Știrea zilei
Scandal la județ privind posibila cumpărare a clădirii fiului unui celebru om de afaceri: Fac glume cu bunul minorului - VIDEO

Consilierii județeni au respins miercuri un proiect de hotărâre privind exercitarea dreptului de preemțiune de către Consiliul Judeţean Botoșani asupra imobilului monument istoric ”Casa Mavrocordat” din strada Mihail Kogălniceanu. Și aceasta după o serie întreagă de ciudățenii petrecute pe firul (ne)aprobării proiectului.

Direcția pentru Cultură a informat CJ că NU își exercită dreptul de preemțiune


Clădirea respectivă aparține în acte lui Cosmin Victor Mihalachi, fiul omului de afaceri Victor Mihalachi, și a găzduit câțiva ani Grădinița 24.


Imobilul se află pe Lista Monumentelor Istorice și, potrivit legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, proprietarul unei astfel de clădiri, dacă dorește să o vândă, este obligat mai întâi să notifice Ministerul Culturii sau după caz Direcția Județeană pentru Cultură (DJC), care o pot sau nu cumpăra. Dacă una dintre aceste instituții nu își exercită dreptul de preemțiune, atunci Consiliul Județean este cel care are la rândul său posibilitatea să o cumpere.


Pe 10 iunie, Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) a informat CJ că nu și-a exercitat dreptul de preemțiune asupra imobilului menționat, iar președintele Doina Federovici a inițiat un proiect de hotărâre prin care instituția uza de acest drept.

 

Plenul CJ a respins la rândul său posibila cumpărare


Întrucât CJ avea doar 15 zile la dispoziție în care să se pronunțe, pentru ziua de miercuri, 23 iunie, s-a convocat în ședință extraordinară plenul CJ.


Au lipsit peste 20% dintre aleșii de la județ, iar dintre cei prezenți 18 au votat pentru, adică membrii PSD, Pro România și ALDE, iar 8 s-au abținut, toți de la PNL.


Fiind un proiect de patrimoniu, pentru aprobare erau necesare două treimi de voturi din numărul total al consilierilor în funcție, adică 22 din 33, condiții în care, deși nu a existat vreun vot împotrivă, proiectul a fost respins.


Aceasta înseamnă că proprietarul clădirii o poate vinde oricui dorește, nemaifiind obligat să o înstrăineze către minister, DJC sau CJ.


”Eu când merg să înmatriculez o mașină, pot să înmatriculez și mașina dvs.”


Proiectul a generat câteva replici aprinse între șefii PSD ai CJ și consilierii PNL. Și totul a plecat de la faptul că adresa depusă la DJC prin care se anunța intenția de vânzare nu îi aparținea proprietarului, adică lui Cosmin Victor Mihalachi, ci tatălui acestuia, Victor Mihalachi. Iar liberalii, prin vocile lui Sorin Cornilă și Gabriel Alecsandru, au considerat că nu este tocmai în regulă și că omul de afaceri ar fi trebuit să aibă o procură notarială de reprezentare a fiului său.

 

DORIN BIRTA

 


De cealaltă parte, social-democrații au răspuns că nu era necesară întocmirea unui asemenea document și că orice persoană ar fi putut formula o astfel de cerere.


”Eu când merg să înmatriculez o mașină, pot să înmatriculez și mașina dvs. La cererea de preemțiune se interesează și o altă persoană... dacă ne interesează pe noi sau îl interesează pe el. Nu contează cine depune cererea, contează efectiv ceea ce se întâmplă (...) Nu are nici o legătură una cu alta. Și eu ca persoană fizică pot să întreb, să trimit către Consiliul Județean, dacă își exercită dreptul de preemțiune ca să știu: mă înscriu să licitez la licitația respectivă sau nu?”


Dorin Birta, vicepreședinte CJ.

 

”Dacă dvs. aveți o clădire monument istoric, eu Sorin Cornilă, pot să depun o cerere la Consiliul Județean, să vă exercitați dreptul de preemțiune?”


Liberalii au rămas stupefiați când au auzit răspunsul.


”Răspunsul dvs. nu știu dacă are treabă cu problema. În extrasul de carte funciară Mihalachi Victor Cosmin (fiul -n.r.) este proprietar, Mihalachi Victor și Mihalachi Luminița sunt trecuți cu dreptul de uzufruct viager. Asta înseamnă drept de folosință. Proprietarul imobilului este Mihalachi Victor Cosmin. Adică, dacă dvs. aveți o clădire monument istoric, eu Sorin Cornilă, pot să depun o cerere la Consiliul Județean, să vă exercitați dreptul de preemțiune?”


Sorin Cornilă, consilier județean.

 

SORIN CORNILA

 


Ca de obicei la proiectele respinse, Doina Federovici i-a învinuit pe liberali. Punctual, acuzația din ședința extraordinară din 23 iunie a fost aceea că lasă Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) fără posibilitatea de a se muta într-un nou sediu, chiar dacă proiectul inițiat a avut atât de puține voturi și pentru că de la ședință au lipsit mai mulți consilieri PSD.

 

”Am să rog grupul consilierilor PNL să explice conducerii CJRAE Botoșani de ce nu vom putea în perioada următoare să rezolvăm problema spațiului în care își desfășoară activitatea cadrele didactice și copiii cu dizabilități din oraș. Din județ, mai bine spus”,


Doina Federovici, președinte CJ Botoșani.

 

”Eu n-am scos nimic la vânzare, nu vând, a cui e gluma asta?”


Și pentru ca totul să fie cât se poate de neclar, amintitul om de afaceri a declarat că, de fapt, fiul său nu dorește să vândă acel imobil. După ce Botoșăneanul a făcut public marți proiectul de hotărâre ce urma să fie dezbătut a doua zi, Victor Mihalachi a catalogat drept ”glumă” inițiativa CJ.


”Eu n-am scos nimic la vânzare, nu vând, a cui e gluma asta? Fac glume cu bunul minorului. Nu se poate așa ceva. Dau ei o hotărâre, așa...? Eu NU vând”,


Victor Mihalachi, tatăl proprietarului imobilului.


Patronul a adăugat că respectivul imobil i-a aparținut soției sale, care i l-a donat fiului.


”Are acte, are intabulare, are certificat de urbanism, are ridicare topo. Eu vorbesc pe acte, nu pe gură. N-am vorbit cu nimeni, nici prin cap nu mi-a trecut. Am rămas perplex”,


Victor Mihalachi, tatăl proprietarului imobilului.


Acesta susține că nu este interesat de o vânzare, că pentru clădirea respectivă are pregătit un proiect și că în această perioadă se află în faza de obținere a autorizațiilor.


2289 metri pătrați


este terenul intravilan aferent imobilului compus din două construcții în suprafață de 335,00 mp, respectiv 123,00 mp.


Întrebată despre poziția omului de afaceri, Doina Federovici a răspuns că a primit o adresă de la DJC care era semnată de Victor Mihalachi și a fost nevoită să îi dea curs.

 

loading...
loading...
Consiliul Județean vrea să cumpere o clădire monument istoric în care a funcționat o grădiniță – GALERIE FOTO
Grădiniţă rămasă fără sediu, copiii direcţionaţi spre internat de liceu

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

Peste 1.000 de botoșăneni de lângă oraș imploră pentru program la robinet! O dispeceră de la „Apă” îi păcălește că primarul e vinovat: Oameni buni, cui trebuie să fac eu plângere?VIDEO
De aproximativ două luni prefectul primește pe birou o avalanșă de sesizări din partea unor botoșăneni care deși sunt abonați ai Nova Apaserv nu beneficiază de apă decât sporadic.În cazul în care problema nu-și găsește rezolvare oamenii susțin că vin să protesteze în oraș, în fața Prefecturii, Consiliului Județean sau companiei de apă și canalizare.
EXPLOZIE a numărului de pașapoarte eliberate anul acesta, de frica războiului: A crescut de trei ori numărul solicitărilor
În ultimul deceniu este pentru prima oară când adresabilitatea la acest serviciu public a crescut atât de mult.Iar avalanșa de oameni a fost cauzată de războiul de la granițele României.
SCANDAL de la cel mai scump loc de parcare din Botoșani! Adjudecat de o femeie care nu l-a plătit niciodată
Prețul de licitație pentru concesionarea respectivului loc de parcare a dărâmat toate recordurile, iar femeia care a licitat a devenit „vedetă” inclusiv la posturile naționale de televiziune.
ZVONURI la Botoșani cu închiderea școlilor pentru economii la energie: Ei își măresc salariile și elevii intră în online?
Mai multe cadre didactice le-ar fi telefonat părinților pentru a-i pregăti pentru o eventuală revenire la sistemul de învățământ online.Iar motivul pentru care s-ar lua decizia de închidere a școlilor ar fi prețurile la energie.
Plângeri la Poliție după altercații și comenzi false între taximetriști și Bolt: Dau tot felul de curse, cât mai departe - FOTO
Apariția în municipiul reședință de județ a unor servicii alternative de transport persoane s-a lăsat cu șicane.
Premiu de 1000 de euro pentru artistul din Botoșani care a devenit agricultor ”șef de promoție”: A fost dificil, dar și frumos! FOTO
Multă muncă, dar și pasiune! Seriozitate împletită cu un simț al bunei organizări, dar mai ales capacitatea tânărului de a pune în ordine orele, zilele, anii care aveau să îi asigure succesul.
Sute de credincioși la sfințirea Bisericii din curtea Spitalului de Copii, slujbă oficiată de doi mitropoliți și un sobor de preoți - FOTO & VIDEO
Astăzi a avut loc slujba de sfințire și de binecuvântare a lucrărilor interioare și exterioare ale Bisericii „Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Ierarh Nectarie”, din curtea Spitalului de Copii. La evenimentul religios au luat parte oficialități și sute de credincioși.
Verginel Gireadă în direct: Îmi spuneau că sunt tractorist, astăzi un tractorist câștigă mai bine decât un inginer / Toți cei care critică își prind urechile dacă îi duc pe un tractor cu GPSVIDEO
Invitat la ”Botoșăneanul TV”, primarul comunei Mihai Eminescu a vorbit fără opreliști de trecutul său profesional. Aflat la al treilea mandat de șef al administrației de la Ipotești și având la activ și patru ani ca deputat, Verginel Gireadă a subliniat că nu are ce să ascundă din cariera sa.
Șefii de la centru anunță scenarii negre – CUM va fi iarna la Modern Calor, compania orașului care are nevoie de gaz pentru furnizarea căldurii
Mii de botoșăneni așteaptă să își încălzească locuințele cu agentul termic furnizat în sistem centralizat de SC Modern Calor SA, compania Consiliului Local Botoșani.Furnizarea căldurii ar urma probabil să înceapă la jumătatea lunii viitoare, după ce se vor înregistra trei nopți consecutive cu temperaturi mai mici de 10 grade.  
„Iarba nebună” consumată de șoferi botoșăneni, la volan: Este cu adevărat cutremurător ce se întâmplă
Zeci de șoferi botoșăneni au fost surprinși în trafic conducând sub influența unor substanțe interzise.Cei mai mulți erau drogați cu canabis, dar au existat și probe pozitive la cocaină.
Salvamari soț și soție INTERZIȘI la Cornișa, unul este încă angajat al complexului: Avem o restricție pentru domniiVIDEO
Cei doi botoșăneni au lucrat împreună în Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv (PRATS) Cornișa timp de aproximativ trei ani. Soția și-a înaintat demisia din cauza programului pe care l-a considerat infernal, iar soțul are încă această calitate de angajat.
Partidul cu sediu abia deschis în centrul orașului a rămas fără toți membrii, filiala a fost radiată, s-a închis și contul bancar: Ne-am dat cu toții demisia
La nici 11 de luni de când a început treaba la filiala județeană a Alianței Pentru Patrie (APP), președintele interimar Răzvan Rotaru a părăsit partidul înființat de Codrin Ștefănescu și girat de Liviu Dragnea. Și nu a făcut-o singur, ci alături de foștii colegi de vază de la PSD și de toți cei 700 de membri din întregul județ.
E gata documentația! Primăria aproape de demolarea garajelor, apar peste 100 de locuri de parcare, zone de recreere și un loc de joacă – FOTO
Documentația tehnică pentru modificarea aspectului urban din imediata vecinătate a Colegiului Național ”Mihai Eminescu” a fost publicată pe pagina web a Primăriei Botoșani și se află în dezbatere publică.
Tricolor zdrențuit & oficialități ignorate pentru băiatul de casă al PSD-ului - Gafele începutului de an școlar la colegiile cu pretenții - VIDEO & GALERIE FOTO
Festivitățile de deschidere a anului școlar au devenit tradiție în România și sunt așteptate cu emoție de elevi, părinți și cadre didactice.De la an la an seamănă izbitor din punct de vedere al desfășurării, fiind respectat un tipar organizatoric care se repetă la fiecare început de toamnă.
Începe școala: Instructorii auto trag un semnal cu trecerile de pietoni și promit că NU blochează traficul în orele de trafic
Începând de luni, 5 septembrie 2022, elevii se întorc în bănci motiv pentru care și traficul va fi mult mai aglomerat de acum pe străzile municipiului Botoșani și nu numai. Fapt care necesită mai multă atenție din partea conducătorilor auto, dar și a pietonilor.
ASTĂZI: Școlile din Botoșani se deschid pentru 60.000 de elevi! Pentru prima dată când anul de învățământ începe atât de devreme
Anul școlar 2022 – 2023 este unul plin de schimbări radicale, sistemul educațional fiind reformat de actuala conducere a Ministerului Educației care îl are în frunte pe Sorin Cîmpeanu. Modificările au fost aplicate și în urma dezbaterilor care au avut loc în teritoriu cu personalul didactic.
Spălătorie închisă de Nova Apaserv după ce a fost găsită cu branșament ilegal: Patronul nu a plătit apa niciodată – FOTOGALERIE
Serviciul Antifraudă și Control din cadrul SC Nova Apaserv SA continuă seria verificărilor în rândul marilor consumatori de apă, care nu-și achită contravaloarea serviciilor consumate.
Era să vină, dar nu mai vine - Haos la conducerea Inspectoratului Școlar înainte de începerea școlii, Ada Macovei trecută iar „pe linie moartă”
Situația de la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) a căpătat nuanțe politico-telenoveliste în ceea ce privește postul de inspector școlar general. A fost o luptă incredibilă de culise pentru că oficial, sistemul educațional nu este nicicum politizat. Și într-un final există se pare și un câștigător.
Clădire dărâmată într-un nor de praf lângă o școală, se pregătesc locuri de parcare – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost de fapt două imobile alipite, ambele fiind transformate acum în bucăți de moloz și pietre.
Un Dorel pe buldoexcavator a distrus o țeavă, a provocat o avarie și i-a zburat patronului 18.000 de euro din buzunar
Muncitorul unei firme de construcții i-a provocat o daună în toată regula angajatorului său.În timp ce lucra pe un șantier a spart cu buldoexcavatorul a conductă de apă și a provocat o avarie de proporții.
madama asta trebuue sa fie constienta de faptul a judetul e dator vandut, tot face targuieli pt niste institutii care trb desfiintate, habar nu are pe ce lumd traieste, cred ca si-au batut joc liberalii dd ea
25 iunie 2021, 23:12
Marius draga, razi amar fiindca acum a aflat si d-na Federovici ca sunt indivizi nefrecventabili in targul asta, fie ei si "urmasi mostenitori" ai lui Mavrocordat.
25 iunie 2021, 21:35
dreptul de preempțiune, la fel ca și acțiunea de cumpărare propriu zis, se exercita în momentul în care proprietarul anunță că vrea să vândă imobilul. Ori, dacă Mihalache nu vinde, ce au vrut minunății astia de la PSD, ca zău ca nu înțeleg? sa se pregătească de o posibila vânzare, în 20 - douăzeci și ceva, după spusele intelegentei de dancila?
25 iunie 2021, 17:54
Nu va este rusine deloc? stau spitale si scoli vai de mama lor cu faianta pusa in anii70 pe la spitalul de copii si voi il imbogățiți pe escrocul asta mereu in insolventa! Numai idiotii vor mai vota mafia de la PSD! du-te doamna presedinte si vezi in ce hal arata spitalul de copii pe interior si gandeste-te ca este imaginea dumitale ! Ai iesit la târguieli banii ”chiaburilor” cu cea mai mica pensie din Romania: Trist.
25 iunie 2021, 14:00
Eu nu am înțeles nimic din declarația, intervenția lui Birta, cred ca nici el nu a înțeles proiectul
25 iunie 2021, 08:03
Sondaj
Ce alegeți între o deplasare cu un taxi și una cu un automobil Bolt?
Taxi
Bolt
Prefer altceva
Declaraţia zilei
„Nu vreau să fac niciun fel de comentariu, dar dacă minimul e de 50 de puncte și ei fac 15 puncte? Măcar să schițeze de bun simț, pentru comisia aia, trei prostii sau din aducere aminte. Au lăsat foaia goală. Și cu acea ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
5.0469 lei
CHF
Francul elveţian
5.1652 lei
GBP
Lira sterlină
5.6367 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4963 lei
XAU
Gramul de aur
270.7253 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2606 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1728 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6857 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2013 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
29.3 o C
Dorohoi
24.3 o C
Bucecea
26.8 o C
Darabani
23.5 o C
Saveni
27.3 o C
Ştefăneşti
26.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.