Știrea zilei
REPORTAJ : Turkiye Romena, de la topless la plajă îmbrăcată, de la Ataturk la Monica – GALERIE FOTO
Cea mai nasoală chestie la o vacanţă în Turcia este… Bulgaria. Este o senzaţie asemănătoare trecerii pe lângă nu ştiu ce combinat când închizi toate geamurile şi îţi ţii respiraţia vreo câteva zeci de secunde. Din Bulgaristan, aşa cum îi spun turcii, nu rămâi decât cu două autostrăzi care şi alea se închid brusc după puţini kilometri (nu că noi am sta formidabil la capitolul ăsta, dar măcar sunt deschise), cu prostituatele supraponderale de pe marginea şoselelor şi cu indicatoarele “minunate” în… limba slavă.


Procură de la George Enescu
Aşa că ne ţinem şi noi respiraţia şi… ţuşti la graniţa cu Turcia. Ei, aici ai impresia că intri în SUA sau Canada. Nici mai mult, nici mai puţin de şapte filtre trebuie să treci prin vamă, de te întrebi cum oare în anii ’90 am făcut atâtea afaceri cu oamenii ăştia care încă te caută în portbagaj. Vameşii nu ştiu o boabă de engleză, noroc de cuvinte dintr-astea universal valabile precum “alcool”, “problem” sau “procur” care înseamna cam acelaşi lucru în toate limbile. Aici nu-i UE, aşa că trebuie să cobori tu în vamă, iei frumos paşaportul în mână şi stai la coadă să-ţi pună ştampila. Te aşezi la un rând şi când te apropii realizezi că ambele cozi sunt deservite de acelaşi angajat al statului turc care în spatele ghişeului se mută de pe un scaun pe altul. Ai intrat tu, dar nu şi maşina. Aşa că te aşezi frumos la încă o coadă. Aici un nene îţi ia certificatul de înmatriculare, se boldeşte la propriu în el şi începe să te întrebe de… George Enescu. “Oaaahhh, uite măi ăsta ştie de cel mai mare compozitor român”… Ei da… Pe certificatul de înmatriculare e trecută adresa. Omul crede însă că George Enescu este co-proprietarul maşini şi întreabă din nou: George Enescu? “George Enescu...?!?. Ce-i cu el” întreb. “George Enescu procur”, răspunde turcul. “Mă ăsta-i nebun”, îmi zic, vrea procură de la George Enescu. Încerc să-i spun într-o combinată româno-engleză că-s unic proprietar pe automobil, dar vameşul o trage în continuare “George Enescu procur!”. Lumea de la coadă e mai nervoasă decât mine… îi spun turcului că “George Enescu it’s street”, “George Enescu it’s musician” şi în sfârşit pricepe şi el care-i faza… “aaa, musician, chitar”. “Nu-i nici o chitară, e vioară”, îmi spun în gând, dar înghit în sec ca să nu ajung să-i povestesc la graniţa turco-bulgară de… “Rapsodia Română”. După vreo două ore de stat la cozi şi auto, şi în picioare, după alte aventuri cu PC-uri picate la verificări electronice intri în sfârşit în Turcia.



Big Brother cu “Tatăl Turcilor”
Pe tot parcursul călătoriei ai un prieten, un frate mai mare, care te urmăreşte peste tot. Mustafa Kemal, căruia i s-a conferit titlul de “Ataturk” – Tatăl Turcilor, cel care a înfiinţat în 1923 statul turc modern, fiindu-i primul preşedinte şi cu care faci cunoştinţă încă din vamă, este omniprezent în această ţară. Este scluptat în munţi, are statui în centrele oraşelor, are afişe uriaşe pe panourile de reclamă, este prezent pe blocuri, pe munţi, în magazine, în microbuze, în autocare, în cabinele de probă, este un soi de icoană naţională. Turcii îl venerează fiindcă practic i-a civilizat, i-a deturbanizat la propriu, le-a mutat capitala şi a rămas în istorie ca omul care a dat statului alură modernă, punând practic capăt conceptelor medievale cu sultan şi paşă.







Blocat cu turcisme pe autostradă
Dincolo de asta ţara este însă una cu un aspect cât se poate de european. Reţeaua de autostrăzi este impresionantă, oraşele par toate noi, iarba e tunsă şi udată continuu şi florile, ei da, cei care comentează pe la noi la capitolul ăsta ar trebui să meargă puţin prin Turcia şi să vadă că acolo se scrie din flori pe munţi şi pe spaţiile verzi, se fac desene şi altele asemenea. Bine, toate astea sunt asezonate cu, să le spunem, “turcisme”. Adică oamenii te lasă să intri pe autostradă, nu-ţi cere nimeni ceva, dar nu mai poţi să ieşi dacă nu ai nu ştiu ce card, KGS, cam aşa ceva. Vrei să cumperi unul, numai că la complexul de la barieră e închis, fiindcă oamenii sunt bugetari şi la 5 după-amiaza au închis prăvălia, ca să nu mai spun de week-end, că doar şi ei sunt oamenii şi trebuie să se odihnească. Un turc vede că te învârţi pe acolo, opreşte maşina şi începe să îţi explice în limba lui ceea ce deja ai priceput, adică îţi trebuie card. Tu încerci să-i spui că nu ai de unde să-l cumperi, însă turcul e… turc şi se oferă ca exemplu. Îşi bagă maşina în faţă, pune cardul în aparat, se ridică bariera şi trece. Opreşte automobilul şi se întoarce zâmbind arătând cu mâinile ceva de genul “aşa trebuie făcut”. Noroc de un român mai vechi prin ale Turciei care îţi împrumută cardul o tură şi reuşeşti să ieşi de pe autostradă.




74 euro amenda pentru doi kilometri
Poliţiştii sunt o combinată est-europeană – asiatică. În mijlocul staţiunii îşi opresc maşina în intersecţie, o pun pe avarie şi apoi trec la bârfe de seară cu colegii. Pe lângă ei nu se mai respectă nici o regulă de circulaţie, ca pieton eşti într-un pericol permanent, degeaba eşti pe zebră că asta nu impresionează pe cineva, cu atât mai puţin pe şoferi. Poliţiştii devin însă brusc intransigenţi pe autostradă. Bine, asta mai ales când e vorba de turişti străini. Parcă sunt la normă, opresc câte cinci, în timpul ăsta alte autoturisme aproape îşi iau zborul cu 140 km/h pe lângă ei, numai că oamenii au treabă cu ăia care deja au picat pe radar. Nici ăştia nu cunosc o boabă de engleză. “Do you speak English?” îl întreb pe un poliţist cu ochelari de soare, care îmi aruncă scurt şi nepăsător “No, deutsch” şi îmi întoarce spatele. Stai pe puţin vreo jumătate de oră pe lângă maşina Poliţiei până când îţi vine rândul şi… oooo… ce surpriză, afli că ai depăşit limita de viteză doar cu 2 kilometri, adică 122 şi aveai voie 120. Vine însă… marea surpriză: 74 de euro amendă. “Băi, ăştia fac mişto din mine…”. “74 euro for 2 km?” îi întreb, iar ei dau din cap aprobator. 74 euro este însă un fel de taxă de şmecher aplicată străinilor. Adică dacă tot ai venit până aici probabil că îţi permiţi şi o amendă pipărată. Înainte, unei franţuzoaice, prinsă cu o depăşire mult mai mai consistentă, i s-a mulţumit că îşi cheltuieşte banii de vacanţă prin Turcia printr-un “cadou” în acelaşi cuantum. Procesul-verbal este, bineînţeles, în limba turcă, cu puţine aserţiuni engleze, aşa că refuz să-l semnez. “Oamenii legii” varianta Asia Mică încep să se enerveze. Unul dintre ei îmi face nişte calcule pe hârtie din care în final îi iese 74 de euro. Încerc să le explic că dacă procesul-verbal e în turcă n-am cum să semnez, dar cui să-i explici… Aşa că fac un X mare cât toate zilele pe locul iscăliturii, ca să înţeleagă şi ei asta. Fără să vreau, am găsit soluţia minunată pentru ambele tabere. Turcii cred că aia mi-i semnătura, deşi au în faţa permisul cu semnătura adevărată, iar mie îmi dau actele înapoi şi, ooo, ce fericire, sunt liber să prind un nou radar. 



“Orijinal, calite!”, de la Armani la Monica
Zona centrală a staţiunii este un imens bazar. Magazinele sunt mult mai dese ca terasele, iar preţuri nu prea există. Da, aici aproape totul se negociază. Plăteşti în euro, în Turkish Lira, chiar şi în lei, ce-o fi, bani să fie. Dai în euro, îţi dau rest în lire turceşti sau invers, nu mai contează, totul e să îţi vândă ceva, iar la capitolul ăsta nu văd să îi întreacă cineva, de la apa plata şi covrigii vânduţi prin intersecţii până la tradiţionalii blugi şi genţi “de firmă”, vând orice. Pin faţa magazinelor stau aruncate genţi “Prada” şi “Burberry”, pantaloni “Zara”, boxeri “Calvin Klein”, cămăşi “Armani”, este o minunăţie. Tot pe acolo o zăreşti şi pe, n-o să vă vină să credeţi şi cred că nici ei, pe Monica Bârlădeanu, care apare zâmbind şăgalnic pe un afiş, făcând reclamă la nu ştiu ce parfum. Nu trebuie să faci imprudenţa să te opreşti în faţa vreunui produs că nu mai ieşi din magazin fără el în pungă. “Orijinal, calite!”, strigă turcul înnebunit. “Ce «original» băi, sunteţi nebuni?”. Turcul nu renunţă, parcă ai etichetă pe tine şi continuă “oooo, Romenia, Romenia, Hagi, Hagi, Hagi, Popescu, Lucescu”, altul merge chiar mai departe: “Gina Pistol is my friend”. La negociere trebuie să o faci pe-a nervosul, pe-a supăratul. Îi oferi jumătate din cât cere, îi spui că-i scump, te îndrepţi spre ieşire, iar preţurile scad precum cotele apelor Dunării pe timp de secetă. Bazariştii au şi calculatorul pregătit pentru negociere, unii te invită chiar pe o canapea, este un moment foarte important pentru ei. Totul e asezonat cu discuţii despre România, te întreabă din ce oraş eşti, când îţi văd cheile de la maşină sunt brusc curioşi câte zile ai făcut până la ei, ce mai, parcă ne ştim de-o viaţă. Alţii îţi dau şi un ceai, iar dacă până la urmă ai cumpărat ceva îţi strâng mâna, mai bagă un “Hagi (Agi cum pronunţă ei) mare giucator” şi, bine că ai ieşit, că în bazar e ca pe autostradă, intri uşor, dar greu mai ieşi.








CITEŞTE ŞI:
Litoralul românesc ocolit de botoşăneni

Între topless şi turban
Plaja e locul în care se ciocnesc civilizaţiile, de la o rusoaică blondă care face topless cu prietenul ei african şi până la turcoaicele care fac plajă… îmbrăcate. Nu-i nici o figură de stil, deşi majoritatea femeilor din această ţară se poartă exact ca europenele, lipsite de complexe şi inhibiţii, cam la un sfert trăiesc în continuare în lumea lor. Fac baie şi plajă (dacă se poate numi aşa ceva) îmbrăcate din cap până în picioare. De altfel, prin bazar se şi găsesc de cumpărat astfel de “echipamente de plajă”, adică un fel de costum de scafandru, dar şi cu halat pe deasupra, ca nu cumva să i se ghicească vreo formă. În alea fac baie, în alea stau pe nisip. Şi stau pe nisip la propriu, fiindcă nici pe şezlong bagi de seamă că nu au voie. Acolo stă tolănit doar partenerul de viaţă, care bineînţeles în slipi şi cu ochelari de soare se bronzează liniştit în timp ce nevastă-sa se închirceşte şi topeşte îmbrăcată la 40 de grade, la picioarele sale. Staţiunea are şi un “Adaland” uriaş, unde se stă la coadă pentru intrare, chestie care te duce cu gândul la tergiversarea de la Cornişa noastră. Aici este un sistem integrat, toate hotelurile şi agenţiile vând bilete la complex, microbuzele, “şehirici” din care, la fel ca din orice alt loc public, nu lipsesc Semiluna şi Ataturk, au curse speciale pentru parcul de distracţii. În fiecare zi preţul e altul şi variază în funcţie de şofer şi de faţa clientului, de la 2,5 TL la 2 euro biletul. Bine, biletul este aşa, o metaforă, fiindcă nu vezi aşa ceva, tot aşa cum la magazine când prinzi un bon de casă e eveniment de dat la ziar.













Ghid de familie
Ghidul turc este însă chintesenţa acestui popor. Faruk Ozer, fiindcă aşa îi spune celui care în scurt timp a devenit pentru români “Nenea Orez” sau “Dl Pilaf”, este o minune de om. Trei sferturi din timp îţi povesteşte despre el. “I knew everything”, excellent guide” şi alte dintr-astea. Când îşi aminteşte de fapt că trebuie să povestească despre ţară şi nu despre el scoate o hartă şi începe cu Izmirul: “aici am făcut eu facultatea, la una dintre cele mai bune universităţi din ţară”. Aşa că renunţi să mai asculţi “poliglotul” care chinuie engleza, iar din celelalte limbi vorbeşte probabil când doarme. Oricum, la încheiere îţi aminteşte că există “tip box”, o cutie pe care o regăseşti pretutindeni, de la WC-uri publice la restaurant, unde se pune bacşişul. Adică este un fel de chestie instituţionalizată.



Rahat… Turkish Delight
România nu este prezentă doar prin turişti şi prin Monica Bârlădeanu. Drumurile sunt înţesate de Logan, Duster şi Dacia 1310, cu diferenţa că aceasta din urmă este oficial un model de Renault. Ar mai fi şi reclamele scrise în turcă, dar care în română au cu totul alte înţelesuri. De exemplu, nu poţi să treci pasiv peste panouri uriaşe cu Vodafone, un nene care vorbeşte la telefon şi textul “rahat, rahat…”.  Aşa că, atunci când te întorci spre casă, ajungi în vamă la Giurgiu şi te întreabă vameşul ce transporţi îi spui simplu “rahat”… adică Turkish Delight, rahatul pe care îl vând turcii mai pe la toate tarabele şi din care au făcut o adevărată industrie.







CITEŞTE ŞI:
Macaronari de Botosani

Urmărește-ne și pe Google News

Șoptică și atacurile șefei CJ la adresa medicilor: Vine d-na președinte și le mai dă lecții / A făcut și ea liceul pe unde a putut, facultate, numai ea știe ce a făcut și ce licență are
Pornind de la ceea ce s-a întâmplat la Secția de Obstetrică – Ginecologie a Spitalului Județean Mavromati, unde o tânără de 25 de ani a murit fără ca timp de șapte ore să primească îngrijiri medicale, deputatul Costel Șoptică a arătat pentru Botoșăneanul că asemenea tragedii se produc și ca urmare a propulsării de către PSD-iști în funcții de conducere a unor oameni care nu au vreo legătură profesională cu domeniile respective.
”Un film așa, oarecum bășcălios, la adresa unui sfânt al Ardealului” - O premieră la Unirea cum n-a mai fost alta: Unii spectatori au părăsit sala, alții s-au enervat, regizorul luat la rost VIDEO & GALERIE FOTO
Câteva aplauze răzlețe, alte câteva zeci de secunde de tăcere, foarte puține felicitări și apoi un val de întrebări acuzatoare la adresa regizorului, venit în fața spectatorilor botoșăneni pentru a discuta pe seama filmului ”Arsenie. Viața de apoi”, a cărei proiecție specială a avut loc marți seară la Cinema Unirea.
Este OFICIAL! Daune de peste 7 milioane de euro solicitate de familie în cazul Alexandra
Solicitările de daune morale urmează a fi depuse de reprezentanții legali ai familiei Alexandrei Ivanov.
Alexandra ar fi împlinit 26 de ani! Comemorare la mormânt cu peste 100 de botoșăneni, slujbă oficiată de nouă preoți – VIDEO&FOTO
Alexandra Ivanov, născută pe data de 11 septembrie 1997.Decedată pe data de 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Povestea ”made in PNL” a numirii de către Doina Federovici a unui manager liberal: Să nu se facă de rușine, îi ajutăm și cu Monica Adăscăliței la Botoșani
Decizia președintelui social-democrat al Consiliului Județean Botoșani de a numi un manager liberal la conducerea celui mai mare spital a fost una surprinzătoare, cel puțin din punct de vedere politic.
An nou, probleme vechi: Zeci de școli din Botoșani tot FĂRĂ autorizație sanitară
Și în anul de învățământ care va începe luni vor exista școli din județul Botoșani care nu dețin autorizație sanitară de funcționare.
Momente emoționante: Prima generație de la ”Electro” s-a întâlnit după 45 de ani, alături de directorul care a înființat liceul – VIDEO&FOTO
Majoritatea foștilor elevi au împlinit de ceva vreme vârsta pensionării. Au făcut parte din prima generație a actualului Colegiu Tehnic ”Gheorghe Asachi”, fostul ”Liceu Electrocontact”.
Daune de peste 1 milion de euro pentru Alexandra: Să le luăm bunurile și casele / Viața nu poate costa trei paraleVIDEO
Specializată în dreptul asigurărilor, avocata din Iași care a preluat cazul Alexandrei Ivanov are deja două sentințe cu daune care depășesc pragul de 1 milion de euro. Se gândește ca și în acest proces nivelul daunelor ce vor fi solicitate să fie ridicat.
Președintele tinerilor liberali a plecat din partid la câteva luni după ce a fost ales. Cu tot cu soție... – GALERIE FOTO
La sfârșitul lunii iunie a anului trecut Andi Buchi (foto cu ochelari) a fost ales cu o largă majoritate președinte județean al Tineretului Național Liberal. La începutul lunii septembrie a acestui an, a fost anunțat oficial drept membru al Forței Dreptei, formațiune înființată de fostul președinte PNL, Ludovic Orban și condusă la Botoșani de un alt ex-liberal, Viorel Iliuță.
Se cere OFICIAL arestarea preventivă a unor angajați ai Maternității în dosarul decesului Alexandrei Ivanov: Pot în numele dreptății să fac aceste solicităriVIDEO
Ancheta în cazul morții Alexandrei Ivanov este încă în plină desfășurare și departe de a se finaliza. Se anunță un nou maraton de audieri programate cel mai probabil săptămâna viitoare, cu țintă către personalul medical.
Patronul din Suceava care era să ne lase fără depozit de deșeuri mai prosperă patru ani la Botoșani
În 2021 și 2022, depozitul a fost la un mic pas să rămână fără autorizație de mediu, din cauza unui management defectuos care a atras amenzi de la Garda de Mediu. Anul acesta, administratorul depozitului a primit „undă verde” pentru a se ocupa de depozit încă patru ani. Liberalii de la Județ nu au scos un sunet.
Percheziții la doctorițele Oprișanu și Pitrop, medicul de gardă în noaptea morții, audiere maraton la Parchetul din Suceava
Medicul Mariana Pitrop, care se afla de gardă în noaptea în care Alexandra Ivanov a încetat din viață la Maternitatea Botoșani fără ca timp de șapte ore să i se acorde vreun ajutor medical, a fost audiată timp de șase ore în cursul zilei de vineri.
PRIMELE declarații publice ale președintelui Colegiului Medicilor Botoșani, în cazul Alexandrei Ivanov – VIDEO
La nivelul Colegiului Medicilor Botoșani a fost declanșată o anchetă disciplinară privitoare la situația ivitată la Secția de Obstetrică și Ginecologie din cadrul Spitalului Județean Mavromati în cazul „Alexandra Ivanov” unul cu un puternic impact mediatic și comunitar.
Drumuri distruse de coloane de tiruri cu cereale, șefii județului anunță controale surpriză, amenzile pot ajunge și la 5.000 de euro de șofer – VIDEO
Mai multe porțiuni de drumuri județene au fost afectate de coloanele de camioane încărcate cu cereale mai ales.Cea mai afectată este zona de nord a județului unde astfel de coloane ar fi mai frecvente.
VIDEO cu imaginile înfiorătoare de la Maternitate - PRIMELE măsuri luate de noul manager: Este într-adevăr o problemă
Moartea Alexandrei Ivanov a declanșat o serie de schimbări în sistemul medical botoșănean. Nereguli grave care înainte erau trecute cu vederea sunt acum reparate.
Încep audierile familiei la Poliție în cazul Alexandra, avocata din Iași: Vă rog să aveți încredere în funcționarea justiției!
Ancheta privitoare la decesul Alexandrei Ivanov a fost preluată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Procurorii i-au delegat pe polițiștii de la Inspectoratul de Poliție Județean pentru audierea martorilor cu implicare directă.
Faimoasă în Moldova, supranumită și „avocata diavolului”, a preluat cazul Alexandra, se anunță proces de răsunet: Vom vorbi de daune uriașe / S-au rătăcit în sistemul medical astfel de psihopațiVIDEO
Gianina Vera Poroșnicu a acceptat să reprezinte familia Alexandrei Ivanov în toate etapele legale pe care le va urma dosarul care vizează moartea tinerei, de la faza de cercetare penală până la reprezentarea ca apărător legal, după ce va fi făcută trimiterea în judecată a autorilor, aceasta dacă în probatoriul administrat de anchetatori vor apărea și persoane cu calitatea de inculpați.
Șefii de la Consiliul Județean, deplasare de urgență în comuna fără apă de la Botoșani: SOLUȚIA găsită la Primărie – VIDEO& GALERIE FOTO
Conducerea Consiliului Județean a reacționat prompt la problemele pe care le întâmpină botoșănenii din comuna Blândești cu lipsa apei.Vicepreședinții instituției au preluat această misiune de a găsi o soluție de orice fel pentru rezolvarea acestei situații și pentru ca oamenii să nu mai sufere.
„Criminalii!” Durere și val de furie la protestul pentru moartea Alexandrei, s-a chemat paza la Maternitate, au fost și polițiști în civil – FOTO & VIDEO
Credincioasă, sensibilă, devotată și mamă iubitoare, așa este descrisă Alexandra de către apropiați și nu numai. Iar întreaga comunitate este alături în aceste zile de familia îndurerată.
România, pe primul loc în Europa centrală la olimpiada de informatică, elevii coordonați de un profesor din Botoșani: Este foarte important pentru noi ca țară
Locul 1 pe națiuni pentru România, la Olimpiada de Informatică a Țărilor din Europa Centrală 2023.Elevii români participanți au fost coordonați de un profesor din Botoșani care a avut calitatea de team-leader.
Foarte nostim si real pe alocuri.Referitor la formatiunile vamale, noi am intalnit personal de vorbea engleza iar la sosire nu ne-au Mai controlat bagajele.
14 august 2012, 00:24
Tare reportajul,felicitări!!
12 august 2012, 23:18
Nu stiu cum te-ai simtit tu pe-acolo, da' pentru cititora fost distractiv:)
12 august 2012, 18:37
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Eram cu inima îndoită după 40 de ani dacă să mă retrag, să îmi văd pensie, dar am zis să mai rămân un an. Nu pentru cumul am rămas, deci nu mă interesează latura financiară”,Eugen Mateciuc, director APM Botoș ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9675 lei
USD
Dolarul SUA
4.6709 lei
CHF
Francul elveţian
5.1538 lei
GBP
Lira sterlină
5.7134 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1507 lei
XAU
Gramul de aur
289.1272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2571 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2837 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0071 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4698 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2037 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.8 o C
Dorohoi
16.0 o C
Bucecea
18.3 o C
Darabani
15.1 o C
Saveni
16.0 o C
Ştefăneşti
19.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.