Știrea zilei
Procesul Uvertura Mall aproape de un FINAL (ne)așteptat – Moment cheie la Tribunal, șefii Primăriei Botoșani AUDIAȚI de instanță

Procesul început la Tribunalul Botoșani, în baza unei anchete a DNA Suceava cu privire la redevența calculată pentru Uvertura Mall, este pe final. Marți, 19 februarie 2019, au dat declarații în instanță persoanele care au calitate de inculpați în acest dosar. Marele tăcut al zilei a fost primarul Cătălin Flutur, singurul căruia nu i s-a auzit vocea.

Termen cu audieri VIP 

 

 

În linii mari, ancheta a plecat de la faptul că pe perioada în care s-au efectuat lucrări la mall, redevența plătită de constructor către Primărie a fost de doar 4,6 lei/mp în loc de 77 lei/mp, cât ar fi fost stabilit în contractul inițial încheiat între părți.

 

Procurorii au calculat astfel un prejudiciu de aproximativ 2 milioane de lei, rezultat din această diferență. Avocații apărării dar și acuzații deopotrivă au arătat că redevența plătită de ORICE constructor este diferențiată la stadiul de organizare de șantier față de cel de exploatare efectivă a obiectivului, oricare ar fi destinația lui.

 

Au fost trimiși în judecată primarul Cătălin Flutur, secretarul suspendat al Primăriei Ioan Apostu, managerul public Adriana Zăiceanu, Cezar Puiu, șeful suspendat al Serviciului Patrimoniu, precum și fostul jurist, Mihaela Gontineac, avocat în prezent.

 

Primarul în ”silenzio stampa”

 

Ieri, la Tribunalul Botoșani au dat declarații toți cu excepția primarului Cătălin Flutur. De altfel, un cuvânt extrem de greu l-a avut expertul angajat de apărare, care în raportul de evaluare a arătat că nu există prejudiciu cauzat Primăriei Botoșani de către constructorul care a făcut mall-ul, adică SC Moldova Universal SA.

 

 

De departe, cel mai limpede în declarațiile date instanței a fost secretarul Ioan Apostu, care în doar zece minute cât a vorbit a reușit să explice logica din punct de vedere legal a diferențierii redevenței de la Uvertura Mall.

 

Ioan Apostu a arătat că în calitatea sa de secretar al Primăriei Botoșani avea atribuții să acorde aviz de legalitate, dar și să contrasemneze Hotărârile de Consiliu Local sau să refuze contrasemnarea acestora, atunci când erau considerate nelegale.  

 

Primăria a avut de câștigat din construcția mall-ului 

 

În cazul mall-ului, a arătat că redevența inițială era pentru perioada de exploatare, adică după finalizarea lucrărilor și startul efectiv al producerii de venituri de către complexul comercial.

 

„Am încercat să determin dacă există acte normative în domeniu care să reglementeze modul de calcul și de plată a redevenței. Am constatat că în materia concesiunilor, administrațiile locale au competență absolută în această materie. Nu există norme tehnice pentru calcularea redevenței”,

Ioan Apostu, secretarul suspendat al Primăriei Botoșani.

 

Ba, mai mult decât atât, Consiliul Local Botoșani, aproape în fiecare legislatură a aprobat redevențe diferențiate la diferite obiective construite sau modernizate de la Botoșani. La Palatul de Justiție de exemplu, când s-au efectuat lucrările, redevența a fost zero, ca după finalizare să fie calculată pentru clădire cu destinație birouri. Constructorul care a ridicat spațiile comerciale de pe Platoul B al Pieței Centrale a achitat o redevență redusă pe perioada lucrărilor, care a fost mărită la momentul desfășurării efective de activități comerciale.

 

SINGURA reglementare prevăzută de lege obliga Primăria să stabilească o redevență prin care în termen de 25 de ani să recupereze valoarea de pe piață a terenului de sub Uvertura Mall. Ori în cazul de față, expertul a calculat o valoarea de 300 de euro/mp, mult peste valoarea celorlalte terenuri din zonă, valoarea terenului urmând a fi încasată de municipalitate în mai puțin de 15 ani de zile. Aspect din care rezultă clar că nu există vreun prejudiciu cauzat patrimoniului Primăriei. Dimpotrivă.

 

Atribuții de serviciu contestate de procurori

 

Ioan Apostu a mai arătat că Hotărârea Consiliului Local pentru care s-a ajuns la acest proces a fost trimisă și la prefect pentru aviz de legalitate, însă nu a fost atacată în instanța de contencios administrativ. Mai mult, la un an distanță contractul a fost auditat de Camera de Conturi Botoșani fără să fie găsită vreo clauză cu efect negativ pentru Primărie.

 

Cezar Puiu a arătat în fața instanței că doar și-a îndeplinit atribuțiile din fișa postului, așa cum prevedea legea, fără să fie exercitate presiuni asupra sa din partea conducerii Primăriei sau a altor factori externi, la întocmirea raportului de specialitate.

 

Mihaela Gontineac a avut cea mai lungă declarație care a fost în linii mari în înșiruire de acte normative care au stat la baza stabilirii redevenței diferențiate pe perioada construcției și după.

 

Adriana Zăiceanu a depus un memoriu semnat la dosar, însă a luat și cuvântul și practic a avut o poziție similară cu a celorlalți judecați în acest proces.

 

Instanța a acordat un ultim termen pentru data de 21 martie, când vor fi prezentate concluziile finale ale părților din proces după care cel mai probabil cauza va rămâne în pronunțare.

 

loading...
LOVITURĂ în procesul Uvertura Mall: Expertul instanței poate încheia DOSARUL
Ancheta DNA pentru Uvertura Mall pornită de la un ziarist! Jurnaliști audiați la Tribunal, în procesul de peste 2 milioane de lei

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

PREMIERĂ: Au început lucrările la primul Drive din municipiul Botoșani – GALERIE FOTO
Celebra metodă, de comenzi la fast-food efectuate din mașină, aplicabilă mai ales la americani, a ajuns și la Botoșani. Deja se lucrează la prima linie de drive din municipiul reședință de județ. 
GAME OVER: Zero locuri de veci în Cimitirul Pacea, ultima sută și la Eternitatea, se iau în calcul soluții disperate
Situația locurilor de veci de la Botoșani este pe cale să devină dramatică. Deja în Cimitirul Pacea nu mai sunt locuri libere pentru concesionare și se mai fac înmormântări doar în acele cazuri în care familiile dețin deja un cavou.
Primărie executată silit pentru plata indemnizației unei femei cu dizabilități, care a murit între timp
O situație de o ironie amară se petrece la Botoșani. Un tânăr care s-a luptat ca bunica lui bolnavă să fie încadrată în grad de handicap și să obțină indemnizația  aferentă a câștigat un proces cu Primăria din localitatea de domiciliu și cu alte instituții ale statului.
Pacienți „omorâți” de sistemul medical: Sunt refuzați la Iași și București, Raed Arafat ignorat în majoritatea cazurilor
Sute de oameni ajung în fiecare zi la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Mavromati Botoșani din diverse cauze. Unii dintre ei vin cu arsuri provocate în urma incendiilor, exploziilor sau după diferite accidente în gospodărie.
„Boala” invizibilă care lovește în copiii Botoșaniului, semnal de ALARMĂ către părinți
Românii sunt cei mai stresați europeni și nu este de mirare având în vedere condițiile socio- economice. În timp ce adulții se stresează pentru că nu au bani de plătit facturi, că nu fac față la locul de muncă sau altele asemenea, pentru copii cea mai frecventă sursă de stres este școala.
PROTEST cu peste 100 de mașini la Botoșani: marș pe străzile orașului, se cer ambulanțe în plus pentru oameni în pericol să moară
Un mandat al neputinței. Dacă ar exista o descriere pentru legislatura 2016 – 2020 de la Consiliul Județean (CJ) Botoșani făcută de locuitorii unei anumite zone a județului, probabil că despre asta ar fi vorba, despre neputință.
PROIECT interesant pentru fostul complex Armonia din Bulevardul Eminescu gândit de un tânăr afacerist - GALERIE FOTO
Clădirea care se degradează de mai bine de un deceniu în bulevardul Mihai Eminescu își va recăpăta frumusețea de altădată după ani de așteptare. În încăperile părăsite și-au făcut culcuș oamenii fără adăpost, însă într-un final zidurile au devenit periculoase chiar și pentru ei.
SPECTACOL de zile mari la Botoșani: Amintirile, focul și emoțiile au adus împreună mii de oameni de toate vârstele – FOTO&VIDEO
Se pare că weekendul acesta, 30-31 martie 2019 nu poate fi comparat cu altele. A fost cu și despre amintiri, foc și emoții. Toate în singurul mall din Botoșani, la Uvertura Mall, care împlinește 6 ani de la deschidere.
Jandarmi botoșăneni AMENINȚAȚI și înjurați ca la ușa cortului de un bărbat prins cu droguri, s-a sesizat Parchetul
Un bărbat și-a vărsat furia la adresa Jandarmeriei Române și mai ales a unor jandarmi botoșăneni, în mediul online.
Tragedia de la Orășeni Deal: Fratele botoșăneanului mort în accident, mărturisire dureroasă după aproape 4 ani- Am observat mașina într-o fracțiune de secundă
Ziua de 6 iunie 2015 este una neagră pentru familia Huțanu din Vorona care a pierdut doi membri într-un cumplit accident rutier. Ce este mai cumplit este faptul că în urma morții celor doi soți, Ștefan și Mirela Huțanu, doi copilași au rămas orfani de ambii părinți. În urmă au rămas instituțiile statului care au cercetat și urmează să pedepsească vinovatul, dacă acesta există. Pentru că, Mirela și Ștefan nu mai pot fi aduși înapoi. 
Microbuzele unor firme din Botoșani BLOCATE în toiul nopții de Poliția Locală – GALERIE FOTO
Astfel de acțiuni nocturne ale polițiștilor locali au loc la anumite intervale de timp și sunt adesea soldate cu amenzi consistente.
Pensia mult prea mică, medicamentele și facturile mult prea mari: Bătrânii botoșăneni, în pragul SINUCIDERII – Copiii, singurii care îi țin în viață – FOTOGALERIE
În județul Botoșani trăiesc zeci de mii de vârstnici care nu mai pot munci, iar câteva mii provin din municipiul reședință de județ. Trist este că mulți dintre ei, poate chiar majoritatea, abia trăiesc de o pe o zi pe alta, chinuindu-se să le ajungă pensia.
Hotel cu piscină, săli de conferință, terasă și restaurant în locul unei școli din centrul orașului Botoșani – GALERIE FOTO
Proiect îndrăzneț promovat la Botoșani de doi tineri afaceriști. Cei doi, soț și soție au achiziționat clădirea în care a funcționat fosta școală 4.
Puiul galben găsit și în magazinele din Botoșani decolorat după o… saramură: MESAJUL producătorului
Fiecare încearcă în aceste vremuri să cumpere produse cât mai sănătoase, dacă se poate chiar bio, chiar cu riscul cheltuirii unui buget mai ridicat la capitolul mâncare. Iar în materie de pui, o anumită marcă părea să fie în preferințele consumatorilor, mai ales datorită aspectului.
melimeloparis.ro%20
POVESTEA omului care iubește oamenii: Un medic merge zilnic 50 de km pentru a se îngriji de suferința altora – GALERIE FOTO
Într-un stat cu valori solide și un sistem bine pus la punct, fiecare persoană are acces neîngrădit la servicii de bază. În România s-ar putea spune că de la Revoluția din 1989 lucrurile au evolut însă pașii parcurși încă sunt mici. La Botoșani, spre exemplu, încă există comunități întregi care nu au acces la serviciile medicale.
Mai nou, ne place la țară: Sute de botoșăneni au lăsat blocul pentru o casă construită la sate – FOTOGALERIE
Chiar dacă este declarat ”orașul verde” al României, municipiul Botoșani nu mai reprezintă o alternativă pentru o parte dintre botoșăneni. Aceștia fug de zonele aglomerate, de un trafic tot mai aglomerat și preferă să își construiască o casă în comunele vecine capitalei județului.
Bursa zvonurilor: McDonald’s ar fi găsit la Botoșani locația perfectă pentru un restaurant cu McDrive
De ceva timp în municipiul reședință de județ circulă o serie de informații neoficiale privitoare la construcția în Botoșani a unui restaurant McDonald’s. Gheața a fost oricum spartă anul trecut de cei de la KFC care se bucură de un mare succes.
Misiune (im)posibilă la Spitalul Mavromati: Bătăușii și șoferii au făcut o gaură de aproape 1 milion de lei în bugetul spitalului
Accidentele rutiere sau agresiunile soldate cu victime sunt destul de frecvente în județul nostru, iar acest lucru le dă bătăi de cap reprezentanților Spitalului Județean "Mavromati". Și asta pentru că victimele sunt tratate la spital, unde ajung pentru îngrijiri imediate la Unitatea de Primiri Urgențe.
Taximetrist BĂTUT de doi indivizi, mașina a fost furată de agresori și abandonată lângă mall – GALERIE FOTO
Întâmplări incredibile au fost loc în seara zilei de miercuri, 13 martie 2019, în jurul orei 20:30. Un taximetrist a fost bătut rău de doi bărbați care i-au furat mașina și apoi au abandonat-o.
kalapod.net%20
Avalanșă de bețivi la Urgențe, tot mai mulți elevi alcoolici - Se cere consiliere în școli
Un fenomen îngrijorător se întâmplă în județul nostru. Medicii sunt îngrijorați, unii vârstnici speriați, iar unii părinți disperați. La Botoșani se bea, indiferent de vârstă sau sex, indiferent de ocupație sau de circumstanțe. Alcoolul a ajuns să fie plăcerea zilnică a sute de botoșăneni.
Dodule, CV-urile se depun la partid, nu se primesc prin presă. De jefuit am fost jefuit de justiția din Bt. Pupăi tu în ......! Eu am să cer protecție de la UE, dau judecătorii ăștia din Bt niște sentințe că Iozefini s-ar fi declarat ageamiu, ăștia fac din lege ce vor mușchii lor. De aia Dragnea face ce face, i-a lăsat să facă "prostioare" după care i-a taxat, unde nu-i nici D-zeu nu cere.
20 februarie 2019, 22:16
Tulai Doamne! O iesit tontzii la commenturi! V-o jefuit și tot il pupatzi in ...!
20 februarie 2019, 16:06
Dragnea! Vino și învață meserie. Aşa se lucrează, fără mitinguri şi fără înjurături şi amenințări de la "oooopoziţie"
20 februarie 2019, 14:26
nema interesant au fost altii cum e dragnea care a distrus Romania si nu pateste nimik prostie e multa intre Romani !
20 februarie 2019, 13:23
Paul......esti.......in necunostinta de cauza. Vorbesti fara sa stii despre ce este vorba.
20 februarie 2019, 10:50
daca s-ar fi licitat doua preturi diferite poate ar fi fost si alti doritori. salariatii nu au luat spaga, insa complici la magarie sunt.prisecariu asta a mai beneficiat si de imobile si terenuri restituit de la flutur si de ceva teren pe la rapsodia. e nevoie de un judecator drept, insa fina este presedinte.
20 februarie 2019, 10:28
starshiners.ro%20
missgrey.ro
Sondaj
În ce sistem sanitar aveți mai mare încredere?
În cel de stat
În cel privat
Prefer să merg în străinătate
Nu știu / nu mă intereseză
Declaraţia zilei
”Asta e decizia d-nei ministru de a face controale când, cum, în ce modalitate. Noi nu avem nimic de comentat din punctul acesta de vedere. Noi o așteptăm cu brațele deschise, că nu avem nimic de ascuns. E nebunia asta că vine dna ...
astratex.ro
melimeloparis.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7619 lei
USD
Dolarul SUA
4.2322 lei
CHF
Francul elveţian
4.1850 lei
GBP
Lira sterlină
5.5070 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7817 lei
XAU
Gramul de aur
173.5480 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2355 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4868 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0296 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1654 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1854 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6378 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.