Știrea zilei
Aparatul de testare a coronavirusului adus de un ONG este utilizat doar la ceva peste 10% din capacitate, al doilea aparat este nefolosit

Pe lista deceselor, anunțată la intervale regulate de Grupul de Comunicare Strategică, apare din ce în ce mai des județul Botoșani. Și privim spre vecinii suceveni cu frica de a nu urma scenariul de acolo.

Botoșani cu sistem medical la pământ

 

În ciuda numeroaselor apeluri pentru strângeri de fonduri pentru spitale și a donațiilor efective făcute, județul Botoșani urcă încet, dar sigur, în clasamentul național al îmbolnăvirilor, ajungând joi până pe poziția 7. Sunt comunicate inclusiv decese în rândul pacienților infectați cu COVID de personal medical. De la o zi la alta numărul pozitivilor crește îngrijorător și, dacă ne raportăm la totalul populației, vedem că Botoșani se află și mai sus în nefericitul top pe România.

 

Neoficial se vorbește și de pacienți deja externați, trimiși în comunitate și care abia ulterior sunt confirmați cu noul virus. După ce au ajuns acasă în familie. Un astfel de caz s-ar fi înregistrat zilele trecute cu o femeie din comuna Bălușeni. Și, din nou, apare în discuție problema numărului de teste efectuate la Botoșani.

 

Cluj = 700 de teste! Botoșani = 46

 

Extrem de puține față de capacitatea de lucru care ar fi trebuit să fie. Sau față de alte județe din țară. La Cluj, de exemplu, sunt interpretate în jur de 700 de teste pe zi. Ce-i drept și acolo capacitatea de lucru este și mai mare, dar măcar aparatura este folosită la peste jumătate din potențial, în jur de 70%.

 

„La Cluj este o capacitate de 1.000 de testări pe zi. Ţin să menţionez că Clujul poate asigura testarea şi pentru localităţi din jur; deja am vorbit pentru Deva sau pentru Suceava să poată aduce teste pentru a fi lucrate la Cluj”.

 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

 

La Botoșani procentul se situează undeva la 11 - 12%.

 

Centrul Județean de Comunicare Botoșani a transmis că în mod normal se lucrează în jur de 46 de teste pe zi. 

 

O săptămână de testare la Botoșani

 

Joi, 16 aprilie 2020, s-a împlinit exact o săptămână de la punerea în funcțiune a analizorului donat de Asociația ”Salvează o Inimă” condusă de Vlad Plăcintă, cumpărat cu bani de la oamenii din oraș, afaceriști și nu numai.

 

Acest aparat are o capacitate de 400 de teste pe zi. Aceasta nu înseamnă însă că se și fac atâtea teste. Nici pe departe!

 

„400 de teste fac cei care sunt meseriași, care fac de o viață analiză moleculară. Și au îndemânarea necesară. Și nu face unul singur. Este vorba de schimburi și de capacitatea aparatului, de cum lucrează în anumite condiții, cât este de modernizat. Aici, la noi, chiar dacă el poate duce până la 400 de teste, la noi personalul este novice, la început. Nu are manualitatea pe  care o are unul cu experiență. Lucrezi cu oameni, nu cu roboți. Sunt multe lucruri care depind de partea manuală. Sunt cam două tranșe de lucru pe zi, undeva la 50 – 60 de teste”,

Teodor Feraru, director interimar DSP Botoșani

 

Se lucrează în două ture pentru testele efectuate la primul analizor.

 

Al doilea aparat de testare încă este nefolosit

 

Al doilea, pentru care a alocat și Consiliul Județean Botoșani fonduri, se află la stadiul de calibrare și testare. Nu se știe dacă este funcțional, însă dacă ar fi fost probabil că s-ar fi anunțat.

 

Și chiar de-ar fi, probabil că din nou va fi nevoie de personal cu experiență.

 

Care pare să lipsească la Botoșani.  

 

De luni a fost detașat și un medic din cadrul DSP Botoșani care va lucra pe primul aparat de testare timp de două săptămâni.

 

Și probabil că vor mai fi detașați la Secția de Infecțioase și alți laboranți din sediul central.

 

„S-a mutat din sediul central al spitalului, la laboratorul de la Infecțioase pentru asigurarea a două ture. Pentru celălalt aparat, va trebui din nou personalul inițiat, pentru că fiecare aparat este diferit ca circuite și proceduri”,

Teodor Feraru, director interimar DSP Botoșani.

 

Între timp, potrivit informațiilor furnizate de către Direcția de Sănătate Publică, la nivelul județului Botoșani ieri erau 290 de persoane care au fost testate pozitiv cu Covid-19.

 

De asemenea, 121 sunt angajați din spitale, respectiv, 107 cadre medicale din cadrul blocului central al Spitalului Județean Mavromati și 14 cadre medicale din cadrul Spitalului Municipal Dorohoi. Alte două secții au fost închise în Spitalul Județean Mavromati care este afectat în proporție covârșitoare de virusul chinezesc.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Din ce în ce mai rău: Zeci de cazuri noi de coronavirus la Botoșani – SITUAȚIA pe județe
77 de cadre medicale de la Spitalul Județean Mavromati INFECTATE cu coronavirus

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

Compania de apă a județului cheltuiește lunar aproape 20.000 de lei cu paza unei stații care nu a funcționat niciodată – FOTO&VIDEO
Compania cu drept exclusiv de furnizare a serviciilor de apă și canalizare în întreg județul continuă să înregistreze cheltuieli cel puțin ciudate. Iar contractul cu paza bunurilor și obiectivelor ar putea fi un exemplu, mai ales când sunt cheltuite sume consistente pentru obiective care nu aduc niciun beneficiu.
Primăria le ia banii proprietarilor cu clădiri sau terenuri în paragină, supraimpozitare de 400% pentru foste fabrici, cantine sau case: Îi executăm silitGALERIE FOTO
Aproape opt luni au durat verificările efectuate în municipiul Botoșani de către o comisie mixtă constituită prin dispoziția primarului Cosmin Andrei. Botoșănenii care nu-și îngrijesc proprietățile sunt buni de plată.
Șoptică și atacurile șefei CJ la adresa medicilor: Vine d-na președinte și le mai dă lecții / A făcut și ea liceul pe unde a putut, facultate, numai ea știe ce a făcut și ce licență are
Pornind de la ceea ce s-a întâmplat la Secția de Obstetrică – Ginecologie a Spitalului Județean Mavromati, unde o tânără de 25 de ani a murit fără ca timp de șapte ore să primească îngrijiri medicale, deputatul Costel Șoptică a arătat pentru Botoșăneanul că asemenea tragedii se produc și ca urmare a propulsării de către PSD-iști în funcții de conducere a unor oameni care nu au vreo legătură profesională cu domeniile respective.
”Un film așa, oarecum bășcălios, la adresa unui sfânt al Ardealului” - O premieră la Unirea cum n-a mai fost alta: Unii spectatori au părăsit sala, alții s-au enervat, regizorul luat la rost VIDEO & GALERIE FOTO
Câteva aplauze răzlețe, alte câteva zeci de secunde de tăcere, foarte puține felicitări și apoi un val de întrebări acuzatoare la adresa regizorului, venit în fața spectatorilor botoșăneni pentru a discuta pe seama filmului ”Arsenie. Viața de apoi”, a cărei proiecție specială a avut loc marți seară la Cinema Unirea.
Este OFICIAL! Daune de peste 7 milioane de euro solicitate de familie în cazul Alexandra
Solicitările de daune morale urmează a fi depuse de reprezentanții legali ai familiei Alexandrei Ivanov.
Alexandra ar fi împlinit 26 de ani! Comemorare la mormânt cu peste 100 de botoșăneni, slujbă oficiată de nouă preoți – VIDEO&FOTO
Alexandra Ivanov, născută pe data de 11 septembrie 1997.Decedată pe data de 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Povestea ”made in PNL” a numirii de către Doina Federovici a unui manager liberal: Să nu se facă de rușine, îi ajutăm și cu Monica Adăscăliței la Botoșani
Decizia președintelui social-democrat al Consiliului Județean Botoșani de a numi un manager liberal la conducerea celui mai mare spital a fost una surprinzătoare, cel puțin din punct de vedere politic.
An nou, probleme vechi: Zeci de școli din Botoșani tot FĂRĂ autorizație sanitară
Și în anul de învățământ care va începe luni vor exista școli din județul Botoșani care nu dețin autorizație sanitară de funcționare.
Momente emoționante: Prima generație de la ”Electro” s-a întâlnit după 45 de ani, alături de directorul care a înființat liceul – VIDEO&FOTO
Majoritatea foștilor elevi au împlinit de ceva vreme vârsta pensionării. Au făcut parte din prima generație a actualului Colegiu Tehnic ”Gheorghe Asachi”, fostul ”Liceu Electrocontact”.
Daune de peste 1 milion de euro pentru Alexandra: Să le luăm bunurile și casele / Viața nu poate costa trei paraleVIDEO
Specializată în dreptul asigurărilor, avocata din Iași care a preluat cazul Alexandrei Ivanov are deja două sentințe cu daune care depășesc pragul de 1 milion de euro. Se gândește ca și în acest proces nivelul daunelor ce vor fi solicitate să fie ridicat.
Președintele tinerilor liberali a plecat din partid la câteva luni după ce a fost ales. Cu tot cu soție... – GALERIE FOTO
La sfârșitul lunii iunie a anului trecut Andi Buchi (foto cu ochelari) a fost ales cu o largă majoritate președinte județean al Tineretului Național Liberal. La începutul lunii septembrie a acestui an, a fost anunțat oficial drept membru al Forței Dreptei, formațiune înființată de fostul președinte PNL, Ludovic Orban și condusă la Botoșani de un alt ex-liberal, Viorel Iliuță.
Se cere OFICIAL arestarea preventivă a unor angajați ai Maternității în dosarul decesului Alexandrei Ivanov: Pot în numele dreptății să fac aceste solicităriVIDEO
Ancheta în cazul morții Alexandrei Ivanov este încă în plină desfășurare și departe de a se finaliza. Se anunță un nou maraton de audieri programate cel mai probabil săptămâna viitoare, cu țintă către personalul medical.
Patronul din Suceava care era să ne lase fără depozit de deșeuri mai prosperă patru ani la Botoșani
În 2021 și 2022, depozitul a fost la un mic pas să rămână fără autorizație de mediu, din cauza unui management defectuos care a atras amenzi de la Garda de Mediu. Anul acesta, administratorul depozitului a primit „undă verde” pentru a se ocupa de depozit încă patru ani. Liberalii de la Județ nu au scos un sunet.
Percheziții la doctorițele Oprișanu și Pitrop, medicul de gardă în noaptea morții, audiere maraton la Parchetul din Suceava
Medicul Mariana Pitrop, care se afla de gardă în noaptea în care Alexandra Ivanov a încetat din viață la Maternitatea Botoșani fără ca timp de șapte ore să i se acorde vreun ajutor medical, a fost audiată timp de șase ore în cursul zilei de vineri.
PRIMELE declarații publice ale președintelui Colegiului Medicilor Botoșani, în cazul Alexandrei Ivanov – VIDEO
La nivelul Colegiului Medicilor Botoșani a fost declanșată o anchetă disciplinară privitoare la situația ivitată la Secția de Obstetrică și Ginecologie din cadrul Spitalului Județean Mavromati în cazul „Alexandra Ivanov” unul cu un puternic impact mediatic și comunitar.
Drumuri distruse de coloane de tiruri cu cereale, șefii județului anunță controale surpriză, amenzile pot ajunge și la 5.000 de euro de șofer – VIDEO
Mai multe porțiuni de drumuri județene au fost afectate de coloanele de camioane încărcate cu cereale mai ales.Cea mai afectată este zona de nord a județului unde astfel de coloane ar fi mai frecvente.
VIDEO cu imaginile înfiorătoare de la Maternitate - PRIMELE măsuri luate de noul manager: Este într-adevăr o problemă
Moartea Alexandrei Ivanov a declanșat o serie de schimbări în sistemul medical botoșănean. Nereguli grave care înainte erau trecute cu vederea sunt acum reparate.
Încep audierile familiei la Poliție în cazul Alexandra, avocata din Iași: Vă rog să aveți încredere în funcționarea justiției!
Ancheta privitoare la decesul Alexandrei Ivanov a fost preluată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Procurorii i-au delegat pe polițiștii de la Inspectoratul de Poliție Județean pentru audierea martorilor cu implicare directă.
Faimoasă în Moldova, supranumită și „avocata diavolului”, a preluat cazul Alexandra, se anunță proces de răsunet: Vom vorbi de daune uriașe / S-au rătăcit în sistemul medical astfel de psihopațiVIDEO
Gianina Vera Poroșnicu a acceptat să reprezinte familia Alexandrei Ivanov în toate etapele legale pe care le va urma dosarul care vizează moartea tinerei, de la faza de cercetare penală până la reprezentarea ca apărător legal, după ce va fi făcută trimiterea în judecată a autorilor, aceasta dacă în probatoriul administrat de anchetatori vor apărea și persoane cu calitatea de inculpați.
Șefii de la Consiliul Județean, deplasare de urgență în comuna fără apă de la Botoșani: SOLUȚIA găsită la Primărie – VIDEO& GALERIE FOTO
Conducerea Consiliului Județean a reacționat prompt la problemele pe care le întâmpină botoșănenii din comuna Blândești cu lipsa apei.Vicepreședinții instituției au preluat această misiune de a găsi o soluție de orice fel pentru rezolvarea acestei situații și pentru ca oamenii să nu mai sufere.
În Oradea, Timişoara se foloseşte metoda de testare pe grupuri de 32 sau 64 de persoane, metodă folosită de Israel şi Germania cu rezultate excepţionale, poate cei din Botoşani ar trebui să caşte ochii la ce fac cei mai buni. Mai există şi metoda Suedeză care fac testarea pe canalizare mergând din aproape în aproape până la locul focarului.
17 aprilie 2020, 21:28
Sunt pacienti care stau in spital la infectioase de 19 zile, ca le-au pierdut la Iasi primele teste, urmatoarele au venit neconcludente, apoi au venit negative, apoi pozitive si pana acum nu se stie cand vor mai iesi din spital.Va trece pandemia la Botosani si acesti bolnavi vor ramane acolo.E jale!!!. Se va testa pana in 2021, cand vor pune in functiune si aceste aparate PCR Real Time(prostie in timp real).Ce vreti sa se intample la Botosani?Cred ca Ministrul sanatatii ar trebui sa vina urgent la Botosani, ca de nu, ne vom lipi de starea Sucevei!Nu suntem departe.
17 aprilie 2020, 17:12
Corect, Mirică! Dacă le-ar fi interzis să fie slugă la doi stăpâni, alta ar fi fost situația: ori la stat, ori la privat, nu se poate și colo, și colo. Dar la medici, la profesori și... milițieni, nu există concurență neloială, deși sunt plătiți gras de stat. Cum să fie, când tot ei își fac legile, deltfel cum e în mai toate domeniile. În Parlament se votează ce propun alții, să nu ne imaginăm că analfabeții ajunși în forul legislativ știu să facă o lege în veun domeniu. Nu! Ei primesc proiecte și, în funcție de grosimea pricului primit, promovează acea lege. Dacă din această pandemie nu ieșim altfel de oameni, degeaba se moare pe cpete, degeaba trecem prin această panică. Auziți de parlamentarii de la putere că ar avea ceva de făcut? Nu. Șoptică e total absent, Achiței la fel. Iar ceilalți dau comunicate împotriva guvernului, adică își fac nițică campanie. Pe de altă parte, să ne imaginăm ce-ar fi făcut Veorica, dacă era la butoane!
17 aprilie 2020, 12:30
oricum se murea si mai abitir inainte, de apendicita, de operatii minore, din cauza profesionalismului cadrelor nestiutoare de nimic, pe lefuri babane si plicuri umflate.......astia-s, acum i-a ascuns in combinezoane si masti de nu mai stii cine te lasa sa mori in liniste........eterna neputinta, nestiinta din sanitate, insa cu pretenbtii pana la cer!........nu putem totusi sa-i punem pe toti in aceeasi oala, insa adevarul este ca nu ai cu cine lucra........sunt fudui, plini de pretentii, nestiutori de carte si nu le ajungi cu prajiona la nas.............ia mai cautati prin magazia spitalului si vedeti aparatura de zeci de ani, nescoasa din cutii........nu stiu s-o foloseasca sau cum sa te mai directioneze la cabinetele lor?
17 aprilie 2020, 11:54
V-am spus de o săptămână ca spitalul Mavromati este un focar de infecție. Și că medicii sunt cancerul. Mai mulți medici infectați decat pacienți. Și erorile continuă. Urmează tzunami, rezolvă popii si politicienii cu prescura. Să ai aparat și să nu testezi, asta inseamnă sa fi mafiot.
17 aprilie 2020, 11:16
Este vinerea mare, când Iisus a fost răstignit pe nedrept. Nu acuz pe nimeni. Nu trebuie să fii ofițer de securitate să știi că în Botoșani se petrece o catrastofă, atunci când auzi tot mai des sirenele ambulanțelor și constați din informațiile din presă că oamenii din sănătate (cel mai bine plătiți în țara asta) se mișcă foarte greu, că nu știu să anticipeze, rămân cu mult în urma virusului, care face ravagii. Și, apropo de securitate, când pe străzi vezi cum umblă oamenii, într-un libertinaj debordant, cum încă se mai fac întreceri rutiere pe unele străzi din Botoșani, cum mașinile trec zilnic cu muzica dată la maxim, la întrecere cu sirenele ambulanțelor și mașinile poliției locale care strigă "staí în case" și că ai senzația că nu vine sărbătoarea Paștilor, ci a revelionului, după atâta panică indusă, și nu gratuit, în rândul populației, te întrebi: la ce bun atâtea ordonanțe militare care nu se respectă și care se anulează după câteva zile? la ce bun atâte forțe de ordine plătite în țara asta, dacă ei au intrat dej în sărbători? la ce bun securitatea dacă nu-și face simțită prezența în zile în care securitatea acestui popor este pusă la grea încercare? Poate ar trebui să ne debarasăm ușor de oamnii care nu știu să spună decât "nu se poate, nu avem cu ce, nu avem oameni pregătiți". Sunt în acest județ destule laboratoare de analiză și se presupune că la un aparat ca cel despre care s-a scris mai sus lucrează laboranți; de ce nu îi aduce DSP-ul să lucreze la acele aparate? Oare nu ne putem imagina că Botoșaniul colcăie de infectați despre care nu știm? Ce analiză de politician ar mai trebui făcută? Tătaru pare că și-a depășit posibilitățile, că scopul lui a fost de a ajunge ministru, din poziția de secretar făcea mai multe, cel puțin mai multă gălăgie. Oare nu se lovește și el de aceeași obtuzitate a sistemului medical din Romania? Când specialiștii spun nu se poate, oamenii mor fără nicio vină, oamenii nu sunt apărați nici măcar cu pușca de obtuzitatea celor plătiți foarte bine să ne apere. O analiză pertinentă în acest sens merită făcută în Romania la orice nivel.
17 aprilie 2020, 09:11
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Eram cu inima îndoită după 40 de ani dacă să mă retrag, să îmi văd pensie, dar am zis să mai rămân un an. Nu pentru cumul am rămas, deci nu mă interesează latura financiară”,Eugen Mateciuc, director APM Botoș ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9675 lei
USD
Dolarul SUA
4.6709 lei
CHF
Francul elveţian
5.1538 lei
GBP
Lira sterlină
5.7134 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1507 lei
XAU
Gramul de aur
289.1272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2571 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2837 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0071 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4698 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2037 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.3 o C
Dorohoi
17.4 o C
Bucecea
17.5 o C
Darabani
16.8 o C
Saveni
17.7 o C
Ştefăneşti
18.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.