Știrea zilei
Primăria Botoşani – încă un împrumut bancar uriaş
Municipalitatea botoşăneană pregăteşte accesarea unui nou credit bancar. Ar fi al patrulea împrumut pe care Primăria îl efectuează, după cele trei contractate deja la Raiffeisen Bank, OTP Bank şi Intesa Sanpaolo Bank. Banii ar urma să fie utilizaţi pentru asigurarea cotei de cofinanţare la unele programe europene care sunt deja în derulare sau care urmează a se declanşa.

Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de miercuri figurează un proiect de hotărâre pe aceasta temă, care vizează aprobarea iniţierii procedurilor contractării unei finanţări rambursabile interne. Valoarea este de 20 de milioane de lei, iar banii ar urma să fie destinaţi exclusiv investiţiilor. Proiectul nu are decât trei puncte: la primul se aprobă demararea procedurilor de efectuare a împrumuturilor, la al doilea se specifică faptul că banii vor fi utilizaţi pentru investiţii dintr-o anexă, iar la al treilea că primarul, prin serviciile de specialitate, va duce la îndeplinire prevederile acestei hotărâri. Trei sunt proiectele la care se doreşte folosirea banilor. Este vorba de Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Botoşani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice, unde se intenţionează repartizarea a 10 milioane de lei, Parcul Regional de Agrement Turistic şi Sportiv “Cornişa”, pentru care se are în vedere distribuirea a 5 milioane de lei şi Reabilitare şi Modernizare Străzi Urbane, pentru care se vizează alocarea a 5 milioane de lei.
Primăria ar rămâne, de fapt, tot numai cu două rate de plătit
Primăria Botoşani are deja contractate trei credite bancare, însă conducerea instituţiei dă asigurări că accesarea celui de-al patrulea nu va bloca nici într-un caz activitatea financiară. În primul dintre acestea, de 25 milioane de lei, la Raiffeisen Bank, s-au înapoiat deja 13,5 milioane, iar rata cu tot cu dobândă se ridică la circa 325.000 de lei pe lună. La al doilea credit, de 24,6 milioane de lei, la OTP Bank, s-au returnat 8,1 milioane de lei, iar rata cu dobândă este de circa 400.000 de lei. Din al treilea împrumut, de 30 milioane de lei, de la Intesa Sanpaolo Bank, s-au folosit deocamdată 22,3 milioane de lei şi nu s-a început încă returnarea, fiind încă în derulare perioada de graţie. Potrivit directorului economic al Primăriei, la împrumutul care se doreşte a fi efectuat se va impune o perioadă de graţie de doi ani, astfel încât plata lui să coincidă cu terminarea rambursării creditelor de la Raiffeisen şi OTP, iar municipalitatea să aibă de plătit tot numai doua rate, ca şi în prezent. “În momentul de faţă noi avem gradul de îndatorare de 12%, iar legea permite 30%. Cu acest împrumut abia ne ducem spre 18-19% grad de îndatorare”, ne-a explicat Valerian Sănduc (foto sus). Acest grad de îndatorare se calculează în funcţie de încasările din taxele şi impozitele locale şi din impozitul pe venit.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
ALTE INFORMAŢII DESPRE CREDITELE MUNICIPALITĂŢII:
 Creditele de la municipiu ne costă aproape 9 miliarde pe lună
 Sanpaolo Bank va acorda creditul de 10 milioane Primăriei

Mașinile șoferilor inconștienți vor fi RIDICATE, tramvaie blocate de 11 ori în jumătate de an
Regulamentul privind circulația rutieră în municipiul Botoșani cuprinde și o prevedere prin care autoturismele care împiedică accesul ambulanțelor sau pompierilor să poată fi relocate.
Marea ȚEAPĂ a pensiilor speciale pentru primari și viceprimari
Impactul financiar al pensiilor speciale pentru botoșănenii care au ocupat funcții de demnitate publică în trecut va fi unul de nivel minimal. Probabil că la un buget local de comună sau în alte orașe din țară efortul va fi unul simțitor, însă la Primăria municipiului Botoșani clar nu va fi considerat drept o piatră de moară. Cel puțin într-o primă etapă.
Eusebiu, prietenul lui Dumnezeu: Putem deschide foarte mulţi ochi, chiar dacă îi avem închişi pe-ai noştri, şi să facem lumea să vadă - FOTO&VIDEO
Este ghiduș, hâtru și cu toate acestea de un bun simț care îi conferă un aer aristocrat. Mâna care se sprijiină de brațul mamei nu este un semn de neputință, ci unul de împreună-umblare prin lume. Eusebiu Cristian Toma este o carte deschisă. Din care alegi ceea ce ți se potrivește. Și așa, doar așa, încep frumoasele călătorii.
ALARMĂ la un amanet din zona centrală: Un bărbat prins cu euro falși, poliția la fața locului - FOTOGALERIE
Apel la 112 după ce un bărbat s-a prezentat la un schimb valutar cu niște euro. 
Directoarea politică de la Prefectură își așază viitorul, o PSD-istă consilier județean se pregătește și ea pentru alt post în instituţie
Seria angajărilor în instituțiile publice de la Botoșani a unor persoane care fac parte din principalul partid aflat la guvernare continuă fără sfială. În ciuda numeroaselor semnale că, poate, a fost depășită o anumită limită.
Un botoșănean, locul I în lume!! Sebastian ne dezvăluie REȚETA succesului: Un mix între ceea ce cunoşti și ceea ce mai ai de încă de descoperit
Cinci medalii internaționale, o pasiune care e pe cale să devină profesie și un viitor care se anunță a fi strălucitor. Botoșăneanul Sebastian Cojocariu este doar unul dintre tinerii acestei țări care ne dau speranțe că România este mai mult decât ce vedem zilnic în arena publică.
PSD-istul care era să fie „cel mai tânăr director” a rămas simplu inspector: Nu au condus nici măcar o căruță la viața lor dar se văd deja directori
Ghinionistul anului 2019 este de departe tânărul Andrei Beilic, membru PSD în organizația de tineret și care era să fie directorul unei instituții de la Botoșani. Nu una mare și cu un număr generos de salariați, însă titulatura ar fi fost oricum de șef.
O instituție publică de la Botoșani NU are șef
O instituție publică de la Botoșani a rămas fără director de la jumătatea lunii iulie.
DISPĂRUȚII Botoșaniului: TREI femei și PATRU bărbați au intrat „în pământ”, cea mai veche dispariție este din urmă cu 36 de ani
Adeseori polițiștii botoșăneni fac apel la populație pentru găsirea unei persoane care este dată dispărută de familie. În cele mai multe dintre cazuri, cei dragi lor sunt găsiți și de cele mai multe ori este vorba despre plecări voluntare ale celor care pur și simplu vor să se rupă cu totul și definitiv de mediul familial.
A murit Sorina, fetița cu un cățel alb, din Dorohoi: Îmi doresc că rândurile astea să miște ceva - FOTOGALERIE
Sorina, fetiţa cu un căţel alb, s-a stins după mulți ani de suferință. Copila din Dorohoi i-a impresionat pe toți cei care au cunoscut-o, iar asistenta de la spitalul din București a transmis un mesaj tulburător prin care, spune ea, vrea să ajungă la inima oamenilor care lucrează în sistemul sanitar.
Minunea cu nume de sfântă de la Botoșani: 'Ne-am dorit foarte mult un copil şi am înfiat o fetiţă' FOTO&VIDEO
Şase ani de căsnicie şi o dragoste pe care cei doi nu se sfiesc să o mărturisească, mai ales prin cântec.
MĂRIUCA, fetița care s-a rugat să cânte cu copiii de pe stradă: Nu fiţi trişti, eu urc treaptă cu treaptă - FOTO&VIDEO
Are abia 8 anișori și multe premii în concursuri naționale și internaționale. Cântă în română, italiană, spaniolă, engleză și franceză. Fetița cu nume de poveste știe că muzica înseamnă mai mult decât a învăța versuri și note. Muzica este uneori un vis, alteori împlinire.
Medic botoşănean, unul dintre cei mai cunoscuţi oncologi din România: În boala aceasta nu poți spune niciodată ”s-a terminat” - VIDEO
Este fiul unui cunoscut om de cultură din Botoșani, iar mama sa a educat generații întregi de copii.
Tramvai de la Eltrans tras pe dreapta de Poliție, vatmanului i s-a reținut certificatul de înmatriculare – FOTOGALERIE cu „neregulile” tramvaiului
Situație mai puțin obișnuită în municipiul reședință de județ. În cursul zilei de joi, 25 iulie 2019, un echipaj de la Biroul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) a oprit în trafic un mijloc de transport ce aparține societății Eltrans.
SCANDAL pe Calea Națională: Bărbat în scaun cu rotile înconjurat de polițiști, totul ar fi pornit de la o femeie – FOTO&VIDEO
Zona centrală a municipiului a fost înțesată de polițiști miercuri, 24 iulie 2019, după ce un bărbat recalcitrant a adresat injurii unei femei.
Prefectul și-a angajat consilieră de 26 de ani: Am început ca vânzător și am lucrat la d-na senator Doina Federovici
Prezență „proaspătă” în echipa de conducere a actualului prefect Dan Șlincu, începând cu data de 23 iulie 2019. O tânără de 26 de ani a fost angajată pe post de consultant. 
„Bugetarii” de lux de pe stradă care prostesc botoșănenii și câștigă până la 2.000 de euro pe lună: Pleacă acasă cu taxiul
Îi vedem zilnic pe străzile aglomerate din municipiu, în pieţe, staţii şi mijloace de transport public și nu se sfiesc să întindă mâna. Se îmbracă cu haine uzate și îți spun o poveste plină de dramatism. Sunt ei, cerșetorii, pe care mulți dintre noi îi ajutăm.
RAZIE cu polițiștii de la Botoșani pe străzile orașului pentru depistarea drogaților la volan – CINE a fost ghinionistul zilei: GALERIE FOTO & VIDEO
Vineri, 19 iulie 2019, în cursul după amiezii spre seară, echipajele de la Biroul Rutier Botoșani ai efectuat o serie de controale în trafic.
Un stăpân din cartier! Un botoșănean a blocat INTRAREA într-un bloc cu lacăte, gard și masă de fier dezafectate cu Poliția și viceprimarul Murariu– GALERIE FOTO & VIDEO
Un an a durat până când eforturile unor locatari dintr-un bloc din strada Săvenilor nr. 20 din municipiul Botoșani au rezolvat o problemă care persista de aproape un deceniu. O armată de oameni din Primărie și Poliția Locală s-au deplasat în acest cartier pentru eliminarea forțată a unor bunuri de pe domeniul public.
S-a întâmplat minunea! Un botoșănean a devenit director la o instituție prin concurs fără să fie membru PSD
Un post fără miză sau o scăpare a PSD-iștilor de la Botoșani? Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) a organizat săptămâna aceasta concurs pentru ocuparea postului de director adjunct la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM).
D-le Coroi ai mostenit partea proasta ai lui coroi, ierau si in gasca lui Coroi oameni lacomi dar acestia sunt nesatui, probabil si tu ai acumulat destul incat sa-ti permiti plimbari prin Aqua-parc
29 noiembrie 2011, 19:47
Stimabile ,,coroi,, sunt de acord cu tine ce anumite investitii ce s-au facut in Botosani trebuiau facute de mult, dar acu in perioada de criza cred ca ar trebui sa aplicam proverbul ,,Nu te intinde mai mult decit iti permite plapuma,, nu vad chiar necesar in an e criza investitia Aqua parc. Stii foarte bine ca aceasta mare investitie se face cu ,,dedicatie,, asa cum s-au facut reparatii la parcare prefectura, pietonal Unirii, parcarea subterna piata, etc! Asa ca ar trebui sa mai taci ca iti cam miroase gurita!
29 noiembrie 2011, 17:13
dragii mei toate acestea trebueau facute cel putin cu 10 ani in urma plus infrastructuradar in acea perioada erau multi baroni saraci si cinstiti si ca parinte prefer parcuri decit sa se faca magazine de etnobotanice mergeti la ARINIS GURA HUMORULUI si dupa aceea va dati cu parerea hai pa
29 noiembrie 2011, 15:04
Flutur face imprumuturi sa zica cetatenii ca a facut ceva si mai merita un mandat, oameni buni acest om nu se gandeste cum vom da banii ci cum sa castige alegerile din 2012. De ce nu imprumuta bani sa creeze locuri demunca sa avem bunastare si apoi parcuri de agrement.
29 noiembrie 2011, 13:51
Iar bani la termoficare? Pentru cine se face reabilitarea? Cand se termina nu va avea cine sa beneficieze.
29 noiembrie 2011, 12:50
Nu primaria va returna cei 80 milioane roni( aprox 19 mil euro) ci noi cetattenii contribuabili. Cu noul credit si altele ce vor fi accesate vor indatora oamenii astia municipalitatea pe zeci si zeci de ani... bine ar fi ca acesti bani sa fie luati pt invstitii adevarate, cele ce au un randament su macar sa acopere anumite nevoi si utilitati cu caracter social.Ni se spune de exemplu ca se intentioneza sa se investeasca 100 de miliarde in Parcul Cornisa. Acolo va fi cu siguranta jaf pe banul public. Sunt destui asa-zise societati de constructii ( in fapt incompetenti condusi de escroci patentati psi pe capatuire vesnica ) care se vor bate sa construiasca parcul , sa incaseze miliarde pe manopera...Oricum, ii meritam pe profesionisti de-al de ghiorhita.
29 noiembrie 2011, 11:59
Astia ne inglodeaza in datorii. Ce ne trebuie noua parc de agrement la cornisa strazi asfaltate in fiecare an datorate lucrarilor de proasta calitate si lucrari la termica cind cam 500 de familii se debranceaza anual. Hotie pe fata
29 noiembrie 2011, 08:28
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Pentru serviciul de salubrizare, Primăria Botoșani ar trebui:
Să organizeze licitație
Să-l atribuie direct SC Urban Serv SA
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Pe mine m-a ales partidul să candidez. Niciodată, dar absolut niciodată, nu m-am temut de cineva. Nici de președinte, nici de prim ministru, nici de miniștrii care se perindă pe aici. Este o competiție electorală, PSD-ul își ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7284 lei
USD
Dolarul SUA
4.2575 lei
CHF
Francul elveţian
4.3494 lei
GBP
Lira sterlină
5.1609 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9953 lei
XAU
Gramul de aur
205.1029 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2432 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4534 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8836 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2112 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1835 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6340 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.