Știrea zilei
Primul pas! Primăria a scos la licitație documentația tehnică pentru un nou stadion: 10.000 – 12.000 de locuri acoperite, dotări pentru meciuri internaționale

Primăria Botoșani a făcut joi primul pas concret în vederea construirii unui nou stadion. A fost lansată electronic achiziția pentru serviciile de elaborare a Documentației Tehnice (D.A.L.I.) reabilitare, modernizare, dotare și extindere a Stadionului Municipal.

Arenă de standard UEFA


Firmele interesate se pot înscrie până pe data de 12 aprilie, iar cea câștigătoare va trebui să întocmească documentația pentru Certificatul de Urbanism, să-l și obțină și să efectueze studii de teren: o lucrare de topografie care să conțină planul de ridicare topografică, un extras de carte funciară actualizat la zi, studii topografice, geologice, de stabilitate ale terenului, hidrologice, hidrogeotehnice.


Municipalitatea a solicitat ca DALI (Documentație de Avizare pentru Lucrări de Intervenție) să propună, pe lângă funcțiunea principală de stadion pentru fotbal, și alte tipuri de utilizări sportive și non-sportive, conferind un caracter multifuncțional investiției, prin posibilitățile avute în vedere pentru evenimente culturale, sociale etc.


Cerința minimă impusă de Primăria Botoșani este ca extinderea, dotarea și modernizarea să transforme actuala arenă într-una cu tribune acoperite și cu o capacitate netă de minim 10.000 -12.000 de locuri.


De asemenea, proiectantul va trebui să țină cont de toate dotările necesare pentru ca noul stadion să poată găzdui meciuri din UEFA Europa League, dar și partide de rugby de nivel internațional.


Se dorește o arenă multifuncțională care să cuprindă săli de antrenament și recuperare pentru sportivi, birouri, spații comerciale și de alimentație publică, parcări subterane pentru evenimentele sportive și pentru locuitorii zonei, facilități pentru persoanele cu dizabilități.


”Pentru spectatori se vor asigura condiții de confort care să permită vizionarea jocurilor fără a se afla în bătaia vântului sau în bătaia ploii”,


Anunț de licitație Primăria Botoșani.

 

Pentru construcția noii arene se preia o sală de sport și se alipesc alte terenuri


Pe actualul amplasament, lipită de tribuna oficială, este situată ”Sala de lupte greco-romane”, care va fi transferată din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Tineretului și Sportului prin Clubul Sportiv Botoșani, în domeniul public al Municipiului Botoșani. Primăria se obligă să mențină destinația acestei construcții sau să ridice o altă sală de sport pe același amplasament.


În demersul său de creare a unei baze sportive care să se alinieze la standardele naționale și internaționale, municipalitatea negociază și intenționează să alipească și alte parcele de teren învecinate actualului amplasament, luându-se în calcul și posibilitatea extinderii actualului complex.


Aceasta pentru ca, prin dotările și amenajările realizate, complexul sportiv să poată găzdui și alte evenimente culturale sau sociale cum ar fi (concerte, conferințe, întruniri) ori cu caracter comercial (târguri, expoziții).


Complexul sportiv va fi proiectat să îndeplinească minim standardele românești existente și aplicabile. În funcție de nivelul de competiție maxim care trebuie asigurat, se vor respecta în totalitate standardele respective FIFA, UEFA, FRF.

 

Cinci zone funcționale


Complexul sportiv se va compune din mai multe părți funcționale:


- zona jucătorilor și oficialilor (arbitri, însoțitori etc.);


- zona spectatorilor și a spectatorilor VIP;


- zona reprezentanților mass-media - jurnaliști, comentatori TV și radio, etc.;


- zona personalului tehnic - stewarzi, forțe de securitate și personalul auxiliar (majorete, copiii de mingi și players escorts etc);


- zone non-sportive - spații cazare sportivi, administrative, comerciale și pentru servicii, spații conexe.

 

”Toți acești experți, sub umbrela unei firme câștigătoare, trebuie să elibereze documentația care face și o proiectare a noului stadion”

 

Invitat joi la ”Botoșăneanul TV”, edilul șef a dat câteva detalii despre planurile municipalității privitoare la noua arenă.


A amintit că, încă din perioada în care era viceprimar, s-a ocupat de introducerea acestui obiectiv pe lista sinteză de investiții a CNI.


A relatat că, după ce a devenit primar, a dispus organizarea unei licitații pentru DALI, alocându-se prin buget 100.000 de lei. Doar că firma care a câștigat procedura de achiziție publică a comunicat ulterior că nu mai poate efectua lucrarea fiindcă banii alocați de Primărie ar fi prea puțini. Așa că s-a reluat procedura, mărindu-se suma la 600.000 de lei cu tot cu TVA.


”Este vorba de un studiu de fezabilitate, dar care pentru clădirile existente se numește DALI, Documentație de Avizare pentru Lucrări de Intervenție, în care se studiază posibilitățile de reabilitare ale stadionului. S-a modificat legislația și în această etapă este nevoie și de o securitate la incendiu care este destul de laborios făcută de către firme autorizate. Este vorba și de o expertiză tehnică, la fel este făcută de experți din domeniu, și toți acești experți, sub umbrela unei firme câștigătoare, trebuie să elibereze documentația care face și o proiectare a noului stadion”,


Cosmin Andrei, primar Botoșani, la ”Botoșăneanul TV”.

 

botosaneanul tv primar cosmin andrei

 

Edilul șef crede că ridicarea unui nou stadion ar putea crea o veritabilă emulație nu doar în jurul fotbalului, ci și prin multitudinea de alte evenimente pe care o arenă sportivă, cu tribune integral acoperite, ar putea să le gâzduiască.


”Dacă lucrurile merg așa cum ne dorim, fără contestații, cu un câștigător, mergem cu documentația pe masa CNI-ului, acolo unde sperăm să fie introdusă la finanțare și avem promisiuni în acest sens”,


Cosmin Andrei, primar Botoșani, la ”Botoșăneanul TV”.
 

”Municipalul”, peste patru decenii de viață


Stadionul Municipal, denumit ”1 Mai” în perioada comunistă, a fost construit în două etape majore astfel: în perioada 1970-1980 tribunele A(est) și B(vest) și în anii 1980-1990 peluzele C(sud) și D(nord).


Construcția prezintă degradări nestructurale cauzate de exploatarea îndelungată și vechime, respectiv de infiltrațiile apei meteorice.


Actualul stadion are o capacitate de 7600 de locuri, este construit pe o suprafață de 20.392,00 mp, pe terenul proprietatea municipiului Botoșani, suprafața totală a terenului fiind de 30.673,00 mp.


Trei luni va avea la dispoziție firma câștigătoare să predea documentația, ceea ce înseamnă că, în varianta optimistă, în care se vor prezenta companii la licitație și nu vor exista contestații, până la sfârșitul verii DALI-ul ar trebui finalizat și se va cunoaște suma necesară pentru ridicarea unui nou stadion.  


Pe baza acestuia Primăria va întreprinde apoi demersurile necesare pentru obținerea finanțării de la Compania Națională de Investiții.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
ACUM: Șefii de la Botoșani l-au adus pe ministru pe stadion: Haideți cu proiectul și vă ajutămGALERIE FOTO&VIDEO
Stadion nou, cu 8.000 de locuri, la Botoșani - CINE îl construiește și CÂT costă

 

Bolnavii de la Botoșani care primesc indemnizație de 1.000 de lei ca să stea acasă – VIDEO
Potrivit legii acest beneficiu este acordat sub forma unei indemnizații de hrană.
Valul de șantiere din școli și licee ar putea afecta alegerile la Botoșani: Mii de botoșăneni rămân fără secții de votare
În municipiul Botoșani sunt înregistrate în total 85 de secții de votare. Toate sunt amenajate în unități de învățământ.
Vânt de Dan Nechifor pe la Prefectură: Eu îl apreciezVIDEO
Lupta pentru putere din interiorul PNL nu vizează doar obținerea nominalizărilor la posturile cheie din administrația publică locală, adică președintele Consiliului Județean și primarul municipiului Botoșani, ci și funcția de prefect.
Surpriză uriașă pentru șefia județului, Iftime ia în calcul probabil cel mai tânăr candidat la CJ din istoria Botoșanilor – VIDEO
Când trei se bat în PNL Botoșani, s-ar putea să câștige al patrulea. Aceasta dacă Valeriu Iftime va reuși până la urmă să preia președinția organizației județene a liberalilor și să își pună în practică planurile privind nominalizarea candidatului la șefia Consiliului Județean.
REZULTATE OFICIALE ale sondajului liberal în municipiu: Printre variante se regăsesc și două femei! Cine ar ieși primar?
Sondajul comandat de Partidul Național Liberal (PNL) a fost efectuat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) în perioada 24 ianuarie – 6 februarie 2024.
E haos la PNL, Șoptică și-a anulat demisia cu jumătate de oră înainte de conferință, Iftime începe să își piardă răbdarea: Nici eu n-am înțeles mare lucru / Ne batem la retrogradare VIDEO
Cu mai puțin de patru luni înaintea alegerilor europarlamentare la PNL Botoșani domnește incertitudinea. În ciuda mai multor runde de discuții pe care președintele Nicolae Ciucă le-a purtat atât cu liderul în funcție al organizației județene, cât și cu potențialul înlocuitor, situația nu a fost tranșată.
Inspectoratul de Muncă NU face anchetă în cazul actorului împușcat, pistolul adus de acasă: Această armă a fost acceptată de regizor
Conducerea Teatrului „Mihai Eminescu” a anunțat la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) incidentul care a avut loc la finalul săptămânii trecute.Cu toate acestea, inspectorii ITM nu au demarat propria lor anchetă.
Bucurie pentru primari și o armată de peste 1.000 de consilieri botoșăneni: Se pregătește creșterea mandatelor de la 4 la 5 ani
Aleșii locali ar putea rămâne în funcții timp de cinci ani din momentul validării mandatelor. Aceasta dacă proiectul inițiat de Uniunea Democrată Maghiară din România va fi votat de Parlament.
Dr. Claudia Malancea înlocuită din funcția de șef secție terapie intensivă de la Spitalul Mavromati
Aflată în arest la domiciliu până la începutul lunii martie, medicul Claudia Malancea a fost înlocuită din funcția de conducere de la Spitalul Județean Mavromati.
Negocierea anului: Peste 3 milioane de euro pentru o fabrică, în loc s-ar putea ridica un spital - FOTOGALERIE
Problemele cu care se confruntă fabricile de confecții din Botoșani pot deschide noi oportunități de afaceri. Iar una dintre acestea s-a ivit chiar în centrul orașului.
Întâlnire de gradul zero Iftime – Șoptică la conac, se prefigurează un ”careu de ași” pentru alegeri
După câteva zile de dispute la nivel declarativ, președintele grupului ”Elsaco” și președintele PNL Botoșani s-au întâlnit. Luni seară, cei doi au avut o întrevedere la Conacul Zăicești, parte a grupului de firme condus de omul de afaceri.
Inimă de salvator: Oamenii care îndură ger și viscol și cumpără dulciuri pentru copii, din banii lor – VIDEO & GALERIE FOTO
Pompierii se bucură de un grad de 83% de încredere acordată de români, fiind urmați de 67% pentru Armată și 64% către Biserică, conform unui sondaj CURS efectuat în martie 2023.
Primăria împrumută aproape 25 de milioane de euro pentru tot felul de investiții, de la străzi la școli și grădinițe – LISTA obiectivelor
Accesarea împrumutul bancar de către Primăria Botoșani a fost aprobată de consilierii locali într-o ședință care a avut loc spre finele lunii decembrie 2023.
„Se coace” încă o MĂRIRE salarială pentru angajații CJ-ului și ai altor trei instituții din subordine
Proiectul de hotărâre care vizează creșterea salariilor va fi supus dezbaterii în cadrul unei ședințe extraordinare programată luni, 5 februarie 2024, de la ora 14:00.
O tânără campioană a devenit cetățean de onoare: Prin seriozitate, profesionalism a reușit să se impunăGALERIE FOTO
Proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de cetățean de onoare a fost aprobat în unanimitate de către consilierii locali miercuri, 31 ianuarie 2024.
Primarul și fostul parlamentar, proces început cu listă de contestații împotriva DNA Suceava
Cei doi au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava în cursul lunii martie a anului trecut.
OFICIAL: Municipiul Botoșani mai are puțin peste 90.000 de locuitori, o singură comună „și-a păstrat” oamenii
Recensământul populației a ajuns în punctul final, fiind publicate rezultatele definitive ale acestui demers important. Datele oficiale arată o scădere a populației atât în județ, cât și în municipiul reședință.
Posturile de stat considerate neatractive la Botoșani dar cu impact uriaș în comunitate: Orice polițist ar putea veni
Există o instituție de mare impact la Botoșani care se confruntă cu lipsă de polițiști deoarece beneficiile financiare nu sunt îndeajuns de atractive.
Preotul care „mângâie” sufletele bolnavilor din spital: Pereţii spitalelor au ascultat mai multe rugăciuni, decât pereţii bisericilor
Pe lângă personalul medical care îngrijește pacienții, preotul de caritate Teodor Ciurariu care slujeşte la Spitalul Municipal Dorohoi le este alături prin îndrumare, credință şi rugăciune.
Anul în care Teatrul Mihai Eminescu este redat botoșănenilor! Primarul, dezvăluiri despre ultima sută de metri – VIDEO
Chiar ministrul Culturii, Raluca Turcan, vorbea despre perioada de aproape un deceniu în care actorii au fost privați de clădirea în care și-au desfășurat activitatea zeci de ani la rând.
Problema grava este ca locuitorii pleaca in continuare din tara iar noi construim cu fonduri europene un mare centru de agrement Cornisa, camine culturale in sate, teatru reabilitat, scoli si gradinite noi sau reabilitate. Noul stadion va costa zeci de milioane de euro si probabil va fi construit de o firma care nu are muncitori constructori, nu are utilaje dar va opri 7-10 % si va angaja alti subantreprenori. La fel ca si la echipa de fotbal, nu producem fotbalisti locali dar perindam diversi fotbalisti adusi din toata lumea. Mai bine s-ar infiinta o fabrica de biscuiti care ar folosi faina locala si ar da de lucru unor tineri.
20 martie 2022, 19:58
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Avem colaborare cu o echipă să putem să facem aceste cursuri. Împreună cu dna director de îngrijiri ne vom ocupa de acest aspect. Mai sunt sincope și vrem și aceste cursuri pentru că sunt necesare să readucem în mintea ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
13.5 o C
Dorohoi
12.1 o C
Bucecea
11.1 o C
Darabani
10.4 o C
Saveni
14.3 o C
Ştefăneşti
12.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.