Știrea zilei
Pesediștii se calcă în picioare pentru fotoliul prefectului, șefa PSD a plecat la negocieri cu două variante, liberalii trag spre ministere
  • Negocieri „la sânge” în Capitală, efervescență în filialele politice din teritoriu atât din sfera social-democrată, cât și din cea liberală, pe marginea împărțirii funcțiilor de conducere din prefecturi.
  • Costel Șoptică pare resemnat, iar Doina Federovici a plecat spre București pregătită de negocieri.

Coabitare politică între prefect și președintele CJ 

 

Regula de bază privitoare la repartizarea funcțiilor în teritoriu a fost anunțată de președintele PNL, Florin Cîțu, miercuri seara, în sensul în care se va merge pe varianta unei coabitări politice la nivel de unitate administrativ-teritorială. Mai exact, culoarea politică a președintelui Consiliului Județean (ales prin vot) să corespundă cu cea a prefectului (numit de Guvern). În acest fel să fie eliminate răfuielile politico-administrative care nu sunt nicicum în interesul comunităților locale, cum se întâmplă în prezent la Botoșani. 

 

Aleșii „cu picioarele în apă rece” după ce prefectul a atacat și hotărârea cu accesul copiilor pe terenurile de sport – VIDEO

 

Ceea ce înseamnă că la Botoșani prefectul revine PSD-ului, în ciuda zbuciumului liderului PNL de a păstra șefia Prefecturii.

 

În pat cu dușmanul: Șoptică vs Federovici, Nechifor vs Andrei - PSD + PNL e... aproape dragoste la Botoșani

 

Doina Federovici s-a aflat la București în decursul zilei de joi, 9 decembrie 2021, pentru negocieri interne cu șefii PSD. Cu o zi înainte, la biroul său de la Consiliul Județean a fost coadă, fiecare președinte de organizație din județ sau social-democrat cu voturi numeroase în spate venind la discuții cu anumite pretenții.

 

Toți pesedeștii vor prefect

 

PSD Botoșani ar opta mai degrabă pentru obținerea celor două funcții de subprefect și cea de secretar general al Prefecturii, în detrimentul postului de prefect. Și de asemenea ar negocia pentru două posturi de secretar de stat, la Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor și la Ministerul Educației.

 

O sumedenie de pesediști marșează însă pentru preluarea conducerii Prefecturii, fiind înaintate numeroase nume de posibili reprezentanți ai Guvernului în teritoriu. Practic, mai toate persoanele din filiala județeană social-democrată și-ar dori un asemenea post, de la șefi din CJ, directori de instituții până la unii parlamentari. Pe lista social-democrată a doritorilor s-ar regăsi inclusiv femei, iar o eventuală nominalizare din Organizația Femeilor Social Democrate ar consemna o premieră la nivelul județului, unul în care cel mai înalt post din Prefectură a fost ocupat exclusiv de bărbați.

 

Pe de altă parte, și varianta cu președinte – prefect din același partid ar putea să cadă, în urma rundei de negocieri interne de această dată, din PNL și PSD.

 

Pentru că există județe (nu în Moldova), unde PNL are organizații puternice și care se opun vehement în a ceda orice fel de funcții celor de la PSD și își doresc o conducere monocoloră la nivel administrativ.

 

Doina Federovici nu a dorit să facă dezvăluiri privitoare la vizita la București arătând că „nu s-au închis negocierile”.

 

Resemnare la PNL Botoșani 

 

Nici Costel Șoptică nu a comentat în vreun fel întorsătura de situație: „La acest moment nu avem nimic”, a arătat președintele PNL, explicând că discuțiile sunt departe de a fi tranșate în vreun fel.

 

La acest moment, se știe că din toată țara PNL are președinți de consilii județene în 17 județe și implicit 17 posturi de prefecți. Aceste județe nu ar mai intra la rundele de negocieri privitoare la posturile de secretari de stat.

 

În oglindă, sunt 21 de președinți de consilii județene PSD și ca atare, social-democrații și-ar adjudeca prefecții din tot atâtea județe, în această categorie fiind de altfel și Botoșaniul.

 

Serile trecute, la noi discuții în coaliție s-ar fi luat în discuție inclusiv o variantă moncoloră de conducere a județelor, în sensul în care acolo unde există un prefect PSD spre exemplu, din același partid să provină și cei doi subprefecți (inclusiv secretarul general).

 

Până la urmă, s-ar fi ajuns la un protocol neasumat la acest moment în mod oficial, prin care prefectul PNL, spre exemplu, să aibă un subprefect din același partid, iar a doua funcție să fie alocată PSD-ului alături de cea de secretar general. Includerea funcției de secretar în negocierile politice este plină de ciudățenii, în condițiile în care aceste posturi sunt ocupate de funcționari publici care trebuie să îndeplinească o serie de condiții clare. Și, cel mai important, sunt ocupate prin concurs.

 

Ar exista și posibilitatea ca printr-o Ordonanță de Guvern să fie modificată maniera de ocupare a posturilor de secretari generali în prefecturi, în sensul politizării lor.

 

Unii liberali susțin că șefii PNL de la Botoșani s-ar fi resemnat deja cu faptul că au pierdut postul de prefect și ar ținti mai sus, pentru un post de secretar de stat și unul de președinte de agenție.

 

Etapele negocierii

 

Aceasta și pentru că varianta cea mai intens discutată este o negociere pe etape:

 

1.PSD și PNL își aleg întâi județele în care iau prefectul pe modelul deja anunțat (cine are președinte de CJ primește și prefectul)

 

2.PSD și PNL își împart secretarii de stat, iar la această etapă participă doar județele care nu au primit un post de prefect și care nu au nici ministru. În varianta actuală de negociere liberalii ar avea șanse mari să obțină un post într-un minister, iar social-democrații nu ar putea emite pretenții fiindcă îl au deja ministru pe Marius Budăi. 

 

3.PSD și PNL își repartizează posturile de președinți de agenții, fază în care ar intra din nou la negociere toate județele

 

Doi și degeaba... Lovitură de teatru la concursul pentru șefia Direcției Sanitare – Veterinare

 

La nivel național formațiunile politice ar negocia pe 35 de funcții de secretar de stat în ministere, ceea ce înseamnă că Botoșani ar urma să aibă în mod clar cel puțin o persoană desemnată pe o astfel de funcție.

 

Oricum s-ar finaliza aceste negocieri, singurul lucru cert este că, în oricare variantă, Dan Nechifor, actualul prefect, va fi eliberat din funcție.

 

Liberalii au adoptat deja o hotărâre prin care îl susțin pe Sorin Cornilă, iar social-democrații nici nu concep să continue cu Dan Nechifor ca prefect, plângându-se de hotărârile de Consiliu Județean și Consiliu Local inițiate de social-democrații Doina Federovici și Cosmin Andrei, pe care primul reprezentant al Guvernului în județ le-a atacat, blocând aplicarea lor.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Este oficial: De față cu Dan Nechifor liberalii au votat noul prefect
Dan Nechifor împins de pe fotoliul de prefect, un tânăr om de afaceri pregătit să-i ia locul

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Angajată a unui spital din Botoșani, discurs cu lacrimi: La mulți ani, România, te iubim! Dar e suficient, oare? VIDEO
Primele ore ale dimineții de 1 Decembrie 2023. În oraș erau făcute ultimele pregătiri pentru marea sărbătoare.Unii locuitori ai orașului erau văzuți la ferestre atârnând Drapelul Național.
Condamnări la pachet cu patronul, pentru comisarii de la Protecția Consumatorilor cu șpaga de 400 de lei
Procesul pentru infracțiuni de corupție care-i viza pe cei doi comisari de la Protecția Consumatorilor Botoșani s-a terminat la Tribunalul Botoșani.
”3 Sud Est” și Filarmonica Botoșani, spectacol magic cu 4.000 de oameni la București: Un vis care se împlineșteVIDEO & GALERIE FOTO
Trupa care în anii 90 a pus practic bazele muzicii dance în România, și-a încheiat apoteotic turneul început în urmă cu aproape două luni. După concerte în 16 orașe din România și două reprezentații la Chișinău, ”3 Sud Est” a organizat pe 28 noiembrie un spectacol grandios la Sala Palatului.
Nova Apaserv începe să dea semne de viață: Plătim apa ca la Netflix, compania a trimis și peste 22.000 de SMS-uri abonaților
Compania de apă și canalizare a județului a devenit o țintă permanentă atât a cetățenilor cât și a unor instituții sau chiar partide politice.Iar reacția nu a întârziat să apară în acest proces complicat de resuscitare a imaginii publice pe care o are acum Nova Apaserv.
O zi națională cum alta n-a fost la Botoșani: Paradă aeriană, defilare militară, dar și canină, autospeciale de intervenție
Ziua Națională a României care se organizează anul acesta la Botoșani va avea un farmec aparte.Botoșănenii care vor ieși în stradă pentru a sărbători ziua tuturor românilor vor avea parte de un spectacol de neuitat.
Eveniment de poveste: Concert la o vioară ”Stradivarius” de 10 milioane de euro, botoșăneni fermecați la ”Baroque tour” – VIDEO & GALERIE FOTO
Pentru majoritatea violoniștilor din lume să cânte la o vioară ”Stradivarius” reprezintă o încununare a carierei. Românul Răzvan Stoica își trăiește de 14 ani visul și concertează la unul dintre celebrele instrumente create de Antonio Stradivari.
Bugetarii de la Botoșani care NU au mai protestat vreodată: Nu de plăcere stăm în fața instituțieiGALERIE FOTO
În aproape trei decenii de activitate acești lucrători dintr-o unitate de stat nu au întrerupt niciodată activitatea.
Două seri acasă la... Filarmonică! Concert magic pregătit pentru Crăciun cu Ozana Barabancea, patru tineri talentați de peste Prut și un prezentator celebru 
Filarmonica „George Enescu” Botoșani a început pregătirile pentru ce se anunță a fi „cel mai spectaculos concert al finalului de an”.
Lucrările la McDonald's aproape de finalizare, restaurantul începe să prindă contur la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Clădirea în care va funcționa restaurantul la Botoșani este finalizată în proporție de 70%Obiectivul din municipiul reședință va fi restaurantul cu numărul 101 deschis în România de către lanțul american.
Un proprietar de clădiri obligat să plătească 160.000 de euro impozit de neglijență: Va fi executat, ca orice contribuabil
Este probabil unul dintre cele mai mari impozite calculate în municipiu pentru un proprietar de clădire.În lei, suma totală se ridică la 800.000 de lei, echivalentul a 160.000 de euro.
Un fost director de la „Apă” schimbă tabăra și intră în rândul muncitorilor ca lider sindical: Am fost și în canal și în Consiliul de Administrație
Premieră la Botoșani într-o societate comercială cu capital de stat, unde un fost director general încearcă să devină reprezentant legal al muncitorilor și nu numai.
Unul dintre directorii de la Casa de Pensii a părăsit instituția
Este vorba despre unul dintre cei doi adjuncți ai unității de stat, care din această toamnă nu mai ocupă funcția de conducere din fruntea Casei Județene de Pensii (CJP).
Balul Oamenilor de Afaceri s-a transformat în gală cu dress code black & white: businessmeni surpriză, absențe neașteptate și premiere pe sărite – VIDEO & GALERIE FOTO
Cei mai performanți antreprenori s-au întâlnit vineri seară la salonul ”Luceafărul” de la Cucorăni la a XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri. În anul aniversar manifestarea s-a transformat, cel puțin declarativ, în Gala Excelenței în Afaceri, la care organizatorul, Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, a lansat Topul Județean al Firmelor.
Povestea gemenilor învingători care au cântărit 1.000 de grame și au stat TREI luni în incubator: Au avut foarte multe complicațiiVIDEO
S-au spus și s-au ascultat povești de învingători vineri, 17 noiembrie 2023, la Maternitatea Botoșani.
Anul acesta: Revelion „pe avarii” organizat în centrul municipiului Botoșani, Primăria caută artiști cu pretenții mai puține
Consiliul Județean a ajuns să organizeze parada obiceiurilor de iarnă cu sprijin financiar din mediul privat.Primăria ține pasul și încearcă să creioneze un spectacol cât de cât satisfăcător pentru noaptea de Revelion, deși fondurile sunt limitate.
Instituția la care a ajuns să muncească doar directoarea: Stătea singură la ghișeu și primea cereri – VIDEO & GALERIE FOTO
Valul de proteste lovește în tot mai multe instituții ale statului, iar mai nou întrerup activitatea salariații din structurile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).Se ajunge astfel la situații în care la aceste instituții lucrează doar șefii.
Caravana AUR pe interzis! Alianța și-a prezentat candidații de la europarlamentare cu un autocar parcat în centrul orașului, în zonă interzisă – GALERIE FOTO
Pentru această încălcare a Codului Rutier șoferii din Botoșani riscă amenzi din partea polițiștilor.Cei de la AUR, în schimb, și-au văzut nestingheriți de activitatea politică fără ca cineva să observe „elefantul” galben din centrul orașului.
Irina Rimes și muzicienii Filarmonicii au purtat peste 700 de botoșăneni pe tărâmul viselor: Mulțumim că ne-ați primit la voi acasăVIDEO & GALERIE FOTO
De aproximativ o lună cel mai așteptat concert al acestui final de an a fost fără doar și poate cel în care artista Irina Rimes a cântat la Botoșani alături de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat George Enescu dirijată de maestrul Alexandru Ilie.
Pasiune de-o viață: Cățelul din Botoșani desemnat de 10 ori campion național și internațional într-un singur an – VIDEO & GALERIE FOTO
Un botoșănean îndrăgostit iremediabil de câinii cu pedigree dărâmă un record cu un exemplar pe care l-a crescut de mic.Într-un singur an patrupedul a obținut zece titluri de campion național și internațional.
Când două consiliere se bat, câștigă... vicele – Lider nou de grup pregătit de liberali pentru CJ
Plecarea lui Viorel Iliuță din PNL a provocat unele dispute în cadrul filialei județene pe seama funcției de lider al grupului de consilieri județeni pe care fostul viceprimar o ocupa.
Este clar ca PNL- ul nu mai are conducător , pleacă în fiecare zi oamenii din partid. O sa rămână Iohannis cu câțiva membrii slugarnici, sub 10 %.
10 decembrie 2021, 12:56
Într-o perioadă de pregătire sufletească și trupească pentru Nașterea Pruncului Iisus, unii se răzvrătesc și semețesc sfidător pentru a smulge din arginții munciți de majoritatea tăcută și modestă.
10 decembrie 2021, 12:13
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Noi interzicem cu desăvârșire folosirea petardelor de către copii. Sunt situații în țară unde copiii și-au pierdut degetele, și-au pierdut ochii. Deci părinții trebuie să fie atenți. Părinții sunt responsabili și părin ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9677 lei
USD
Dolarul SUA
4.6059 lei
CHF
Francul elveţian
5.2613 lei
GBP
Lira sterlină
5.7949 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1911 lei
XAU
Gramul de aur
300.4044 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2601 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2995 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0452 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3929 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2040 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.7 o C
Dorohoi
-2.5 o C
Bucecea
-3.1 o C
Darabani
-2.3 o C
Saveni
-3.4 o C
Ştefăneşti
1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.