Știrea zilei
Preotul care merge în spital la orice oră din zi și din noapte și aduce speranță bolnavilor: Nu ai cum să nu empatizezi

Luna aceasta se împlinesc patru ani de când preotul Cristian Buhaciuc vindecă sufletele botoșănenilor internați la Spitalul Județean „Mavromati”. Preotul spovedește și împărtășește bolnavii, săvârșește rugăciuni la orice oră.

 

„Doctorul de suflete” de la Mavromati

 

Cristian Buhaciuc este preot de caritate la Blocul Central de pe strada Marchian, dar și la Secția de Boli Infecțioase. În toți acești ani a văzut multă suferință, pacienți care au decedat imediat după ce i-a împărtășit, alții care și-au revenit.

 

"Trebuie să știm în primul rând că în spital este o altă lume. Nici eu nu am știut lucrul ăsta. Când am ajuns aici am înțeles că este o altă lume, cei care trecem pe lângă gard (n.r. pe lângă spital) pe de o parte cu o înghețată în mână și cu o cafea vedem lucrurile într-un fel, cei care sunt în spital văd lucrurile altfel. Este o lume a suferinței, o lume a empatiei. Nu ai cum să nu empatizezi. Două săptămâni la început, când am venit, aveam durerile fizice ale celor cu care vorbeam ziua. În fiecare seară mergeam încărcat acasă, apoi m-am obișnuit cumva, dar e un impact foarte puternic”,

Cristian Buhaciuc, preot misionar Spitalul Județean Mavromati.

 

La spital ne dăm seama de neputința noastră

 

De-a lungul timpului, au fost mulți pacienți care l-au marcat.

 

"Sunt interesante revenirile acestea din moarte, cei care sunt în comă și nu le dă nimeni nicio șansă."

Cristian Buhaciuc, preot misionar Spitalul Județean Mavromati.

 

 

Preotul misionar a susținut că în spital ne descoperim pe noi înșine. Și că, dacă am trece o clipă prin spital, pentru câteva zile ca pacienți, am vedea lumea altfel.

 

"De obicei când ajungem la spital ne dăm seama de neputința noastră. Ne dăm seama cât suntem de mici de fapt. Când ajungem pe patul de spital ne dăm seama că nu putem să mai mâncăm singuri, că nu putem să mergem la baie singuri, că nu putem să ne ridicăm din pat, noi care spuneam și făceam, spuneam chiar și altora ce să facă și cum să facă. Eu cel puțin, când ies de la Oncologie, spre exemplu, nu mai am nicio problemă. În momentul când ai fost acolo și ai stat de vorbă cu ei și i-ai spovedit, împărtășit, când ai ieșit de acolo tu nu mai ai nicio problemă și oricât de mare ar fi problema ta, ea de fapt nu este"

Cristian Buhaciuc, preot misionar Spitalul Județean Mavromati.

 

 

 

Solicitări la orice oră

 

Este chemat să împărtășească pacienți pe secții la orice oră, chiar și de Crăciun sau Revelion. Încearcă să ajungă cât mai repede la ei. De regulă, se prezintă la spital în 10 -15 minute, însă de fiecare dată se gândește că aceste minute pot fi ultimele pentru bolnavii internați.

 

"Preotul de spital este cumva angajat ca la SMURD, adică am solicitări la 1 noaptea. Aici în spital este o perioadă de post continuu. Nu am întâlnit necredincioși în spital, deși am întâlnit și primari și personalități din Botoșani și din alte părți. Însă nu există necredință. Nu am întâlnit pe nimeni care să nu dorească o rugăciune.

 

Nu am întâlnit bolnavi, care poate altădată erau reticenți, să nu dorească să se împărtășească. Ceea ce înseamnă că boala este de folos, boala este un pedagog în primul rând, permanent ne arată nouă și celor din jur cine suntem, ne arată cam cât putem, cam pe unde suntem, cam cât de buni suntem, ce lipsuri avem. Pacienții își dau seama până la urmă că suntem trup și suflet. Și că nu putem să tratăm unul și pe celălalt să-l lăsăm. De asta în fiecare spital există un preot."

Cristian Buhaciuc, preot misionar Spitalul Județean Mavromati.

 

De la mănuși până la halat

 

De la izbucnirea pandemiei, cele mai multe solicitări le are pentru pacienții internați la ATI. Din cauza situației epidemiologice, preotul este nevoit de fiecare dată, pe orice secție, să se echipeze cu mănuși, mască și vizieră, halat.

 

"Sunt solicitări foarte, foarte multe la Terapie Intensivă, de data aceasta și la cei care sunt infectați cu covid. Întotdeauna merg îmbrăcat, echipat și aproape în fiecare zi la secțiile acestea. Secția de Covid are o încărcătură anume, în saloanele acelea simți cumva, parcă fizic, când intri acolo simți o apăsare, simți durerea celorlalți. Este un lucru greu de descris”,

Cristian Buhaciuc, preot misionar Spitalul Județean Mavromati.

 

În această perioadă, preotul este printre puținele persoane care intră în spital. Și asta pentru că vizitele sunt în continuare interzise în unitățile medicale.

 

loading...
Preotul care a coborât din autocar și a intrat în curtea unor botoșăneni sărmani: Să facem împreună fapta cea bună  - FOTOGALERIE

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Ucraineni prinși la furat produse de primă necesitate, se îmbogățesc doar botoșănenii de pe urma lor - FOTO
Un grup ce cetățeni din Ucraina a atras atenția serviciului de pază din cadrul unui hipermarket din municipiul Botoșani. Una dintre femei avea în mâneca gecii mai multe produse de primă necesitate.
DUREROS: Șoferiță judecată la Botoșani pentru moartea în accident a fiicei de 9 ani
 Dosarul se află pe rolul instanței de la Judecătoria Botoșani, primul termen fiind stabilit pentru luna aprilie.
Prefectul a sesizat MAI-ul, sute de oameni stau în aceeași casă, primarul nu mai știe câți cetățeni are în acte: Nimeni nu-mi spune
Suspiciunea că în unele comunități populația a crescut în mod artificial a atras atenția autorităților. Prefectul Sorin Cornilă a solicitat o analiză amănunțită a acestor localități.
Blocurile sociale de la ANL Cișmea aproape gata, cetățenii din Centrul Istoric au prioritate: Nu putem risca viețile chiriașilorGALERIE FOTO
Ansamblul de locuințe sociale nou ridicate în zona ANL Cișmea este aproape de finalizare. Constructorul a reușit să realizeze finisajele exterioare, urmând ca în ultima etapă să se ocupe de intervențiile la interior.
”Cretinii de la Nova Apaserv”! Angajați de la ”Apă” dați pe mâna Poliției: încasau bani de la oameni „pe plicuri” și taxe care nu există
Serviciul de Control și Antifraudă din cadrul SC Nova Apaserv SA continuă să scoată la iveală cazuri în care compania este prejudiciată. Alte două situații au fost depistate în două comunități botoșănene, implicați fiind foști sau actuali angajați.
Scandal de weekend între vechii PNL-iști și foștii PDL-iști cu amenințări cu tribunalul: Blocați toată organizația / Vreți să ne dizolvați
Imensul scandal care avut la alegerile din cadrul organizației municipale a PNL Botoșani în vara anului 2021, soldat cu desemnarea unei noi conduceri, nu a liniștit deloc apele între liberali. Ba dimpotrivă, cum șefia filialei a fost câștigată de foștii PDL-iști, iar cea județeană de vechii PNL-iști, conflictul a continuat mocnit timp de aproape doi ani.
Adolescent de 17 ani violat toată noaptea în pădurea Rediu de un bărbat din Suceava
Un băiat din Botoșani a fost victima unei agresiuni sexuale care s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, 21 martie 2023.
Noul stadion va fi construit pe patru nivele, cu tribune acoperite, loje VIP, parcare subterană și supraterană și spații comerciale – DETALIILE făcute publice de primar – VIDEO
După schimbul dur de replici între Valeriu Iftime, președintele grupului ”Elsaco”, proprietarul FC Botoșani și primarul Cosmin Andrei, edilul șef a dorit să explice public ce demersuri a întreprins pentru ca Stadionul Municipal din Botoșani să aibă parte de lucrările de modernizare care au tot fost promise de-a lungul anilor.
Se pregătește un nou sens giratoriu într-o zonă extrem de aglomerată: Este o intersecție foarte complicată VIDEO & FOTOGALERIE
Primăria Botoșani are în plan anul acesta reînființarea sensului giratoriu de la Botoșani Shopping Center, în zona showroom-ului Darex Auto. Amenajarea acestuia face parte dintr-un proiect mai larg de refacere a străzii Sucevei.
Vicepreședintele Camerei Deputaților a venit special până la Botoșani pentru un spectacol al Filarmonicii – VIDEO & GALERIE FOTO
S-a întâmplat la spectacolul ”Zavaidoc simfonic” care a avut loc pe data de 3 martie la Botoșani. Între Ziua Îndrăgostiților, Dragobete, Mărțișor și Ziua Femeii, Filarmonica ”George Enescu” a organizat un concert dedicat cu precădere muzicii românești interbelice.
Fără surprize la concurs: Soția unui șef de la PSD, manager pe un salariu de aproape 14.000 de lei   
Susținerea proiectului de management a avut loc miercuri, iar comisia de concurs a făcut public rezultatul.
Șoferiță de 28 de ani cu două dosare penale după ce Poliția i-a returnat permisul „din greșeală”
Tânăra botoșăneancă susține că este victima unui abuz din partea polițiștilor din orașul în care trăiește.
Iris Simfonic & Felicia Filip au umplut cerul cu stele la Filarmonică: valuri de lumini și sute de oameni în picioare – VIDEO & GALERIE FOTO
După ceva peste cinci ani, Cristi Minculescu a revenit sâmbătă seară pe scena de la Botoșani. Împreună cu chitariștii Valter Popa și Doru Borobeică, dar și alături de soprana Felicia Filip și de orchestra simfonică a Filarmonicii au electrizat publicul care a reacționat pe măsură, creând o atmosferă de vis.  
Peste 70 de botoșăneni ABANDONAȚI pe patul de spital, familia nu-i mai vrea acasă: Este dureros! VIDEO
Este un fenomen care și-a făcut loc la Botoșani, în liniște fără să fie atins de lupa societății.Sunt oameni cărora le-a fost răpit dreptul de a se bucura de cei dragi, chiar de membrii propriilor familii.
Se demolează în Primăverii, minoritarii s-au apucat de cărat fier vechi: În loc de mașini, din fostele garaje au răsărit fotolii, haine, scaune și chiar un pom de Crăciun – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșaniul începe în sfârșit să intre în rândul orașelor civilizate din România care renunță la garajele construite pe domeniul public. Realizând că nu au încotro, cetățenii care locuiesc în strada Primăverii au început să și le dărâme singuri pentru a profita de oferta Primăriei și a obține un loc de parcare.
DEZVĂLUIRI din interior: Respect din partea medicilor doar în cabinetele private, mai puțin și în Spitalul Județean – VIDEO
Căror pacienți nu li s-a întâmplat oare să dea în spitalul de stat peste un medic morocănos, nervos, ursuz și care a devenit brusc amabil, binevoitor și ”cu vorbele la el” atunci când s-a apelat la serviciile sale, dar la o clinică privată?
Centrul pentru tineri cu cele mai moderne garsoniere, cu lacătul pe ușă de mai bine de jumătate de an – FOTOGALERIE
A fost inaugurat pe data de 17 august 2022 cu mare fast și cu O asistență atent aleasă. După încheierea festivismului, centrul a fost încuiat și așa a rămas până în prezent.
După 43 de ani, la Botoșani! Monument comemorativ pentru victimele celui mai tragic accident rutier din România inaugurat anul acesta – FOTOGALERIE
Totul a pornit de la un demers jurnalistic și de la o serie de contradicții cu privire la ce s-a petrecut cu adevărat în fatidica zi de 29 iunie 1980. Un articol a fost începutul pentru singura carte document despre această tragedie și ulterior a venit reacția autorităților pentru memoria zecilor de morți.
Întâlnire cu ușile închise într-un pub! Partidul care atrage politicienii „trădați” ia naștere (și) la Botoșani - FOTOGALERIE
În an preelectoral deja se fac planurile pentru cele patru runde de alegeri care se vor desfășura în provocatorul 2024.
Cetățenii de la marginea orașului au intrat peste primar, în birou: Mărești impozitul, dar ce-mi faci tu mie în curtea mea?! VIDEO&FOTO
Aproximativ 20 de persoane s-au deplasat joi dimineață la clădirea administrației publice locale pentru a cere explicații cu privire la condițiile din localitate.
Sa va dea Dumnezeu sanatate, parinte, sunteti un om deosebit, cu un suflet aparte, pe multi i-ati salvat, pt multi va rugati, in smerenie, multumim ca existati.
28 decembrie 2021, 15:53
Sondaj
Ar trebui Primăria Botoșani să demoleze garajele?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Din aceste situații reiese clar următorul aspect: și în 2022 Consiliul Județean Botoșani a fost de departe cel mai departe investitor din județ cu o sumă de 60 de milioane de euro. Vom continua pe aceeași cale și în acest an ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9491 lei
USD
Dolarul SUA
4.5463 lei
CHF
Francul elveţian
4.9573 lei
GBP
Lira sterlină
5.6256 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4100 lei
XAU
Gramul de aur
289.4390 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2471 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3000 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0446 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3557 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2103 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6645 lei
Vremea
astăzi
Botosani
16.0 o C
Dorohoi
15.1 o C
Bucecea
14.8 o C
Darabani
14.6 o C
Saveni
16.0 o C
Ştefăneşti
10.1 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.