Știrea zilei
Secția de psihiatrie dintr-o fostă creșă care amintea de Auschwitz: Nici nu vreau să-mi aduc aminte cum arăta VIDEO & GALERIE FOTO
  • Condițiile din saloanele în care sunt îngrijiți bolnavii cei mai dificili de la Botoșani erau unele de nivel redus.
  • Clădirea per ansamblu, în care a funcționat prima creșă a orașului, se apropia de imaginea unui fost lagăr.

Bolnavii nimănui 

 

Este vorba despre Secția de Psihiatrie VI Cronici din cartierul Parcul Tineretului care a trecut printr-un așteptat și necesar proces de reabilitare. Nevoia era de grad zero, având în vedere că în urmă cu un deceniu s-a mai intervenit cu o simplă igienizare.

 

Această secție exterioară care aparține de Psihiatrie este condusă de asistent medical Nicoleta Aurelia Huțu în calitate de șef.

 

Iar lucrările de reabilitare au avut loc grație conducerii Spitalului Județean Mavromati cu fonduri proprii și cu largul aport al inginerilor din compartimentul tehnic.

 

„Am avut o perioadă de trei săptămâni când am fost nevoiți să relocăm pacienții într-o altă secție de psihiatrie și cu înțelegerea dnei doctor Turcoman am relocat acolo o parte din pacienți, cu avizul DSP-ului și cu toate demersurile care s-au făcut. Am început cu linoleumul pentru că era vorba de turnat șape și durează și presupun perioade îndelungate în care nu se poate călca pe ea”,

Nicoleta Aurelia Huțu, șefa Secției de Psihiatrie Cronici

 

„Avem pacienți care și-au agresat familia”

 

Pacienții îngrijiți în această secție sunt majoritatea suferinzi de afecțiuni psihiatrice cronice. Predomină schizofrenia urmată de demență. Mulți nu mai sunt de timp îndelungat ancorați în realitate, alții au amintiri cu o familie care nu-i mai doresc acasă.

 

Niciunul nu mai are un cămin în care să revină.

 

„În trei săptămâni am făcut tot posibilul să aducem din nou pacienții pentru că ei au o mare problemă, fiind obișnuiți la noi, fiind internați de lungă durată, pentru ei este o mare tragedie. Noi avem 70 de paturi, momentan avem 69 de pacienți internați, locurile sunt în permanență ocupate. Avem anchete sociale pentru fiecare pacient în parte și evaluările sociale arată că ei dacă au familie, au rude foarte îndepărtate care nu-și asumă. Cei care au rude mai apropiate îi reneagă din cauză că un pacient cu afecțiune psihiatrică este foarte dificil. Avem pacienți care și-au agresat familia, mama, tata și atunci nu se mai răspund cu ei, dar ce e mai dureros este că avem pacienți cu casa dărâmată, părinții decedați și ei practic au rămas ai nimănui”,

Nicoleta Aurelia Huțu, șefa Secției de Psihiatrie Cronici

 

Duhovnicul spitalului 

 

Alături de pacienți și personal medical deopotrivă a fost de-a lungul anilor și duhovnicul secției de Psihiatrie, părintele Vladimir.

 

Preotul care se roagă pentru ei și care îi îndeamnă pe bolnavii pierduți să se regăsească sufletește prin credință.

 

„Omul se ostenește, doctorul tratează dar Dumnezeu este cel care desăvârșește, cel care vindecă. Ne-am rugat ca darul său să fie lucrător aici, așa cum am făcut-o în urmă cu vreo 12 ani când am făcut eu acea slujbă de sfințire. Și acum păstrăm vie candela că după fiecare renovare ne întoarcem privirea și fața către Dumnezeu de la care vine toată darea cea bună”,

Vladimir Orlovschi, preotul spitalului

 

Bolnavul psihic este deschis spre ajutor divin, spunea părintele Vladimir în predica ce a urmat scurtul ceremonial religios de binecuvântare și mulțumire pentru lucrările care au îmbunătățit condițiile din secție atât pentru personal cât mai ales pentru pacienți.

 

Părintele este mereu primit cu căldură în această unitate în care suferința revine în episoade, împletită cu uitarea.

 

„Bolnavii manifestă atâta iubire și dragoste față de noi și față de toți cei care îi slujesc. Și întotdeauna când am stat de vorbă cu ei i-am îndemnat la ceva: te rogi pentru cei care te ajută? Pentru medici, te rogi? Te rogi pentru dna asistentă? Sau infirmieră? Că sunt alături de tine. Și mulți dintre ei mi se confesau și spuneau că se roagă. Deci, înseamnă că este un semn al unității și al păcii”,

Vladimir Orlovschi, preotul spitalului

 

”Nu vreau să-mi aduc aminte cum arăta clădirea”

 

Reabilitarea acestei secții a fost una dintre prioritățile actualei conduceri a Spitalului Județean Mavromati, pentru creșterea calității actului medical, dar și a condițiilor pentru pacienți.

 

„O categorie specială sunt pacienții internați la secția exterioară de psihiatrie. În urmă cu o lună și jumătate am început reabilitarea din fondurile proprii ale Spitalului Județean, reabilitarea secției VI cronici unde avem pacienți care stau o perioadă mai lungă la noi și am considerat că, condițiile nu erau cele normale pentru spitalizare. Am reușit să facem această reabilitare pornind de la partea termică, instalația electrică și condițiile din interior ale secției.

 

Nici nu vreau să-mi aduc aminte cum arăta clădirea. Ultima reabilitare a fost undeva prin 2014, am înțeles și vă dați seama că pe jos nici măcar nu era linoleum antibacterian, era un parchet care era în trei straturi și care în momentul când a fost scos am văzut exact cum arăta”,

Monica Adăscăliței, manager Spitalul Județean Mavromati

 

Tot din fondurile proprii ale spitalului au fost achiziționate un  70 de treninguri de culoare neagră pentru toți bolnavii din secție. Mulți purtau hainele de spital, neavând rude care să le aducă îmbrăcăminte în plus.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Sute de copii ajung la Psihiatrie bulversați de alcool sau tehnologie
Sevraj cu delir din cauza alcoolului, puzderie de botoșăneni internați la Psihiatrie - VIDEO
Comitetul pentru prevenirea torturii a fost la Psihiatrie în Botoșani: Pacienți legați de paturi, lovituri cu pumnii și strigăte

 

Bolnavii de la Botoșani care primesc indemnizație de 1.000 de lei ca să stea acasă – VIDEO
Potrivit legii acest beneficiu este acordat sub forma unei indemnizații de hrană.
Valul de șantiere din școli și licee ar putea afecta alegerile la Botoșani: Mii de botoșăneni rămân fără secții de votare
În municipiul Botoșani sunt înregistrate în total 85 de secții de votare. Toate sunt amenajate în unități de învățământ.
Vânt de Dan Nechifor pe la Prefectură: Eu îl apreciezVIDEO
Lupta pentru putere din interiorul PNL nu vizează doar obținerea nominalizărilor la posturile cheie din administrația publică locală, adică președintele Consiliului Județean și primarul municipiului Botoșani, ci și funcția de prefect.
Surpriză uriașă pentru șefia județului, Iftime ia în calcul probabil cel mai tânăr candidat la CJ din istoria Botoșanilor – VIDEO
Când trei se bat în PNL Botoșani, s-ar putea să câștige al patrulea. Aceasta dacă Valeriu Iftime va reuși până la urmă să preia președinția organizației județene a liberalilor și să își pună în practică planurile privind nominalizarea candidatului la șefia Consiliului Județean.
REZULTATE OFICIALE ale sondajului liberal în municipiu: Printre variante se regăsesc și două femei! Cine ar ieși primar?
Sondajul comandat de Partidul Național Liberal (PNL) a fost efectuat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) în perioada 24 ianuarie – 6 februarie 2024.
E haos la PNL, Șoptică și-a anulat demisia cu jumătate de oră înainte de conferință, Iftime începe să își piardă răbdarea: Nici eu n-am înțeles mare lucru / Ne batem la retrogradare VIDEO
Cu mai puțin de patru luni înaintea alegerilor europarlamentare la PNL Botoșani domnește incertitudinea. În ciuda mai multor runde de discuții pe care președintele Nicolae Ciucă le-a purtat atât cu liderul în funcție al organizației județene, cât și cu potențialul înlocuitor, situația nu a fost tranșată.
Inspectoratul de Muncă NU face anchetă în cazul actorului împușcat, pistolul adus de acasă: Această armă a fost acceptată de regizor
Conducerea Teatrului „Mihai Eminescu” a anunțat la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) incidentul care a avut loc la finalul săptămânii trecute.Cu toate acestea, inspectorii ITM nu au demarat propria lor anchetă.
Bucurie pentru primari și o armată de peste 1.000 de consilieri botoșăneni: Se pregătește creșterea mandatelor de la 4 la 5 ani
Aleșii locali ar putea rămâne în funcții timp de cinci ani din momentul validării mandatelor. Aceasta dacă proiectul inițiat de Uniunea Democrată Maghiară din România va fi votat de Parlament.
Dr. Claudia Malancea înlocuită din funcția de șef secție terapie intensivă de la Spitalul Mavromati
Aflată în arest la domiciliu până la începutul lunii martie, medicul Claudia Malancea a fost înlocuită din funcția de conducere de la Spitalul Județean Mavromati.
Negocierea anului: Peste 3 milioane de euro pentru o fabrică, în loc s-ar putea ridica un spital - FOTOGALERIE
Problemele cu care se confruntă fabricile de confecții din Botoșani pot deschide noi oportunități de afaceri. Iar una dintre acestea s-a ivit chiar în centrul orașului.
Întâlnire de gradul zero Iftime – Șoptică la conac, se prefigurează un ”careu de ași” pentru alegeri
După câteva zile de dispute la nivel declarativ, președintele grupului ”Elsaco” și președintele PNL Botoșani s-au întâlnit. Luni seară, cei doi au avut o întrevedere la Conacul Zăicești, parte a grupului de firme condus de omul de afaceri.
Inimă de salvator: Oamenii care îndură ger și viscol și cumpără dulciuri pentru copii, din banii lor – VIDEO & GALERIE FOTO
Pompierii se bucură de un grad de 83% de încredere acordată de români, fiind urmați de 67% pentru Armată și 64% către Biserică, conform unui sondaj CURS efectuat în martie 2023.
Primăria împrumută aproape 25 de milioane de euro pentru tot felul de investiții, de la străzi la școli și grădinițe – LISTA obiectivelor
Accesarea împrumutul bancar de către Primăria Botoșani a fost aprobată de consilierii locali într-o ședință care a avut loc spre finele lunii decembrie 2023.
„Se coace” încă o MĂRIRE salarială pentru angajații CJ-ului și ai altor trei instituții din subordine
Proiectul de hotărâre care vizează creșterea salariilor va fi supus dezbaterii în cadrul unei ședințe extraordinare programată luni, 5 februarie 2024, de la ora 14:00.
O tânără campioană a devenit cetățean de onoare: Prin seriozitate, profesionalism a reușit să se impunăGALERIE FOTO
Proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de cetățean de onoare a fost aprobat în unanimitate de către consilierii locali miercuri, 31 ianuarie 2024.
Primarul și fostul parlamentar, proces început cu listă de contestații împotriva DNA Suceava
Cei doi au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava în cursul lunii martie a anului trecut.
OFICIAL: Municipiul Botoșani mai are puțin peste 90.000 de locuitori, o singură comună „și-a păstrat” oamenii
Recensământul populației a ajuns în punctul final, fiind publicate rezultatele definitive ale acestui demers important. Datele oficiale arată o scădere a populației atât în județ, cât și în municipiul reședință.
Posturile de stat considerate neatractive la Botoșani dar cu impact uriaș în comunitate: Orice polițist ar putea veni
Există o instituție de mare impact la Botoșani care se confruntă cu lipsă de polițiști deoarece beneficiile financiare nu sunt îndeajuns de atractive.
Preotul care „mângâie” sufletele bolnavilor din spital: Pereţii spitalelor au ascultat mai multe rugăciuni, decât pereţii bisericilor
Pe lângă personalul medical care îngrijește pacienții, preotul de caritate Teodor Ciurariu care slujeşte la Spitalul Municipal Dorohoi le este alături prin îndrumare, credință şi rugăciune.
Anul în care Teatrul Mihai Eminescu este redat botoșănenilor! Primarul, dezvăluiri despre ultima sută de metri – VIDEO
Chiar ministrul Culturii, Raluca Turcan, vorbea despre perioada de aproape un deceniu în care actorii au fost privați de clădirea în care și-au desfășurat activitatea zeci de ani la rând.
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Avem colaborare cu o echipă să putem să facem aceste cursuri. Împreună cu dna director de îngrijiri ne vom ocupa de acest aspect. Mai sunt sincope și vrem și aceste cursuri pentru că sunt necesare să readucem în mintea ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
10.6 o C
Dorohoi
10.6 o C
Bucecea
10.0 o C
Darabani
11.1 o C
Saveni
11.0 o C
Ştefăneşti
12.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.