Știrea zilei
”Scandalos și regretabil”! Poeta premiată în numele lui Eminescu, sătulă de bărbații poeți, a protestat pe scenă: Mentalitate de secol 19, în care femeile nu au... VIDEO & FOTOGALERIE

La doi ani după scandalul național provocat de poeta Medeea Iancu la Gala de decernare a Premiilor Eminescu, o altă tânără a produs rumoare printre cei 400 de spectatori prezenți la eveniment. De această dată în centrul atenției s-a aflat chiar câștigătoarea Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum pe anul 2019.

După ce a luat premiul pentru debut, era supărată că la ”seniori” n-a mai câștigat de mult o femeie

 

Este distincția care an de an revine unui poet debutant pentru volumul apărut în anul precedent desfășurării galei și care data aceasta a ajuns la Anastasia Gavrilovici.


Invitată să își ridice premiul, tânăra a avut pe scenă preocupări... sexiste. A trecut repede peste clasicele mulțumiri aduse gazdelor și organizatorilor întrucât avea o supărare.


Feministă convinsă, asemenea și tinerei care a șocat în 2018, când a vrut să protesteze poetic pentru nedreptățile la care ar fi supuse româncele în domeniul cultural, Anastasia și-a folosit mai tot timpul în care s-a aflat în fața spectatorilor pentru a-și exprima nemulțumirea pentru că femeile poet ar fi discriminate la acordarea Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia, pentru întreaga carieră.


”Prea multe nu am de spus, am să citesc probabil cel mai scurt text din cartea aceasta ca să nu ne mai lungim foarte mult, dar nu pot să plec de pe scena asta fără să-mi exprim regretul pentru faptul că la Opera Omnia în anul ăsta nu este nici o poetă nominalizată și că din 2006, adică de 14 ani, premiul nu a fost acordat nici unei poete”,


Anastasia Gavrilovici, câștigătoarea Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum pe anul 2019.

 

”Să iasă puțin din mentalitatea asta anchilozată de secol 19”


În acele momente din sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor a început să se audă un murmur și chiar reproșuri de genul, ”nu are legătură cu evenimentul”.


”Mi se pare și scandalos și regretabil pentru faptul că avem foarte multe poete care merită această distincție și aș vrea să impulsionez în acest fel pe juriul de la Opera Omnia și pe cei care fac nominalizările să iasă puțin din mentalitatea asta anchilozată de secol 19, în care femeile nu au același... nu sunt la fel de vizibile”,


Anastasia Gavrilovici, câștigătoarea Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum pe anul 2019.


Poetul Gellu Dorian, inițiatorul Premiilor Eminescu, i-a cerut din sală să pună capăt alocuțiunii și să citească poezia.


”O să și citesc, mulțumesc pentru răbdare”, i-a răspuns poeta.

 

”Prin colanții albi încă îi zvâcnește piciorul metalic”

 

Și a citit:


anastasia gavrilovici”În partea asta a orașului inima nu mai bate, ci tremură


Ne-a explicat în garsoniera ei întunecată de poetă noir


Tu nu ai spus nimic, doar ai zâmbit cum îi zâmbești unei balerine la sfârșitul dansului


Privind cum prin colanții albi încă îi zvâcnește piciorul metalic”.


Aceasta a fost poezia...


Face parte din volumul „Industria liniștirii adulților” apărut la Casa de Editură Max Blecher, în 2019, pentru care Anastasia Gavrilovici a primit Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum pe anul 2019.


3.500


lei a brut i s-a acordat poetei din fondurile Memorialului Ipotești – Centrul de Studii Mihai Eminescu.


Afirmațiile tinerei premiante au provocat ulterior mai multe ironii pe scenă, inclusiv că ar trebui să se creeze și premiul Eminescu – Opera Omnia pentru debut, ca să fie toată lumea mulțumită.


5


din cei 29 de câștigători ai Premiului Eminescu – Opera Omnia au fost femei: Ileana Mălăncioiu (1997), Ana Blandiana (1998), Constanța Buzea (2001), Angela Marinescu (2004) și Gabriela Melinescu (2006).


Anastasia Gavrilovici este născută în Suceava, dar trăiește în București. Când a fost chemată pe scenă ca să își ridice premiul, profesorul universitar și criticul Mircea A. Diaconu i-a urat: ”bine ai venit în infern!”.


 

 

loading...
Ovidiu Genaru este laureatul Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” - Opera Omnia - GALERIE FOTO & VIDEO
Laureatul din 2019 s-a îmbolnăvit de supărare după primirea Premiului Național Mihai Eminescu – VIDEO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
UNICAT: Primăria din Botoșani care a rămas fără primar și viceprimar! NIMENI nu mai semnează acte, nu se mai pot oficia căsătorii
Situația este unicat cel puțin la nivel regional. O comunitate botoșăneană care numără în jur de 2.000 de suflete a rămas efectiv fără conducere.
Dezvăluiri făcute în premieră de artista de la Botoșani, cel mai bun fotograf al României: Lumea îmi spunea că din artă nu se fac bani VIDEO & GALERIE FOTO
Ea este Cristina Venedict, fata care are un portofoliu impresionant de fotografii ce au făcut înconjurul lumii, au suscitat interes într-o sumedenie de state și mulți cunoscători de artă au plătit pentru a avea în colecție una dintre creațiile sale.
Mii de botoșăneni stau fără apă de săptămâni întregi, șefii de la „Apă” cer ajutorul Poliției pentru a păzi rețeaua: Domnule, dar chiar vă bateți joc de mine?
Operatorul de servicii de apă și canalizare se adâncește tot mai mult în probleme, în ciuda reorganizărilor și reformelor implementate prin schimbarea directorilor sau a șefilor de servicii.Vara a adus, pe lângă temperaturi ridicate, și perioade îndelungate de timp în care robinetele a mii de botoșăneni se încăpățânează să ofere măcar un strop de apă.
Liberalii de la municipiu forțează schimbarea viceprimarului Liviu Toma ca să-și salveze directorii, ședință cu scântei provocată de foștii PDL-iști
A doua zi după ce, în ciuda boicotului aleșilor liberali, Consiliul Local Botoșani a aprobat o hotărâre privind divizarea Direcției Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA), Biroul Politic Local (BPL) al organizației municipale s-a întrunit în ședință.
Primarul și Poliția Locală au început demolarea boxelor și magaziilor cu tot felul de acareturi din Centrul Vechi: Nu au autorizații de construcțieVIDEO & GALERIE FOTO
În intenția sa de schimbare a imaginii Centrului Istoric al municipiului Botoșani, primarul Cosmin Andrei a încercat să mai „repare” o serie de nelegalități din zonă.
Procurorii DNA Suceava, a doua descindere la sediul DSVSA pentru cumpărături făcute în mandatul lui Mihai Țurcanu
La o lună și o zi de la primele descinderi care au fost efectuate la sediul Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Suceava au revenit la Botoșani.
Coșmarul durează toată vara! Control prin praf, pietre și pământ la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul s-a enervat, drumarii găsesc greu până și apă & motorină – VIDEO & GALERIE FOTO
Exasperat de plângerile venite din partea botoșănenilor pe seama lucrărilor la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul Sorin Cornilă, care și-a spart parbrizul la o deplasare pe DN 28 B, a mers personal vineri dimineață pe această șosea. De fapt, acest cuvânt este unul mincinos întrucât, cel puțin până la Copălău, șoseaua a devenit o amintire.
Dați afară de pe computer: Restanțierii la partid, excluși automat la Botoșani printr-o platformă electronică – VIDEO
Membrii Uniunii Salvați România vor fi scoși automat în afara partidului dacă nu își plătesc cotizația. Și asta nu o va face vreun contabil, trezorier sau mandatar financiar, ci un soft.
Un domn și o doamnă: Luptă în taină pentru șefia unei instituții de la Botoșani rămasă cu doar cinci angajați
Concursul va avea loc la începutul săptămânii viitoare, la București, în cursă fiind înscriși doi candidați.
Loading...
Candidat liberal la președinția CJ pregătit din afara partidului: Nu ar mai dori d-na președinte să candideze la un viitor mandat și atunci se deschid altfel jocurile - VIDEO
Actualul vicepreședinte ALDE al Consiliului Județean ar avea prima șansă să obțină în 2024 nominalizarea pentru candidatura la președinția CJ din partea PNL. Cel puțin asta susține liderul ”de facto” al liberalilor – democrați.
Poate cel mai sărac director din istoria municipalității: N-are vreun bun, doar datorii și a făcut zero lei într-un an întreg
Case, terenuri, mașini plus eventual o vilă pe la munte, bunuri deseori întâlnite în declarațiile de avere ale aleșilor sau directorilor de la Botoșani, ar putea fi catalogate drept visuri de unul dintre noii șefi ai unităților subordonate municipalității.
Botoșănean mort la „Mavromati”, găsit la morgă cu o lovitură la cap: Acuzații din partea familiei - Sunt izbiți de calorifer, de noptieră?
Rudele pacientului acuză că lovitura la cap ar fi avut loc pe secția unde a stat internat și, ca atare, își caută dreptatea la Colegiul Medicilor pentru a afla ce anume s-a întâmplat.
Directoarea Sănătății Publice își pierde postul de director după un concurs incredibil de împrejurări
La ceva peste doi ani de la numirea în funcția de director interimar al Direcției de Sănătate Publică (DSP), Monica Adăscăliței va fi înlocuită. S-a ajuns în această situație din cauza unui concurs nefericit de împrejurări pentru medicul de la Unitatea de Primiri Urgențe.
A lăsat Botoșaniul pentru cel mai izolat cătun din România: Sunt primul preot care a venit și a stat mai mult printre ei / Părintele ista a nostru nu pleacă - GALERIE FOTO&VIDEO
Și-a închinat viața Domnului, dar nu a ales calea ușoară. A lăsat în urmă familia din Botoșani și a ajuns, la propriu, mai aproape de cer.
Loading...
Viorica Dăncilă și-a făcut partid și la Botoșani, un colonel abia trecut în rezervă este președinte interimar: N-am făcut politică până acum, dar sper ca acum să-mi iasă - VIDEO
De săptămâna trecută, la Botoșani a apărut o nouă filială de partid. Națiune – Oameni – Împreună, pe scurt NOI, este formațiunea politică prezidată la nivel național de Viorica Dăncilă, fost prim-ministru al României în perioada 29 ianuarie 2018 - 4 noiembrie 2019.
Furt de pomină la mall: A sustras un pachet gol de țigări, s-a tăiat la o mână și a lăsat urme de sânge pe vitrine
S-a întâmplat la sfârșitul săptămânii precedente, alarma fiind dată de paznicul complexului comercial. Polițiștii ajunși la fața locului au deschis dosar penal pentru furt calificat.
Magie la Festivalul „Floare Albastră”, Irina Rimes a ajuns pentru prima dată la Botoșani și a făcut adolescentele să plângă – VIDEO & GALERIE FOTO
Câteva sute de oameni s-au transformat în cele din urmă în câteva mii la cea de-a XIII-a ediții a Festivalului „Floare Albastră” de la Ipotești, reluat în 2022 după doi ani de pandemie.Lidia Buble și Irina Rimes au urcat pe scenă. Două artiste, una mai desăvârșită decât cealaltă, au oferit publicului botoșănean calitate.
Protecția Consumatorilor de la București a descins și în Piața Centrală, a găsit lactate cu mucegai în frigidere ruginite și a închis trei magazine
Complexul Uvertura Mall nu a fost singurul obiectiv vizat de comisarii de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), care au ajuns la Botoșani în prima jumătate a lunii mai.
DOUĂ restaurante din mall închise de șeful de la București al Protecției Consumatorilor, amenzi uriașe de 60.000 de lei aplicate administratorilor
O „armată” de comisari și șefi ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au ajuns la Botoșani în prima parte a lunii mai 2022.
Apă tăiată în apartament cu executorul și jandarmii, echipajele Nova Apaserv au ajuns la CINCI adrese, un datornic ridicat de pe banca din parc – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care din cauza crizei sanitare, astfel de acțiuni nu au putut fi întreprinse, SC Nova Apaserv SA a reluat debranșările. Între timp, datoriile unora dintre botoșăneni s-au rostogolit, transformându-se în sume uriașe,
Asta nu e poezie ! E o mizerie cu aere neo-marxiste de kulturnicitate ! Vai ...
25 ianuarie 2020, 01:55
cand eram la scoala trebuia sa facem comentariu literar la o poezie din care sa rezulte trairile poetului sau ce a vrut sa spuna poetul. Vezi poezia Mar Rosu a doamnei !Eu nu inteleg nimic din poetica doamnei !
16 ianuarie 2020, 21:00
Poeta lui Pește prăjit, care era într-o ținută de vizitat Bazarul, tupeistă foc și-a permis să șfichiuie juriul, nemulțumită că n-a fost premiată nici o femeie, după care a citit o trăsnie scrisă probabil după o palincă de Bistrița.
16 ianuarie 2020, 10:56
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Mă rog la bunul Dumnezeu să prind eu vremea în viaţă când se va reface Mitropolia Bucovinei la Suceava, pentru că merităm. Noi am avut-o. Sunteţi aici preoţi, care alături de noi, de mireni, avem această obligaţie să ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9430 lei
USD
Dolarul SUA
4.7005 lei
CHF
Francul elveţian
4.9319 lei
GBP
Lira sterlină
5.7237 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4468 lei
XAU
Gramul de aur
274.3717 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2440 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2478 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2317 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6495 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1998 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
24.6 o C
Dorohoi
21.3 o C
Bucecea
23.0 o C
Darabani
20.7 o C
Saveni
21.5 o C
Ştefăneşti
21.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.