Știrea zilei
SCANDAL național la început de an școlar cu slujbele religioase, cadrele didactice chemate la Poliție

Noul an școlar care debutează pe 9 septembrie 2019 este deschis cu o serie de controverse pe marginea ceremoniilor religioase, dar și a unor declarații la Poliție pe care ar trebui să le dea profesorii și învățătorii. Exceptând acest aspecte, la Botoșani lucrurile sunt gata să intre în făgașul normal.

Ceremoniile religioase în careul școlii

 

Liderul unei asociații neguvernamentale din România a arătat că „slujbele și serviciile religioase în școli sunt organizate nelegal de 30 de ani”. A deschis acțiuni în instanță și a depus sesizări la diferite organisme printre care și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) sau Ministerul Educației Naționale (MEN).

 

 

Curtea de Apel și Consiliul printr-o decizie încă din 2017 au stabilit, potrivit știrilor ProTV, că slujbele ținute la începerea cursurilor sunt discriminatorii, iar ministerul Educației nu a transmis școlilor ce au de făcut.

 

Patriarhia invocă respectarea tradiției și insistă că aceste slujbe trebuie ţinute, iar o organizație care militează pentru libertatea de conștiință amenință că va acționa statul în justiție.

 

În multe şcoli publice, anul şcolar începe cu o slujbă religioasă, în prezenţa elevilor şi părinţilor.

 

Situația la Botoșani, conform șefului Inspectoratului Școlar Județean

 

Gabriel Hârtie a declarat că instituția pe care o coordonează nu a trimis vreo circulară în școli, iar decizia este luată de fiecare consiliu de administrație în parte, de la nivelul fiecărei școli.

 

„Nu am trimis nicio circulară, fiecare CA decide dacă se impune și o ceremonie religioasă sau nu. Nu s-a întâmplat niciodată, mai ales că aici în zona noastră, noi suntem și mai credincioși un pic, nu s-a impus. Eu personal nu am nimic împotrivă ca timp de 5 – 10 mnute să fie o astfel de activitate”,

Gabriel Hîrtie, inspector școlar general

 

La Botoșani, potrivit șefului educației botoșănene, nu s-a luat decizia ca slujba religioasă să nu aibă loc, de nicio școală.

 

 

Cadrele didactice chemate la Poliție

 

De asemenea…

 

Toți profesorii, care intră în contact cu copiii, precum și actorii de la teatrele de copii, animatorii de la petreceri, antrenorii de la cluburile sportive, psihologii și oricine lucrează cu copii sunt obligați, din 20 iulie, să prezinte la locul de muncă un „certificat de integritate comportamentală“ care confirmă că nu sunt agresori sexuali, potrivit adevărul.ro. Asta pentru că a intrat în vigoare Legea 118/2019 privind „Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale“.

 

 

65.000 de elevi

sunt așteptați în unitățile de învățământ botoșănene pe data de 9 septembrie 2019.

 

„Datele exacte le vom avea probabil într-o săptămână, două, după ce se așază toți în bănci pentru că încă se mai mișcă un pic populația școlară”,

Gabriel Hîrtie, inspector școlar general

 

Șeful Inspectoratului Școlar Județean a avut un mesaj pentru toți cei care intră în noul an școlar, cadre didactice și elevi deopotrivă.  

 

„Le urez un an școlar mai bun decât cel de anul trecut, să fie sănătoși și să aibă rezultate bune spre foarte bune la examenele naționale, pentru cei care vor avea în acest an școlar. Profesorilor, le mulțumesc pentru ceea ce au făcut în anul școlar trecut și cu sprijinul lor sperăm să avem rezultate mai bune în acest an școlar”,

Gabriel Hîrtie, inspector școlar general

 

 

117 lucrători

ai Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani vor fi la datorie la deschiderea noului an școlar pentru a veghea la siguranța copiilor.

 

Pe lângă ei se vor afla și 20 pe partea de circulație rutieră, pentru ca traficul să fie desfășurat în condiții apropiate de normalitate.

loading...
Părintele Chirvase, mesaj motivațional la Colegiul Eminescu și o invitație pentru liceeni: Greu vă dați…. VIDEO
Școală gratuită și nu prea: A început goana după rechizite, CÂȚI bani cheltuiesc părinții botoșăneni pentru începutul de an școlar
Peste 150 de școli botoșănene încep noul an de învățământ cu WC-ul în curte, unele au centrale cu scăpări de gaz

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Ruptă de beată și fără permis, o tânără a spart cu mașina o casă după care și-a lăsat baltă amorezul în automobil – FOTOGALERIE
Un accident cu o poveste cum raa se poate întâlni a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă în mediul rural. Mai exact în comuna Răuseni, acolo unde un autovehicul a... spart o casă.
Drama miilor de copii din Botoșani: Părinții „blocați” peste hotare, cei mici singuri pe pandemie
Pandemia de COVID a afectat toate categoriile de persoane într-o mai mică sau mare măsură. Inclusiv copiii care nu înțeleg prea mult ceea ce se întâmplă în jurul lor au de suferit. O situația mai specială este cea a copiilor care au părinții plecați în străinătate.
S-a deschis noul Kaufland: Zeci de botoșăneni au stat la coadă pentru promoțiile speciale -  FOTO & VIDEO
În urmă cu puține minute cel de-al doilea hypermarket Kaufland s-a deschis oficial. Zeci de botoșăneni au venit de la ora 7:00 pentru a-și face cumpărăturile, a vedea magazinul, dar și pentru a profita de reduceri.
Trei de la municipiu, doi directori de spitale, o avocată prin alianță și oameni din toate zonele județului – LISTA PNL pentru CJ
Marți seară, pe lângă lista de candidați la Consiliul Local, Biroul Politic Județean al PNL Botoșani a aprobat-o și pe cea pentru Consiliul Județean.
Mai există așa ceva: Un director la stat a renunțat la o leafă de peste 3.000 de euro ca să meargă în privat
Într-o perioadă în care locurile de muncă scoase la concurs de instituții adună uneori și peste zece candidați pentru un singur post, există cel puțin un caz în care un bugetar, care pe deasupra mai ocupa și funcția de director, a demisionat pentru a se angaja în privat.
Peste 30.000 de euro încasați de spital din testele la cerere, zeci de botoșăneni depistați cu COVID înainte de a pleca în concediu
Începând cu data de 16 iunie 2020 la Spitalul Județean Mavromati au început să se facă teste contra cost pentru depistarea noului coronavirus. Botoșănenii care solicită acest lucru trebuie să aibă însă un motiv întemeiat.
Botoșănenii și purtatul măștii: Unii pe față, alții pe mână, polițiștii (încă) mai așteaptă cu amenzile – GALERIE FOTO
În mare parte, botoșănenii par să se supună hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), prin care se instituie purtarea obligatorie a măștii în mai multe zone din municipiul Botoșani.
Apă fără presiune de o lună: În plină pandemie și pe caniculă mai mulți oameni din centru se spală la lighean
De aproape o lună mai mulți cetățeni care locuiesc în Centrul Vechi trăiesc un veritabil coșmar când vine vorba de apa curentă. Pe temperaturi caniculare oamenii nu își pot utiliza centralele pentru apă caldă și nici mașinile de spălat. Iar motivul este lipsa presiunii apei.
Lupta cu pandemia de COVID: Cadre medicale nevoite să stea și 12 ore în combinezoane, unele au leșinat – FOTOGALERIE
Sistemul medical românesc cu greu face față unui număr foarte mare de cazuri de COVID-19, iar asta o spun și specialiștii. Cadrele medicale sunt din ce în ce mai epuizate, iar unele au fost luate chiar și cu ambulanța.
Loading...
Zeci de avocați din Baroul Botoșani intrați în șomaj, 4.000 de lei lunar de la stat
Probabil că nu există domeniu de activitate în România care să nu fi fost afectat de pandemie. Răspândirea coronavirusului a modificat substanțial și activitatea instanțelor, iar unii avocați, nu tocmai puțini la număr, aproape că au rămas fără venituri curente.
Botoșani 2020: drum din ”capitala județului” reparat cu tractorul cu lamă ca la deszăpezire – VIDEO & GALERIE FOTO
Ceea ce poate părea de neimaginat pentru locuitorii altor municipii reședință, dar chiar și pentru botoșănenii care locuiesc în zona centrală a urbei, este însă o realitate pentru zeci de oameni care stau la capătul orașului. Iar realitatea este cât se poate de crudă.  
A picat varianta McDonald’s: Se pregătește mutarea unui magazin în fostul Lidl - FOTOGALERIE
Încă de anul trecut în municipiul reședință de județ circula o serie de informații neoficiale privitoare la construcția în Botoșani a unui restaurant McDonald’s, într-un spațiu în care funcționa atunci supermarketul Lidl. Se pare însă totul a rămas doar la stadiu de zvon, iar această  investiție nu se va concretiza. Cel puțin nu în spațiul amintit.
Tineri cu care ne mândrim! Băiat din Botoșani, al doilea promovat pe țară la Academia Forțelor Terestre, a învățat singur în pandemie - FOTOGALERIE
„Dacă mi-ar fi spus cineva acum un an că eu voi da admitere doar pe 3 locuri în toată țara, nu aș fi crezut niciodată, dar mi-am demonstrat, în fiecare seară de învățat, fiecare dimineață de alergat, că sunt tot mai aproape de propriul ideal. Prin muncă, suportul familiei și ajutorul lui Dumnezeu am reușit. Sper ca prin acest lucru am demonstrat faptul că indiferent de unde provii, de statutul tău social, poți să reușești tot ce ți-ai propus, important este să țintești cât mai sus și să muncești cât mai mult”.
Al doilea hipermarket Kaufland este aproape gata, se știe data deschiderii – GALERIE FOTO
Dacă pentru orice autoritate a statului încadrarea în termenul contractual pentru realizarea unei investiții a devenit o raritate, în privat ritmul construcțiilor este incomparabil. Iar ultima dovadă este ceea ce se întâmplă cu al doilea hipermarket Kaufland din Botoșani.
Loading...
Panică printre clienții unui magazin: tânăra din casă depistată cu Covid-19, membrii familiei își văd în continuare de vânzări
O îmbolnăvire cu Covid-19 a unei femei dintr-un sat botoșănean, venită după două morți ale poate celor mai cunoscuți oameni ai comunei, a provocat spaimă în satul Buzeni, din comuna Bălușeni.
Încă un candidat schimbat la Primăria Botoșani, se pregătește o prezentare surpriză
În mai puțin de două săptămâni numărăm deja al treilea partid parlamentar care își schimbă candidatul la Primăria Botoșani. După Alianța Liberalilor și Democraților și Pro România, a sosit și rândul Partidului Mișcarea Populară să recurgă la o asemenea manevră.
Cornișa, între pandemie și oportuniști! Încă o vară fără restaurante, un singur afacerist a dat drumul la lucrări, deschiderea în… 2021!
Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa continuă să aibă parte de ghinionul de la naștere. Un proiect extrem de complex care a fost finalizat cu mult peste termenul inițial. Un parc de agrement unic în Moldova ce nu poate lăsa în urmă seria semieșecurilor.
Legea carantinării intră ASTĂZI în vigoare! Internări cu Poliția pentru botoșănenii care refuză, DSP-ul se pregătește pentru valul 2
Amânată în Parlament în două rânduri, Legea nr. 136 din 18 iulie 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic a fost publicată în Monitorul Oficial cu numărul 634 și își produce efectele începând de astăzi, 21 iulie 2020.
Când sistemul te vrea (mai) sănătos: Copilul diagnosticat cu ”boala micilor genii”, pe care statul îl pedepsește pentru că se străduiește prea mult – FOTO & VIDEO
Aproape necunoscut, diagnosticul stârnește în societatea românească reacții bizare uneori, agresive alteori. Iar prin atitudine, prin reacție, prin respingere sau neimplicare, societatea se păstrează deseori pe o treaptă superioară față de acești copii care duc pe umeri crucea grea a unei boli incurabile.
Evacuare cu scandal în Centrul Istoric! A fost chemată Brigada Mobilă Bacău, executorul judecătoresc amenințat cu toporul – GALERIE FOTO & VIDEO
Dimineața zilei de joi, 16 iulie 2020. Ora 10:30.În municipiul Botoșani, zona Centrului Vechi, a fost programată o evacuare cu executorul judecătoresc a unei familii care a locuit aproape două decenii într-o locuință a statului.Evacuarea cu forța a fost una cu mulți nervi și amenințări cu moartea pentru Sînziana Secrieru.
D l Hartie stie ca scolile sunt laice ? De ce nu da popii afara din scoli? Ce asteapta un incident ca sa se ia masuri ? Vin popii in scoli si isi bat joc de ceilalti copii care sunt de la alte religii . din cauza inspectoratului scolar ca nu ii fugareste pe popi din scoli .
9 septembrie 2019, 12:17
După raționamentul ăsta dacă "noi pe aici suntem mai credincioși" și suntem obligați să ascultăm slujbe ortodoxe, nu știu de ce nu sunt și slujbe musulmane, evreiești, adventiste, sau baptiste? Înseamnă că dacă "noi pe aici suntem și cam mulți bețivani" , "noi pe aici din când în când , cam des , mai punem mâna pe cuțit, bărdiță, furcă, sapă , coasă pentru atac și apărare" ar trebui alocate câte 10 minute și pentru însușirea abilităților și deprinderilor necesare acestor "activități" cu "profesori" condamnați din penitenciarul local sau tinere speranțe din arestul IPJ sau mă rog CRAP al IPJ.
9 septembrie 2019, 11:17
Pe timpul lui ceşcuţă duceai în spate partidul unic şi criminalii de la secu, acum sau aburcat în cârca ta partidele, criminalii de la secu, analfabeţii de la putere şi toată popimea cu ochii roată după bănuţii noştri. Vorba Mirabelei, E bine, bine da se putea şi mai bine!
9 septembrie 2019, 09:51
din pacate militienii sunt vazuti doar la manifestari in scoli, in rest lipsesc cu desavarsire, nici nu stim unde stau ascunsi in restul anului scolar
9 septembrie 2019, 08:05
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
După zece luni în care am derulat proiecte umanitare, perioadă în care am găsit foarte mulţi botoşăneni care trăiesc în condiţii greu de imaginat, sărăcia, foamea, frigul, problemele de sănătate fiind coordonatele vieţii ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8358 lei
USD
Dolarul SUA
4.1020 lei
CHF
Francul elveţian
4.4986 lei
GBP
Lira sterlină
5.3603 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8431 lei
XAU
Gramul de aur
256.1622 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2444 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3966 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9293 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0954 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1852 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6494 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.