Știrea zilei
Sute de botoșăneni au ocupat centrul orașului: Vedeţi numai aici câţi au venit. Ar fi o bucurie mare să îi vedem şi la... - FOTO&VIDEO

Patru zile de sărbătoare pentru melomanii din Botoşani, care au ieşit cu sutele pentru a se bucura de acordurile simfonice pe care Orchestra Filarmonicii şi invitaţii ei le-au rostogolit cu generozitate nu doar în centrul oraşului, ci şi în noul amfiteatru al municipalităţii, cel de la Cornişa.

Concertele estivale au debutat joi, 22 august 2019, când publicul adunat pe Pietonalul Unirii a aplaudat prestaţia soliştilor invitaţi, soprana Cristina Simionescu, mezzo-soprana Maria Miron și tenorul Andrei Lazăr, sub bagheta dirijorală a lui Mircea Holiartoc. Vremea a fost prielnică şi vineri, astfel că iubitorii muzicii simfonice şi-au ocupat din timp scaunele pe care organizatorii le-au amplasat în faţa scenei.

 

Sâmbătă, în schimb, botoşănenii au fost invitaţi în amfiteatrul de la Cornișa Aquapark&Sports, unde Filarmonica Botoşani a prezentat fragmente din primele două spectacole, aceiaşi solişti încântând deopotrivă publicul.

 

Duminică, 25 august, este programat ultimul concert estival din această serie, dirijorul Mircea Holiartoc propunând de data aceasta un program cu muzică de film, pop și canțonete de largă popularitate.

 

”Vă invităm cu drag duminică pentru ultima noastră întâlnire, de la ora 19.00, pe Pietonalul Unirii, avem un program deosebit pentru dumneavoastră”, a fost invitația pe care dirijorul Mircea Holiartoc a adresat-o botoșănenilor.

 

Carismă, calitate, frumuseţe

 

A fost muzică accesibilă, cu lucrări orchestrate, arii şi duete de largă popularitate din creaţia celor mai cunoscuţi compozitori: P.I. Ceaikovski, G. Verdi, G. Puccini, A. Dvorak, G. Bizet, J. Offenbach, L. Delibes, E. Kalman, F. Lopez, Fr. Lehar, Gh. Dendrino.

 

Soliştii invitaţi au reuşit să ofere o atmosferă magică, în ciuda zgomotelor citadine, a forfotei care însufleţeşte în fiecare seară centrul oraşului, chiar şi în ciuda cârdurilor de ciori care au traversat zona, în drumul lor către copacii de pe pietonal.

 

Soprana Cristina Simionescu este absolventă a Academiei de Arte ”George Enescu” din Iaşi, Facultatea de Interpretare Muzicală, specializarea canto, cu master la aceeaşi universitate, dar şi cu titlul de doctor în muzică. Este solistă a Operei Naţionale Române din Iaşi, totodată profesor de canto clasic la Universitatea Naţională de Arte ”George Enescu”. O artistă cu o excelentă capacitate interpretativă şi vocală, ale cărei personaje sunt bine aşezate în acţiunea operei, fără să alunece în improvizaţii spectaculoase.

 

Mezzo-soprana Maria Miron, prezenţă strălucitoare pe scena amplasată pe Pietonalul Unirii din Botoşani, şi asta nu doar datorită rochiei delicate, ci mai ales zâmbetului cu care artista şi-a gratulat spectatorii. Vine de la Opera Naţională din Iași, iar prezenţa radioasă, carismatică şi atât de firească a încântat audienţa. Absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Este câştigătoarea Marelui premiu la Concursul Naţional Hariclea Darclee în anul 1997.

Nu cel din urmă, tenorul Andrei Lazăr a stârnit aplauze la scenă deschisă. Cu un repertoriu divers şi dificil totodată, de-a lungul timpului a fost distins cu Marele Premiu la Concursul Naţional de Lied Ionel Perlea. Absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din, a debutat la Opera Naţională Bucureşti, colaborând apoi cu Opera Comică pentru Copii, dar având în palmares şi numeroase turnee în ţară şi în străinătate, interpretând personaje din Verdi, Mozart, Rossini, dar şi Dan Dediu sau George Enescu. Este solist al Operei Naționale din București.

 

Totul s-a petrecut la Botoșani sub bagheta dirijorului Mircea Holiartoc, un maestru în adevăratul sens al cuvântului, care a reuşit să creeze împreună cu orchestra momente cu adevărat plăcute pentru publicul botoşănean, fără să cadă nici o clipă în ispita divertismentului gratuit.

 

Dornici de muzică bună

 

Botoşănenii care au asistat la concertele estivale au apreciat calităţile vocale, bucuria interpretării, dar şi căldura cu care cei trei solişti şi-au întâmpinat spectatorii. Iar aplauzele au fost şi ele pe măsură. Însă dincolo de frumuseţea momentului artistic, dincolo de imaginea unui pietonal plin de melomani, stă tristeţea sălilor goale din stagiunile Filarmonicii, de ani şi ani. Concertele estivale ne demonstrează că în Botoşani există iubitori ai muzicii simfonice. Or, la o simpă vedere şi o minimă socoteală, vedem un public în care domină persoanele de vârsta a treia şi peste. În mare măsură pensionari.

Mulţi dintre cei întrebaţi dacă merg şi în sală, la concertele Filarmonicii, au spus că preţul biletelor îi depăşeşte pe cei mai mulţi dintre ei. Doamnele nostalgice îşi amintesc de concertele din urmă cu 30-40 de ani, când în ciuda frigului din sălile de concerte publicul era în număr mult mai mare. Astăzi, însă, un bilet de 20 de lei este mult peste posibilitățile unui cuplu de pensionari care ar dori să participe săptămânal la concertele simfonice. Și nu doar pentru pensionari.

 

”Am văzut pe scena din Botoşani mari artişti, mulţi nici nu mai trăiesc, păcat că astăzi sălile sunt aproape goale. Poate şi biletele sunt cam scumpe, ginerele meu spune că îi place mult muzica simfonică, dar ca să meargă cu soţia trebuie să plătească 40 de lei. Mergi la un concert pe lună, că în fiecare săptămână nu poate fi vorba. Oare de ce or fi scumpit aşa, că nu ştiu câţi oameni îşi mai permit, şi iată, vedeţi numai aici câţi oameni în vârstă au venit. Ar fi o bucurie mare să îi vedem şi la concertele săptămânale, dar nu îşi permit, ştim cum sunt pensiile azi...”,

Ioana Ştefanei, din Botoşani

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Ruptă de beată și fără permis, o tânără a spart cu mașina o casă după care și-a lăsat baltă amorezul în automobil – FOTOGALERIE
Un accident cu o poveste cum raa se poate întâlni a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă în mediul rural. Mai exact în comuna Răuseni, acolo unde un autovehicul a... spart o casă.
Drama miilor de copii din Botoșani: Părinții „blocați” peste hotare, cei mici singuri pe pandemie
Pandemia de COVID a afectat toate categoriile de persoane într-o mai mică sau mare măsură. Inclusiv copiii care nu înțeleg prea mult ceea ce se întâmplă în jurul lor au de suferit. O situația mai specială este cea a copiilor care au părinții plecați în străinătate.
S-a deschis noul Kaufland: Zeci de botoșăneni au stat la coadă pentru promoțiile speciale -  FOTO & VIDEO
În urmă cu puține minute cel de-al doilea hypermarket Kaufland s-a deschis oficial. Zeci de botoșăneni au venit de la ora 7:00 pentru a-și face cumpărăturile, a vedea magazinul, dar și pentru a profita de reduceri.
Trei de la municipiu, doi directori de spitale, o avocată prin alianță și oameni din toate zonele județului – LISTA PNL pentru CJ
Marți seară, pe lângă lista de candidați la Consiliul Local, Biroul Politic Județean al PNL Botoșani a aprobat-o și pe cea pentru Consiliul Județean.
Mai există așa ceva: Un director la stat a renunțat la o leafă de peste 3.000 de euro ca să meargă în privat
Într-o perioadă în care locurile de muncă scoase la concurs de instituții adună uneori și peste zece candidați pentru un singur post, există cel puțin un caz în care un bugetar, care pe deasupra mai ocupa și funcția de director, a demisionat pentru a se angaja în privat.
Peste 30.000 de euro încasați de spital din testele la cerere, zeci de botoșăneni depistați cu COVID înainte de a pleca în concediu
Începând cu data de 16 iunie 2020 la Spitalul Județean Mavromati au început să se facă teste contra cost pentru depistarea noului coronavirus. Botoșănenii care solicită acest lucru trebuie să aibă însă un motiv întemeiat.
Botoșănenii și purtatul măștii: Unii pe față, alții pe mână, polițiștii (încă) mai așteaptă cu amenzile – GALERIE FOTO
În mare parte, botoșănenii par să se supună hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), prin care se instituie purtarea obligatorie a măștii în mai multe zone din municipiul Botoșani.
Apă fără presiune de o lună: În plină pandemie și pe caniculă mai mulți oameni din centru se spală la lighean
De aproape o lună mai mulți cetățeni care locuiesc în Centrul Vechi trăiesc un veritabil coșmar când vine vorba de apa curentă. Pe temperaturi caniculare oamenii nu își pot utiliza centralele pentru apă caldă și nici mașinile de spălat. Iar motivul este lipsa presiunii apei.
Lupta cu pandemia de COVID: Cadre medicale nevoite să stea și 12 ore în combinezoane, unele au leșinat – FOTOGALERIE
Sistemul medical românesc cu greu face față unui număr foarte mare de cazuri de COVID-19, iar asta o spun și specialiștii. Cadrele medicale sunt din ce în ce mai epuizate, iar unele au fost luate chiar și cu ambulanța.
Loading...
Zeci de avocați din Baroul Botoșani intrați în șomaj, 4.000 de lei lunar de la stat
Probabil că nu există domeniu de activitate în România care să nu fi fost afectat de pandemie. Răspândirea coronavirusului a modificat substanțial și activitatea instanțelor, iar unii avocați, nu tocmai puțini la număr, aproape că au rămas fără venituri curente.
Botoșani 2020: drum din ”capitala județului” reparat cu tractorul cu lamă ca la deszăpezire – VIDEO & GALERIE FOTO
Ceea ce poate părea de neimaginat pentru locuitorii altor municipii reședință, dar chiar și pentru botoșănenii care locuiesc în zona centrală a urbei, este însă o realitate pentru zeci de oameni care stau la capătul orașului. Iar realitatea este cât se poate de crudă.  
A picat varianta McDonald’s: Se pregătește mutarea unui magazin în fostul Lidl - FOTOGALERIE
Încă de anul trecut în municipiul reședință de județ circula o serie de informații neoficiale privitoare la construcția în Botoșani a unui restaurant McDonald’s, într-un spațiu în care funcționa atunci supermarketul Lidl. Se pare însă totul a rămas doar la stadiu de zvon, iar această  investiție nu se va concretiza. Cel puțin nu în spațiul amintit.
Tineri cu care ne mândrim! Băiat din Botoșani, al doilea promovat pe țară la Academia Forțelor Terestre, a învățat singur în pandemie - FOTOGALERIE
„Dacă mi-ar fi spus cineva acum un an că eu voi da admitere doar pe 3 locuri în toată țara, nu aș fi crezut niciodată, dar mi-am demonstrat, în fiecare seară de învățat, fiecare dimineață de alergat, că sunt tot mai aproape de propriul ideal. Prin muncă, suportul familiei și ajutorul lui Dumnezeu am reușit. Sper ca prin acest lucru am demonstrat faptul că indiferent de unde provii, de statutul tău social, poți să reușești tot ce ți-ai propus, important este să țintești cât mai sus și să muncești cât mai mult”.
Al doilea hipermarket Kaufland este aproape gata, se știe data deschiderii – GALERIE FOTO
Dacă pentru orice autoritate a statului încadrarea în termenul contractual pentru realizarea unei investiții a devenit o raritate, în privat ritmul construcțiilor este incomparabil. Iar ultima dovadă este ceea ce se întâmplă cu al doilea hipermarket Kaufland din Botoșani.
Loading...
Panică printre clienții unui magazin: tânăra din casă depistată cu Covid-19, membrii familiei își văd în continuare de vânzări
O îmbolnăvire cu Covid-19 a unei femei dintr-un sat botoșănean, venită după două morți ale poate celor mai cunoscuți oameni ai comunei, a provocat spaimă în satul Buzeni, din comuna Bălușeni.
Încă un candidat schimbat la Primăria Botoșani, se pregătește o prezentare surpriză
În mai puțin de două săptămâni numărăm deja al treilea partid parlamentar care își schimbă candidatul la Primăria Botoșani. După Alianța Liberalilor și Democraților și Pro România, a sosit și rândul Partidului Mișcarea Populară să recurgă la o asemenea manevră.
Cornișa, între pandemie și oportuniști! Încă o vară fără restaurante, un singur afacerist a dat drumul la lucrări, deschiderea în… 2021!
Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa continuă să aibă parte de ghinionul de la naștere. Un proiect extrem de complex care a fost finalizat cu mult peste termenul inițial. Un parc de agrement unic în Moldova ce nu poate lăsa în urmă seria semieșecurilor.
Legea carantinării intră ASTĂZI în vigoare! Internări cu Poliția pentru botoșănenii care refuză, DSP-ul se pregătește pentru valul 2
Amânată în Parlament în două rânduri, Legea nr. 136 din 18 iulie 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic a fost publicată în Monitorul Oficial cu numărul 634 și își produce efectele începând de astăzi, 21 iulie 2020.
Când sistemul te vrea (mai) sănătos: Copilul diagnosticat cu ”boala micilor genii”, pe care statul îl pedepsește pentru că se străduiește prea mult – FOTO & VIDEO
Aproape necunoscut, diagnosticul stârnește în societatea românească reacții bizare uneori, agresive alteori. Iar prin atitudine, prin reacție, prin respingere sau neimplicare, societatea se păstrează deseori pe o treaptă superioară față de acești copii care duc pe umeri crucea grea a unei boli incurabile.
Evacuare cu scandal în Centrul Istoric! A fost chemată Brigada Mobilă Bacău, executorul judecătoresc amenințat cu toporul – GALERIE FOTO & VIDEO
Dimineața zilei de joi, 16 iulie 2020. Ora 10:30.În municipiul Botoșani, zona Centrului Vechi, a fost programată o evacuare cu executorul judecătoresc a unei familii care a locuit aproape două decenii într-o locuință a statului.Evacuarea cu forța a fost una cu mulți nervi și amenințări cu moartea pentru Sînziana Secrieru.
Frumos! :)
25 august 2019, 18:34
Ca e duda si ca a ,,absovit,, magna cum laudae la Cosula o stiu toti cei care au minim 2-3 neuroni functionali...dar ca nu cunoaste diferenta intre ,,a da,, si ,,a lua,, intrece orice limita a dobitociei autohtone ciumiste...respectul nostru pentru initiatori! A fost un spectacol deosebit si care arata ca botosanenii sunt mari iubitori ai actului artistic.
25 august 2019, 18:16
Stimabile, cred ca nu ai citit articolul, se spune clar, pretul unui bilet la un concert obisnuit este 20 lei, au fost concerte cu preturi de 60 sau cahiar 100 de lei, sau mai mult. La concertele din fiecare vineri seara salaeste goala, cei cativa de la balcon vin cu invitatii, incasarile filarmonicii din aceste concerte sunt spre zero. Intrebarea este urmatoarea, si este adresata Primariei Botosani care finanteaza aceasta institutie cu salarii la un personal de vreo 100 de nume de instrumentisti, administrativ, intretinere, chirie imobil, incalzire, utilitati, instrumente, costume etc: de ce nu lasati intrarea gratuita in sala de concert, daca si asa incasarile sunt zero? Efortul financiar al Primariei ar fi si el tot zero, cheltuileile cu functionarea filarmonicii fiind facute oricum. Daca nu percepeti intrare pentru spectacolele manelistilor invitati sau a interpretilor de duzina, cu diferite ocazii pe banii nostri, si nu sunt putine intr-un an de zile, de ce nu vreti sa contribuiti la culturalizarea cetatenilor, ca ei platesc oricum prin impozite tot ce cheltuiti voi, prin accesul liber la concertele filarmonicii si spectacolele Teatrului, ca si acolo salile sunt destul de goale? Cine raspunde la asta intrebare? Probabil tot vreun "Cetatean neinregistrat" desi este clar cui am adresat intrebarile. Rog redactia sa faca un material ancheta prin care sa fim si noi informati despre cheltuielile facute cu cele trei institutii de cultura finantate de Primarie, ce incasari au pe fiecare spectacol, numar de spectatori in sali, numar de invitatii gratuite acordate spectatorilor nu consilierilor locali, cate concerte, spectacole au dat botosanenilor intr-un an cu intrare libera. Raspunsul nu poate fi unul politic.
25 august 2019, 15:54
Va asteptam sin fiecare vineri la spectacolele sustinute de filarmonica in fiecare vineri in incinta Casei de cultura a sindicatelor numai ca acolo nui gratuit si un bilet are un pret simbolic , prin aceste spectacole in aer liber sa vrut a se demonstra ca avem o orchestra de profesionisti care merita urmariti ,spectacolele sunt minunate .Poate prin aceste spectacole se va deschide apetitul iubitorilor de muzica clasica sa vina vinerea la concertele filarmonici .
25 august 2019, 14:38
Ceva de nedescris mirific totul pe placul publicului ,felicitari initiatorilor, jos palaria.
25 august 2019, 14:30
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
După zece luni în care am derulat proiecte umanitare, perioadă în care am găsit foarte mulţi botoşăneni care trăiesc în condiţii greu de imaginat, sărăcia, foamea, frigul, problemele de sănătate fiind coordonatele vieţii ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8358 lei
USD
Dolarul SUA
4.1020 lei
CHF
Francul elveţian
4.4986 lei
GBP
Lira sterlină
5.3603 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8431 lei
XAU
Gramul de aur
256.1622 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2444 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3966 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9293 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0954 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1852 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6494 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.