Știrea zilei
Primăria Botoşani – încă un împrumut bancar uriaş
Municipalitatea botoşăneană pregăteşte accesarea unui nou credit bancar. Ar fi al patrulea împrumut pe care Primăria îl efectuează, după cele trei contractate deja la Raiffeisen Bank, OTP Bank şi Intesa Sanpaolo Bank. Banii ar urma să fie utilizaţi pentru asigurarea cotei de cofinanţare la unele programe europene care sunt deja în derulare sau care urmează a se declanşa.

Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de miercuri figurează un proiect de hotărâre pe aceasta temă, care vizează aprobarea iniţierii procedurilor contractării unei finanţări rambursabile interne. Valoarea este de 20 de milioane de lei, iar banii ar urma să fie destinaţi exclusiv investiţiilor. Proiectul nu are decât trei puncte: la primul se aprobă demararea procedurilor de efectuare a împrumuturilor, la al doilea se specifică faptul că banii vor fi utilizaţi pentru investiţii dintr-o anexă, iar la al treilea că primarul, prin serviciile de specialitate, va duce la îndeplinire prevederile acestei hotărâri. Trei sunt proiectele la care se doreşte folosirea banilor. Este vorba de Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Botoşani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice, unde se intenţionează repartizarea a 10 milioane de lei, Parcul Regional de Agrement Turistic şi Sportiv “Cornişa”, pentru care se are în vedere distribuirea a 5 milioane de lei şi Reabilitare şi Modernizare Străzi Urbane, pentru care se vizează alocarea a 5 milioane de lei.
Primăria ar rămâne, de fapt, tot numai cu două rate de plătit
Primăria Botoşani are deja contractate trei credite bancare, însă conducerea instituţiei dă asigurări că accesarea celui de-al patrulea nu va bloca nici într-un caz activitatea financiară. În primul dintre acestea, de 25 milioane de lei, la Raiffeisen Bank, s-au înapoiat deja 13,5 milioane, iar rata cu tot cu dobândă se ridică la circa 325.000 de lei pe lună. La al doilea credit, de 24,6 milioane de lei, la OTP Bank, s-au returnat 8,1 milioane de lei, iar rata cu dobândă este de circa 400.000 de lei. Din al treilea împrumut, de 30 milioane de lei, de la Intesa Sanpaolo Bank, s-au folosit deocamdată 22,3 milioane de lei şi nu s-a început încă returnarea, fiind încă în derulare perioada de graţie. Potrivit directorului economic al Primăriei, la împrumutul care se doreşte a fi efectuat se va impune o perioadă de graţie de doi ani, astfel încât plata lui să coincidă cu terminarea rambursării creditelor de la Raiffeisen şi OTP, iar municipalitatea să aibă de plătit tot numai doua rate, ca şi în prezent. “În momentul de faţă noi avem gradul de îndatorare de 12%, iar legea permite 30%. Cu acest împrumut abia ne ducem spre 18-19% grad de îndatorare”, ne-a explicat Valerian Sănduc (foto sus). Acest grad de îndatorare se calculează în funcţie de încasările din taxele şi impozitele locale şi din impozitul pe venit.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
ALTE INFORMAŢII DESPRE CREDITELE MUNICIPALITĂŢII:
 Creditele de la municipiu ne costă aproape 9 miliarde pe lună
 Sanpaolo Bank va acorda creditul de 10 milioane Primăriei

REZULTATE BOTOȘANI: PSD, izbândă cu mari emoții în județ, PNL câștigă municipiul reședință, surpriză colosală pe 3
Social-democrații botoșăneni reușesc să câștige alegerile prezidențiale la nivel județean în ciuda celui mai slab scor din istorie obținut de candidatul PSD la nivel național.
Curentul a picat în oraș când se făcea recepția buletinelor de vot pentru alegerile prezidențiale: Absolut suspect
Stingerea pentru câteva secunde a instalației de nocturnă de la finalul primei reprize dintre FC Botoșani și FCSB, meci desfășurat sâmbătă seară pe Stadionul Municipal, a făcut parte dintr-o pană de proporții care a afectat urbea.
Fosta elevă a Liceului Pedagogic din Botoșani, mucenița de la Petru Vodă care s-a sfințit prin suferință: Ea a luptat până la sfârșit cu o vitejie fără seamăn - FOTOGALERIE
Fosta elevă a Liceului Pedagogic din Botoșani este înmormântată în cimitirul Mănăstirii Petru Vodă. Înainte de a muri, Părintele Justin Pârvu îi binecuvânta călugăria, Svetlana primind astfel nume și veșnicie de muceniță: Heruvima.
PNL-ul ”rașchetează” tot: La ceas de seară s-a făcut comisie specială pentru desemnarea directorilor, se depun CV-uri
Comitetul Director al PNL Botoșani s-a întrunit miercuri seară la Hotel Premier pentru prima dată după preluarea guvernării. Pe lângă problemele organizatorice privitoare la alegerile prezidențiale de duminică, s-au pus în discuție și câteva aspecte extrem de importante pentru un partid aflat la putere.
Tânără jefuită în stația de maxi-taxi de o altă femeie în văzul tuturor, a rămas fără 500 de euro după un „filaj” în toată regula: Banii nu sunt ai mei
O tânără botoșăneancă nu va uita prea curând ziua de 6 noiembrie 2019, după ce a fost jefuită în zona Pieței Centrale. S-a întâmplat în timp ce voia să urce în maxi-taxi.
A.U.R. - Romii și-au făcut un nou partid cu planuri mari: Putem chiar să avem primariGALERIE FOTO
Luni seară a fost o zi importantă pentru comunitatea romă din Botoșani. La 30 de ani de la revoluție a apărut și în acest colț de țară o a doua formațiune care își propune să reprezinte interesele acestei minorități.
TRAGEDIA de la Săveni: Drama nespusă a femeii care și-a înjunghiat propriul copil: CUM și-a motivat gestul - FOTOGALERIE
Un caz șocant a zguduit Săveniul în dimineața zilei de luni, 4 noiembrie 2019. O femeie în vârstă de 52 de ani și-a înjunghiat propriul copil și a aruncat cu apă fiartă către soț, opărindu-l.
Lina și Gherghina, fetele salvate de medicul providențial cu rădăcini botoșănene, istoria NEȘTIUTĂ a unei familii care a dat numele unei școli
Pe 15 noiembrie se împlinesc 29 de ani de la dispariţia uneia dintre cele mai importante personalităţi botoşănene. Este vorba despre tatăl unui medic celebru în România.
Iftime a cerut parlamentarilor să-și plătească meniul la Balul Afaceriștilor Camerei de Comerț, politicienii au dat bir cu fugiții – GALERIE FOTO
Au trebuit să treacă XXV de ediții a Balului Oamenilor de Afaceri pentru ca la a XXVI – a, care a avut loc vineri seară la salon Luceafărul de la Popas Cucorăni, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani să introducă și parlamentarii în rândul oamenilor.
Crima din Centrul Vechi! Plângeri penale pentru martori analfabeți care au dat declarații scrise, apărarea atacă probele acuzării
De aproape doi ani și jumătate, bărbatul judecat pentru moartea lui Ioan Bălan, în centrul istoric al orașului, se află după gratii, în stare de arest preventiv. Omorul care avea să zguduie orașul a avut loc pe 23 august 2017 și a fost una dintre cele mai controversate tragedii prin prisma evenimentelor ulterioare care au urmat și care au avut în centru comunitatea romă de la Botoșani.
Procesul lui Florin Țurcanu își ia avânt! Fost parlamentar, mare director de la stat și… soacră chemați la Tribunal
După trei ani de zile în care a schimbat doi judecători și mai mulți avocați, fostul președinte al Consiliului Județean face un salt uriaș în procesul în care este judecat pentru fapte de corupție, alături de socrul său, Aristomel Anușcă, tatăl Roxanei Anușcă Țurcanu.
PRIMELE DECLARAȚII ale juristului votat director general în locul lui Eugen Țurcanu, prefectul are ULTIMUL cuvânt
Până la urmă, soarta lui Eugen Țurcanu, directorul Direcției de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA) din cadrul Primăriei Botoșani, se află în mâinile prefectului județului, Dan Șlincu.
LOVITURĂ în procesul fostului inspector școlar care a primit bani pe urma unei fete în scaun cu rotile, MAMA a cerut daune morale uriașe
Dacă în fața colegilor de la Inspectoratul Școlar Județean, a Consiliului de Administrație al Școlii Speciale Sfântul Stelian și a jurnaliștilor, fostul inspector școlar Cătălina Hodan a negat categoric acuzațiile care i-au fost aduse, în schimb, în instanță a recunoscut totul.
Angajat de la un amanet din Botoșani, pagubă uriașă într-o singură lună: Bijuterii lipsă, contracte FALSE
În doar o lună de zile, un angajat a reușit să-și înșele patronul cu peste 12.000 de lei.
În prag de iarnă și sărbători, peste 120 de angajați din Botoșani DISPONIBILIZAȚI! Două fabrici închise, una la Botoșani și alta la Dorohoi
O secție de confecții a unei fabrici din Suceava care era funcțională în cel de-al doilea municipiu al județului și-a suspendat activitatea. Salariații au fost trimiși acasă. La fel s-a întâmplat și cu altă fabrică din Botoșani, un brand pe piața locală cu decenii de activitate în spate. Patronii păstrează doar paznicii, toți salariații au fost concediați.
Ghinionul carierei pentru șeful Poliției! Ultima zi la muncă pentru Viorel Șerbănoiu, politicienii l-au trimis la pensie
Vineri, 25 octombrie 2019, ar putea fi ultima zi de activitate în fruntea Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani pentru Viorel Șerbănoiu.
Adolescent de 17 ani lovit din senin cu toporul în cap! Agresorul vrea să se împace - SUMA oferită pentru a fi iertat
Un caz șocant zguduia comunitatea din apropierea municipiului Botoșani în luna iulie a acestui an. Atunci, un adolescent de 17 ani era lovit cu o toporișcă în cap de un bărbat care îi putea fi tată, sau chiar bunic.
Spălătorie auto pe terenul unei Biserici, afacerea pornită de fiul unui fost parlamentar în centrul orașului Botoșani – FOTOGALERIE
O situație neobișnuită l-a determinat pe unul dintre viceprimarii municipiului reședință de județ să le ceară colegilor din Consiliul Local să reflecteze asupra oportunității unei investiții care urmează a fi concretizată într-una dintre cele mai aglomerate zone ale orașului.
Cornel Șfaițer intră în forță pe piața imobiliarelor: A cumpărat un fost sediu de instituție și ridică un bloc – GALERIE FOTO
Clădirea din zona ultracentrală a orașului, abandonată și acoperită aproape în totalitate de vegetație abundentă, urmează să dispară. În locul ei, omul de afaceri Cornel Șfaițer, cunoscut mai ales pentru implicare în domeniul producerii și comercializării băuturilor alcoolice, urmează să ridice un imobil cu spații locative.
De la Cannes la Botoșani: Vlad Ivanov și Irina Margareta Nistor, îndelung aplaudați la proiecția filmului ”La Gomera” - GALERIE FOTO & VIDEO
O sală generoasă, duminică seara, la proiecția filmului în care Vlad Ivanov deține rolul principal. Cinefilii au ieșit în număr destul de mare pentru a-l vedea pe actorul născut în Botoșani, dar și pe îndrăgita Irina Margareta Nistor.
D-le Coroi ai mostenit partea proasta ai lui coroi, ierau si in gasca lui Coroi oameni lacomi dar acestia sunt nesatui, probabil si tu ai acumulat destul incat sa-ti permiti plimbari prin Aqua-parc
29 noiembrie 2011, 19:47
Stimabile ,,coroi,, sunt de acord cu tine ce anumite investitii ce s-au facut in Botosani trebuiau facute de mult, dar acu in perioada de criza cred ca ar trebui sa aplicam proverbul ,,Nu te intinde mai mult decit iti permite plapuma,, nu vad chiar necesar in an e criza investitia Aqua parc. Stii foarte bine ca aceasta mare investitie se face cu ,,dedicatie,, asa cum s-au facut reparatii la parcare prefectura, pietonal Unirii, parcarea subterna piata, etc! Asa ca ar trebui sa mai taci ca iti cam miroase gurita!
29 noiembrie 2011, 17:13
dragii mei toate acestea trebueau facute cel putin cu 10 ani in urma plus infrastructuradar in acea perioada erau multi baroni saraci si cinstiti si ca parinte prefer parcuri decit sa se faca magazine de etnobotanice mergeti la ARINIS GURA HUMORULUI si dupa aceea va dati cu parerea hai pa
29 noiembrie 2011, 15:04
Flutur face imprumuturi sa zica cetatenii ca a facut ceva si mai merita un mandat, oameni buni acest om nu se gandeste cum vom da banii ci cum sa castige alegerile din 2012. De ce nu imprumuta bani sa creeze locuri demunca sa avem bunastare si apoi parcuri de agrement.
29 noiembrie 2011, 13:51
Iar bani la termoficare? Pentru cine se face reabilitarea? Cand se termina nu va avea cine sa beneficieze.
29 noiembrie 2011, 12:50
Nu primaria va returna cei 80 milioane roni( aprox 19 mil euro) ci noi cetattenii contribuabili. Cu noul credit si altele ce vor fi accesate vor indatora oamenii astia municipalitatea pe zeci si zeci de ani... bine ar fi ca acesti bani sa fie luati pt invstitii adevarate, cele ce au un randament su macar sa acopere anumite nevoi si utilitati cu caracter social.Ni se spune de exemplu ca se intentioneza sa se investeasca 100 de miliarde in Parcul Cornisa. Acolo va fi cu siguranta jaf pe banul public. Sunt destui asa-zise societati de constructii ( in fapt incompetenti condusi de escroci patentati psi pe capatuire vesnica ) care se vor bate sa construiasca parcul , sa incaseze miliarde pe manopera...Oricum, ii meritam pe profesionisti de-al de ghiorhita.
29 noiembrie 2011, 11:59
Astia ne inglodeaza in datorii. Ce ne trebuie noua parc de agrement la cornisa strazi asfaltate in fiecare an datorate lucrarilor de proasta calitate si lucrari la termica cind cam 500 de familii se debranceaza anual. Hotie pe fata
29 noiembrie 2011, 08:28
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Cu cine votați în turul II al alegerilor prezidențiale?
Klaus Iohannis
Viorica Dăncilă
Declaraţia zilei
”Încrederea și votul cetățenilor din comuna Păltiniș înseamnă enorm pentru mine și nu face decât să-mi întărească convingerile că vom izbăvi împreună pentru comunitatea noastră. Mulțumesc tuturor pentru încredere, ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7669 lei
USD
Dolarul SUA
4.3343 lei
CHF
Francul elveţian
4.3832 lei
GBP
Lira sterlină
5.5740 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9887 lei
XAU
Gramul de aur
204.6051 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2472 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4287 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9446 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2672 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1866 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6380 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.