Știrea zilei
”Tragedia de la Huțani” – mărturii cutremurătoare - Prima carte despre cel mai mare accident din istoria României: Scriam și plângeamVIDEO & FOTOGALERIE

”Până a venit Armata am văzut o femeie, îmi aduc aminte și acum, se zbătea ca peștele, o femeie voinică, chiar în partea aia înspre Huțani. Eu nu am știut că un om poate să se zbată ca peștele pe uscat, mi-a rămas înscris în memorie”.

Martor ocular


Aceasta este scena care i-a rămas întipărită în minte lui Dumitru Ciobanu, unul dintre martorii dezastrului din data de 29 iunie 1980. Avea pe atunci 12 ani și din întâmplare se afla în apropierea podului de pe care se răsturnase un autobuz care, deși cu o capacitate de numai 33 de locuri, transporta peste 80 de persoane.


De ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel o mulțime de oameni de prin Fălticeni, Suceava, Dumbrăveni au dorit să meargă la Botoșani.


Mulți dintre ei erau chiar botoșăneni care se întorceau acasă, unii din vacanțe, alții de la serviciu întrucât făceau naveta.


Și care și-au găsit sfârșitul la intrarea în Huțani, când anvelopa din dreapta față a autobuzului a explodat chiar pe un pod, iar mijlocul de transport s-a răsturnat într-o mlaștină.


Mărturia lui Dumitru Ciobanu nu a fost făcută publică vreodată...

 

 

Singurele documente despre accident, ținute sub cheie de ITM

 


Până în 2022, când, la împlinirea a 42 de ani, a apărut ”Tragedia de la Huțani – Cel mai mare accident din istoria României”, prima carte scrisă despre teribilul eveniment rutier și care cuprinde inclusiv povestea accidentului văzută prin ochii copilului de atunci, Dumitru Ciobanu, ajuns astăzi la 54 de ani.


Inițiatoarea investigației jurnalistice, căreia pe parcurs i s-a alăturat și autorul acestor rânduri, a fost invitata ediției ”Botoșăneanul TV” de joi.


Gabriela Erdic a spus povestea din spatele acestei cărți, dificultățile pe care le-a întâmpinat, dar și satisfacțiile pe care le-a avut pe parcursul a opt luni de documentare a cazului.


Printre altele, a dezvăluit că unul dintre supraviețuitori, ajuns consilier local la Botoșani după revoluție, a pretins să fie recompensat ca să relateze cum a trăit acest eveniment.


Apoi, a arătat cum Inspectoratul Teritorial de Muncă, singura instituție care mai deține documente despre nefericitul caz (și aceasta pentru că a fost anchetat ca accident de muncă al șoferului autobuzului), a îngrădit accesul autorilor cărții la dosar, refuzând să elibereze o copie deși dosarul NU este secret.

 

”M-am lovit, inexplicabil, de anumite ziduri”


Doar că modul în care s-au comportat șefii ITM nu a provocat decât și mai multă îndârjire în încercarea de găsire a adevărului.


”M-am lovit, inexplicabil, de anumite ziduri. Nici acum nu pot să îmi dau seama de ce ni s-a interzis accesul. După 42 de ani, când nici răniții și nici familiile celor care au murit nu mai pot cere măsuri reparatorii de la cineva... Și atunci nu am înțeles. Dar au fost acele întâlniri cu supraviețuitorii, au fost momente în care efectiv scriam și plângeam”,


Gabriela Erdic, coautor.

 

 

gabriela erdic botosaneanul TV

 


A explicat că a dorit să transmită cititorilor exact emoția receptată de la oamenii care au ieșit vii din bulboana de la Huțani și care după peste patru decenii au rememorat pentru Botoșăneanul cele întâmplate în 1980 ca și cum totul ar fi avut loc ieri.


”La fiecare a fost ceva răvășitor, care ta zdruncina lăuntric. Și au fost momente în care vizualizam exact ce povestea. Părul care se vedea deasupra apei, fetițele care au murit cu garoafele în mâini, imaginându-mi nenorocirea care a avut loc acolo, invariabil îmi venea și mie să plâng. Acest accident pentru autorități a fost până la urmă un eveniment rutier. Dar luând punctual, familie cu familie, dramă cu dramă, îmi dau seama câtă suferință a lăsat în urmă”,


Gabriela Erdic, coautor.


Încă din start și-a propus ca în memoria oamenilor care și-au găsit sfârșitul în acea baltă rece și neașteptat de adâncă să se ridice un monument. Iar Consiliul Județean, prin vocea președintelui Doina Federovici, a promis că va face acest lucru astfel încât dorința coautoarei cărții ca acolo să se oficieze an de an, pe 29 iunie, o slujbă de pomenire, să devină realitate.

 

Cartea, lansată oficial chiar în ziua în care se vor împlini 42 de ani de la accident


Cartea ”Tragedia de la Huțani – Cel mai mare accident din istoria României” va fi lansată miercuri, 29 iunie 2022, de la ora 17:00, în sala Eminescu a Hotelului Rapsodia, intrarea fiind deschisă pentru orice persoană care își dorește să participe.


Poate fi deja cumpărată de la Librăria Luceafărul.


Și la începutul lunii iulie va putea fi achiziționată și prin comenzi online pe Botosaneanul.ro.


Coautorii mulțumesc și pe această cale tuturor celor care s-au alăturat demersului lor prin mărturii și prin informații care au ajutat la scrierea acestei cărți.

 

carte accidentul de la hutani

 

loading...
S-a votat: Monument ridicat de CJ și Primăria Vlădeni în locul unde au murit aproape 50 de botoșăneni - VIDEO
Anchetă eveniment: Accidentul de la Huțani, cea mai mare tragedie rutieră din istoria României – VIDEO

 

 

Sclavagism modern: OPT adolescenți prinși muncind „la negru” la o terasă din municipiu, lucrau și câte 16 ore pe zi
Unii dintre angajatori profită de tinerii care urmăresc să câștige propriii bani de buzunar și îi folosesc într-un soi de „sclavagism modern”, fără să aibă vreo temere că ar putea să răspundă din punct de vedere legal pentru sustragerea de la plata dărilor specifice către stat. Patronii profită astfel de adolescenți, pe care-i exploatează la un program de lucru mult peste cel reglementat legal. 
Directoarea și diriginta unei școli botoșănene au refuzat să sune la 112 pentru un elev cu mandibula ruptă: Copilul mănâncă cu paiul în prezentVIDEO
Agresiunea a avut loc la ore, într-o unitate de învățământ a județului, și s-a încercat ascunderea ei.Copilul a rămas cu traumatisme care-l afectează și în prezent.
LUCRURILE care nu s-au văzut în procesul care a decis soarta orașului: Eram puși în fața faptului de a săvârși o infracțiune / A fost o muncă acerbă, am avut ore nedormite VIDEO
Alegerile locale din 2020, anul în care s-a stabilit componența legislativului local, dar și primarul pentru patru ani, au avut un caracter aparte. Între cei doi principali candidați la postul de edil-șef au fost doar 16 voturi. Cu o diferență atât de mică, evident că lucrurile au degenerat și a fost nevoie de deciziile judecătorilor.
Iftime scos din fotbal 6 luni de federație și amendat cu o sumă amețitoare – DOCUMENT 
Comisia de Disciplină și Etică (CDE) a Federației Române de Fotbal a adoptat vineri o hotărâre extrem de dură la adresa omului de afaceri care controlează FC Botoșani. Valeriu Iftime a fost sancționat cu măsura interzicerii oricărei activități legate de fotbal pentru șase luni și, în plus, i s-a aplicat și o amendă de 20.000 lei. 
Doamna din Botoșani care a căutat afacerea perfectă! De la broker de credite la litigii sau activități de înfrumusețare din care a ieșit din cauza evaziunii din dormitor – VIDEO
Gabriela Ciobanu este antreprenor din 2004 și se poate spune că a încercat mereu să-și adapteze afacerile în funcție de cererea pieței. În unele cazuri a reușit, din greșeli a învățat. A deschis uși, altele i s-au închis fără să se descurajeze nicicum.
Un funcționar de la Casa de Asigurări s-a aruncat în gol din apartamentul în care se mutase de puțină vreme
Bărbatul lucra de mai mulți ani în cadrul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Botoșani, la compartimentul decontări și servicii.
25 de tone de mere aruncate pe câmp la marginea orașului, în piețe se vând fructe cu proveniență mincinoasă: Cine să ia măsuri? Noi avem țară? Avem Guvern, avem guvernanți? GALERIE FOTO
În vremuri în care campaniile pentru o alimentație sănătoasă ne invadează și într-un context în care conviețuim într-un județ cu profil preponderent agricol, consumăm fructe și legume din import, iar producția din Botoșani se strică pe câmpuri.
RAZIE uriașă pe Calea Națională! Polițiștii rutieri dar și criminaliștii au percheziționat mașini: au găsit un șofer drogat, fițe pe mașini scumpe și altele – VIDEO & GALERIE FOTO
Au participat probabil la această acțiune preventivă toate echipajele Biroului Rutier de la Botoșani, pe Calea Națională, pentru că strada s-a umplut de polițiști și autospeciale de Poliție. Și, un lucru mai inedit, au luat parte la razie și ofițerii de la Serviciul Investigații Criminale, dar și polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică.
A trecut un an de când Primăria a preluat Cinematograful Unirea: NU s-a difuzat nici măcar un singur film
Prin protocolul prin care Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF) a cedat Cinematograful Unirea către administrația publică locală condiția principală a fost continuarea difuzării de film la Botoșani.
Elevul care la 13 ani a strâns mașini pline de ajutoare pentru cei aflați în suferință – VIDEO & FOTOGALERIE 
Trăim într-o societate în care ajung să fie apreciați cu precădere oamenii care își fac publicitate agresivă pe spatele nevoiașilor în detrimentul celor care le rezolvă problemele fără să popularizeze în exces acest lucru. 
Primăria vrea să ia în administrare „fosta casă a PDL-iștilor” și să mute acolo un serviciu important: Cad dosarele pe ei, nu încap în birouri
Inițiativa ar urma să fie supusă dezbaterii și votului în ședința ordinară din data de 28 iulie 2022.
Din seria furturilor de apă: Fost polițist depistat cu branșament ilegal pentru livadă, seră și piscină – FOTOGALERIE
Serviciul de Control și Antifraudă din cadrul SC Nova Apaserv SA continuă să identifice situații de furturi de proporții din rețeaua publică.
Gata și nu prea: Recensământul populației și locuințelor NU s-a terminat la Botoșani, recenzorii încă bat la uși închise
Săptămâna trecută, în urma unui anunț al Institutului Național de Statistică (INS), presa națională, dar și cea locală, scria că județul Botoșani este primul din România care a terminat de numărat populația. Ba mai mult, o mulțime de politicieni care au simțit că ar avea de câștigat ceva capital electoral din asta s-au ”lipit” rapid la postări pe această temă. 
Aventurile modernizării drumului spre Târgu-Frumos: Botoșănean blocat în curte fiindcă era plecat de acasă – VIDEO & GALERIE FOTO
Una dintre multiplele vizite ale prefectului pe șantierul de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos l-a găsit din cale afară de nervos pe un botoșănean din satul Zăicești. 
De la atelierul de teatru al liceului, pe covorul roșu de la Cannes – POVESTEA studentului de 22 de ani distribuit deja în filme de anvergură internațională – VIDEO & GALERIE FOTO 
Au trecut deja vreo 50 de zile de când a pășit pe covorul roșu al Festivalului Internațional de Film de la Cannes, însă uneori încă mai are impresia că a fost doar un vis. Din fericire pentru el, pentru botoșăneni și pentru români, chiar s-a întâmplat: la 22 de ani Șerban Lazarovici a jucat într-un lungmetraj premiat în orașul – stațiune de pe Coasta de Azur. 
Minunile de la o conferință AUR: Netflix-ul molestează copiii și-i spală pe cap, războiul distruge vegetația, România ”să producă apă” - VIDEO & GALERIE FOTO
Campania „Ce vor românii”, așa, fără semnul întrebării, inițiată de liderii Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) a ajuns și la Botoșani în după-amiaza zilei de miercuri, 13 iulie 2022. Evenimentul la care au participat susținătorii AUR de la Botoșani s-a desfășurat în sala Eminescu a complexului Rapsodia, cu începere de la ora 17:00.
Contabilii și-au sărbătorit ziua cu un tort pe măsură, ”doamna de fier a contabilității” premiată de trei ori – VIDEO & GALERIE FOTO 
Oamenii cu cifrele și calculele din economia românească au fost sărbătoriți miercuri în toată țara, inclusiv la Botoșani, acolo unde a fost marcată Ziua Națională a Contabilului Român (ZNCR). 
Turista din Botoșani care a făcut scufundări în același loc în care și-a pierdut viața suceveanca atacată de rechin: Am făcut baie fix acoloVIDEO
A vizitat în total 85 de țări de pe cinci continente, iar șirul orașelor prin care a trecut aproape că este interminabil. Este pasionată de călătorii încă din perioada liceului când, deși era comunism, reușea să treacă granițele țării, o dată la doi ani, cum erau permis pe atunci.
Iazul fantomă de la Ipotești a consumat într-o singură zi apa pe o lună de la 100 de apartamente
În urma scandalului izbucnit la Ipotești, unde a fost descoperită o conductă ilegală conectată la un hidrant, tehnicienii de la SC Nova Apaserv SA au revenit pe malul iazului.
Jurnalista de la TVR cu rădăcini botoșănene care s-a îmbolnăvit după o investigație despre foamete: Cazurile de necrofagie și canibalism, să ajungi să-ți mănânci propriul copil VIDEO
Raluca Rogojină și-a început activitatea jurnalistică în anul 2003 la TVR Cultural. În anii care au urmat a fost jurnalist de investigație și mai apoi s-a ocupat de documentare istorice. Este producător și realizator la Televiziunea Română și face parte din categoria jurnaliștilor care „ard” pentru profesie.
Am avut si eu o colega care era in autobus cu doi copii si numai ea si baiatul s a salvat dar fata a murit ,si ce sa vezi dupa o perioada de timp sotul a aruncat o de la etaj si tot a murit.
24 iunie 2022, 09:29
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
Trebuie să ne revenim repede, pentru că duminică jucăm la campioana CFR. Au un lot din care pot alcătui două echipe, sunt mulți jucători de calitate. Sper să fim în formă, totul depinde de noi”,Mihai Teja, antrenor FC ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9132 lei
USD
Dolarul SUA
4.8027 lei
CHF
Francul elveţian
5.0576 lei
GBP
Lira sterlină
5.8083 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5598 lei
XAU
Gramul de aur
277.1595 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2490 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2315 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3499 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7310 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2012 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6603 lei
Vremea
astăzi
Botosani
22.0 o C
Dorohoi
20.1 o C
Bucecea
21.8 o C
Darabani
19.6 o C
Saveni
20.4 o C
Ştefăneşti
18.1 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.