Știrea zilei
Podul de iubire între vii și morți! În alte părți la loc de cinste, la noi la voia întâmplării: Cimitirul ca o carte de istorie, Botoșani iar repetent, războiul cu natura pare pierdut – GALERIE FOTO

Se spune că există un tărâm al celor vii şi unul al celor morţi, iar podul care le uneşte este iubirea. Spune acestui pod cimitir sau loc de veci. Ar fi trebuit să  fie un muzeu în aer liber, dar seamănă deseori cu un tărâm uitat.

În pământul Eternității odihnesc cele mai importante personalități botoșănene din ultimele două secole. De la mari oameni de cultură la ilustre personalități din politică sau administrație, Cimitirul Eternitatea reprezintă, pentru Botoșani, o adevărată carte de istorie. O istorie neexploatată suficient și, de la un an la altul, tot mai mult lăsată pradă degradării.

 

2021: Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor

 

„Niciun mormânt fără floare și lumânare,

fără plastic în cimitir,

adoptați un mormânt abandonat,

nu cheltuiți pe sârme și hârtii, mai bine oferiți familiei un ajutor real”

 

 

 

Sunt câteva dintre mesajele care sunt transmite în spațiul public în ultimele luni. Și nu întâmplător în acest an îndemnul către creștini se aude mai apăsat. Biserica Ortodoxă Română a desemnat anul 2021 drept Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor.

 

Pentru aceasta, în multe județe din țară au fost demarate acțiuni de igienizare, de curățare, de restaurare a monumentelor funerare. În unele locuri, au fost anunțate inițiative mult mai îndrăznețe, cum ar fi cea de interzicere a plasticului de orice fel, a coroanelor realizate cu sârmă, o inițiativă existând chiar și în județul Botoșani, motivul fiind acela de protejare a mediului.

 

 

Cimitirele, ”o radiografie a stării duhovnicești”

 

După un an pandemic în care s-a intrat prea puțin, uneori deloc, în cimitire, Anul comemorativ… stabilit de BOR ar trebui să fie un bun prilej pentru intervenții majore în aceste spații.

 

Iar în unele județe prilejul nu se pierde. S-au stabilit termene (Suceava: 28 mai 2021, Oradea: 1 iunie 2021) pentru ca cimitirele să redevină ceea ce se cuvine, și anume ”o radiografie a stării duhovnicești la un moment dat al unei comunități”.

 

 

Astfel, se are în vedere curățenia pe morminte, între morminte, dar și mormintele părăsite, chiar și cele fără valoare culturală sau istorică. Nu se vor uita gardurile, locurile pentru depozitarea deșeurilor, grupurile sanitare. O atenție specială se va da toaletării arborilor, și nu doar sub aspect estetic, ci și pentru a se evita prăbușirea crengilor uscate care ar deteriora monumentele funerare.

 

Sub aspect istoric, se vor valorifica monumentele funerare cu valoare documentară, cele care mai păstrează inscripții vechi, care pot reprezenta un adaos la istoria locului.

 

Coroanele din cimitir reprezintă, de asemenea, o problemă delicată atunci când acestea se transformă în deșeuri. Arderea este interzisă, iar distrugerea lor devine dificilă din cauza sârmelor care pot deteriora utilajele.

 

”Prin predică să se educe credincioșii și să li se comunice că aceste coroane, scumpe de altfel, nu ajută la mântuirea sufletelor  celor adormiți, iar banii pentru achiziționarea lor ar putea fi înmânați familiei ca sprijin pentru nevoile ce decurg din decesul respectivei persoane”,

Pr. Dimitrie Horga, Arhiepiscopia Sucevei

 

 

LA Botoșani, cimitirele ”s-au mutat” la Primărie

 

La Botoșani, în toamna anului trecut s-a înființat, sub acoperișul Primăriei, Serviciul Public pentru Administrarea Piețelor, Oborului și Cimitirelor (SPAPOC), serviciu condus de Marinela Vieru, cea care – venită din structura SC Urban Serv – a câștigat concursul organizat de municipalitate în octombrie 2020. Marinela Vieru a activat vreme de aproape zece ani, în cadrul Urban Serv, tocmai în serviciul de administrare a piețelor și a cimitirelor.

 

Explozia de vegetație pune în fiecare an la încercare administrația orașului, însă Marinela Vieru spune că în 2021 acțiunile de curățare au început încă din luna aprilie, cu lucrările derulate în Cimitirul Pacea.

 

”Noi am demarat din aprilie, în Cimitirul Pacea, iar când finalizăm acolo ne mutăm și la Eternitatea. Am curățat un pic deja și la Eternitatea. Am văruit bordurile, pomii, am început să tăiem boscheții, tăiem iarba. Am vopsit și reparat porțile”,

Marinela Vieru, șefa Serviciul Public pentru Administrarea Piețelor, Oborului și Cimitirelor

 

Potrivit acesteia, nu au fost ocolite mormintele abandonate, acolo unde sunt și cele mai multe probleme. Însă situația se schimbă când vine vorba despre monumentele funerare. În cazul acestora nu se poate interveni, neexistând în acest moment nici o situație strictă a mormintelor abandonate, spune reprezentanta Primăriei.

 

”Nu putem intra la reparat în cazul monumentelor funerare, nici nu putem aloca bani pentru acest lucru”,

Marinela Vieru, șefa SPAPOC Botoșani

 

Chiar dacă Biserica Ortodoxă Română a dedicat acest an cimitirelor, nu există încă o colaborare în acest sens între serviciul din cadrul Primăriei Botoșani și Protopopiat.

 

”Nu am primit nicio adresă, noi am făcut curat pentru că asta era datoria noastră. Dar nu e timpul pierdut, noi oricum ne facem treaba în continuare în timpul pe care îl avem disponibil și în funcție de vreme”,

Marinela Vieru, șefa SPAPOC Botoșani

 

Marinela Vieru recunoaște faptul că deșeurile reprezintă o problemă aparte în cazul cimitirelor. Și că se impune și aici un sistem separat de colectare a plasticului, dar și a lumânărilor.

 

”În limita timpului și a finanțelor vom organiza în ambele cimitire un sistem separat de colectare a plasticului, deja am vorbit la Direcția Edilitare să colaborăm pentru colectare separată a lumânărilor, a plasticului. Avem în vedere acest lucru”,

Marinela Vieru, șefa SPAPOC Botoșani

 

Nu exclude nici o campanie de conștientizare a populației cu privire la evitarea, până la eliminare, a coroanelor din plastic, a sârmelor din componența materialelor folosite în serviciile funerare, modelul Oradea fiind un exemplu care merită extins și la nivelul celorlalte județe.

 

”Suntem deschiși la orice este nou, suntem deschiși să preluăm modelul de la Oradea, tot ce e bun vom încerca și noi. Cred că ar fi bine dacă ar fi o conștientizare și din partea operatorului, cel care colectează deșeurile în municipiul Botoșani. De acolo ar trebui să pornească, iar noi să preluăm și să colaborăm. Noi strângem, dar dacă nu are cine să le ridice, e degeaba”,

Marinela Vieru, șefa SPAPOC Botoșani

 

 

 

 

Cimitirele, între parohie și Primărie

 

Dacă în orașe situația cimitirelor este mai bine reglementată, în mediul rural responsabilitatea se împarte în funcție de administrator.

 

Astfel, în unele parohii cimitirele țin de primărie, în altele se află în administrarea totală sau parțială a parohiei.

 

Preotul Petru Fercal, protopop de Botoșani, spune că Biserica Ortodoxă Română acordă o atenție sporită cimitirelor, în acest sens având deja loc discuții la nivel de administrație județeană.

 

”Noi am avut o întâlnire cu domnul prefect în cadrul căreia s-a pus și problema cimitirelor. Urmează să stăm de vorbă și cu Primăria și apoi vom transmite. În cele mai multe cazuri, cimitirele sunt în proprietatea primăriilor. Dar depinde de la situație la situație”,

Pr. Petru Fercal, protopop de Botoșani

 

 

Așa se face că, până în prezent, la nivelul Protopopiatului Botoșani, preoții au fost informați în cadrul unor conferințe sau simpozioane.

 

”Noi avem conferințe la protopopiat, avem conferințe și în parohii, în cercuri misionare, în care abordăm și aspectele acestea. Îndemnăm preoții să se preocupe, să facă curat în cimitire, chiar și la mormintele părăsite. Preotul paroh trebuie să se îngrijească, împreună cu consiliul parohial, să îngrijească și să păstreze cu evlavie aceste morminte, pentru că și aceasta înseamnă o faptă bună.  Anual facem asta, dar anul acesta le dăm o importanță deosebită”,

Pr. Petru Fercal, protopop de Botoșani

 

 

”Privirea” de un secol a farmacistului Vasiliu

 

O zonă grav afectată de vegetație este chiar aproape de intrarea în Cimitirul Eternitatea, pe partea dreaptă. Bustul farmacistului Vasile D. Vasiliu se zărește deasupra unei mări de verde proaspăt care acoperă mormintele, vegetația cuprinzând pe alocuri chiar și crucile de fier.

 

Farmacistul Vasile D. Vasiliu, născut la Vaslui, s-a stins din viață pe 23 ianuarie 1925, la Botoşani, fiind înmormântat în Cimitirul Eternitatea.

 

 

O personalitate de mare calibru nu doar în domeniul în care a activat. Pregătit în Universitatea de la Viena, a fost membru activ al Societăţii „România Jună“. În 1882 a înfiinţat o farmacie în Botoşani, devenită model, dirijată cu pasiune şi profesionalism. A fost consilier comunal şi judeţean în mai multe rânduri, deputat (1895; 1907), senator (1907; 1914). A fost, de asemenea, preşedinte în mai multe rânduri al Camerei de Comerţ şi Industrie, Botoşani. Posesor al mai multor ordine şi medalii (de aur la Expoziţia de ştiinţe, 1903, şi Expoziţia jubiliară, 1906). Prin testamentul încheiat în 1923, printre altele, arăta că preocuparea lui de căpetenie a fost binele obştesc, donându-şi întreaga avere unor instituţii în scop caritabil.

 

Din păcate, lipsesc aceste informații la mormântul farmacistului, la fel cum lipsesc inscripții și de la numeroase monumente funerare vechi. Nu puține sunt cazurile în care cavourile s-au prăbușit, intrările fiind deschise și supuse, de asemenea, degradării.

 

loading...
AMICUL ȚĂRANILOR înmormântat la Eternitatea: Îmbrăca straie sărace și umbla pe drum cu toporul la brâu, ”o figură care va sta și în istorie” – FOTOGALERIE
Buruieni de 2 metri în cimitir, primarul acuză Urban Serv: Ani de zile de indolență, de nepăsare GALERIE FOTO

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Șantier deschis aproape non-stop în Centrul Istoric, Lidl vrea să-și inaugureze de Crăciun noul magazin... Blocurile mai așteaptă – GALERIE FOTO
După decenii întregi în care Centrul Istoric al municipiului Botoșani a înmărmurit în așteptare, în ultimele două săptămâni, zona răsună de zgomotul specific unui șantier.
„Operațiunea trambulina de partid” pentru șomerii care au devenit directori: Cum ajungi șef de instituție și cum e gata iar scandalul PNL - USR la Botoșani
Operațiunea „trambulina de partid” a însemnat practic propulsarea unor persoane agreate 100% de partid, fără recomandări profesionale notabile, pe funcții de conducere în instituții publice. În cazul de față, trambulina pentru politruci au fost cabinetele parlamentarilor.
Există și așa ceva: O economistă a promovat un concurs de director într-o rundă în care s-au respins 10 candidați din 12 județe
Pentru postul de la Botoșani, din cele două candidate înscrise, doar una s-a prezentat la proba scrisă.
REVOLTĂ cu peste 200 de oameni în stradă din cauza apei: Este gravă treaba / Lumea este revoltată / Încercăm ca măcar câteva ore să le asigurăm apă
Situația revoltătoare cu care se confruntă mii de botoșăneni din sudul județului de ani de zile, în perioade de vreme caniculară, a ajuns la limită. Săptămâni întregi, oamenii trebuie să înfrunte căldura extremă, la care se adaugă și lipsa apei la robinete.
Managera uneia dintre cele mai mari companii, numită șefă la Clubul Oamenilor de Afaceri din PNL Botoșani – VIDEO
Liberalii botoșăneni continuă să își completeze structura de conducere după alegerile interne care au avut loc la începutul lunii iulie. În aceeași ședință în care Ionică Nechifor a fost desemnat secretar general, Biroul Politic Județean (BPJ) a votat și președintele interimar al Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali (COAL).
Fortăreața Pensiilor! Botoșăneni ținuți pe scările Casei de Pensii, intrarea apărată cu violență de-un paznic care tocmai a agresat o jurnalistă – VIDEO & GALERIE FOTO
Dimineața zilei de luni, 19 iulie 2021, început de săptămână. În fața clădirii în care funcționează cele două instituții, Casa Județeană de Pensii (CJP) și Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), botoșănenii stau răsfirați și încearcă să se adăpostească la umbră.
Instituția unde puțini reușesc să ajungă directori! Noua șefă are gânduri de schimbare: Eu îmi propun să...
Este una dintre unitățile de stat unde a fost nevoie de mai multe concursuri consecutive pentru a fi găsit candidatul care să poată promova examenul pentru ocuparea funcției de director. 
Medici și asistenți cercetați după dispute cu pacienți și colegi, au fost trimiși la „cursuri de bună purtare”
Mai multe reclamații au fost înregistrate la Consiliul de Etică din cadrul Spitalului Județean „Mavromati”.
Cartierul cu VIP-uri al Botoșaniului lăsat fără apă șase zile în două săptămâni pe vremuri de caniculă extremă
Și nu doar acest cartier. Mii de botoșăneni au fost afectați de cascada de avarii înregistrată în ultimele două săptămâni.
Loading...
După ce au primit normă de hrană pentru zilele de lucru, polițiștii locali de la Botoșani vor bani de mâncare și când stau în concediu medical
În acest sens au deschis un proces pentru a obține norma de hrană pe perioada în care se află în repaus medical. Acțiunea este asumată de Sindicatul Șoimul, reprezentativ pentru polițiștii locali, împotriva instituției Poliția Locală Botoșani.
Unde sunt izoletele care au băgat spaima în botoșăneni? Achiziționate pentru Ebola, folosite pentru cinci oameni – UNDE sunt acum
De fapt a fost o singură izoletă folosită în primăvara anului 2020 pentru primii pacienți care au contactat virusul cu origini chinezești. Însă impresia generală era pe atunci că sunt mai multe astfel de dispozitive pregătite pentru paciențiii suspecți de infecție.
Asediu la Parcul Cornișa: mașinile au ajuns până la drumul spre Suceava, au apărut și primele distrugeri – GALERIE FOTO
Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv (PRATS) Cornișa continuă să atragă vizitatori din întreaga Moldovă, dar și de la vecinii de peste Prut. Deși recordul de vizite îi aparține anului 2019, când încă nu se știa despre criza care avea să lovească mapamondul, interesul continuă să fie crescut, mai ales în perioadele caniculare.
Luptă pe toate fronturile la „Apă”: Pesediștii „au scăpat” de administratorii liberali printr-o ușoară joacă cu focul
Noua conducere de la SC Nova Apaserv SA are o dublă misiune: pe de o parte cea oficială, de redresare financiară a companiei, iar pe de altă parte cea neoficială, de schimbare a garniturii politice din funcțiile de conducere.
ALARMĂ: Antreprenorul de la biserica simbol a orașului amenință că oprește lucrările din cauza datoriilor Primăriei - Va rămâne ca teatrul
Unul dintre foarte puținele mari obiective de investiții care se derulează la Botoșani, și la care lucrările nu sunt întârziate, este amenințat cu retragerea muncitorilor de pe șantier din cauza datoriilor pe care Primăria Botoșani le înregistrează către constructor.
Loading...
Fiul senatorului Cristian Achiței, angajat șef la Drumurile Naționale după un concurs la care a participat singur
Soartă predestinată pentru copiii sau rudele politicienilor autohtoni... Majoritatea dintre ei par să „performeze” cu precădere în unitățile de stat și mai puțin în mediul privat. Puține sunt situațiile în care fiii parlamentarilor sau aleșilor locali confirmă în multinaționale sau au propriile afaceri de succes.
Aproape 100 de gropi făcute și ABANDONATE în municipiu: Botoșani nu a arătat niciodată așa de rău / Toți vin la Primărie rugându-ne, solicitându-ne, amenințându-ne - GALERIE FOTO
Municipiul Botoșani a suferit dintotdeauna la partea de infrastructură rutieră, pe lângă multe alte lipsuri care nu vor fi amintite acum. Autoritățile și botoșănenii deopotrivă se mândresc cu faptul că respiră cel mai curat aer din România...și cam atât. Într-un top recent, municipiul Botoșani se afla pe primele locuri în lista orașelor în care NU se merită să trăiești.
Asistați sociali din Botoșani prinși cu câte două mașini după un control al Curții de Conturi, sute de beneficiari rămași fără bani
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul avea printre cei mai mulți asistați sociali. Astăzi, este însă județul fruntaș în ceea ce privește numărul beneficiarilor care au fost suspendați de la plată. S-a ajuns în această situație deoarece ei au refuzat un loc de muncă sau mai nou au fost prinși că dețin și câte două mașini.
Război total cu demolarea garajelor! Oamenii din Primăverii, audiență la Primărie, cu amenințări și jigniri: Nu a votat nimeni călăul orașului Botoșani / O să adunăm semnături pentru demiterea dv.VIDEO
Decizia primarului Cosmin Andrei de a începe acțiunea de demolare a garajelor din municipiul Botoșani pentru a face loc parcărilor a stârnit, așa cum era și de așteptat de altfel, un val de revoltă.
Artă printre lighene și cârpe! Inundație peste tablouri, bătaie de joc la asociația de proprietari: Deja ne-au dat la ziar? VIDEO & FOTOGALERIE
Un lanț al slăbiciunilor sau un cerc vicios fără nici o verigă slabă pentru a fi întrerupt. De mai bine de doi ani de zile responsabilii Galeriilor de Artă Ștefan Luchian au frecvente episoade de deznădejde din cauza inundațiilor cărora trebuie să le facă față dar mai ales provocării de a proteja obiectele de artă.
RĂZBOI total pentru o funcție: Managerul botoșănean care nu vrea să fie evaluat de ”un profesor și un corist” / ”Nu e ilegal, e imoral” - FOTO
Astăzi, consilierii locali au pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local proiectul de hotărâre privind aprobarea rezultatului evaluării celui de-al treilea an de management din mandatul 2018-2022 al lui Mihai Sîrbu la Filarmonica ”George Enescu” Botoșani.
Vorbe goale la cimitirul Pacea canda erau niste alei pe care se putea circula pentru a ajunge mai usor la mormantul defunctului ,din ordinul celui ce administreaza cimitirul cu avizul sefilor din primarie acele alei nu mai exista . Gropari fac legea mormintele sunt facute hala ndala nerespectand nici o regula , dar cine sa vada acest lucru ,printre morminte mizere de nedescris ,poate si din vina celor care ar trebui sa aiba grija de morminte. Tot de gropari care fac lege in cimitire cand fac o groapa si dupa ce e ingropat mortu pamantul ramas e aruncat pe alte morminte ,halal administrare . Asa ca acea doamna so lase mai moale cu curatenea si ordine din cimitire , sunt multe de spus dar cine sa auda sau sa citeasca .Numai voi cei din presa scrisa mai puteti face lumina ca fiecaruie ne vine randul la somnul de veci.
21 mai 2021, 17:40
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Vreau să transmit botoșănenilor că nu sunt cei mai proști dintre români, cei mai dezinformați dintre români, cei mai săraci dintre români așa cum sunt portretizați de niște domni care vremelnic dețin puterea la București ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9184 lei
USD
Dolarul SUA
4.1486 lei
CHF
Francul elveţian
4.5849 lei
GBP
Lira sterlină
5.7813 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7998 lei
XAU
Gramul de aur
241.9139 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2314 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3871 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3104 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1933 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6613 lei
Vremea
astăzi
Botosani
26.6 o C
Dorohoi
26.6 o C
Bucecea
25.8 o C
Darabani
25.3 o C
Saveni
27.1 o C
Ştefăneşti
30.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.