Știrea zilei
S-au supărat eroii în halate albe, guvernanții le-au promis mai mulți bani decât primesc deja și i-au „păcălit”, pacienții le mor în spitale, dar asta contează mai puțin

Prima ședință reunită după nefastul an pandemic 2020 la Prefectura Botoșani le-a fost cumva dedicată salariaților din sistemul sanitar botoșănean. Cunoscuta Comisie de Dialog Social (CDS) care în vremurile de normalitate se întrunea trimestrial și în cadrul căreia erau dezbătute tot felul de probleme întâmpinate de bugetari. Pentru că privații nu beneficiază de atât de multe drepturi precum cei din sistemul public.

Urgența din sistemul medical - sporurile (ne)acordate 

 

Ședință care a fost convocată „în regim de urgență”, conform solicitării transmisă Prefecturii de către sindicatele din sănătate, după cum se poate observa și în facsimilul de mai jos:

 

 

La masa rotundă din sala ”Nicolae Iorga” s-au adunat în partea stângă sindicaliștii, în cea opusă o parte dintre managerii de spitale. Rolul de mediatori le-a revenit prefectului Dan Nechifor (care reprezintă actualul guvern atât de clamat), lui Dorin Birta, vicepreședintele Consiliului Județean, respectiv lui Cosmin Andrei, primarul municipiului, care au în subordine o parte dintre spitalele botoșănene.

 

Greu (doar) în spitale pe pandemie?!

 

Discuțiile s-au axat din nou, ca și de sute de ori în trecut, pe neacordarea unor drepturi financiare promise de Guvern sub tot felul de forme, acordate unora, altora nu, lucru care a dus la binecunoscuta stare de nemulțumire din care salariații din sistemul sanitar tot încearcă să iasă de decenii întregi. Pentru că nu se știe dacă au existat vremuri în care să fie cu adevărat mulțumiți.

 

Lia Temciuc, președintele Sindicatului Sanitas, s-a lansat într-o peiorație de 20 de minute, despre cum eroii în halate albe au fost puși în fața unei pandemii pentru care s-au pregătit în facultăți doar teoretic.

 

Și cum au fost nevoiți să lucreze în ultimul an sub presiunea virusului care s-a strecurat în viețile omenirii care a plătit un nemeritat tribut. A fost nevoie de intervenția prefectului Dan Nechifor pentru a readuce discuția spre scopul pentru care a fost convocată ședința de dialog social, deși câteva minute în șir vocea lui a fost acoperită de cea a sindicalistei care a insistat să creioneze cât mai clar imaginea nedreptăților din spitalele botoșănene: cum nu s-a acordat un spor de până la 30% pentru cei care au lucrat cu cazuri Covid sau cum au primit stimulentul de risc în cuantum de 2.500 de lei (sau un salariu de polițist, dacă vreți), doar o parte dintre medici sau asistenți iar alții nu.

 

De ce nu beneficiază de aceste sporuri și farmaciștii sau fochiștii, primii care asigură tratamentul bolnavilor, ultimii care le asigură condiții de spitalizare decente.

Exemplele pot continua în acest sens.

 

 

„Stimulentul de risc nu a fost acordat în toate unitățile sanitare așa cum fiecare sector de activitate a fost implicat direct în tratarea, diagnosticarea, transportul, acum spune legea. Acest lucru nu a fost discutat concret la nivel de unități. Deși s-au făcut referate, interpelări, nu s-au acordat la unități care cu documente în față au tratat pacienți COVID”,

Elena Temciuc, preşedinte Sanitas Spitalul Judeţean Botoşani.

 

Există o Comisie de Dialog Social și pentru pacienții din Botoșani?!

 

Nimeni însă nu s-a gândit să solicite o ședință a Comisiei de Dialog Social pentru a se interesa de calitatea actului medical oferit pacienților.

 

Ce oferă acești oameni în schimb, pentru salariile de care beneficiază deja și care pornesc de la pragul de 4.000 de lei? Veniturile salariale, cel puțin de la Spitalul Județean Mavromati sunt publice și pot fi consultate AICI.

 

Nimeni nu este interesat să vorbească despre percepția botoșănenilor asupra sistemului sanitar, într-un an de pandemie în care teama de a ajunge efectiv la spital, a depășit-o pe cea de Covid.

 

Nimeni nu este interesat să analizeze de ce botoșănenii ajung la spital în ultimele stadii și sfârșesc pe paturile de terapie intensivă, în condițiile în care dacă ar fi avut încredere în sistemul medical botoșănean, viețile poate le-ar fi fost salvate.

 

În ultima lună, spre exemplu, au murit în spitale aproape 70 de botoșăneni. Oameni cărora le-a fost teamă să meargă la medic și s-au tratat singuri acasă. Au ajuns în sicrie, și nu virusul a fost cel care i-a îngropat. Ci frica. Teama de acest sistem în care banii pare că nu ajung niciodată.

 

Nu s-a amintit în ședința de dialog social în care s-a pus accent pe sporuri, de faptul că tocmai unii angajați din sistem au fost cei care au propagat virusul în spitale, prin numeroasele focare izbucnite anul trecut la Botoșani.

 

Nu focare în comunitate, ci în spitale, unde o serie de erori în lanț ale cadrelor medicale au făcut ca gradul de contaminare să propulseze județul Botoșani printre primele din țară la cazuri pozitive de coronavirus.

 

Nu s-au făcut analize și planuri de măsuri pentru ca pacienții să conștientizeze că poate ar fi spre binele lor să meargă la spital și să nu ajungă în situația în care să moară de la doze de paracetamol. Sau cum să fie mișcorați timpii de așteptare de la Unitatea de Primiri Urgențe. Sau cum ar putea fi posibil ca relația dintre pacient – personal medical să fie una apropiată de nivelul uman.

 

Prefectul Dan Nechifor a agreat ideea convocării unei ședințe de Comisii de Dialog Social pentru următoarea lună de zile în care să fie abordate teme care să fie exclusiv în interesul pacienților.

 

„Deci, cred că ar trebui să facem o Comisie de Dialog Social vizavi de problemele ridicate de dvs”,
 

 

REMEMBER:

 

Suspectul de covid mort în accident rutier, plimbat dezbrăcat prin curtea spitalului: Era inconștient pe targă, doar în lenjerie intimă – FOTOGALERIE

Poliția chemată pentru o femeie care nu voia să meargă la spital – GALERIE FOTO

Alt botoșănean mort după sedare: Mi-l îngropi dezbrăcat, ca pe un nu știu cum, în pielea goală, într-un sac? Spitalul: Halucinații, depresie, delir la pacienți

Corona-jurnal: Pandemia nesimțiților

Sistemul sanitar la pământ, botoșăneni condamnați la moarte de criza COVID-19

Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean

Botoșănean mort după ce s-a infectat în Spitalul Județean cu COVID

Mărturia unei botoșănence care s-a vindecat de coronavirus: Eu am avut noroc, dar am cunoscuți care acum stau într-o cutie de lemn

Pacienți SEDAȚI și cu telefoanele închise de personalul medical! Au murit în saloane, familiile acuză, tăcere din partea spitalului

Botoșăneancă cu COVID moartă la Mavromati, familia nu a fost anunțată: Nu știu ce i s-a administrat că deja a doua zi era foarte slăbită

ACUZAȚII extrem de grave la adresa spitalului, paznic cu țigara în gură, asistente acuzate de aroganță: Vă sunăm noi când moare

ȘASE asistente medicale cazate la un hotel INFECTATE cu coronavirus! ANCHETĂ derulată de DSP: Să vedem unde a fost sursa, dacă ele au interacționat în hotel

REACȚIA lui Radu Malancea după Imnul COVID al cadrelor medicale: ”Este rușinos, ce să mai cerem la restul populației?” - VIDEO

 

(...)

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Salariile de la Consiliul Județean publice și nu prea! Încă un șef cu leafă de lux, ceilalți funcționari ascunși după o grilă complicată – DOCUMENT
De două ori pe an, pe 31 martie și 30 septembrie, unitățile de stat au obligația de a publica salariile angajaților pe site-urile proprii sau eventual la sediile în care își desfășoară activitatea.
Baruri deschise în cartierul ocolit al orașului după ora 21, Poliția mare cere sesizări, cea Locală n-ar avea echipaje suficiente – VIDEO & GALERIE FOTO
Imaginile surprinse sunt din seara zilei de marți, 6 aprilie 2021. Însă la fel a fost și în precedenta seară, adică luni, dar și în cele din weekend.
Fost comisar de la Garda Financiară prins conducând fără permis, a mai declarat și că... nu e el, e altul la volan
S-a întâmplat duminica trecută pe o stradă din Roman, acolo unde a fost oprit în trafic de polițiștii nemțeni. Era la volan și inițial le-a declarat oamenilor legii că nu are vreun act asupra sa.
„Evadarea” în gașcă a fetelor din centru, cum a fost posibil: Au și ele niște drepturi, nu le putem încălca
Cinci fete de la Complexul de apartamente „Floare de Colț” Dorohoi au fost date dispărute pe data de 4 aprilie 2021. Au plecat din centru pe 3 aprilie, cu bilet de învoire, și nu s-au mai întors. Una singura a fost găsită în aceeași zi, celelalte după două zile.
Culisele marii trădări de la municipiu: cum s-au pierdut pe rând toate posturile ex-vicelui & cum a ajuns noul vice să nu mai vină la ședință nici în timpul programului de lucru
Modul lamentabil în care social-democrații botoșăneni au pierdut posibilitatea de a-și impune propria conducere la SC Eltrans SA survine unei serii de evenimente care au făcut ca, mai devreme sau mai târziu, o asemenea ruptură să devină inevitabilă la nivel municipal.
Botoșănean MORT în curte, ar fi trecut ore-n șir până să fie ridicat - VIDEO cutremurător & reacția primarului
Imagini greu de înțeles au devenit virale pe rețelele de socializare în seara zilei de luni, 5 aprilie 2021. Au fost surprinse în comuna Ripiceni, județul Botoșani, condusă de Gabriel Talef, un primar liberal aflat în funcție din 2012.
Primăria a angajat executor din Suceava pentru a recupera aproape 500.000 de euro în dosarul condamnării fostului viceprimar
De fapt, municipalitatea botoșăneană a solicitat, printr-un executor judecătoresc contractat în județul vecin, încuviințarea executării silite în două dosare care s-au finalizat cu sentințe definitive și irevocabile.
Un botoșănean s-a trezit cu mascații la ușa apartamentului, barului, la locul de muncă al soției dar și la mama acasă
Dimineața zilei de joi, 1 aprilie 2021 a fost una extrem de animată pentru un bărbat din Botoșani care a fost ținta unor percheziții domiciliare inițiate de polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani.
S-a cerut mutarea unei instituții de la Botoșani într-un alt spațiu, PROMISIUNE pentru o construcție nouă
O instituție de la Botoșani are nevoie de un sediu nou. Problema a fost prezentată de către un consilier județean în cadrul ședinței ordinare de săptămâna aceasta .
Loading...
Primăriță fără mască în școli sau în instituție, scenariu roșu în comunitatea ei: Ei, e o mare prostie vreau să spun, hai, altceva? În primul rând toate pozele mele sunt cu mască GALERIE FOTO
Zeci de fotografii în care primăreasa se află printre oamenii din comunitate și împarte flori de 8 Martie, fără să poarte și masca de protecție obligatorie. După mai bine de două săptămâni, comuna pe care o păstorește are o incidență de 3.06 la mia de locuitori și se află în scenariul roșu.
Femeia protejată în România doar la televizor! Botoșăneancă cu gâtul tăiat în fața fiicei, un an de libertate pentru agresor: Victima a fost poziționată ca la execuție
Pe data de 24 martie 2021, printr-un comunicat de presă, Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani anunța trimiterea în judecată a unui bărbat acuzat de tentativă de omor asupra femeii cu care a trăit timp de 17 ani. În 2020, în luna mai, i-a tăiat gâtul cu un cuțit de bucătărie în fața fiicei lor de 10 ani. Cercetarea lui penală a durat aproape un an și, în tot acest interval, el a fost liber și și-a văzut mai departe de viață.
Buletinele de vot de la alegerile locale TOPITE la aproape 6 luni de la scrutin în timp ce procesele pentru funcția de primar NU s-au terminat
Judecătoria Botoșani a recurs la topirea, printr-o firmă specializată, a buletinelor de vot care au rezultat în urma alegerilor locale din 27 septembrie 2020.
Primarul vrea să demoleze zeci de garaje și să amenajeze locuri de parcare pentru mai multă lume – VIDEO & FOTOGALERIE
Au făcut-o și alte orașe mai mari, unde traficul a devenit o mare problemă. Și municipiul Botoșani se va înscrie în seria centrelor urbane unde este nevoie de decizii radicale pentru a asigura un confort sporit pentru cetățeni. Chiar cu riscul de a deranja un anumit număr de persoane vizate direct de schimbare.
108 km/h în localitate! Polițistul care i-a luat carnetul de conducere parlamentarului Șoptică, lăsat fără permis chiar de colegii săi
Un agent de la Biroul Rutier al Poliției Municipiului Dorohoi a simțit pe propria piele cum este să fii prins cu o viteză mult peste limita legală din localitate. După ce ani la rând a lăsat o mulțime de șoferi fără permis, a ajuns tocmai el să rămână pentru o perioadă fără dreptul de a conduce.
Loading...
Șef din Primăria Botoșani trimis acasă după o condamnare penală cu închisoare și muncă în folosul comunității: O mare pierdere pentru noi
Săptămâna trecută, Primăria municipiului Botoșani a pierdut unul dintre cei mai experimentați funcționari publici, cu o activitate profesională de aproape trei decenii.
Fenomenul lui 2021! Tot mai multe locuri de parcare luate de persoane cu handicap, licitații anulate la Primărie – VIDEO
În mai multe cartiere din municipiul Botoșani puținele locuri de parcare libere care au fost scoase la licitație, au fost oferite în cele din urmă unor persoane care au prezentat certificate cu încadrare într-un grad de handicap.
Sute de copii născuți la Maternitate: Mămicile confirmate pozitiv despărțite de bebeluși, îi văd doar în poze - Este greu
Sute de copii s-au născut de la începutul anului la Maternitatea Botoșani. Din nefericire, unele mămici au fost confirmate pozitiv astfel că au fost nevoite să stea departe câteva zile de al lor bebeluș.
Scandal național cu evaluarea directorilor de la „Pensii”, la Botoșani ”Casa” trebuie să își mai pună zăbrele că accesul oricum este ca la închisoare – FOTOGALERIE
Directorii instituțiilor aflate în subordinea Ministerului Muncii condus de botoșăneanca Raluca Turcan se pregătesc de evaluarea activității anuale, un bun prilej de debarasare de cei care nu corespund. Din punct de vedere politic, evident, nu neapărat al modului în care au știut sau au dorit să gestioneze relația cu cetățenii, în vremuri de criză sanitară.
Plângere penală cu 6 capete la padocuri, de la uciderea animalelor la utilizare de droguri – DOCUMENT
Seria conflictelor din cadrul Direcției de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA) continuă cu o nouă plângere penală, în cazul de față fiind vizată activitatea de capturare a câinilor fără stăpân de pe raza municipiului Botoșani.
PUB de peste 200.000 de euro aproape de deschidere în Parcul Cornișa, se fac angajări de personal, meniul gândit în stil american – FOTOGALERIE
Primul restaurant din Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa se deschide în aproximativ o lună, după ce, timp de aproape doi ani, de când s-a inaugurat, complexul a suferit la acest capitol.
sa va fie rusine, nesimtitilor, va trebe sporuri ca sa va faceti datoria si nu v-o faceti!, aflati ca sistemul privat este in faliment, din contributiile lor traiti cu lefuri ca-n occident, sa va fie rusine inca o data, ca mor oamenii pe mainile voastre si tot va trebe bani, mormane, pe ce lume traiti?
19 februarie 2021, 13:24
Aveti salarii ca in occident, insa oferiti servicii de care ar trebui sa va fie rusine. Dar nu va este. Nesimtitilor!
19 februarie 2021, 09:13
Aloo, nu va este rușine, nesimțiților, va bateți joc de oameni în spitale și așteptați numai șpăgi...
19 februarie 2021, 08:40
Sa ne spuna cei de la SANITAS de coruptia din sistemul medical botosanean,sistem sufocat in functionarea sa de numirile si angajarile pe pile politice in care toti fura si tot fura de la medicamente si pina chiar si lemnele de foc de la centrala...
19 februarie 2021, 08:07
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
„E tot o problemă pe care au făcut-o colegii noștri social-democrați care spuneau că trebuie numaidecât cu HCL și în formă autentică. Noi pe lege știam că se vând și altfel, dar dacă ei ne-au blocat, asta-i treaba, au ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9261 lei
USD
Dolarul SUA
4.0937 lei
CHF
Francul elveţian
4.4797 lei
GBP
Lira sterlină
5.6851 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7879 lei
XAU
Gramul de aur
235.3486 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2296 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3668 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1848 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2805 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1900 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6624 lei
Vremea
astăzi
Botosani
8.7 o C
Dorohoi
8.7 o C
Bucecea
8.6 o C
Darabani
8.3 o C
Saveni
8.7 o C
Ştefăneşti
7.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.