Știrea zilei
POVESTEA „diamantelor negre” de la Botoșani culese cu câini dresați special! Licitație la o instituție: Noi suntem pionieri FOTO

Anul acesta ar fi primul din istoria județului în care s-a organizat o licitație pentru recoltarea unor alimente de lux care valorează mii de euro. Se găsesc în pământ și sunt aduse la suprafață de persoane specializate, cu ajutorul unor câini dresați pentru astfel de activități și care sunt extrem de scumpi, pentru cei care doresc să îi cumpere.

Direcția Silvică Botoșani a organizat în premieră o licitație pentru atribuirea contractului de cesiune pentru dreptul de recoltare și distribuție a ciupercilor comestibile – trufe. O firmă din afara județului a fost declarată câștigătoare pe aproape toată suprafața forestieră din Botoșani, administrată de Direcția Silvică și aflată în proprietatea statului.

 

Și s-a apelat la un operator privat pentru că...

 

„Având în vedere că noi nu avem câini specializați pentru identificarea locurilor, atunci se cesionează această activitate către cei care au capacitate. Sunt firme specializate care au câini și atunci noi facem licitație pentru suprafața de fond forestier de la nivelul județului Botoșani. Și am scos de la fiecare ocol în parte, noi avem șase ocoale silvice. La cinci dintre ocoale s-au înscris firme și s-a adjudecat, la unul nu. Bănuiesc că pe zona Trușești s-ar putea să nu fie trufe și nu s-a adjudecat”,

Marius Havriș, director Direcția Silvică Botoșani (foto)

 

 

Cantitatea maximă care poate fi recoltată din județul Botoșani este de două tone de trufe pe an. Și pentru că s-au cesionat doar cinci ocoale silvice botoșănene, contractul de servicii pentru anul 2021 a totalizat o sumă de 150.000 de lei. Bani care au fost deja achitați.

 

„Ei au achitat contravaloarea licitației. Avem autorizație de mediu pentru o cantitate de două tone pe an, pentru toată suprafața silvică a statului din județul Botoșani. Din cele două tone s-au contractat undeva la 1.650 de kg”,

Marius Havriș, director Direcția Silvică Botoșani

 

 

A existat și o condiție, și anume ca pe fiecare ocol să fie eliberate maximum 10 legitimații. Adică doar 10 oameni au acces pentru recoltarea trufelor. O singură persoană poate fi însoțită de maximum doi câini. La finalul zilei, pădurarul cântărește cantitatea de trufe strânse, ținându-se o evidență până se ajunge la totalul licitat.

 

Astfel de restricții au fost adoptate pentru a nu exista riscul distrugerii culturilor de trufe, mai ales de către persoane neutorizate, cum s-a întâmplat deja prin alte locuri ale țării.

 

 

„În zona Bacău, acum câțiva ani, venea o echipă cu câini în față și identifica locurile după care venea altă echipă cu niște oameni cu sape. Căutau cu sapele, găseau la momentul acela, dar pentru un an de zile era compromisă activitatea. Nu mai cresc, un an, poate doi, depinde cât de mare este suprafața afectată”,

Marius Havriș, director Direcția Silvică Botoșani

 

 

Câinii, în schimb, identifică locurile unde se află trufele, iar culegătorii din spate, cu niște unelte speciale, le extrag din pământ.

 

Au existat și cazuri și în care „trufarii” s-au luat la bătaie în pădure, taberele fiind formate din „braconieri” și cei care au câștigat contractele. Legea spune însă că trufele nu pot fi culese de oricine, în acest sens existând prevederi clare. Orice persoană surprinsă la recoltat de trufe este sancționată și i se deschide dosar penal: „Este recoltare ilegală de produse din pădure. Nu au ce căuta în pădure fără contract”, mai spune directorul Direcției Silvice.

 

Revenind la Botoșani, până în prezent s-au strâns preponderent trufe albe specifice verii. Acestea ar fi inferioare calitativ celor negre, care sunt recoltate toamna târziu, până în luna decembrie chiar. Și ale căror prețuri pot ajunge și la câteva mii de euro pe kilogram.

 

Dar asta, dacă există și în județul Botoșani...

 

„Eu cred că anul acesta oamenii fac o încercare, vor să vadă dacă există marfă... Este primul an când am organizat licitație. Și noi suntem pionieri. Este primul an când am încercat să facem acest lucru și când am încheiat un contract. Pentru că am văzut că la nivel de țară, Iași a făcut, Suceava face, Neamț face. De ce să nu fie și la Botoșani? Poate nu în cantitate mare, dar trebuie să fie și la noi”,

Marius Havriș, director Direcția Silvică Botoșani

 

 

Câinii, extrem de importanți în această operațiune

 

Trufele sunt delicatese, alimente de lux, consumate doar în produse de înaltă calitate. Prețul pe tipul de specie de trufă pleacă de la câteva sute de euro și ajunge chiar la mii de euro, pentru cele de soi superior. Cresc în pământ, pe rădăcinile anumitor arbori și sunt depistate cu ajutorul unor câini special dresați în acest scop.

 

Și în cazul câinilor căutători de trufe prețurile sunt ridicate, pornind de la 400 de lei și ajungând la 10.000 de lei. Rasa Lagotto romagnolo pare să fie extrem de utilizată pentru identificarea trufelor precum și Bracul German, însă la limite mai reduse.

 

Probabil că trufele au existat dintotdeauna la Botoșani (sau nu) și nu s-au regăsit în preferințele culinare ale oamenilor de la sate, în condițiile în care românii nu au o cultură deosebită a alimentelor fine. Iar aceste ciuperci de lux sunt delicioase consumate în cantități mici, excesele nefiind indicate din punctul de vedere al gustului.

 

loading...
Cocaină, canabis și ciuperci halucinogene descoperite la Botoșani: Doi tineri ridicați cu mascații, mașina le-a fost confiscată – FOTOGALERIE
11 mistreți cu pestă porcină găsiți morți în stufărișul de la iazul Lebăda: MĂSURILE dispuse de DSVSA

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Deputații botoșăneni amenințați și hărțuiți prin telefon înaintea votului pentru certificatul verde: Îți dăm foc ție și familiei tale / Veți plăti personal pentru astaFOTO mesaje
„Libertatea nu este dreptul de a face ceea ce vrem, ci ceea ce se cuvine”.Abraham Lincoln
Capcană macabră pe un drum din Botoșani: O șoferiță, la un pas de nenorocire - FOTO & VIDEO
O glumă proastă putea să producă o tragedie pe un drum din județul Botoșani. Din fericire, totul s-a soldat doar cu pagube materiale.
Profesor de la AT Laurian la mitingul antivaccin: Pot să ducă chiar la război civil / Vor ajunge să realizeze lagăre / Erau acele practici ale vânzării și cumpărării de negri VIDEO & GALERIE FOTO
Deși organizat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), mitingul împotriva impunerii certificatului verde, care a avut loc duminica trecută la Botoșani, a avut în prim plan un cadru didactic prezentat ca provenind din societatea civilă.
Nova Apaserv cu datorii de 1 milion de euro la energie electrică! E.ON a renunțat la contract, județul la un pas să rămână fără apă
Încetarea relațiilor contractuale între cei doi operatori s-a produs în urmă cu o săptămână, când SC Nova Apaserv SA s-a regăsit în situația în care a trebuit să caute în regim de urgență alt furnizor.Neoficial, ordinul de întrerupere a furnizării energiei electrice pentru compania de apă ar fi venit tocmai din Germania.
Tomograful de 1 milion de euro a ajuns la Botoșani, s-a spart un perete ca să fie băgat în spital - VIDEO & GALERIE FOTO
Un computer tomograf similar, din punctul de vedere al performanței, mai există la Spitalul ”Sfântul Spiridon” din Iași.La Botoșani, acest CT, care a costat 1 milion de euro, a fost achiziționat la Spitalul de Pneumoftiziologie care se află în subordinea Primăriei Botoșani.
Elevul viitor arhitect care a redesenat profesionist bijuteria arhitectonică a orașului în speranța că va fi în sfârșit reabilitată – FOTOGALERIE
Din pasiune pentru arhitectură și frumos, un elev de la Liceul de Artă ”Ștefan Luchian” a redesenat profesionist fațada și partea din spate a Casei Silion.
Disperare la Botoșani Shopping Center, certificatul verde lasă comercianții fără clienți – Nu avem bani de salarii GALERIE FOTO
Impunerea certificatului verde la intrarea în centrele comerciale are un efect devastator asupra galeriei comerciale din Botoșani Shopping Center. Unii directori și angajați din complexul de pe strada Sucevei se plâng că au rămas fără cea mai mare parte a clienților și că nu mai pot suporta nici măcar cheltuielile esențiale.
„Părintele actelor” din Primăria Botoșani la un pas de retragere din activitate, o doamnă i-ar putea lua locul
Este unul dintre cei mai longevivi și experimentați șefi din administrația publică botoșăneană.În spatele său se află o carieră de aproximativ 25 de ani în Primăria Botoșani.
Instituția publică din centrul orașului (ne)cunoscută publicului! Este UNICĂ în România și a fost construită după modelul Peugeot
În centrul orașului, prinsă parcă la mijlocul unor instituții publice cu adresabilitate extrem de mare, se află o unitate de stat care este unică în România.Nu este una dintre acele unități în care ușa să fie deschisă zilnic de sute de persoane și se adresează unui segment profesional mai restrâns, însă extrem de important pentru bunul mers al economiei locale și naționale.
Loading...
În pat cu dușmanul: Șoptică vs Federovici, Nechifor vs Andrei - PSD + PNL e... aproape dragoste la Botoșani
Din vară s-a tot zvonit că liberalii ar putea apela la voturile pesediștilor, însă doar prin culise s-a vorbit despre asta. Oficial, președintele țării a avut ani la rând o campanie agresivă împotriva PSD-ului. Iar președintele PNL, Florin Cîțu, declara pe 25 septembrie 2021: ”Eu nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie «Votaţi PSD!». Cum aş putea, când PSD rămâne cel mai mare duşman al PNL? Cât sunt eu preşedinte al PNL nu vom face alianţă cu PSD”.
Sînziana Secrieru se întoarce pe cai mari în PNL
În 2016 din cauza modului în care au fost făcute listele pentru alegerile locale, Sînziana Secrieru se retrăgea din primele rânduri ale PNL Botoșani pentru a rămâne pentru o perioadă de 5 ani, în linia a doua.Până pe 5 noiembrie 2021.
COȘMAR în județ, drumurile sunt în șantier, circulația e un chin - STADIUL anunțat de constructori pe drumul strategic – GALERIE FOTO & VIDEO
O deplasare către o comună a județului Botoșani care în trecut, chiar în condițiile proaste ale carosabilului, era făcută într-un interval de 60 de minute, acum aproape că s-a triplat ca timp.Iar un astfel de exemplu poate fi distanța dintre municipiul reședință și comuna Hlipiceni, cei aproape 50 de kilometri fiind parcurși în aproape trei ore.
Trei sferturi dintre medicii de la „Mavromati” s-au imunizat, mai sunt unii care nu cred în virus și vaccin: Este o rușine
A trecut aproape un an de la debutul campaniei de vaccinare și tot mai mulți medici încep să se vaccineze. 
Bătaie pe posturile de directori la colegiile și liceele cele mai bune din Botoșani, avalanșă de candidați la ”Eminescu”, ”Laurian” și nu numai
Concursurile pentru ocuparea funcțiilor vacante de director și director adjunct în unitățile de învățământ din județul Botoșani intră în scurt timp în etapa cu numărul 2. Concurența este una acerbă, existând licee unde pentru două posturi sunt depuse în total nouă candidaturi.
Loading...
Muncă în disperare pentru terminarea lucrărilor la Unitatea de Urgențe și salvarea cât mai multor oameni: Facem tot posibilul - VIDEO & GALERIE FOTO în PREMIERĂ
Cea mai importantă unitate de urgență funcționează în prezent într-un spațiu improvizat, la limita de avarie.Vechiul sediu se află în plin proces de modernizare, iar firma care realizează lucrările este pe cale să dărâme un record al investițiilor de la Botoșani.
Dispare un partid de la Botoșani! Va fi absorbit de noua „împărăție a dezamăgiților”: Eu nu-i recunosc, prea mult haos, prea multă dezamăgire, prea multă...
După noua formațiune politică a lui Liviu Dragnea care coagulează în jurul lui social democrați-nemulțumiți, vine și replica „Dreptei”.Ludovic Orban strânge și el în jurul său liberali care nu mai rezonează cu politica dusă de actualul Partid Național Liberal.
Un botoșănean a primit un computer de 1.000 de euro cu ecranul crăpat după o comandă online - FOTOGALERIE
Achizițiile pe internet, practicate în România la o scară tot mai largă, continuă să fie pline de capcane. A simțit-o pe propria piele și administratorul unei firme din Botoșani.
PUSTIU la mall după introducerea certificatului verde, bate vântul prin magazine și la food court – GALERIE FOTO
Cel mai mare complex comercial din Botoșani continuă să fie afectat de restricțiile impuse de autoritățile centrale.
Când viața bate... visul: Mirel Manea între Que sera, sera și Corul Sclavilor la Monte Carlo, de la primarul de Monaco la ”Bio de Botoșani” – VIDEO & GALERIE FOTO
”Sclipirea mea a fost că trompeta poate exprima mult mai mult printr-un mesaj, prin sunet, care sunetul înseamnă cuvânt, înseamnă inimă, înseamnă suflet”. Cuvintele de mai sus aparțin lui Mirel Manea și au fost rostite în 2014, la lansarea „Gentleman Trumpet”, cel de-al doilea album al prim-trompetistului Filarmonicii de Stat George Enescu din Botoșani.
Botoșani DECIDE: Primarul întreabă botoșănenii - Împrumutăm sau nu 13 milioane de euro pentru tramvaie noi? - VIDEO
După amenințarea cu închiderea Primăriei pentru datoria uriașă cauzată de falimentara Termica, actualul edil-șef se află în fața unui nou impas decizional pe fondul unei nevoi generale a comunității. Continuarea proiectului european pentru reabilitarea infracturii pentru transportul cu tramvaiul este pusă la acest moment sub semnul întrebării.
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În programul de Guvernare am zis că în 120 de zile o să anunțăm calendarul pentru pensii. Nu mi-am permis să dau speranțe pe care nu pot să le îndeplinesc. Acei 200 de lei se vor acorda. Acel sprijin pentru pensiile mici, de ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9491 lei
USD
Dolarul SUA
4.3869 lei
CHF
Francul elveţian
4.7398 lei
GBP
Lira sterlină
5.8407 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8469 lei
XAU
Gramul de aur
255.1246 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3444 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1289 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4377 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1929 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
9.6 o C
Dorohoi
9.7 o C
Bucecea
8.9 o C
Darabani
7.2 o C
Saveni
10.1 o C
Ştefăneşti
5.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.