Știrea zilei
Morți pe bandă rulantă la Botoșani, groparii nu mai fac față, NU mai sunt locuri în cimitire – FOTOGALERIE

Valul patru a lovit crunt în județul Botoșani. Iar botoșănenii trăiesc o altă premieră neagră cauzată de virusul care ia viață după viață. Doar într-o lună au murit la Botoșani aproape 150 de oameni, situație nemaiîntâlnită pe plan local.

Mort după mort înghițiți de cimitire

 

Decesele înregistrate la Spitalul Județean Mavromati sunt atribuite unor oameni din comune ale județului, dar și din municipiul reședință. Așa se face că, la cele două cimitire ale orașului, sunt zile în care pot fi observate cozi de... sicrie.

 

La începutul săptămânii trecute, la Eternitatea se aflau cinci decedați, iar la Pacea opt. Toți pregătiți pentru înhumare, ajungându-se astfel la situația în care abia se mai găsesc locuri de veci într-un municipiu în care oricum această criză există de câțiva ani. Nici groparii nu mai dovedesc să sape atâtea gropi câte sunt necesare pentru morții livrați de morga spitalului.

 

Săptămâna aceasta, luni, la Eternitatea erau două persoane decedate, iar la Pacea trei. Însă seria înmormântărilor continuă pentru că marți, 12 octombrie 2021, autoritățile sanitare au mai anunțat 11 decese ale unor botoșăneni din municipiu, dar și din județ.

 

 

„Numărul de decese a crescut foarte mult începând cu luna septembrie, cazurile fiind extrem de grave și ajungând la spital foarte târziu. Secția de terapie intensivă funcționează tot timpul la capacitate maximă, numărul de decese a crescut exponențial în ultima perioadă, am avut zilnic minimum 10 persoane decedate de covid. Morga de la Spitalul Județean este supraaglomerată”,

explică situația Monica Adăscăliței, directorul DSP Botoșani

 

Ziua critică a fost 12 octombrie, când au murit din cauza coronavirusului 11 oameni.

 

 

Spre deosebire de celelalte valuri, de această dată morții sunt plânși și îngropați de familie în mod creștinesc.

 

Monica Adăscăliței: „Față de valurile anterioare decedații de covid pot fi ținuți în capela bisericii fără priveghi, cu sicriul închis. Familia poate să-l țină, nu se mai duce direct la groapă de la morgă”.

 

Regulă: Înmormântare cu sicriul sigilat

 

De altfel și Serviciul Public pentru Administrarea Piețelor, Oborului și Cimitirelor (SPAPOC) al Primăriei Botoșani a făcut următorul anunț:

 

„La slujbele de înhumare oficiate în cimitirele din municipiul Botoșani, vor participa doar membrii familiei și rudele apropiate. Cei care participă sunt sfătuiți să nu mai aducă coroane de flori, care pot fi o posibilă sursă de răspândire a coronavirusului.

 

Sicriul persoanelor decedate confirmate cu infecție covid trebuie să fie închis și sigilat. Fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia. Înhumarea se va efectua în cel mai scurt timp posibil, cu sicriul sigilat.

 

În urma unei decizii adoptată de conducerea serviciului, sicriile tuturor persoanelor decedate, indiferent de cauze, vor fi închise pe toată perioada ritualurilor de înhumare”.

 

Număr dublu de înhumări

 

Criza locurilor de veci și faptul că în cimitire se muncește aproape non-stop este cunoscut și de primar. Deja au fost găsite soluții de avarii pentru rezolvarea crizei locurilor de veci.

 

 

„Așa este, vă confirm acest lucru. Dacă într-o situație normală aveam cinci înmormântări pe zi, astăzi am ajuns și la 11 înhumări în cele două cimitire pe care le avem și ne confruntăm cu o criză acută a locurilor de veci din cauza faptului că sunt pline aceste cimitire. O parte dintre aparținători au deja concesiuni, dar sunt și multe decese pentru care trebuie să găsim suprafețe disponibile pentru locurile de veci”,

Cosmin Andrei, primar

 

 

Se pregătesc noi locuri de veci la Eternitatea

 

La cimitirul Eternitatea a fost amenajată în regim de urgență o parcelă pentru câteva sute de locuri de veci ca să îndeplinească nevoile actuale ale comunității, în vremuri dificile.

 

„Am amenajat chiar în această perioadă, în imediata vecinătate a cimitirului Eternitatea, o parcelă, pentru a face față valului de înhumări și în paralel am urgentat toate procedurile pentru extinderea cimitirului Eternitatea, astfel că în acest moment avem o licitație în desfășurare privind extinderea cimitirului pentru o suprafață pe care municipalitatea a obținut-o în urmă cu mult timp”,

Cosmin Andrei, primar

 

Suprafața respectivă ar urma să rezolve problema locurilor de veci pentru următorii patru – cinci ani.  

 

De la începutul pandemiei, au murit din cauza coronavirusului 874 de botoșăneni.

 

142

 

adică un procent de 16% al deceselor a fost înregistrat în intervalul 9 septembrie – 8 octombrie.

 

18.036

 

de botoșăneni au trecut oficial prin boală de la începutul pandemiei.

 

loading...
11 morți la Botoșani într-o singură zi, Sănătatea Publică anunță că nici măcar unul nu era vaccinat
Parcelă Covid-19 la Cimitirul Eternitatea! Două excavatoare au amenajat terenul pentru morții de coronavirus – GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
„Fast & Furious de Botoșani” – Doi botoșăneni cu BMW-uri adaptate au participat la Campionatul Național de Drift - GALERIE FOTO & VIDEO
Doi botoșăneni au participat la marea finală a Campionatului Național de Drift care a avut loc weekendul trecut în localitatea Adâncata din județul Ialomița. Zeci de pasionați de mașini puternice proveniți din mai multe țări europene s-au întrecut pe MotorPark România, primul circuit auto-moto din țară adecvat organizării unor competiții de motorsport de cel mai înalt nivel.
NEGOCIERI la Primărie: Taximetriștii au cerut creșterea tarifului! Discuții de la manele, la licențe de 10.000 de euro: Chem DNA-ul în secunda doi VIDEO
Reprezentanții taximetriștilor de la Botoșani au intrat într-un maraton de negocieri cu reprezentanții Primăriei în vederea aprobării unor creșteri ale tarifelor pe care le practică. Noi negocieri au avut loc luni, de la ora 10:00, în sala Mihai Eminescu.
Scandalul cu invective din cramă, pe ordinea de zi a liberalilor: senatorul așteptat de partid la explicații
Congresul PNL a trecut, însă a lăsat urme atât la nivel național, cât și la nivel local. Iar o parte a celor întâmplate la București cu delegația botoșăneană a ajuns în discuția Biroului Politic Județean (BPJ) al liberalilor.
Este oficial: De față cu Dan Nechifor liberalii au votat noul prefect
Ceea ce Botoșăneanul a anunțat în premieră în urmă cu o lună a primit și o confirmare oficială: PNL Botoșani susține un tânăr om de afaceri pentru ocuparea funcției de prefect.
Statul vrea să albească prin amenzi „munca la gri” și „salariile din plic”, patron amendat la Botoșani cu peste 10.000 de euro
În urmă cu doar câteva zile, Executivul a adus o serie de modificări Codului Muncii pentru a descuraja fenomenul „muncii la gri”.În același timp, angajatorii botoșăneni continuă să recurgă la „munca la negru”, amenzile fiind uriașe atunci când sunt depistați de inspectorii muncii.
Jecmăneală politică pe fondul de rezervă al Guvernului! Primarii comunali ai PNL „au ras” milioane de euro, primarii PSD de Botoșani și Dorohoi - zero lei și zero bani – TABEL
„Banii au fost acordați indiferent de culoarea politică”.Este afirmația ministrului Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, în contextul alocării sumei de peste 1 miliard de lei către unitățile administrativ teritoriale din România. Afirmația are doar rolul „de a da bine” la televizor sau în ziare pentru că, în realitate, împărțeala banilor a fost 100% politică.
Pensie de peste 43.000 de lei pentru un singur botoșănean, în timp ce mii de vârstnici nu reușesc nici măcar să-și cumpere medicamente
Discrepanța dintre majoritatea bătrânilor care trăiesc din pensii insuficiente și ceilalți, care primesc pe cupoane sume chiar și de 40 de ori mai mari, continuă să se amplifice în județul Botoșani. Și, în ciuda eforturilor populiste ale politicienilor de a majora valoarea punctului de pensie la anumite perioade cheie, aceste măriri nu fac decât să adâncească diferențele uriașe.
Sute de botoșăneni se vaccinează zilnic, s-a triplat numărul față de perioada verii și se stă și la coadă – GALERIE FOTO
Noile restricții și accesul la servicii de divertisment sau spații de relaxare doar pentru persoanele vaccinate au determinat ca tot mai mulți botoșăneni să se imunizeze în centrele de vaccinare deschise la nivelul județului. Potrivit datelor oficiale, zilnic peste 500 de persoane se vaccinează cu prima doză sau după caz cu a treia.
În sfârșit! Se scot dalele de beton din strada pe care tramvaiul nu a circulat nici măcar o singură dată - GALERIE FOTO
De ani de zile se tot vorbește (și promite) modernizarea acestui tronson de drum extrem de aglomerat și cu un real disconfort atât pentru șoferi, cât și pentru cetățenii care locuiesc la blocurile din apropiere.
Loading...
”Ce nu am scris încă despre Luchian? Că m-aș bucura tare mult să-l întrec” – O expoziție-eveniment și un ghidaj emoționant oferit publicului de strănepoata pictorului Nicolae Tonitza – FOTO&VIDEO
Sfârșit însorit de septembrie 2021. La 135 de ani de la nașterea lui Nicolae Tonitza, ultima descendentă a pictorului a vorbit în fața iubitorilor artei despre familie, destine și dureri, dar și despre ”culoare, emoție și mister”.
Sunt neconstituționale! Botoșăneanca poporului dărâmă proiectele Guvernului de pedepsire a nevaccinaților: Discriminare și interzicerea dreptului la muncă
Avocatul Poporului a transmis în cursul săptămânii că actele normative discutate de Guvern care au în vedere condiţionarea dreptului la muncă al personalului din cadrul unităţilor sanitare şi al centrelor rezidenţiale de obţinerea certificatului digital privind COVID-19, cât şi testarea periodică din fonduri proprii încalcă mai multe drepturi ale salariaţilor.
”Nu se ține un Congres cu oameni sătui” – Liberalii cu burțile pline care l-au votat pe Cîțu pentru bani sau ca să-și păstreze fotoliile de șefi la stat - LISTA
”După cum mi-a explicat un liberal vechi din tabăra Orban încă de la primele ore ale dimineții, «nu se ține un Congres cu oameni sătui», adică nu faci alegeri în partid când ești la putere, pentru că nimeni nu vrea să schimbe nimic și toți trag de funcțiile pe care le au. Într-adevăr, cu mici excepții, cei 5.000 de delegați sunt și șefi pe undeva, puși acolo de șeful de partid”.
POVESTEA „diamantelor negre” de la Botoșani culese cu câini dresați special! Licitație la o instituție: Noi suntem pionieri FOTO
Anul acesta ar fi primul din istoria județului în care s-a organizat o licitație pentru recoltarea unor alimente de lux care valorează mii de euro. Se găsesc în pământ și sunt aduse la suprafață de persoane specializate, cu ajutorul unor câini dresați pentru astfel de activități și care sunt extrem de scumpi, pentru cei care doresc să îi cumpere.
Botoșăneancă angajată fictiv la firma unor șarlatance intrate în pușcărie pentru un prejudiciu amețitor
Până să intre polițiștii pe firul acestei povești, cele două ”patroane” au angajat fictiv zeci de femei însărcinate care urmau să intre în concediul pentru creșterea copilului. Scopul era să obțină indemnizație de la stat, deși în realitate societățile lor nu funcționau, iar respectivele angajate nu au lucrat nici măcar o secundă.
Loading...
A plecat la Domnul cel mai discret fost deținut politic din Botoșani: Omul care a luat în veșnicie suferința, dar ne-a predat cea mai frumoasă lecție - FOTO
A trăit în propria demnitate cu un firesc de care atât de puțini, astăzi, mai sunt capabili. Cei care nu am cunoscut greul războiului, foametea, pușcăria comunistă, domiciliul forțat, rația de pâine, întunericul și frigul, nu înțelegem încă ce au însemnat acești oameni care pleacă tăcuți spre lumea ”unde nu este durere, nici întristare, nici suspin”.
Botoșăneni rămași fără ajutor social după ce au refuzat un loc de muncă – CUM vrea statul să-i motiveze pe asistații leneși
La nivelul județului Botoșani sunt în jur de 2.740 de beneficiari ai venitului minim  garantat. Numărul lor este în scădere de la o lună la alta, iar asta și din cauză că unii dintre ei refuză să muncească.
REORGANIZARE la una dintre instituțiile cu cei mai mulți angajați, zeci de posturi DESFIINȚATE: CÂTE mai sunt vacante - DOCUMENT
Una dintre cele mai mari instituții publice de la Botoșani se reorganizează fiind reduse mai multe posturi.
Valul patru la Botoșani: Coadă de ambulanțe la Urgențe, așteptări cu orele în containere și personal cerut de la București – GALERIE FOTO
Situația epidemiologică de la nivelul județului Botoșani se înrăutățește de la o zi la alta. Sunt peste 100 de cazuri raportate în 24 de ore, iar spitalele sunt pline de pacienți infectați. Și pentru prima dată în valul patru avem și două sate carantinate și anume Roma și Tudora.
Juriștii arestați pentru practicarea (ne)legală a avocaturii, achitați după 8 ani: Sechestre de sute de mii ridicate, li se dau înapoi inclusiv ștampilele și... capsatoarele 
După opt ani de la arestare și mai bine de cinci ani de la data înregistrării la instanță, Tribunalul Suceava s-a pronunțat în dosarul privitor la ”Baroul Bota”. Magistrații din județul vecin au achitat pe linie toți inculpații pentru exercitarea fără drept a meseriei de avocat. 
Zeci de botoșăneni cu banii furați de pe carduri după anunțuri pe OLX! Hackerii bănuiți că sunt din străinătate
S-au întâmplat o sumedenie de cazuri la Botoșani, cu înșelătorii în urma unor anunțuri publicate pe rețeaua OLX sau Autovit. Botoșănenii păgubiți au depus plângeri la Poliție, după ce au rămas fără sume cuprinse între 300 și 3.000 de lei, bani care au dispărut de pe cardurile bancare.
„Numărul de decese a crescut foarte mult începând cu luna septembrie, cazurile fiind extrem de grave și ajungând la spital foarte târziu. Secția de terapie intensivă funcționează tot timpul la capacitate maximă, numărul de decese a crescut exponențial în ultima perioadă, am avut zilnic minimum 10 persoane decedate de covid. Morga de la Spitalul Județean este supraaglomerată”,explică situația Monica Adăscăliței, directorul DSP Botoșani.Plânge şi suspină tânăra domniţă,Dulce şi suavă ca o garofiţă.
14 octombrie 2021, 22:40
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Pe 27 septembrie 2021 se împlinește un an de la alegerile locale. Dacă ar fi astăzi din nou alegeri, pe cine ați vota?
Cosmin Andrei
Cătălin Flutur
Marcel Gheorghiță
Cătălin Silegeanu
Liviu Toma
Altul
Declaraţia zilei
„Acum este o filozofie simplă, se moare pe capete, scapă cine poate și este filozofia «primul plecat, ultimul venit». Se eliberează un loc ca să-l ocupe celălalt. Acesta este marele adevăr despre medicina românească, asta ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9470 lei
USD
Dolarul SUA
4.2484 lei
CHF
Francul elveţian
4.6231 lei
GBP
Lira sterlină
5.8624 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7240 lei
XAU
Gramul de aur
244.1620 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2451 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3638 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1804 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4441 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1931 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6649 lei
Vremea
astăzi
Botosani
15.7 o C
Dorohoi
13.5 o C
Bucecea
15.1 o C
Darabani
13.3 o C
Saveni
15.1 o C
Ştefăneşti
9.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.