Știrea zilei
Război și pe Eminescu! Revista de tradiție dedicată poetului nepereche, cu finanțarea tăiată după mai bine de un deceniu, în urma unor reclamații (ne)cunoscute

Frustrări sau eșecuri personale. Ori neputința atingerii unui anumit nivel de știință și cunoștință. Sau ignoranța. Sunt câteva dintre motivele pentru care anul acesta, subit și cu explicații puține din partea celor care ar trebui să le ofere, finanțarea pentru Revista Hyperion – Caiete botoșănene a fost sistată.

„Revista lui Eminescu” NU mai contează în 2021 

 

Este o publicație literară care se adresează unui public pretențios din punctul de vedere al capacităților intelectuale. Anual erau tipărite, sub egida scriitorilor români, în jur de 300 de exemplare, oferite gratuit colaboratorilor Fundației Culturale Hyperion și celor interesați.

 

Timp de 12 ani a fost publicată la Botoșani printr-un efort susținut al scriitorilor județului și al celor naționali. În cel de-al 13-lea an, unul cu adevărat sub semnul ghinionului, principalul finanțator, respectiv Consiliul Județean, prin Memorialul Ipotești – Centrul de Studii Mihai Eminescu, a decis sistarea finanțării costurilor necesare tipăriturii Revistei Hyperion.

 

Finanțarea consta de fapt într-o sumă anuală de 12.000 de lei aproximativ. Sau valoarea a două, trei salarii ale angajaților de la Memorialul Ipotești. Sau aproape un salariu obținut, într-o singură lună, de președintele Consiliului Județean.

 

Revista apare trimestrial, iar în ultimul număr tipărit cu finanțare de la CJ apare numele fostului președinte, Costică Macaleți. Numele succesoarei sale pe funcție, Doina Federovici, nu s-a mai regăsit printre paginile publicației, în ultima ediție a Revistei Hyperion, nemaiexistând trimiteri la sprijinul financiar oferit de CJ. A dispărut și numele directorului Memorialului Ipotești, Ala Sainenco. 

 

*Penultimul număr

 

*Ultimul număr al Revistei 

 

„Consiliul Județean și Memorialul Ipotești au scos-o de la finanțare. Nu era o sumă cine știe ce, 2.800 de lei pe trimestru, deci 11.000 – 12.000 de lei pe an. Nu ne-au mai prins în calculul de tipăritură. Motivația celor de la Ipotești a constat în faptul că la mijloc ar fi nu știu ce conflict de interese. O sesizare din partea unui coleg de la Ipotești, cum că managerul de acolo m-ar favoriza pe mine, personal. Ori ăsta nu este un motiv serios, nu putea exista așa ceva”,

Gellu Dorian, redactor-șef Revista Hyperion

 

 

 

Undeva prin luna ianuarie a acestui an, Fundația Culturală Hyperion a emis o adresă către Consiliul Județean Botoșani prin care s-a interesat de motivele care au dus la retragerea finanțării pentru continuarea tradiției Revistei.

Teoretic, ar fi trebuit ca în maximum 30 de zile să primească și un răspuns. În cazul de față, tăcerea chiar a fost tratată drept un răspuns.

 

Gellu Dorian: „Nu au transmis această informație, au ignorat-o, ceea ce am considerat noi că nu vor să mai finanțeze. Și într-adevăr, nu mai finanțează”.

 

Din conducerea Consiliului Județean, coordonează Memorialul Ipotești – Centrul de Studii Mihai Eminescu Cristian Nistor, noul și al doilea administrator al județului. În prezent el se află în concediu și oricum probabil că nu ar fi dat prea multe explicații având în vedere că într-o discuție anterioară arăta că oferă declarații de presă doar cu voie de la Doina Federovici.

 

Și Dorin Birta, unul dintre cei doi vicepreședinți, se află în concediu. Bogdan Dăscălescu, celălalt vicepreședinte, susține că știe de problema ivită anul acesta, din calitatea de membru în Consiliul de Administrație de la Memorialul Ipotești.

 

 

„Știu că au existat niște cereri, acolo sunt niște chestii de procedură. Deci efectiv am înțeles că au fost niște probleme semnalate de cei de la Contabilitate, Curtea de Conturi și de acolo au plecat problemele. Este o chestie tehnică. Au existat niște reclamații cu sponsorizarea”,

Bogdan Dăscălescu, vicepreședinte CJ Botoșani

 

 

În orice caz, Bogdan Dăscălescu a dat asigurări asupra faptului că anul acesta, cel puțin, va suporta cheltuielile pentru Revista Hyperion din banii personali, sub forma unei sponsorizări.

 

Război sau corectitudine?

 

Conform zvonurilor, un angajat al Memorialului Ipotești ar fi reclamat modul de acordare a finanțării pentru Revista Hyperion. O finanțare care a fost se pare legală timp de 12 ani și a devenit nelegală în cel de-al 13-lea, fără să existe modificări în legislația specifică.

 

Mai explicită în acest sens ar fi putut fi Ala Sainenco, directorul Memorialului Ipotești, structura care oferea efectiv finanțarea. Însă cum ziua de 15 iunie a fost marcată de un program încărcat, Ala Sainenco nu a putut fi contactată telefonic.

 

Despre Hyperion

 

Revista Hyperion este printre puținele publicații literare din țară care apare dinainte de 1989. ”Caiete botoșănene” a fost inițial un marsupiu al revistei Ateneu, de la Bacău, din anul 1983 până în anul 1989 fiind editate 84 de numere. Dintre poeții care au făcut parte din redacția acelor ani amintim pe Lucian valea, Dumitru Ignat, Emil Iordache, dar și colaboratori, de la Gellu Dorian, Corneliu Filip, Dumitru Țiganiuc, Ionel Bejenaru. În anul 1989, ”Caiete botoșănene” devine revista de cultură Hyperion și este tipărită la Botoșani, fiind susținută financiar din sponsorizări și donații. În anul 1993, revista este editată de Inspectoratul Județean pentru Cultură Botoșani, sub numele ”Hyperion – caiete botoșănene”.

După patru ani, în 1997, publicația intră în administrarea Fundației Culturale ”Hyperion – caiete botoșănene”, apărând cu sprijin financiar parțial de la Ministerul Culturii, parțial din sponsorizări și donații. Timp de 12 ani, revista Hyperion a apărut cu sprijin financiar de la Consiliul Județean Botoșani, după modelul multor reviste de cultură din țară. Având ca partener Memorialul Ipotești, în cuprinsul revistei a fost introdusă și o secțiune dedicată memoriei poetului, realizată de Memorialul Ipotești.Între paginile revistei care apare la Botoșani au fost publicați scriitori din țară și din străinătate, au fost prezentate creațiile artiștilor botoșăneni, au fost preluate texte de atitudine civică. 


Hyperion s-a impus în spațiul revuistic național și internațional, fiind astăzi una dintre cele mai importante publicații de profil din România, apărând sub egida Uniunii Scriitorilor din România.

 

loading...
CITIȚI aici noul număr al revistei Hyperion
Publicaţie din Botoşani declarată Revista Anului

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Șantier deschis aproape non-stop în Centrul Istoric, Lidl vrea să-și inaugureze de Crăciun noul magazin... Blocurile mai așteaptă – GALERIE FOTO
După decenii întregi în care Centrul Istoric al municipiului Botoșani a înmărmurit în așteptare, în ultimele două săptămâni, zona răsună de zgomotul specific unui șantier.
„Operațiunea trambulina de partid” pentru șomerii care au devenit directori: Cum ajungi șef de instituție și cum e gata iar scandalul PNL - USR la Botoșani
Operațiunea „trambulina de partid” a însemnat practic propulsarea unor persoane agreate 100% de partid, fără recomandări profesionale notabile, pe funcții de conducere în instituții publice. În cazul de față, trambulina pentru politruci au fost cabinetele parlamentarilor.
Există și așa ceva: O economistă a promovat un concurs de director într-o rundă în care s-au respins 10 candidați din 12 județe
Pentru postul de la Botoșani, din cele două candidate înscrise, doar una s-a prezentat la proba scrisă.
REVOLTĂ cu peste 200 de oameni în stradă din cauza apei: Este gravă treaba / Lumea este revoltată / Încercăm ca măcar câteva ore să le asigurăm apă
Situația revoltătoare cu care se confruntă mii de botoșăneni din sudul județului de ani de zile, în perioade de vreme caniculară, a ajuns la limită. Săptămâni întregi, oamenii trebuie să înfrunte căldura extremă, la care se adaugă și lipsa apei la robinete.
Managera uneia dintre cele mai mari companii, numită șefă la Clubul Oamenilor de Afaceri din PNL Botoșani – VIDEO
Liberalii botoșăneni continuă să își completeze structura de conducere după alegerile interne care au avut loc la începutul lunii iulie. În aceeași ședință în care Ionică Nechifor a fost desemnat secretar general, Biroul Politic Județean (BPJ) a votat și președintele interimar al Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali (COAL).
Fortăreața Pensiilor! Botoșăneni ținuți pe scările Casei de Pensii, intrarea apărată cu violență de-un paznic care tocmai a agresat o jurnalistă – VIDEO & GALERIE FOTO
Dimineața zilei de luni, 19 iulie 2021, început de săptămână. În fața clădirii în care funcționează cele două instituții, Casa Județeană de Pensii (CJP) și Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), botoșănenii stau răsfirați și încearcă să se adăpostească la umbră.
Instituția unde puțini reușesc să ajungă directori! Noua șefă are gânduri de schimbare: Eu îmi propun să...
Este una dintre unitățile de stat unde a fost nevoie de mai multe concursuri consecutive pentru a fi găsit candidatul care să poată promova examenul pentru ocuparea funcției de director. 
Medici și asistenți cercetați după dispute cu pacienți și colegi, au fost trimiși la „cursuri de bună purtare”
Mai multe reclamații au fost înregistrate la Consiliul de Etică din cadrul Spitalului Județean „Mavromati”.
Cartierul cu VIP-uri al Botoșaniului lăsat fără apă șase zile în două săptămâni pe vremuri de caniculă extremă
Și nu doar acest cartier. Mii de botoșăneni au fost afectați de cascada de avarii înregistrată în ultimele două săptămâni.
Loading...
După ce au primit normă de hrană pentru zilele de lucru, polițiștii locali de la Botoșani vor bani de mâncare și când stau în concediu medical
În acest sens au deschis un proces pentru a obține norma de hrană pe perioada în care se află în repaus medical. Acțiunea este asumată de Sindicatul Șoimul, reprezentativ pentru polițiștii locali, împotriva instituției Poliția Locală Botoșani.
Unde sunt izoletele care au băgat spaima în botoșăneni? Achiziționate pentru Ebola, folosite pentru cinci oameni – UNDE sunt acum
De fapt a fost o singură izoletă folosită în primăvara anului 2020 pentru primii pacienți care au contactat virusul cu origini chinezești. Însă impresia generală era pe atunci că sunt mai multe astfel de dispozitive pregătite pentru paciențiii suspecți de infecție.
Asediu la Parcul Cornișa: mașinile au ajuns până la drumul spre Suceava, au apărut și primele distrugeri – GALERIE FOTO
Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv (PRATS) Cornișa continuă să atragă vizitatori din întreaga Moldovă, dar și de la vecinii de peste Prut. Deși recordul de vizite îi aparține anului 2019, când încă nu se știa despre criza care avea să lovească mapamondul, interesul continuă să fie crescut, mai ales în perioadele caniculare.
Luptă pe toate fronturile la „Apă”: Pesediștii „au scăpat” de administratorii liberali printr-o ușoară joacă cu focul
Noua conducere de la SC Nova Apaserv SA are o dublă misiune: pe de o parte cea oficială, de redresare financiară a companiei, iar pe de altă parte cea neoficială, de schimbare a garniturii politice din funcțiile de conducere.
ALARMĂ: Antreprenorul de la biserica simbol a orașului amenință că oprește lucrările din cauza datoriilor Primăriei - Va rămâne ca teatrul
Unul dintre foarte puținele mari obiective de investiții care se derulează la Botoșani, și la care lucrările nu sunt întârziate, este amenințat cu retragerea muncitorilor de pe șantier din cauza datoriilor pe care Primăria Botoșani le înregistrează către constructor.
Loading...
Fiul senatorului Cristian Achiței, angajat șef la Drumurile Naționale după un concurs la care a participat singur
Soartă predestinată pentru copiii sau rudele politicienilor autohtoni... Majoritatea dintre ei par să „performeze” cu precădere în unitățile de stat și mai puțin în mediul privat. Puține sunt situațiile în care fiii parlamentarilor sau aleșilor locali confirmă în multinaționale sau au propriile afaceri de succes.
Aproape 100 de gropi făcute și ABANDONATE în municipiu: Botoșani nu a arătat niciodată așa de rău / Toți vin la Primărie rugându-ne, solicitându-ne, amenințându-ne - GALERIE FOTO
Municipiul Botoșani a suferit dintotdeauna la partea de infrastructură rutieră, pe lângă multe alte lipsuri care nu vor fi amintite acum. Autoritățile și botoșănenii deopotrivă se mândresc cu faptul că respiră cel mai curat aer din România...și cam atât. Într-un top recent, municipiul Botoșani se afla pe primele locuri în lista orașelor în care NU se merită să trăiești.
Asistați sociali din Botoșani prinși cu câte două mașini după un control al Curții de Conturi, sute de beneficiari rămași fără bani
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul avea printre cei mai mulți asistați sociali. Astăzi, este însă județul fruntaș în ceea ce privește numărul beneficiarilor care au fost suspendați de la plată. S-a ajuns în această situație deoarece ei au refuzat un loc de muncă sau mai nou au fost prinși că dețin și câte două mașini.
Război total cu demolarea garajelor! Oamenii din Primăverii, audiență la Primărie, cu amenințări și jigniri: Nu a votat nimeni călăul orașului Botoșani / O să adunăm semnături pentru demiterea dv.VIDEO
Decizia primarului Cosmin Andrei de a începe acțiunea de demolare a garajelor din municipiul Botoșani pentru a face loc parcărilor a stârnit, așa cum era și de așteptat de altfel, un val de revoltă.
Artă printre lighene și cârpe! Inundație peste tablouri, bătaie de joc la asociația de proprietari: Deja ne-au dat la ziar? VIDEO & FOTOGALERIE
Un lanț al slăbiciunilor sau un cerc vicios fără nici o verigă slabă pentru a fi întrerupt. De mai bine de doi ani de zile responsabilii Galeriilor de Artă Ștefan Luchian au frecvente episoade de deznădejde din cauza inundațiilor cărora trebuie să le facă față dar mai ales provocării de a proteja obiectele de artă.
RĂZBOI total pentru o funcție: Managerul botoșănean care nu vrea să fie evaluat de ”un profesor și un corist” / ”Nu e ilegal, e imoral” - FOTO
Astăzi, consilierii locali au pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local proiectul de hotărâre privind aprobarea rezultatului evaluării celui de-al treilea an de management din mandatul 2018-2022 al lui Mihai Sîrbu la Filarmonica ”George Enescu” Botoșani.
De această dată toate părțile ,,interesate” evită esențialul: finanțarea revistei a fost ilegală chiar de la început, de pe timpul lui Turcanu. Suntem surprinși de varianta d-lui vicepreședinte al CJ: cică la mijloc ar fi o problemă tehnică. Care tehnică, domnule Vice? Unde ai văzut dumneata ca un ONG( care editează o revistă de cultură) să fie finanțat din bani publici fără nici un proiect, direct din bugetul public ? In care lege scrie acest lucru ? Sigur că cei de la contabilitate și Curtea de conturi au dreptate: finanțarea este ilegală. ONG-ul lui Dorian să depună anual câte un proiect la CJ prin care să ceară finanțare și să justifice cheltuielile făcute.Așa-i legal. Ori tocmai asta nu vrea scriitorul botoșănean: să justifice cheltuielile.
25 iunie 2021, 14:59
domnule gelu, chiar nu va descurcati deloc fara fonduri publice?, inviati-l pe tibuleac ca el va da bani publici , nu de la el, de ce trebuie tocati bani publici pt niste asa zisi scriitori care sopArlesc a la base
16 iunie 2021, 22:02
Nimic neobisnuit pentru zilele in care traim. Cultura e data la o parte; asta o demosntreaza toate demersurile din ultimii ani la fel arata si ce fel de oameni sunt in conducere, mai ales in politica....
16 iunie 2021, 21:04
La ce se refera acea reclamatie a angajatului Memorialului Ipotesti? Care ar fi ilegalitatile reclamate? Unde a fost facuta reclamatia? S-a dispus un control cu privire la cele reclamate? Articolul se opreste fara sa clarifice situatia, lasand intriga sa lucreze mai departe.
16 iunie 2021, 09:45
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Vreau să transmit botoșănenilor că nu sunt cei mai proști dintre români, cei mai dezinformați dintre români, cei mai săraci dintre români așa cum sunt portretizați de niște domni care vremelnic dețin puterea la București ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9184 lei
USD
Dolarul SUA
4.1486 lei
CHF
Francul elveţian
4.5849 lei
GBP
Lira sterlină
5.7813 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7998 lei
XAU
Gramul de aur
241.9139 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2314 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3871 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3104 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1933 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6613 lei
Vremea
astăzi
Botosani
26.6 o C
Dorohoi
26.6 o C
Bucecea
25.8 o C
Darabani
25.3 o C
Saveni
27.1 o C
Ştefăneşti
30.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.