Știrea zilei
Procesul Uvertura Mall aproape de un FINAL (ne)așteptat – Moment cheie la Tribunal, șefii Primăriei Botoșani AUDIAȚI de instanță

Procesul început la Tribunalul Botoșani, în baza unei anchete a DNA Suceava cu privire la redevența calculată pentru Uvertura Mall, este pe final. Marți, 19 februarie 2019, au dat declarații în instanță persoanele care au calitate de inculpați în acest dosar. Marele tăcut al zilei a fost primarul Cătălin Flutur, singurul căruia nu i s-a auzit vocea.

Termen cu audieri VIP 

 

 

În linii mari, ancheta a plecat de la faptul că pe perioada în care s-au efectuat lucrări la mall, redevența plătită de constructor către Primărie a fost de doar 4,6 lei/mp în loc de 77 lei/mp, cât ar fi fost stabilit în contractul inițial încheiat între părți.

 

Procurorii au calculat astfel un prejudiciu de aproximativ 2 milioane de lei, rezultat din această diferență. Avocații apărării dar și acuzații deopotrivă au arătat că redevența plătită de ORICE constructor este diferențiată la stadiul de organizare de șantier față de cel de exploatare efectivă a obiectivului, oricare ar fi destinația lui.

 

Au fost trimiși în judecată primarul Cătălin Flutur, secretarul suspendat al Primăriei Ioan Apostu, managerul public Adriana Zăiceanu, Cezar Puiu, șeful suspendat al Serviciului Patrimoniu, precum și fostul jurist, Mihaela Gontineac, avocat în prezent.

 

Primarul în ”silenzio stampa”

 

Ieri, la Tribunalul Botoșani au dat declarații toți cu excepția primarului Cătălin Flutur. De altfel, un cuvânt extrem de greu l-a avut expertul angajat de apărare, care în raportul de evaluare a arătat că nu există prejudiciu cauzat Primăriei Botoșani de către constructorul care a făcut mall-ul, adică SC Moldova Universal SA.

 

 

De departe, cel mai limpede în declarațiile date instanței a fost secretarul Ioan Apostu, care în doar zece minute cât a vorbit a reușit să explice logica din punct de vedere legal a diferențierii redevenței de la Uvertura Mall.

 

Ioan Apostu a arătat că în calitatea sa de secretar al Primăriei Botoșani avea atribuții să acorde aviz de legalitate, dar și să contrasemneze Hotărârile de Consiliu Local sau să refuze contrasemnarea acestora, atunci când erau considerate nelegale.  

 

Primăria a avut de câștigat din construcția mall-ului 

 

În cazul mall-ului, a arătat că redevența inițială era pentru perioada de exploatare, adică după finalizarea lucrărilor și startul efectiv al producerii de venituri de către complexul comercial.

 

„Am încercat să determin dacă există acte normative în domeniu care să reglementeze modul de calcul și de plată a redevenței. Am constatat că în materia concesiunilor, administrațiile locale au competență absolută în această materie. Nu există norme tehnice pentru calcularea redevenței”,

Ioan Apostu, secretarul suspendat al Primăriei Botoșani.

 

Ba, mai mult decât atât, Consiliul Local Botoșani, aproape în fiecare legislatură a aprobat redevențe diferențiate la diferite obiective construite sau modernizate de la Botoșani. La Palatul de Justiție de exemplu, când s-au efectuat lucrările, redevența a fost zero, ca după finalizare să fie calculată pentru clădire cu destinație birouri. Constructorul care a ridicat spațiile comerciale de pe Platoul B al Pieței Centrale a achitat o redevență redusă pe perioada lucrărilor, care a fost mărită la momentul desfășurării efective de activități comerciale.

 

SINGURA reglementare prevăzută de lege obliga Primăria să stabilească o redevență prin care în termen de 25 de ani să recupereze valoarea de pe piață a terenului de sub Uvertura Mall. Ori în cazul de față, expertul a calculat o valoarea de 300 de euro/mp, mult peste valoarea celorlalte terenuri din zonă, valoarea terenului urmând a fi încasată de municipalitate în mai puțin de 15 ani de zile. Aspect din care rezultă clar că nu există vreun prejudiciu cauzat patrimoniului Primăriei. Dimpotrivă.

 

Atribuții de serviciu contestate de procurori

 

Ioan Apostu a mai arătat că Hotărârea Consiliului Local pentru care s-a ajuns la acest proces a fost trimisă și la prefect pentru aviz de legalitate, însă nu a fost atacată în instanța de contencios administrativ. Mai mult, la un an distanță contractul a fost auditat de Camera de Conturi Botoșani fără să fie găsită vreo clauză cu efect negativ pentru Primărie.

 

Cezar Puiu a arătat în fața instanței că doar și-a îndeplinit atribuțiile din fișa postului, așa cum prevedea legea, fără să fie exercitate presiuni asupra sa din partea conducerii Primăriei sau a altor factori externi, la întocmirea raportului de specialitate.

 

Mihaela Gontineac a avut cea mai lungă declarație care a fost în linii mari în înșiruire de acte normative care au stat la baza stabilirii redevenței diferențiate pe perioada construcției și după.

 

Adriana Zăiceanu a depus un memoriu semnat la dosar, însă a luat și cuvântul și practic a avut o poziție similară cu a celorlalți judecați în acest proces.

 

Instanța a acordat un ultim termen pentru data de 21 martie, când vor fi prezentate concluziile finale ale părților din proces după care cel mai probabil cauza va rămâne în pronunțare.

 

loading...
LOVITURĂ în procesul Uvertura Mall: Expertul instanței poate încheia DOSARUL
Ancheta DNA pentru Uvertura Mall pornită de la un ziarist! Jurnaliști audiați la Tribunal, în procesul de peste 2 milioane de lei

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

Mihai Țurcanu pus pe lista de așteptare pentru postul Minodorei Vasiliu! Altcineva așteaptă ordinul
Una dintre cele mai disputate funcții de conducere din instituțiile publice de la Botoșani este deocamdată pusă la păstrare.
Școli cu blazon din județul Botoșani! Notele mici ale elevilor de sub numele mari ale personalităților: Pentru mine, asta înseamnă genocid. Pentru că eliminăm 40% din populația țării
Un adevărat genocid. Astfel caracteriza un academician situația în care se află școala în care învață copiii satelor. Iar la Botoșani notele obținute de elevi la Evaluarea Națională fac parte din acest tablou trist al societății românești. Un tablou în care, fără să exagerăm, se întrevede viitorul nostru ca popor.
TREI primari PSD scoși din ATOP pentru incompatibilitate și puși să dea înapoi banii pentru ședințe - DOCUMENT
Un raport al Curții de Conturi întocmit în 2020, pentru anul financiar trecut, a lăsat incompletă Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), o structură finanțată de Consiliul Județean care are ca scop general luarea de măsuri pentru menținerea ordinii și liniștii publice în județ.
Alt botoșănean mort după sedare: Mi-l îngropi dezbrăcat, ca pe un nu știu cum, în pielea goală, într-un sac? Spitalul: Halucinații, depresie, delir la pacienți
„Asta este povestea noastră…(plânge în hohote n.r.), nu a vrut să meargă, mi-a spus: eu dacă merg în spital, iau COVID. Și așa a fost, așa a fost… Nu știu ce să zic. El a fost candidatul ideal. Avea glicemie mai mare, avea tensiune, era supraponderal. Dar nu a avut nici un simptom de COVID de acasă, din astea trâmbițate” – Mihaela Pietrariu, soția unui botoșănean mort la Spitalul Județean.
Alt gagiu, care de data asta a OMORÂT un om! Un șofer de 23 de ani și-a abandonat victima în șanț și a plecat acasă – GALERIE FOTO&VIDEO
Ziua de duminică a însemnat pentru polițiștii botoșăneni una de luptă continuă. Un accident mortal cu fugă a pus toate echipajele în alertă pentru găsirea făptuitorului. În mai puțin de 12 ore, cadrele Inspectoratului de Poliție Județean l-au identificat în județul vecin. Acasă.
Profesoara condamnată la închisoare cu suspendare pentru banii unei fetițe cu handicap vrea gradație de merit: Nu e moral, și noi suntem conștienți
Situație revoltătoare înregistrată la Botoșani. Un fost inspector școlar, actualmente profesor la o unitate de învățământ din municipiu, condamnat la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, a depus dosar pentru gradație de merit, o distincție acordată cadrelor didactice cu performanțe deosebite în pregătirea elevilor.
Cu experiență de peste 20 de ani: CINE este noul subprefect al Botoșaniului: Este o funcție cu responsabilitate foarte mare
Începând cu data de vineri, 12 iunie 2020, printr-o Hotărâre de Guvern, Botoșaniul are doi subprefecți. Învestirea celui de-al doilea, în persoana Laurei Cronț, a avut loc într-un cadru restrâns, sâmbătă, 14 iunie. Un nume nou, de altfel, printre persoanele cu funcții de conducere de la Botoșani.
BĂTĂLIE incredibilă pe postul Minodorei Vasiliu de la DSVSA, listă lungă cu oameni care îi vor biroul
Postul eliberat de Minodora Vasiliu la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) face cu ochiul multor aspiranți care au obosit să se tot afle pe lista de așteptare ce a rămas neatinsă mai bine de un deceniu.
Pacienți SEDAȚI și cu telefoanele închise de personalul medical! Au murit în saloane, familiile acuză, tăcere din partea spitalului
Finalul săptămânii trecute a fost marcat la Botoșani de cea mai lungă listă cu oameni morți din cauza virusului SARS-COV-2. Cinci decese într-o singură zi, trei femei și doi bărbați. Toți se aflau pe secția ATI a Spitalului Județean Mavromati.
inpuff.ro
Loading...
Uvertura Mall s-a redeschis cu restricții și mari reduceri: restaurante fără food-court, terasă renovată și o mulțime de afișe – GALERIE FOTO
Noua etapă de relaxare intrată luni, 15 iunie 2020, în vigoare include și redeschiderea marilor centre comerciale. Astfel, începând de ieri dimineață, după aproape trei luni, și-a reluat programul și Uvertura Mall.
Botoșănenii s-au săturat să stea în casă și pleacă în vacanțe: Litoralul, la mare căutare - CUM sunt prețurile
După luni bune în care botoșănenii și românii în general au fost nevoiți să stea în case, odată cu relaxarea măsurilor, unii dintre ei au început să plece în concedii. Sau măcar să și le planifice, semn că pandemia nu-i mai sperie.
Scandal politic la Botoșani pentru un viceprimar cu fundu-n două bărci! Țurcanu acuză prefectul de simpatii liberale
Încep să se încingă spiritele printre politicienii de la Botoșani, mai ales în prag de alegeri locale când au loc practic cele mai multe conflicte din toți anii de administrație locală. Viceprimarul de la Dângeni, care s-a pozat alături de familia ALDE, a fost exclus din PNL și nu poate ataca decizia în instanță. De aici a pornit un tăvălug de acuzații.
Președinte de partid la 35 de ani! Botoșaniul are un nou lider politic: Fondurile sunt puține, nu prea avem ce împărți
Cea mai... verde formațiune politică din România are un nou lider la Botoșani. Începând cu data de 20 martie, filiala județeană a Partidului Ecologist Român este condusă de Adrian Lupu.
Vă linșez!!! Amendă uriașă pentru un post TV central după amenințări fără precedent la adresa primăriței de la Ipotești
Postul B1 a fost amendat cu 20.000 de lei de către Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) după o ieșire verbală violentă a unui realizator la adresa primarului comunei Mihai Eminescu.
Loading...
Botoșaniul, în fruntea unui top dureros: Oamenii care au salvat oameni până au… murit!
După luni bune în care COVID-ul a pus stăpânire pe întreaga țară, Botoșaniul este în fruntea unor clasamente dureroase. Dacă în celelalte articole din Botoșăneanul ne-am referit la numărul de cazuri și de decese, astăzi este despre ei, eroii, care au murit pe frontul de luptă cu noul coronavirus.
Premieră politică în sănătate: Edilul de la PSD numește manager de spital un consilier de la PNL cu care s-a bătut în campanie
După mai bine de o săptămână, interval în care unitatea medicală a avut conducere provizorie în urma demisiei medicului ce îndeplinea această prerogativă, s-a luat o decizie în privința următorului director.
Veștile bune despre autobuzele noi, puse puțin la păstrare! Eltrans nu are șoferi după scandalul din Consiliul Local și nici licență de traseu - FOTO&VIDEO
Începutul săptămânii era marcat la Botoșani de sosirea autobuzelor turcești care vor înlocui istoricele tramvaie care aproape că-și dau duhul zi de zi, pe străzile orașului. Patru din cele nouă autobuze au fost aduse din portul Constanța, într-un mult așteptat aer al schimbării.
Ada, come back! Fosta șefă a educației revine la Inspectoratul Școlar Județean
Schimbările pe care liberalii doresc să le facă în fruntea instituțiilor de învățământ nu se opresc doar la Casa Corpului Didactic (CCD), acolo unde în urmă cu o săptămână au înlocuit directorul.
De la minister la… calculator! Liberala Magda Roman s-a angajat la o instituție din Botoșani
Experiența profesională la Ministerul Transporturilor nu a durat extrem de mult pentru tânăra liberală care este și consilier județean.
Presupusul șofer din Audi NU are permis în România, a amenințat cu bătaia un polițist: Îți f... una de îți sar ochelariiVIDEO & GALERIE FOTO
Primele cercetări efectuate de oamenii legii față de tânărul despre care se bănuiește că se afla la volanul decapotabilei care a provocat accidentul de o rară violență de luni seară au scos la iveală un lucru extrem de important.
Dodule, CV-urile se depun la partid, nu se primesc prin presă. De jefuit am fost jefuit de justiția din Bt. Pupăi tu în ......! Eu am să cer protecție de la UE, dau judecătorii ăștia din Bt niște sentințe că Iozefini s-ar fi declarat ageamiu, ăștia fac din lege ce vor mușchii lor. De aia Dragnea face ce face, i-a lăsat să facă "prostioare" după care i-a taxat, unde nu-i nici D-zeu nu cere.
20 februarie 2019, 22:16
Tulai Doamne! O iesit tontzii la commenturi! V-o jefuit și tot il pupatzi in ...!
20 februarie 2019, 16:06
Dragnea! Vino și învață meserie. Aşa se lucrează, fără mitinguri şi fără înjurături şi amenințări de la "oooopoziţie"
20 februarie 2019, 14:26
nema interesant au fost altii cum e dragnea care a distrus Romania si nu pateste nimik prostie e multa intre Romani !
20 februarie 2019, 13:23
Paul......esti.......in necunostinta de cauza. Vorbesti fara sa stii despre ce este vorba.
20 februarie 2019, 10:50
daca s-ar fi licitat doua preturi diferite poate ar fi fost si alti doritori. salariatii nu au luat spaga, insa complici la magarie sunt.prisecariu asta a mai beneficiat si de imobile si terenuri restituit de la flutur si de ceva teren pe la rapsodia. e nevoie de un judecator drept, insa fina este presedinte.
20 februarie 2019, 10:28
zenda.ro
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Nu sunt singura care dorește. Sunt trei candidați, din astea trei propuneri noi vom decide în for statutar, la nivel județean după care propunerea noastră va pleca către București pentru că așa cum spune  statutul ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8365 lei
USD
Dolarul SUA
4.2843 lei
CHF
Francul elveţian
4.5467 lei
GBP
Lira sterlină
5.3551 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9818 lei
XAU
Gramul de aur
244.6054 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2494 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3703 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9826 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1614 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1811 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6490 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.