Știrea zilei
Sporuri ilegale pe cadavre la o instituţie cu lefuri de sute de milioane de lei vechi
O parte dintre angajaţii Serviciului Judeţean de Medicină Legală (SJML) au primit sporuri de manipulare cadavre adăugate la salariul de bază de 100% timp de aproape un an de zile. Aceştia au profitat de asemenea câştiguri băneşti deşi nu lucrau direct cu corpurile oamenilor, ci dimpotrivă făceau parte din personalul nemedical, pe posturi de chimişti, funcţionari administrativi sau dactilografi.
 
Sporurile acordate pe nedrept au fost aprobate de fosta conducere a Spitalului Judeţean, mai exact de managerul Doru Muntianu, din 2008. Doi ani mai târziu s-a efectuat un audit în urma căruia s-a descoperit că o serie de angajaţi primeau nelegal anumite drepturi băneşti. Practic, 11 angajaţi au primit sporuri de manipulare cadavre în perioada februarie 2008 - decembrie 2009, deşi aceştia îşi desfăşurau activitatea la birou sau în laboratoare, departe de corpurile respective. Noua conducere de la „Mavromati” a sistat din 2010 aceste bonusuri salariale şi a intentat un proces angajaţilor care au beneficiat de acestea pentru a recupera banii, însă Tribunalul Botoşani nu a dat câştig de cauză unităţii medicale. „11 persoane de la Serviciul Judeţean de Medicină Legală au primit spor de manipulare cadavre deşi nu avea dreptul deoarece nu lucrau efectiv cu cadavrele. În urma unui control al auditului s-a făcut o acţiune la Tribunalul Botoşani, spitalul pierzând procesul”, a declarat Victor Niţu, juristul Spitalul Judeţean Mavromati.
Sporuri de peste un miliard de lei vechi acordate pe nedrept
Reprezentanţii Spitalului Judeţean nu au renunţat şi au făcut recurs la Curtea de Apel Suceava, iar acţiunea le-au fost admisă. Timp de un an de zile juriştii de la Mavromati s-au judecat cu angajaţii de la SJML, procesul începând în 2010 şi încheindu-se pe data de 22 noiembrie 2011 cu o hotătâre definitivă şi irevocabilă după cum spun aceştia. Prin hotărârea judecătorească s-a stabilit ca „pârâţii să plătească reclamantului (Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati – n.r.) următoarele sume (...) şi dobânda legală aferentă acestor sume începând cu data pronunţării deciziei şi până la plata efectivă”, se arată în hotărâre. De asemenea, pârâţii au solicitat ca şi cheltuielile de judecată să fie plătite de reclamant, însă instanţa a respins cererea acestora pe motiv că este nefondată. „În urma recursului făcut la Curtea de Apel Suceava s-a câştigat procesul şi sunt obligaţi să restituie acest spor în valoare totală care depăşeşte un miliard de lei vechi”, a mai afirmat Victor Niţu. Hotărârea a fost publicată pe site-ul Ministerului Justiţiei, însă încă nu a ajuns oficial la cea mai mare unitate sanitară din judeţ. După spusele juristului, cei 11 angajaţi vor avea la dispoziţie trei ani de zile pentru a restitui suma totală de 130.350 de lei pe care au încasat-o pe nedrept.
Redăm mai jos lista angajaţilor care au primit nelegal sporuri:
Prenume şi nume
Suma care trebuie returnată în lei
 Carmen Turceag
 16.642
 Daniela Horodinschi
 20.290
 Marius Fieraru
 7.319
 Mihaela Hamburda
 25.729
 Doina Talpă
 16.642
 Alexandrina Maxim
 5.656
 Gheorghe Mănescu
 5.852,5
 Viorica Pătrăşcanu
 9.252
 Gelu Creţu
 6.012,5
 Elena Tărnăuceanu
 7.633
 Elena Muraru
 10.361

Anul trecut Botoşăneanul.ro a scris la Ancheta Săptămânii despre salariile uriaşe de la SJML. Numai şeful SJML Botoşani avea la acea dată o retribuţie de aproape un sfert de miliard de lei vechi:
 ANCHETELE ANULUI - SEPTEMBRIE : Medic cu salariu de aproape un sfert de miliard

Elsa ŞEICA
SURPRIZA de la inaugurarea Cornișa!!! Nana s-a îndrăgostit la Botoșani și a refuzat să mai plece la aeroport
Rapperul german de origine ghaneză este stabilit în prezent în Germania și ar fi trebuit să părăsească orașul în cursul amiezii de sâmbătă, 18 mai 2019.
Cornișa a dat pe din afară din prima seară, de la mașini și terase până la scena cu artiști internaționali, lasere și artificii înălțate spre cer în miez de noapte – VIDEO & GALERIE FOTO
Prima seară a manifestărilor din cadrul Zilelor Orașului Botoșani, care coincid în acest an cu inaugurarea Cornișa Aquapark & Sports, au adus probabil cel mai mare număr de participanți de la sărbătorirea acestora din urmă cu mai bine de două decenii.
Explozie impresionantă de sunet și lumină la avanpremiera de la Cornișa, a fost club în aer liber noaptea trecută – VIDEO & GALERIE FOTO
Organizatorii Zilelor Orașului, care în acest an coincid cu inaugurarea Parcului Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa, au efectuat joi seară probele finale la instalațiile de sunet și lumini. Iar ceea ce a ieșit a fost de-a dreptul impresionant.
A tras camionul în față și a plecat! Încă o bancă a părăsit Botoșaniul – FOTOGALERIE
O nouă bancă se alătură mulțimii celor care au plecat din Botoșani, preferând să își continue afacerile din nordul Moldovei de la Suceava. Patria Bank este ultima instituție financiară care a făcut acest lucru.  
Vilă cu spații comerciale la parter construită pe terenul vândut de un fost președinte de partid
Investiție nouă pe una dintre cele mai circulate artere din municipiul reședință de județ: pe Calea Națională, zona de ieșire spre Șoseaua Iașului, un investitor privat ridică o clădire care va avea spații comerciale la parter și locuință la etaj.
Asediu pentru Andra la Ipotești: S-a umplut stadionul, s-a blocat circulația, a venit Poliția – VIDEO & GALERIE FOTO
Ajuns la a XII – a ediție, festivalul Floare Albastră organizat de Primăria și Consiliul Local Mihai Eminescu a avut parte în prima zi de cea mai mare asistență din istorie.
Zeci de mii de botoșăneni UMILIȚI de stat și puși pe drumuri aiurea - FOTOGALERIE
În județul nostru sunt zeci de mii de persoane care beneficiază de bilete de călătorie gratuite, pe care le pot folosi atunci când merg cu trenul sau cu autocarul în diferite locuri din țară. Cert este că acestea se eliberează pentru întreg județul, doar într-un sigur loc.
Șefii Botoșanilor și-au luat concediu ca să plece la miting la Iași, primăriile pesediste golite de oameni – GALERIE FOTO
9 mai 2019 va rămâne în memoria colectivă a iubitorilor PSD dar și a celor mai vehemenți opozanți ai lor, ziua în care s-a dorit o demonstrație de forță de necontestat din partea lui Liviu Dragnea, probabil cel mai huiduit lider din istoria acestui partid.
TRAGEDIE: Șeful de la Evidența Populației a încetat din viață
Șeful Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor al Judeţului (SPCEPJ) Botoşani a decedat seara trecută pe un pat de spital din București.
Campionul nesimțirii este din Botoșani: Bărbatul care nu și-a achitat NICIODATĂ facturile la apă și a ajuns la o datorie uriașă
Trăim într-o eră modernă, a confortului, iar cei mai mulți oameni muncesc zilnic pentru a beneficia de acest lucru. Alții, se pare că vor să se bucure de anumite servicii gratis, fără a-i interesa că orice lucru costă. Cel puțin, în anul 2019, există o persoană care niciodată în viața sa nu a achitat vreo factură la apă. Este de necrezut, însă se întâmplă chiar în municipiul Botoșani.
Cel mai tânăr șef de instituție din Botoșani are 28 de ani!
La nici trei decenii de viață, un botoșănean din municipiu se numără printre fericiții ai căror parcurs către o funcție publică de conducere nu a fost unul de durată.
Pe o STRADĂ din municipiu asfaltată recent mașinile NU au voie să parcheze, vecinii somați să-și bage autoturismele în curți – FOTOGALERIE
Este una dintre străzile care a stârnit multe discuții în contradictoriu în plenul municipal între cele două grupări politice reprezentantive. Dincolo de factorii decidenți sunt cetățenii de pe respectiva stradă care au așteptat ani de zile asfalt și în fața caselor lor.
LOCUL de la Mavromati unde se pun diagnostice GRELE: Asistent cu 25 de ani vechime - Aici NU sunt presupuneri
Există fel și fel de meserii, unele mai cunoscute, iar altele mai puțin cunoscute. De această dată, am pătruns într-un laborator, unul în care se pun fel și fel de diagnostice, un laborator care pentru mulți dintre noi este o necunoscută.
Mirajul străinătății destrămat în 8 luni: O familie din Botoșani s-a mutat „definitiv” în Canada unde a realizat că tot România este acasă – GALERIE FOTO
Eusebiu și Ramona s-au căsătorit în urmă cu 13 ani de zile și sunt fericiții părinți a doi băieți și o fetiță. Imediat ce au devenit răspunzători de micile suflete care au rezultat din iubirea lor, au început și frământările amestecate cu îngrijorarea specific părintească, la gândul privind viitorul copiilor. Au încercat „străinătatea” care s-a dovedit mai amară decât în versurile poeților și au revenit acasă, în România, trăind o poveste care poate fi un exemplu real de viață pentru mulți dintre tinerii botoșăneni și nu numai.
INTERVIU cu femeia din Botoșani care încondeiază ouă tot anul: De un deceniu, transmite tradiția la sute de copii – GALERIE FOTO
Sărbătorile Pascale pot reprezenta pentru unii un moment de liniște și pace sufletească, pentru alții o reîntoarcere la credință și rugăciune. Cert este că indiferent de însemnătate, Paștele vine la pachet cu o multitudine de sentimente și o atmosferă unică.
HRISTOS A ÎNVIAT! ... Și la biserica dintre două lumi așteptată de mai bine de un deceniu – VIDEO & GALERIE FOTO
De mai bine de 10 ani sute și sute de botoșăneni care locuiesc la ieșirea din Botoșani spre Curtești, acolo unde se întâlnesc două lumi, cea urbană cu cea rurală, așteptau să trăiască Învierea Domnului Iisus Hristos în propriul locaș de cult.
Familia Manoliu din Botoșani, cele mai triste sărbători: Au rămas fără casă și lucrurile agonisite de-o viațăGALERIE FOTO
Sărbătorile Pascale sunt despre familie și bucurie, însă pentru o familie din Botoșani, Paștele de anul acesta va fi cel mai trist din toate de până acum. De fapt, nici nu se poate compara, căci nu se mai pot bucura de nimic. Și când spunem nimic, chiar nu exagerăm deloc. Un incendiu le-a distrus tot ce aveau mai de preț.
Preot din Botoșani, MĂRTURISIRI emoționante la ceas de sărbătoare: De la bucuria de a dărui la urare pentru botoșăneni
Sărbătorile Pascale reprezintă un moment deosebit de important cu multe și multe semnificații. Fiecare dintre noi ar trebui sa fim buni, mai iubitori, sa fim atenți la nevoile semenilor noștri. Și nu numai în această perioadă.
„Doctorul” de suflete de la spital: Salvează copiii de la suicid și alină părinții sau chiar cadrele medicale  - GALERIE FOTO
De multe ori pe patul de spital avem nevoie și de un altfel de sprijin, unul duhovnicesc. De aceea fiecare spital are și preoți de caritate în structura de personal. Am stat de vorbă cu Marius Ciobanu, preot la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean Mavromati, pentru a vedea care este rolul unui astfel de părinte într-o unitate spitalicească.
Adolescentă amenințată cu un cuțit în scara blocului, vinovatul NU știe nici când s-a născut
Unii botoșăneni vor cu orice preț să facă rost de bani indiferent de unde, cum și neținând cont nicio clipă de lege.
Sa le dea si malakul de Muntianu comisionul inapoi la oameni daca tot au pierdut sporurile. De fapt jumate el, jumate OprisAnus.
6 decembrie 2011, 16:47
Sondaj
Vă place Parcul Cornișa?
Da
Nu
Încă nu am fost acolo
Declaraţia zilei
”Vom primi o sumă importantă de bani de la Ministerul Sănătății pentru achiziția de aparatură medicală. Noi am făcut o listă foarte mare la începutul anului și nu ne-am așteptat să primim așa de mult. Cu aparatura asta ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7612 lei
USD
Dolarul SUA
4.2560 lei
CHF
Francul elveţian
4.2429 lei
GBP
Lira sterlină
5.3976 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8834 lei
XAU
Gramul de aur
175.4191 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2371 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4596 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9369 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1633 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1842 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6376 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.