Știrea zilei
SCANDAL în școli de la cadourile de 1 și 8 Martie, serbări anulate, părinți interogați și amenințați

Articolul publicat în Botoșăneanul la începutul lunii cu referire la cadourile uneori exagerate oferite cadrelor didactice în luna Mărțișor a stârnit o patimă neașteptată. Mai ales în rândul unor educatori sau învățători care ar fi anulat cu totul serbările de 8 Martie dedicate mamelor.

Nu dați cadouri, nu facem serbare 

 

 

Motivul ar fi respectivul articol în care însă nu s-a amintit deloc despre serbările care îi au în centru pe copii și activitățile specifice Mărțișorului, ci despre această practică devenită tradiție în România, aceea de a se strânge ostentativ bani pentru cadouri costisitoare. Nu neapărat doar în sistemul educațional.

 

Semnalul de alarmă care s-a dorit a fi tras de Botoșăneanul nu a pornit dintr-o frustrare a redacției, ci urmare a plângerilor anuale ale unor părinți care se regăsesc în situația repetată de a strânge bani pentru „doamnele de la școală”.

 

Nu puține sunt familiile în care veniturile sunt modeste și o astfel de contribuție la cadouri chiar este un efort. Și la fel de mult, nu puține sunt cazurile în care copiii ai căror părinți „nu pun bani pentru doamna” sunt marginalizați de ceilalți copii și neglijați de cadrele didactice de la clasă care primesc, în unele cazuri, și o listă cu sumele strânse.

 

Iată mesajul unui părinte: „Văd că toată lumea condamnă părinții pentru cadourile profesoarelor. Cunosc multe cazuri în care au fost părinți care nu au dat bani / nu au adus cadouri și copiii au fost marginalizați, anunțați în clasă că nu au adus nimic sau chiar primesc note mici. Aici a cui este vina?”.

 

 

(Ne rezervăm dreptul de a proteja identitatea persoanei care a transmis acest mesaj din motive pe care le-am explicat anterior).

 

„Acoperiți doamnele cu flori”

 

Nu puține au fost situațiile în care educatoarele sau învățătoarele s-au arătat deranjate despre cadourile pe care le-au primit îngrijitoarele. Sau despre cine și cât ar fi meritat. Și discuțiile interminabile între părinți pe grupurile de WhatsApp.

 

Nu în ultimul rând, respectivul articol nu a avut menirea de a descuraja simplul gest de a se oferi o floare doamnei învățătoare sau educatoare. Dimpotrivă.

 

S-a ajuns însă la situația în care unii părinți să fie chestionați despre discuțiile cu jurnaliștii, iar copiii să sufere ca urmare a anulării serbărilor „din cauza articolului din Botoșăneanul”.

 

Părinților li s-ar fi transmis ferm: „din cauza celor apărute în presă, nu se mai organizează serbare”. Punct.

 

Situația poate fi una de tipul cauză-efect. Și nu putem să nu ne întrebăm: acolo unde au fost anulate serbările, motivul a fost faptul că s-au „interzis” și cadourile? Întrebare retorică, evident.

 

De exemplu, la o grădiniță din Botoșani, membrii unei grupe mari sunt tare triști că, deși au învățat poezia, nu mai au ocazia să o adreseze mamei, așa cum li s-a promis de către educatoare.

 

”Părinții sunt adulți și ei pot decide dacă dau sau nu dau curs unor astfel de inițiative”

 

Din fericire însă, astfel de cazuri nu sunt numeroase, iar șefii de la Inspectoratul Școlar Județean încă nu au fost informați despre ele.

 

”Nu am primit nici măcar jumătate de sesizare să zicem așa vizavi de  serbările care se organizează cu ocazia zilei de 8 Martie. Eu știu că în grădiniță se fac, se organizează activități. Și eu am copil la grădiniță și știu că joi fac o activitate în care să sărbătorească mamele, au fost invitate mamele,”

Gabriel Hârtie, inspector școlar general.

 

De asemenea, șeful educației botoșănene a ținut să clarifice încă o dată faptul că responsabilitatea în ceea ce privește ”atențiile” oferite de 8 Martie, aparține exclusiv părinților. În plus, serbările trebuie să se desfășoare.

 

”Nu avem o sesizare din partea unui părinte că a fost obligat să dea un cadou doamnei educatoare sau doamnei învățătoare, noi nu încurajăm astfel de practici, dar nici nu putem fi absurzi în condițiile în care un părinte vrea să dea o floare. Repet, părinții sunt adulți și ei pot decide dacă dau sau nu dau curs unor astfel de inițiative. Serbările trebuie să se desfășoare, mai ales că serbăm o zi tradițională. Din contră, eu știu că în grădiniță, în zilele de joi, vineri se fac astfel de activități,”

Gabriel Hârtie, inspector școlar general.

 

Atenția s-ar fi transformat în cadou pe patru roți

 

În cursul anului trecut, în municipiul Botoșani în discuțiile mai multor părinți s-a strecurat zvonul că la una dintre școli s-a ajuns în situația în care părinții ar fi strâns bani și i-ar fi cumpărat învățătoarei un autoturism, second-hand ce este drept. În ciuda eforturilor, niciunul dintre cei care cunoșteau povestea nu a dorit să divulge numele cadrului didactic, ci doar unitatea de învățământ la care avea clasă. Iar acest cadou a devenit extrem, extrem de greu de scos la iveală.

 

Întrebarea este, dacă se ajunge la situații în care părinții să cumpere mașini învățătoarelor sau educatoarelor, în anii viitori, la ce nivel se va ajunge cu cadourile?

 

loading...
Martie la Botoșani: Luna coșmar pentru părinți și a cadourilor pentru cadre didactice – Flori de sute de lei, bani direct în plic sau chiar lanțuri din aur

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

Isabela ALEXANDRESCU
Se solicită SCOATEREA urgentă a tramvaielor din circulație, la Botoșani – CINE se opune acestei măsuri
Tot mai des sunt auzite cuvintele: „până nu moare un om, nu ia cineva vreo măsură”. Printre botoșăneni, pe rețele de socializare unde se discută tot mai aprins și chiar la nivel administrativ, în rândul celor care administrează acest oraș.
Copiii neadoptabili de la Botoșani – Nu-i vrea nici măcar o familie, iar statul nu poate lupta cu asta
Peste 1.000 de copii se află în acest moment în grija statului, prin instituțiile de profil. Dintre aceștia, aproape 400 sunt în unitățile de tip rezidențial, precum apartamente integrate social, module de tip familial sau centre de plasament. 
Zeci de tentative de sinucidere la Botoșani – Unii ajung să se omoare din disperare, alții din pură…greșeală
În județul nostru o mare problemă pare să fie intenția de sinucidere. Zeci de persoane ajung la spital după o astfel de acțiune, iar altele, din nefericire, sunt aduse mult prea târziu.
Săraci, dar cu concedii scumpe: Botoșănenii, vacanțe de vis pe mii de euro - DESTINAȚIILE preferate
Deși suntem printre cele mai sărace județe din țară, botoșănenii nu uită să se și relaxeze. Iar unii dintre ei și-au planificat din timp concediile.
Acuzații GRAVE: Un copil ar fi fost bătut de învățătoare până l-a învinețit, s-a declanșat o anchetă – FOTOGALERIE
Un nou incident neplăcut s-ar fi petrecut în învățământul botoșănean. O mamă acuză că al ei copil a fost bătut de învățătoare chiar la școală.
Tentativă de OMOR: Doi șoferi s-au luat la bătaie din cauza locului de parcare, unul a fost înjunghiat în ficat
Criza locurilor de parcare își spune cuvântul în municipiul reședință de județ. Și nu de puține ori șoferii se iau la ceartă din acest motiv. În cazul a doi conducători auto lucrurile au degenerat și totul s-a terminat cu dosar penal.
Lucrări pe drumul groazei DOAR înainte de alegeri, după s-a lăsat totul de izbeliște: Șeful județului dă vina pe vreme – FOTOGALERIE
Drumul care a scos sute de șoferi botoșăneni în stradă în luna aprilie 2019 arată în continuare într-o stare deplorabilă. Vorbim de acel drum strategic care cuprinde mai multe tronsoane. Așa cum s-a promis, s-a încercat să se intervină pe partea de întreținere, însă și aici lucrurile s-au împotmolit.
Tânără din Botoșani moartă împreună cu fiica sa într-un accident produs în Franța
Trei români au murit, iar alţi patru au fost grav răniţi, după ce maşina în care se aflau a intrat în coliziune cu un camion pe o autostradă din apropierea oraşului Novy-Chevrieres din Franţa, relatează presa franceză. Accidentul a avut loc pe 1 iunie și printre victime se regăsește și două botoșănence.
Monument istoric din Botoșani transformat în șezătoare de bețivi cu mucuri de țigară și pahare – GALERIE FOTO
Astăzi și la Botoșani se sărbătorește Ziua Eroilor, dar puțini sunt botoșănenii care trec pe lângă acest monument și își dau seama ce reprezintă pentru istoria noastră, a locuitorilor acestui județ. Dacă la alte astfel de monumente de câteva ori pe an sunt depuse coroane de flori de către oficialități, iar altele sunt expuse în zone circulate ale orașului, în cazul de față, construcția din piatră este sprijin pentru bețivii Centrului Istoric.
Hotel cu parcări și spații comerciale în bulevardul Mihai Eminescu, în dezbatere publică la Primărie - GALERIE FOTO
Un nou proiect imobiliar se află în etapa de pregătire, documentația necesară fiind în dezbatere publică la Primăria Botoșani.
POVESTEA fetei născută la 900 grame și FĂRĂ șanse de supraviețuire, ajunsă olimpică cu media 10 pe linie – FOTOGALERIE
Oana Silivăstru este o adolescentă plină de vise și o elevă eminentă. În spatele unui zâmbet frumos se află însă o poveste extrem de dureroasă.
Au început lucrările la unul dintre cele mai mari supermarket-uri din Botoșani, clădire uriașă demolată, furnicar de oameni pe șantier - FOTO
După aproape un an de zile de la discuțiile privitoare la construirea unui nou magazin Lidl la Botoșani a fost deschis și șantierul efectiv. O firmă din Iași lucrează în aceste momente pe terenul amplasat lângă ISU Botoșani unde se află clădirea Simcos.
UNICAT: Un tânăr de la PSD o face pe-a directorul la o instituție FĂRĂ să fi fost numit în funcție - DOCUMENT
În data de 7 mai 2019 tânărul Andrei Beilic, declara pentru Botoșăneanul, oficial, că a preluat prin detașare atribuțiile de conducere al Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Botoșani.
Profesori și elevi, practică de peste un milion în Europa. La Botoșani nu este teren și nici firme nu prea sunt - FOTOGALERIE
”Optimizarea instruirii practice în context european”, acesta este titlul unui proiect european care poate schimba mentalitatea și atitudinea profesorilor și elevilor de la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Flămânzi.
Suntem din altă lume! Botoșani, pe primul loc în țară cu NU la referendum, avem cei mai mulți votanți care vor grațierea corupților
Asemeni votului de la alegerile europarlamentare și la referendum Botoșanii par să nu facă parte din România. Dacă la noi câștigă PSD, în timp ce în țară învinge PNL, la plebiscit suntem campionii votului împotrivă.
Facturi plătite de Direcția Județeană de Drumuri a CJ-ului pentru lucrări neexecutate în realitate, la o investiție marca PSDragnea
Două firme, una din Iași și alta din Buzău, care au participat la licitația pentru „reabilitarea podului metalic cu grinzi principale cu zăbrele pe DJ 292 peste râul Jijia, în localitatea Broscăuți”, au încasat facturi pentru lucrări care nu au fost executate și în realitate.
Noaptea cea mai grea la PSD Botoșani: Politicienii Puterii în poate cea mai neagră agonie, șefa lăsată cam singură, s-a pronunțat cuvântul „demisie”
O înfrângere la alegerile europarlamentare era de neconceput, cel puțin în interiorul PSD Botoșani. Numeroasele semnale că social-democrații vor pierde au fost puse pe seama ”haștagiștilor”, ”rezistenților” și nu s-a ținut cont de ele. Anti-pesediștii au fost clar, subestimați de PSD-iștii botoșăneni. Iar scrutinul a reprezentat o palma dată de popor unui partid condus de un lider care-și pierduse controlul.
REZULTATE EUROPARLAMENTARE: PNL câștigă în România, PSD victorie ”scurtă” la Botoșani
PNL câștigă alegerile europarlamentare la nivel național și termină pe locul al doilea în județul nostru, aceasta este concluzia principală după numărarea voturilor a aproape 95% din secțiile existente în România și, cu două excEpții, a tuturor din Botoșani.
Botoșaniul VOTEAZĂ! Zeci de mii de oameni așteptați la scrutin dublu, REZULTATELE transmise în timp real, sute de polițiști și jandarmi la datorie
367.298 de botoșăneni așteptați la urne. Secțiile de votare din județul Botoșani, 425 la număr sunt deschise în intervalul orar 7:00 – 21:00. Aceștia vot vota reprezentanții României în Parlamentul European și, după caz, referendumul pe justiție. Acestea sunt principalele coordonate ale zilei de astăzi.
POVESTE de film: Un botoșănean se luptă să facă acte la doi copii, mama luată de Interpol, un micuț are certificat de naștere valabil… 2 ani – FOTO
Transpirat din cauza efortului, cu o pungă plină cu tot felul de acte amestecate și traduse în limbile română și italiană, un botoșănean de 42 de ani a ajuns pe holurile Primăriei Botoșani pentru a intra în audiență la viceprimarul Cosmin Andrei.
Sunteti rau cu capul.Cine va pune ma sa dati cadouri?!Am intalnit cazuri de oameni corecti care au spus.EU NU PUN BANI LA CADOURI ...si nu s-a rasturnat lumea.Eu am dus astazi la scoala un cadou profesorilor ca asa am considerat eu...E dreptul meu de a oferi cadou.Sunt intr-adevar si unii dascali care se compromit si cer cadouri.Acu 7 ani am strans bani toti parintii de la gradinita sa oferim educatoarei un cadou....comentarii pe la dos.Educatoarea a auzit si n-a primit nimic.Tot aia care comentau erau indignati de gestul educatoarei.Pe mine sincer m-a deranjat .Una la mana ca eu am vrut sa-i ofer un cadou celui care-mi invata copilul din respect.A doua ca educatoarea trebuia sa dea cu florile in cap celui care comenta.Si lu nevasta/mama mea daca ii dau cadou il dau din placere.Nu vreu sa i-l dau ,nu i-l dau.Ca-s smecher.Acum sincer mai mult am cheltuit sa dau individual cadouri la profesori.Numai un buchet de flori costa 10 lei.Uite ca la anul nu mai dau .Sa vad ce-o sa se intample.
8 martie 2019, 14:21
Domnule redactor....scrii doar sa fie pagina plina....nu serbarile organizate de ziua mamei, de Caraciun, de Paste...etc sunt problema...ele chiar reprezinta un cadru propice pentru dezvoltarea sociala a copilului.Daca vroiai sa scrii si tu ceva...trebuia sa pui intrebarea altfel....de exemplu...banii sau cadourile date de parinti pentru cadrele didactice, bineinteles fara sa le ceara asta nimeni influenteaza modul in care copilul este notat, ingrijit, recompensat, sfatuit? Un copil al carui parinte nu are posibilitatea de a face daruri chiar si atunci cand i se cere acest lucru este tratat cu la fel ca unul din exemplul de mai sus?Problema banilor la serbari...sau a copiilor ai caror parinti nu au bani sa sponsorizeze aceste serbari pleca din pacate tot de la parinti.....adica se face o cloaca...care subliniaza mereu ca Marcel, Costica, etc nu au dat bani.....si ca ei au dat....si etc.Prin acest fact nu se realizeaza decat umilirea unui copil pentru simplu motiv ca nu a dat 20 de lei pentru o serbare....si sunt convins ca o serbare se poate face si fara aia 20----120---240 de lei care nu se strang...
8 martie 2019, 14:15
Articolu nu mi se pare real dar astai presa din tantar face armasar si totul li se pare senzational .
8 martie 2019, 10:59
Despre jurnaliști mituiți să spună fel de fel de minciuni cu adresă politică când scrii?Dar despre mita cerută de jurnaliști să nu dea in vileag diverse lucruri?Dar despre angajatorii care au muncitori la negru?Dar despre plățile grase și plocoanele care se dau în sistemul judiciar?Dar despre licitații trucate?Despre marfurile vândute la negru în mai toate magazinele?Despre faptul că in magazinele de la țară nu se dau niciodată bonuri și se scriu produsele pe caiet(marfa la negru trebuie separată de cea cu acte)si apoi după închidere se fac bonuri?Despre afacerile cu pășunile?Etc. Etc.
8 martie 2019, 09:53
numai niste frustrati intelectual pot emite astfel de ineptii, care evident, afecteaza pe nimeni altii decat pe cei mici. incepand cu parintele si terminand redactorul (daca a vrut intentionat sa provoace problema cu micutii).de ce?am ocazia unica de a ma regasi (in cursul vietii) in toate cele 3 ipostaze. Am cunoastere despre ce inseamna sa fii elev, parinte, dar si despre cealalta parte a baricadei - mediul de invatamant.Absolut niciodata nu am intalnit un caz unde sa fie fortat/obligat cineva (parinte sau elev) sa contribuie cu valori materiale sau sub alta forma, pentru a "fi in fata" la scoala.Oameni buni, nu faceti confuzie intre banii stransi chiar de voi pentru a trece BAC-ul, cu niste momente normale organizate in niste festivitati pentru copii. Aici nu sufera nimeni decat copilul.discutia e lunga si nu are sens sa o dezbat, mai ales ca cei cu latime de banda ingusta au prea au multe de spus.*si apropo de "dreptul de a proteja identitatea persoanei care a transmis acest mesaj", cum adica? pai nu am voie sa ma exprim, ca vine presa si ma pune pe un site de stiri? nu confundati "un spatiu public" cu drepturile meler privind protectia (vietii) private. inca nu ati aflat ca doar persoanelor din institutiile publice le puteti afisa identitatea, si asta doar atunci cand are legatura cu obiectul de activitate? ce faceti voi se numeste filaj, si sunt sigur ca nu aveti accept de la nici o autoritate.sunt curios daca acest mesaj va vedea lumina zilei, sau va fi "moderat" pentru a evita realitatea.
8 martie 2019, 09:01
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Sondaj
Unde doriți să organizeze Primăria spectacole?
La Parcul Cornișa
În Centrul Vechi
În Piața Revoluției
La monumentul Răscoalei de la 1907 din parc
În altă parte
Declaraţia zilei
„Ne așteaptă examene electorale importante. În ceea ce privește rezultatele de pe 26 mai 2019 eu aș vrea să spun doar: atât mergem înainte, suntem conștienți că avem un rol important în ceea ce privește viața social politic ...
astratex.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7223 lei
USD
Dolarul SUA
4.1455 lei
CHF
Francul elveţian
4.2507 lei
GBP
Lira sterlină
5.2846 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8611 lei
XAU
Gramul de aur
187.3571 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2294 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4576 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8808 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1441 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1845 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6325 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.