Știrea zilei
”Surpriza” din fruntea CJ-ului, pregătită în realitate de o lună de zile, s-a mers la două capete

”A fost o surpriză plăcută și pentru mine, recunosc, dar mă obligă”. Declarația îi aparține lui Bogdan Dăscălescu, și a fost dată jurnaliștilor la puține minute după ce a reușit să devină pentru prima dată în carieră vicepreședintele al Consiliului Județean.

”Surpriza” era coaptă de după alegeri


”Surpriza plăcută” la care făcea referire reprezentantul ALDE nu era dobândirea postului, ci numărul de voturi, 33, cu care l-a obținut.


Este însă o declarație politică și cam atât pentru că în realitate lucrurile au stat cu totul altfel.


Încă din primă săptămâna de după alegerile locale, când era deja clară componența politică a noului Consiliu Județean, iar PSD se înțelesese cu ALDE pentru crearea majorității, liderii PNL și liberalii-democrați s-au pus de acord asupra unei strategii comune privitoare la desemnarea vicepreședinților.


Împreună cu Pro România și ALDE, liberalii ar fi adunat 17 voturi din 33 și teoretic ar fi putut impune ambii vicepreședinți. Ar fi fost însă o manevră riscantă fiindcă totul se hotăra la un singur vot și o nouă înfrângere venită după pierderea președinției CJ și a Primăriei Botoșani era dificil de gestionat. În plus, în alianță ar fi fost trei partide pentru numai două funcții de vicepreședinte, condiții în care erau greu de mulțumit toate formațiunile. Așa că peneliștii au decis să nu își nominalizeze candidat, dar pentru a-i pune într-o lumină defavorabilă pe social-democrați, au convenit cu ALDE ca toți liberalii să îl voteze pe Bogdan Dăscălescu și nimeni pe Dorin Birta.

 

Fuziunea începută cu Pro România i-au mai adus două voturi


Mai departe, având în vedere că ALDE și Pro România au început un proces de fuziune, și cei doi consilieri ai formațiunii conduse la Botoșani de Mihaela Huncă l-au votat pe Bogdan Dăscălescu.


Cum acesta beneficia oricum de voturile pesediștilor în baza înțelegerii oficiale PSD – ALDE, iar social-democrații nu au trădat, a ajuns în situația de a fi votat în unanimitate, 33 din 33, adică inclusiv de Doina Federovici și Dorin Birta.


În schimb, Dorin Birta a rămas doar cu voturile PSD, ALDE și Pro România, 21 în total.

 

Cine și de ce și-a dorit asta


Costel Șoptică i-a plătit în acest fel o poliță Doinei Federovici după pierderea competiției pentru președinția CJ și i-a dat un semn că majoritatea pe care se bazează în plen poate fi oricând întoarsă, iar ALDE, cu Florin Țurcanu din nou în prim plan, a încercat să îi știrbească din legitimitate lui Dorin Birta și să îi ofere în schimb una maximă lui Bogdan Dăscălescu.


Vicepreședintele PSD al CJ susține că se aștepta la un asemenea scor mai ales după de Viorel Iliuță, liderul de grup al PNL Botoșani, a făcut public în timpul ședinței faptul că liberalii nu își vor desemna un candidat pentru cele două funcții de vicepreședinte.


”Nu cred că este o surpriză, probabil s-au discutat aceste lucruri, era de așteptat în momentul în care nu și-a depus nimeni candidatura din partea colegilor liberali. Dar nu este vreo problemă”,


Dorin Birta, vicepreședinte CJ Botoșani.


Cât despre atribuții, acesta a precizat că este greu de crezut că le va avea pe cele din mandatul anterior întrucât în actuala legislatură CJ va avea și administrator public, astfel încât ”atribuțiile vor fi preluate parțial și de către un administrator public”.


Vicepreședintele ALDE al CJ și-a nuanțat apoi tonul și a arătat că ”surpriză” pentru el constituie faptul că a adunat numărul maxim de voturi.


”Am discutat cu foști colegi din PNL care mi-au spus că o să mă voteze, dar nu mă așteptam să mă voteze toți”,

 

Bogdan Dăscălerscu, vicepreședinte CJ Botoșani.


Este doar începutul

 

Ce s-a întâmplat la ședința de miercuri ar putea fi doar un preambul a ceea ce va urma în deliberativul județean. Majoritatea PNL – ALDE – Pro România s-ar putea repune în funcțiune de mai multe ori, iar președintele Doina Federovici riscă să ajungă într-o situație asemănătoare cu aceea a primarului Cătălin Flutur, căruia i s-au respins mai multe proiecte în legislatura 2016 – 2020 tot din cauza unui singur vot în Consiliul Local. De altfel, atât în campania electorală pentru alegerile locale, cât și după scrutin, liderii PNL și ALDE au purtat mai multe discuții, chiar și după ce social-democrații au făcut publică alianța cu liberalii-democrați.

 

Componență politică CJ Botoșani


16 – PSD (1 președinte, 1 vicepreședinte, 14 consilieri)
12 – PNL (toți consilieri)
3 – ALDE (1 vicepreședinte, 2 consilieri)
2 – Pro România (2 consilieri)
Indiferent de funcție (președinte, vicepreședinte, consilieri), toți membrii Consiliului Județean au dreptul la un singur vot.

 

loading...
Dorin Birta a pășit în cel de-al doilea mandat cu un mesaj pentru colegii din plen
Bogdan Dăscălescu plin de mulțumiri din postura de vicepreședinte CJ: Sunt aici datorită...(și un cor de râsete)

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

download from google play download from apple store
ÎNCEPE VACCINAREA POPULAȚIEI la Botoșani! Care sunt botoșănenii care se pot vaccina de la finele săptămânii și UNDE sunt centrele din municipiu
Campania de vaccinare a prins un ritm accelerat și după administrarea vaccinului anti-covid către personalul medical doritor de la Botoșani, se poate trece la etapa a doua în care sunt incluse mai multe categorii sociale. Un rol important în acest moment le-a fost atribuit și primăriilor.
După sărbători, a început lupta cu kilogramele-n plus! Medic nutriționist, sfaturi pentru slăbit - Mai puțin la sală
A trecut perioada sărbătorilor, iar mâncarea tradițională din abundență a lăsat urme vizibile pentru mulți dintre noi.  Specialiștii vin cu sfaturi pentru botoșănenii care vor să dea jos kilogramele în plus.
PROTEST DE AMPLOARE la Botoșani: În jur de 100 de polițiști ies ASTĂZI în stradă, se anunță zile la rând de manifestații
100 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean, dar și ai Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră, ies astăzi în stradă.
Se coace marea lovitură: Poate cel mai râvnit post de director la stat, pe cale să fie adjudecat de un liberal care a ratat Parlamentul
Lumea politică botoșăneană trăiește o efervescență deosebită la acest început de an. Nu, nu pentru cine știe ce proiect în favoarea celor care au votat, ci a celor pe care oamenii i-au votat, mai mult sau mai puțin.
Consilierul fostului președinte CJ, care nu a fost manager pe vreun proiect european, trimis la Bruxelles expert pe fonduri UE
De la cabinetul fostului președinte al Consiliului Județean, la un birou al Agenției de Dezvoltare Nord-Est Piatra Neamț deschis anul trecut la Bruxelles.
Pentru prima dată în 30 de ani, Premiul Național de Poezie ”Mihai Eminescu” NU se va decerna pe 15 ianuarie, SURPRIZELE vin din Primărie
Decernarea Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia, acordat fără întrerupere la Botoșani începând cu anul 1991, nu va mai avea loc pe 15 ianuarie, zi care reprezintă și data de naștere a lui Mihai Eminescu, precum și Ziua Culturii Naționale.
Domnișoarele subprefect, cu bagajele la ușă: PNL și USR pregătesc oameni noi pentru funcțiile de top din Prefectură
Reconfigurarea majorității politice la nivel național produce și schimbări la instituțiile cheie din teritoriu. La Botoșani deja se discută, deși la acest moment într-un mod mai mult neoficial, despre schimbarea celor doi subprefecți.
Destinul tulburător al maicii Mariami Leonte: Am mare nevoie de iubirea semenilor mei, dar nu are cine să mi-o dea, căci nici ei, sărmanii, nu o mai au - FOTO
Mărturisiri impresionante cu Maica Mariami, născută în Botoșani și plecată la Domnul pe când abia împlinise 50 de ani. Mai bine de trei decenii din viață a fost monahie în Mănăstirea Văratec.
Consiliera care a trădat EXCLUSĂ definitiv din PSD Botoșani după decizii contradictorii ale judecătorilor
Ultima consilieră locală intrată în plenul municipal în fosta legislatură nu mai este oficial membră a Partidului Social Democrat (PSD) – Filiala Județeană Botoșani. Iar asta s-a întâmplat după o decizie a Curții de Apel Suceava, dar care la acest moment nici nu ajută, dar nici nu încurcă noua majoritate politică din Consiliul Local.
Loading...
Pandemia a lovit și în sistemul de protecție al copilului de la Botoșani: Copiii NU au mai fost învoiți pentru a merge în familie de sărbători
Criza sanitară a afectat și sute de copii care se află în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani.
Carte cu urături și tradiții scrisă de un viitor preot: La noi în Hlipiceni este un obicei frumos în care prima zi a anului se ură fântâna gospodarului
George Gontineac s-a născut în comuna botoșăneană Hlipiceni și încă de când era copil a simțit că misiunea sa au fost oamenii. În adolescență a fost nelipsit din rândul grupurilor de colindători, însă sufletul și l-a dedicat mai ales urăturilor. Iubește și acum tradițiile din comuna natală și a compus o sumedenie de urături, cuvintele venindu-i firesc, fără prea multe strădanii.
Întrebări de demult pentru oamenii de azi: CHESTIONAR din viața noastră - GALERIE FOTO
Pentru că este sărbătoare și pentru că sufletul se așază confortabil în nevoia de frumos, vă propunem o călătorie, o invitație către inima aproapelui nostru.
Subprefectul fără birou din Prefectura Botoșani! A stat prin sala de ședințe sau a fost „găzduită” de unul dintre consilieri
Pandemia are și partea ei bună, însă nu neapărat pentru cetățeni, ci mai ales pentru bugetarii care își desfășoară activitatea în instituțiile publice. Accesul poate fi restricționat, motivul fiind măsurile care trebuiesc luate pentru a preîntâmpina apariția de noi cazuri de coronavirus.
Povestea botoșăneanului de la Flacăra: Păunescu era o forță, un tăvălug / Mărgineanu m-a căutat, am semnat o hârtie că sunt de acord să îmi cânte piesa – FOTO&VIDEO
Dacă nu ar fi fost nu s-ar fi povestit. Dar a fost să fie muzica folk și a fost să fie un timp al trubadurilor. Și poezie. Multă poezie!
Loading...
Primarul Cosmin Andrei a numit un nou arhitect șef al orașului: Am așteptări de la serviciul urbanism să...
După ani de zile de activitate în funcția de arhitect șef, Dan Sandu părăsește Primăria municipiului Botoșani.
Un student de 21 de ani, coordonatorul AUR pe Botoșani, vrea să predea ștafeta – CINE poate prelua partidul la nivel județean – FOTOGALERIE
Marea surpriză a alegerilor generale, partidul care a rupt două mandate de parlamentar de la formațiunile de tradiție din politica românească, a fost condus la Botoșani, așa cum s-a scris pe rețelele de socializare, chiar de niște copii.
Restaurantele închise de sărbători la Botoșani, mâncarea vine la comandă pentru gospodinele moderne
Pentru prima dată, cel puțin de la Revoluție încoace, anul acesta nu vor mai fi organizate mese festive de sărbători la restaurante sau petreceri în noaptea dintre ani. Nu vor mai avea loc nici concertele care scot mii de oameni în stradă.
Botoșănenii care au plecat să-și petreacă sărbătorile în țările exotice obligați să se testeze pentru Covid - 19
Anul acesta sărbătorile de iarnă sunt petrecute sub semnul pandemiei cauzată de virusul Covid-19 care a adus și o serie de restricții și care a schimbat total modul de viață al oamenilor. În unele state mai puțin, în altele cu totul. Iar aceste reguli din criza sanitară se resimt cu atât mai mult în perioada sărbătorilor, când extrem de multe familii preferau călătoriile în țări cu climat călduros pentru petrecerea Crăciunului sau pentru Revelion. Anul acesta mai mult ca oricând mai ales că „acasă” nu avem deloc zăpadă de sărbători.
Guvernul a făcut o grozăvie de cadou județului de Crăciun: peste 1 milion de euro pentru primăriile PNL, zero barat pentru Botoșani și Dorohoi – LISTA localităților beneficiare
Ca la fiecare sfârșit de an și în 2020 Executivul a aprobat în preajma Crăciunului o hotărâre prin care a repartizat fonduri importante administrațiilor publice locale. Și nici actualul cabinet, fie el și interimar, nu a făcut rabat de la această lege nescrisă a guvernelor post decembriste.
Bărbatul împușcat de polițiști era un interlop condamnat pentru trafic de minori și șantaj! A fost bătut la pușcărie de membrii unui clan
Se numea Marius Constantin Vântu, avea 34 de ani și era din Iași. Bărbatul a avut un trecut extrem de tumultuos, fiind condamnat la închisoare cu executare. În pușcărie a fost bătut măr de membrii unui clan ieșean și el însuși era perceput drept un interlop periculos, având în palmaresul infracțional trafic de minori și șantaj sexual.
Felicitări ALDE , mai nou PRO ROMANIA! Sunteti pe cai mari! Dragi botoșăneni, concluzia mea este că nici PNL și nici PSD nu vor face nimic, decât da a cei din ALDE( PRO ROMANIA) vor dori să facă ceva pt Botoșani. Am încredere în consilierii din Pro Romania că vor face ca treaba să meargă bine! Succes!
5 noiembrie 2020, 14:22
din ce vad eu in acest moment Pro Romania + ALDE poate obliga atat pe liberali cat si pe PSD isti sa aduca proiecte de infrastructura si pentru dezvoltarea Botosaniului!Asta daca asta le este scopul!Sau vor demonstra ca nu isi merita locul acolo unde sunt astazi!Asteptam lucruri minunate incepand de anul viitor!Sau plecati toti acasa!
5 noiembrie 2020, 12:55
Respecte pt liberali că ați făcut-o pe trompetă din fentă :III
5 noiembrie 2020, 12:00
Si-au batut joc de ciume in cel mai intr un hal fara de hal )))
5 noiembrie 2020, 11:03
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
Avem colegi care spre exemplu în plină campanie electorală se rușinau în a merge cu noi pe stradă. Ca să o spun pe aia dreaptă. Chiar o să-i întreb de ce? Nu era momentul atunci, am lăsat să treacă, a venit Crăciunul, am lă ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8740 lei
USD
Dolarul SUA
4.0405 lei
CHF
Francul elveţian
4.5329 lei
GBP
Lira sterlină
5.4696 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8928 lei
XAU
Gramul de aur
238.2202 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2326 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3512 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0975 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1620 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1861 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6552 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-12.1 o C
Dorohoi
-11.9 o C
Bucecea
-12.2 o C
Darabani
-10.6 o C
Saveni
-12.1 o C
Ştefăneşti
-6.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.