Știrea zilei
SCANDAL în școli de la cadourile de 1 și 8 Martie, serbări anulate, părinți interogați și amenințați

Articolul publicat în Botoșăneanul la începutul lunii cu referire la cadourile uneori exagerate oferite cadrelor didactice în luna Mărțișor a stârnit o patimă neașteptată. Mai ales în rândul unor educatori sau învățători care ar fi anulat cu totul serbările de 8 Martie dedicate mamelor.

Nu dați cadouri, nu facem serbare 

 

 

Motivul ar fi respectivul articol în care însă nu s-a amintit deloc despre serbările care îi au în centru pe copii și activitățile specifice Mărțișorului, ci despre această practică devenită tradiție în România, aceea de a se strânge ostentativ bani pentru cadouri costisitoare. Nu neapărat doar în sistemul educațional.

 

Semnalul de alarmă care s-a dorit a fi tras de Botoșăneanul nu a pornit dintr-o frustrare a redacției, ci urmare a plângerilor anuale ale unor părinți care se regăsesc în situația repetată de a strânge bani pentru „doamnele de la școală”.

 

Nu puține sunt familiile în care veniturile sunt modeste și o astfel de contribuție la cadouri chiar este un efort. Și la fel de mult, nu puține sunt cazurile în care copiii ai căror părinți „nu pun bani pentru doamna” sunt marginalizați de ceilalți copii și neglijați de cadrele didactice de la clasă care primesc, în unele cazuri, și o listă cu sumele strânse.

 

Iată mesajul unui părinte: „Văd că toată lumea condamnă părinții pentru cadourile profesoarelor. Cunosc multe cazuri în care au fost părinți care nu au dat bani / nu au adus cadouri și copiii au fost marginalizați, anunțați în clasă că nu au adus nimic sau chiar primesc note mici. Aici a cui este vina?”.

 

 

(Ne rezervăm dreptul de a proteja identitatea persoanei care a transmis acest mesaj din motive pe care le-am explicat anterior).

 

„Acoperiți doamnele cu flori”

 

Nu puține au fost situațiile în care educatoarele sau învățătoarele s-au arătat deranjate despre cadourile pe care le-au primit îngrijitoarele. Sau despre cine și cât ar fi meritat. Și discuțiile interminabile între părinți pe grupurile de WhatsApp.

 

Nu în ultimul rând, respectivul articol nu a avut menirea de a descuraja simplul gest de a se oferi o floare doamnei învățătoare sau educatoare. Dimpotrivă.

 

S-a ajuns însă la situația în care unii părinți să fie chestionați despre discuțiile cu jurnaliștii, iar copiii să sufere ca urmare a anulării serbărilor „din cauza articolului din Botoșăneanul”.

 

Părinților li s-ar fi transmis ferm: „din cauza celor apărute în presă, nu se mai organizează serbare”. Punct.

 

Situația poate fi una de tipul cauză-efect. Și nu putem să nu ne întrebăm: acolo unde au fost anulate serbările, motivul a fost faptul că s-au „interzis” și cadourile? Întrebare retorică, evident.

 

De exemplu, la o grădiniță din Botoșani, membrii unei grupe mari sunt tare triști că, deși au învățat poezia, nu mai au ocazia să o adreseze mamei, așa cum li s-a promis de către educatoare.

 

”Părinții sunt adulți și ei pot decide dacă dau sau nu dau curs unor astfel de inițiative”

 

Din fericire însă, astfel de cazuri nu sunt numeroase, iar șefii de la Inspectoratul Școlar Județean încă nu au fost informați despre ele.

 

”Nu am primit nici măcar jumătate de sesizare să zicem așa vizavi de  serbările care se organizează cu ocazia zilei de 8 Martie. Eu știu că în grădiniță se fac, se organizează activități. Și eu am copil la grădiniță și știu că joi fac o activitate în care să sărbătorească mamele, au fost invitate mamele,”

Gabriel Hârtie, inspector școlar general.

 

De asemenea, șeful educației botoșănene a ținut să clarifice încă o dată faptul că responsabilitatea în ceea ce privește ”atențiile” oferite de 8 Martie, aparține exclusiv părinților. În plus, serbările trebuie să se desfășoare.

 

”Nu avem o sesizare din partea unui părinte că a fost obligat să dea un cadou doamnei educatoare sau doamnei învățătoare, noi nu încurajăm astfel de practici, dar nici nu putem fi absurzi în condițiile în care un părinte vrea să dea o floare. Repet, părinții sunt adulți și ei pot decide dacă dau sau nu dau curs unor astfel de inițiative. Serbările trebuie să se desfășoare, mai ales că serbăm o zi tradițională. Din contră, eu știu că în grădiniță, în zilele de joi, vineri se fac astfel de activități,”

Gabriel Hârtie, inspector școlar general.

 

Atenția s-ar fi transformat în cadou pe patru roți

 

În cursul anului trecut, în municipiul Botoșani în discuțiile mai multor părinți s-a strecurat zvonul că la una dintre școli s-a ajuns în situația în care părinții ar fi strâns bani și i-ar fi cumpărat învățătoarei un autoturism, second-hand ce este drept. În ciuda eforturilor, niciunul dintre cei care cunoșteau povestea nu a dorit să divulge numele cadrului didactic, ci doar unitatea de învățământ la care avea clasă. Iar acest cadou a devenit extrem, extrem de greu de scos la iveală.

 

Întrebarea este, dacă se ajunge la situații în care părinții să cumpere mașini învățătoarelor sau educatoarelor, în anii viitori, la ce nivel se va ajunge cu cadourile?

 

loading...
Martie la Botoșani: Luna coșmar pentru părinți și a cadourilor pentru cadre didactice – Flori de sute de lei, bani direct în plic sau chiar lanțuri din aur

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

Isabela ALEXANDRESCU
Polițist de frontieră cercetat pentru că ar fi agresat sexual două fetițe orfane, de câțiva anișori! O familie din alt județ a sesizat procurorii
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani au în cercetare o anchetă extrem de delicată care privește o presupusă faptă de agresiune sexuală asupra a două fetițe aflate în rețeaua de asistență maternală.
Femeia care și-a înjunghiat fiul adolescent, monitorizată de 13 ani, poate scăpa de închisoare
Viața familiei din Săveni s-a transformat într-o dramă tragică din cauza unei afecțiuni netratate, care în timp s-a acutizat și a avut drept rezultat moartea unui adolescent de 17 ani, dar și o familie cu sufletele sfâșiate.
Polițist bătut în seara alegerilor în apropierea unei secții de votare! A primit un pumn în plină figură
Un cadru al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din structura Inspectoratului de Poliție Județean a fost agresat fizic duminică seara, în ziua primului tur al alegerilor prezidențiale din 10 noiembrie 2019.
REZULTATE FINALE: 4.623 de votanți au izolat Botoșaniul de restul țării, o blondă cvasinecunoscută votată de mii de oameni
Procentual am putea spune că rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale seamănă izbitor cu cel înregistrat, la nivel de județ Botoșani, la europarlamentare.
REZULTATE BOTOȘANI: PSD, izbândă cu mari emoții în județ, PNL câștigă municipiul reședință, surpriză colosală pe 3
Social-democrații botoșăneni reușesc să câștige alegerile prezidențiale la nivel județean în ciuda celui mai slab scor din istorie obținut de candidatul PSD la nivel național.
Curentul a picat în oraș când se făcea recepția buletinelor de vot pentru alegerile prezidențiale: Absolut suspect
Stingerea pentru câteva secunde a instalației de nocturnă de la finalul primei reprize dintre FC Botoșani și FCSB, meci desfășurat sâmbătă seară pe Stadionul Municipal, a făcut parte dintr-o pană de proporții care a afectat urbea.
Fosta elevă a Liceului Pedagogic din Botoșani, mucenița de la Petru Vodă care s-a sfințit prin suferință: Ea a luptat până la sfârșit cu o vitejie fără seamăn - FOTOGALERIE
Fosta elevă a Liceului Pedagogic din Botoșani este înmormântată în cimitirul Mănăstirii Petru Vodă. Înainte de a muri, Părintele Justin Pârvu îi binecuvânta călugăria, Svetlana primind astfel nume și veșnicie de muceniță: Heruvima.
PNL-ul ”rașchetează” tot: La ceas de seară s-a făcut comisie specială pentru desemnarea directorilor, se depun CV-uri
Comitetul Director al PNL Botoșani s-a întrunit miercuri seară la Hotel Premier pentru prima dată după preluarea guvernării. Pe lângă problemele organizatorice privitoare la alegerile prezidențiale de duminică, s-au pus în discuție și câteva aspecte extrem de importante pentru un partid aflat la putere.
Tânără jefuită în stația de maxi-taxi de o altă femeie în văzul tuturor, a rămas fără 500 de euro după un „filaj” în toată regula: Banii nu sunt ai mei
O tânără botoșăneancă nu va uita prea curând ziua de 6 noiembrie 2019, după ce a fost jefuită în zona Pieței Centrale. S-a întâmplat în timp ce voia să urce în maxi-taxi.
A.U.R. - Romii și-au făcut un nou partid cu planuri mari: Putem chiar să avem primariGALERIE FOTO
Luni seară a fost o zi importantă pentru comunitatea romă din Botoșani. La 30 de ani de la revoluție a apărut și în acest colț de țară o a doua formațiune care își propune să reprezinte interesele acestei minorități.
TRAGEDIA de la Săveni: Drama nespusă a femeii care și-a înjunghiat propriul copil: CUM și-a motivat gestul - FOTOGALERIE
Un caz șocant a zguduit Săveniul în dimineața zilei de luni, 4 noiembrie 2019. O femeie în vârstă de 52 de ani și-a înjunghiat propriul copil și a aruncat cu apă fiartă către soț, opărindu-l.
Lina și Gherghina, fetele salvate de medicul providențial cu rădăcini botoșănene, istoria NEȘTIUTĂ a unei familii care a dat numele unei școli
Pe 15 noiembrie se împlinesc 29 de ani de la dispariţia uneia dintre cele mai importante personalităţi botoşănene. Este vorba despre tatăl unui medic celebru în România.
Iftime a cerut parlamentarilor să-și plătească meniul la Balul Afaceriștilor Camerei de Comerț, politicienii au dat bir cu fugiții – GALERIE FOTO
Au trebuit să treacă XXV de ediții a Balului Oamenilor de Afaceri pentru ca la a XXVI – a, care a avut loc vineri seară la salon Luceafărul de la Popas Cucorăni, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani să introducă și parlamentarii în rândul oamenilor.
Crima din Centrul Vechi! Plângeri penale pentru martori analfabeți care au dat declarații scrise, apărarea atacă probele acuzării
De aproape doi ani și jumătate, bărbatul judecat pentru moartea lui Ioan Bălan, în centrul istoric al orașului, se află după gratii, în stare de arest preventiv. Omorul care avea să zguduie orașul a avut loc pe 23 august 2017 și a fost una dintre cele mai controversate tragedii prin prisma evenimentelor ulterioare care au urmat și care au avut în centru comunitatea romă de la Botoșani.
Procesul lui Florin Țurcanu își ia avânt! Fost parlamentar, mare director de la stat și… soacră chemați la Tribunal
După trei ani de zile în care a schimbat doi judecători și mai mulți avocați, fostul președinte al Consiliului Județean face un salt uriaș în procesul în care este judecat pentru fapte de corupție, alături de socrul său, Aristomel Anușcă, tatăl Roxanei Anușcă Țurcanu.
PRIMELE DECLARAȚII ale juristului votat director general în locul lui Eugen Țurcanu, prefectul are ULTIMUL cuvânt
Până la urmă, soarta lui Eugen Țurcanu, directorul Direcției de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA) din cadrul Primăriei Botoșani, se află în mâinile prefectului județului, Dan Șlincu.
LOVITURĂ în procesul fostului inspector școlar care a primit bani pe urma unei fete în scaun cu rotile, MAMA a cerut daune morale uriașe
Dacă în fața colegilor de la Inspectoratul Școlar Județean, a Consiliului de Administrație al Școlii Speciale Sfântul Stelian și a jurnaliștilor, fostul inspector școlar Cătălina Hodan a negat categoric acuzațiile care i-au fost aduse, în schimb, în instanță a recunoscut totul.
Angajat de la un amanet din Botoșani, pagubă uriașă într-o singură lună: Bijuterii lipsă, contracte FALSE
În doar o lună de zile, un angajat a reușit să-și înșele patronul cu peste 12.000 de lei.
În prag de iarnă și sărbători, peste 120 de angajați din Botoșani DISPONIBILIZAȚI! Două fabrici închise, una la Botoșani și alta la Dorohoi
O secție de confecții a unei fabrici din Suceava care era funcțională în cel de-al doilea municipiu al județului și-a suspendat activitatea. Salariații au fost trimiși acasă. La fel s-a întâmplat și cu altă fabrică din Botoșani, un brand pe piața locală cu decenii de activitate în spate. Patronii păstrează doar paznicii, toți salariații au fost concediați.
Ghinionul carierei pentru șeful Poliției! Ultima zi la muncă pentru Viorel Șerbănoiu, politicienii l-au trimis la pensie
Vineri, 25 octombrie 2019, ar putea fi ultima zi de activitate în fruntea Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani pentru Viorel Șerbănoiu.
Sunteti rau cu capul.Cine va pune ma sa dati cadouri?!Am intalnit cazuri de oameni corecti care au spus.EU NU PUN BANI LA CADOURI ...si nu s-a rasturnat lumea.Eu am dus astazi la scoala un cadou profesorilor ca asa am considerat eu...E dreptul meu de a oferi cadou.Sunt intr-adevar si unii dascali care se compromit si cer cadouri.Acu 7 ani am strans bani toti parintii de la gradinita sa oferim educatoarei un cadou....comentarii pe la dos.Educatoarea a auzit si n-a primit nimic.Tot aia care comentau erau indignati de gestul educatoarei.Pe mine sincer m-a deranjat .Una la mana ca eu am vrut sa-i ofer un cadou celui care-mi invata copilul din respect.A doua ca educatoarea trebuia sa dea cu florile in cap celui care comenta.Si lu nevasta/mama mea daca ii dau cadou il dau din placere.Nu vreu sa i-l dau ,nu i-l dau.Ca-s smecher.Acum sincer mai mult am cheltuit sa dau individual cadouri la profesori.Numai un buchet de flori costa 10 lei.Uite ca la anul nu mai dau .Sa vad ce-o sa se intample.
8 martie 2019, 14:21
Domnule redactor....scrii doar sa fie pagina plina....nu serbarile organizate de ziua mamei, de Caraciun, de Paste...etc sunt problema...ele chiar reprezinta un cadru propice pentru dezvoltarea sociala a copilului.Daca vroiai sa scrii si tu ceva...trebuia sa pui intrebarea altfel....de exemplu...banii sau cadourile date de parinti pentru cadrele didactice, bineinteles fara sa le ceara asta nimeni influenteaza modul in care copilul este notat, ingrijit, recompensat, sfatuit? Un copil al carui parinte nu are posibilitatea de a face daruri chiar si atunci cand i se cere acest lucru este tratat cu la fel ca unul din exemplul de mai sus?Problema banilor la serbari...sau a copiilor ai caror parinti nu au bani sa sponsorizeze aceste serbari pleca din pacate tot de la parinti.....adica se face o cloaca...care subliniaza mereu ca Marcel, Costica, etc nu au dat bani.....si ca ei au dat....si etc.Prin acest fact nu se realizeaza decat umilirea unui copil pentru simplu motiv ca nu a dat 20 de lei pentru o serbare....si sunt convins ca o serbare se poate face si fara aia 20----120---240 de lei care nu se strang...
8 martie 2019, 14:15
Articolu nu mi se pare real dar astai presa din tantar face armasar si totul li se pare senzational .
8 martie 2019, 10:59
Despre jurnaliști mituiți să spună fel de fel de minciuni cu adresă politică când scrii?Dar despre mita cerută de jurnaliști să nu dea in vileag diverse lucruri?Dar despre angajatorii care au muncitori la negru?Dar despre plățile grase și plocoanele care se dau în sistemul judiciar?Dar despre licitații trucate?Despre marfurile vândute la negru în mai toate magazinele?Despre faptul că in magazinele de la țară nu se dau niciodată bonuri și se scriu produsele pe caiet(marfa la negru trebuie separată de cea cu acte)si apoi după închidere se fac bonuri?Despre afacerile cu pășunile?Etc. Etc.
8 martie 2019, 09:53
numai niste frustrati intelectual pot emite astfel de ineptii, care evident, afecteaza pe nimeni altii decat pe cei mici. incepand cu parintele si terminand redactorul (daca a vrut intentionat sa provoace problema cu micutii).de ce?am ocazia unica de a ma regasi (in cursul vietii) in toate cele 3 ipostaze. Am cunoastere despre ce inseamna sa fii elev, parinte, dar si despre cealalta parte a baricadei - mediul de invatamant.Absolut niciodata nu am intalnit un caz unde sa fie fortat/obligat cineva (parinte sau elev) sa contribuie cu valori materiale sau sub alta forma, pentru a "fi in fata" la scoala.Oameni buni, nu faceti confuzie intre banii stransi chiar de voi pentru a trece BAC-ul, cu niste momente normale organizate in niste festivitati pentru copii. Aici nu sufera nimeni decat copilul.discutia e lunga si nu are sens sa o dezbat, mai ales ca cei cu latime de banda ingusta au prea au multe de spus.*si apropo de "dreptul de a proteja identitatea persoanei care a transmis acest mesaj", cum adica? pai nu am voie sa ma exprim, ca vine presa si ma pune pe un site de stiri? nu confundati "un spatiu public" cu drepturile meler privind protectia (vietii) private. inca nu ati aflat ca doar persoanelor din institutiile publice le puteti afisa identitatea, si asta doar atunci cand are legatura cu obiectul de activitate? ce faceti voi se numeste filaj, si sunt sigur ca nu aveti accept de la nici o autoritate.sunt curios daca acest mesaj va vedea lumina zilei, sau va fi "moderat" pentru a evita realitatea.
8 martie 2019, 09:01
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Mergeți duminică la vot?
Da
Nu
Încă nu m-am hotărât
Declaraţia zilei
“Atenţie la propaganda electorală în şcoli! Solicităm inspectorilor şcolari, directorilor de şcoli şi cadrelor didactice să respingă orice formă de propagandă electorală în unităţile de învăţământ. Ne-a fost ...
fashiondays.ro
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7759 lei
USD
Dolarul SUA
4.3145 lei
CHF
Francul elveţian
4.3522 lei
GBP
Lira sterlină
5.5810 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9646 lei
XAU
Gramul de aur
203.3031 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2462 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4262 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9420 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2666 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1868 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6391 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.