Știrea zilei
”Tragedia de la Huțani” – mărturii cutremurătoare - Prima carte despre cel mai mare accident din istoria României: Scriam și plângeamVIDEO & FOTOGALERIE

”Până a venit Armata am văzut o femeie, îmi aduc aminte și acum, se zbătea ca peștele, o femeie voinică, chiar în partea aia înspre Huțani. Eu nu am știut că un om poate să se zbată ca peștele pe uscat, mi-a rămas înscris în memorie”.

Martor ocular


Aceasta este scena care i-a rămas întipărită în minte lui Dumitru Ciobanu, unul dintre martorii dezastrului din data de 29 iunie 1980. Avea pe atunci 12 ani și din întâmplare se afla în apropierea podului de pe care se răsturnase un autobuz care, deși cu o capacitate de numai 33 de locuri, transporta peste 80 de persoane.


De ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel o mulțime de oameni de prin Fălticeni, Suceava, Dumbrăveni au dorit să meargă la Botoșani.


Mulți dintre ei erau chiar botoșăneni care se întorceau acasă, unii din vacanțe, alții de la serviciu întrucât făceau naveta.


Și care și-au găsit sfârșitul la intrarea în Huțani, când anvelopa din dreapta față a autobuzului a explodat chiar pe un pod, iar mijlocul de transport s-a răsturnat într-o mlaștină.


Mărturia lui Dumitru Ciobanu nu a fost făcută publică vreodată...

 

 

Singurele documente despre accident, ținute sub cheie de ITM

 


Până în 2022, când, la împlinirea a 42 de ani, a apărut ”Tragedia de la Huțani – Cel mai mare accident din istoria României”, prima carte scrisă despre teribilul eveniment rutier și care cuprinde inclusiv povestea accidentului văzută prin ochii copilului de atunci, Dumitru Ciobanu, ajuns astăzi la 54 de ani.


Inițiatoarea investigației jurnalistice, căreia pe parcurs i s-a alăturat și autorul acestor rânduri, a fost invitata ediției ”Botoșăneanul TV” de joi.


Gabriela Erdic a spus povestea din spatele acestei cărți, dificultățile pe care le-a întâmpinat, dar și satisfacțiile pe care le-a avut pe parcursul a opt luni de documentare a cazului.


Printre altele, a dezvăluit că unul dintre supraviețuitori, ajuns consilier local la Botoșani după revoluție, a pretins să fie recompensat ca să relateze cum a trăit acest eveniment.


Apoi, a arătat cum Inspectoratul Teritorial de Muncă, singura instituție care mai deține documente despre nefericitul caz (și aceasta pentru că a fost anchetat ca accident de muncă al șoferului autobuzului), a îngrădit accesul autorilor cărții la dosar, refuzând să elibereze o copie deși dosarul NU este secret.

 

”M-am lovit, inexplicabil, de anumite ziduri”


Doar că modul în care s-au comportat șefii ITM nu a provocat decât și mai multă îndârjire în încercarea de găsire a adevărului.


”M-am lovit, inexplicabil, de anumite ziduri. Nici acum nu pot să îmi dau seama de ce ni s-a interzis accesul. După 42 de ani, când nici răniții și nici familiile celor care au murit nu mai pot cere măsuri reparatorii de la cineva... Și atunci nu am înțeles. Dar au fost acele întâlniri cu supraviețuitorii, au fost momente în care efectiv scriam și plângeam”,


Gabriela Erdic, coautor.

 

 

gabriela erdic botosaneanul TV

 


A explicat că a dorit să transmită cititorilor exact emoția receptată de la oamenii care au ieșit vii din bulboana de la Huțani și care după peste patru decenii au rememorat pentru Botoșăneanul cele întâmplate în 1980 ca și cum totul ar fi avut loc ieri.


”La fiecare a fost ceva răvășitor, care ta zdruncina lăuntric. Și au fost momente în care vizualizam exact ce povestea. Părul care se vedea deasupra apei, fetițele care au murit cu garoafele în mâini, imaginându-mi nenorocirea care a avut loc acolo, invariabil îmi venea și mie să plâng. Acest accident pentru autorități a fost până la urmă un eveniment rutier. Dar luând punctual, familie cu familie, dramă cu dramă, îmi dau seama câtă suferință a lăsat în urmă”,


Gabriela Erdic, coautor.


Încă din start și-a propus ca în memoria oamenilor care și-au găsit sfârșitul în acea baltă rece și neașteptat de adâncă să se ridice un monument. Iar Consiliul Județean, prin vocea președintelui Doina Federovici, a promis că va face acest lucru astfel încât dorința coautoarei cărții ca acolo să se oficieze an de an, pe 29 iunie, o slujbă de pomenire, să devină realitate.

 

Cartea, lansată oficial chiar în ziua în care se vor împlini 42 de ani de la accident


Cartea ”Tragedia de la Huțani – Cel mai mare accident din istoria României” va fi lansată miercuri, 29 iunie 2022, de la ora 17:00, în sala Eminescu a Hotelului Rapsodia, intrarea fiind deschisă pentru orice persoană care își dorește să participe.


Poate fi deja cumpărată de la Librăria Luceafărul.


Și la începutul lunii iulie va putea fi achiziționată și prin comenzi online pe Botosaneanul.ro.


Coautorii mulțumesc și pe această cale tuturor celor care s-au alăturat demersului lor prin mărturii și prin informații care au ajutat la scrierea acestei cărți.

 

carte accidentul de la hutani

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
S-a votat: Monument ridicat de CJ și Primăria Vlădeni în locul unde au murit aproape 50 de botoșăneni - VIDEO
Anchetă eveniment: Accidentul de la Huțani, cea mai mare tragedie rutieră din istoria României – VIDEO

 

 

Bate vântul în cel mai modern internat școlar din județ, doar OPT copii cazați: Preferă să stea în sânul familiei
Respectivul liceu este considerat un etalon al învățământului din mediul rural având în vedere condițiile pe care le oferă elevilor și deopotrivă profesorilor. Unitatea dispune de clase moderne, laboratoare, cantină, internat, teren de sport și multe altele.
S-a făcut dreptate sub privirile unei mame de 96 de ani: Înalt ierarh și sobor impresionant de preoți la Monumentul dedicat foștilor deținuți politici din Botoșani – GALERIE FOTO
Cei care mai sunt în viață sunt astăzi bătrâni și bolnavi. Nu cer nimic. Au îndurat iadul pușcăriilor sau domiciliile forțate. Acolo li s-au născut copiii, acolo au învățat din nou să iubească, să rabde, să se roage. Poveștile lor sunt dureroase, sunt tulburătoare.
Întrebarea zilei: pe ce loc a terminat FC Botoșani sezonul? MIZA este de vreo 100.000 de euro
Ultima etapă a play-out – ului SuperLigii a produs o situație fără precedent de când se practică sistemul cu campionatul regulat urmat de turneele pentru desemnarea campioanei, respectiv a formațiilor retrogradate.
Un om de afaceri de calibru, o consilieră a prefectului, un director, un inspector și un fost viceprimar, pe LISTA PNL pentru a intra în Consiliul Județean
Plecarea din PNL a foștilor directori ai Spitalului Județean, Viorel Iliuță și Radu Malancea, va aduce doi noi aleși locali la rampă. Cei doi demisionari au renunțat și la mandatele de consilieri județeni, pe care oricum le-ar fi pierdut după părăsirea partidului.
Următoarele garaje care vor fi DEMOLATE în municipiul Botoșani, deținătorii au primit notificări de la Primărie – GALERIE FOTO
După cele peste 80 de garaje care au fost înlăturate din zona aflată în imediata apropiere a Colegiului Național Mihai Eminescu, urmează o nouă serie. De această este vorba despre 17 baterii.
ALARMĂ în zorii zilei la sediul Poliției: Razii în mai multe zone, minoritarii panicați „că li se fură copiii” – FOTOGALERIE
Apelul de prezență la Inspectoratul de Poliție Județean a fost dat la ora 6:00, în dimineața zilei de miercuri, 17 mai 2023.
Se cer salarii mai mari, orele de școală cu semnul întrebării! Sindicaliștii anunță că jumătate din profesorii botoșăneni nu mai intră la cursuri
Greva generală anunțată în sistemul educațional românesc va avea efecte și la Botoșani. Trei sferturi dintre profesorii botoșăneni au anunțat deja că de luni, 22 mai 2023, întrerup activitatea.
SINGURUL cuvânt care i-a salvat funcțiile unei șefe de la Botoșani, demisia aruncată la coșul de gunoi
Celebra ordonanță prin care au fost reduse o serie de cheltuieli bugetare și chiar posturi, deși în măsură mai mică, a tot suferit modificări până la forma finală. În primă fază s-a vorbit de interzicerea cumulului pensie – salariu.
Direcția de Drumuri a județului angajează cantonieri, candidații trebuie să aibă cunoștințe culinare și pasiune pentru... gătit: Mă pufnește și pe mine râsul
Anunțul a fost postat pe pagina instituției aflată în subordinea Consiliului Județean (CJ) Botoșani, pe data de 8 mai 2023.
Spargere la o asociație de proprietari plină de VIP-uri, la câteva ore după o ședință cu scântei - FOTOGALERIE
Sediul Asociației de Proprietari nr. 2 din municipiul Botoșani, situat în zona ultracentrală a orașului, a fost spart la câteva ore după o discuție privind convocarea Adunării Generale și situația financiară.
Șefimea de la Botoșani „menținută” din pix pe posturi călduțe de Guvernul Ciucă – LISTA directorilor
„Ordonanța austerității” așa cum a ajuns să fie cunoscută a fost publicată în seara zilei de luni, 8 mai 2023. Limitarea cheltuielilor de către Guvernul Nicolae Ciucă s-a rezumat la o serie de interdicții de ordin financiar însă are și un rol de protecție asupra unor persoane cu funcții de conducere, obținute în cele mai multe dintre cazuri, pe criterii politice.
Președinte nou la FC Botoșani, reorganizare din temelii a clubului: Nu este un viitor așa de roz, dar nici nu-i catastrofalVIDEO
Schimbările profunde pe care Botoșăneanul le anunța la primul club de fotbal al județului s-au produs deja în mare parte. Cei patru acționari de la grupul ”Elsaco” au constituit o nouă companie, pe care se va transfera întreaga activitate din sezonul 2023-2024.
”Tenorii liberi”, stand-up comedy muzical la Filarmonică ”tamponat” de Cozmiță Lascarache care venise la o nuntă: Această fuziune între note și bancnote naște muzicaVIDEO & GALERIE FOTO
Premierele stagiunii aniversare a Filarmonicii ”George Enescu” au continuat vineri seară cu un spectacol cum nu s-a mai văzut la Botoșani și s-a văzut rareori prin România. De la început și până la sfârșit, muzica clasică a fost însoțită de umor și uneori, într-un ton ironic, de acorduri populare și chiar manele.
Centrul „invizibil” al orașului preluat de o tânără din sistem cu viziuni îndrăznețe! Soție de politician, noua șefă are propria carieră – VIDEO&FOTO
Este un centru care, deși deschis de un deceniu în municipiul Botoșani, a „strălucit” mai puțin în spațiul public prin activități dedicate beneficiarilor, de-a lungul anilor fiind mai degrabă motiv de ceartă între șefi.
Bonele sau femeile chemate la curățenie vor fi plătite cu vouchere, șefa de la ”Șomaj”: Pur și simplu are loc un raport de muncă care nu este oficializat – VIDEO
Familiile care apelează la bone fără a avea un raport de muncă sau se folosesc de anumite persoane pentru curățenia în locuințe vor fi obligate, mai mult indirect, să le remunereze sub forma unor vouchere sociale. Acestea ar urma să fie eliberate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani.
Primarul Gireadă se gândește să facă oraș din comuna Mihai Eminescu: Are mai mult asfalt decât municipiul Botoșani dacă pun cap la cap străzile asfaltate - VIDEO & GALERIE FOTO
Recensământul desfășurat anul trecut și ale cărui rezultate în detaliu au fost făcute publice în acest an plasează Mihai Eminescu pe primul loc în clasamentul comunelor din județul Botoșani în ceea ce privește populația.
Zero șanse ca drumul Botoșani – Târgu-Frumos să fie gata în termen: I-am văzut că progresau, după care au dispărut efectiv cu utilajele de pe drumVIDEO
Șansele ca investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos să se finalizeze în termenul prevăzut în contractul încheiat de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) cu asocierea care a câștigat licitația sunt practic egale cu zero.
Meciurile liberale de la Municipiu s-au mutat la Județ: Liderul grupului PNL lăsat baltă de colegi la votul pentru MĂRIREA salariilor – VIDEO
Consilierii județeni s-au întâlnit joi, 27 aprilie 2023, în ședința ordinară aferentă lunii aprilie. Dezbateri au fost doar la proiectul de hotărâre care a vizat creșterea salariilor pentru unii angajați.
Tot la Cornișa, dar în altă parte: Se coace mutarea scenei pentru marile spectacole ale orașului
Construcția unei străzi cu dublu sens pentru accesul cu automobile și a unei pasarele pentru pietonii și bicicliștii care doresc să meargă la Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa sunt doar două dintre ideile lansate de primarul municipiului Botoșani după îngrămădeală creată weekendul precedent la complexul de la intrarea în oraș.
Sute de botoșăneni învățați să citească sau să socotească pentru a se putea angaja: Sunt persoane care nu știu să scrieVIDEO
Sunt sute de botoșăneni pentru care găsirea unui loc de muncă, oriunde, pare să frizeze absurdul. Însă, într-un efort susținut de încadrare totuși în câmpul muncii și a analfabeților și semianalfabeților, instituțiile statului încearcă inclusiv să-i învețe să scrie. Sau să citească. Ori să socotească sau să memoreze tabla înmulțirii.
Am avut si eu o colega care era in autobus cu doi copii si numai ea si baiatul s a salvat dar fata a murit ,si ce sa vezi dupa o perioada de timp sotul a aruncat o de la etaj si tot a murit.
24 iunie 2022, 09:29
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Marius Croitoru e în staff-ul tehnic la Botoșani, nu antrenor principal că nu poate, dar în partea asta de scouting, recunosc că are un ochi excepțional. Mihai Ciobanu e cu licență, rămâne în continuare el. Croitoru e ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9575 lei
USD
Dolarul SUA
4.6194 lei
CHF
Francul elveţian
5.1137 lei
GBP
Lira sterlină
5.7071 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3068 lei
XAU
Gramul de aur
290.0889 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2601 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3316 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0134 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3885 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
24.6 o C
Dorohoi
22.8 o C
Bucecea
23.9 o C
Darabani
22.3 o C
Saveni
23.2 o C
Ştefăneşti
22.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.