Știrea zilei
Scandal la județ privind posibila cumpărare a clădirii fiului unui celebru om de afaceri: Fac glume cu bunul minorului - VIDEO

Consilierii județeni au respins miercuri un proiect de hotărâre privind exercitarea dreptului de preemțiune de către Consiliul Judeţean Botoșani asupra imobilului monument istoric ”Casa Mavrocordat” din strada Mihail Kogălniceanu. Și aceasta după o serie întreagă de ciudățenii petrecute pe firul (ne)aprobării proiectului.

Direcția pentru Cultură a informat CJ că NU își exercită dreptul de preemțiune


Clădirea respectivă aparține în acte lui Cosmin Victor Mihalachi, fiul omului de afaceri Victor Mihalachi, și a găzduit câțiva ani Grădinița 24.


Imobilul se află pe Lista Monumentelor Istorice și, potrivit legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, proprietarul unei astfel de clădiri, dacă dorește să o vândă, este obligat mai întâi să notifice Ministerul Culturii sau după caz Direcția Județeană pentru Cultură (DJC), care o pot sau nu cumpăra. Dacă una dintre aceste instituții nu își exercită dreptul de preemțiune, atunci Consiliul Județean este cel care are la rândul său posibilitatea să o cumpere.


Pe 10 iunie, Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) a informat CJ că nu și-a exercitat dreptul de preemțiune asupra imobilului menționat, iar președintele Doina Federovici a inițiat un proiect de hotărâre prin care instituția uza de acest drept.

 

Plenul CJ a respins la rândul său posibila cumpărare


Întrucât CJ avea doar 15 zile la dispoziție în care să se pronunțe, pentru ziua de miercuri, 23 iunie, s-a convocat în ședință extraordinară plenul CJ.


Au lipsit peste 20% dintre aleșii de la județ, iar dintre cei prezenți 18 au votat pentru, adică membrii PSD, Pro România și ALDE, iar 8 s-au abținut, toți de la PNL.


Fiind un proiect de patrimoniu, pentru aprobare erau necesare două treimi de voturi din numărul total al consilierilor în funcție, adică 22 din 33, condiții în care, deși nu a existat vreun vot împotrivă, proiectul a fost respins.


Aceasta înseamnă că proprietarul clădirii o poate vinde oricui dorește, nemaifiind obligat să o înstrăineze către minister, DJC sau CJ.


”Eu când merg să înmatriculez o mașină, pot să înmatriculez și mașina dvs.”


Proiectul a generat câteva replici aprinse între șefii PSD ai CJ și consilierii PNL. Și totul a plecat de la faptul că adresa depusă la DJC prin care se anunța intenția de vânzare nu îi aparținea proprietarului, adică lui Cosmin Victor Mihalachi, ci tatălui acestuia, Victor Mihalachi. Iar liberalii, prin vocile lui Sorin Cornilă și Gabriel Alecsandru, au considerat că nu este tocmai în regulă și că omul de afaceri ar fi trebuit să aibă o procură notarială de reprezentare a fiului său.

 

DORIN BIRTA

 


De cealaltă parte, social-democrații au răspuns că nu era necesară întocmirea unui asemenea document și că orice persoană ar fi putut formula o astfel de cerere.


”Eu când merg să înmatriculez o mașină, pot să înmatriculez și mașina dvs. La cererea de preemțiune se interesează și o altă persoană... dacă ne interesează pe noi sau îl interesează pe el. Nu contează cine depune cererea, contează efectiv ceea ce se întâmplă (...) Nu are nici o legătură una cu alta. Și eu ca persoană fizică pot să întreb, să trimit către Consiliul Județean, dacă își exercită dreptul de preemțiune ca să știu: mă înscriu să licitez la licitația respectivă sau nu?”


Dorin Birta, vicepreședinte CJ.

 

”Dacă dvs. aveți o clădire monument istoric, eu Sorin Cornilă, pot să depun o cerere la Consiliul Județean, să vă exercitați dreptul de preemțiune?”


Liberalii au rămas stupefiați când au auzit răspunsul.


”Răspunsul dvs. nu știu dacă are treabă cu problema. În extrasul de carte funciară Mihalachi Victor Cosmin (fiul -n.r.) este proprietar, Mihalachi Victor și Mihalachi Luminița sunt trecuți cu dreptul de uzufruct viager. Asta înseamnă drept de folosință. Proprietarul imobilului este Mihalachi Victor Cosmin. Adică, dacă dvs. aveți o clădire monument istoric, eu Sorin Cornilă, pot să depun o cerere la Consiliul Județean, să vă exercitați dreptul de preemțiune?”


Sorin Cornilă, consilier județean.

 

SORIN CORNILA

 


Ca de obicei la proiectele respinse, Doina Federovici i-a învinuit pe liberali. Punctual, acuzația din ședința extraordinară din 23 iunie a fost aceea că lasă Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) fără posibilitatea de a se muta într-un nou sediu, chiar dacă proiectul inițiat a avut atât de puține voturi și pentru că de la ședință au lipsit mai mulți consilieri PSD.

 

”Am să rog grupul consilierilor PNL să explice conducerii CJRAE Botoșani de ce nu vom putea în perioada următoare să rezolvăm problema spațiului în care își desfășoară activitatea cadrele didactice și copiii cu dizabilități din oraș. Din județ, mai bine spus”,


Doina Federovici, președinte CJ Botoșani.

 

”Eu n-am scos nimic la vânzare, nu vând, a cui e gluma asta?”


Și pentru ca totul să fie cât se poate de neclar, amintitul om de afaceri a declarat că, de fapt, fiul său nu dorește să vândă acel imobil. După ce Botoșăneanul a făcut public marți proiectul de hotărâre ce urma să fie dezbătut a doua zi, Victor Mihalachi a catalogat drept ”glumă” inițiativa CJ.


”Eu n-am scos nimic la vânzare, nu vând, a cui e gluma asta? Fac glume cu bunul minorului. Nu se poate așa ceva. Dau ei o hotărâre, așa...? Eu NU vând”,


Victor Mihalachi, tatăl proprietarului imobilului.


Patronul a adăugat că respectivul imobil i-a aparținut soției sale, care i l-a donat fiului.


”Are acte, are intabulare, are certificat de urbanism, are ridicare topo. Eu vorbesc pe acte, nu pe gură. N-am vorbit cu nimeni, nici prin cap nu mi-a trecut. Am rămas perplex”,


Victor Mihalachi, tatăl proprietarului imobilului.


Acesta susține că nu este interesat de o vânzare, că pentru clădirea respectivă are pregătit un proiect și că în această perioadă se află în faza de obținere a autorizațiilor.


2289 metri pătrați


este terenul intravilan aferent imobilului compus din două construcții în suprafață de 335,00 mp, respectiv 123,00 mp.


Întrebată despre poziția omului de afaceri, Doina Federovici a răspuns că a primit o adresă de la DJC care era semnată de Victor Mihalachi și a fost nevoită să îi dea curs.

 

loading...
Consiliul Județean vrea să cumpere o clădire monument istoric în care a funcționat o grădiniță – GALERIE FOTO
Grădiniţă rămasă fără sediu, copiii direcţionaţi spre internat de liceu

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

Dezvăluire LIVE - Cum a câștigat alegerile un politician de calibru: Mergeam la cumătrii neinvitat / Aveam câte patru-cinci nunți pe noapte VIDEO
Viceprimar la Sulița, vicepreședinte al Consiliului Județean, deputat, președinte al CJ și președinte al PNL Botoșani, acestea sunt cele mai înalte funcții pe care Florin Țurcanu le-a deținut în cariera sa politică. Invitat joi la Botoșăneanul TV, actualul vicepreședinte al filialei ALDE, a dezvăluit câteva din strategiile prin care a reușit să convingă oamenii să voteze partidul pe lista căruia a candidat.
Parcare supraetajată inaugurată de belgianul care deține Botoșani Shopping Center, primar și afaceriști! PLANURI pentru extinderea complexului pe un nou nivel, cu magazine ale brandurilor cunoscute – VIDEO & GALERIE FOTO
Hendrik Danneels, deținătorul Botoșani Shopping Center, a ajuns în municipiu în dimineața zilei de joi, 12 mai 2022, pentru a inaugura parcarea supraetajată ce a fost construită recent lângă complexul comercial.
Orașul unde oamenii cară lemne în apartamente ca să se încălzească, blocurile aduc a tancuri ruginite - VIDEO & GALERIE FOTO
Anul 2022: vremuri în care tehnologia ne duce virtual la capătul lumii.În realitatea noastră mioritică, nici vorbă de asemenea invenții. Oamenii încă se încălzesc la bloc făcând focul în sobe.
Două fetițe s-au bătut pe Pietonalul Unirii! S-au trântit pe jos și s-au tras de păr, cei din jur... filmau și încurajau – VIDEO
S-a întâmplat sâmbătă, 7 mai 2022, pe Pietonalul Unirii din municipiul Botoșani, cea mai frecventată zonă a orașului pentru promenadă.O zi frumoasă, cu soare și perfectă pentru tradiționala plimbare de pe pietonal alături de prieteni sau familie.
Când destinul se face sărbătoare: Angela Paveliuc-Olariu, un fenomen irepetabil sau despre bucuria de a trăi dăruind – GALERIE FOTO&VIDEO
Sărbătorită în trei județe: Suceava, Iași și Botoșani. Iubită și admirată deopotrivă de tineri și de bătrâni, de țărani și de cercetători, de specialiști în diverse domenii, Angela Paveliuc-Olariu a devenit un reper în etnografie și nu numai.
Om de afaceri cu peste 2 milioane euro pe an, a plătit cotizația în avans la un partid după care a demisionat ca să nu fie dat afară - VIDEO
În 2020 a fost revelația alegerilor locale de la Botoșani. Aflat la prima candidatură din carieră, a reușit să obțină ca independent 1.531 de voturi în competiția pentru funcția de primar, clasându-se pe locul al patrulea, înaintea pretendenților de la unele partide, precum Pro România și ALDE.
400.000 de lei – Drumul spre Ipotești străjuit de o cruce de peste 20 de metri: Dacă tot se numește Dealul Crucii, atunci am hotărât să facem și acea cruce giganticăGALERIE FOTO
Șoseaua care face legătură între satul Ipotești și drumul național Botoșani – Dorohoi este străjuită de câteva zile de, probabil, cea mai mare cruce din județ. Construcția acesteia se apropie de final.
Clubul de handbal a intrat în FALIMENT: clinici, hoteluri, Federația de Handbal și chiar Poliția Locală LOVITE financiar
Povestea echipei de handbal care pentru un sezon a evoluat în cel mai înalt eșalon românesc al acestui sport s-a terminat brusc. După evenimentele incredibile de la sfârșitul anului trecut, când echipa nu a mai fost primită la un meci în Sala Polivalentă din cauza datoriilor, în primăvara acestui an clubul și-a cerut singur falimentul.
Poliția chemată pentru a da afară un salariat al Primăriei, de la locul de muncă: Bineînțeles că m-am dus la serviciu...VIDEO
S-a întâmplat la Botoșani într-o unitate de stat, marți, 3 mai 2022. Polițiștii au fost chemați să scoată un angajat de la locul de muncă, de unde a fost dat afară de șefi.
Loading...
Povestea unui copil captivat de doamna farmacistă... CUM au fost puse bazele lanțului de farmacii aflat de două decenii pe piața din Botoșani – VIDEO
Orice lucru bine făcut este bazat pe cunoaștere amestecată cu pasiune, muncă și perseverență. Anca Boldea, fondatoarea lanțului de farmacii care-i poartă numele, dezvăluie că, fără aceste aptitudini, succesul nu este unul garantat.
Direcție a Primăriei amendată de Garda de Mediu pentru un „cimitir” de rable ridicate de pe stradă și gunoaie aruncate aiurea - FOTOGALERIE
După ce anul trecut a amendat chiar Primăria Botoșani, în 2022 a venit rândul unei direcții a municipalității. Controlul a fost efectuat în cursul lunii aprilie, în urma unei sesizări care a fost depusă la Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Botoșani.
Most Wanted de Botoșani: Doi de Marius și un Eugen, fugari după o tentativă de omor și țepe date oamenilor
Doar trei botoșăneni mai figurează pe lista Most Wanted a Poliției Române. Au încălcat legea în diferite moduri și sunt încă neprinși.
Rețele de socializare: Marea familie a prieteniei sau locul de întâlnire al semi-analfabeților și „experților”? – Oameni care nu știu să scrie românește erau mari virusologi VIDEO
Probabil că genul de persoană care comentează în necunoștință de cauză cu o dârzenie încăpățânată, care emană invariabil ură și care se pricepe aproape la orice domeniu, a existat dintotdeauna. Dar se manifesta în propriile cercuri de cunoscuți.Unul dintre dezavantajele rețelelor de socializare este probabil faptul că astfel de oameni și-au găsit locul perfect de întâlnire, cu alții asemenea lor.
Conducerea uneia dintre cele mai importante instituții de la Botoșani preluată de un funcționar cu carieră de peste 30 de ani - FOTOGALERIE
Unul dintre posturile de conducere de la o importantă instituție publică din Botoșani s-a eliberat înaintea sărbătorilor pascale.
Loading...
Botoșăneancă decedată în noaptea de Înviere! Autoritățile i-au sigilat ușa și au lăsat moarta în casă, de Paști - FOTOGALERIE
S-a întâmplat că femeia de 65 de ani a murit tocmai în noaptea de sâmbătă spre duminică, 24 aprilie 2022, adică de Înviere.Fiindcă nu avea rude și cine să o ducă la biserică, ușa i-a fost sigilată și moarta a fost lăsată în casă de Paști, până la găsirea unei soluții.
HRISTOS A ÎNVIAT! Botoșănenii au primit Lumina, clopotele au răsunat în toate bisericile: Atenţia ne este îndreptată spre cei aflaţi în luptă fratricidă, spre cei care suferă, spre mai marii lumiiGALERIE FOTO&VIDEO
Sărbătoarea Sfintelor Paști fără restricții, fără măști, fără distanțare socială. Hristos a Înviat, în acest an, în mii de inimi de botoșăneni veniți în biserici pentru a primi Lumină.
Minune? Preotul care timp de doi ani a intrat zi de zi în toate secțiile spitalului și nu s-a îmbolnăvit: S-o fi gândit Dumnezeu că are cineva treabă cu mine - VIDEO
Au fost la Botoșani preoți care în pandemie au contactat virusul, iar unii au făcut forme grave ale bolii, fiind nevoiți să stea în spital și apoi în concediI medicale câteva săptămânii. Unii s-au aflat aproape de moarte și cei dragi lor au făcut apel către credincioși să se roage pentru sănătatea lor.
Fără RESTRICȚII, după doi ani de pandemie – UNDE și CUM petrec aleșii de la Botoșani sărbătorile pascale
În urmă cu doi ani, sărbătorile pascale au provocat o importantă undă de șoc printre botoșăneni, dar și la nivel global.Întâlnirile cu familiile au fost interzise, iar preoții au fost cei care au dus Lumina Sfântă în casele botoșănenilor.
Șefa de instituție de la Botoșani care recunoaște că fără partid nu ar fi obținut funcția - VIDEO
Deși aproape întreg aparatul bugetar este politizat, încă există mulți șefi de instituție care continuă să susțină că ocupă funcțiile de conducere datorită competențelor profesionale, exclusiv.Există și profesioniști care recunosc faptul că, fără a fi membri ai vreunui partid, nu ar fi avut șansa de a ocupa funcții de conducere. Aceștia sunt însă extrem de puțini.
Misiune imposibilă: Ori face, ori nu face uriașul proiect cu liniile și tramvaiele noi, Primăria devine datoare vândută pe o mulțime de ani
Primarul Cosmin Andrei a discutat o oră cu ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, pentru a găsi o soluție de deblocare a proiectului privitor la infrastructura rutieră pentru circulația tramvaielor.Misiunea Primăriei a devenit deja imposibilă în condițiile în care la orizont s-a ivit un nou risc de corecții financiare uriașe care să fie aplicate orașului.
madama asta trebuue sa fie constienta de faptul a judetul e dator vandut, tot face targuieli pt niste institutii care trb desfiintate, habar nu are pe ce lumd traieste, cred ca si-au batut joc liberalii dd ea
25 iunie 2021, 23:12
Marius draga, razi amar fiindca acum a aflat si d-na Federovici ca sunt indivizi nefrecventabili in targul asta, fie ei si "urmasi mostenitori" ai lui Mavrocordat.
25 iunie 2021, 21:35
dreptul de preempțiune, la fel ca și acțiunea de cumpărare propriu zis, se exercita în momentul în care proprietarul anunță că vrea să vândă imobilul. Ori, dacă Mihalache nu vinde, ce au vrut minunății astia de la PSD, ca zău ca nu înțeleg? sa se pregătească de o posibila vânzare, în 20 - douăzeci și ceva, după spusele intelegentei de dancila?
25 iunie 2021, 17:54
Nu va este rusine deloc? stau spitale si scoli vai de mama lor cu faianta pusa in anii70 pe la spitalul de copii si voi il imbogățiți pe escrocul asta mereu in insolventa! Numai idiotii vor mai vota mafia de la PSD! du-te doamna presedinte si vezi in ce hal arata spitalul de copii pe interior si gandeste-te ca este imaginea dumitale ! Ai iesit la târguieli banii ”chiaburilor” cu cea mai mica pensie din Romania: Trist.
25 iunie 2021, 14:00
Eu nu am înțeles nimic din declarația, intervenția lui Birta, cred ca nici el nu a înțeles proiectul
25 iunie 2021, 08:03
Sondaj
Ar trebui introduse uniformele școlare obligatorii?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Eu mergeam la cumătrii neinvitat. Aveam consilierii mei care îmi spuneau: vezi că am aflat că este botez la cutare. Și imediat mă duceam. La unii le era rușine să mă invite. Nu exista înmormântare într-o familie de liberali ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9472 lei
USD
Dolarul SUA
4.7020 lei
CHF
Francul elveţian
4.7195 lei
GBP
Lira sterlină
5.8347 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6397 lei
XAU
Gramul de aur
275.0113 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2472 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2882 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3004 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6646 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2004 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.5 o C
Dorohoi
17.3 o C
Bucecea
18.0 o C
Darabani
16.8 o C
Saveni
17.7 o C
Ştefăneşti
18.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.