Știrea zilei
Cu 1,5 milioane de euro în conturi, Spitalul Județean face apel la privați pentru aparatură medicală în lupta cu Covid: De ce 82 de miliarde de lei vechi nu sunt cheltuite?

Semne de întrebare s-au ridicat după apelul public făcut de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Botoșani către mediul de afaceri și asociațiile neguvernamentale pentru a ajuta Spitalul Județean Mavromati cu aparate de oxigen pentru bolnavii de coronavirus care prezintă forme grave ale bolii.

Spitalul a trecut la minister cu bani de la CJ 

 

Apelul nu a rămas fără ecou și au fost asociații de la Botoșani sau lanțuri de magazine care au donat de urgență aparatura medicală solicitată.

 

Apelul a fost auzit însă și la Consiliul Județean Botoșani, instituție care a avut în subordine cea mai mare unitate medicală a județului și care a trecut la Ministerul Sănătății de la decretarea Stării de Urgență. Însă, alocările financiare au fost susținute tot de CJ Botoșani.

 

Fostul vicepreședinte Dorin Birta a arătat că nu poate să nu se întrebe cum s-a ajuns la situația în care să fie cerut ajutorul mediului privat, când Spitalul Județean Botoșani ar avea bani în conturi?

 

„Eu am fost foarte surprins de acest aspect și vreau să menționez că, Consiliul Județean a alocat, după cum bine știți, prin Hotărâre de CJ, sume consistente pentru Spitalul Județean pentru achiziția de ventilatoare, paturi ATI, dotări pentru limitarea efectelor covid, dar lucrul acesta nu s-a întâmplat. În perioada imediat următoare, după ce se vor liniști apele, voi solicita o situație de la Spitalul Județean”,

Dorin Birta, fost vicepreședinte CJ.

 

Din punctul de vedere al efectuării actului medical, fostul șef de la CJ susține că nu are absolut niciun reproș.

 

Însă din punct de vedere financiar este interesat să știe de ce nu se folosesc banii de la CJ pentru aparatura de care este nevoie.

 

*Dorin Birta, fostul vicepreședinte al CJ Botoșani 

 

„Vreau să întreb de ce 82 de miliarde de lei vechi nu sunt cheltuite? O să cer o situație să văd de ce până în acest moment nu s-au organizat licitații, nu s-a achizionat tot ce este nevoie pentru aceste unități atât de vitale. Eu cred că aparatura aceea trebuia achiziționată imediat după alocarea sumelor. O să vedem răspunsul pe care-l vom primi”,

Dorin Birta, fost vicepreședinte CJ

 

„Bani sunt, bani au fost”

 

Dorin Birta a făcut o trecere în revistă a sumelor care au fost direcționate către Spitalul Județean Mavromati.

 

Și din calculele sale a reieșit faptul că unitatea medicală ar avea în conturi peste 1,6 milioane de euro, echivalentul sumei de 8 milioane de lei.

 

„Bani sunt, bani au fost, ori de câte ori Spitalul Județean ne-a solicitat sume, indiferent de sume, CJ a alocat banii pentru tot ceea ce este necesar pentru prevenirea acestei cumplite boli. De la începutul anului, s-au alocat către Spitalul Județean pentru cheltuieli curente și tot ce are nevoie Spitalul Județean 8 milioane de lei. Și pentru investiții 5,3 milioane. În total 13,3 milioane de lei, din care au fost cheltuiți doar 5 milioane. Doar 50 de miliarde! 8 milioane apar în bugetul Spitalului Județean ca bani necheltuiți”,

Dorin Birta, fost vicepreședinte CJ

 

Jurnaliștii Botoșăneanul au încercat să îl contacteze pe managerul Spitalului Județean Mavromati, Radu Malancea, care însă nu a răspuns apelurilor și mesajelor telefonice.

 

În schimb, a transmis un mesaj prin intermediul purtătorului de cuvânt, Ioan Asaftei.

 

„Mulțumim conducerii Consiliului Județean pentru disponibilitatea de a aloca fonduri necesare  achiziționării  de echipamente și materiale necesare în această perioadă, dar considerăm că nici un ajutor suplimentar din partea diferitelor ONG-uri nu este de neglijat.

În această perioadă sunt cheltuieli mari de logistică, iar procedurile de achiziții din fondurile alocate de Consiliul Județean au o perioadă de derulare îndelungată până se pot face investiții (anunț, selecție de oferte etc), iar ONG-urile care au donat diferite aparate, cunoscând procedurile de achiziții, au răspuns cu promptitudine prin livrarea acestor echipamente și materiale necesare îngrijirii și salvării vieții pacienților.

Menționez, că oricum necesarul de echipamente și materiale este foarte mare și nu înțeleg de ce unele persoane sunt supărate de acest lucru.

Dacă doriți desfăsurătorul alocării fondurilor de la Consiliul Județean vă stăm la dispoziție”,

Este mesajul managerului Radu Malancea

 

În starea de urgență, Legiuitorul a permis ca achizițiile publice să fie efectuate prin procedura de negociere fără publicare.

 

Pe timpul stării de alertă, prin Legea nr. 55 din 15 mai 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, s-a prevazut, la art 5, alit a): “achiziționarea bunurilor și serviciilor de necesitate imediată în gestionarea situației de urgență pentru care a fost declarată starea de alertă, prin negocierea fără publicare prealabilă”.

 

loading...
Botoșănenii cu COVID au nevoie de ajutor! Apel către ONG-uri sau firme din Botoșani
Donație de aproape 40.000 de euro pentru Spitalul Județean Mavromati
Vlad Plăcintă, din nou alături de pacienții bolnavi de COVID: A donat 15 aparate de oxigen

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Slujba de poveste în memoria lui Eminescu: preoții i-au modificat... pandemic versurile și l-au luat în râs pe Iohannis: Are guvernul său (...), eu am primarul meuVIDEO & GALERIE FOTO
Ceea ce ar fi trebuit să fie o slujbă în memoria poetului nepereche al neamului românesc s-a transformat spre final într-una cu multiple mulțumiri aduse noilor edili și ironii la adresa președintelui României.
Jihad în PNL: Șefii botoșăneni de la București trimiși acasă, unul singur scapă după negocieri cu Orban, dar cu funcție mai mică
Pierderea categorică a alegerilor parlamentare de către PNL Botoșani, venită după înfrângerea de la locale, lasă județul fără reprezentanți la nivel înalt în Guvernul Cîțu. Absolut toți liberalii care au deținut funcții în Cabinetul Orban le vor pierde în scurt timp.
Instituție de la Botoșani, cu șase județe în subordine lăsată fără ȘEF de aproape două luni de zile
Situație atipică la una dintre instituțiile statului de la Botoșani. După demisia fostului șef, structura județeană a rămas practic fără conducere și doar cu o fărâmă de angajați.
ÎNCEPE VACCINAREA POPULAȚIEI la Botoșani! Care sunt botoșănenii care se pot vaccina de la finele săptămânii și UNDE sunt centrele din municipiu
Campania de vaccinare a prins un ritm accelerat și după administrarea vaccinului anti-covid către personalul medical doritor de la Botoșani, se poate trece la etapa a doua în care sunt incluse mai multe categorii sociale. Un rol important în acest moment le-a fost atribuit și primăriilor.
După sărbători, a început lupta cu kilogramele-n plus! Medic nutriționist, sfaturi pentru slăbit - Mai puțin la sală
A trecut perioada sărbătorilor, iar mâncarea tradițională din abundență a lăsat urme vizibile pentru mulți dintre noi.  Specialiștii vin cu sfaturi pentru botoșănenii care vor să dea jos kilogramele în plus.
PROTEST DE AMPLOARE la Botoșani: În jur de 100 de polițiști ies ASTĂZI în stradă, se anunță zile la rând de manifestații
100 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean, dar și ai Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră, ies astăzi în stradă.
Se coace marea lovitură: Poate cel mai râvnit post de director la stat, pe cale să fie adjudecat de un liberal care a ratat Parlamentul
Lumea politică botoșăneană trăiește o efervescență deosebită la acest început de an. Nu, nu pentru cine știe ce proiect în favoarea celor care au votat, ci a celor pe care oamenii i-au votat, mai mult sau mai puțin.
Consilierul fostului președinte CJ, care nu a fost manager pe vreun proiect european, trimis la Bruxelles expert pe fonduri UE
De la cabinetul fostului președinte al Consiliului Județean, la un birou al Agenției de Dezvoltare Nord-Est Piatra Neamț deschis anul trecut la Bruxelles.
Pentru prima dată în 30 de ani, Premiul Național de Poezie ”Mihai Eminescu” NU se va decerna pe 15 ianuarie, SURPRIZELE vin din Primărie
Decernarea Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia, acordat fără întrerupere la Botoșani începând cu anul 1991, nu va mai avea loc pe 15 ianuarie, zi care reprezintă și data de naștere a lui Mihai Eminescu, precum și Ziua Culturii Naționale.
Loading...
Domnișoarele subprefect, cu bagajele la ușă: PNL și USR pregătesc oameni noi pentru funcțiile de top din Prefectură
Reconfigurarea majorității politice la nivel național produce și schimbări la instituțiile cheie din teritoriu. La Botoșani deja se discută, deși la acest moment într-un mod mai mult neoficial, despre schimbarea celor doi subprefecți.
Destinul tulburător al maicii Mariami Leonte: Am mare nevoie de iubirea semenilor mei, dar nu are cine să mi-o dea, căci nici ei, sărmanii, nu o mai au - FOTO
Mărturisiri impresionante cu Maica Mariami, născută în Botoșani și plecată la Domnul pe când abia împlinise 50 de ani. Mai bine de trei decenii din viață a fost monahie în Mănăstirea Văratec.
Consiliera care a trădat EXCLUSĂ definitiv din PSD Botoșani după decizii contradictorii ale judecătorilor
Ultima consilieră locală intrată în plenul municipal în fosta legislatură nu mai este oficial membră a Partidului Social Democrat (PSD) – Filiala Județeană Botoșani. Iar asta s-a întâmplat după o decizie a Curții de Apel Suceava, dar care la acest moment nici nu ajută, dar nici nu încurcă noua majoritate politică din Consiliul Local.
Pandemia a lovit și în sistemul de protecție al copilului de la Botoșani: Copiii NU au mai fost învoiți pentru a merge în familie de sărbători
Criza sanitară a afectat și sute de copii care se află în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani.
Carte cu urături și tradiții scrisă de un viitor preot: La noi în Hlipiceni este un obicei frumos în care prima zi a anului se ură fântâna gospodarului
George Gontineac s-a născut în comuna botoșăneană Hlipiceni și încă de când era copil a simțit că misiunea sa au fost oamenii. În adolescență a fost nelipsit din rândul grupurilor de colindători, însă sufletul și l-a dedicat mai ales urăturilor. Iubește și acum tradițiile din comuna natală și a compus o sumedenie de urături, cuvintele venindu-i firesc, fără prea multe strădanii.
Loading...
Întrebări de demult pentru oamenii de azi: CHESTIONAR din viața noastră - GALERIE FOTO
Pentru că este sărbătoare și pentru că sufletul se așază confortabil în nevoia de frumos, vă propunem o călătorie, o invitație către inima aproapelui nostru.
Subprefectul fără birou din Prefectura Botoșani! A stat prin sala de ședințe sau a fost „găzduită” de unul dintre consilieri
Pandemia are și partea ei bună, însă nu neapărat pentru cetățeni, ci mai ales pentru bugetarii care își desfășoară activitatea în instituțiile publice. Accesul poate fi restricționat, motivul fiind măsurile care trebuiesc luate pentru a preîntâmpina apariția de noi cazuri de coronavirus.
Povestea botoșăneanului de la Flacăra: Păunescu era o forță, un tăvălug / Mărgineanu m-a căutat, am semnat o hârtie că sunt de acord să îmi cânte piesa – FOTO&VIDEO
Dacă nu ar fi fost nu s-ar fi povestit. Dar a fost să fie muzica folk și a fost să fie un timp al trubadurilor. Și poezie. Multă poezie!
Primarul Cosmin Andrei a numit un nou arhitect șef al orașului: Am așteptări de la serviciul urbanism să...
După ani de zile de activitate în funcția de arhitect șef, Dan Sandu părăsește Primăria municipiului Botoșani.
Un student de 21 de ani, coordonatorul AUR pe Botoșani, vrea să predea ștafeta – CINE poate prelua partidul la nivel județean – FOTOGALERIE
Marea surpriză a alegerilor generale, partidul care a rupt două mandate de parlamentar de la formațiunile de tradiție din politica românească, a fost condus la Botoșani, așa cum s-a scris pe rețelele de socializare, chiar de niște copii.
Restaurantele închise de sărbători la Botoșani, mâncarea vine la comandă pentru gospodinele moderne
Pentru prima dată, cel puțin de la Revoluție încoace, anul acesta nu vor mai fi organizate mese festive de sărbători la restaurante sau petreceri în noaptea dintre ani. Nu vor mai avea loc nici concertele care scot mii de oameni în stradă.
Bolnavii internați își cumpără medicamentele.
29 octombrie 2020, 15:24
DAR CU SUMELE INCASATE DE LA TESTELE COVID CE SE FACE?
29 octombrie 2020, 10:26
Faptul ca nu s-au facut achizitii denota lipsa specialistilor care sa cunoasca legislatia in domeniul achizitiilor, sau se merge pe principiul ca daca nu faci nimic, nu poti sa gresesti. Pacat de sumele alocate si de nefericirile oamenilor internati!
29 octombrie 2020, 08:28
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
"Din nefericire, avem persoane care beneficiază de ajutorul social, de venitul minim garantat, beneficiază și de ajutorul pentru sprijinirea familiei, au și alocațiile pentru copii, au și ajutorul pentru încălzire. Am făcut o ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8740 lei
USD
Dolarul SUA
4.0034 lei
CHF
Francul elveţian
4.5255 lei
GBP
Lira sterlină
5.4696 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8612 lei
XAU
Gramul de aur
238.5807 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2300 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3656 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0904 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1524 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1866 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6551 lei
Vremea
astăzi
Botosani
4.5 o C
Dorohoi
5.0 o C
Bucecea
4.5 o C
Darabani
4.4 o C
Saveni
5.7 o C
Ştefăneşti
5.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.