Știrea zilei
Panică printre clienții unui magazin: tânăra din casă depistată cu Covid-19, membrii familiei își văd în continuare de vânzări

O îmbolnăvire cu Covid-19 a unei femei dintr-un sat botoșănean, venită după două morți ale poate celor mai cunoscuți oameni ai comunei, a provocat spaimă în satul Buzeni, din comuna Bălușeni.

”Mi s-a părut inimaginabil, o glumă să stea ca să termine produsele perisabile”


Totul a plecat după ce o tânără în vârstă de 30 de ani a fost diagnosticată cu coronavirus. Aceasta a fost internată în spital, însă oarecum paradoxal, problemele din amintita localitate abia după aceea au început să apară.


Și aceasta pentru că ea stătea în aceeași casă cu socrii și cumnata, iar aceștia dețin mai multe afaceri în sat: au o moară și un magazin cu bufet.


Vecinii au început să se plângă de faptul că, deși membrii familiei au intrat în contact direct cu persoana infectată, din data în care s-a confirmat testul pozitiv al tinerei timp de trei zile atât moara, cât și magazinul-bufet au rămas deschise.


Iar socrii ar fi continuat să se ocupe îndeaproape de business-uri.


”Ea nu lucra acolo, dar locuia cu ei în casă (...). Nu știu dintre ei cine mai este verificat, noi locuim în apropiere și nu a venit nici o autoritate, nimeni. Nu a venit nimeni să ne spună: «stați în casă». Ea a fost confirmată pe 14 și au ținut până pe 17 deschis pentru că au zis că sunt produsele perisabile. Mi s-a părut inimaginabil, o glumă să stea ca să termine produsele perisabile. Chiar dacă nu au avut ceilalți din casă, dar au fost contacți cu o persoană confirmată pozitiv. Socrii țin deschis, se joacă de-a v-ați ascunselea”, s-a plâns o persoană din sat.


 
”Au zis că nu au nimic, că medicii sunt proști”


Aceasta a adăugat că, de frică, unii cetățeni din sat au intrat din proprie inițiativă în izolare și de aceea i se pare șocant ca tocmai cei care ar fi trebuit să recurgă la o asemenea măsură, adică membrii familiei, nu o fac și expun pericolului și pe alți oameni din localitate.


Unii săteni susțin că barul, magazinul și moara s-au închis pe 17 iulie, însă pe 21 iulie au fost redeschise.


”Merg oamenii bătrâni, oamenii care sunt foarte săraci. Ei (proprietarii afacerii – n.r.) au zis că nu au nimic, că medicii sunt proști. Nici măcar nu poartă masca. Și oameni care vin la magazin, nici ei nu poartă. O fi vidul legislativ, chiar nu știu ce s-a întâmplat, dar ei totuși fiind contacți apropiați, locuind în aceeași casă... Ne-am autoizolat noi”, a spus un alt sătean.


A menționat că a sunat la Primăria Bălușeni și că nu i-a răspuns cineva.


Iar de același tratament a avut parte și reporterul Botoșăneanul, care în decursul zilei de miercuri a sunat de mai multe ori la Primăria Bălușeni, fără să îi răspundă cineva. L-am sunat și pe viceprimarul Claudiu Doroftei, degeaba însă.

 

DSP confirmă cazul, dar ”n-am avut o pârghie legislativă”


În schimb, Direcția de Sănătate Publică (DSP) a confirmat diagnosticarea cu Covid-19 a tinerei din amintita casă. Din fericire, al doilea test a ieșit negativ și urma să îl facă pe cel de-al treilea.


”Familia a prins acea perioadă în care doar am putut să îi recomandăm izolarea, nu am putut impune izolarea pentru că nu aveam cadru legal (...) A prins legislația în care DSP-ul doar recomanda autoizolarea. N-am avut o pârghie legislativă”,


Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani.


Iar o măsură dură împotriva familiei ar putea să nu se mai ia vreodată fiindcă tânăra a fost testată a treia oară, iar la ora redactării articolului se aștepta rezultatul, care dacă va fi negativ va aduce cu sine externarea fetei.

 

Primarul și un consilier, doborâți de Covid chiar luna aceasta


Panica din Buzeni este amplificată și de evenimentele tragice din comună.


Pe 1 iulie a decedat din cauza coronavirusului Neculai Stratulat, tocmai primarul comunei Bălușeni, pentru ca pe 5 iulie, tot în urma diagnosticării cu Covid-19, să moară și Georgel Durnea, fost viceprimar și consilier local.


Pe 21 iulie a intrat în vigoare legea 136 /2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, care permite autorităților să ia din nou măsura izolării în cazul unor îmbolnăviri în pandemie.

 

UPDATE: ”Părinții, dacă ei au afacerea respectivă au închis magazinul, s-au testat, au ieșit negativ. Mai mult de atunci ce putem face?”

 

Cu toate că Botoșăneanul nu a făcut public nici numele persoanei infectate și nici al familiei, la mai puțin de o oră după apariția articolului, autorul a fost contactat de Laurențiu Lupașcu din Bălușeni care a dorit să facă unele precizări.


”Cu cine ați vorbit au fost rău intenționați din start, au fost foarte rău intenționați. Deși nu m-a obligat nici o lege să stau, eu din proprie inițiativă am închis și magazinul, adică ai mei, până nu s-au testat și ei. Eu nu stau cu dânșii în casă, sunt în autoizolare la mine acasă. Eu nu sunt inconștient cum sunt alții”,


Laurențiu Lupașcu, soțul tinerei diagnostică cu Covid-19.


Aceasta a precizat că luni, 13 iulie, soția a fost transportată de urgență la spital pentru că se simțea rău întrucât avea probleme cu apendicele și că i s-au prelevat probe și pentru coronavirus, iar rezultatul pozitiv la testare a venit abia miercuri.


Susține că ulterior a făcut alte două teste, finalizate cu neconcludent, respectiv negativ și că soția miercuri a fost externată, dar este în continuare în izolare.


”Noi suntem în izolare, avem casa noastră. Părinții, dacă ei au afacerea respectivă au închis magazinul, s-au testat, au ieșit negativ. Mai mult de atunci ce putem face? Așa, să închidem afacerea și să stăm câte două-trei săptămâni nu se poate”,


Laurențiu Lupașcu, soțul tinerei diagnostică cu Covid-19.


A adăugat că ”aceasta este realitatea pură” și că ”v-am prezentat lucrurile exact cum stau”.

 

 

loading...
Moartea unui om de afaceri botoșănean, fost viceprimar, pusă pe seama COVID: ”Am aflat cu consternare”
Creștere ușoară a cazurilor de COVID la Botoșani, CÂTE cadre medicale s-au vindecat

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

download from google play download from apple store
An nou, probleme vechi: Medici școlari puțini, profesori și părinți îngrijorați: În caz de infectare, tot noi răspundem
Mai sunt mai puțin de două săptămâni până la începerea noului an școlar care va fi unul cu totul atipic. Autoritățile se pregătesc de redeschiderea școlilor, în această perioadă având loc mai multe întâlniri cu toți factorii de decizie. Concret însă abia pe 10 septembrie 2020 se va ști cum se va învăța în fiecare unitate de învățământ din Botoșani.
Aventură între un învățător și o mămică la o școală din Botoșani! Soțul acuză că s-au filmat pornografic în fața copiilor - GALERIE FOTO
O aventură între două persoane căsătorite a ajuns în atenția instituțiilor publice de la Botoșani, având în vedere că unul dintre protagoniști lucrează în sistemul educațional.
Ar trebui să (le) fie rușine! Oameni care stau în locuințe sociale, fără studii și loc de muncă vor să conducă municipiul reședință de județ
Oferta electorală din anul 2020 continuă să fie una pestriță și să surprindă în mod neplăcut. Dacă în urma cu patru ani de zile anumite candidaturi au provocat amuzament sau ostilitate, gluma pare-se că se îngroașă la următorul scrutin electoral. Pentru că vorbim până la urmă de funcțiile supreme ale municipiului reședință de județ, care, nu doar în teorie, ar trebui să fie ocupate de candidați capabili și vizionari.
Zona de food-court din Uvertura Mall, plină din nou de clienți la mese! Pregătiri în toi și la multiplex – GALERIE FOTO & VIDEO
După o pauză de cinci luni de zile restaurantele și cafenelele din spațiile comerciale au revenit la normal. O pauză care a marcat o serie de premieri negative în istoria românilor și a umanității care s-a confruntat cu una dintre cele mai grave crize sanitare din toate timpurile.
Sorescu e aproape ministrul Afacerilor Interne, Vela a plecat să candideze la Caransebeș
Ministrul de Interne Marcel Vela și-a delegat atribuțiile cu privire la alegeri, deoarece conduce lista de consilieri locali la Consiliul Local al orașului Caransebeș, unde a fost primar pentru 12 ani.
FOTOGALERIE 80 de locuințe ANL aproape gata de repartizare, consilierii au aprobat prima LISTĂ
După patru ani în care s-a lucrat la construirea locuințelor pe terenul obținut de Primăria Botoșani de la Ministerul Apărării Naționale (MApN) dar și în paralel la asigurarea utilităților, toamna aceasta este posibil ca primele chei de garsoniere sau apartamente să fie înmânate viitorilor chiriași.
Mici latifundiari, colecționari de bijuterii sau mașini vechi ori persoane doar cu apartament – AVERILE candidaților la președinția Consiliului Județean Botoșani
Nouă botoșăneni au intrat în cursa electorală pentru a câștiga președinția Consiliului Județean Botoșani. Politicieni cu notorietate mai mică sau mai mare în spațiul public botoșănean, oameni care au agonisit de-a lungul anilor sau care se compară la averi cu simpli cetățeni.
Deschidere de an școlar în pandemie: Părinți care refuză să-și trimită copiii la școală, elevii riscă inclusiv exmatricularea - VIDEO
La acest moment este știut faptul că se dorește ca noul an școlar să fie deschis de la 14 septembrie 2020, iar școlile să funcționeze în baza a trei scenarii de risc. La nivelul județului Botoșani, prin ordin al prefectului, au fost constituite comisii pentru verificarea condițiilor de siguranță sanitară din unitățile de învățământ.
PSD a rămas fără reprezentant în Biroul Electoral Județean după o urgență medicală și o incompatibilitate soț – soție - DOCUMENT
Biroul Electoral Județean (BEJ) s-a întrunit marți în ședință pentru a emite o decizie cu privire la reprezentantul PSD în această structură, susceptibil de incompatibilitate.
Loading...
Moarte violentă și tristă! Femeia omorâtă în accident pe Împărat Traian o anonimă, nicio rudă nu a venit la spital, polițiștii au căutat familia din scară în scară – FOTO&VIDEO
Un fel de „Jane Doe” a Botoșaniului. Femeia care și-a pierdut viața duminică seara în accidentul violent care a avut loc pe strada Împărat Traian a rămas neidentificată multe ore de la producerea evenimentului. 
„Petrecere” la Cornișa până aproape de miezul nopții cu muzică și țipete în microfon pentru directorul Țurcanu și câțiva apropiați! Botoșănenii au sunat la Poliție – VIDEO
Muzica și vocea DJ-ului din parcul de agrement turistic și sportiv Cornișa s-au auzit extrem de puternic încă din timpul zilei de vineri, 21 august 2020 într-o bună parte a orașului care se află la o distanță considerabilă de zona de agrement.
Spitalul Mavromati se golește de pacienții cu COVID, se tratează în continuare doar urgențele: De ce să redevenim zonă roșie pe harta țării?
Botoșaniul încă mai înregistrează noi cazuri de Covid, însă situația de la nivelul județului este ținută sub control. De altfel, în timp ce în unele zile la Botoșani se înregistrează câte două-trei cazuri, în alte județe sunt și 90 – 100.
Afaceristul milionar, liderul de grup al PSD-iștilor timp de opt ani, marele absent de pe lista pentru Consiliul Local: Au venit cu altă garnitură...
Lista depusă de social-democrații botoșăneni pentru noul Legislativ local din următorii 4 ani de zile are o mare absență în dreptul omului care a condus grupul PSD în plenul municipal timp de două mandate.
Soție de polițist aflată pe lista PSD-ului a chemat un primar în instanță: Intenționez să o dau în judecată pentru că a intrat în baza de date neavând niciun drept, cetățeanul și polițistul - DOCUMENT
Un primar botoșănean a primit citație sâmbătă, 15 august 2020, pentru a se prezenta în instanță a doua zi, duminică. Iar asta s-a întâmplat după o contestație la legea electorală depusă de o membră PSD, soție de polițist.
Loading...
Ce și pe cine votăm pe 27 septembrie 2020? Oferta politică pentru Primărie și Județ: CANDIDAȚII analizați prin ochi de foști jurnaliști, sindicaliști sau afaceriști
Spre finele lunii septembrie din anul pandemiei, Botoșaniul își alege oamenii care vor cârmui județul și municipiul reședință. Poate cel mai important scrutin electoral cu efect direct pe plan local, alegerile locale din 27 septembrie vor decide viitorul următorilor patru ani, prin prisma mai ales a noilor investiții.
Rețeta succesului pentru un primar din Botoșani, este susținut și de PSD și de PNL în aceeași campanie, localitate umplută de bannere – FOTO
Un primar botoșănean a reușit să creeze una dintre cele mai inedite situații ale acestei precampanii electorale. Are în comunitatea sa bannere electorale atât cu candidatul PSD cât și cu cel al PNL-ului, principalii adversari politici pentru președinția Consiliului Județean Botoșani.
LA MULȚI ANI, Daniel Badale! E prima oară când vorbesc despre mine, după mai bine de 25 de ani de profesie. Asta e partea mea curată. V-o dăruiesc din toată inima! - FOTO & VIDEO
Actorul botoșănean născut într-o zi de 15 august se află astăzi într-o postură inedită: pe scenă fiind, își joacă propriul rol, unul în care, în urmă cu mai bine de 30 de ani, Revoluția Română îl ”distribuise”.
Vile la preț de 10 apartamente, pandemia îi determină pe bogații târgului să își vândă proprietățile fabuloase - GALERIE FOTO
Exterioare de vis, interioare de poveste. Vile cu arhitecturi deosebite, dotate și utilate până în cele mai mici detalii, cu un design de revistă. Oferta în vreme de pandemie, la Botoșani, este foarte bogată, iar prețurile pe măsură.
Directorul de spital care a renunțat la salariul de 3.000 de euro pentru a merge în privat s-a dus la leafă de 4.000 de lei... tot la stat – VIDEO & DOCUMENT
După ce și-a dat demisia din funcția de manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Botoșani, Daniel Buga a renunțat și la postul de execuție din cadrul unității medicale, respectiv cel de inspector de specialitate în cadrul serviciului resurse umane.
Pionierat în sărăcie! Povestea eolienei de la Bucecea întreruptă de hoții locali, centrala a „trăit” puțin peste un an și a rămas bibelou – FOTOGALERIE&VIDEO 
Botoșănenii care ajung în sudul țării, în concedii sau în interes de serviciu, sunt fericiții privitori ai celui mai mare parc de centrale eoliene care a fost construit în urmă cu mai bine de un deceniu la Fântânele-Cogealac. Și în Moldova a existat o pornire firavă și curajoasă deopotrivă la Bucecea - Botoșani. Însă povestea de succes de atunci a avut un final oglindit în specificul zonei, vestit mai degrabă prin prisma sărăciei.  
Şefu! Am o mare rugăminte, eu sănt moldovean şi stau mai prost cu limba română, cum se spune corect, Pandemie sau Plandemie! Mersi!
24 iulie 2020, 16:24
Sondaj
Pe cine votați la Primăria Botoșani?
Gheorghe Ciubotaru - PMP
Cosmin Andrei - PSD
Liviu Toma - Pro România
Roxana Țurcanu - ALDE
Cătălin Flutur - PNL
Corina Dănuță - PPUSL
Marcel Gheorghiță – USR-PLUS
Cătălin Silegeanu - independent
Altul
Declaraţia zilei
 „Îmi pare rău că există unii care parcă nu-și iubesc copiii. Portul măștii și celelalte măsuri care s-au luat la școală pentru protecție sanitară au rostul de a proteja copiii”,Ludovic Orban, premierul ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8582 lei
USD
Dolarul SUA
4.0972 lei
CHF
Francul elveţian
4.5132 lei
GBP
Lira sterlină
5.3220 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9261 lei
XAU
Gramul de aur
257.4245 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2476 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3490 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9944 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1126 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1821 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6530 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.