Știrea zilei
Sute de botoșăneni învățați să citească sau să socotească pentru a se putea angaja: Sunt persoane care nu știu să scrieVIDEO

Sunt sute de botoșăneni pentru care găsirea unui loc de muncă, oriunde, pare să frizeze absurdul. Însă, într-un efort susținut de încadrare totuși în câmpul muncii și a analfabeților și semianalfabeților, instituțiile statului încearcă inclusiv să-i învețe să scrie. Sau să citească. Ori să socotească sau să memoreze tabla înmulțirii.

Semianalfabeți în căutarea unui loc de muncă

 

Trista realitate a defectelor existente în comunitatea botoșăneană prin prisma forței de muncă ce se împuținează de la un an la altul a fost dezvăluită de Anca Apăvăloaie, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani în cadrul ultimei ediții Botoșăneanul TV.

 

Peste 3.000 este numărul oficial al persoanelor aflate în evidența instituției. Realitatea poate contrazice aceste date oricând, pentru că mulți dintre cei fără ocupație nu cer ajutor și se complac în inactivitate.

 

Dintre aceste câteva mii de persoane sunt vreo 700 care au nivel de educație scăzut spre deloc. Sunt mare parte dintre asistații sociali ai județului care ar prefera oricând munca în folosul comunității în detrimentul găsirii unui loc de muncă stabil.

 

Însă pentru a beneficia în continuare de ajutorul social oferit de stat, legiuitorul s-a gândit să introducă o măsură care să descurajeze nemunca și astfel i-a obligat să se adreseze AJOFM pentru a fi ajutat de specialiști să obțină statutul de salariat.

 

Dar până acolo, drumul pare să fie destul de anevoios. Pentru că multe dintre aceste persoane abia sunt în stare să se iscălească. Puțin probabil să fie în stare să-și citească contractul de muncă.

 

Pentru astfel de oameni Agenția Națională de Calificare (ANC) a identificat o serie de cursuri de calificare. Iar unul dintre acestea se numește „competențe de bază de matematică, științe și tehnologie”.

 

„Învață să socotească? Să învețe tabla înmulțirii?”, a fost întrebată șefa AJOFM despre scopul acestui curs.

 

”Da! Deci, sunt competențe de bază. Sunt adresate acestei categorii de persoane care au doar învățământul primar absolvit. Formarea profesională a adulților nu este desfășurată doar de cadre didactice. Formatorul cu competențe în domeniul cursului respectiv poate preda inclusiv tabla înmulțirii”,

Anca Apăvăloaie, director executiv AJOFM Botoșani

 

 

„Sunt persoane care nu știu să scrie”

 

În cadrul aceluiași curs, participanții deprind competențe de comunicare în limba română. Adică sunt învățați să se exprime și să dialogheze în societate.

 

Descrie acest demers drept un program de instruire adresate persoanelor cu un nivel de studii redus.

 

„În primul rând sunt persoane care nu știu să scrie. Sunt persoane care scriu foarte greu sau înțeleg foarte greu. Chiar ca și necalificat. Un salariat necalificat trebuie să priceapă ceea ce i se cere. La ora actuală sunt cu învățământ primar și sub învățământ primar peste 700 de persoane în evidența noastră”,

Anca Apăvăloaie, director executiv AJOFM Botoșani

 

1.763 de persoane

din cele peste 3.000 aflate în evidența AJOFM au vârsta peste 50 de ani. Deci, cu grad dificil de încadrare într-un loc de muncă.

 

Și cu o capacitate de percepție la fel de redusă.

 

„Discutăm despre persoane care sunt reticente la tot ce societatea le oferă și la tot ce societatea le cere. Pentru că vedeți dvs., inclusiv persoanele beneficiare de venit minim garantat, prestează pentru acea indemnizație muncă în folosul comunității. Au un anumit număr de ore pe care le alocă muncii în folosul comunității, în fiecare lună, iar autoritatea publică locală, prin serviciile pe care le are, verifică efectuarea acestor ore”,

Anca Apăvăloaie, director executiv AJOFM Botoșani

 

În mediul rural mai ales comunitățile se bucură de ajutorul unui asistat social, pentru că acolo este nevoie de igienizarea cimitirelor sau a șanțurilor sau de activități de deszăpezire pe perioada iernii.

 

„Există astfel de activități care sunt menite să scoată acești oameni din starea lor de confort negativ, ca să spun așa. Deci, practic el se simte util. O să-mi spuneți că sunt unii care refuză inclusiv asta. Sunt, cum sunt și oameni buni și oameni care sunt răi, așa cum sunt studii superioare și oameni fără studii. Extreme avem în orice termen de comparație pe care vrem noi să-i luăm”,

Anca Apăvăloaie, director executiv AJOFM Botoșani

 

Persoanele greu ocupabile și foarte greu ocupabile sunt persoanele care nu au absolvit nici măcar învățământul obligatoriu finalizat, respectiv 8 sau 10 clase, în funcție de perioada în care au urmat cursurile respective. Iar măsurile de recalificare sunt limitate, a explicat șefa AJOFM.

 

Persoane învățate să dea cu mătura

 

În afara cursului de bază în matematică, instituția a avut în derulare un altul pentru formarea femeilor de serviciu.

 

Care se adresează aceleiași categorii de persoane.

 

„Există această calificare de femeie de serviciu care are competențe stabilite de către ANC și persoana respectivă primește un certificat de calificare. Toate programele de formare profesională, de calificare, de instruire sunt autorizate de ANC după standarde, iar absolvenții primesc certificate profesionale”,

Anca Apăvăloaie, director executiv AJOFM Botoșani

 

Specialiștii AJOFM sunt dispuși inclusiv să se deplaseze în comunități în care trăiesc oameni la limita sărăciei. Chiar cu patru clase. Dacă există sprijin și din partea autorităților locale, prin punerea la dispoziție a unui spațiu în vederea consilierii, aceste persoane pot fi recalificate.

 

Doar să vrea să muncească.

 

Dialogul pe această temă poate fi urmărit în linkul de mai jos de la minutul 12:00 până la 25:00.

 

(Sursa foto - depositphotos.com)

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
ACUM: Criza locurilor de muncă din județ, între adevăr și... lene, dezbătută la Botoșăneanul TV – VIDEO
ZECI de tineri și-au găsit un loc de muncă la Bursa organizată de AJOFM Botoșani

 

O femeie internată într-un centru al statului i-a rupt mâna unei infirmiere: Ne-o mai luăm așa, câteodată
Un conflict violent a avur loc săptămâna trecută într-un centrul al statului.
„Blestem” la noul spital al orașului: Probleme cu ușile, pereții și căldura, lucrări greșite descoperite de la o licitație la alta – FOTOGALERIE
Clădirea a fost ridicată în spatele Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe” și ar urma să funcționeze ca secție a acestuia. Teoretic, imobilul este gata de luni bune, însă este departe de a fi deschis întrucât au fost descoperite unele lucrări greșite.
Muzica compozitorului nepereche al României a răsunat din nou în casa în care s-a născut și a copilărit, sute de oameni la concertul Filarmonicii de la Liveni – VIDEO & GALERIE FOTO
În plin festival ”George Enescu”, Filarmonica de la Botoșani care îi poartă numele a organizat un concert pe plaiurile natale ale muzicianului. Casa memorială se află în plin proces de reabilitare printr-un proiect european transfrontalier al Muzeului Județean și deja o mare parte din lucrări au fost efectuate.
Le iese greva pe ochi! Val de procese la Tribunal după protestele din vară ale profesorilor botoșăneni
Sunt acțiuni colective deschise la Tribunalul Botoșani de către unul dintre sindicatele din sistemul educațional botoșănean.
Un fost protopop și director & scriitorul care a inițiat poate cel mai important premiu literar din România, propuși oficial pentru ”cetățean de onoare”
Municipalitatea botoșăneană a demarat procedurile pentru declararea a doi noi cetățeni de onoare ai orașului, ambii cu zeci de ani de activitate în domeniile în care s-au consacrat.
Tânărul absolvent de Teologie care vrea să pună Botoșaniul pe harta rugby-ului și antrenează GRATUIT copiii: Nu este un sport periculosFOTOGALERIE
Este un tânăr originar din comuna Hlipiceni care își propune să unească prin sport copiii. George Gontineac are 27 de ani și a gândit un proiect pentru educarea elevilor, prin rugby.
Compania de apă a județului cheltuiește lunar aproape 20.000 de lei cu paza unei stații care nu a funcționat niciodată – FOTO&VIDEO
Compania cu drept exclusiv de furnizare a serviciilor de apă și canalizare în întreg județul continuă să înregistreze cheltuieli cel puțin ciudate. Iar contractul cu paza bunurilor și obiectivelor ar putea fi un exemplu, mai ales când sunt cheltuite sume consistente pentru obiective care nu aduc niciun beneficiu.
Primăria le ia banii proprietarilor cu clădiri sau terenuri în paragină, supraimpozitare de 400% pentru foste fabrici, cantine sau case: Îi executăm silitGALERIE FOTO
Aproape opt luni au durat verificările efectuate în municipiul Botoșani de către o comisie mixtă constituită prin dispoziția primarului Cosmin Andrei. Botoșănenii care nu-și îngrijesc proprietățile sunt buni de plată.
Șoptică și atacurile șefei CJ la adresa medicilor: Vine d-na președinte și le mai dă lecții / A făcut și ea liceul pe unde a putut, facultate, numai ea știe ce a făcut și ce licență are
Pornind de la ceea ce s-a întâmplat la Secția de Obstetrică – Ginecologie a Spitalului Județean Mavromati, unde o tânără de 25 de ani a murit fără ca timp de șapte ore să primească îngrijiri medicale, deputatul Costel Șoptică a arătat pentru Botoșăneanul că asemenea tragedii se produc și ca urmare a propulsării de către PSD-iști în funcții de conducere a unor oameni care nu au vreo legătură profesională cu domeniile respective.
”Un film așa, oarecum bășcălios, la adresa unui sfânt al Ardealului” - O premieră la Unirea cum n-a mai fost alta: Unii spectatori au părăsit sala, alții s-au enervat, regizorul luat la rost VIDEO & GALERIE FOTO
Câteva aplauze răzlețe, alte câteva zeci de secunde de tăcere, foarte puține felicitări și apoi un val de întrebări acuzatoare la adresa regizorului, venit în fața spectatorilor botoșăneni pentru a discuta pe seama filmului ”Arsenie. Viața de apoi”, a cărei proiecție specială a avut loc marți seară la Cinema Unirea.
Este OFICIAL! Daune de peste 7 milioane de euro solicitate de familie în cazul Alexandra
Solicitările de daune morale urmează a fi depuse de reprezentanții legali ai familiei Alexandrei Ivanov.
Alexandra ar fi împlinit 26 de ani! Comemorare la mormânt cu peste 100 de botoșăneni, slujbă oficiată de nouă preoți – VIDEO&FOTO
Alexandra Ivanov, născută pe data de 11 septembrie 1997.Decedată pe data de 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Povestea ”made in PNL” a numirii de către Doina Federovici a unui manager liberal: Să nu se facă de rușine, îi ajutăm și cu Monica Adăscăliței la Botoșani
Decizia președintelui social-democrat al Consiliului Județean Botoșani de a numi un manager liberal la conducerea celui mai mare spital a fost una surprinzătoare, cel puțin din punct de vedere politic.
An nou, probleme vechi: Zeci de școli din Botoșani tot FĂRĂ autorizație sanitară
Și în anul de învățământ care va începe luni vor exista școli din județul Botoșani care nu dețin autorizație sanitară de funcționare.
Momente emoționante: Prima generație de la ”Electro” s-a întâlnit după 45 de ani, alături de directorul care a înființat liceul – VIDEO&FOTO
Majoritatea foștilor elevi au împlinit de ceva vreme vârsta pensionării. Au făcut parte din prima generație a actualului Colegiu Tehnic ”Gheorghe Asachi”, fostul ”Liceu Electrocontact”.
Daune de peste 1 milion de euro pentru Alexandra: Să le luăm bunurile și casele / Viața nu poate costa trei paraleVIDEO
Specializată în dreptul asigurărilor, avocata din Iași care a preluat cazul Alexandrei Ivanov are deja două sentințe cu daune care depășesc pragul de 1 milion de euro. Se gândește ca și în acest proces nivelul daunelor ce vor fi solicitate să fie ridicat.
Președintele tinerilor liberali a plecat din partid la câteva luni după ce a fost ales. Cu tot cu soție... – GALERIE FOTO
La sfârșitul lunii iunie a anului trecut Andi Buchi (foto cu ochelari) a fost ales cu o largă majoritate președinte județean al Tineretului Național Liberal. La începutul lunii septembrie a acestui an, a fost anunțat oficial drept membru al Forței Dreptei, formațiune înființată de fostul președinte PNL, Ludovic Orban și condusă la Botoșani de un alt ex-liberal, Viorel Iliuță.
Se cere OFICIAL arestarea preventivă a unor angajați ai Maternității în dosarul decesului Alexandrei Ivanov: Pot în numele dreptății să fac aceste solicităriVIDEO
Ancheta în cazul morții Alexandrei Ivanov este încă în plină desfășurare și departe de a se finaliza. Se anunță un nou maraton de audieri programate cel mai probabil săptămâna viitoare, cu țintă către personalul medical.
Patronul din Suceava care era să ne lase fără depozit de deșeuri mai prosperă patru ani la Botoșani
În 2021 și 2022, depozitul a fost la un mic pas să rămână fără autorizație de mediu, din cauza unui management defectuos care a atras amenzi de la Garda de Mediu. Anul acesta, administratorul depozitului a primit „undă verde” pentru a se ocupa de depozit încă patru ani. Liberalii de la Județ nu au scos un sunet.
Percheziții la doctorițele Oprișanu și Pitrop, medicul de gardă în noaptea morții, audiere maraton la Parchetul din Suceava
Medicul Mariana Pitrop, care se afla de gardă în noaptea în care Alexandra Ivanov a încetat din viață la Maternitatea Botoșani fără ca timp de șapte ore să i se acorde vreun ajutor medical, a fost audiată timp de șase ore în cursul zilei de vineri.
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Putem constitui o comisie prin ordin de prefect în care invităm Protecția Consumatorilor, Direcția Sanitar Veterinară, Serviciul de Metrologie și ne putem stabili un targhet, o zonă de activitate și putem face un control ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9744 lei
USD
Dolarul SUA
4.7191 lei
CHF
Francul elveţian
5.1701 lei
GBP
Lira sterlină
5.7415 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1518 lei
XAU
Gramul de aur
278.1602 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2569 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2848 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0182 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4671 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2036 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
19.4 o C
Dorohoi
19.5 o C
Bucecea
18.7 o C
Darabani
19.7 o C
Saveni
19.9 o C
Ştefăneşti
21.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.