Știrea zilei
Salariile de la Consiliul Județean publice și nu prea! Încă un șef cu leafă de lux, ceilalți funcționari ascunși după o grilă complicată – DOCUMENT

De două ori pe an, pe 31 martie și 30 septembrie, unitățile de stat au obligația de a publica salariile angajaților pe site-urile proprii sau eventual la sediile în care își desfășoară activitatea.

Salariile publice! Doar la modul de calcul

 

Și la Consiliul Județean Botoșani a fost făcută publică lista cu salariile de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual.

 

O listă în care sunt trecute lefurile aprobate în plen, într-o grilă de calcul ce conține salariul de bază aferent funcției, indemnizația de încadrare sau lunară, după caz, tipul de calcul, cota procentuală, valoarea brută a sporurilor, dar și baza legală a acordării acestora.

 

 

„Toate autoritatile și instituțiile publice (...) vor publica la sediul propriu și pe pagina proprie de internet, în datele de 31 martie și 30 septembrie ale fiecărui an, și vor mentine publicată o listă a tuturor funcțiilor din autoritățile sau instițutiile publice respective ce intră în categoria personalului plătit din fonduri publice”,

scrie în Legea nr. 153/2017

*actul normativ care stabilește salarizarea personalului plătit de fonduri publice

 

În practică însă, nu se cunosc retribuțiile efective ale funcționarilor din Consiliul Județean ca număr de beneficiari și ca suma totală care se plătește lunar.

 

Exemplificând, la funcțiile publice de execuție, în dreptul auditorilor, la CJ Botoșani sunt cinci posturi cu tot atâtea gradații, în funcție de vechime, însă doar la două dintre acestea sunt trecute și veniturile lunare, cuprinse între 9.587 lei (cu un spor de 25% de 1.479 lei) și 10.104 lei ( plus 1.516 lei).

 

Nu se știe câți auditori sunt de fapt în acest serviciu, la ce gradații se află fiecare și care este suma totală plătită lunar acestor angajați.

 

 

Ovidiu Antonesei, șeful Serviciului organizare, salarizare, resurse umane din cadrul CJ Botoșani explică:

 

„Sunt salariile aprobate prin Hotărâre de Consiliu Județean. Nu sunt posturile aici. Nu se fac publice pe număr de posturi, se fac salariile în plată”.

 

„Grila pe care o avem în momentul de față, aprobată prin Hotărâre de Consiliu Județean, este transpusă în această informare. Nu sunt evidențiate și numărul de posturi. Pe adresă nu spune că facem transparență pe numărul de posturi, zice de venituri, care sunt salariile. Adică un consilier superior, la gradația 5, are salariul acesta. Un consilier gradația 4 are salariul acesta. Dar în plată la acest moment nu avem pe cineva la gradația 4”.

 

Doar modul de calcul este public, nu și salariile efective aflate în plată 

 

Mai concret, legiuitorul obligă și nu prea să se transparentizeze veniturile, în condițiile în care sunt publice doar nivelul și modalitatea de calcul în grilă, nu și numărul efectiv de angajați din instituție, cu salariul aferent, în funcție de post, vechime, sporuri și alte modalități de stabilire a unui venit lunar într-o unitate de stat.

 

„Ce vedeți aici nu este ca număr de persoane, nicăieri nu aveți ca număr de persoane, nici pe funcționari publici, dacă vă uitați. Asta ne spune Legea 153, care sunt salariile, nu per total”,

mai spune Ovidiu Antonesei

 

 

Pe hârtie, „armată” de consilieri la cabinete 

 

La secțiunea personalului contractual, spre exemplu, în dreptul consilierilor de la cabinetele președintelui și vicepreședintelui, la o simplă citire, s-ar părea că există nu mai puțin de șapte persoane care lucrează pentru șefii aleși din Consiliul Județean.

 

 

În realitate, sunt șase persoane, patru la cabinetul Doinei Federovici, unde a fost înființată și o funcție de director de cabinet, și câte unul la cei doi vicepreședinți, Dorin Birta și Bogdan Dăscălescu.

 

Iar salariile sunt ademenitoare și cu greu pot concura cu cele plătite în mediul privat, aceasta fiind probabil una dintre explicațiile pentru care posturile la astfel de cabinete de demnitari sunt atât de râvnite. Aici lefurile pornesc de la un minim de 6.552 de lei cu un spor de 983 de lei pentru gradația 0 și pot ajunge la 8.162 de lei cu un spor de 1.224 de lei, pentru gradația 5, care înseamnă vechime de peste 20 de ani în câmpul muncii. Iar asta pentru o activitate apropiată celei de secretariat. 

 

Încă un șef bine plătit în CJ

 

Și nu în ultimul rând, ca noutate, în grila de salarizare de la CJ Botoșani apare și venitul administratorului public, al doilea din istoria județului, post care îi revine de câteva luni social-democratului Cristian Nistor.

 

În trecut, funcția a mai fost ocupată doar de Radu Judele, în mandatul de președinte al lui Florin Țurcanu. Timp de patru ani, cât instituția a fost condusă de Costică Macaleți, postul a rămas neocupat.

 

Administratorul public al județului are un salariu lunar brut de 17.740 de lei la care se adaugă 2.661 de lei spor de condiții vătămătoare sau periculoase, în procent de 15% din salariul de bază.

 

„Salariul lui se stabilește prin dispoziția președintelui, nivelul minim este salariul de bază al secretarului general, iar nivelul maxim este indemnizația vicepreședintelui, inclusiv majorările. Textul inițial era fără majorare, după care s-a venit în 2018 cu modificare, inclusiv majorarea”,

Ovidiu Antonesei, șeful serviciului resurse umane din CJ Botoșani.

 

Președintele Doina Federovici are un venit lunar de 18.720 de lei plus 4.680 lei, care înseamnă o majorare lunară de 25% pentru implementarea de către instituție a unor proiecte europene.

 

*sporul este acordat șefilor din CJ sau din primării, indiferent dacă sunt implicați direct, sau nu, în derularea acestor programe finanțate de UE.

 

Vicepreședinții au un nivel salarial lunar brut de 16.640 de lei la care se adaugă un spor de 4.160 de lei.

 

 

Amenzi care nu sperie pe nimeni 

 

Aceeași Lege 153 prevede și sancțiuni de până la 10.000 de lei pentru instituțiile care nu afișează aceste „venituri” de două ori pe an.

 

Însă, având în vedere că, practic, sunt făcute publice doar niște grile de salarizare anuale și nu lefurile efective aflate în plată, nu există vreun risc prea mare pentru a se vorbi despre eventuale sancțiuni.

 

Și nici vreo expunere a funcționarilor care primesc lunar salarii și de trei sau patru ori mai mari decât cele din mediul privat.

 

loading...
Salarii uriașe pentru cei mai noi bugetari de LUX
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
ACȚIUNE fără precedent la Botoșani pentru imunizare fără programare! Maraton la Cornișa pentru vaccin la patinoar sau din mașină – FOTO & VIDEO
Pregătirile au început încă dinaintea sărbătorilor pascale, într-o amplă acțiune care se înscrie în seria celor organizate la nivel național. Prefectul Dan Nechifor și directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP), Monica Adăscăliței, s-au întâlnit cu primarul Cosmin Andrei pentru identificarea celui mai generos spațiu care să permită vaccinarea în masă, fără programare.
HRISTOS A ÎNVIAT! Sute de botoșăneni la prima slujbă de Înviere ca protopop a preotului Petru Fercal: Dăm Slavă lui Dumnezeu și veți vedea că vom rămâne un popor unit – GALERIE FOTO&VIDEO
Clopotele au răsunat în oraș, străzile au strălucit de lumânările aprinse în noaptea de Înviere. După un an de restricții, cu biserici goale și cimitire ferecate, sărbătoarea Paștilor a adunat din nou sute, mii de creștini în toate parohiile.
Bătălie în taină pe șefia Casei de Asigurări de Sănătate, ceva doamne liberale și nu numai țintesc funcția de director
La fel ca în alte cazuri, și în cel de față, procedura pentru ocuparea unei funcții de conducere într-o unitate de stat este una în bună parte secretă. Și probabil că, pentru a fi evitate anumite comentarii asupra candidaților și a eventualului sprijin politic, așa vor și rămâne aceste concursuri.
CJ-ul a cheltuit peste 100.000 de lei ca să cumpere laptopuri aleșilor, unii consilieri le-au refuzat: Ne-a întrebat cineva dacă avem nevoie? - FOTOGALERIE
După ce timp de un an plenul județean s-a întrunit, cu foarte puține excepții, în ședințe secrete, recent consilierilor județeni le-au fost oferite mijloace electronice. Dar și servicii de internet pentru a le putea accesa.
Dulce viață... Italianul care face de 15 ani pizza la Botoșani: Pizza este o cultură, nu o mâncareGALERIE FOTO
Cum te uiți la harta Italiei, găsești Lecce exact în tocul giganticei ”Cizme”. Este un oraș care din punct de vedere demografic se aseamănă Botoșanilor, având aproape 100.000 de locuitori. Dar aceasta este cam singura similitudine între cele două centre urbane.
După CJ, prefectul pregătește proces și Primăriei: 5 posturi de șefi care au iscat o bătălie politică de zile mari, la mâna judecătorilor
O poveste fără sfârșit pare a fi cea privitoare la stabilirea unui Consiliu de Administrație pentru societatea comercială Eltrans. Dacă în ultima jumătate de an lipsa administratorilor nu a complicat foarte mult activitatea companiei de transport, situația devine critică pentru că este necesară aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul în curs.
Județul sub toc: Prima femeie din istoria județului, președinte la o structură semi-polițienească – VIDEO & GALERIE FOTO
Prima ștachetă a fost atinsă la alegerile locale din 2020, când Doina Federovici devenea prima femeie care câștiga președinția Consiliului Județean. A doua este doborâtă tot de o reprezentantă a Organizației Femeilor Social Democrate.
PERCHEZIȚII cu mascații la un fost primar botoșănean acuzat de delapidare: ar fi plecat acasă cu mobilă și profile PVC de la Primărie
Descinderile au avut loc în cursul zilei de joi și ar fi vizat locuința fostului primar, dar și alte locații folosite de acesta.
Încă o lovitură! Directorul pregătit de PSD pentru ”Apă”, eliminat prin... facultate
Abținerea la prima ședință a consilierilor ALDE și Pro România la proiectul de buget propriu al județului pe 2021, care a dus la respingerea acestuia în cadrul ședinței de miercuri a Consiliului Județean, pare să nu fie singura lovitură pe care cele două partide o administrează conducerii PSD a instituției. În consiliul de administrație de la SC Nova Apaserv SA se pregătește și a doua. Mai exact, în acel comitet de remunerare și nominalizare din cadrul CA-ului.
Loading...
Se trage țeapă și cu naveta elevilor, transportatorii plâng la CJ după bani frumoși
Mai multe adrese au fost transmise către Consiliul Județean Botoșani pentru o serie de restanțe care datează încă de anul trecut, din lunile septembrie, octombrie și noiembrie. Transportatorii se plâng de faptul că au fost obligați legal să transporte elevi navetiști pentru care, nici după cinci luni, nu au primit plățile pentru serviciile prestate.
Autoritatea cu „politicieni polițiști”, pe linie moartă de 6 luni: pe cale să renască cu un președinte pesedist
Pandemia coroborată cu alegerile locale din septembrie 2020 au făcut ca această structură să nu mai existe pentru mai bine de jumătate de an. Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) este un organism care are rol mai degrabă consultativ și funcționează pe lângă Consiliul Județean.
La 6 luni de la alegeri, PRIMUL primar care își pierde mandatul: Dacă era să fi fost un stat sănătos la noi în țara asta, eu eram erou
La mai bine de jumătate de an de la alegerile locale din 27 septembrie 2020, unui primar din Botoșani zilele în Primărie deja îi sunt numărate.
Șeful care se prelingea pe scările Prefecturii a căzut tot în picioare: Este iar director
Aflat în incapacitate de muncă pe postul de director executiv, dar capabil să conducă instituția din postura de adjunct.
”Afacerea” testelor la cerere: Mii de botoșăneni au rotunjit veniturile Spitalului Mavromati
Tot mai mulți botoșăneni vin să se testeze la cerere la Spitalul Județean Mavromati. Cea mai mare unitate medicală din județ a început să facă teste contra cost începând cu data de 16 iunie 2020. Iar de atunci, peste 4.900 de persoane s-au testat.
Loading...
Cartierul inaugurat pe Șoseaua Iașului lovit de pustiu! Locativa: La unele locuințe nu se închid ușile / Primarul: Este o cloacă, un fief PNL FOTO&VIDEO
19 februarie 2021. Primarul Botoșaniului oferea repartiții pentru noile locuințe construite la intrarea în municipiu, pe Șoseaua Iașului, într-un cartier ANL.15 aprilie 2021. Imaginea blocurilor este una dezolantă, încărcată de pustiu. Nicio mașină în parcare, nicio margine de mobilă nu se vede prin sticla geamurilor pline de praf.
Directori cu botniță la Botoșani, prefectul încearcă să le-o scoată
Pandemie, regulamentul general pentru protecția datelor (GDPR), ordine de la șefii de sus. Cam așa arată paradisul informațional al multor directori de instituții deconcentrate de la Botoșani care se bucură de beneficiile aferente funcției, de la salarii generoase, la subalterni cu care s-o facă pe-a șefii și uși închise pentru cetățenii în slujba cărora lucrează, doar în teorie.
Baruri deschise în cartierul ocolit al orașului după ora 21, Poliția mare cere sesizări, cea Locală n-ar avea echipaje suficiente – VIDEO & GALERIE FOTO
Imaginile surprinse sunt din seara zilei de marți, 6 aprilie 2021. Însă la fel a fost și în precedenta seară, adică luni, dar și în cele din weekend.
Fost comisar de la Garda Financiară prins conducând fără permis, a mai declarat și că... nu e el, e altul la volan
S-a întâmplat duminica trecută pe o stradă din Roman, acolo unde a fost oprit în trafic de polițiștii nemțeni. Era la volan și inițial le-a declarat oamenilor legii că nu are vreun act asupra sa.
„Evadarea” în gașcă a fetelor din centru, cum a fost posibil: Au și ele niște drepturi, nu le putem încălca
Cinci fete de la Complexul de apartamente „Floare de Colț” Dorohoi au fost date dispărute pe data de 4 aprilie 2021. Au plecat din centru pe 3 aprilie, cu bilet de învoire, și nu s-au mai întors. Una singura a fost găsită în aceeași zi, celelalte după două zile.
Culisele marii trădări de la municipiu: cum s-au pierdut pe rând toate posturile ex-vicelui & cum a ajuns noul vice să nu mai vină la ședință nici în timpul programului de lucru
Modul lamentabil în care social-democrații botoșăneni au pierdut posibilitatea de a-și impune propria conducere la SC Eltrans SA survine unei serii de evenimente care au făcut ca, mai devreme sau mai târziu, o asemenea ruptură să devină inevitabilă la nivel municipal.
o lume bonava, impozitezi toata baba cu patrunjel si dai bani cu zecile de mii sau sute de milioane vechi unor oameni pusi pe criterii politice si pupatori de....maini, aha, sa nu uitam si sporurile de ....conditii vatamatoare, ce pot sa spun ..RUSINE
20 aprilie 2021, 18:53
Ceva normal, dacă se construite ceva.
15 aprilie 2021, 23:10
Emana grija fata de banul public!Care sunt ,, conditiile periculoase/vatamatoare,, pentru care primesc spor?Cum au fost determinate si de catre cine certificate?Intrebari!
14 aprilie 2021, 12:11
Instituțiile abilitate au de lucru. Adie clinchet de brățări.
14 aprilie 2021, 08:53
Risipa de bani publici, Turcanu și Federovici nu au făcut altceva pana in prezent decât sa-și angajeze rudele și prietenii la CJ.Au înființat posturi noi și au angajat persoane pe posturile pentru care nici nu era nevoie : director de cabinet, administrator public, consilieri fără număr la cabinet, etc.
14 aprilie 2021, 08:18
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
”Eu le-aş tăia câte un deget, numai că ar rămâne toţi ciungi. Bineînţeles că trebuiesc sancţionaţi, dar nu se poate vorbi cu ei. Sunt o castă specială, sunt inamovibili, nu ai ce să le faci. Legea e în mâna lor,...
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9265 lei
USD
Dolarul SUA
4.0491 lei
CHF
Francul elveţian
4.4882 lei
GBP
Lira sterlină
5.7238 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7198 lei
XAU
Gramul de aur
239.3472 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2290 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3738 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3462 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1925 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6626 lei
Vremea
astăzi
Botosani
11.1 o C
Dorohoi
10.9 o C
Bucecea
11.3 o C
Darabani
10.0 o C
Saveni
12.0 o C
Ştefăneşti
8.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.