Știrea zilei
Slugăreala la străini preferată în locul unei afaceri proprii! Diaspora îmbiată acasă cu „cadouri” de până la 50.000 de euro, doar 5 botoșăneni au vrut banii

Ministrul italian de Interne Matteo Salvini a făcut un apel către România să limiteze exportul de „sclavi” folosiți la muncile agricole din Italia. În ciuda condițiilor umilitoare în care muncesc în străinătate, românii continuă să refuze aproape orice mână de ajutor întinsă de statul român pentru a se întoarce în țară.

Diaspora plătită să revină acasă 

 

Liberalii mai ales și-au inclus în programul de guvernare și planuri prin care să îi aducă înapoi acasă pe românii plecați la muncă în străinătate. Iar pentru asta s-au gândit tot felul de proiecte cu finanțare nerambursabilă prin care stranierii să își deschidă propriile afaceri acasă, în România. Nu neapărat cu economiile obținute peste hotare, ci cu ajutor de la stat.

 

În acest sens, programul „Instalarea tânărului fermier” s-a focusat și pe românii plecați în străinătate, deși Măsura 6.1 s-a adresat în primă fază tuturor cetățenilor din mediul rural. Pentru stranieri, condiția a fost să facă dovada perioadei de rezidență din străinătate, care să fie de minimum 6 luni.

 

Din județul Botoșani, au fost depuse...

 

5 dosare

 

Dintr-o populație de peste 400.000 de locuitori, mare parte din mediul rural. Dintre cei 5, doi au avut probleme la dosar și au fost declarați neeligibili, întrucât nu au putut demonstra că au muncit în străinătate sau că pot lucra în sectorul agricol.

 

Și au primit finanțare pentru susținerea afacerilor în agricultură doar trei botoșăneni care s-au axat pe legumicultură și provin din Curtești sau Vlădeni.

 

20 de milioane de euro rămași aproape în totalitate necheltuiți

 

Acești bani sunt acordați prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) și pot fi accesați prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Fiecare apelant poate obține de la 30.000 la 50.000 de euro.

 

Pentru întreaga țară au fost alocați 20 de milioane de euro, însă dosare au fost doar 271, programul înregistrând un eșec și la nivel național.

 

A fost deschis în ianuarie, cu termen final de depunere pentru luna mai. Cum impactul a fost scăzut, termenul a fost prelungit până la data de 5 iulie 2021.

 

Cum acest program a fost 100% nerambursabil, interesul scăzut este cu atât mai surprinzător. Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) – Botoșani, Valeriu Iftime, susține că problema nu este neapărat atribuită guvernului, oricare ar fi el, PNL sau PSD. Ci a oamenilor, a românilor, a celor de acasă sau stranierilor, care nu s-au adaptat unui format legislativ și mental pentru a putea accesa fonduri nerambursabile.

 

Și ar mai fi o problemă, extrem de importantă

 

 

„Pur și simplu este vorba și de cum este promovat. Faptul că doar cinci au apelat înseamnă că există un tip de intenție. Problema este că nu se promovează foarte bine. Și doi, există și o măsură de lehamite, pe care trebuie să o recunoaștem noi, cei care suntem în business, pentru că orice întâlnire pe care noi am propus-o, și sunt tot felul de oameni de afaceri mai mici sau mai mari, reacția lor față de astfel de propuneri este atât de înceată și nu cred că e din cauza numaidecât a incoerenței, să spunem, a mesajului guvernamental. Este și o poveste a noastră, a românilor, care vrem numai simplu să ni se întâmple viitorul”,

Valeriu Iftime, președintele CCIA

 

„Toți vor să ia bani fără documente”

 

În oglindă, un program similar, derulat în perioada guvernării PSD, respectiv Start – Up Nation, s-a bucurat de un succes neașteptat, cererea fiind mult deasupra ofertei. Probabil că pesediștii au stat mai bine la partea de comunicare.

 

„Nu e mult 50.000 de euro, nu e nici puțin, dar repet, este o chestiune la care trebuie construit mult mai bine mesajul, iar oamenii mult mai bine instruiți. Dar și o participațiune mult mai bună a oamenilor de afaceri”, continuă Valeriu Iftime care își susține opinia despre lejeritatea românului de a aștepta „mâna destinului”, pentru că, până la urmă: „ce e nebirocratic în lumea asta când vrei să iei bani? Toți vor să ia bani, fără documente”.

 

Alte explicații privitoare la dezinteresul vădit față de „Instalarea tânărului fermier” pentru diaspora ar putea fi și faptul că mulți dintre cei care poate ar fi vrut banii pentru a-și deschide o afacere, au lucrat în străinătate fără forme legale și nu au putut face dovada rezidenței în alt stat.

 

Sau...

 

„Mulți au crezut că dacă vin nu mai pot pleca. Dacă statul îmi dă niște bani, mă leagă, cinci ani trebuie să țin afacerea și nu mai pot să plec. Numai că nimeni nu în serios treaba asta. Ideea de a veni în România nu e ca să îți dea niște bani. Ideea este de a se stabiliza forța de muncă, de a-i da unui om niște pârghii, dar să produci aici, în România, nu să pleci iar afară. Cineva vine și ia banii ăștia și îl lasă pe tat’su care stă aici și muncește și el pleacă înapoi în Germania. Cam asta este”,

încheie Valeriu Iftime

 

Și, nu în ultimul rând, astfel de programe au nevoie și de o coerență între punctul de început al unei afaceri și cel final, în care produsul ajunge la consumator. Pentru că majoritatea fermierilor sau legumicultorilor care produc nu au și o piață de desfacere de unde să-și scoată profitul.

 

loading...
100.000 de euro de la UE pentru cei care se lansează în afaceri – DETALII
Existăm, dar nu prea! Am dispărut și de pe harta agricolă a țării: Din păcate suntem aici, da, este un deranj

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
„Fast & Furious de Botoșani” – Doi botoșăneni cu BMW-uri adaptate au participat la Campionatul Național de Drift - GALERIE FOTO & VIDEO
Doi botoșăneni au participat la marea finală a Campionatului Național de Drift care a avut loc weekendul trecut în localitatea Adâncata din județul Ialomița. Zeci de pasionați de mașini puternice proveniți din mai multe țări europene s-au întrecut pe MotorPark România, primul circuit auto-moto din țară adecvat organizării unor competiții de motorsport de cel mai înalt nivel.
Morți pe bandă rulantă la Botoșani, groparii nu mai fac față, NU mai sunt locuri în cimitire – FOTOGALERIE
Valul patru a lovit crunt în județul Botoșani. Iar botoșănenii trăiesc o altă premieră neagră cauzată de virusul care ia viață după viață. Doar într-o lună au murit la Botoșani aproape 150 de oameni, situație nemaiîntâlnită pe plan local.
NEGOCIERI la Primărie: Taximetriștii au cerut creșterea tarifului! Discuții de la manele, la licențe de 10.000 de euro: Chem DNA-ul în secunda doi VIDEO
Reprezentanții taximetriștilor de la Botoșani au intrat într-un maraton de negocieri cu reprezentanții Primăriei în vederea aprobării unor creșteri ale tarifelor pe care le practică. Noi negocieri au avut loc luni, de la ora 10:00, în sala Mihai Eminescu.
Scandalul cu invective din cramă, pe ordinea de zi a liberalilor: senatorul așteptat de partid la explicații
Congresul PNL a trecut, însă a lăsat urme atât la nivel național, cât și la nivel local. Iar o parte a celor întâmplate la București cu delegația botoșăneană a ajuns în discuția Biroului Politic Județean (BPJ) al liberalilor.
Este oficial: De față cu Dan Nechifor liberalii au votat noul prefect
Ceea ce Botoșăneanul a anunțat în premieră în urmă cu o lună a primit și o confirmare oficială: PNL Botoșani susține un tânăr om de afaceri pentru ocuparea funcției de prefect.
Statul vrea să albească prin amenzi „munca la gri” și „salariile din plic”, patron amendat la Botoșani cu peste 10.000 de euro
În urmă cu doar câteva zile, Executivul a adus o serie de modificări Codului Muncii pentru a descuraja fenomenul „muncii la gri”.În același timp, angajatorii botoșăneni continuă să recurgă la „munca la negru”, amenzile fiind uriașe atunci când sunt depistați de inspectorii muncii.
Jecmăneală politică pe fondul de rezervă al Guvernului! Primarii comunali ai PNL „au ras” milioane de euro, primarii PSD de Botoșani și Dorohoi - zero lei și zero bani – TABEL
„Banii au fost acordați indiferent de culoarea politică”.Este afirmația ministrului Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, în contextul alocării sumei de peste 1 miliard de lei către unitățile administrativ teritoriale din România. Afirmația are doar rolul „de a da bine” la televizor sau în ziare pentru că, în realitate, împărțeala banilor a fost 100% politică.
Pensie de peste 43.000 de lei pentru un singur botoșănean, în timp ce mii de vârstnici nu reușesc nici măcar să-și cumpere medicamente
Discrepanța dintre majoritatea bătrânilor care trăiesc din pensii insuficiente și ceilalți, care primesc pe cupoane sume chiar și de 40 de ori mai mari, continuă să se amplifice în județul Botoșani. Și, în ciuda eforturilor populiste ale politicienilor de a majora valoarea punctului de pensie la anumite perioade cheie, aceste măriri nu fac decât să adâncească diferențele uriașe.
Sute de botoșăneni se vaccinează zilnic, s-a triplat numărul față de perioada verii și se stă și la coadă – GALERIE FOTO
Noile restricții și accesul la servicii de divertisment sau spații de relaxare doar pentru persoanele vaccinate au determinat ca tot mai mulți botoșăneni să se imunizeze în centrele de vaccinare deschise la nivelul județului. Potrivit datelor oficiale, zilnic peste 500 de persoane se vaccinează cu prima doză sau după caz cu a treia.
Loading...
În sfârșit! Se scot dalele de beton din strada pe care tramvaiul nu a circulat nici măcar o singură dată - GALERIE FOTO
De ani de zile se tot vorbește (și promite) modernizarea acestui tronson de drum extrem de aglomerat și cu un real disconfort atât pentru șoferi, cât și pentru cetățenii care locuiesc la blocurile din apropiere.
”Ce nu am scris încă despre Luchian? Că m-aș bucura tare mult să-l întrec” – O expoziție-eveniment și un ghidaj emoționant oferit publicului de strănepoata pictorului Nicolae Tonitza – FOTO&VIDEO
Sfârșit însorit de septembrie 2021. La 135 de ani de la nașterea lui Nicolae Tonitza, ultima descendentă a pictorului a vorbit în fața iubitorilor artei despre familie, destine și dureri, dar și despre ”culoare, emoție și mister”.
Sunt neconstituționale! Botoșăneanca poporului dărâmă proiectele Guvernului de pedepsire a nevaccinaților: Discriminare și interzicerea dreptului la muncă
Avocatul Poporului a transmis în cursul săptămânii că actele normative discutate de Guvern care au în vedere condiţionarea dreptului la muncă al personalului din cadrul unităţilor sanitare şi al centrelor rezidenţiale de obţinerea certificatului digital privind COVID-19, cât şi testarea periodică din fonduri proprii încalcă mai multe drepturi ale salariaţilor.
”Nu se ține un Congres cu oameni sătui” – Liberalii cu burțile pline care l-au votat pe Cîțu pentru bani sau ca să-și păstreze fotoliile de șefi la stat - LISTA
”După cum mi-a explicat un liberal vechi din tabăra Orban încă de la primele ore ale dimineții, «nu se ține un Congres cu oameni sătui», adică nu faci alegeri în partid când ești la putere, pentru că nimeni nu vrea să schimbe nimic și toți trag de funcțiile pe care le au. Într-adevăr, cu mici excepții, cei 5.000 de delegați sunt și șefi pe undeva, puși acolo de șeful de partid”.
POVESTEA „diamantelor negre” de la Botoșani culese cu câini dresați special! Licitație la o instituție: Noi suntem pionieri FOTO
Anul acesta ar fi primul din istoria județului în care s-a organizat o licitație pentru recoltarea unor alimente de lux care valorează mii de euro. Se găsesc în pământ și sunt aduse la suprafață de persoane specializate, cu ajutorul unor câini dresați pentru astfel de activități și care sunt extrem de scumpi, pentru cei care doresc să îi cumpere.
Loading...
Botoșăneancă angajată fictiv la firma unor șarlatance intrate în pușcărie pentru un prejudiciu amețitor
Până să intre polițiștii pe firul acestei povești, cele două ”patroane” au angajat fictiv zeci de femei însărcinate care urmau să intre în concediul pentru creșterea copilului. Scopul era să obțină indemnizație de la stat, deși în realitate societățile lor nu funcționau, iar respectivele angajate nu au lucrat nici măcar o secundă.
A plecat la Domnul cel mai discret fost deținut politic din Botoșani: Omul care a luat în veșnicie suferința, dar ne-a predat cea mai frumoasă lecție - FOTO
A trăit în propria demnitate cu un firesc de care atât de puțini, astăzi, mai sunt capabili. Cei care nu am cunoscut greul războiului, foametea, pușcăria comunistă, domiciliul forțat, rația de pâine, întunericul și frigul, nu înțelegem încă ce au însemnat acești oameni care pleacă tăcuți spre lumea ”unde nu este durere, nici întristare, nici suspin”.
Botoșăneni rămași fără ajutor social după ce au refuzat un loc de muncă – CUM vrea statul să-i motiveze pe asistații leneși
La nivelul județului Botoșani sunt în jur de 2.740 de beneficiari ai venitului minim  garantat. Numărul lor este în scădere de la o lună la alta, iar asta și din cauză că unii dintre ei refuză să muncească.
REORGANIZARE la una dintre instituțiile cu cei mai mulți angajați, zeci de posturi DESFIINȚATE: CÂTE mai sunt vacante - DOCUMENT
Una dintre cele mai mari instituții publice de la Botoșani se reorganizează fiind reduse mai multe posturi.
Valul patru la Botoșani: Coadă de ambulanțe la Urgențe, așteptări cu orele în containere și personal cerut de la București – GALERIE FOTO
Situația epidemiologică de la nivelul județului Botoșani se înrăutățește de la o zi la alta. Sunt peste 100 de cazuri raportate în 24 de ore, iar spitalele sunt pline de pacienți infectați. Și pentru prima dată în valul patru avem și două sate carantinate și anume Roma și Tudora.
Juriștii arestați pentru practicarea (ne)legală a avocaturii, achitați după 8 ani: Sechestre de sute de mii ridicate, li se dau înapoi inclusiv ștampilele și... capsatoarele 
După opt ani de la arestare și mai bine de cinci ani de la data înregistrării la instanță, Tribunalul Suceava s-a pronunțat în dosarul privitor la ”Baroul Bota”. Magistrații din județul vecin au achitat pe linie toți inculpații pentru exercitarea fără drept a meseriei de avocat. 
Nu e vorba despre "slugăreală la străini". Să fin serioși! E vorba despre ce mediu de afaceri oferă Spania, Germania, Suedia sau Danemarca - de exemplu - față de România. E vorba despre cooperare cu autoritățile și nu despre supunere in fata vreunui șmecher de la ANAF sau Primărie.
26 august 2021, 13:59
spaga, spaga si iar spaga...asta e in Romania, trebuie sa dai procente cu 2 cifre ca sa ai banii, trebuie sa imparti cu functionarii ca altfel umblii pe drumuri aiurea....
26 august 2021, 13:38
Ce slugareala cucoana gabriela ? Slugi suntem toti in tara asta de asta pleaca lumea sa nu mai fie sluga, sa muncesti in afara pe 2 mii de euro nu esti sluga, sluga esti aici cu 2 mii de lei
26 august 2021, 11:23
D. Alex, cine dă șpagă și cui? Ai văzut tu șpaga așa pe stradă sau cum? Numai la dat cu presupusul suntem buni. De aia de nimic altceva!
26 august 2021, 11:22
De ce nu scrieti nimic depre cata spaga trebuie data pentru a putea accesa aceste fonduri?De ce nu scrieti nimic despre cata birocratie sta in spatele proiectelor?Aceste proiecte sunt doar de fatada. In realitate sunt foarte FOARTE greu de accesat.
26 august 2021, 09:23
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Pe 27 septembrie 2021 se împlinește un an de la alegerile locale. Dacă ar fi astăzi din nou alegeri, pe cine ați vota?
Cosmin Andrei
Cătălin Flutur
Marcel Gheorghiță
Cătălin Silegeanu
Liviu Toma
Altul
Declaraţia zilei
„Acum este o filozofie simplă, se moare pe capete, scapă cine poate și este filozofia «primul plecat, ultimul venit». Se eliberează un loc ca să-l ocupe celălalt. Acesta este marele adevăr despre medicina românească, asta ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9470 lei
USD
Dolarul SUA
4.2484 lei
CHF
Francul elveţian
4.6231 lei
GBP
Lira sterlină
5.8624 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7240 lei
XAU
Gramul de aur
244.1620 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2451 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3638 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1804 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4441 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1931 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6649 lei
Vremea
astăzi
Botosani
15.7 o C
Dorohoi
13.5 o C
Bucecea
15.1 o C
Darabani
13.3 o C
Saveni
15.1 o C
Ştefăneşti
9.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.