Știrea zilei
REVOLTĂ cu peste 200 de oameni în stradă din cauza apei: Este gravă treaba / Lumea este revoltată / Încercăm ca măcar câteva ore să le asigurăm apă

Situația revoltătoare cu care se confruntă mii de botoșăneni din sudul județului de ani de zile, în perioade de vreme caniculară, a ajuns la limită. Săptămâni întregi, oamenii trebuie să înfrunte căldura extremă, la care se adaugă și lipsa apei la robinete.

Nu există nici apă la robinet, nici soluții

 

Cei mai afectați sunt botoșănenii care locuiesc în orașul Flămânzi și la care apa pompată prin unica magistrală existentă nu mai are putere să ajungă, din cauza noilor branșamente efectuate în ultimii ani care au exercitat o presiune suplimentară asupra conductei.

 

În ultimii ani s-au conectat la această sursă de apă ce aparține companiei Nova Apaserv și proprietarii noilor case construite pe Șoseaua Iașului, pe ambele părți ale drumului, noul cartier ANL, dar și sate întregi din trei comune: Bălușeni, Coșula și Cristești.

Iar pe perioada verii, când oamenii din mediul rural folosesc apa din rețea pentru irigarea culturilor agricole, situația se acutizează. Și se răsfrânge asupra botoșănenilor din Flămânzi care pur și simplu rămân fără apă săptămâni întregi.

 

Mai mult, nu sunt lăsați nici să își facă provizii de apă de la fântânile vecinilor, care își încuie porțile. S-a ajuns la un disconfort ridicat și la punctul în care răbdarea a atins limita maximă. Așa se face că, la Primăria Botoșani, a ajuns o solicitare pentru autorizarea unei acțiuni de protest programată pentru data de 28 iulie 2021, în intervalul 10:00 – 12:00.

 

Sute de oameni ies în stradă

 

Peste 200 de oameni din Flămânzi și-au anunțat participarea la acest protest autorizat care se va desfășura în fața și împotriva Consiliului Județean Botoșani.

Organizatorii susțin că vor soluții imediate pentru rezolvarea acestei probleme care le afectează modul de viață, în condițiile în care sunt amăgiți cu tot felul de promisiuni în care nu mai vor să creadă, încă de anul trecut.

 

„Situația este foarte gravă, am avut o săptămână în care o picătură de apă nu a curs la robinet. Deci, o săptămână ca să stai să nu poți să folosești nici toaleta și nici să te speli, vă dați seama... să te duci să aduci cu găleata la etajele 2 sau 4 pentru a pune în toaletă, este gravă treaba. Stai la oraș, fără o picătură de apă la robinet, o săptămână de zile.”

Călin Constantin, organizator protest

 

„Ei dau apă dar nu ajunge la Flămânzi”

 

Numeroase apeluri au fost formate către dispeceratul Nova Apaserv, răspunsul fiind mereu același: „ei dau apă, dar nu ajunge la Flămânzi”.

Cum explicațiile, scuzele, motivele sau promisiunile deja nu mai sunt suficiente, oamenii s-au hotărât să iasă la proteste.

 

„Noi am vrea să mergem în jur de 200 de persoane, lumea este foarte revoltată. Anul trecut, aceeași poveste a fost. Este și un iz politic aici, nu trebuie să suferim noi, oamenii de rând. Și asta este posibil, pentru că Nova Apaserv este în subordinea CJ, președintele ar fi trebuit să intervină: dle, care-i treaba? La Flămânzi nu este apă de o săptămână, care-i problema?. Du-te și închide Bălușeniul, Draxinii care stau la casă, au fântâni în curte și udă roșiile și castraveții și ce mai udă ei și dă-le la Flămânzi care stau la blocuri.”,

Călin Constantin, organizator protest

 

Le este alături oamenilor și primarul de la Flămânzi, care a alocat o serie de sume pentru construirea de noi fântâni publice, lucru care nu rezolvă însă problema imediat.

Mai ales că după această perioadă mai răcoroasă și cu ploi, în județ este așteptat un nou val de caniculă.

 

 

„Problema este că se repetă an de an această situație. Eu nu văd o ieșire din situația asta atât timp cât ei nu au întocmit un plan lunar de restricționare a apei până la Flămânzi. Eu am înțeles, toți colegii noștri primari care și-au obținut avize de la operator pentru a-și face rețeaua, e de interes, oamenii își dezvoltă localitățile. Dar când dai un aviz, îl dai responsabil, adică nu pe o localitate ai un program de 24 de ore și nu poți restricționa două ore dimineața și două ore seara. Nu-i normal, este foarte gravă situația, spre exemplu, nici acum nu este apă (după amiaza zilei de joi, 22 iulie 2021, n.r.)”,

Dan Oloeru, primarul orașului Flămânzi

 

„Pe termen scurt, nu este nicio soluție”

 

Nu se știe dacă disperarea oamenilor din sud a făcut obiectul unor ședințe aplicate la sediul Nova Apaserv unde un nou director își dă concursul pentru scoaterea la liman a societății.

Sau dacă, într-adevăr situația oamenilor de la Flămânzi este considerată una de urgență zero.

 

Cert este că directorul de o lună de zile al operatorului spune că la acest moment nu există vreo soluție imediată.

 

„Pe termen scurt nu este nicio soluție, decât raționalizare pe traseu. Adică cei de pe traseu să ia mai puțin, ca să ajungă și la ei. Sunt care sunt conectați direct, persoane fizice, sunt comune care au branșament unic, îl mai poți închide, dar ăia care sunt conectați direct? Conducta în sine a fost proiectată în anii ’80 pentru ceva infim față de ce se întâmplă acum.”,

Liviu Ștefan, director SC Nova Apaserv SA

 

Într-adevăr, primarii din cele trei comune alimentate cu apă din magistrala care coboară spre Flămânzi și-au făcut tot felul de proiecte de investiții și au fost avizați pentru branșare.

Cum au fost avizați și cum nu s-a gândit nimeni că se pune presiune suplimentară pe o conductă veche oricum, contează în prezent mai puțin. Mai ales că puține au fost cazurile de tragere la răspundere a unor foști directori de companii de stat.

 

 

„Trecutul nu ne ajută, asta e situația în momentul acesta, toată lumea a cerut aviz pentru apă, după ce și-au construit o rețea. Nu poți să refuzi o investiție, au fost PNDL-uri, diverse programe de finanțare. Ce am întrebat și eu din trecut, dar asta a fost ideea.”,

Liviu Ștefan, director SC Nova Apaserv SA

 

Apă cu porția.

 

Ceea ce înseamnă că numărul celor afectați de lipsa apei ar urma să se mărească. Însă nu vor mai exista probabil situații în care o serie de abonați să nu aibă deloc apă la robinet zile întregi iar alții să-și ude straturile cu legume.

 

„Singura metodă prin care se poate asigura apa la Flămânzi este să închidem comune stânga – dreapta, Coșula, Bălușeni, Cristești...Încercăm ca măcar câteva ore să le asigurăm apă, la toți. Numai că multe dintre eforturile astea sunt paralizate de avarii, toată ziua crapă aici conducta. Ori după o intervenție din aia, ca să refaci conducta durează vreo două zile, trei zile chiar. Și dacă am avut vreo patru, cinci, vreo două săptămâni a stat goală.”

Liviu Ștefan, director SC Nova Apaserv SA

 

Problema ar putea fi rezolvată într-un orizont de timp extrem de larg, care poate ajunge și la patru ani.

Există în pregătire un proiect ce va fi depus pe un program operațional finanțat de comunitatea europeană dar, abia în septembrie. Urmează să fie evaluat și dacă este eligibil, aprobat. Următoarea etapă este de semnare a contractului de finanțare și scoatere la licitație a lucrărilor ce vor fi realizate. În cazul în care nu vor exista contestații între constructori care să ajungă pe la Tribunal, se poate semna ordinul de începe al lucrărilor, intrându-se în termenul de execuție care nu poate fi mai mic de 12 luni.

 

Iar asta se poate întâmpla, într-unul dintre cele mai optimiste scenarii.

 

Și totuși?

 

Cum este posibil ca orașul să arate ca după bombardament din cauza avariilor interminabile la apă sau cum este posibil ca la fiecare ploaie gurile de canalizare să nu mai facă efectiv față apei rezultată? Cum este posibil ca oamenii să rămână fără apă săptămâni întregi și să se pună presiune pe o singură conductă care este veche de peste două decenii? În condițiile în care UE a alocat milioane de euro pentru tot felul de investiții realizate de Nova Apaserv.

Iar în alte județe, vânzarea apei este o afacere profitabilă, iar la Botoșani este asociată cu falimentul.

loading...
Cartierul cu VIP-uri al Botoșaniului lăsat fără apă șase zile în două săptămâni pe vremuri de caniculă extremă

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Polițiști, doar cu BAC-ul luat: Sute de posturi disponibile, revoltă printre sindicaliști: Este o nedreptate
Poliția Română face angajări masive în această perioadă fiind disponibile în toată țara 412 posturi. Dintre acestea, 10 sunt la Botoșani.
Barosanii care-și bat joc de oraș: Cartier lăsat trei zile fără apă, șefii au plecat la făcut poze! / Oameni certați că au îndrăznit să sune la presă – VIDEO
De câteva zile mii de botoșăneni care locuiesc în zona Împărat Traian trebuie să îndure un disconfort ridicat din cauza unor avarii la rețeaua de apă a orașului. Ceilalți care nu locuiesc în zonă, au resimțit și ei acest disconfort, prin ambuteiajele din trafic, având în vedere că un tronson de drum a fost blocat pentru remedierea avariei. Pe o altă stradă, sunt familii care nu au apă de o lună. Cu ce credeți că se ocupă șefii de la „Apă”? Unul se odihnește în al doilea concediu din acest an, celălalt era ocupat să facă poze la exercițiul pompierilor.
Mihai Sârbu dat afară din funcția de manager al Filarmonicii Botoșani!
După mai bine de trei luni de la evaluarea anuală care s-a finalizat cu o notă insuficientă pentru a-i oferi continuitate pe postul de manager, Mihai Sârbu părăsește biroul de conducere.
Dosare penale trimise în plic pentru botoșănenii care au mințit în lock-down
La mai bine de un an de zile de când România a fost închisă la propriu timp de trei luni de zile, unii botoșănenii sunt prinși de lungul braț al...sistemului. Mai multe persoane au aflat recent că au întocmite dosare penale pe numele lor, deoarece ar fi mințit anul trecut, în lock-down.
TREI SĂPTĂMÂNI fără apă în municipiu! Botoșăneni lăsați în voia sorții, directorul a aflat de problema lor de la jurnaliști – VIDEO & FOTOGALERIE
De pe data de 20 august în jur de 10 familii care locuiesc pe strada Codrului din municipiul Botoșani ar fi rămas fără apă la robinete. Și nici în prezent furnizarea acestui serviciu nu a fost reluată.
Proiect de 9 milioane de euro pentru municipiul Botoșani, la compania care revine în „joc” pe piața de servicii publice
Este de fapt o finanțare europeană, o sumă consistentă care va avea un impact direct asupra locuitorilor municipiului reședință, prin asigurarea unui grad ridicat de confort pentru unități esențiale. În același timp, și vistieria municipală va fi degrevată de o serie de cheltuieli substanțiale.
Școala cu ochii minții: Eleva cu probleme de vedere pe care mama nu voia s-o dea la școală și care a ajuns profesor pentru copiii cu deficiențe vizuale
Copii cu deficiențe vizuale, părinți ai acestora, profesori de școală specială și reprezentanți ai autorităților care încearcă să îi ajute și pe unii și pe ceilalți s-au întâlnit joi la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) pentru a discuta ”Despre creșterea și educarea copiilor cu deficiențe vizuale”.
Dan Nechifor împins de pe fotoliul de prefect, un tânăr om de afaceri pregătit să-i ia locul
Valul de schimbări de prefecți și subprefecți USR-PLUS demarat de premierul Florin Cîțu în decursul zilei de joi, 9 septembrie 2021, ar putea continua la Botoșani și cu schimbarea prefectului PNL.
SCANDAL monstru în Primărie! Flutur a acuzat PSD-iștii de tranzacții mafiote, viceprimarul Buhăianu a cerut test pentru alcoolemie – VIDEO
Atmosfera din Consiliul Local Botoșani a început să se degradeze undeva prin anul 2012, imediat după ruperea Uniunii Social Liberale (USL), cu un fost primar Ovidiu Portariuc care a avut în majoritatea mandatului un plen potrivnic politic, preocupat mai degrabă să presare frâne. În ani și mandate, această dezlănțuire de maidan s-a perpetuat și s-a ajuns la stadiul în care statutul de consilier local aproape că nu mai impune niciun fel de respect. Limbajul folosit și modul în care au loc ședințele de Consiliu Local seamănă izbitor cu discuțiile din cartierele mărginașe.
Loading...
Compania orașului care rămâne fără niciun fel de șef, NIMENI nu vrea să fie acolo director
În mai puțin de o săptămână, una dintre societățile orașului va rămâne fără nicio persoană care să exercite atribuții de conducere.
Zmeul cu BMW a scăpat nepedepsit după cascadoriile teribiliste din municipiu: mașina nu era a lui, doar s-a dat în spectacol – VIDEO
La începutul lunii august autoturismul BMW cu numere de Galați a deranjat în mai multe rânduri participanții la trafic sau pietonii după o serie de manevre vecine cu inconștiența făcute pe străzile orașului.
Ioan Cobâlă, uriașul blând, Cetățean de Onoare o săptămână: Artiștii mor acolo unde viața i-a așezat să facă minuni / Nu-i luați din rostul lor!
Artist remarcabil, dirijor profesionist, compozitor inspirat, un muzician complex dublat de o generozitate rară. Nu a căutat niciodată să epateze în fața publicului, nu a cerșit aplauze, dar a câștigat dintotdeauna inima fiecărui spectator. Nuanța fermecător muzica, își conducea magistral orchestra.
Scandal într-un centru de testare după o așteptare de două ore și jumătate: Faceți pe-a deșteaptaVIDEO
Un botoșănean nemulțumit de calitatea serviciilor oferite de o clinică de testare din municipiul Botoșani a încărcat un video pe YouTube pentru a arăta „bătaia de joc la care a fost supus”.
Federovici și Șoptică, pace politică de aproape 3 milioane de euro pe la spatele prefectului Dan Nechifor – VIDEO / DOCUMENT
Președintele PNL Botoșani, Costel Șoptică, s-a întâlnit cu președintele PSD Botoșani, Doina Federovici, pentru a găsi soluții la o problemă care afectează întreg județul. Dincolo de putere sau opoziție, cei doi lideri botoșăneni au lăsat deoparte patimile și s-au așezat la masa negocierilor, așa cum de altfel așteaptă de la ei cetățenii care i-au votat.
Loading...
PLÂNGERE la Poliție pentru o escroacă ce oferă premii prin telefon și dă întâlniri în locuri publice – CUM s-a terminat la Botoșani
O femeie din municipiu a fost apelată la telefon de o „zână” care, extrem de amabilă, a anunțat-o că este fericita câștigătoare a unui premiu care consta în produse de curățenie sau igienă corporală. Doar că doamna din Botoșani NU participase niciodată la niciun concurs și nici nu era o clientă frecventă a magazinelor online.
O firmă fantomă condusă de o femeie a cerut un teren de la Primărie: Voi depune personal o plângere penală împotriva administratorilor
O situație gravă a ieșit la iveală în ședința ordinară de Consiliu Local care a avut loc luni, una extrem de aglomerată din punctul de vedere al proiectelor aflate în dezbatere.
Se poate și așa: Adolescentă din oraș cu mii de urmăritori pe rețelele sociale adunați din cititul cărților - Părinții mei mi-au povestit că, pe timpul comunismului, nu se găseau cărți ca acum - VIDEO & FOTOGALERIE
În a doua lună a anului 2022 urmează să atingă vârsta care-i permite să-și scoată buletinul. Adolescenta din municipiul Botoșani a doborât un frumos record și a atins un grad de notorietate de apreciat pentru vârsta ei. Iar asta fără a-și dezvălui anumite părți din corp, în vremuri în care, de cele mai multe ori, fetele cât mai dezbrăcate par să aibă succes.
Premierul Cîțu, amenințare într-un cerc restrâns la finalul vizitei la Botoșani: Ăla pleacă acasă!VIDEO & GALERIE FOTO
Prim-ministrul României și-a încheiat acțiunea politică în județul nostru din data de 28 august cu o vizită pe șantierul drumului Botoșani – Târgu-Frumos.
Enescu ”dezarticulat” de o mare Casă de licitații, se solicită intervenția Ministerului de Interne
Mihai Șora, Andrei Pleșu, Mircea Cărtărescu sau Radu Vancu sunt câțiva dintre intelectualii care trag un mare semnal de alarmă.
UNICAT la Botoșani: Un șofer refuză să își recupereze mașina ridicată pentru o parcare neregulamentară – FOTOGALERIE
Compania Eltrans se confruntă cu o situație fără precedent de la preluarea activității de blocare și ridicare a automobilelor parcate neregulamentar în municipiul Botoșani.
Taxati consumurile exagerate ca sa nu-si mai irige consumatorii zarzavatul.2 m3 de persoana / luna.Fiecare m3 in plus taxat cu 100 lei si gata.
23 iulie 2021, 12:50
In 2014 s au primit bani de pus apa si canalizare de la UE in valoare de 300 mil euro .Ar trebui sa caute cineva banii cei de la DNA sau altcineva ce s au facut cu ei ca canalizare nu s a pus in marginea orasului .
23 iulie 2021, 09:49
Ce sa faci la un grup infractional organizar? Au furat legal pana a devenit ilegal ! De unde ati gasit specialistii de manele ? Liviu , Ioana, Dana, Radu, gaby, Albertstein, cantareti de manele?Ce bine canta la tambal, doar asa se cgema arestu in armata, NU?Succes si Multi Ani va urez cu drag
23 iulie 2021, 08:26
D-na Doina, asta a fost conditia ca sa-l faci pe Soptica din nou presedinte?
23 iulie 2021, 08:20
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Cine are dreptate în conflictul PNL - USR-PLUS?
PNL
USR-PLUS
Nici PNL, nici USR-PLUS
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Țin apă, medicamente, agrafe și 10 lei. Eram la un spectacol într-un cămin cultural dintr-un sat din Botoşani. După ce am cântat, pe scenă a urcat un bătrânel care mi-a spus că am cântat la nunta fiicei sale şi mi-a dat o ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
4.2218 lei
CHF
Francul elveţian
4.5640 lei
GBP
Lira sterlină
5.7704 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8391 lei
XAU
Gramul de aur
240.3568 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2383 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3938 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0732 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3310 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1953 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
12.6 o C
Dorohoi
10.6 o C
Bucecea
11.9 o C
Darabani
10.1 o C
Saveni
11.0 o C
Ştefăneşti
8.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.