Știrea zilei
SCANDAL în școli de la cadourile de 1 și 8 Martie, serbări anulate, părinți interogați și amenințați

Articolul publicat în Botoșăneanul la începutul lunii cu referire la cadourile uneori exagerate oferite cadrelor didactice în luna Mărțișor a stârnit o patimă neașteptată. Mai ales în rândul unor educatori sau învățători care ar fi anulat cu totul serbările de 8 Martie dedicate mamelor.

Nu dați cadouri, nu facem serbare 

 

 

Motivul ar fi respectivul articol în care însă nu s-a amintit deloc despre serbările care îi au în centru pe copii și activitățile specifice Mărțișorului, ci despre această practică devenită tradiție în România, aceea de a se strânge ostentativ bani pentru cadouri costisitoare. Nu neapărat doar în sistemul educațional.

 

Semnalul de alarmă care s-a dorit a fi tras de Botoșăneanul nu a pornit dintr-o frustrare a redacției, ci urmare a plângerilor anuale ale unor părinți care se regăsesc în situația repetată de a strânge bani pentru „doamnele de la școală”.

 

Nu puține sunt familiile în care veniturile sunt modeste și o astfel de contribuție la cadouri chiar este un efort. Și la fel de mult, nu puține sunt cazurile în care copiii ai căror părinți „nu pun bani pentru doamna” sunt marginalizați de ceilalți copii și neglijați de cadrele didactice de la clasă care primesc, în unele cazuri, și o listă cu sumele strânse.

 

Iată mesajul unui părinte: „Văd că toată lumea condamnă părinții pentru cadourile profesoarelor. Cunosc multe cazuri în care au fost părinți care nu au dat bani / nu au adus cadouri și copiii au fost marginalizați, anunțați în clasă că nu au adus nimic sau chiar primesc note mici. Aici a cui este vina?”.

 

 

(Ne rezervăm dreptul de a proteja identitatea persoanei care a transmis acest mesaj din motive pe care le-am explicat anterior).

 

„Acoperiți doamnele cu flori”

 

Nu puține au fost situațiile în care educatoarele sau învățătoarele s-au arătat deranjate despre cadourile pe care le-au primit îngrijitoarele. Sau despre cine și cât ar fi meritat. Și discuțiile interminabile între părinți pe grupurile de WhatsApp.

 

Nu în ultimul rând, respectivul articol nu a avut menirea de a descuraja simplul gest de a se oferi o floare doamnei învățătoare sau educatoare. Dimpotrivă.

 

S-a ajuns însă la situația în care unii părinți să fie chestionați despre discuțiile cu jurnaliștii, iar copiii să sufere ca urmare a anulării serbărilor „din cauza articolului din Botoșăneanul”.

 

Părinților li s-ar fi transmis ferm: „din cauza celor apărute în presă, nu se mai organizează serbare”. Punct.

 

Situația poate fi una de tipul cauză-efect. Și nu putem să nu ne întrebăm: acolo unde au fost anulate serbările, motivul a fost faptul că s-au „interzis” și cadourile? Întrebare retorică, evident.

 

De exemplu, la o grădiniță din Botoșani, membrii unei grupe mari sunt tare triști că, deși au învățat poezia, nu mai au ocazia să o adreseze mamei, așa cum li s-a promis de către educatoare.

 

”Părinții sunt adulți și ei pot decide dacă dau sau nu dau curs unor astfel de inițiative”

 

Din fericire însă, astfel de cazuri nu sunt numeroase, iar șefii de la Inspectoratul Școlar Județean încă nu au fost informați despre ele.

 

”Nu am primit nici măcar jumătate de sesizare să zicem așa vizavi de  serbările care se organizează cu ocazia zilei de 8 Martie. Eu știu că în grădiniță se fac, se organizează activități. Și eu am copil la grădiniță și știu că joi fac o activitate în care să sărbătorească mamele, au fost invitate mamele,”

Gabriel Hârtie, inspector școlar general.

 

De asemenea, șeful educației botoșănene a ținut să clarifice încă o dată faptul că responsabilitatea în ceea ce privește ”atențiile” oferite de 8 Martie, aparține exclusiv părinților. În plus, serbările trebuie să se desfășoare.

 

”Nu avem o sesizare din partea unui părinte că a fost obligat să dea un cadou doamnei educatoare sau doamnei învățătoare, noi nu încurajăm astfel de practici, dar nici nu putem fi absurzi în condițiile în care un părinte vrea să dea o floare. Repet, părinții sunt adulți și ei pot decide dacă dau sau nu dau curs unor astfel de inițiative. Serbările trebuie să se desfășoare, mai ales că serbăm o zi tradițională. Din contră, eu știu că în grădiniță, în zilele de joi, vineri se fac astfel de activități,”

Gabriel Hârtie, inspector școlar general.

 

Atenția s-ar fi transformat în cadou pe patru roți

 

În cursul anului trecut, în municipiul Botoșani în discuțiile mai multor părinți s-a strecurat zvonul că la una dintre școli s-a ajuns în situația în care părinții ar fi strâns bani și i-ar fi cumpărat învățătoarei un autoturism, second-hand ce este drept. În ciuda eforturilor, niciunul dintre cei care cunoșteau povestea nu a dorit să divulge numele cadrului didactic, ci doar unitatea de învățământ la care avea clasă. Iar acest cadou a devenit extrem, extrem de greu de scos la iveală.

 

Întrebarea este, dacă se ajunge la situații în care părinții să cumpere mașini învățătoarelor sau educatoarelor, în anii viitori, la ce nivel se va ajunge cu cadourile?

 

loading...
Martie la Botoșani: Luna coșmar pentru părinți și a cadourilor pentru cadre didactice – Flori de sute de lei, bani direct în plic sau chiar lanțuri din aur

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

Isabela ALEXANDRESCU
Șefii de la Apă au vrut să-și majoreze indemnizațiile în plină pandemie
În ședința ordinară de Consiliu Județean aferentă lunii iunie 2020 a fost dezbătută și o solicitare din partea administratorilor de la compania de apă și canalizare pentru majorarea indemnizației.
Fiul fostului fotbalist Ionuț Matei diagnosticat cu o boală grea! Familia are nevoie de ajutorul NOSTRU pentru ca Nicholas să se facă bine – FOTOGALERIE
Georgiana și Ionuț Matei au devenit părinți în decembrie 2016, când familia lor s-a completat prin venirea pe lume a lui Nicholas, un băiețel frumos de aproape 4 kilograme care s-a născut în zi de mare sărbătoare creștină: Sfântul Nicolae. Părinții, stabiliți în Anglia de aproape 6 ani de zile, i-au dat numele Sfântului, însă în concordanță cu țara în care s-a născut.
Spitalizare de 25.000 de euro pentru un botoșănean cu COVID, internat la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani
Aproape 600 de botoșăneni au fost tratați la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani după ce au fost infectați cu virusul SARS-C0V-2. Acești pacienți au fost internați pe secțiile celei mai mari unități medicale a județului și au fost externați după vindecare.
Urban Serv obligată de instanță să îi plătească lui Nicuță despăgubiri de aproape un sfert de miliard de lei vechi
La doi ani după ce a fost destituit din funcția de administrator al societății de salubrizare a orașului, Cezar Nicuță a obținut la Tribunalul Botoșani plata unei sume destul de consistente.
Mihai Țurcanu pus pe lista de așteptare pentru postul Minodorei Vasiliu! Altcineva așteaptă ordinul
Una dintre cele mai disputate funcții de conducere din instituțiile publice de la Botoșani este deocamdată pusă la păstrare.
Școli cu blazon din județul Botoșani! Notele mici ale elevilor de sub numele mari ale personalităților: Pentru mine, asta înseamnă genocid. Pentru că eliminăm 40% din populația țării
Un adevărat genocid. Astfel caracteriza un academician situația în care se află școala în care învață copiii satelor. Iar la Botoșani notele obținute de elevi la Evaluarea Națională fac parte din acest tablou trist al societății românești. Un tablou în care, fără să exagerăm, se întrevede viitorul nostru ca popor.
TREI primari PSD scoși din ATOP pentru incompatibilitate și puși să dea înapoi banii pentru ședințe - DOCUMENT
Un raport al Curții de Conturi întocmit în 2020, pentru anul financiar trecut, a lăsat incompletă Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), o structură finanțată de Consiliul Județean care are ca scop general luarea de măsuri pentru menținerea ordinii și liniștii publice în județ.
Alt botoșănean mort după sedare: Mi-l îngropi dezbrăcat, ca pe un nu știu cum, în pielea goală, într-un sac? Spitalul: Halucinații, depresie, delir la pacienți
„Asta este povestea noastră…(plânge în hohote n.r.), nu a vrut să meargă, mi-a spus: eu dacă merg în spital, iau COVID. Și așa a fost, așa a fost… Nu știu ce să zic. El a fost candidatul ideal. Avea glicemie mai mare, avea tensiune, era supraponderal. Dar nu a avut nici un simptom de COVID de acasă, din astea trâmbițate” – Mihaela Pietrariu, soția unui botoșănean mort la Spitalul Județean.
Alt gagiu, care de data asta a OMORÂT un om! Un șofer de 23 de ani și-a abandonat victima în șanț și a plecat acasă – GALERIE FOTO&VIDEO
Ziua de duminică a însemnat pentru polițiștii botoșăneni una de luptă continuă. Un accident mortal cu fugă a pus toate echipajele în alertă pentru găsirea făptuitorului. În mai puțin de 12 ore, cadrele Inspectoratului de Poliție Județean l-au identificat în județul vecin. Acasă.
inpuff.ro
Loading...
Profesoara condamnată la închisoare cu suspendare pentru banii unei fetițe cu handicap vrea gradație de merit: Nu e moral, și noi suntem conștienți
Situație revoltătoare înregistrată la Botoșani. Un fost inspector școlar, actualmente profesor la o unitate de învățământ din municipiu, condamnat la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, a depus dosar pentru gradație de merit, o distincție acordată cadrelor didactice cu performanțe deosebite în pregătirea elevilor.
Cu experiență de peste 20 de ani: CINE este noul subprefect al Botoșaniului: Este o funcție cu responsabilitate foarte mare
Începând cu data de vineri, 12 iunie 2020, printr-o Hotărâre de Guvern, Botoșaniul are doi subprefecți. Învestirea celui de-al doilea, în persoana Laurei Cronț, a avut loc într-un cadru restrâns, sâmbătă, 14 iunie. Un nume nou, de altfel, printre persoanele cu funcții de conducere de la Botoșani.
BĂTĂLIE incredibilă pe postul Minodorei Vasiliu de la DSVSA, listă lungă cu oameni care îi vor biroul
Postul eliberat de Minodora Vasiliu la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) face cu ochiul multor aspiranți care au obosit să se tot afle pe lista de așteptare ce a rămas neatinsă mai bine de un deceniu.
Pacienți SEDAȚI și cu telefoanele închise de personalul medical! Au murit în saloane, familiile acuză, tăcere din partea spitalului
Finalul săptămânii trecute a fost marcat la Botoșani de cea mai lungă listă cu oameni morți din cauza virusului SARS-COV-2. Cinci decese într-o singură zi, trei femei și doi bărbați. Toți se aflau pe secția ATI a Spitalului Județean Mavromati.
Uvertura Mall s-a redeschis cu restricții și mari reduceri: restaurante fără food-court, terasă renovată și o mulțime de afișe – GALERIE FOTO
Noua etapă de relaxare intrată luni, 15 iunie 2020, în vigoare include și redeschiderea marilor centre comerciale. Astfel, începând de ieri dimineață, după aproape trei luni, și-a reluat programul și Uvertura Mall.
Loading...
Botoșănenii s-au săturat să stea în casă și pleacă în vacanțe: Litoralul, la mare căutare - CUM sunt prețurile
După luni bune în care botoșănenii și românii în general au fost nevoiți să stea în case, odată cu relaxarea măsurilor, unii dintre ei au început să plece în concedii. Sau măcar să și le planifice, semn că pandemia nu-i mai sperie.
Scandal politic la Botoșani pentru un viceprimar cu fundu-n două bărci! Țurcanu acuză prefectul de simpatii liberale
Încep să se încingă spiritele printre politicienii de la Botoșani, mai ales în prag de alegeri locale când au loc practic cele mai multe conflicte din toți anii de administrație locală. Viceprimarul de la Dângeni, care s-a pozat alături de familia ALDE, a fost exclus din PNL și nu poate ataca decizia în instanță. De aici a pornit un tăvălug de acuzații.
Președinte de partid la 35 de ani! Botoșaniul are un nou lider politic: Fondurile sunt puține, nu prea avem ce împărți
Cea mai... verde formațiune politică din România are un nou lider la Botoșani. Începând cu data de 20 martie, filiala județeană a Partidului Ecologist Român este condusă de Adrian Lupu.
Vă linșez!!! Amendă uriașă pentru un post TV central după amenințări fără precedent la adresa primăriței de la Ipotești
Postul B1 a fost amendat cu 20.000 de lei de către Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) după o ieșire verbală violentă a unui realizator la adresa primarului comunei Mihai Eminescu.
Botoșaniul, în fruntea unui top dureros: Oamenii care au salvat oameni până au… murit!
După luni bune în care COVID-ul a pus stăpânire pe întreaga țară, Botoșaniul este în fruntea unor clasamente dureroase. Dacă în celelalte articole din Botoșăneanul ne-am referit la numărul de cazuri și de decese, astăzi este despre ei, eroii, care au murit pe frontul de luptă cu noul coronavirus.
Premieră politică în sănătate: Edilul de la PSD numește manager de spital un consilier de la PNL cu care s-a bătut în campanie
După mai bine de o săptămână, interval în care unitatea medicală a avut conducere provizorie în urma demisiei medicului ce îndeplinea această prerogativă, s-a luat o decizie în privința următorului director.
Sunteti rau cu capul.Cine va pune ma sa dati cadouri?!Am intalnit cazuri de oameni corecti care au spus.EU NU PUN BANI LA CADOURI ...si nu s-a rasturnat lumea.Eu am dus astazi la scoala un cadou profesorilor ca asa am considerat eu...E dreptul meu de a oferi cadou.Sunt intr-adevar si unii dascali care se compromit si cer cadouri.Acu 7 ani am strans bani toti parintii de la gradinita sa oferim educatoarei un cadou....comentarii pe la dos.Educatoarea a auzit si n-a primit nimic.Tot aia care comentau erau indignati de gestul educatoarei.Pe mine sincer m-a deranjat .Una la mana ca eu am vrut sa-i ofer un cadou celui care-mi invata copilul din respect.A doua ca educatoarea trebuia sa dea cu florile in cap celui care comenta.Si lu nevasta/mama mea daca ii dau cadou il dau din placere.Nu vreu sa i-l dau ,nu i-l dau.Ca-s smecher.Acum sincer mai mult am cheltuit sa dau individual cadouri la profesori.Numai un buchet de flori costa 10 lei.Uite ca la anul nu mai dau .Sa vad ce-o sa se intample.
8 martie 2019, 14:21
Domnule redactor....scrii doar sa fie pagina plina....nu serbarile organizate de ziua mamei, de Caraciun, de Paste...etc sunt problema...ele chiar reprezinta un cadru propice pentru dezvoltarea sociala a copilului.Daca vroiai sa scrii si tu ceva...trebuia sa pui intrebarea altfel....de exemplu...banii sau cadourile date de parinti pentru cadrele didactice, bineinteles fara sa le ceara asta nimeni influenteaza modul in care copilul este notat, ingrijit, recompensat, sfatuit? Un copil al carui parinte nu are posibilitatea de a face daruri chiar si atunci cand i se cere acest lucru este tratat cu la fel ca unul din exemplul de mai sus?Problema banilor la serbari...sau a copiilor ai caror parinti nu au bani sa sponsorizeze aceste serbari pleca din pacate tot de la parinti.....adica se face o cloaca...care subliniaza mereu ca Marcel, Costica, etc nu au dat bani.....si ca ei au dat....si etc.Prin acest fact nu se realizeaza decat umilirea unui copil pentru simplu motiv ca nu a dat 20 de lei pentru o serbare....si sunt convins ca o serbare se poate face si fara aia 20----120---240 de lei care nu se strang...
8 martie 2019, 14:15
Articolu nu mi se pare real dar astai presa din tantar face armasar si totul li se pare senzational .
8 martie 2019, 10:59
Despre jurnaliști mituiți să spună fel de fel de minciuni cu adresă politică când scrii?Dar despre mita cerută de jurnaliști să nu dea in vileag diverse lucruri?Dar despre angajatorii care au muncitori la negru?Dar despre plățile grase și plocoanele care se dau în sistemul judiciar?Dar despre licitații trucate?Despre marfurile vândute la negru în mai toate magazinele?Despre faptul că in magazinele de la țară nu se dau niciodată bonuri și se scriu produsele pe caiet(marfa la negru trebuie separată de cea cu acte)si apoi după închidere se fac bonuri?Despre afacerile cu pășunile?Etc. Etc.
8 martie 2019, 09:53
numai niste frustrati intelectual pot emite astfel de ineptii, care evident, afecteaza pe nimeni altii decat pe cei mici. incepand cu parintele si terminand redactorul (daca a vrut intentionat sa provoace problema cu micutii).de ce?am ocazia unica de a ma regasi (in cursul vietii) in toate cele 3 ipostaze. Am cunoastere despre ce inseamna sa fii elev, parinte, dar si despre cealalta parte a baricadei - mediul de invatamant.Absolut niciodata nu am intalnit un caz unde sa fie fortat/obligat cineva (parinte sau elev) sa contribuie cu valori materiale sau sub alta forma, pentru a "fi in fata" la scoala.Oameni buni, nu faceti confuzie intre banii stransi chiar de voi pentru a trece BAC-ul, cu niste momente normale organizate in niste festivitati pentru copii. Aici nu sufera nimeni decat copilul.discutia e lunga si nu are sens sa o dezbat, mai ales ca cei cu latime de banda ingusta au prea au multe de spus.*si apropo de "dreptul de a proteja identitatea persoanei care a transmis acest mesaj", cum adica? pai nu am voie sa ma exprim, ca vine presa si ma pune pe un site de stiri? nu confundati "un spatiu public" cu drepturile meler privind protectia (vietii) private. inca nu ati aflat ca doar persoanelor din institutiile publice le puteti afisa identitatea, si asta doar atunci cand are legatura cu obiectul de activitate? ce faceti voi se numeste filaj, si sunt sigur ca nu aveti accept de la nici o autoritate.sunt curios daca acest mesaj va vedea lumina zilei, sau va fi "moderat" pentru a evita realitatea.
8 martie 2019, 09:01
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 „Recunosc că am spus și eram foarte hotărât să nu mai revin niciodată în politică, dar având în vedere că am avut timp în 2015 – 2019, spre sfârșit, vă dați seama că sunt un număr de ani. Am stat și am urm ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
10 iulie 2020
EUR
Euro
4.8418 lei
USD
Dolarul SUA
4.2893 lei
CHF
Francul elveţian
4.5555 lei
GBP
Lira sterlină
5.4092 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0161 lei
XAU
Gramul de aur
249.1146 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2488 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3699 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9826 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1531 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1813 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6500 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.