Știrea zilei
Centrul „invizibil” al orașului preluat de o tânără din sistem cu viziuni îndrăznețe! Soție de politician, noua șefă are propria carieră – VIDEO&FOTO

Este un centru care, deși deschis de un deceniu în municipiul Botoșani, a „strălucit” mai puțin în spațiul public prin activități dedicate beneficiarilor, de-a lungul anilor fiind mai degrabă motiv de ceartă între șefi.

10 ani de activitate 

 

A fost construit din fonduri europene și dat în folosință în anul 2013. Centrul Social pentru copii aflați în situații de risc a devenit funcțional fiind subordonat pe atunci Serviciului Public Local de Asistență Socială (SPLAS) care ulterior a devenit Direcția de Asistență Socială (DAS) de astăzi, din care aparține Primăriei municipiului Botoșani.

 

Încă de la înființarea a fost condus de Andy Murariu, fost angajat în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC). Andy Murariu a fost implicat în mai multe scandaluri în cei 10 ani cât a condus centrul și care au dus unitatea într-un con de umbră.

 

Din luna aprilie a acestui an, după susținerea unui concurs de promovare pe funcție publică, conducerea centrului social a fost preluată de Alina Maxim (foto jos). Asistent social la bază, noua șefă lucrează în centrul din Parcul Tineretului încă de la înființare. Cunoaște aproape toate familiile din zonă după numărul de membri dar și după domiciliu, pentru că activitatea sa se bazează extrem de mult și pe munca de teren.

 

 

Și-a propus să îmbunătățească activitatea centrului, dar mai ales să facă cunoscută multitudinea de acțiuni în care sunt implicați copiii care se bucură de serviciile sociale oferite.

 

Pentru că, beneficiarii provin preponderent din familii cu venituri reduse și în general, cu nivel de educație scăzut. Centrul poate fi privit drept o șansă pentru ca acești copii să aibă capacitatea de a păși în viață prin forțe proprii și cu acces la educația care deschide numeroase oportunități în viața ulterioară de adult.

 

31 de copii,

sunt în prezent beneficiari ai centrului social din Parcul Tineretului care are o capacitate de 40 de locuri.

 

Unii îl frecventează ani la rând, alții renunță pe parcurs mai ales din cauza părinților care nu conștientizează beneficiile enorme aduse în educația copiilor, care pornesc de la nivel primar (efectuarea corectă a igienei) până la un stadiu mai avansat (ajutor la teme din partea personalului).

 

„Copiii vin și pleacă, pentru că nu toți se adaptează condițiilor de aici, de a respecta în primul rând regulamentul centrului. Prezența la școală obligatoriu, vine la centru, nu merge la școală, nu mai vine la centru, decât dacă are motive bine întemeiate, motive medicale”, ne explică Alina Maxim, șefa centrului, primele reguli de bază.

 

În centrul social, ca acasă

 

În general, contractele cu centrul se încheie pentru o perioadă de un an, cu posibilitate de prelungire. Mai ales pentru părinții care nu au posibilitatea angajării unei bone și, în cele mai multe dintre cazuri, nu au capacitatea de a face teme cu copiii lor. Sau chiar să le ofere hrana de bază, lucru pe care-l face acest centru care poate fi considerat a doua casă pentru copiii din familiile sărace ale orașului.

 

„Copilul vine de la școală, intră în centru, are o perioadă de socializare până la servirea mesei. Se joacă, vorbesc între ei, pot fi și altfel de activități din care să mai învețe ceva din activitatea formală sau nonformală. La ora 13:00 se servește o masă caldă, undeva la 13:30 termină de servit masa și ei fiind mulțișori încep să iasă pe rând la spălat pe mâini, spălat pe dinți, învață anumite deprinderi independente minimale cu care nu prea sunt obișnuiți, mai ales aici la zona de ghetouri. Pentru că ei totuși în locuința lor, nu au baie”,

Alina Maxim, șeful centrului social

 

Ulterior, copiii merg la clase, împărțiți pe trei grupe, în funcție de vârstă și încep activitățile didactice cu personalul educativ. Cei mici, printre care și copii cu cerințe educaționale speciale, învață alfabetul sau să socotească. Cei mari fac își temele pentru școală. În timpul rămas sunt familiarizați cu alte activități de interes, de la protecția mediului până la sănătate.

 

Angajații din centru le dau copiilor și o serie de chestionare de satisfacție pentru a afla care sunt activitățile care le-ar capta atenția și din care să învețe lucruri noi. Au fost organizate inclusiv o paradă a modei cu costume reciclate și concursuri de talent, cu tot felul de premii atractive, specifice vârstei.

 

Alina Maxim a promovat concursul de șef centru pe perioadă nedeterminată. Este soția consilierului local Maricel Maxim, ales pe listele PNL, la alegerile locale din 2020.

 

Întregul material realizat în centrul din Parcul Tineretului poate fi vizionat în materialul video de mai jos.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Centrul social din Parcul Tineretului, a doua casă pentru zeci de copii din municipiul Botoșani
Botoșaniul a depășit 3.000 de asistați sociali, primăvara le aduce și ceva bani în plus: UNDE locuiesc cei fără chef de muncă

 

O femeie internată într-un centru al statului i-a rupt mâna unei infirmiere: Ne-o mai luăm așa, câteodată
Un conflict violent a avur loc săptămâna trecută într-un centrul al statului.
„Blestem” la noul spital al orașului: Probleme cu ușile, pereții și căldura, lucrări greșite descoperite de la o licitație la alta – FOTOGALERIE
Clădirea a fost ridicată în spatele Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe” și ar urma să funcționeze ca secție a acestuia. Teoretic, imobilul este gata de luni bune, însă este departe de a fi deschis întrucât au fost descoperite unele lucrări greșite.
Muzica compozitorului nepereche al României a răsunat din nou în casa în care s-a născut și a copilărit, sute de oameni la concertul Filarmonicii de la Liveni – VIDEO & GALERIE FOTO
În plin festival ”George Enescu”, Filarmonica de la Botoșani care îi poartă numele a organizat un concert pe plaiurile natale ale muzicianului. Casa memorială se află în plin proces de reabilitare printr-un proiect european transfrontalier al Muzeului Județean și deja o mare parte din lucrări au fost efectuate.
Le iese greva pe ochi! Val de procese la Tribunal după protestele din vară ale profesorilor botoșăneni
Sunt acțiuni colective deschise la Tribunalul Botoșani de către unul dintre sindicatele din sistemul educațional botoșănean.
Un fost protopop și director & scriitorul care a inițiat poate cel mai important premiu literar din România, propuși oficial pentru ”cetățean de onoare”
Municipalitatea botoșăneană a demarat procedurile pentru declararea a doi noi cetățeni de onoare ai orașului, ambii cu zeci de ani de activitate în domeniile în care s-au consacrat.
Tânărul absolvent de Teologie care vrea să pună Botoșaniul pe harta rugby-ului și antrenează GRATUIT copiii: Nu este un sport periculosFOTOGALERIE
Este un tânăr originar din comuna Hlipiceni care își propune să unească prin sport copiii. George Gontineac are 27 de ani și a gândit un proiect pentru educarea elevilor, prin rugby.
Compania de apă a județului cheltuiește lunar aproape 20.000 de lei cu paza unei stații care nu a funcționat niciodată – FOTO&VIDEO
Compania cu drept exclusiv de furnizare a serviciilor de apă și canalizare în întreg județul continuă să înregistreze cheltuieli cel puțin ciudate. Iar contractul cu paza bunurilor și obiectivelor ar putea fi un exemplu, mai ales când sunt cheltuite sume consistente pentru obiective care nu aduc niciun beneficiu.
Primăria le ia banii proprietarilor cu clădiri sau terenuri în paragină, supraimpozitare de 400% pentru foste fabrici, cantine sau case: Îi executăm silitGALERIE FOTO
Aproape opt luni au durat verificările efectuate în municipiul Botoșani de către o comisie mixtă constituită prin dispoziția primarului Cosmin Andrei. Botoșănenii care nu-și îngrijesc proprietățile sunt buni de plată.
Șoptică și atacurile șefei CJ la adresa medicilor: Vine d-na președinte și le mai dă lecții / A făcut și ea liceul pe unde a putut, facultate, numai ea știe ce a făcut și ce licență are
Pornind de la ceea ce s-a întâmplat la Secția de Obstetrică – Ginecologie a Spitalului Județean Mavromati, unde o tânără de 25 de ani a murit fără ca timp de șapte ore să primească îngrijiri medicale, deputatul Costel Șoptică a arătat pentru Botoșăneanul că asemenea tragedii se produc și ca urmare a propulsării de către PSD-iști în funcții de conducere a unor oameni care nu au vreo legătură profesională cu domeniile respective.
”Un film așa, oarecum bășcălios, la adresa unui sfânt al Ardealului” - O premieră la Unirea cum n-a mai fost alta: Unii spectatori au părăsit sala, alții s-au enervat, regizorul luat la rost VIDEO & GALERIE FOTO
Câteva aplauze răzlețe, alte câteva zeci de secunde de tăcere, foarte puține felicitări și apoi un val de întrebări acuzatoare la adresa regizorului, venit în fața spectatorilor botoșăneni pentru a discuta pe seama filmului ”Arsenie. Viața de apoi”, a cărei proiecție specială a avut loc marți seară la Cinema Unirea.
Este OFICIAL! Daune de peste 7 milioane de euro solicitate de familie în cazul Alexandra
Solicitările de daune morale urmează a fi depuse de reprezentanții legali ai familiei Alexandrei Ivanov.
Alexandra ar fi împlinit 26 de ani! Comemorare la mormânt cu peste 100 de botoșăneni, slujbă oficiată de nouă preoți – VIDEO&FOTO
Alexandra Ivanov, născută pe data de 11 septembrie 1997.Decedată pe data de 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Povestea ”made in PNL” a numirii de către Doina Federovici a unui manager liberal: Să nu se facă de rușine, îi ajutăm și cu Monica Adăscăliței la Botoșani
Decizia președintelui social-democrat al Consiliului Județean Botoșani de a numi un manager liberal la conducerea celui mai mare spital a fost una surprinzătoare, cel puțin din punct de vedere politic.
An nou, probleme vechi: Zeci de școli din Botoșani tot FĂRĂ autorizație sanitară
Și în anul de învățământ care va începe luni vor exista școli din județul Botoșani care nu dețin autorizație sanitară de funcționare.
Momente emoționante: Prima generație de la ”Electro” s-a întâlnit după 45 de ani, alături de directorul care a înființat liceul – VIDEO&FOTO
Majoritatea foștilor elevi au împlinit de ceva vreme vârsta pensionării. Au făcut parte din prima generație a actualului Colegiu Tehnic ”Gheorghe Asachi”, fostul ”Liceu Electrocontact”.
Daune de peste 1 milion de euro pentru Alexandra: Să le luăm bunurile și casele / Viața nu poate costa trei paraleVIDEO
Specializată în dreptul asigurărilor, avocata din Iași care a preluat cazul Alexandrei Ivanov are deja două sentințe cu daune care depășesc pragul de 1 milion de euro. Se gândește ca și în acest proces nivelul daunelor ce vor fi solicitate să fie ridicat.
Președintele tinerilor liberali a plecat din partid la câteva luni după ce a fost ales. Cu tot cu soție... – GALERIE FOTO
La sfârșitul lunii iunie a anului trecut Andi Buchi (foto cu ochelari) a fost ales cu o largă majoritate președinte județean al Tineretului Național Liberal. La începutul lunii septembrie a acestui an, a fost anunțat oficial drept membru al Forței Dreptei, formațiune înființată de fostul președinte PNL, Ludovic Orban și condusă la Botoșani de un alt ex-liberal, Viorel Iliuță.
Se cere OFICIAL arestarea preventivă a unor angajați ai Maternității în dosarul decesului Alexandrei Ivanov: Pot în numele dreptății să fac aceste solicităriVIDEO
Ancheta în cazul morții Alexandrei Ivanov este încă în plină desfășurare și departe de a se finaliza. Se anunță un nou maraton de audieri programate cel mai probabil săptămâna viitoare, cu țintă către personalul medical.
Patronul din Suceava care era să ne lase fără depozit de deșeuri mai prosperă patru ani la Botoșani
În 2021 și 2022, depozitul a fost la un mic pas să rămână fără autorizație de mediu, din cauza unui management defectuos care a atras amenzi de la Garda de Mediu. Anul acesta, administratorul depozitului a primit „undă verde” pentru a se ocupa de depozit încă patru ani. Liberalii de la Județ nu au scos un sunet.
Percheziții la doctorițele Oprișanu și Pitrop, medicul de gardă în noaptea morții, audiere maraton la Parchetul din Suceava
Medicul Mariana Pitrop, care se afla de gardă în noaptea în care Alexandra Ivanov a încetat din viață la Maternitatea Botoșani fără ca timp de șapte ore să i se acorde vreun ajutor medical, a fost audiată timp de șase ore în cursul zilei de vineri.
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Putem constitui o comisie prin ordin de prefect în care invităm Protecția Consumatorilor, Direcția Sanitar Veterinară, Serviciul de Metrologie și ne putem stabili un targhet, o zonă de activitate și putem face un control ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9744 lei
USD
Dolarul SUA
4.7191 lei
CHF
Francul elveţian
5.1701 lei
GBP
Lira sterlină
5.7415 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1518 lei
XAU
Gramul de aur
278.1602 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2569 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2848 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0182 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4671 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2036 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
19.4 o C
Dorohoi
19.5 o C
Bucecea
18.7 o C
Darabani
19.7 o C
Saveni
19.9 o C
Ştefăneşti
21.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.