Știrea zilei
Primăria Botoşani – încă un împrumut bancar uriaş
Municipalitatea botoşăneană pregăteşte accesarea unui nou credit bancar. Ar fi al patrulea împrumut pe care Primăria îl efectuează, după cele trei contractate deja la Raiffeisen Bank, OTP Bank şi Intesa Sanpaolo Bank. Banii ar urma să fie utilizaţi pentru asigurarea cotei de cofinanţare la unele programe europene care sunt deja în derulare sau care urmează a se declanşa.

Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de miercuri figurează un proiect de hotărâre pe aceasta temă, care vizează aprobarea iniţierii procedurilor contractării unei finanţări rambursabile interne. Valoarea este de 20 de milioane de lei, iar banii ar urma să fie destinaţi exclusiv investiţiilor. Proiectul nu are decât trei puncte: la primul se aprobă demararea procedurilor de efectuare a împrumuturilor, la al doilea se specifică faptul că banii vor fi utilizaţi pentru investiţii dintr-o anexă, iar la al treilea că primarul, prin serviciile de specialitate, va duce la îndeplinire prevederile acestei hotărâri. Trei sunt proiectele la care se doreşte folosirea banilor. Este vorba de Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Botoşani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice, unde se intenţionează repartizarea a 10 milioane de lei, Parcul Regional de Agrement Turistic şi Sportiv “Cornişa”, pentru care se are în vedere distribuirea a 5 milioane de lei şi Reabilitare şi Modernizare Străzi Urbane, pentru care se vizează alocarea a 5 milioane de lei.
Primăria ar rămâne, de fapt, tot numai cu două rate de plătit
Primăria Botoşani are deja contractate trei credite bancare, însă conducerea instituţiei dă asigurări că accesarea celui de-al patrulea nu va bloca nici într-un caz activitatea financiară. În primul dintre acestea, de 25 milioane de lei, la Raiffeisen Bank, s-au înapoiat deja 13,5 milioane, iar rata cu tot cu dobândă se ridică la circa 325.000 de lei pe lună. La al doilea credit, de 24,6 milioane de lei, la OTP Bank, s-au returnat 8,1 milioane de lei, iar rata cu dobândă este de circa 400.000 de lei. Din al treilea împrumut, de 30 milioane de lei, de la Intesa Sanpaolo Bank, s-au folosit deocamdată 22,3 milioane de lei şi nu s-a început încă returnarea, fiind încă în derulare perioada de graţie. Potrivit directorului economic al Primăriei, la împrumutul care se doreşte a fi efectuat se va impune o perioadă de graţie de doi ani, astfel încât plata lui să coincidă cu terminarea rambursării creditelor de la Raiffeisen şi OTP, iar municipalitatea să aibă de plătit tot numai doua rate, ca şi în prezent. “În momentul de faţă noi avem gradul de îndatorare de 12%, iar legea permite 30%. Cu acest împrumut abia ne ducem spre 18-19% grad de îndatorare”, ne-a explicat Valerian Sănduc (foto sus). Acest grad de îndatorare se calculează în funcţie de încasările din taxele şi impozitele locale şi din impozitul pe venit.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
ALTE INFORMAŢII DESPRE CREDITELE MUNICIPALITĂŢII:
 Creditele de la municipiu ne costă aproape 9 miliarde pe lună
 Sanpaolo Bank va acorda creditul de 10 milioane Primăriei

Lucrări pe drumul groazei DOAR înainte de alegeri, după s-a lăsat totul de izbeliște: Șeful județului dă vina pe vreme – FOTOGALERIE
Drumul care a scos sute de șoferi botoșăneni în stradă în luna aprilie 2019 arată în continuare într-o stare deplorabilă. Vorbim de acel drum strategic care cuprinde mai multe tronsoane. Așa cum s-a promis, s-a încercat să se intervină pe partea de întreținere, însă și aici lucrurile s-au împotmolit.
Tânără din Botoșani moartă împreună cu fiica sa într-un accident produs în Franța
Trei români au murit, iar alţi patru au fost grav răniţi, după ce maşina în care se aflau a intrat în coliziune cu un camion pe o autostradă din apropierea oraşului Novy-Chevrieres din Franţa, relatează presa franceză. Accidentul a avut loc pe 1 iunie și printre victime se regăsește și două botoșănence.
Monument istoric din Botoșani transformat în șezătoare de bețivi cu mucuri de țigară și pahare – GALERIE FOTO
Astăzi și la Botoșani se sărbătorește Ziua Eroilor, dar puțini sunt botoșănenii care trec pe lângă acest monument și își dau seama ce reprezintă pentru istoria noastră, a locuitorilor acestui județ. Dacă la alte astfel de monumente de câteva ori pe an sunt depuse coroane de flori de către oficialități, iar altele sunt expuse în zone circulate ale orașului, în cazul de față, construcția din piatră este sprijin pentru bețivii Centrului Istoric.
Hotel cu parcări și spații comerciale în bulevardul Mihai Eminescu, în dezbatere publică la Primărie - GALERIE FOTO
Un nou proiect imobiliar se află în etapa de pregătire, documentația necesară fiind în dezbatere publică la Primăria Botoșani.
POVESTEA fetei născută la 900 grame și FĂRĂ șanse de supraviețuire, ajunsă olimpică cu media 10 pe linie – FOTOGALERIE
Oana Silivăstru este o adolescentă plină de vise și o elevă eminentă. În spatele unui zâmbet frumos se află însă o poveste extrem de dureroasă.
Au început lucrările la unul dintre cele mai mari supermarket-uri din Botoșani, clădire uriașă demolată, furnicar de oameni pe șantier - FOTO
După aproape un an de zile de la discuțiile privitoare la construirea unui nou magazin Lidl la Botoșani a fost deschis și șantierul efectiv. O firmă din Iași lucrează în aceste momente pe terenul amplasat lângă ISU Botoșani unde se află clădirea Simcos.
UNICAT: Un tânăr de la PSD o face pe-a directorul la o instituție FĂRĂ să fi fost numit în funcție - DOCUMENT
În data de 7 mai 2019 tânărul Andrei Beilic, declara pentru Botoșăneanul, oficial, că a preluat prin detașare atribuțiile de conducere al Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Botoșani.
Profesori și elevi, practică de peste un milion în Europa. La Botoșani nu este teren și nici firme nu prea sunt - FOTOGALERIE
”Optimizarea instruirii practice în context european”, acesta este titlul unui proiect european care poate schimba mentalitatea și atitudinea profesorilor și elevilor de la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Flămânzi.
Suntem din altă lume! Botoșani, pe primul loc în țară cu NU la referendum, avem cei mai mulți votanți care vor grațierea corupților
Asemeni votului de la alegerile europarlamentare și la referendum Botoșanii par să nu facă parte din România. Dacă la noi câștigă PSD, în timp ce în țară învinge PNL, la plebiscit suntem campionii votului împotrivă.
Facturi plătite de Direcția Județeană de Drumuri a CJ-ului pentru lucrări neexecutate în realitate, la o investiție marca PSDragnea
Două firme, una din Iași și alta din Buzău, care au participat la licitația pentru „reabilitarea podului metalic cu grinzi principale cu zăbrele pe DJ 292 peste râul Jijia, în localitatea Broscăuți”, au încasat facturi pentru lucrări care nu au fost executate și în realitate.
Noaptea cea mai grea la PSD Botoșani: Politicienii Puterii în poate cea mai neagră agonie, șefa lăsată cam singură, s-a pronunțat cuvântul „demisie”
O înfrângere la alegerile europarlamentare era de neconceput, cel puțin în interiorul PSD Botoșani. Numeroasele semnale că social-democrații vor pierde au fost puse pe seama ”haștagiștilor”, ”rezistenților” și nu s-a ținut cont de ele. Anti-pesediștii au fost clar, subestimați de PSD-iștii botoșăneni. Iar scrutinul a reprezentat o palma dată de popor unui partid condus de un lider care-și pierduse controlul.
REZULTATE EUROPARLAMENTARE: PNL câștigă în România, PSD victorie ”scurtă” la Botoșani
PNL câștigă alegerile europarlamentare la nivel național și termină pe locul al doilea în județul nostru, aceasta este concluzia principală după numărarea voturilor a aproape 95% din secțiile existente în România și, cu două excEpții, a tuturor din Botoșani.
Botoșaniul VOTEAZĂ! Zeci de mii de oameni așteptați la scrutin dublu, REZULTATELE transmise în timp real, sute de polițiști și jandarmi la datorie
367.298 de botoșăneni așteptați la urne. Secțiile de votare din județul Botoșani, 425 la număr sunt deschise în intervalul orar 7:00 – 21:00. Aceștia vot vota reprezentanții României în Parlamentul European și, după caz, referendumul pe justiție. Acestea sunt principalele coordonate ale zilei de astăzi.
POVESTE de film: Un botoșănean se luptă să facă acte la doi copii, mama luată de Interpol, un micuț are certificat de naștere valabil… 2 ani – FOTO
Transpirat din cauza efortului, cu o pungă plină cu tot felul de acte amestecate și traduse în limbile română și italiană, un botoșănean de 42 de ani a ajuns pe holurile Primăriei Botoșani pentru a intra în audiență la viceprimarul Cosmin Andrei.
TRAGEDIA auto de la Orășeni Deal: Moment CHEIE în proces, tot dosarul trimis la București
Au trecut aproape patru ani de la groaznicul accident rutier în care doi tineri părinți au murit și au lăsat în urmă doi copii orfani. Patru ani în care familia a așteptat ca justiția să facă dreptate, iar vinovatul de acest accident, dacă există, să fie tras la răspundere. 
Poveștile nespuse de la festival: Vestiarul buclucaș, meciurile dintre doi artiști uriași, dansatoarele din Ucraina și cheful celor patru fete – VIDEO & GALERIE FOTO
Unul dintre vestiarele de la Cornișa Aquapark & Sports Cornișa s-a transformat pe perioada festivalului într-una dintre cele mai importante încăperi din Botoșani. Și aceasta pentru că acolo și-au pregătit artiștii aparițiile în fața publicului.
Hai sus, Botoșani! Zilele Orașului s-au terminat cu mii de luminițe și mii de oameni sărind în miez de noapte la Cornișa – VIDEO & GALERIE FOTO
Zilele Orașului Botoșani s-au încheiat apoteotic, după miezul nopții, la concertul susținut de Voltaj. Trupa condusă de Călin Goia a reușit să implice publicul în recital mai mult decât orice alt artist prezent la festival, fie el din România sau din străinătate.
SURPRIZA de la inaugurarea Cornișa!!! Nana s-a îndrăgostit la Botoșani și a refuzat să mai plece la aeroport
Rapperul german de origine ghaneză este stabilit în prezent în Germania și ar fi trebuit să părăsească orașul în cursul amiezii de sâmbătă, 18 mai 2019.
Cornișa a dat pe din afară din prima seară, de la mașini și terase până la scena cu artiști internaționali, lasere și artificii înălțate spre cer în miez de noapte – VIDEO & GALERIE FOTO
Prima seară a manifestărilor din cadrul Zilelor Orașului Botoșani, care coincid în acest an cu inaugurarea Cornișa Aquapark & Sports, au adus probabil cel mai mare număr de participanți de la sărbătorirea acestora din urmă cu mai bine de două decenii.
Explozie impresionantă de sunet și lumină la avanpremiera de la Cornișa, a fost club în aer liber noaptea trecută – VIDEO & GALERIE FOTO
Organizatorii Zilelor Orașului, care în acest an coincid cu inaugurarea Parcului Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa, au efectuat joi seară probele finale la instalațiile de sunet și lumini. Iar ceea ce a ieșit a fost de-a dreptul impresionant.
D-le Coroi ai mostenit partea proasta ai lui coroi, ierau si in gasca lui Coroi oameni lacomi dar acestia sunt nesatui, probabil si tu ai acumulat destul incat sa-ti permiti plimbari prin Aqua-parc
29 noiembrie 2011, 19:47
Stimabile ,,coroi,, sunt de acord cu tine ce anumite investitii ce s-au facut in Botosani trebuiau facute de mult, dar acu in perioada de criza cred ca ar trebui sa aplicam proverbul ,,Nu te intinde mai mult decit iti permite plapuma,, nu vad chiar necesar in an e criza investitia Aqua parc. Stii foarte bine ca aceasta mare investitie se face cu ,,dedicatie,, asa cum s-au facut reparatii la parcare prefectura, pietonal Unirii, parcarea subterna piata, etc! Asa ca ar trebui sa mai taci ca iti cam miroase gurita!
29 noiembrie 2011, 17:13
dragii mei toate acestea trebueau facute cel putin cu 10 ani in urma plus infrastructuradar in acea perioada erau multi baroni saraci si cinstiti si ca parinte prefer parcuri decit sa se faca magazine de etnobotanice mergeti la ARINIS GURA HUMORULUI si dupa aceea va dati cu parerea hai pa
29 noiembrie 2011, 15:04
Flutur face imprumuturi sa zica cetatenii ca a facut ceva si mai merita un mandat, oameni buni acest om nu se gandeste cum vom da banii ci cum sa castige alegerile din 2012. De ce nu imprumuta bani sa creeze locuri demunca sa avem bunastare si apoi parcuri de agrement.
29 noiembrie 2011, 13:51
Iar bani la termoficare? Pentru cine se face reabilitarea? Cand se termina nu va avea cine sa beneficieze.
29 noiembrie 2011, 12:50
Nu primaria va returna cei 80 milioane roni( aprox 19 mil euro) ci noi cetattenii contribuabili. Cu noul credit si altele ce vor fi accesate vor indatora oamenii astia municipalitatea pe zeci si zeci de ani... bine ar fi ca acesti bani sa fie luati pt invstitii adevarate, cele ce au un randament su macar sa acopere anumite nevoi si utilitati cu caracter social.Ni se spune de exemplu ca se intentioneza sa se investeasca 100 de miliarde in Parcul Cornisa. Acolo va fi cu siguranta jaf pe banul public. Sunt destui asa-zise societati de constructii ( in fapt incompetenti condusi de escroci patentati psi pe capatuire vesnica ) care se vor bate sa construiasca parcul , sa incaseze miliarde pe manopera...Oricum, ii meritam pe profesionisti de-al de ghiorhita.
29 noiembrie 2011, 11:59
Astia ne inglodeaza in datorii. Ce ne trebuie noua parc de agrement la cornisa strazi asfaltate in fiecare an datorate lucrarilor de proasta calitate si lucrari la termica cind cam 500 de familii se debranceaza anual. Hotie pe fata
29 noiembrie 2011, 08:28
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Sondaj
Vă permiteți să plecați vara aceasta în vacanță?
Da, în străinătate
Da, în țară
Doar un weekend
Nu
Declaraţia zilei
”Ultima imagine pe care le-am pus-o domnilor de la FMI în prezentare a fost cu estimările lor de creștere economică pe ultimii ani și realitatea economică din România, ceea ce s-a întâmplat. Nu prea au avut răspuns domnii. S-a ...
astratex.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.7228 lei
USD
Dolarul SUA
4.1899 lei
CHF
Francul elveţian
4.2095 lei
GBP
Lira sterlină
5.3006 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8726 lei
XAU
Gramul de aur
182.3449 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2301 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4679 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8912 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1421 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1848 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6325 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.