Știrea zilei
”Un film așa, oarecum bășcălios, la adresa unui sfânt al Ardealului” - O premieră la Unirea cum n-a mai fost alta: Unii spectatori au părăsit sala, alții s-au enervat, regizorul luat la rost VIDEO & GALERIE FOTO

Câteva aplauze răzlețe, alte câteva zeci de secunde de tăcere, foarte puține felicitări și apoi un val de întrebări acuzatoare la adresa regizorului, venit în fața spectatorilor botoșăneni pentru a discuta pe seama filmului ”Arsenie. Viața de apoi”, a cărei proiecție specială a avut loc marți seară la Cinema Unirea.

Un film cu actori care... nu sunt actori

 

Au fost vreo 200 de oameni în sală, care însă s-au împuținat pe parcursul difuzării producției lui Alexandru Solomon, posibil fiindcă se așteptau să vadă cu totul altceva.


”Arsenie. Viața de apoi” nu este un film cu actori profesioniști și poate nici măcar cu amatori. Iar filmul nu este nici religios, nici biografic, nici documentar și poate că nici măcar artistic.


Enervat de imixtiunea Biserici Ortodoxe Române în viața publică și neînțelegând celebritatea pe care părintele Arsenie Boca, decedat în noiembrie 1989, a căpătat-o în ultimele două decenii, Alexandru Solomon și-a propus, cel puțin declarativ, să priceapă cum a crescut acest mit prin intermediul unui film.


Așa că a apelat la o firmă de casting care i-a selectat oameni de toate vârstele ce obișnuiesc să efectueze pelerinaje religioase.

 

Pelerinaj cu scenete la locurile pe unde a viețuit părintele


I-a urcat într-un autobuz și timp de o săptămână au vizitat cu toții obiective legate de viața părintelui, inclusiv Mănăstirea Prislop, unde a slujit într-o bună perioadă a vieții.


Peste tot le-a filmat reacțiile și i-a îndemnat să povestească întâmplări din viață în care au simțit prezența divinității și a părintelui Arsenie Boca.


A reieșit astfel un amalgam de mărturisiri, de la o femeie care vedea stele și balauri care coborau din galaxie, precizând că știe exact din ce galaxie provin și până la alta, care a așteptat un semn pentru rezolvarea problemelor conjugale și care i-a venit în câteva zile, când s-a despărțit de partenerul de viață.


Regizorul nu s-a limitat însă doar la aceste lucruri. În apropierea lăcașurilor de cult vizitate, dar nu numai, a pus în scenă evenimente din viața părintelui Arsenie Boca, s-a dat citire unor note din dosarul său de la Securitate și s-au prezentat chiar imagini din viața civilă a acestuia, după ce a fost exclus din monahism.

 

Încercare de demitizare?


Aproape pe tot parcursul filmului apare un tânăr care îl interpretează pe Arsenie Boca și care la un moment dat, îmbrăcat fiind în straie mănăstirești, este prezentat cum fumează, lucru care a deranjat vizibil mai mulți spectatori.


Peste tot răzbate o doză de ironie, unul dintre spectatori reproșându-i de altfel regizorului la final că a făcut ”bășcălie” în film.


Ironiei i se adaugă și o încercare de demitizare a părintelui, unele legende care îl însoțesc în posteritate, precum faptul că săreau scântei când își pieptăna barba, fiind redată într-o scenă cu un polizor care generează această reacție.


Pelerinii care o fac pe-a actorii în film și prin intermediul lor spectatorii, sunt informați inclusiv că în ”civilie” Arsenie Boca a locuit alături de o fostă măicuță, lucru care în opinia regizorului ar reprezenta o piedică în mult discutata canonizare a părintelui.


Inclusiv pozele foarte cunoscute cu ieromonahul sunt așezate într-o altă lumină, regizorul arătând că părintele a absolvit arte plastice și a știut să își creeze o imagine care să prindă cât mai bine la public.

 

Industria Arsenie Boca


În film sunt prezentate fragmente din buletine de știri și din emisiuni de la posturi locale și naționale de televiziune prin care se arată cum este exploatat mitul părintelui pentru rating.


Nu lipsește nici ”industria Arsenie Boca” ce s-a dezvoltat în locurile în care a viețuit teologul și unde se comercializează o mulțime de obiecte cu chipul acestuia.


Dar astfel de lucruri nu se întâmplă doar pe unde a trăit starețul Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi al Mănăstirii Prislop, ci inclusiv la arcul de triumf din București acolo unde un bărbat este surprins cum vinde poze cu părintele la un preț de peste zece ori mai mari decât cel de achiziție. Dialogul este unul tragi-comic:


-    Ce faci tu aici este o țigănie!
-    Păi eu sunt țigan...

 

”Înțeleg unde bateți: de ce am făcut un film despre un sfânt sau un personaj religios ortodox, eu fiind evreu?”


La terminarea filmului o mulțime de spectatori au părăsit imediat sala, neavând chef, timp sau dispoziție să audă gândurile regizorului.


Cu excepția a trei persoane, care l-au felicitat, celelalte care au luat cuvântul i-au adresat întrebări pe un ton nervos – vehement – protestatar.


Și unele dintre ele au plecat de la faptul că inclusiv în film regizorul își recunoaște apartenența la religia mozaică.


Astfel că unul dintre spectatori, profesor de altfel, l-a invitat pe regizor să realizeze un film despre reacțiile oamenilor de această credință la marile lor sărbători și să nu se limiteze doar la creștinii ortodocși.


”Mi se pare un film așa, oarecum bășcălios, la adresa unui sfânt al Ardealului, În filmul «Marele jaf comunist» i-ați prezentat pe ăia, care erau niște hoți la urma urmei, ca pe niște eroi (...). Dar vă aștept să filmați la Botoșani, la 40 de kilometri este mormântul unui sfânt al lumii mozaice, rabinul de la Ștefănești. Ar fi o idee să faceți un film și acolo, tot așa cu câțiva selectați tot la un casting”, i-a transmis profesorul.


Răspunsul:


”Înțeleg unde bateți: de ce am făcut un film despre un sfânt sau un personaj religios ortodox, eu fiind evreu? Filmul este mai puțin despre Arsenie Boca, cât despre importanța fenomenului religios și a influenței bisericii în viața noastră, că suntem musulmani, evrei, greco-catolici sau creștin-ortodocși, acest fenomen ne influențează pe toți ca cetățeni”,


Alexandru Solomon, regizor

 

”Arsenie Boca nu fuma”, actorul... da


Întrebat care a fost mesajul pe care a dorit să îl transmită prin acest film, nu a avut un răspuns direct, arătând că, ”dacă aș fi putut să definesc mesajul într-o propoziție, scriam pe o hârtiuță și nu mai făceam filmul”.


”Ați vrut să ne discreditați pe noi”, i-a transmis o spectatoare, care a continuat: ”Noi, care suntem niște oameni credincioși, nu suntem de acord cu comercializarea și toate astea, dar să nu le luăm oamenilor și o speranță”.


Alt spectator i-a reproșat scena în care fumează actorul de ocazie ce îl interpretează pe Arsenie Boca.


”Arsenie Boca nu fuma, dar tocmai pentru că... ca să fie clar că nu e părintele, adică nu pretindem că el e Arsenie Boca. E un om ca noi toți care, în fine, în viața lui fumează”, a replicat regizorul Alexandru Solomon.  

 

Întrebări fără răspuns


”Ridicol” a fost un cuvânt pronunțat de o spectatoare, iar unele întrebări au rămas fără răspuns. Precum cele adresate de reporterul Botoșăneanul:

 

-    Dacă erați creștin-ortodox mai făceați un astfel de film?
-    Și dacă mai făceați, ar fi ieșit la fel?

 

”Îmi cereți să fac un exercițiu de imaginație. Nu știu... ”, a răspuns regizorul Alexandru Solomon, exercițiu de imaginație pe care nu a putut ori nu a vrut să-l facă.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
”Ramon” cu limuzină, flori, aplauze, Pavel Bartoș promite că se întoarce: Voi pune acestui eveniment hashtag-ul ”Miracolul de la Botoșani” - GALERIE FOTO&VIDEO
Primarul de Botoşani ameninţat de Tudor Giurgiu culanţuri şi Ponta – VIDEO & FOTO

 

Condamnări la pachet cu patronul, pentru comisarii de la Protecția Consumatorilor cu șpaga de 400 de lei
Procesul pentru infracțiuni de corupție care-i viza pe cei doi comisari de la Protecția Consumatorilor Botoșani s-a terminat la Tribunalul Botoșani.
”3 Sud Est” și Filarmonica Botoșani, spectacol magic cu 4.000 de oameni la București: Un vis care se împlineșteVIDEO & GALERIE FOTO
Trupa care în anii 90 a pus practic bazele muzicii dance în România, și-a încheiat apoteotic turneul început în urmă cu aproape două luni. După concerte în 16 orașe din România și două reprezentații la Chișinău, ”3 Sud Est” a organizat pe 28 noiembrie un spectacol grandios la Sala Palatului.
Nova Apaserv începe să dea semne de viață: Plătim apa ca la Netflix, compania a trimis și peste 22.000 de SMS-uri abonaților
Compania de apă și canalizare a județului a devenit o țintă permanentă atât a cetățenilor cât și a unor instituții sau chiar partide politice.Iar reacția nu a întârziat să apară în acest proces complicat de resuscitare a imaginii publice pe care o are acum Nova Apaserv.
O zi națională cum alta n-a fost la Botoșani: Paradă aeriană, defilare militară, dar și canină, autospeciale de intervenție
Ziua Națională a României care se organizează anul acesta la Botoșani va avea un farmec aparte.Botoșănenii care vor ieși în stradă pentru a sărbători ziua tuturor românilor vor avea parte de un spectacol de neuitat.
Eveniment de poveste: Concert la o vioară ”Stradivarius” de 10 milioane de euro, botoșăneni fermecați la ”Baroque tour” – VIDEO & GALERIE FOTO
Pentru majoritatea violoniștilor din lume să cânte la o vioară ”Stradivarius” reprezintă o încununare a carierei. Românul Răzvan Stoica își trăiește de 14 ani visul și concertează la unul dintre celebrele instrumente create de Antonio Stradivari.
Bugetarii de la Botoșani care NU au mai protestat vreodată: Nu de plăcere stăm în fața instituțieiGALERIE FOTO
În aproape trei decenii de activitate acești lucrători dintr-o unitate de stat nu au întrerupt niciodată activitatea.
Două seri acasă la... Filarmonică! Concert magic pregătit pentru Crăciun cu Ozana Barabancea, patru tineri talentați de peste Prut și un prezentator celebru 
Filarmonica „George Enescu” Botoșani a început pregătirile pentru ce se anunță a fi „cel mai spectaculos concert al finalului de an”.
Lucrările la McDonald's aproape de finalizare, restaurantul începe să prindă contur la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Clădirea în care va funcționa restaurantul la Botoșani este finalizată în proporție de 70%Obiectivul din municipiul reședință va fi restaurantul cu numărul 101 deschis în România de către lanțul american.
Un proprietar de clădiri obligat să plătească 160.000 de euro impozit de neglijență: Va fi executat, ca orice contribuabil
Este probabil unul dintre cele mai mari impozite calculate în municipiu pentru un proprietar de clădire.În lei, suma totală se ridică la 800.000 de lei, echivalentul a 160.000 de euro.
Un fost director de la „Apă” schimbă tabăra și intră în rândul muncitorilor ca lider sindical: Am fost și în canal și în Consiliul de Administrație
Premieră la Botoșani într-o societate comercială cu capital de stat, unde un fost director general încearcă să devină reprezentant legal al muncitorilor și nu numai.
Unul dintre directorii de la Casa de Pensii a părăsit instituția
Este vorba despre unul dintre cei doi adjuncți ai unității de stat, care din această toamnă nu mai ocupă funcția de conducere din fruntea Casei Județene de Pensii (CJP).
Balul Oamenilor de Afaceri s-a transformat în gală cu dress code black & white: businessmeni surpriză, absențe neașteptate și premiere pe sărite – VIDEO & GALERIE FOTO
Cei mai performanți antreprenori s-au întâlnit vineri seară la salonul ”Luceafărul” de la Cucorăni la a XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri. În anul aniversar manifestarea s-a transformat, cel puțin declarativ, în Gala Excelenței în Afaceri, la care organizatorul, Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, a lansat Topul Județean al Firmelor.
Povestea gemenilor învingători care au cântărit 1.000 de grame și au stat TREI luni în incubator: Au avut foarte multe complicațiiVIDEO
S-au spus și s-au ascultat povești de învingători vineri, 17 noiembrie 2023, la Maternitatea Botoșani.
Anul acesta: Revelion „pe avarii” organizat în centrul municipiului Botoșani, Primăria caută artiști cu pretenții mai puține
Consiliul Județean a ajuns să organizeze parada obiceiurilor de iarnă cu sprijin financiar din mediul privat.Primăria ține pasul și încearcă să creioneze un spectacol cât de cât satisfăcător pentru noaptea de Revelion, deși fondurile sunt limitate.
Instituția la care a ajuns să muncească doar directoarea: Stătea singură la ghișeu și primea cereri – VIDEO & GALERIE FOTO
Valul de proteste lovește în tot mai multe instituții ale statului, iar mai nou întrerup activitatea salariații din structurile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).Se ajunge astfel la situații în care la aceste instituții lucrează doar șefii.
Caravana AUR pe interzis! Alianța și-a prezentat candidații de la europarlamentare cu un autocar parcat în centrul orașului, în zonă interzisă – GALERIE FOTO
Pentru această încălcare a Codului Rutier șoferii din Botoșani riscă amenzi din partea polițiștilor.Cei de la AUR, în schimb, și-au văzut nestingheriți de activitatea politică fără ca cineva să observe „elefantul” galben din centrul orașului.
Irina Rimes și muzicienii Filarmonicii au purtat peste 700 de botoșăneni pe tărâmul viselor: Mulțumim că ne-ați primit la voi acasăVIDEO & GALERIE FOTO
De aproximativ o lună cel mai așteptat concert al acestui final de an a fost fără doar și poate cel în care artista Irina Rimes a cântat la Botoșani alături de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat George Enescu dirijată de maestrul Alexandru Ilie.
Pasiune de-o viață: Cățelul din Botoșani desemnat de 10 ori campion național și internațional într-un singur an – VIDEO & GALERIE FOTO
Un botoșănean îndrăgostit iremediabil de câinii cu pedigree dărâmă un record cu un exemplar pe care l-a crescut de mic.Într-un singur an patrupedul a obținut zece titluri de campion național și internațional.
Când două consiliere se bat, câștigă... vicele – Lider nou de grup pregătit de liberali pentru CJ
Plecarea lui Viorel Iliuță din PNL a provocat unele dispute în cadrul filialei județene pe seama funcției de lider al grupului de consilieri județeni pe care fostul viceprimar o ocupa.
Secția de psihiatrie dintr-o fostă creșă care amintea de Auschwitz: Nici nu vreau să-mi aduc aminte cum arăta VIDEO & GALERIE FOTO
Condițiile din saloanele în care sunt îngrijiți bolnavii cei mai dificili de la Botoșani erau unele de nivel redus.Clădirea per ansamblu, în care a funcționat prima creșă a orașului, se apropia de imaginea unui fost lagăr.
”Nedumeritul”, sunt român și simt că nimic nu ne distruge mai mult decât propaganda religioasă. Și știi de ce? Pentru că noi, cei care credem în progresul tehnologic, social, cultural și nu suntem afundați în bigotism ne-am săturat să tot vedem subdezvoltare, mentalități perimate, antiștiințifice și, cel mai recent, cenzură, doar pentru că o parte a populației se lasă fermecată de ceea ce li se pune pe tavă de către cultele religioase. Culmea e că exact oamenii care îmbrățișează rânduielile cultelor religioase sunt adeseori revoltați de salariile din țară, de lipsa infrastructurii rutiere, școlare și spitalicești, dar niciodată nu se arată deranjați că o bună parte dintre banii ce ar putea fi investiți în dezvoltare se duc... ghici unde, la tot felul de ÎPS-și, preamăriți, preafericiți și preacucernici. Articolul de față mai aruncă niște semințe peste plaiurile mioritice din dorința de a cultiva teocrația. Nu mai există un post de televiziune sau un ziar unde să nu găsești preoți pozând în analiști economici, medicali, educaționali, politici, militari ș.a.m.d. Orice inițiativă - perfect justificată și demonstrabilă! - de a face haz pe seama modului în care cetățeanul român face din religie propria sa ideologie, frizând ridicolul, dar și a manierei în care cultele religioase insistă să își depășeacă tot mai vizibil rolul în societate și să aibă un cuvânt decisiv în orice domeniu, este aspru blamată și tot mai mulți militanți pun presiuni pe Guvern, CNA și societatea civilă de a opri orice deranjează gașca BOR și asociații, respectiv acea categorie socială pentru care cartea frige - căci doar are multe pagini - și automat e mai simplu să-ți așezi capul sub poală (cum bine se spunea într-un comentariu anterior) și să aștepți miracole începând din minutul următor. Stimați jurnaliști, stimați cetățeni credincioși, nu vă place un produs artistic, atunci evitați-l. Sunt atâtea evenimente cu specific religios (de altfel activitatea ziarelor locale este dedicată aproape în integralitate activităților derulate de reprezentații BOR), încât nu merită să vă irosiți timpul prețios cu noi, păcătoșii dornici de a fi la curent și cu alte produse cultural-artistice, nu doar cele orientate către glorificarea religiei.
15 septembrie 2023, 13:42
Trăim în sec.xxl,iar cei care nu-și țin capul sub poala...pot vedea lucrurile și alt fel.De exemplu acest film.
14 septembrie 2023, 14:36
@ nedumeritul, dar contrariul vi se pare normal? Sa fie prezenta biserica absolut peste tot, intr-un stat laic? Sa nu fie absolut nicio manifestare publica fara prezenta preotilor? Cum mai poti preda unui copil fizica, chimie, etc in gimnaziu, dupa ce il indobitocesti cu religie de la clasa intai? Vi se pare normal sa ajunga Religia materie de Bac, in detrimentul stiintelor exacte? Vi se pare asa mare diferenta intre cum arata credincioasele, imbrobodide si cu fustele pana in pamant, cu o lioata de copii dupa ele si musulmance? Eu cred ca Biserica Ortodoxa, prin tactica pasilor mici, a facut pasi mari, mari de tot, inca un pic si incaleca total Statul roman impotent. Credinta este o chestiune absolut personala si acolo trebuie sa ramana.E doar o opinie, la care am dreptul, la fel ca si dvs.
14 septembrie 2023, 12:12
Iată o finanțare intr-o acțiune cu scopul precis, de a distruge religia care îi mai ține cât de cât, uniți pe români!Curios e faptul că s-a permis difuzarea aestei mizerii, produse de un evreu.Nu mai sunt oare subiecte și regizori de aici din România?Evreul și-a epuizat sursele de inspirație?Să facă filme, care să arate cum omoară ei palestinieni!Au cam început să se obrăznicească în România și cei de la conducere intr-o atitudine slugarnică, nu iau nici o atitudine.
14 septembrie 2023, 08:23
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
”Mă duc la Craiova să câştig şi cred că pot să câştig. Vorba lui Dorinel Munteanu, de ce să-mi fie frică? Dacă stăm bine fizic, câştigăm. Fotbalistic cred că suntem la nivelul lor, nu cred că sunt atât de talentaţi î ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9679 lei
USD
Dolarul SUA
4.6140 lei
CHF
Francul elveţian
5.2769 lei
GBP
Lira sterlină
5.8029 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1866 lei
XAU
Gramul de aur
301.7158 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2595 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3050 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0289 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3946 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2040 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6664 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-2.1 o C
Dorohoi
-3.6 o C
Bucecea
-2.6 o C
Darabani
-4.3 o C
Saveni
-2.6 o C
Ştefăneşti
0.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.