Știrea zilei
Primăria Botoşani – încă un împrumut bancar uriaş
Municipalitatea botoşăneană pregăteşte accesarea unui nou credit bancar. Ar fi al patrulea împrumut pe care Primăria îl efectuează, după cele trei contractate deja la Raiffeisen Bank, OTP Bank şi Intesa Sanpaolo Bank. Banii ar urma să fie utilizaţi pentru asigurarea cotei de cofinanţare la unele programe europene care sunt deja în derulare sau care urmează a se declanşa.

Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de miercuri figurează un proiect de hotărâre pe aceasta temă, care vizează aprobarea iniţierii procedurilor contractării unei finanţări rambursabile interne. Valoarea este de 20 de milioane de lei, iar banii ar urma să fie destinaţi exclusiv investiţiilor. Proiectul nu are decât trei puncte: la primul se aprobă demararea procedurilor de efectuare a împrumuturilor, la al doilea se specifică faptul că banii vor fi utilizaţi pentru investiţii dintr-o anexă, iar la al treilea că primarul, prin serviciile de specialitate, va duce la îndeplinire prevederile acestei hotărâri. Trei sunt proiectele la care se doreşte folosirea banilor. Este vorba de Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Botoşani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice, unde se intenţionează repartizarea a 10 milioane de lei, Parcul Regional de Agrement Turistic şi Sportiv “Cornişa”, pentru care se are în vedere distribuirea a 5 milioane de lei şi Reabilitare şi Modernizare Străzi Urbane, pentru care se vizează alocarea a 5 milioane de lei.
Primăria ar rămâne, de fapt, tot numai cu două rate de plătit
Primăria Botoşani are deja contractate trei credite bancare, însă conducerea instituţiei dă asigurări că accesarea celui de-al patrulea nu va bloca nici într-un caz activitatea financiară. În primul dintre acestea, de 25 milioane de lei, la Raiffeisen Bank, s-au înapoiat deja 13,5 milioane, iar rata cu tot cu dobândă se ridică la circa 325.000 de lei pe lună. La al doilea credit, de 24,6 milioane de lei, la OTP Bank, s-au returnat 8,1 milioane de lei, iar rata cu dobândă este de circa 400.000 de lei. Din al treilea împrumut, de 30 milioane de lei, de la Intesa Sanpaolo Bank, s-au folosit deocamdată 22,3 milioane de lei şi nu s-a început încă returnarea, fiind încă în derulare perioada de graţie. Potrivit directorului economic al Primăriei, la împrumutul care se doreşte a fi efectuat se va impune o perioadă de graţie de doi ani, astfel încât plata lui să coincidă cu terminarea rambursării creditelor de la Raiffeisen şi OTP, iar municipalitatea să aibă de plătit tot numai doua rate, ca şi în prezent. “În momentul de faţă noi avem gradul de îndatorare de 12%, iar legea permite 30%. Cu acest împrumut abia ne ducem spre 18-19% grad de îndatorare”, ne-a explicat Valerian Sănduc (foto sus). Acest grad de îndatorare se calculează în funcţie de încasările din taxele şi impozitele locale şi din impozitul pe venit.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
ALTE INFORMAŢII DESPRE CREDITELE MUNICIPALITĂŢII:
 Creditele de la municipiu ne costă aproape 9 miliarde pe lună
 Sanpaolo Bank va acorda creditul de 10 milioane Primăriei

Soțul asistentei moarte este pompier și e internat într-un spital din Iași: Ne este greu să găsim cuvintele potrivite
Elena Buta, asistenta decedată sâmbătă într-un spital din Iași, fusese diagnosticată cu Covid-19 încă din luna aprilie. Tot de atunci și soțul acesteia a fost depistat pozitiv.
Puhoi de lume în centrul Botoșanilor: starea de alertă moare în nepăsare, îmbulzeală și cozi uriașe – VIDEO & GALERIE FOTO
Distanțarea socială, dacă a existat vreodată la Botoșani în pandemie, a pierit cu siguranță după terminarea Stării de Urgență. Deși regulile de prevenire a răspândirii coronavirusului au rămas în mare parte aceleași și în Starea de Alertă, unii botoșăneni le ignoră în totalitate.
Radu Malancea aproape dat afară a doua oară de la Spitalul Județean, de data aceasta fără avocat: Luăm în calcul
Grija pentru combaterea pandemiei cu COVID-19 pălește în fața aranjamentelor politice. Iar un exemplu grăitor este ceea ce se întâmplă în această perioadă în România, unde cea mai mare preocupare a politicienilor PSD este să le facă loc pe funcții managerilor de spitale dați afară de PNL-iști. Sau să le cimenteze posturile directorilor care au scăpat deocamdată de valul de demiteri. 
ȘASE asistente medicale cazate la un hotel INFECTATE cu coronavirus! ANCHETĂ derulată de DSP: Să vedem unde a fost sursa, dacă ele au interacționat în hotel
Un nou val de cadre medicale a fost depistat pozitiv la noul coronavirus. Este vorba despre un lot de asistente medicale care provin de la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean Mavromati și care au fost detașate pentru o perioadă de două săptămâni de zile la Secția de Boli Infecțioase.
Zeci de angajați de la Spitalul de Recuperare ținuți acasă pentru că directoarea „n-are ce să facă cu ei”
Situație disperată pentru câteva zeci de angajați din cadrul Spitalului de Recuperare Sfântul Gheorghe, din municipiu. Au fost trimiși acasă pe perioada stării de urgență, iar de luni ar fi trebuit să revină la muncă, lucru care nu s-a întâmplat.
”Decât” un salariu: 500 de euro amenda medie în pandemie la Botoșani! Sancțiunile aplicate de Poliție au atins un nivel istoric
Disputele pe seama amenzilor aplicate de structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) în Starea de Urgență au determinat ExpertForum.ro să întocmească un studiu mai aprofundat al politicii Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) cu privire la pedepsirea cetățenilor în perioada pandemiei.
Viceprimarul Murariu lăsat fără cele mai importante atribuții: Este clar răzbunare! Flutur: Erau disperați oamenii
Contrele politice din fruntea Primăriei municipiului reședință de județ se amplifică pe final de mandat. Ultima ședință de Consiliu Local a fost poate și cea mai încrâncenată, mai ales prin limbajul folosit de unii aleși locali, și a avut repercusiuni la scară mai largă.
Covidul a doborât și barilul: Benzina din Botoșani, cea mai ieftină din ultimii 10 ani - FOTOGALERIE
În urma cu exact un an și jumătate Botoșăneanul remarca într-un articol creșterea accelerată a prețurilor carburanților la principalele stații PECO din oraș și, mai ales, faptul că la toate acestea motorina ajunsese mai scumpă decât benzina de cea mai bună calitate.
Director de instituție publică internat în spital cu simptome de COVID, la serviciu un coleg este POZITIV
Lucrurile par să se fi schimbat într-atât în ultimele două luni de zile încât normalitatea de dinaintea pandemiei pare că nu va mai reveni curând, așa cum era percepută în accepțiunea generală a oamenilor. Iar între timp, SARS – COV- 2 mai cucerește o instituție publică de la Botoșani.
inpuff.ro
Loading...
Misterul celor 61 de botoșăneni care au... dar nu au Covid: Nu mai iau nici un fel de tratament
Ciudățenia bolii care a blocat mapamondul produce situații neobișnuite inclusiv în statistici și chiar la Botoșani. Județul nostru ocupa joi, 7 mai, locul 6 la nivel național ca număr total de persoane infectate.
DONAȚIILE botoșănenilor încep să producă efecte! Peste 250 de teste efectuate ZILNIC la Botoșani
Începutul a fost unul anevoios, într-un context epidemiologic care nu a putut fi anticipat și care a forțat la maximum resursele de orice fel ale statului, fie că vorbim de mediul economic sau de sistemul sanitar local și național.
Centrul Județean al luptei cu Covid-ul, pulverizat chiar de coronavirus: polițiști, jandarmi, oameni de la servicii trimiși înapoi de unde au venit
Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervențiilor (CJCCI), acesta este sau ar trebui să fie la Botoșani ”creierul” luptei cu coronavirusul. În plină pandemie însă, tocmai acest CJCCI a fost afectat de Covid-19.
OPT copii infectați cu COVID internați la Secția de Boli Infecțioase, cel mai mic are 10 ani
Coronavirusul îi afectează pe adulți, dar și pe copii deopotrivă. La Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Mavromati sunt internați mai mulți copii infectați cu virusul COVID.
SPERANȚĂ: Sute de copii născuți la Maternitatea Botoșani în plină pandemie, unele mămici suspecte de COVID
Există și vești bune în toată această perioadă dificilă pe care întreaga omenire o traversează.
Loading...
Câți medici bolnavi am fi avut oare? Primul pacient infectat, testat abia la insistența aproape disperată a doctoriței omorâte de Covid
Nici mai mult, nici mai puțin de 199 lucrători în sistemul sanitar botoșănean, într-o proporție covârșitoare angajați ai Spitalului Județean, au fost diagnosticați cu Covid 19, potrivit datelor furnizate miercuri seară de către Centrul Județean de Comunicare.
S-a cerut oficial înlocuirea! Medic de la Urgențe pregătit pentru preluarea Sănătății Publice
Deși este conștient că merge la un salariu de trei ori mai mic față de cel din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) și la cârma unei instituții în care decizia face uneori diferența dintre viață și moarte, medicul botoșănean este pregătit pentru această provocare. Iar singura motivație este faptul că își dorește să schimbe ceva în evoluția pandemiei de COVID-19 pe plan județean. Să repare din răul făcut deja.
26 aprilie, ziua dezastrului: Ceaușescu în alertă la cinci zile de la EXPLOZIE, iar la Botoșani ”bate-un vânt ciudat, dar e cald”
Cernobîl, 26 aprilie 1986. Mai exact, la 01:23 noaptea, cel de-al patrulea reactor al centralei nucleare a explodat. Un dezastru considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare.
CRIZA coronavirusului doar în buzunarele botoșănenilor! Statul a dat amenzi de peste 7,5 milioane, dar a plătit șomaj în bătaie de joc
La Botoșani vorbim despre o sumă de peste 1,5 milioane euro aplicată ca amenzi de la începutul intrării în Starea de Urgență și a emiterii primelor ordonanțe militare care au restricționat libera circulație a populației.
Cum ne schimbă pandemia: Nimeni NU vrea director la o instituție ”din prima linie”
După apelurile repetate ale Prefecturii și senatorului Costel Șoptică, ministrul Sănătății a schimbat-o vineri din funcția de manager al Spitalului Județean pe Livia Mihalache. Medicul pediatru avea concurs, dar Guvernul adoptase o ordonanță de urgență în urmă cu trei săptămâni care îi permitea inclusiv înlocuirea unor astfel de directori.
Șoferul cu BMW de la Carrefour scos de avocat din arest preventiv! POVESTEA celor 24 de ore din ziua accidentului
Primul mandat de arestare preventivă emis de Judecătoria Botoșani în 2020 a fost pe numele unui tânăr de 27 de ani din comuna Corni, care cauzase un accident rutier la mijlocul lunii ianuarie, soldat cu rănirea unei femei. După aproape trei luni de zile, în Săptămâna Mare, judecătorii au decis să-l lase acasă. În arest la domiciliu.
D-le Coroi ai mostenit partea proasta ai lui coroi, ierau si in gasca lui Coroi oameni lacomi dar acestia sunt nesatui, probabil si tu ai acumulat destul incat sa-ti permiti plimbari prin Aqua-parc
29 noiembrie 2011, 19:47
Stimabile ,,coroi,, sunt de acord cu tine ce anumite investitii ce s-au facut in Botosani trebuiau facute de mult, dar acu in perioada de criza cred ca ar trebui sa aplicam proverbul ,,Nu te intinde mai mult decit iti permite plapuma,, nu vad chiar necesar in an e criza investitia Aqua parc. Stii foarte bine ca aceasta mare investitie se face cu ,,dedicatie,, asa cum s-au facut reparatii la parcare prefectura, pietonal Unirii, parcarea subterna piata, etc! Asa ca ar trebui sa mai taci ca iti cam miroase gurita!
29 noiembrie 2011, 17:13
dragii mei toate acestea trebueau facute cel putin cu 10 ani in urma plus infrastructuradar in acea perioada erau multi baroni saraci si cinstiti si ca parinte prefer parcuri decit sa se faca magazine de etnobotanice mergeti la ARINIS GURA HUMORULUI si dupa aceea va dati cu parerea hai pa
29 noiembrie 2011, 15:04
Flutur face imprumuturi sa zica cetatenii ca a facut ceva si mai merita un mandat, oameni buni acest om nu se gandeste cum vom da banii ci cum sa castige alegerile din 2012. De ce nu imprumuta bani sa creeze locuri demunca sa avem bunastare si apoi parcuri de agrement.
29 noiembrie 2011, 13:51
Iar bani la termoficare? Pentru cine se face reabilitarea? Cand se termina nu va avea cine sa beneficieze.
29 noiembrie 2011, 12:50
Nu primaria va returna cei 80 milioane roni( aprox 19 mil euro) ci noi cetattenii contribuabili. Cu noul credit si altele ce vor fi accesate vor indatora oamenii astia municipalitatea pe zeci si zeci de ani... bine ar fi ca acesti bani sa fie luati pt invstitii adevarate, cele ce au un randament su macar sa acopere anumite nevoi si utilitati cu caracter social.Ni se spune de exemplu ca se intentioneza sa se investeasca 100 de miliarde in Parcul Cornisa. Acolo va fi cu siguranta jaf pe banul public. Sunt destui asa-zise societati de constructii ( in fapt incompetenti condusi de escroci patentati psi pe capatuire vesnica ) care se vor bate sa construiasca parcul , sa incaseze miliarde pe manopera...Oricum, ii meritam pe profesionisti de-al de ghiorhita.
29 noiembrie 2011, 11:59
Astia ne inglodeaza in datorii. Ce ne trebuie noua parc de agrement la cornisa strazi asfaltate in fiecare an datorate lucrarilor de proasta calitate si lucrari la termica cind cam 500 de familii se debranceaza anual. Hotie pe fata
29 noiembrie 2011, 08:28
Loading...
zenda.ro
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Încă avem 100.000 de oameni fără job. 40% din români au venituri mai mici din cauza pandemiei și amâna anumite achiziții scumpe și vacanțe - consumul scade. Presiunea de lichiditate este la companii care așteaptă ÎNCĂ mă ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8421 lei
USD
Dolarul SUA
4.3983 lei
CHF
Francul elveţian
4.5368 lei
GBP
Lira sterlină
5.3915 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0827 lei
XAU
Gramul de aur
243.7483 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2484 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3853 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9100 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1935 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1794 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6495 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.