Știrea zilei
PREMIERĂ în Poliție la Botoșani: Câine de urmăriri speciale adus de la Sibiu! Ploaie de infracțiuni asupra copiilor: Te cam strânge în spate

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani a achiziționat recent un câine de urmăriri în mediul natural, o premieră pentru poliția botoșăneană. Este dresat special pentru a acționa mai ales în cazuri de dispariție, cea mai mare atenție fiindu-le acordată categoriilor vulnerabile, în special copii sau vârstnici. Este primul câine de căutare - salvare, pe țară, și se află la Botoșani. 

În ultimii doi ani de zile, la Botoșani au fost dați dispăruți 311 copii, dintre care 97 sub pragul de 15 ani. Toți au fost găsiți și nu s-au înregistrat situații ieșite din comun precum răpiri, sechestrări sau omoruri.

 

„Toate aceste cazuri înregistrate în perioada analizată au fost clarificate. S-au dat și urmărire națională și internațională, este clarificată situația lor. În acest moment la IPJ Botoșani avem 40 de persoane dispărute, dar nicio persoană minoră”,

Eduard Ilașcu, inspector șef adjunct IPJ Botoșani

 

 

Asta nu înseamnă însă că nu au existat abuzuri asupra copiilor, de la act sexual la violențe. Cifrele au fost făcute publice într-o ședință a Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP).

 

 

„Efectiv mă face să cred că noi involuăm ca și nație, când vezi act sexual cu un minor, 39 la număr, stai așa un pic și te cam strânge în spate. Loviri și alte violențe asupra minorului sunt 203, iar mi se pare o cifră extrem de îngrijorătoare. Este o situație care trebuie abordată serios de fiecare instituție care are competențe pe această zonă. Trebuie să facem lucruri, nu să rămână totul la nivel declarativ. Noi pregătim materiale și facem rapoarte frumoase dar lucrurile se întâmplă în continuare”,

Daniela Lozneanu, subprefectul județului Botoșani

 

Prezent la ședință a fost șeful serviciului criminalistic, Marius Crihan care a vorbit despre activitățile din teren din ultimii ani de zile, mai ales când este semnalată dispariția unui copil.

 

Mai ales că din spectrul traficului de persoane, cele mai alarmante sunt cazurile de dispariție a minorilor.

 

 

„Sunt acele dispariții care au acel caracter alarmant, respectiv minori sub 14 ani, persoane bolnave psihic, persoane foarte în vârstă care se dezorientează foarte ușor în teren. Dacă activitățile nu sunt organizate cu celeritate, din păcate, deznodământul de cele mai multe ori este tragic”,

cms șef Marius Crihan șeful serviciului criminalistic

 

Cel mai important aspect în demararea unei anchete este activitatea de cercetare la fața locului, prin protejarea locului faptei de către primul polițist sau primele persoane care ajung la eveniment. Locul faptei trebuie să fie delimitat pentru folosirea câinelui de prelucrare a urmelor.  

 

 

 

 

„Vă informez că la nivelul IPJ Botoșani a fost preluat de la Centrul Chinologic Sibiu un câine care acum are 7 luni. Este vorba despre un ciobănesc belgian Mailinois, este un câine de căutare în mediu natural, primul câine pe care îl are IPJ Botoșani. Diferența între acest gen de căutare în mediu natural și câinele de prelucrare a urmelor odorologice pe care noi criminaliștii îi folosim la fața locului, este că primul se deplasează singur, fără a fi însoțit îndeaproape de către conductorul său”,

cms șef Marius Crihan șeful serviciului criminalistic

 

 

IPJ Botoșani a avut și în trecut câini de prelucrare urme însă în cazul de față, ”agentul canin” pe nume Zeus este la un nivel superior. La acest moment se află în predresaj, anul viitor fiind programat pentru cursurile de dresaj. 

 

 

„Avantajul cel mai mare este că acest câine poate pătrunde în niște spații și zone absolut inaccesibile la prima vedere persoanelor, respectiv tot felul de stufărișuri. Modul în care se manifestă la identificarea persoanelor este un lătrat foarte puternic iar mai apoi urmează intervenția colegilor din zona de căutare”,

cms șef Marius Crihan șeful serviciului criminalisti

 

La IPJ Botoșani se află și femela Mara, rasa ciobănesc german, în vârstă de 2 ani care este calificată pe urme miros uman și dispariție persoane. A terminat cursurile în luna iulie a acestui an cu nota 9,42. Mara este ținută în lesă când se află în misiune și semnalizează prin poziția culcat, spre deosebire de Zeus care latră puternic. 

 

Mara poate fi folosită spre exemplu la un furt din locuință în sensul în care la locul producerii unui furt câinele preia particulele rămase la nivelul solului și ia urma infractorului sau infractorilor, după caz, pe baza acestor particule.

 

De ambii câini de la Inspectoratul de Poliție Botoșani se ocupă agent șef adjunct Bogdan Fedor, polițist în cadrul Serviciului Criminalistic și care are o relație frumoasă cu patrupedele. 

 

loading...
Demonstrații cu tehnica din dotare și câinii de serviciu la Ziua Porților Deschise ale Jandarmeriei Botoşani – FOTOGALERIE
Un tânăr din Botoşani antrenează câini ca să depisteze bani, droguri şi explozibil  - FOTOGALERIE

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Fetiță de 9 ani, fără centură, moartă în mașină! Mama ei la volan a supraviețuit, în urmă au rămas pete de sânge și rucsăcelul roz – GALERIE FOTO
În urmă cu câteva zile, Ana, o asistentă SMURD a fost nefericita martoră la decesul unei fetițe găsită în stop cardio-respirator, la un accident rutier. Copila nu era prinsă în centură de siguranță. Părinții ei, da. A murit la spital.
DELAPIDARE la o sală de jocuri de noroc din Botoșani, angajată condamnată la închisoare
O tânără din Botoșani a fost anchetată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătorie, iar mai apoi trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare.
SCANDAL în club: Un șofer s-a trezit cu anvelopa tăiată din greșeală, vizat ar fi fost patronul
O seară de distracție s-a terminat cu un dosar penal pentru un petrecăreț și cu un proces început de ani buni pe rolul Judecătoriei Botoșani.
Un botoșănean care a condus beat și fără permis judecat în proces: Și-a DISTRUS viața, cere iertare de la judecători
Pe 20 martie anul acesta Alin P. din municipiul Botoșani s-a urcat în mașina sa personală care era parcată undeva în zona Pieței Centrale pentru a o muta în alt loc. Era beat și nici nu obținuse încă permisul de conducere, deși făcuse cu un instructor aproximativ 30 de ore de șofat. A lovit o altă mașină parcată regulamentar.
REPORTAJ în elicopterul MAI care a survolat Botoșaniul, orașul așa cum poate nu o să îl vezi niciodată – GALERIE FOTO & VIDEO
Un elicopter ce aparține Unității Speciale de Aviație Iași din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a survolat Botoșaniul în prima parte a zilei de miercuri, 11 septembrie 2019. Este un model MI – 17, construit în 1998 și cu o durată de viață de 40 de ani. A fost construit de ruși, iar salvatorii români încă se folosesc de acest aparat de zbor, pentru tot felul de misiuni dificile.
JUDEȚUL în care o femeie naște 6 copii într-o casă cu găuri în loc de geamuri! Botoșănenii DONEAZĂ bani și mâncare... dar ce face STATUL? – GALERIE FOTO
Fotografiile postate în mediul online cu familia din localitatea Gorbănești, din județul Botoșani, au șocat și revoltat deopotrivă mulți oameni. Daniel Câșlariu, reprezentantul Grupului Civic, a aflat despre situația acestei familii și a mers la locul care se presupune că ar fi căminul în care cresc cei șase copii.
Un preot și soția sa profesor au amenajat pe cheltuiala lor o grădiniță unde copiii sunt primiți gratuit: Dacă vrem ca neamul să dăinuie... – GALERIE FOTO
Dacă la Liceul Pedagogic, pe 9 septembrie clopoțelul a sunat pentru a suta oară, la celălalt capăt al orașului clinchetul său s-a auzit pentru prima oară. Și nu la un liceu sau la o școală, ci la o grădiniță.
SCANDAL național la început de an școlar cu slujbele religioase, cadrele didactice chemate la Poliție
Noul an școlar care debutează pe 9 septembrie 2019 este deschis cu o serie de controverse pe marginea ceremoniilor religioase, dar și a unor declarații la Poliție pe care ar trebui să le dea profesorii și învățătorii. Exceptând acest aspecte, la Botoșani lucrurile sunt gata să intre în făgașul normal.
Vechiul sediu al RAR-ului ras de pe fața pământului pentru o investiție privată uriașă care va schimba circulația în Calea Națională – GALERIE FOTO
Fostul sediu al Registrului Auto Român din bulevardul Mihai Eminescu a devenit o amintire în cel mai propriu sens al cuvântului. Halele care câțiva ani au găzduit una dintre cele mai aglomerate instituții din Botoșani au fost dărâmate în doar câteva zile.
Salvamarul care a intervenit în ziua înecului de la Cornișa a fost internat la Psihiatrie – DETALIILE anchetei DSPSA
Bărbatul care lucrează ca salvamar în Parcul de agrement turistic și sportiv Cornișa a suferit o traumă în urma tragediei care a avut loc pe data de 27 august la piscina exterioară, când Sorin Ciolac a murit înecat.
Ca-n comunism! Încă o societate de transport din Botoșani își bate joc de călători, oamenii s-au călcat în picioare – FOTOGALERIE
Cazul botoșănenilor care veneau de pe litoral și au rămas blocați la Brăila timp de șase ore este repetat, în alte circumstanțe dar în același ton de bătaie de joc, de alt transportator.
Botoșăneni MORȚI sau expulzați din alte țări și trimiși cu forța acasă
Într-o țară tot mai dezbinată unde traiul devine din ce în ce mai greu, românii și în speță botoșănenii aleg calea străinătății. Pleacă pentru o viață mai bună, pentru a le oferi copiilor tot ceea ce au nevoie.
Nopțile însângerate la Botoșani – COINCIDENȚĂ fatidică repetată în apropierea unei sărbători, cu morți tineri
Ultimii ani la Botoșani în apropierea sărbătorilor pascale, pe lângă credința generală care-i unește pe creștini și obiceiurile specifice acestei importante date din calendarul ortodox, au însemnat și o repetiție de accidente tragice și inexplicabile.
„Cazul Caracal” la Botoșani, Poliția a intrat în ALERTĂ după un apel la 112: Bună, sunt Luiza, sunt răpită…
După desfășurarea în detaliu la toate televiziunile naționale a cazului Caracal, polițiștii botoșăneni s-au regăsit, în două rânduri, față în față cu o situație similară celei în care s-a aflat Alexandra Măceșanu. Și au simțit iureșul prin care, în timp record și cu toate privirile ațintite asupra instituției, au trebuit să localizeze telefoanele de pe care s-au efectuat apelurile pentru identificarea fetelor care strigau după ajutor.
Loading...
Businessul anului: Sală de nunți cu piscină și spații de recreere construită la marginea orașului, restaurantele nu mai fac față valului de petreceri
O altă afacere care nu are cum să dea greș la Botoșani este aceea de a oferi un spațiu, mirific dacă se poate, tinerilor care decid să se căsătorească și caută locul perfect pentru petrecerea de nuntă.
Magazinele săracilor „cu produse din trecut, pentru viitor” au EXPLODAT la Botoșani, au apărut și la sate
Există și afaceri care prosperă la Botoșani. Spre exemplu, micii antreprenori par se orienteze tot mai mult spre magazinele second-hand.
Botoșăneancă CHINUITĂ de boală în casă, NU este primită de niciun spital din Botoșani, se caută ajutor la Suceava – FOTO ȘOCANTE
O femeie din Botoșani îndură zilnic dureri crunte cauzate de un ulcer varicos cumulat cu o infecție dobândită într-un spital de stat.
Sute de botoșăneni au ocupat centrul orașului: Vedeţi numai aici câţi au venit. Ar fi o bucurie mare să îi vedem şi la... - FOTO&VIDEO
Patru zile de sărbătoare pentru melomanii din Botoşani, care au ieşit cu sutele pentru a se bucura de acordurile simfonice pe care Orchestra Filarmonicii şi invitaţii ei le-au rostogolit cu generozitate nu doar în centrul oraşului, ci şi în noul amfiteatru al municipalităţii, cel de la Cornişa.
Șeful unei instituții a interzis angajatelor decolteurile & fustele cu fermoar și cele scurte, bărbații nu au voie cu pălărie
Proaspăt numit șef la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), Miron-Horia Constantinescu - nepotul lui Miron Constantinescu, unul dintre liderii politici care au contribuit la instaurarea comunismului în România - s-a gândit să reglementeze ținuta angajaților.
Un fel de 4 și ceva data asta! Consiliera PSD care a picat de două ori la Prefectură, respinsă și după contestații
Nici după al doilea eșec înregistrat în tentativa de a se angaja la Prefectura Botoșani, consilierul județean Andreea Andrei nu a renunțat la ideea de a deveni funcționar public în cadrul acestei instituții.
kurtmann.ro%20
Sondaj
Ați fost în vacanță pe timpul verii ce tocmai s-a încheiat?
Da
Doar un weekend
Nu
Declaraţia zilei
”Se presupune că este o suspiciune și atunci cercetează ceilalți care au competențe mai mari decât noi. Eu vreau să văd dacă fac plățile, dacă în dosarul de solicitare a subvenției nu sunt anumite nereguli. Este o măsur ...
Loading...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7491 lei
USD
Dolarul SUA
4.3248 lei
CHF
Francul elveţian
4.3658 lei
GBP
Lira sterlină
5.3826 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0236 lei
XAU
Gramul de aur
211.1723 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2440 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4178 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9291 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2525 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1833 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6361 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.