Știrea zilei
Pierdem și Marea Nordului, frații de peste Prut ne-o iau înainte: Vecinii noștri se mișcă mai bine și sunt foarte profesioniști! / Au și spații de cazareGALERIE FOTO

Dumnezeu ne-a dat, dar bagă în traista moldovenilor de peste Prut. Sfada dintre autorități și lipsa oricărui interes, de partea românească, este compensată cu investiții și un peisaj spectaculos de partea cealaltă a frontierei.

Plaja de la Stânca-Costești, supranumită de o vreme și „Marea Nordului”, atrage din ce în ce mai mulți turiști, din Botoșani și din alte județe ale Moldovei. De la un an la altul mai numeroși, fără însă ca zona să se dezvolte, așa cum era de așteptat, având în vedere potențialul turistic excepțional.

 

Dezamăgiți, botoșănenii au început să treacă granița către frații moldoveni. Mai ales că, tot pe malul acumulării Stânca-Costești, în Republica Moldova se află una dintre cele mai cunoscute destinații turistice, Duruitoarea Veche.

 

Care se bucură și de o prezentare menită să atragă turiștii mai mult decât oferta de la noi:

 

Grotele, stâncile cu forme bizare ale Defileului Duruitoarea Veche, care au adăpostit temporar oameni preistorici și animale din diferite ere geologice, au fost dintotdeauna atractive pentru amatorii de aventuri. De câțiva ani, locul a devenit și mai cunoscut și vizitat datorită campingului „Duruita, camping la grote”, care se află chiar la poalele cheilor Duruitoarei și pe malul lacului de acumulare Costești-Stânca. Este locul din Moldova unde poți vedea munți și mare, spun turiștii. Amplasarea strategică a bazei de odihnă oferă șansa ca dimineața când deschizi ochii să vezi stâncile, iar după ce ieși din cort să vezi apa albastră a lacului de acumulare Costești-Stânca.

 

Botoșănenii care au trecut Prutul spun că nu atât frumusețea Basarabiei îi convinge să meargă la Duruitoarea Veche, cât ”lipsa investițiilor și a unei abordări serioase” din partea română.

 

”La doar doi km din Vama Costești, mai exact în localitatea Duruitoarea Veche, este un spațiu amenajat de către vecinii moldoveni foarte potrivit pentru petrecerea unei zile foarte frumoase pe malul barajului Stânca-Costești”. În anii trecuți, am crezut în proiectul Marea din Nordul Moldovei! Nu s-a concretizat din lipsa investițiilor și a unei abordări serioase. Vecinii noștri se mișcă mai bine și sunt foarte profesioniști! Noi ne-am simțit foarte bine! Au și spații de cazare”,  

Ioana Dima, o botoșăneancă

 

 Cuvintele Ioanei au stârnit reacții pe rețelele de socializare:

 

”Este foarte frumos la moldoveni! La noi nu se investește nimic!”

”Nu s-au concretizat din cauza piedicilor puse de autoritățile locale, a se citi primar!”

”Cei ce au concesionat trebuie să investească, să-și pună documentația conform legislației și să-i depună la Administrația Publica Locală. Primarul este un simplu pion, nu el decide. Unde sunt salvamarii, unde sunt balizele… și multe, multe altele… unde sunt paramedicii? Atunci vorbim, probabil cei din R Moldova sunt mai înțelepți”.

”Marea Nordului este doar o deschidere la o baltă fără servicii”

”Din Vamă, în stânga, prin localitatea Costești. Aproximativ la doi km este localitatea Duruitoarea Veche. Jumătate din drum, aproximativ 1 km, este pietruit. Dar merită. Este frumos.

”Este un loc frumos și merită ca noi, din Ștefănești, să mergem în Moldova să facem plajă și consumație lor, în loc să fie și la noi amenajat, dar din cauză că nu s-a ajuns la un consens, Primăria și cu cel care administrează plaja. Poate va vedea și cine trebuie aceste peisaje și vor lua măsurile necesare pentru amenajare”.

 

 

Răspunsul a venit chiar și de peste Prut: ”Da, e foarte bine și vesel avem și cazare, doritorii adresați-vă!”

 

 

„Dacă ar aparține de Primărie, acea plajă era deja amenajată”

 

Contactat cu privire la reproșurile de mai sus, Florin Buțura, primarul orașului Ștefănești, spune că bucata de plajă este intabulată la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA), astfel că Primăria nu are competențe în această problemă.

 

„Dacă ar aparține de Primărie, acea plajă era deja amenajată. Acolo plaja este la Apele Române, nu este a Primăriei. Dacă era la Primărie, vă asigur eu că, de când sunt primar, deja era amenajată. Dar nimeni nu poate să facă ceva în afara legii”,

Florin Buțura, primarul orașului Ștefănești

 

Primarul este de acord că zona are nevoie de investiții și de amenajări pentru a atrage turiștii.

 

„Acolo trebuie să vină un privat, să facă niște bazine, piscine, un hotel. Nu așa cum ai merge la iaz să te scalzi. Se poate cumpăra terenul de pe malul lacului. Eu îmi doresc să fie, dar pe bază legală. Ei așa spun în presă, că primarul e de vină, dar nu are nicio treabă primarul. Ați văzut acolo ce se spune că normal acolo este un sit și nu poate face fiecare ce-i trece prin cap”,

Florin Buțura, primarul orașului Ștefănești

 

 

”Ei mai bine se ceartă decât să facă ceva constructiv”

 

De partea cealaltă, Sistemul de Gospodărire a Apelor Botoșani nu își asumă statutul de proprietar. Mihai Aroșoaie, inginer-șef SGA, fost director al instituției, spune că acumularea aparține Apelor Române, dar nu și SGA.

 

„Ca orice acumulare are și o zonă de protecție, dar este o treabă mai complicată. Teoretic ar aparține Apelor Române, dar nu SGA-ului. Acumularea Stânca-Costești este o entitate de sine stătătoare, cu personalitate juridică ce ține direct de București, nu are treabă cu SGA”,

Mihai Aroșoaie, inginer șef SGA, fost director al instituției

 

O soluție pentru dezvoltarea în direcția turistică a zonei ar fi accesarea fondurilor europene, acțiune care s-ar afla însă în ograda Primăriei Ștefănești, opinează Mihai Aroșoaie.

 

„Eu de când am spus, să se facă un proiect european, dar ei dacă se ceartă acolo...Primăria să facă. Poate să facă o chestie, ca orice primărie, cum Primăria din Oradea s-a asociat cu Consiliul Județean și fac firmă de transport aerian, pot să facă și ăștia măcar o plajă acolo și niște bărci, pe fonduri europene. Pe Mediu sunt proiecte câte vrei, dar ei mai bine se ceartă decât să facă ceva constructiv”,

Mihai Aroșoaie, inginer șef SGA, fost director al instituției

 

Cert este că, în timp ce autoritățile române se ceartă, botoșănenii nu mai au răbdare și trec Prutul, pentru a se bucura de cazare, camping, peisaje superbe și, chiar dacă pare greu de crezut, de civilizație.

 

 

Mai jos, imagini de pe cele două maluri ale Prutului, la acumularea Stânca-Costești:

 

Plaja de la Stânca - Costești (România):


 

 

Plaja de la Costești-Stânca - Duruitoarea Veche  (Republica Moldova):

 

loading...
”Marea Nordului” din Botoșani geme de lume, ce au găsit pe plajă polițiștii și specialiștii în arii protejate – GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Cartea despre tragedia de la Huțani, lansată în fața a peste 150 de oameni: Ziua de 29 iunie, oricare ar fi anul, rămâne una specială pentru mine / Nu este simplu demers jurnalistic, ci un recurs la morală - VIDEO & GALERIE FOTO
Doi jurnaliști, o carte, peste 150 de oameni și emoție răvășitoare. Un eveniment care a strâns laolaltă o comunitate pentru a comemora și omagia deopotrivă. Pentru a cinsti memoria zecilor de oameni care au murit din cauza unui sistem represiv, dar şi pentru a aplauda curajul, demnitatea, generozitatea umană în fața unei tragedii fără precedent.
O cunoscută profesoară din municipiu, consilier local PSD, propusă pentru conducerea Centrului de Excelență, titularul pleacă pe altă funcție de conducere
Mutarea ar urma să fie aprobată în ședința Consiliului de Administrație de la începutul săptămânii viitoare când vor fi înlocuiți și o sumedenie de inspectori școlari. 
DEZASTRU în județ din cauza secetei: Culturi compromise, animale rămase fără hrană și apă: Se distruge totGALERIE FOTO
Seceta afectează agricultorii botoșăneni, ploile fiind extrem de rare și fără intensitate de patru luni încoace. Lipsa precipitațiilor se resimte în întreg județul Botoșani și provoacă o mare îngrijorare în rândul fermierilor.
”Tragedia de la Huțani” – mărturii cutremurătoare - Prima carte despre cel mai mare accident din istoria României: Scriam și plângeamVIDEO & FOTOGALERIE
”Până a venit Armata am văzut o femeie, îmi aduc aminte și acum, se zbătea ca peștele, o femeie voinică, chiar în partea aia înspre Huțani. Eu nu am știut că un om poate să se zbată ca peștele pe uscat, mi-a rămas înscris în memorie”.
RECENSĂMÂNT în municipiu: Recenzori înjurați, refuzuri și la persoane „cu funcții”: Poliția chemată în ajutor & se trece la amenzi
Etapa a doua din recensământul populației merge mai greu în mediul urban. Unii recenzori se confruntă pe teren cu amenințări și injurii, oamenii refuzând uneori chiar să iasă din locuințe pentru a răspunde la întrebări. 
UNICAT: Primăria din Botoșani care a rămas fără primar și viceprimar! NIMENI nu mai semnează acte, nu se mai pot oficia căsătorii
Situația este unicat cel puțin la nivel regional. O comunitate botoșăneană care numără în jur de 2.000 de suflete a rămas efectiv fără conducere.
Dezvăluiri făcute în premieră de artista de la Botoșani, cel mai bun fotograf al României: Lumea îmi spunea că din artă nu se fac bani VIDEO & GALERIE FOTO
Ea este Cristina Venedict, fata care are un portofoliu impresionant de fotografii ce au făcut înconjurul lumii, au suscitat interes într-o sumedenie de state și mulți cunoscători de artă au plătit pentru a avea în colecție una dintre creațiile sale.
Mii de botoșăneni stau fără apă de săptămâni întregi, șefii de la „Apă” cer ajutorul Poliției pentru a păzi rețeaua: Domnule, dar chiar vă bateți joc de mine?
Operatorul de servicii de apă și canalizare se adâncește tot mai mult în probleme, în ciuda reorganizărilor și reformelor implementate prin schimbarea directorilor sau a șefilor de servicii.Vara a adus, pe lângă temperaturi ridicate, și perioade îndelungate de timp în care robinetele a mii de botoșăneni se încăpățânează să ofere măcar un strop de apă.
Liberalii de la municipiu forțează schimbarea viceprimarului Liviu Toma ca să-și salveze directorii, ședință cu scântei provocată de foștii PDL-iști
A doua zi după ce, în ciuda boicotului aleșilor liberali, Consiliul Local Botoșani a aprobat o hotărâre privind divizarea Direcției Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA), Biroul Politic Local (BPL) al organizației municipale s-a întrunit în ședință.
Loading...
Primarul și Poliția Locală au început demolarea boxelor și magaziilor cu tot felul de acareturi din Centrul Vechi: Nu au autorizații de construcțieVIDEO & GALERIE FOTO
În intenția sa de schimbare a imaginii Centrului Istoric al municipiului Botoșani, primarul Cosmin Andrei a încercat să mai „repare” o serie de nelegalități din zonă.
Procurorii DNA Suceava, a doua descindere la sediul DSVSA pentru cumpărături făcute în mandatul lui Mihai Țurcanu
La o lună și o zi de la primele descinderi care au fost efectuate la sediul Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Suceava au revenit la Botoșani.
Coșmarul durează toată vara! Control prin praf, pietre și pământ la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul s-a enervat, drumarii găsesc greu până și apă & motorină – VIDEO & GALERIE FOTO
Exasperat de plângerile venite din partea botoșănenilor pe seama lucrărilor la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul Sorin Cornilă, care și-a spart parbrizul la o deplasare pe DN 28 B, a mers personal vineri dimineață pe această șosea. De fapt, acest cuvânt este unul mincinos întrucât, cel puțin până la Copălău, șoseaua a devenit o amintire.
Dați afară de pe computer: Restanțierii la partid, excluși automat la Botoșani printr-o platformă electronică – VIDEO
Membrii Uniunii Salvați România vor fi scoși automat în afara partidului dacă nu își plătesc cotizația. Și asta nu o va face vreun contabil, trezorier sau mandatar financiar, ci un soft.
Dependente de bărbații violenți: Locuință gratuită a statului ocolită de botoșănencele bătute, după o scăpare stupidă: Nu erau primite cu copiii - MESAJUL Direcției Copilului
În continuare botoșănencele par să se complacă în situații în care sunt supuse la bătăi și umilințe din partea partenerilor de viață. Deși sunt emise frecvent ordine de protecție împotriva agresorilor, femeile sunt cele care își iartă soții sau iubiții și aleg să rămână în acel mediu toxic. Dar asta poate și pentru că depind material de acei oameni.
Loading...
Un domn și o doamnă: Luptă în taină pentru șefia unei instituții de la Botoșani rămasă cu doar cinci angajați
Concursul va avea loc la începutul săptămânii viitoare, la București, în cursă fiind înscriși doi candidați.
Candidat liberal la președinția CJ pregătit din afara partidului: Nu ar mai dori d-na președinte să candideze la un viitor mandat și atunci se deschid altfel jocurile - VIDEO
Actualul vicepreședinte ALDE al Consiliului Județean ar avea prima șansă să obțină în 2024 nominalizarea pentru candidatura la președinția CJ din partea PNL. Cel puțin asta susține liderul ”de facto” al liberalilor – democrați.
Poate cel mai sărac director din istoria municipalității: N-are vreun bun, doar datorii și a făcut zero lei într-un an întreg
Case, terenuri, mașini plus eventual o vilă pe la munte, bunuri deseori întâlnite în declarațiile de avere ale aleșilor sau directorilor de la Botoșani, ar putea fi catalogate drept visuri de unul dintre noii șefi ai unităților subordonate municipalității.
Botoșănean mort la „Mavromati”, găsit la morgă cu o lovitură la cap: Acuzații din partea familiei - Sunt izbiți de calorifer, de noptieră?
Rudele pacientului acuză că lovitura la cap ar fi avut loc pe secția unde a stat internat și, ca atare, își caută dreptatea la Colegiul Medicilor pentru a afla ce anume s-a întâmplat.
Directoarea Sănătății Publice își pierde postul de director după un concurs incredibil de împrejurări
La ceva peste doi ani de la numirea în funcția de director interimar al Direcției de Sănătate Publică (DSP), Monica Adăscăliței va fi înlocuită. S-a ajuns în această situație din cauza unui concurs nefericit de împrejurări pentru medicul de la Unitatea de Primiri Urgențe.
A lăsat Botoșaniul pentru cel mai izolat cătun din România: Sunt primul preot care a venit și a stat mai mult printre ei / Părintele ista a nostru nu pleacă - GALERIE FOTO&VIDEO
Și-a închinat viața Domnului, dar nu a ales calea ușoară. A lăsat în urmă familia din Botoșani și a ajuns, la propriu, mai aproape de cer.
Măi cetățene, ai săvârșit două greșeli grave la o singură frază: ,avize , nu,,avizi” și asta-i nu,,astai” + altele. Sunt însă mirată de colosala gândire a lui Aroșoaie ?? Rectificări: a)Primăria Ștefănești nu poate depune un proiect cu finanțare europeană dacă nu dovedește că este proprietarul terenului; b)Nodul hidrotehnic Stânca-Costești, societate cu sediul în Iași, aparține de ministerul de resort și pentru rezolvarea problemei în discuție trebuie să intervină Prefectura și Consiliul Județean Botoșani. Cert este că există un dezinteres total din partea autorităților județene.
18 august 2021, 10:16
Daca cel ce ar fi interesat sa faca o investitie nu da apagi pentru toate avizile nu poate face nimic ,astai tara in care traim.
11 august 2021, 11:37
Bravo la toți domnii și duoamnele politiciane
11 august 2021, 10:23
Intai sa vedem al cui e terenul, apoi realizam un studiu de fezabilitate, depunem un proiect pentru accesarea de fonduri europene, organizam licitatii si ajungem in 2030 cand vine un operator privat, strain, care amenajeaza locul intr-un an. Cam astea sunt etapele.
11 august 2021, 08:55
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Fiecare antrenor are calitățile lui. Eu pe cei pe care-i aduc încerc să găsesc ceva special. Cred că am nimerit multe lucruri la Mihai, îmi place mult cum relaționează cu jucătorii, că vrea să avem posesie. Eu cer spectacol ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9454 lei
USD
Dolarul SUA
4.8344 lei
CHF
Francul elveţian
4.9860 lei
GBP
Lira sterlină
5.7743 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5733 lei
XAU
Gramul de aur
274.3444 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2509 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2073 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2863 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7087 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1997 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6647 lei
Vremea
astăzi
Botosani
20.4 o C
Dorohoi
19.0 o C
Bucecea
19.8 o C
Darabani
18.5 o C
Saveni
19.3 o C
Ştefăneşti
16.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.