Știrea zilei
SCANDAL în școli de la cadourile de 1 și 8 Martie, serbări anulate, părinți interogați și amenințați

Articolul publicat în Botoșăneanul la începutul lunii cu referire la cadourile uneori exagerate oferite cadrelor didactice în luna Mărțișor a stârnit o patimă neașteptată. Mai ales în rândul unor educatori sau învățători care ar fi anulat cu totul serbările de 8 Martie dedicate mamelor.

Nu dați cadouri, nu facem serbare 

 

 

Motivul ar fi respectivul articol în care însă nu s-a amintit deloc despre serbările care îi au în centru pe copii și activitățile specifice Mărțișorului, ci despre această practică devenită tradiție în România, aceea de a se strânge ostentativ bani pentru cadouri costisitoare. Nu neapărat doar în sistemul educațional.

 

Semnalul de alarmă care s-a dorit a fi tras de Botoșăneanul nu a pornit dintr-o frustrare a redacției, ci urmare a plângerilor anuale ale unor părinți care se regăsesc în situația repetată de a strânge bani pentru „doamnele de la școală”.

 

Nu puține sunt familiile în care veniturile sunt modeste și o astfel de contribuție la cadouri chiar este un efort. Și la fel de mult, nu puține sunt cazurile în care copiii ai căror părinți „nu pun bani pentru doamna” sunt marginalizați de ceilalți copii și neglijați de cadrele didactice de la clasă care primesc, în unele cazuri, și o listă cu sumele strânse.

 

Iată mesajul unui părinte: „Văd că toată lumea condamnă părinții pentru cadourile profesoarelor. Cunosc multe cazuri în care au fost părinți care nu au dat bani / nu au adus cadouri și copiii au fost marginalizați, anunțați în clasă că nu au adus nimic sau chiar primesc note mici. Aici a cui este vina?”.

 

 

(Ne rezervăm dreptul de a proteja identitatea persoanei care a transmis acest mesaj din motive pe care le-am explicat anterior).

 

„Acoperiți doamnele cu flori”

 

Nu puține au fost situațiile în care educatoarele sau învățătoarele s-au arătat deranjate despre cadourile pe care le-au primit îngrijitoarele. Sau despre cine și cât ar fi meritat. Și discuțiile interminabile între părinți pe grupurile de WhatsApp.

 

Nu în ultimul rând, respectivul articol nu a avut menirea de a descuraja simplul gest de a se oferi o floare doamnei învățătoare sau educatoare. Dimpotrivă.

 

S-a ajuns însă la situația în care unii părinți să fie chestionați despre discuțiile cu jurnaliștii, iar copiii să sufere ca urmare a anulării serbărilor „din cauza articolului din Botoșăneanul”.

 

Părinților li s-ar fi transmis ferm: „din cauza celor apărute în presă, nu se mai organizează serbare”. Punct.

 

Situația poate fi una de tipul cauză-efect. Și nu putem să nu ne întrebăm: acolo unde au fost anulate serbările, motivul a fost faptul că s-au „interzis” și cadourile? Întrebare retorică, evident.

 

De exemplu, la o grădiniță din Botoșani, membrii unei grupe mari sunt tare triști că, deși au învățat poezia, nu mai au ocazia să o adreseze mamei, așa cum li s-a promis de către educatoare.

 

”Părinții sunt adulți și ei pot decide dacă dau sau nu dau curs unor astfel de inițiative”

 

Din fericire însă, astfel de cazuri nu sunt numeroase, iar șefii de la Inspectoratul Școlar Județean încă nu au fost informați despre ele.

 

”Nu am primit nici măcar jumătate de sesizare să zicem așa vizavi de  serbările care se organizează cu ocazia zilei de 8 Martie. Eu știu că în grădiniță se fac, se organizează activități. Și eu am copil la grădiniță și știu că joi fac o activitate în care să sărbătorească mamele, au fost invitate mamele,”

Gabriel Hârtie, inspector școlar general.

 

De asemenea, șeful educației botoșănene a ținut să clarifice încă o dată faptul că responsabilitatea în ceea ce privește ”atențiile” oferite de 8 Martie, aparține exclusiv părinților. În plus, serbările trebuie să se desfășoare.

 

”Nu avem o sesizare din partea unui părinte că a fost obligat să dea un cadou doamnei educatoare sau doamnei învățătoare, noi nu încurajăm astfel de practici, dar nici nu putem fi absurzi în condițiile în care un părinte vrea să dea o floare. Repet, părinții sunt adulți și ei pot decide dacă dau sau nu dau curs unor astfel de inițiative. Serbările trebuie să se desfășoare, mai ales că serbăm o zi tradițională. Din contră, eu știu că în grădiniță, în zilele de joi, vineri se fac astfel de activități,”

Gabriel Hârtie, inspector școlar general.

 

Atenția s-ar fi transformat în cadou pe patru roți

 

În cursul anului trecut, în municipiul Botoșani în discuțiile mai multor părinți s-a strecurat zvonul că la una dintre școli s-a ajuns în situația în care părinții ar fi strâns bani și i-ar fi cumpărat învățătoarei un autoturism, second-hand ce este drept. În ciuda eforturilor, niciunul dintre cei care cunoșteau povestea nu a dorit să divulge numele cadrului didactic, ci doar unitatea de învățământ la care avea clasă. Iar acest cadou a devenit extrem, extrem de greu de scos la iveală.

 

Întrebarea este, dacă se ajunge la situații în care părinții să cumpere mașini învățătoarelor sau educatoarelor, în anii viitori, la ce nivel se va ajunge cu cadourile?

 

loading...
Martie la Botoșani: Luna coșmar pentru părinți și a cadourilor pentru cadre didactice – Flori de sute de lei, bani direct în plic sau chiar lanțuri din aur

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

Isabela ALEXANDRESCU
PREMIERĂ: Au început lucrările la primul Drive din municipiul Botoșani – GALERIE FOTO
Celebra metodă, de comenzi la fast-food efectuate din mașină, aplicabilă mai ales la americani, a ajuns și la Botoșani. Deja se lucrează la prima linie de drive din municipiul reședință de județ. 
GAME OVER: Zero locuri de veci în Cimitirul Pacea, ultima sută și la Eternitatea, se iau în calcul soluții disperate
Situația locurilor de veci de la Botoșani este pe cale să devină dramatică. Deja în Cimitirul Pacea nu mai sunt locuri libere pentru concesionare și se mai fac înmormântări doar în acele cazuri în care familiile dețin deja un cavou.
Primărie executată silit pentru plata indemnizației unei femei cu dizabilități, care a murit între timp
O situație de o ironie amară se petrece la Botoșani. Un tânăr care s-a luptat ca bunica lui bolnavă să fie încadrată în grad de handicap și să obțină indemnizația  aferentă a câștigat un proces cu Primăria din localitatea de domiciliu și cu alte instituții ale statului.
Pacienți „omorâți” de sistemul medical: Sunt refuzați la Iași și București, Raed Arafat ignorat în majoritatea cazurilor
Sute de oameni ajung în fiecare zi la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Mavromati Botoșani din diverse cauze. Unii dintre ei vin cu arsuri provocate în urma incendiilor, exploziilor sau după diferite accidente în gospodărie.
„Boala” invizibilă care lovește în copiii Botoșaniului, semnal de ALARMĂ către părinți
Românii sunt cei mai stresați europeni și nu este de mirare având în vedere condițiile socio- economice. În timp ce adulții se stresează pentru că nu au bani de plătit facturi, că nu fac față la locul de muncă sau altele asemenea, pentru copii cea mai frecventă sursă de stres este școala.
PROTEST cu peste 100 de mașini la Botoșani: marș pe străzile orașului, se cer ambulanțe în plus pentru oameni în pericol să moară
Un mandat al neputinței. Dacă ar exista o descriere pentru legislatura 2016 – 2020 de la Consiliul Județean (CJ) Botoșani făcută de locuitorii unei anumite zone a județului, probabil că despre asta ar fi vorba, despre neputință.
PROIECT interesant pentru fostul complex Armonia din Bulevardul Eminescu gândit de un tânăr afacerist - GALERIE FOTO
Clădirea care se degradează de mai bine de un deceniu în bulevardul Mihai Eminescu își va recăpăta frumusețea de altădată după ani de așteptare. În încăperile părăsite și-au făcut culcuș oamenii fără adăpost, însă într-un final zidurile au devenit periculoase chiar și pentru ei.
SPECTACOL de zile mari la Botoșani: Amintirile, focul și emoțiile au adus împreună mii de oameni de toate vârstele – FOTO&VIDEO
Se pare că weekendul acesta, 30-31 martie 2019 nu poate fi comparat cu altele. A fost cu și despre amintiri, foc și emoții. Toate în singurul mall din Botoșani, la Uvertura Mall, care împlinește 6 ani de la deschidere.
Jandarmi botoșăneni AMENINȚAȚI și înjurați ca la ușa cortului de un bărbat prins cu droguri, s-a sesizat Parchetul
Un bărbat și-a vărsat furia la adresa Jandarmeriei Române și mai ales a unor jandarmi botoșăneni, în mediul online.
Tragedia de la Orășeni Deal: Fratele botoșăneanului mort în accident, mărturisire dureroasă după aproape 4 ani- Am observat mașina într-o fracțiune de secundă
Ziua de 6 iunie 2015 este una neagră pentru familia Huțanu din Vorona care a pierdut doi membri într-un cumplit accident rutier. Ce este mai cumplit este faptul că în urma morții celor doi soți, Ștefan și Mirela Huțanu, doi copilași au rămas orfani de ambii părinți. În urmă au rămas instituțiile statului care au cercetat și urmează să pedepsească vinovatul, dacă acesta există. Pentru că, Mirela și Ștefan nu mai pot fi aduși înapoi. 
Microbuzele unor firme din Botoșani BLOCATE în toiul nopții de Poliția Locală – GALERIE FOTO
Astfel de acțiuni nocturne ale polițiștilor locali au loc la anumite intervale de timp și sunt adesea soldate cu amenzi consistente.
Pensia mult prea mică, medicamentele și facturile mult prea mari: Bătrânii botoșăneni, în pragul SINUCIDERII – Copiii, singurii care îi țin în viață – FOTOGALERIE
În județul Botoșani trăiesc zeci de mii de vârstnici care nu mai pot munci, iar câteva mii provin din municipiul reședință de județ. Trist este că mulți dintre ei, poate chiar majoritatea, abia trăiesc de o pe o zi pe alta, chinuindu-se să le ajungă pensia.
Hotel cu piscină, săli de conferință, terasă și restaurant în locul unei școli din centrul orașului Botoșani – GALERIE FOTO
Proiect îndrăzneț promovat la Botoșani de doi tineri afaceriști. Cei doi, soț și soție au achiziționat clădirea în care a funcționat fosta școală 4.
Puiul galben găsit și în magazinele din Botoșani decolorat după o… saramură: MESAJUL producătorului
Fiecare încearcă în aceste vremuri să cumpere produse cât mai sănătoase, dacă se poate chiar bio, chiar cu riscul cheltuirii unui buget mai ridicat la capitolul mâncare. Iar în materie de pui, o anumită marcă părea să fie în preferințele consumatorilor, mai ales datorită aspectului.
melimeloparis.ro%20
POVESTEA omului care iubește oamenii: Un medic merge zilnic 50 de km pentru a se îngriji de suferința altora – GALERIE FOTO
Într-un stat cu valori solide și un sistem bine pus la punct, fiecare persoană are acces neîngrădit la servicii de bază. În România s-ar putea spune că de la Revoluția din 1989 lucrurile au evolut însă pașii parcurși încă sunt mici. La Botoșani, spre exemplu, încă există comunități întregi care nu au acces la serviciile medicale.
Mai nou, ne place la țară: Sute de botoșăneni au lăsat blocul pentru o casă construită la sate – FOTOGALERIE
Chiar dacă este declarat ”orașul verde” al României, municipiul Botoșani nu mai reprezintă o alternativă pentru o parte dintre botoșăneni. Aceștia fug de zonele aglomerate, de un trafic tot mai aglomerat și preferă să își construiască o casă în comunele vecine capitalei județului.
Bursa zvonurilor: McDonald’s ar fi găsit la Botoșani locația perfectă pentru un restaurant cu McDrive
De ceva timp în municipiul reședință de județ circulă o serie de informații neoficiale privitoare la construcția în Botoșani a unui restaurant McDonald’s. Gheața a fost oricum spartă anul trecut de cei de la KFC care se bucură de un mare succes.
Misiune (im)posibilă la Spitalul Mavromati: Bătăușii și șoferii au făcut o gaură de aproape 1 milion de lei în bugetul spitalului
Accidentele rutiere sau agresiunile soldate cu victime sunt destul de frecvente în județul nostru, iar acest lucru le dă bătăi de cap reprezentanților Spitalului Județean "Mavromati". Și asta pentru că victimele sunt tratate la spital, unde ajung pentru îngrijiri imediate la Unitatea de Primiri Urgențe.
Taximetrist BĂTUT de doi indivizi, mașina a fost furată de agresori și abandonată lângă mall – GALERIE FOTO
Întâmplări incredibile au fost loc în seara zilei de miercuri, 13 martie 2019, în jurul orei 20:30. Un taximetrist a fost bătut rău de doi bărbați care i-au furat mașina și apoi au abandonat-o.
kalapod.net%20
Avalanșă de bețivi la Urgențe, tot mai mulți elevi alcoolici - Se cere consiliere în școli
Un fenomen îngrijorător se întâmplă în județul nostru. Medicii sunt îngrijorați, unii vârstnici speriați, iar unii părinți disperați. La Botoșani se bea, indiferent de vârstă sau sex, indiferent de ocupație sau de circumstanțe. Alcoolul a ajuns să fie plăcerea zilnică a sute de botoșăneni.
Sunteti rau cu capul.Cine va pune ma sa dati cadouri?!Am intalnit cazuri de oameni corecti care au spus.EU NU PUN BANI LA CADOURI ...si nu s-a rasturnat lumea.Eu am dus astazi la scoala un cadou profesorilor ca asa am considerat eu...E dreptul meu de a oferi cadou.Sunt intr-adevar si unii dascali care se compromit si cer cadouri.Acu 7 ani am strans bani toti parintii de la gradinita sa oferim educatoarei un cadou....comentarii pe la dos.Educatoarea a auzit si n-a primit nimic.Tot aia care comentau erau indignati de gestul educatoarei.Pe mine sincer m-a deranjat .Una la mana ca eu am vrut sa-i ofer un cadou celui care-mi invata copilul din respect.A doua ca educatoarea trebuia sa dea cu florile in cap celui care comenta.Si lu nevasta/mama mea daca ii dau cadou il dau din placere.Nu vreu sa i-l dau ,nu i-l dau.Ca-s smecher.Acum sincer mai mult am cheltuit sa dau individual cadouri la profesori.Numai un buchet de flori costa 10 lei.Uite ca la anul nu mai dau .Sa vad ce-o sa se intample.
8 martie 2019, 14:21
Domnule redactor....scrii doar sa fie pagina plina....nu serbarile organizate de ziua mamei, de Caraciun, de Paste...etc sunt problema...ele chiar reprezinta un cadru propice pentru dezvoltarea sociala a copilului.Daca vroiai sa scrii si tu ceva...trebuia sa pui intrebarea altfel....de exemplu...banii sau cadourile date de parinti pentru cadrele didactice, bineinteles fara sa le ceara asta nimeni influenteaza modul in care copilul este notat, ingrijit, recompensat, sfatuit? Un copil al carui parinte nu are posibilitatea de a face daruri chiar si atunci cand i se cere acest lucru este tratat cu la fel ca unul din exemplul de mai sus?Problema banilor la serbari...sau a copiilor ai caror parinti nu au bani sa sponsorizeze aceste serbari pleca din pacate tot de la parinti.....adica se face o cloaca...care subliniaza mereu ca Marcel, Costica, etc nu au dat bani.....si ca ei au dat....si etc.Prin acest fact nu se realizeaza decat umilirea unui copil pentru simplu motiv ca nu a dat 20 de lei pentru o serbare....si sunt convins ca o serbare se poate face si fara aia 20----120---240 de lei care nu se strang...
8 martie 2019, 14:15
Articolu nu mi se pare real dar astai presa din tantar face armasar si totul li se pare senzational .
8 martie 2019, 10:59
Despre jurnaliști mituiți să spună fel de fel de minciuni cu adresă politică când scrii?Dar despre mita cerută de jurnaliști să nu dea in vileag diverse lucruri?Dar despre angajatorii care au muncitori la negru?Dar despre plățile grase și plocoanele care se dau în sistemul judiciar?Dar despre licitații trucate?Despre marfurile vândute la negru în mai toate magazinele?Despre faptul că in magazinele de la țară nu se dau niciodată bonuri și se scriu produsele pe caiet(marfa la negru trebuie separată de cea cu acte)si apoi după închidere se fac bonuri?Despre afacerile cu pășunile?Etc. Etc.
8 martie 2019, 09:53
numai niste frustrati intelectual pot emite astfel de ineptii, care evident, afecteaza pe nimeni altii decat pe cei mici. incepand cu parintele si terminand redactorul (daca a vrut intentionat sa provoace problema cu micutii).de ce?am ocazia unica de a ma regasi (in cursul vietii) in toate cele 3 ipostaze. Am cunoastere despre ce inseamna sa fii elev, parinte, dar si despre cealalta parte a baricadei - mediul de invatamant.Absolut niciodata nu am intalnit un caz unde sa fie fortat/obligat cineva (parinte sau elev) sa contribuie cu valori materiale sau sub alta forma, pentru a "fi in fata" la scoala.Oameni buni, nu faceti confuzie intre banii stransi chiar de voi pentru a trece BAC-ul, cu niste momente normale organizate in niste festivitati pentru copii. Aici nu sufera nimeni decat copilul.discutia e lunga si nu are sens sa o dezbat, mai ales ca cei cu latime de banda ingusta au prea au multe de spus.*si apropo de "dreptul de a proteja identitatea persoanei care a transmis acest mesaj", cum adica? pai nu am voie sa ma exprim, ca vine presa si ma pune pe un site de stiri? nu confundati "un spatiu public" cu drepturile meler privind protectia (vietii) private. inca nu ati aflat ca doar persoanelor din institutiile publice le puteti afisa identitatea, si asta doar atunci cand are legatura cu obiectul de activitate? ce faceti voi se numeste filaj, si sunt sigur ca nu aveti accept de la nici o autoritate.sunt curios daca acest mesaj va vedea lumina zilei, sau va fi "moderat" pentru a evita realitatea.
8 martie 2019, 09:01
starshiners.ro%20
missgrey.ro
Sondaj
În ce sistem sanitar aveți mai mare încredere?
În cel de stat
În cel privat
Prefer să merg în străinătate
Nu știu / nu mă intereseză
Declaraţia zilei
”Asta e decizia d-nei ministru de a face controale când, cum, în ce modalitate. Noi nu avem nimic de comentat din punctul acesta de vedere. Noi o așteptăm cu brațele deschise, că nu avem nimic de ascuns. E nebunia asta că vine dna ...
astratex.ro
melimeloparis.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7619 lei
USD
Dolarul SUA
4.2322 lei
CHF
Francul elveţian
4.1850 lei
GBP
Lira sterlină
5.5070 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7817 lei
XAU
Gramul de aur
173.5480 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2355 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4868 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0296 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1654 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1854 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6378 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.