Știrea zilei
Pesediștii se calcă în picioare pentru fotoliul prefectului, șefa PSD a plecat la negocieri cu două variante, liberalii trag spre ministere
  • Negocieri „la sânge” în Capitală, efervescență în filialele politice din teritoriu atât din sfera social-democrată, cât și din cea liberală, pe marginea împărțirii funcțiilor de conducere din prefecturi.
  • Costel Șoptică pare resemnat, iar Doina Federovici a plecat spre București pregătită de negocieri.

Coabitare politică între prefect și președintele CJ 

 

Regula de bază privitoare la repartizarea funcțiilor în teritoriu a fost anunțată de președintele PNL, Florin Cîțu, miercuri seara, în sensul în care se va merge pe varianta unei coabitări politice la nivel de unitate administrativ-teritorială. Mai exact, culoarea politică a președintelui Consiliului Județean (ales prin vot) să corespundă cu cea a prefectului (numit de Guvern). În acest fel să fie eliminate răfuielile politico-administrative care nu sunt nicicum în interesul comunităților locale, cum se întâmplă în prezent la Botoșani. 

 

Aleșii „cu picioarele în apă rece” după ce prefectul a atacat și hotărârea cu accesul copiilor pe terenurile de sport – VIDEO

 

Ceea ce înseamnă că la Botoșani prefectul revine PSD-ului, în ciuda zbuciumului liderului PNL de a păstra șefia Prefecturii.

 

În pat cu dușmanul: Șoptică vs Federovici, Nechifor vs Andrei - PSD + PNL e... aproape dragoste la Botoșani

 

Doina Federovici s-a aflat la București în decursul zilei de joi, 9 decembrie 2021, pentru negocieri interne cu șefii PSD. Cu o zi înainte, la biroul său de la Consiliul Județean a fost coadă, fiecare președinte de organizație din județ sau social-democrat cu voturi numeroase în spate venind la discuții cu anumite pretenții.

 

Toți pesedeștii vor prefect

 

PSD Botoșani ar opta mai degrabă pentru obținerea celor două funcții de subprefect și cea de secretar general al Prefecturii, în detrimentul postului de prefect. Și de asemenea ar negocia pentru două posturi de secretar de stat, la Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor și la Ministerul Educației.

 

O sumedenie de pesediști marșează însă pentru preluarea conducerii Prefecturii, fiind înaintate numeroase nume de posibili reprezentanți ai Guvernului în teritoriu. Practic, mai toate persoanele din filiala județeană social-democrată și-ar dori un asemenea post, de la șefi din CJ, directori de instituții până la unii parlamentari. Pe lista social-democrată a doritorilor s-ar regăsi inclusiv femei, iar o eventuală nominalizare din Organizația Femeilor Social Democrate ar consemna o premieră la nivelul județului, unul în care cel mai înalt post din Prefectură a fost ocupat exclusiv de bărbați.

 

Pe de altă parte, și varianta cu președinte – prefect din același partid ar putea să cadă, în urma rundei de negocieri interne de această dată, din PNL și PSD.

 

Pentru că există județe (nu în Moldova), unde PNL are organizații puternice și care se opun vehement în a ceda orice fel de funcții celor de la PSD și își doresc o conducere monocoloră la nivel administrativ.

 

Doina Federovici nu a dorit să facă dezvăluiri privitoare la vizita la București arătând că „nu s-au închis negocierile”.

 

Resemnare la PNL Botoșani 

 

Nici Costel Șoptică nu a comentat în vreun fel întorsătura de situație: „La acest moment nu avem nimic”, a arătat președintele PNL, explicând că discuțiile sunt departe de a fi tranșate în vreun fel.

 

La acest moment, se știe că din toată țara PNL are președinți de consilii județene în 17 județe și implicit 17 posturi de prefecți. Aceste județe nu ar mai intra la rundele de negocieri privitoare la posturile de secretari de stat.

 

În oglindă, sunt 21 de președinți de consilii județene PSD și ca atare, social-democrații și-ar adjudeca prefecții din tot atâtea județe, în această categorie fiind de altfel și Botoșaniul.

 

Serile trecute, la noi discuții în coaliție s-ar fi luat în discuție inclusiv o variantă moncoloră de conducere a județelor, în sensul în care acolo unde există un prefect PSD spre exemplu, din același partid să provină și cei doi subprefecți (inclusiv secretarul general).

 

Până la urmă, s-ar fi ajuns la un protocol neasumat la acest moment în mod oficial, prin care prefectul PNL, spre exemplu, să aibă un subprefect din același partid, iar a doua funcție să fie alocată PSD-ului alături de cea de secretar general. Includerea funcției de secretar în negocierile politice este plină de ciudățenii, în condițiile în care aceste posturi sunt ocupate de funcționari publici care trebuie să îndeplinească o serie de condiții clare. Și, cel mai important, sunt ocupate prin concurs.

 

Ar exista și posibilitatea ca printr-o Ordonanță de Guvern să fie modificată maniera de ocupare a posturilor de secretari generali în prefecturi, în sensul politizării lor.

 

Unii liberali susțin că șefii PNL de la Botoșani s-ar fi resemnat deja cu faptul că au pierdut postul de prefect și ar ținti mai sus, pentru un post de secretar de stat și unul de președinte de agenție.

 

Etapele negocierii

 

Aceasta și pentru că varianta cea mai intens discutată este o negociere pe etape:

 

1.PSD și PNL își aleg întâi județele în care iau prefectul pe modelul deja anunțat (cine are președinte de CJ primește și prefectul)

 

2.PSD și PNL își împart secretarii de stat, iar la această etapă participă doar județele care nu au primit un post de prefect și care nu au nici ministru. În varianta actuală de negociere liberalii ar avea șanse mari să obțină un post într-un minister, iar social-democrații nu ar putea emite pretenții fiindcă îl au deja ministru pe Marius Budăi. 

 

3.PSD și PNL își repartizează posturile de președinți de agenții, fază în care ar intra din nou la negociere toate județele

 

Doi și degeaba... Lovitură de teatru la concursul pentru șefia Direcției Sanitare – Veterinare

 

La nivel național formațiunile politice ar negocia pe 35 de funcții de secretar de stat în ministere, ceea ce înseamnă că Botoșani ar urma să aibă în mod clar cel puțin o persoană desemnată pe o astfel de funcție.

 

Oricum s-ar finaliza aceste negocieri, singurul lucru cert este că, în oricare variantă, Dan Nechifor, actualul prefect, va fi eliberat din funcție.

 

Liberalii au adoptat deja o hotărâre prin care îl susțin pe Sorin Cornilă, iar social-democrații nici nu concep să continue cu Dan Nechifor ca prefect, plângându-se de hotărârile de Consiliu Județean și Consiliu Local inițiate de social-democrații Doina Federovici și Cosmin Andrei, pe care primul reprezentant al Guvernului în județ le-a atacat, blocând aplicarea lor.

 

loading...
Este oficial: De față cu Dan Nechifor liberalii au votat noul prefect
Dan Nechifor împins de pe fotoliul de prefect, un tânăr om de afaceri pregătit să-i ia locul

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
UNICAT: Primăria din Botoșani care a rămas fără primar și viceprimar! NIMENI nu mai semnează acte, nu se mai pot oficia căsătorii
Situația este unicat cel puțin la nivel regional. O comunitate botoșăneană care numără în jur de 2.000 de suflete a rămas efectiv fără conducere.
Dezvăluiri făcute în premieră de artista de la Botoșani, cel mai bun fotograf al României: Lumea îmi spunea că din artă nu se fac bani VIDEO & GALERIE FOTO
Ea este Cristina Venedict, fata care are un portofoliu impresionant de fotografii ce au făcut înconjurul lumii, au suscitat interes într-o sumedenie de state și mulți cunoscători de artă au plătit pentru a avea în colecție una dintre creațiile sale.
Mii de botoșăneni stau fără apă de săptămâni întregi, șefii de la „Apă” cer ajutorul Poliției pentru a păzi rețeaua: Domnule, dar chiar vă bateți joc de mine?
Operatorul de servicii de apă și canalizare se adâncește tot mai mult în probleme, în ciuda reorganizărilor și reformelor implementate prin schimbarea directorilor sau a șefilor de servicii.Vara a adus, pe lângă temperaturi ridicate, și perioade îndelungate de timp în care robinetele a mii de botoșăneni se încăpățânează să ofere măcar un strop de apă.
Liberalii de la municipiu forțează schimbarea viceprimarului Liviu Toma ca să-și salveze directorii, ședință cu scântei provocată de foștii PDL-iști
A doua zi după ce, în ciuda boicotului aleșilor liberali, Consiliul Local Botoșani a aprobat o hotărâre privind divizarea Direcției Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA), Biroul Politic Local (BPL) al organizației municipale s-a întrunit în ședință.
Primarul și Poliția Locală au început demolarea boxelor și magaziilor cu tot felul de acareturi din Centrul Vechi: Nu au autorizații de construcțieVIDEO & GALERIE FOTO
În intenția sa de schimbare a imaginii Centrului Istoric al municipiului Botoșani, primarul Cosmin Andrei a încercat să mai „repare” o serie de nelegalități din zonă.
Procurorii DNA Suceava, a doua descindere la sediul DSVSA pentru cumpărături făcute în mandatul lui Mihai Țurcanu
La o lună și o zi de la primele descinderi care au fost efectuate la sediul Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Suceava au revenit la Botoșani.
Coșmarul durează toată vara! Control prin praf, pietre și pământ la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul s-a enervat, drumarii găsesc greu până și apă & motorină – VIDEO & GALERIE FOTO
Exasperat de plângerile venite din partea botoșănenilor pe seama lucrărilor la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul Sorin Cornilă, care și-a spart parbrizul la o deplasare pe DN 28 B, a mers personal vineri dimineață pe această șosea. De fapt, acest cuvânt este unul mincinos întrucât, cel puțin până la Copălău, șoseaua a devenit o amintire.
Dați afară de pe computer: Restanțierii la partid, excluși automat la Botoșani printr-o platformă electronică – VIDEO
Membrii Uniunii Salvați România vor fi scoși automat în afara partidului dacă nu își plătesc cotizația. Și asta nu o va face vreun contabil, trezorier sau mandatar financiar, ci un soft.
Un domn și o doamnă: Luptă în taină pentru șefia unei instituții de la Botoșani rămasă cu doar cinci angajați
Concursul va avea loc la începutul săptămânii viitoare, la București, în cursă fiind înscriși doi candidați.
Loading...
Candidat liberal la președinția CJ pregătit din afara partidului: Nu ar mai dori d-na președinte să candideze la un viitor mandat și atunci se deschid altfel jocurile - VIDEO
Actualul vicepreședinte ALDE al Consiliului Județean ar avea prima șansă să obțină în 2024 nominalizarea pentru candidatura la președinția CJ din partea PNL. Cel puțin asta susține liderul ”de facto” al liberalilor – democrați.
Poate cel mai sărac director din istoria municipalității: N-are vreun bun, doar datorii și a făcut zero lei într-un an întreg
Case, terenuri, mașini plus eventual o vilă pe la munte, bunuri deseori întâlnite în declarațiile de avere ale aleșilor sau directorilor de la Botoșani, ar putea fi catalogate drept visuri de unul dintre noii șefi ai unităților subordonate municipalității.
Botoșănean mort la „Mavromati”, găsit la morgă cu o lovitură la cap: Acuzații din partea familiei - Sunt izbiți de calorifer, de noptieră?
Rudele pacientului acuză că lovitura la cap ar fi avut loc pe secția unde a stat internat și, ca atare, își caută dreptatea la Colegiul Medicilor pentru a afla ce anume s-a întâmplat.
Directoarea Sănătății Publice își pierde postul de director după un concurs incredibil de împrejurări
La ceva peste doi ani de la numirea în funcția de director interimar al Direcției de Sănătate Publică (DSP), Monica Adăscăliței va fi înlocuită. S-a ajuns în această situație din cauza unui concurs nefericit de împrejurări pentru medicul de la Unitatea de Primiri Urgențe.
A lăsat Botoșaniul pentru cel mai izolat cătun din România: Sunt primul preot care a venit și a stat mai mult printre ei / Părintele ista a nostru nu pleacă - GALERIE FOTO&VIDEO
Și-a închinat viața Domnului, dar nu a ales calea ușoară. A lăsat în urmă familia din Botoșani și a ajuns, la propriu, mai aproape de cer.
Loading...
Viorica Dăncilă și-a făcut partid și la Botoșani, un colonel abia trecut în rezervă este președinte interimar: N-am făcut politică până acum, dar sper ca acum să-mi iasă - VIDEO
De săptămâna trecută, la Botoșani a apărut o nouă filială de partid. Națiune – Oameni – Împreună, pe scurt NOI, este formațiunea politică prezidată la nivel național de Viorica Dăncilă, fost prim-ministru al României în perioada 29 ianuarie 2018 - 4 noiembrie 2019.
Furt de pomină la mall: A sustras un pachet gol de țigări, s-a tăiat la o mână și a lăsat urme de sânge pe vitrine
S-a întâmplat la sfârșitul săptămânii precedente, alarma fiind dată de paznicul complexului comercial. Polițiștii ajunși la fața locului au deschis dosar penal pentru furt calificat.
Magie la Festivalul „Floare Albastră”, Irina Rimes a ajuns pentru prima dată la Botoșani și a făcut adolescentele să plângă – VIDEO & GALERIE FOTO
Câteva sute de oameni s-au transformat în cele din urmă în câteva mii la cea de-a XIII-a ediții a Festivalului „Floare Albastră” de la Ipotești, reluat în 2022 după doi ani de pandemie.Lidia Buble și Irina Rimes au urcat pe scenă. Două artiste, una mai desăvârșită decât cealaltă, au oferit publicului botoșănean calitate.
Protecția Consumatorilor de la București a descins și în Piața Centrală, a găsit lactate cu mucegai în frigidere ruginite și a închis trei magazine
Complexul Uvertura Mall nu a fost singurul obiectiv vizat de comisarii de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), care au ajuns la Botoșani în prima jumătate a lunii mai.
DOUĂ restaurante din mall închise de șeful de la București al Protecției Consumatorilor, amenzi uriașe de 60.000 de lei aplicate administratorilor
O „armată” de comisari și șefi ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au ajuns la Botoșani în prima parte a lunii mai 2022.
Apă tăiată în apartament cu executorul și jandarmii, echipajele Nova Apaserv au ajuns la CINCI adrese, un datornic ridicat de pe banca din parc – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care din cauza crizei sanitare, astfel de acțiuni nu au putut fi întreprinse, SC Nova Apaserv SA a reluat debranșările. Între timp, datoriile unora dintre botoșăneni s-au rostogolit, transformându-se în sume uriașe,
Este clar ca PNL- ul nu mai are conducător , pleacă în fiecare zi oamenii din partid. O sa rămână Iohannis cu câțiva membrii slugarnici, sub 10 %.
10 decembrie 2021, 12:56
Într-o perioadă de pregătire sufletească și trupească pentru Nașterea Pruncului Iisus, unii se răzvrătesc și semețesc sfidător pentru a smulge din arginții munciți de majoritatea tăcută și modestă.
10 decembrie 2021, 12:13
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Mă rog la bunul Dumnezeu să prind eu vremea în viaţă când se va reface Mitropolia Bucovinei la Suceava, pentru că merităm. Noi am avut-o. Sunteţi aici preoţi, care alături de noi, de mireni, avem această obligaţie să ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9430 lei
USD
Dolarul SUA
4.7005 lei
CHF
Francul elveţian
4.9319 lei
GBP
Lira sterlină
5.7237 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4468 lei
XAU
Gramul de aur
274.3717 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2440 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2478 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2317 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6495 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1998 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
26.4 o C
Dorohoi
22.4 o C
Bucecea
24.4 o C
Darabani
21.8 o C
Saveni
22.7 o C
Ştefăneşti
21.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.