Știrea zilei
PRIMELE declarații publice ale președintelui Colegiului Medicilor Botoșani, în cazul Alexandrei Ivanov – VIDEO

La nivelul Colegiului Medicilor Botoșani a fost declanșată o anchetă disciplinară privitoare la situația ivitată la Secția de Obstetrică și Ginecologie din cadrul Spitalului Județean Mavromati în cazul „Alexandra Ivanov” unul cu un puternic impact mediatic și comunitar.

Ancheta de la Colegiul Medicilor Botoșani 

 

Această structură a fost sesizată în data de 21 august 2023 (la trei zile de la decesul pacientei) de către Ministerul Sănătății cu privire la deschiderea unui dosar privitor la acest caz.

 

În solicitarea emisă de minister se face trimitere la un control efectuat de inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani care au constatat că „actul medical, respectiv acțiunea personalului mdical exercitată în relație directă cu pacientul privind acordarea de îngrijiri medicale, a fost efectuat cu încălcarea prevederilor legale în vigoare”.

 

În acest context, Ministerul Sănătății, în baza legii privind reforma în domeniul sănătății a solicitat Colegiului Medicilor Botoșani să analizeze dacă au existat abateri de la buna practică profesională și să dispună, conform competențelor, măsurile legale care se impun.

 

Colegiul Medicilor Botoșani a primit și raportul întocmit de inspectorii sanitari care va constitui probabil probă în ancheta disciplinară care este acum în plină desfășurare.

 

Care sunt „procurorii” din sistemul sanitar

 

Președintele Colegiului Medicilor Botoșani, dr. Didi Constantin Moșneguțu a explicat pentru Botoșăneanul că asemenea anchetelor desfășurate de procurori sau polițiști, stadiul cercetărilor și eventuale elemente din cadrul anchetei proprii, nu pot fi făcute publice.

 

Procedural, ancheta privitoare la conduita personalului medical în evenimentul petrecut în noaptea de 17 spre 18 august 2023 se află în prezent în atenția comisiei de jurisdicție din cadrul Colegiului Medicilor.

 

O structură asimilată parchetului din sistemul judiciar care are rolul de a aduna dovezi, de a audia martori pentru întocmirea unui dosar care este transmis cu propunere de soluție către comisia de disciplină.

 

„La momentul actual dosarul este în comisia de juridiscție, de asta nu vă pot da foarte multe detalii pentru că nu sunt membru în acea comisie. Și până trag o concluzie nu știu ce se întâmplă acolo”,

Constantin Didi Moșneguțu, președintele Colegiului Medicilor Botoșani (foto jos)

 

 

Soluția propusă de membrii comisiei de jurisdicție poate fi acceptată sau respinsă de comisia de disciplină care are atribuții inclusiv de ridicare a dreptului de liberă practică în cazul medicilor, în funcție de gravitatea faptei.

 

La Botoșani această a doua comisie are o componență de șase membri printre care și Maria Olaru, unul dintre medicii șefi ai Maternității.

 

„Comisia de disciplină are un număr de membri din care face parte și dna doctor Maria Olaru. În comisia de disciplină fiind șase medici, cazul va fi judecat de un complet de trei medici. Clar doamna doctor nu va ajunge în completul respectiv pentru că președintele are o experiență de peste 12 ani și știe să nu o numească în completul respectiv. Dacă o numește există și o declarație de incompatibilitate care se semnează. În momentul în care pui mâna pe un document la un caz, se semnează o declarație de incompatibilitate, inclusiv dacă cunoști ceva despre situație”,

Constantin Didi Moșneguțu, președintele Colegiului Medicilor Botoșani

 

Mandatul membrilor comisiei de disciplină are o durată de 6 ani iar în cazul de față a ajuns la final, fiind declanșate alegeri la nivelul Colegiului Medicilor. Medicul Maria Olaru nu și-a mai depus candidatura pentru un nou mandat și astfel probabil că nu va mai face parte din această structură la momentul în care se va judeca cazul pacientei Alexandra Ivanov.

 

Niciun medic sancționat cu ridicarea dreptului de liberă practică, la Colegiul Botoșani 

 

În istoria Colegiului Medicilor Botoșani, din aproximativ 600 de doctori activi la nivelul județului, într-un singur caz instanța a dispus ridicarea temporară a dreptului de liberă practică: „Din câte îmi aduc aminte a fost pentru o zi și un weekend. Pentru că a câștigat în contestație medicul la Judecătorie și i s-a ridicat pedeapsa respectivă”, a explicat dr. Didi Constantin Moșneguțu.

 

În schimb, la nivelul Colegiului Medicilor nu a existat vreo astfel de sancțiune:

 

„În funcție de gravitatea faptelor se poate merge până la ridicarea dreptului de liberă practică. Până acum nu a fost cazul, au fost medici sancționați dar nu au fost cazuri pentru sancțiuni atât de grave”,

Constantin Didi Moșneguțu, președintele Colegiului Medicilor Botoșani

 

Una dintre persoanele audiate de comisia de jurisdicție din cadrul Colegiului Medicilor Botoșani a fost Mariana Pitrop, doctorița care se afla de gardă în noaptea care a dus la decesul tinerei de 26 de ani.

Nu se cunosc detalii sau eventuale explicații din declarația oferită. Singurul lucru cert este faptul că medicul a contestat la Tribunal decizia de suspendare a contractului său de muncă. Iar instanța urmează să stabilească dacă mai poate profesa în Maternitate, până la finalizarea celorlalte anchete aflate în desfășurare.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Medicul Mariana Pitrop a contestat la Tribunal decizia de suspendare din funcție
Asistenta și infirmiera care erau de gardă când a murit Alexandra vor să revină în activitate

 

Unii botoșănenii aruncă toate mizeriile în toalete și apoi urlă că au avarii – FOTOGALERIE cu ce se găsește prin canalizare
Deșeuri textile, ambalaje, lavete, bureți, resturi alimentare, ulei uzat, medicamente, produse de igienă, șervețele umede, bețișoare de urechi, vată, absorbante.Uneori și haine sau cadavre de animale mici.
Un an fără Daniela Șfaițer, doamna celor năpăstuiți, prietena celor privilegiați
S-a scurs deja un an de la ziua în care comunitate botoșăneană era străbătută de o undă de șoc. Daniela Șfaițer părăsea discret această lume.
Angajată a unui spital din Botoșani, discurs cu lacrimi: La mulți ani, România, te iubim! Dar e suficient, oare? VIDEO
Primele ore ale dimineții de 1 Decembrie 2023. În oraș erau făcute ultimele pregătiri pentru marea sărbătoare.Unii locuitori ai orașului erau văzuți la ferestre atârnând Drapelul Național.
Condamnări la pachet cu patronul, pentru comisarii de la Protecția Consumatorilor cu șpaga de 400 de lei
Procesul pentru infracțiuni de corupție care-i viza pe cei doi comisari de la Protecția Consumatorilor Botoșani s-a terminat la Tribunalul Botoșani.
”3 Sud Est” și Filarmonica Botoșani, spectacol magic cu 4.000 de oameni la București: Un vis care se împlineșteVIDEO & GALERIE FOTO
Trupa care în anii 90 a pus practic bazele muzicii dance în România, și-a încheiat apoteotic turneul început în urmă cu aproape două luni. După concerte în 16 orașe din România și două reprezentații la Chișinău, ”3 Sud Est” a organizat pe 28 noiembrie un spectacol grandios la Sala Palatului.
Nova Apaserv începe să dea semne de viață: Plătim apa ca la Netflix, compania a trimis și peste 22.000 de SMS-uri abonaților
Compania de apă și canalizare a județului a devenit o țintă permanentă atât a cetățenilor cât și a unor instituții sau chiar partide politice.Iar reacția nu a întârziat să apară în acest proces complicat de resuscitare a imaginii publice pe care o are acum Nova Apaserv.
O zi națională cum alta n-a fost la Botoșani: Paradă aeriană, defilare militară, dar și canină, autospeciale de intervenție
Ziua Națională a României care se organizează anul acesta la Botoșani va avea un farmec aparte.Botoșănenii care vor ieși în stradă pentru a sărbători ziua tuturor românilor vor avea parte de un spectacol de neuitat.
Eveniment de poveste: Concert la o vioară ”Stradivarius” de 10 milioane de euro, botoșăneni fermecați la ”Baroque tour” – VIDEO & GALERIE FOTO
Pentru majoritatea violoniștilor din lume să cânte la o vioară ”Stradivarius” reprezintă o încununare a carierei. Românul Răzvan Stoica își trăiește de 14 ani visul și concertează la unul dintre celebrele instrumente create de Antonio Stradivari.
Bugetarii de la Botoșani care NU au mai protestat vreodată: Nu de plăcere stăm în fața instituțieiGALERIE FOTO
În aproape trei decenii de activitate acești lucrători dintr-o unitate de stat nu au întrerupt niciodată activitatea.
Două seri acasă la... Filarmonică! Concert magic pregătit pentru Crăciun cu Ozana Barabancea, patru tineri talentați de peste Prut și un prezentator celebru 
Filarmonica „George Enescu” Botoșani a început pregătirile pentru ce se anunță a fi „cel mai spectaculos concert al finalului de an”.
Lucrările la McDonald's aproape de finalizare, restaurantul începe să prindă contur la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Clădirea în care va funcționa restaurantul la Botoșani este finalizată în proporție de 70%Obiectivul din municipiul reședință va fi restaurantul cu numărul 101 deschis în România de către lanțul american.
Un proprietar de clădiri obligat să plătească 160.000 de euro impozit de neglijență: Va fi executat, ca orice contribuabil
Este probabil unul dintre cele mai mari impozite calculate în municipiu pentru un proprietar de clădire.În lei, suma totală se ridică la 800.000 de lei, echivalentul a 160.000 de euro.
Un fost director de la „Apă” schimbă tabăra și intră în rândul muncitorilor ca lider sindical: Am fost și în canal și în Consiliul de Administrație
Premieră la Botoșani într-o societate comercială cu capital de stat, unde un fost director general încearcă să devină reprezentant legal al muncitorilor și nu numai.
Unul dintre directorii de la Casa de Pensii a părăsit instituția
Este vorba despre unul dintre cei doi adjuncți ai unității de stat, care din această toamnă nu mai ocupă funcția de conducere din fruntea Casei Județene de Pensii (CJP).
Balul Oamenilor de Afaceri s-a transformat în gală cu dress code black & white: businessmeni surpriză, absențe neașteptate și premiere pe sărite – VIDEO & GALERIE FOTO
Cei mai performanți antreprenori s-au întâlnit vineri seară la salonul ”Luceafărul” de la Cucorăni la a XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri. În anul aniversar manifestarea s-a transformat, cel puțin declarativ, în Gala Excelenței în Afaceri, la care organizatorul, Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, a lansat Topul Județean al Firmelor.
Povestea gemenilor învingători care au cântărit 1.000 de grame și au stat TREI luni în incubator: Au avut foarte multe complicațiiVIDEO
S-au spus și s-au ascultat povești de învingători vineri, 17 noiembrie 2023, la Maternitatea Botoșani.
Anul acesta: Revelion „pe avarii” organizat în centrul municipiului Botoșani, Primăria caută artiști cu pretenții mai puține
Consiliul Județean a ajuns să organizeze parada obiceiurilor de iarnă cu sprijin financiar din mediul privat.Primăria ține pasul și încearcă să creioneze un spectacol cât de cât satisfăcător pentru noaptea de Revelion, deși fondurile sunt limitate.
Instituția la care a ajuns să muncească doar directoarea: Stătea singură la ghișeu și primea cereri – VIDEO & GALERIE FOTO
Valul de proteste lovește în tot mai multe instituții ale statului, iar mai nou întrerup activitatea salariații din structurile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).Se ajunge astfel la situații în care la aceste instituții lucrează doar șefii.
Caravana AUR pe interzis! Alianța și-a prezentat candidații de la europarlamentare cu un autocar parcat în centrul orașului, în zonă interzisă – GALERIE FOTO
Pentru această încălcare a Codului Rutier șoferii din Botoșani riscă amenzi din partea polițiștilor.Cei de la AUR, în schimb, și-au văzut nestingheriți de activitatea politică fără ca cineva să observe „elefantul” galben din centrul orașului.
Irina Rimes și muzicienii Filarmonicii au purtat peste 700 de botoșăneni pe tărâmul viselor: Mulțumim că ne-ați primit la voi acasăVIDEO & GALERIE FOTO
De aproximativ o lună cel mai așteptat concert al acestui final de an a fost fără doar și poate cel în care artista Irina Rimes a cântat la Botoșani alături de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat George Enescu dirijată de maestrul Alexandru Ilie.
Nu conteaza daca a fost edem pulmonar sau orice altceva. Conteaza ca o fiinta umana a murit in spital fara a avea ingrijirea cuvenita si, mai conteaza faptul ca.... o doamna doctor a dormit in...post... Mai conteaza lipsa de empatie a pitropilor.... lipsa de empatie platita din banii statului. Si pentru Da...Mai conteaza si lipsa de incredere a populatiei in voi....
4 septembrie 2023, 00:52
Labareala ca la noi, nu intelegem.la ce foliseste ac structura fanariota, cata vreme este un dosar la procuratura....serveste cumva la albirea clanului eroilor din linia intai?Ca doar aici nu-s reclamati cei care isi vad si fac treaba!!
3 septembrie 2023, 13:39
Ne am cam saturat sa aruncați cu noroi in medici ,cititorule ! Endem pulmonar .. nu te joci cu el !!!Mai avea și mama asistenta !!!
3 septembrie 2023, 12:21
Da comentariile nu se publica!?
3 septembrie 2023, 09:34
Revoltător!! Incet, încet totul se musumalizeaza!!! Începând cu tupeul acestei Pitrop (de contestare a deciziei de suspendare din functie), ca medic nu i se poate spune, și pana la deșteptul ala de Preda, ce spunea ca medicii trebuie sa doarmă în garda!!! Cam asta a făcut.,,distinsa" lui colega și rezultatul se vede, prin aceasta tragedie!! Cât tupeu ordinar la acești doctorasi, plătiți din bani publici, adică din banii noștri!! Ce mai, stat în stat!!
3 septembrie 2023, 09:27
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Noi interzicem cu desăvârșire folosirea petardelor de către copii. Sunt situații în țară unde copiii și-au pierdut degetele, și-au pierdut ochii. Deci părinții trebuie să fie atenți. Părinții sunt responsabili și părin ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9677 lei
USD
Dolarul SUA
4.6059 lei
CHF
Francul elveţian
5.2613 lei
GBP
Lira sterlină
5.7949 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1911 lei
XAU
Gramul de aur
300.4044 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2601 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2995 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0452 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3929 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2040 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.9 o C
Dorohoi
-5.3 o C
Bucecea
-4.6 o C
Darabani
-6.0 o C
Saveni
-4.2 o C
Ştefăneşti
1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.