației prin mijloace nelegale??? Noi știm că nu contribuabilii trebuie să plătească paguba produsă de angajați, ci chiar aceștia - adică Silvana Tudorache. Ca urmare, DSP Botoșani are obligația legală să recupereze suma plătită din bugetul statului de la cele două angajate. Băi liberalilor, când luați măsuri??
11 decembrie 2019, 10:12
Loading...
Sondaj
Primarii ar trebui aleși:
Într-un singur tur, chiar dacă ocupantul primului loc nu are 50% din voturi
Din două tururi, astfel încât câștigătorul să aibă peste 50% din voturi
Declaraţia zilei
 „Mulțumim donatorilor care prin gestul lor au oferit un strop de viață și speranță bolnavilor și îi așteptăm și în 2020”,Paraschiva Temneanu, director Centrul de Transfuzii Sanguine Botoşani   ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7786 lei
USD
Dolarul SUA
4.3095 lei
CHF
Francul elveţian
4.4378 lei
GBP
Lira sterlină
5.6295 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9187 lei
XAU
Gramul de aur
215.9731 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2444 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4244 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9497 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2982 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1901 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6395 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.