Știrea zilei
Procesul Uvertura Mall aproape de un FINAL (ne)așteptat – Moment cheie la Tribunal, șefii Primăriei Botoșani AUDIAȚI de instanță

Procesul început la Tribunalul Botoșani, în baza unei anchete a DNA Suceava cu privire la redevența calculată pentru Uvertura Mall, este pe final. Marți, 19 februarie 2019, au dat declarații în instanță persoanele care au calitate de inculpați în acest dosar. Marele tăcut al zilei a fost primarul Cătălin Flutur, singurul căruia nu i s-a auzit vocea.

Termen cu audieri VIP 

 

 

În linii mari, ancheta a plecat de la faptul că pe perioada în care s-au efectuat lucrări la mall, redevența plătită de constructor către Primărie a fost de doar 4,6 lei/mp în loc de 77 lei/mp, cât ar fi fost stabilit în contractul inițial încheiat între părți.

 

Procurorii au calculat astfel un prejudiciu de aproximativ 2 milioane de lei, rezultat din această diferență. Avocații apărării dar și acuzații deopotrivă au arătat că redevența plătită de ORICE constructor este diferențiată la stadiul de organizare de șantier față de cel de exploatare efectivă a obiectivului, oricare ar fi destinația lui.

 

Au fost trimiși în judecată primarul Cătălin Flutur, secretarul suspendat al Primăriei Ioan Apostu, managerul public Adriana Zăiceanu, Cezar Puiu, șeful suspendat al Serviciului Patrimoniu, precum și fostul jurist, Mihaela Gontineac, avocat în prezent.

 

Primarul în ”silenzio stampa”

 

Ieri, la Tribunalul Botoșani au dat declarații toți cu excepția primarului Cătălin Flutur. De altfel, un cuvânt extrem de greu l-a avut expertul angajat de apărare, care în raportul de evaluare a arătat că nu există prejudiciu cauzat Primăriei Botoșani de către constructorul care a făcut mall-ul, adică SC Moldova Universal SA.

 

 

De departe, cel mai limpede în declarațiile date instanței a fost secretarul Ioan Apostu, care în doar zece minute cât a vorbit a reușit să explice logica din punct de vedere legal a diferențierii redevenței de la Uvertura Mall.

 

Ioan Apostu a arătat că în calitatea sa de secretar al Primăriei Botoșani avea atribuții să acorde aviz de legalitate, dar și să contrasemneze Hotărârile de Consiliu Local sau să refuze contrasemnarea acestora, atunci când erau considerate nelegale.  

 

Primăria a avut de câștigat din construcția mall-ului 

 

În cazul mall-ului, a arătat că redevența inițială era pentru perioada de exploatare, adică după finalizarea lucrărilor și startul efectiv al producerii de venituri de către complexul comercial.

 

„Am încercat să determin dacă există acte normative în domeniu care să reglementeze modul de calcul și de plată a redevenței. Am constatat că în materia concesiunilor, administrațiile locale au competență absolută în această materie. Nu există norme tehnice pentru calcularea redevenței”,

Ioan Apostu, secretarul suspendat al Primăriei Botoșani.

 

Ba, mai mult decât atât, Consiliul Local Botoșani, aproape în fiecare legislatură a aprobat redevențe diferențiate la diferite obiective construite sau modernizate de la Botoșani. La Palatul de Justiție de exemplu, când s-au efectuat lucrările, redevența a fost zero, ca după finalizare să fie calculată pentru clădire cu destinație birouri. Constructorul care a ridicat spațiile comerciale de pe Platoul B al Pieței Centrale a achitat o redevență redusă pe perioada lucrărilor, care a fost mărită la momentul desfășurării efective de activități comerciale.

 

SINGURA reglementare prevăzută de lege obliga Primăria să stabilească o redevență prin care în termen de 25 de ani să recupereze valoarea de pe piață a terenului de sub Uvertura Mall. Ori în cazul de față, expertul a calculat o valoarea de 300 de euro/mp, mult peste valoarea celorlalte terenuri din zonă, valoarea terenului urmând a fi încasată de municipalitate în mai puțin de 15 ani de zile. Aspect din care rezultă clar că nu există vreun prejudiciu cauzat patrimoniului Primăriei. Dimpotrivă.

 

Atribuții de serviciu contestate de procurori

 

Ioan Apostu a mai arătat că Hotărârea Consiliului Local pentru care s-a ajuns la acest proces a fost trimisă și la prefect pentru aviz de legalitate, însă nu a fost atacată în instanța de contencios administrativ. Mai mult, la un an distanță contractul a fost auditat de Camera de Conturi Botoșani fără să fie găsită vreo clauză cu efect negativ pentru Primărie.

 

Cezar Puiu a arătat în fața instanței că doar și-a îndeplinit atribuțiile din fișa postului, așa cum prevedea legea, fără să fie exercitate presiuni asupra sa din partea conducerii Primăriei sau a altor factori externi, la întocmirea raportului de specialitate.

 

Mihaela Gontineac a avut cea mai lungă declarație care a fost în linii mari în înșiruire de acte normative care au stat la baza stabilirii redevenței diferențiate pe perioada construcției și după.

 

Adriana Zăiceanu a depus un memoriu semnat la dosar, însă a luat și cuvântul și practic a avut o poziție similară cu a celorlalți judecați în acest proces.

 

Instanța a acordat un ultim termen pentru data de 21 martie, când vor fi prezentate concluziile finale ale părților din proces după care cel mai probabil cauza va rămâne în pronunțare.

 

loading...
LOVITURĂ în procesul Uvertura Mall: Expertul instanței poate încheia DOSARUL
Ancheta DNA pentru Uvertura Mall pornită de la un ziarist! Jurnaliști audiați la Tribunal, în procesul de peste 2 milioane de lei

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

Săraci, dar cu concedii scumpe: Botoșănenii, vacanțe de vis pe mii de euro - DESTINAȚIILE preferate
Deși suntem printre cele mai sărace județe din țară, botoșănenii nu uită să se și relaxeze. Iar unii dintre ei și-au planificat din timp concediile.
Acuzații GRAVE: Un copil ar fi fost bătut de învățătoare până l-a învinețit, s-a declanșat o anchetă – FOTOGALERIE
Un nou incident neplăcut s-ar fi petrecut în învățământul botoșănean. O mamă acuză că al ei copil a fost bătut de învățătoare chiar la școală.
Tentativă de OMOR: Doi șoferi s-au luat la bătaie din cauza locului de parcare, unul a fost înjunghiat în ficat
Criza locurilor de parcare își spune cuvântul în municipiul reședință de județ. Și nu de puține ori șoferii se iau la ceartă din acest motiv. În cazul a doi conducători auto lucrurile au degenerat și totul s-a terminat cu dosar penal.
Lucrări pe drumul groazei DOAR înainte de alegeri, după s-a lăsat totul de izbeliște: Șeful județului dă vina pe vreme – FOTOGALERIE
Drumul care a scos sute de șoferi botoșăneni în stradă în luna aprilie 2019 arată în continuare într-o stare deplorabilă. Vorbim de acel drum strategic care cuprinde mai multe tronsoane. Așa cum s-a promis, s-a încercat să se intervină pe partea de întreținere, însă și aici lucrurile s-au împotmolit.
Tânără din Botoșani moartă împreună cu fiica sa într-un accident produs în Franța
Trei români au murit, iar alţi patru au fost grav răniţi, după ce maşina în care se aflau a intrat în coliziune cu un camion pe o autostradă din apropierea oraşului Novy-Chevrieres din Franţa, relatează presa franceză. Accidentul a avut loc pe 1 iunie și printre victime se regăsește și două botoșănence.
Monument istoric din Botoșani transformat în șezătoare de bețivi cu mucuri de țigară și pahare – GALERIE FOTO
Astăzi și la Botoșani se sărbătorește Ziua Eroilor, dar puțini sunt botoșănenii care trec pe lângă acest monument și își dau seama ce reprezintă pentru istoria noastră, a locuitorilor acestui județ. Dacă la alte astfel de monumente de câteva ori pe an sunt depuse coroane de flori de către oficialități, iar altele sunt expuse în zone circulate ale orașului, în cazul de față, construcția din piatră este sprijin pentru bețivii Centrului Istoric.
Hotel cu parcări și spații comerciale în bulevardul Mihai Eminescu, în dezbatere publică la Primărie - GALERIE FOTO
Un nou proiect imobiliar se află în etapa de pregătire, documentația necesară fiind în dezbatere publică la Primăria Botoșani.
POVESTEA fetei născută la 900 grame și FĂRĂ șanse de supraviețuire, ajunsă olimpică cu media 10 pe linie – FOTOGALERIE
Oana Silivăstru este o adolescentă plină de vise și o elevă eminentă. În spatele unui zâmbet frumos se află însă o poveste extrem de dureroasă.
Au început lucrările la unul dintre cele mai mari supermarket-uri din Botoșani, clădire uriașă demolată, furnicar de oameni pe șantier - FOTO
După aproape un an de zile de la discuțiile privitoare la construirea unui nou magazin Lidl la Botoșani a fost deschis și șantierul efectiv. O firmă din Iași lucrează în aceste momente pe terenul amplasat lângă ISU Botoșani unde se află clădirea Simcos.
UNICAT: Un tânăr de la PSD o face pe-a directorul la o instituție FĂRĂ să fi fost numit în funcție - DOCUMENT
În data de 7 mai 2019 tânărul Andrei Beilic, declara pentru Botoșăneanul, oficial, că a preluat prin detașare atribuțiile de conducere al Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Botoșani.
Profesori și elevi, practică de peste un milion în Europa. La Botoșani nu este teren și nici firme nu prea sunt - FOTOGALERIE
”Optimizarea instruirii practice în context european”, acesta este titlul unui proiect european care poate schimba mentalitatea și atitudinea profesorilor și elevilor de la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Flămânzi.
Suntem din altă lume! Botoșani, pe primul loc în țară cu NU la referendum, avem cei mai mulți votanți care vor grațierea corupților
Asemeni votului de la alegerile europarlamentare și la referendum Botoșanii par să nu facă parte din România. Dacă la noi câștigă PSD, în timp ce în țară învinge PNL, la plebiscit suntem campionii votului împotrivă.
Facturi plătite de Direcția Județeană de Drumuri a CJ-ului pentru lucrări neexecutate în realitate, la o investiție marca PSDragnea
Două firme, una din Iași și alta din Buzău, care au participat la licitația pentru „reabilitarea podului metalic cu grinzi principale cu zăbrele pe DJ 292 peste râul Jijia, în localitatea Broscăuți”, au încasat facturi pentru lucrări care nu au fost executate și în realitate.
Noaptea cea mai grea la PSD Botoșani: Politicienii Puterii în poate cea mai neagră agonie, șefa lăsată cam singură, s-a pronunțat cuvântul „demisie”
O înfrângere la alegerile europarlamentare era de neconceput, cel puțin în interiorul PSD Botoșani. Numeroasele semnale că social-democrații vor pierde au fost puse pe seama ”haștagiștilor”, ”rezistenților” și nu s-a ținut cont de ele. Anti-pesediștii au fost clar, subestimați de PSD-iștii botoșăneni. Iar scrutinul a reprezentat o palma dată de popor unui partid condus de un lider care-și pierduse controlul.
REZULTATE EUROPARLAMENTARE: PNL câștigă în România, PSD victorie ”scurtă” la Botoșani
PNL câștigă alegerile europarlamentare la nivel național și termină pe locul al doilea în județul nostru, aceasta este concluzia principală după numărarea voturilor a aproape 95% din secțiile existente în România și, cu două excEpții, a tuturor din Botoșani.
Botoșaniul VOTEAZĂ! Zeci de mii de oameni așteptați la scrutin dublu, REZULTATELE transmise în timp real, sute de polițiști și jandarmi la datorie
367.298 de botoșăneni așteptați la urne. Secțiile de votare din județul Botoșani, 425 la număr sunt deschise în intervalul orar 7:00 – 21:00. Aceștia vot vota reprezentanții României în Parlamentul European și, după caz, referendumul pe justiție. Acestea sunt principalele coordonate ale zilei de astăzi.
POVESTE de film: Un botoșănean se luptă să facă acte la doi copii, mama luată de Interpol, un micuț are certificat de naștere valabil… 2 ani – FOTO
Transpirat din cauza efortului, cu o pungă plină cu tot felul de acte amestecate și traduse în limbile română și italiană, un botoșănean de 42 de ani a ajuns pe holurile Primăriei Botoșani pentru a intra în audiență la viceprimarul Cosmin Andrei.
TRAGEDIA auto de la Orășeni Deal: Moment CHEIE în proces, tot dosarul trimis la București
Au trecut aproape patru ani de la groaznicul accident rutier în care doi tineri părinți au murit și au lăsat în urmă doi copii orfani. Patru ani în care familia a așteptat ca justiția să facă dreptate, iar vinovatul de acest accident, dacă există, să fie tras la răspundere. 
Poveștile nespuse de la festival: Vestiarul buclucaș, meciurile dintre doi artiști uriași, dansatoarele din Ucraina și cheful celor patru fete – VIDEO & GALERIE FOTO
Unul dintre vestiarele de la Cornișa Aquapark & Sports Cornișa s-a transformat pe perioada festivalului într-una dintre cele mai importante încăperi din Botoșani. Și aceasta pentru că acolo și-au pregătit artiștii aparițiile în fața publicului.
Hai sus, Botoșani! Zilele Orașului s-au terminat cu mii de luminițe și mii de oameni sărind în miez de noapte la Cornișa – VIDEO & GALERIE FOTO
Zilele Orașului Botoșani s-au încheiat apoteotic, după miezul nopții, la concertul susținut de Voltaj. Trupa condusă de Călin Goia a reușit să implice publicul în recital mai mult decât orice alt artist prezent la festival, fie el din România sau din străinătate.
Dodule, CV-urile se depun la partid, nu se primesc prin presă. De jefuit am fost jefuit de justiția din Bt. Pupăi tu în ......! Eu am să cer protecție de la UE, dau judecătorii ăștia din Bt niște sentințe că Iozefini s-ar fi declarat ageamiu, ăștia fac din lege ce vor mușchii lor. De aia Dragnea face ce face, i-a lăsat să facă "prostioare" după care i-a taxat, unde nu-i nici D-zeu nu cere.
20 februarie 2019, 22:16
Tulai Doamne! O iesit tontzii la commenturi! V-o jefuit și tot il pupatzi in ...!
20 februarie 2019, 16:06
Dragnea! Vino și învață meserie. Aşa se lucrează, fără mitinguri şi fără înjurături şi amenințări de la "oooopoziţie"
20 februarie 2019, 14:26
nema interesant au fost altii cum e dragnea care a distrus Romania si nu pateste nimik prostie e multa intre Romani !
20 februarie 2019, 13:23
Paul......esti.......in necunostinta de cauza. Vorbesti fara sa stii despre ce este vorba.
20 februarie 2019, 10:50
daca s-ar fi licitat doua preturi diferite poate ar fi fost si alti doritori. salariatii nu au luat spaga, insa complici la magarie sunt.prisecariu asta a mai beneficiat si de imobile si terenuri restituit de la flutur si de ceva teren pe la rapsodia. e nevoie de un judecator drept, insa fina este presedinte.
20 februarie 2019, 10:28
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Sondaj
Trebuie scoase actualele tramvaie din circulație?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Dacă se dorește un spațiu de alimentație publică, aceste dotări sunt oferite de furnizorii de băuturi răcoritoare sau de cafea de exemplu. Sunt contracte de comodat, toți distribuitorii oferă gratuit vitrinele și toată ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7287 lei
USD
Dolarul SUA
4.1834 lei
CHF
Francul elveţian
4.2397 lei
GBP
Lira sterlină
5.3209 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8804 lei
XAU
Gramul de aur
185.9471 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2318 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4587 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8962 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1686 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1846 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6333 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.