Știrea zilei
Un tânăr independent candidează la alegerile locale: Politica este văzută ca o zonă în care intri ca să te căpătuiești

Pe Bogdan Cărăușu l-am cunoscut în noiembrie 2015. Luna și anul când poate Botoșaniul a avut cele mai frumoase proteste organizate în centrul orașului. Mii de oameni, tineri frumoși și liberi, treziți din amorțirea cotidiană de una dintre tragediile care încă lasă urme adânci în conștiința administrației și politicului din România. #Colectiv. În fruntea protestatarilor se afla Bogdan Cărăușu.

Bogdan Cărăușu, atunci și acum

 

La patru ani distanță, tânărul botoșănean și-a învățat lecțiile. Și-a înțeles și propriile greșeli care l-au adus totuși pe drumul pe care este acum. A plecat asemenea miilor de tineri care nu se regăsesc în țara natală. Pentru el însă nu a venit prea târziu momentul în care a realizat că soluția este întoarcerea acasă.

 

Bogdan Cărăușu va fi unul dintre candidații independenți la alegerile locale din acest an. Nu pentru funcția de primar, ci pentru un loc în Consiliul Local, la masa dezbaterilor. Are nevoie pentru asta de 1.000 de semnături pentru depunerea candidaturii și aproximativ 3.000 de voturi pentru a-și asigura un loc printre consilierii municipali.

 

 

Poate că nu ar fi făcut pasul însă a existat și un declic mental.

 

Un altfel de Centenar 

 

Ideea i-a încolțit în subconștient undeva prin 2018 când a depus un proiect legat de Centenar, la concursul pe finanțări nerambursabile implementat de Primăria Botoșani. Scopul în principal era să fie aduse cinci serii de copii din Republica Moldova, în Botoșani într-un proiect intitulat „Cunoaște-ți țara”. În total 100 de copii ar fi urmat să refacă simbolic niște punți rupte între generații, de-o parte și de cealaltă a Prutului.

 

A cerut pentru asta, prin Asociația „Scut botoșănean” suma de 22.000. Era anul Centenarului.

 

„Mi-au aprobat doar 8.000 și ceva. Și problema este că nu aveam nicio problemă, știam, astea sunt fondurile prin Primărie, știu că bugetul era oricum limitat. Dar am constatat cu stupoare și asta a fost indignarea mea, că s-au finanțat alte proiecte care nu aveau nicio legătură cu Centenarul. Care se puteau face oricând, în orice an”,

Bogdan Cărăușu, președinte Asociația „Scut botoșănean”

 

A considerat că privind doar din afară rămâi oricum limitat ca individ. Și că înăuntru chiar dacă nu aduci schimbarea de care avem cu toții nevoie, poți fi o voce. Sau un purtător de mesaje.

 

„Pot fi acea voce care să aducă în CL și părerea oamenilor care sunt în Botoșani. Eu nu cred că ei se simt reprezentați. Eu nu mă simt reprezentat în Consiliul Local, sincer vă spun. Deloc. Nu am văzut nicio luare de poziție care să mă reprezinte în proporție de 100%, nu am găsit niciuna. Nu aș fi făcut pasul acesta dacă nu aș fi avut niște confirmări din jurul meu”,

Bogdan Cărăușu, președinte Asociația „Scut botoșănean”

 

 

Tânărul botoșănean are o altă percepție a politicii. Nu cea care ni se înfățișează și din care lipsesc etaloanele.

Politica pură care ni s-a lăsat moștenire de figurile importante ale istoriei. Pentru că, la acest moment, crede Bogdan Cărăușu, în România există o răstălmăcire a ceea ce înseamnă politica și din partea oamenilor de rând dar și a celor care se numesc policieni.

 

„Politica este văzută ca o zonă în care intri ca să te căpătuiești”, parafrazează el.

 

„Ori nu este asta. Dacă plecăm de la sensul ei din antichitate, de la Platon, Socrate, Aristotel, sensul politicii este de a te sacrifica pentru binele comun. Adică pentru a-ți aduce aportul tău pentru a realiza binele comun. Noi, ONG-urile facem politică. Nu putem spune că nu facem politică atât timp cât ne implicăm în viața societății, în mod activ. De asta spun că este răstălmăcit termenul. Politică fac toți oamenii care se implică în viața cetății. Și cel care ajută în cauze umanitare și cel care face acțiuni de curățenie și cel care face proiecte culturale. Tot politică este. Sau cum ar trebui să fie făcută politica în mod normal”,

Bogdan Cărăușu, președinte Asociația „Scut botoșănean”

 

A renunțat la ideea de a mobiliza oameni pentru proteste în stradă. Și și-a canalizat energia izvorâtă din dorința de schimbare în copii. În adolescenți. Și-a îndreptat atenția spre temelia acestei națiuni asupra căreia sunt îndreptate speranțele tuturor.

 

Tinerii de la care se așteaptă mult, dar care au primit puțin.

 

„Unde avem noi lacune, ca societate, ca țară? Și mi-am dat seama că totul pleacă de la educație. Pentru că orice am încerca să schimbăm noi la nivel politic, înalt, micro sau macro este fără rezultat, dacă nu lucrăm efectiv cu omul care formează comunitatea. Și am zis că educația este baza. Și din momentul acela am început să facem acțiuni axate primordial pe copii, pe tineret, cu acțiuni culturale sau tabere de lucru. Tot ce înseamnă tânărul adolescent care se trezește într-o societate ce nu îi oferă decât vicii în principal. Dacă analizăm așa în mod brut, asta îi oferim noi tânărului, la momentul actual”,

Bogdan Cărăușu, președinte Asociația „Scut botoșănean”

 

Lumea uită că acești tineri NU au fost teleportați dintr-un loc anume în societatea actuală care era una perfectă.

Nu, tinerii au luat forma comunității care i-a creat, și care în prezent s-a transformat dintr-o societate bolnavă într-una muribundă.

Schimbarea pleacă din noi înșine, din fiecare.

Întâi începem cu noi, apoi cu cei din jurul nostru.

Iar primul și cel mai greu pas este să fim mai buni. Măcar puțin

Asta ne îndeamnă să facem Bogdan Cărăușu. 

 

Cine era Bogdan Cărăușu în urmă cu 4 ani de zile?

 

FLASH INTERVIU : CINE este Bogdan Cărăușu, liderul protestatarilor de la Botoșani?

 

Cine este astăzi Bogdan Cărăușu?

 

În vârstă de 39 de ani, Bogdan Cărăușu este soț și mândrul tată al unei fetițe de 3 ani și jumătate. Este absolvent al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor, specializarea administrație publică.

Este și poet, „Animetria” fiind primul său volum de poezii care a văzut lumina tiparului. Al doilea este aproape de tipărire. Este și jurnalist, fiind redactor la Revista „Vatra Românească”.

Este președintele Asociației „Scut Botoșănean” care este o Filială a Frăției Ortodoxe care are 25 de membri activi la Botoșani. Este implicat în numeroase acțiuni și sprijină de asemenea numeroase familii aflate în nevoie. Cu fonduri de la cunoscuți și prieteni.

loading...
Tinerii botoșăneni și frații de peste Prut vor merge împreună în excursii

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Cea mai frumoasă șoferiță de TIR, la datorie! Aprovizionează supermarketurile din Germania: Lumea este speriată de acest virus și de foame - FOTOGALERIE
Există și botoșăneni care nu s-au întors acasă, ci își continuă munca în țări precum Germania, Italia sau Spania. Mălina Ghileschi este una dintre aceste persoane.
INTERZIS noaptea pe străzi!!! Poliția și Jandarmeria au amendat toți șoferii găsiți după ora 22:00 în trafic – GALERIE FOTO & VIDEO
În prima noapte de când a intrat în vigoare restricția pe perioada nopții a circulației rutiere, echipaje de Poliție și Jandarmerie au efectuat controale drastice în trafic. Orașul era în marea lui parte pustiu, autoturismele care circulau fiind puține în comparație cu zile din vremuri normale.
Taximetriștii din Botoșani sunt la datorie! Au primit măști și materiale dezinfectante – GALERIE FOTO
O categorie profesională care își continuă în aceste vremuri activitatea este compusă din persoanele care efectuează curse de transport persoane în regim de taxi.
Autorul crimei din Centrul Vechi lăsat SĂ PLECE ACASĂ cu mai multe interdicții
În luna august a acestui an se vor împlini trei ani de la crima din Centrul Istoric, care a avut loc pe 23 august 2017. În toată această perioadă suspectul principal a rămas în arest preventiv la Penitenciarul Botoșani.
SCANDAL uriaș la Teatrul Mihai Eminescu, actorii somați să aleagă între concediu și somaj tehnic: Nu poți să stai acasă și să iei salarii integral DOCUMENT
În actualul context epidemiologic când mai multe instituții publice, dar și operatori economici privați au intrat „pe linie moartă” pe perioadă nedefinită, Teatrul Mihai Eminescu dă în clocot. Și probabil că nu este singura unitate care se confruntă cu o asemenea situație.
Botoșănenii din carantină, catering cu fugă! CINE și CUM livrează mâncarea oamenilor aflați în centre – GALERIE FOTO
Aproape 70 de botoșăneni se află la momentul prezent în stare de izolare totală în mai multe centre din municipiul Botoșani.
IREAL!!! Doctorița cu 2 și ceva la examen trimisă șefă la București să lupte cu coronavirusul
Fosta directoare adjunctă a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani, demisă de ministrul Sănătății în 2017 fiindcă ar fi pus bancuri pe Facebook în timpul programului de lucru, a fost detașată la București. Iar Florian Bodog, cel care a destituit-o în urmă cu aproape trei, a dezvăluit că ar fi fost promovată tocmai pe postul de director al DSP București.
Coronavirusul transformă Botoșanii: bancă fără bani în bancomate, alimente de bază raționalizate la un supermarket, afișe unicat – GALERIE FOTO
Pandemia de coronavirus a provocat la Botoșani apariția unor fenomene care nu s-au mai întâlnit, cel puțin după revoluție. Băncile și supermarketurile, dar nu doar acestea, s-au confruntat cu situații extreme.
Ce prevede EXACT legea în SITUAȚIILE DE URGENȚĂ, de la razii la raționalizări; NU ESTE OBLIGATORIE aplicarea tuturor măsurilor
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat sâmbătă seară instituirea stării de urgență urgenţă începând de săptămâna viitoare. Șeful statului a arătat că măsura va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei generate de coronavirus.
Loading...
Bărbatul internat cu forța la Psihiatrie de fosta soție a fost găsit mort în pat! Acuzații la adresa femeii: Tu l-ai omorât GALERIE FOTO
În iunie 2018 șapte botoșăneni și-au scos fratele din Secția de Psihiatrie fără permisiunea medicilor. Ciobanu Daniel era pe atunci bătut, cu urme vizibile pe corp. L-au adus la Poliție în pijamale și desculț. După doi ani de zile fratele lor a fost găsit mort în casă.
Un funcționar din Primărie și-a scutit întreaga familie de plata taxelor și impozitelor ani la rând
Situație de necrezut petrecută la o administrație publică în vremuri în care organele de cercetare penală cercetează oameni corupți pe bandă rulantă.
Mărturia unei botoșănence blocată în Italia: E jale, lumea e nebună, nu ai voie sa ieși pe stradă că vine PolițiaFOTOGALERIE
Aproape o iarnă întreagă italienii, ca și românii de altfel, au privit știrile de la TV despre China și coronavirus ca pe un film de la Hollywood. Părea ceva mult prea îndepărtat și parcă ireal. Un fel de, ”se întâmplă în Asia, în Europa nu este posibil așa ceva”.
ZECE botoșăneni escortați la Agafton și băgați în carantină, dramă la marginea orașului – GALERIE FOTO & VIDEO
Epuizare psihică și oboseală. Asta s-a văzut la oamenii care au ajuns miercuri după-amiază, în autocarul firmei Ramiro la Tabăra Agafton, după o cursă Italia – România. Au plecat la drum când încă țara unde lucrau nu era în carantină totală. După zeci de ore de mers au ajuns în țara natală. Nu și acasă.
Lovitura de la miezul nopții: Prefectul Colbu DEMIS de Guvern
Cu o zi înainte de a împlini trei luni de la numire, Alexandru Colbu și-a pierdut deja funcția de prefect. Întrunit marți seară în ședință, Guvernul a hotărât să îl înlocuiască tocmai cu adjunctul.
Loading...
Telenovelă cu doi îndrăgostiți, s-au dat cu mașina peste cap de trei ori, au fugit la Iași și apoi au dat vina unul pe celălalt – FOTOGALERIE
Doi tineri și-au pus propriile vieți în pericol iar mai apoi au încercat să ascundă urmele evenimentului rutier. Unul extrem de grav de altfel, tinerii fiind norocoși că au scăpat fără răni grave în urma accidentului.
Prima CRIZĂ de proporții la Botoșani! Panică în rândul populației, oameni urmăriți de autoritățile sanitare, măsuri anti-aglomerație
România și județul nostru deopotrivă traversează o perioadă de criză pentru care instituțiile cu atribuții în situații de urgență s-au pregătit cu tot felul de exerciții, an de an. Numai că acum nu mai vorbim de simulări. Și, în ciuda eforturilor depuse de autorități de a reduce spre minimum nivelul de panică, acest sentiment s-a impregnat deja în oraș.
ADEVĂRATA poveste a lui Daniel Câșlariu! Ce a făcut botoșăneanul înainte și ce salariu încasează de la Asociația Grup Civic
Cineva i-a spus lui Daniel Câșlariu că, într-un timp extrem de scurt, a devenit un fenomen. Nu a exagerat cu nimic. Probabil că visul oricărui om politic, de a dobândi notorietate cât mai multă, îl trăiește fără să-l fi plănuit dinainte Daniel Câșlariu, botoșăneanul de 30 de ani care a ajuns să fie considerat îngerul sărmanilor de la Botoșani.
În 2020 elevii sunt din nou chemați să învețe o meserie adevărată la o unitate cum alta nu-i: Este un liceu minunea lui Dumnezeu GALERIE FOTO
Zeci de elevi din Flămânzi, Copălău, Prăjeni și Frumușica au luat parte săptămâna trecută la o lecție mai puțin obișnuită, una de viață sau mai degrabă una de pregătire pentru viață. Liceul Tehnologic Nicolae Bălcescu a organizat conferința ”Viitorul meu începe azi”, desfășurată în cadrul proiectului ”Ziua Națională a Meseriilor”.
MARTIE: Străzile orașului Botoșani pline de comercianți cu flori (i)legale pentru care vecinii fac dosare penale – FOTOGALERIE
Semnalele de alarmă sunt trase de mai mulți ani de zile, însă, printr-o tradiție care devine periculoasă pentru aceste plante, vestitorii primăverii sunt nelipsiți de pe străzi, la fiecare început de martie. La Botoșani și peste tot în țară.
Drifturi și cascadorii în Parcul Cornișa, Poliția a cerut restricționarea accesului pentru autoturisme - VIDEO
Măsura a fost luată după ce au fost înregistrate mai multe incidente pe aleile de acces din incinta Parcului de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa.
Doamnă/domnișoară Maria,Îmi puteți indica unde anume am zis eu că ,,proiectele se finanțează în funcție de importanța evenimentelor anuale”? Cît despre legislația care reglementează activitatea instituțiilor din administrația publică locală, faptul că proiectul a fost aprobat pînă la urmă demonstrează că s-au urmat pașii stabiliți prin lege. Una este să vorbiți despre prioritizarea anumitor acțiuni și alta este să aruncați cu fraze inventate. Poate că tocmai de aceea ar trebui să recitiți articolul și să analizați mai bine ceea ce am vrut să spun. Politicienii (pentru că oameni politici nu mai avem de mult în România) se gîndesc ce legi ar trebui să mai facă. Mai bine s-ar gîndi ce legi ar putea respecta. Zi frumoasă!
31 ianuarie 2020, 15:35
Doamnă/domnișoară Elena,Voi candida pentru un post de consilier local. Cum aș putea fi un „iepuraș” pentru domnul Flutur? Poate aduceți și un argument în acest sens. Vă mulțumesc, o zi frumoasă să aveți!
31 ianuarie 2020, 15:25
Garantat Flutur! Încă un iepuraș!
31 ianuarie 2020, 12:06
Credeam că la 39 de ani, măi Bogdane Cărăușu, poți să citești mai mult și să înțelegi spiritul unor acte normative care reglementează activitatea unei administrații publice, mai ales că ai și absolvit o facultate de profil. Dacă ai fi avut cunoștințe solide în domeniul administrației, nu ai fi susținut prin presă că ,,proiectele se finanțează în funcție de importanța evenimentelor anuale”. Este total greșit! Asemenea proiecte se finanțează în funcție de punctajul obținut( adică de calitatea proiectelor) și, desigur, în funcție de suma de bani alocată pentru fiecare domeniu. Este o monstruozitate să crezi că alte proiecte cu punctaj maxim să nu fie finanțate pentru că tu ai depus unul pentru turism patriotic. Ne dăm seama cam ce consilier local vei fi!
31 ianuarie 2020, 11:23
Probabil ca daca Bogdan ar fi "cotizat"vre-o 10-15% ar fi primit cam cit si-a dorit si solicitat. Cit priveste omagierea marilor evenimente ale neamului nostru s-a vazut anul trecut de 1 Decembrie cit de mult sint respectati veteranii si care este scopul prezentei politicienilor nostri. Baie de multime si poze care dau bine la electorat mai ales cind vine vremea campaniilor electorale.
31 ianuarie 2020, 08:03
Loading...
Loading...
epantofi.ro
Sondaj
Credeți că sunt reale statisticele privind infectările cu coronavirus făcute publice de autorități?
Declaraţia zilei
„Tatal meu este în stare gravă, internat la Spitalul Municipal Dorohoi, secția ATI și are nevoie urgentă de sânge! Vă rugăm, dacă puteți, donați sânge - grupa B3 negativ, cât mai repede posibil la Centrul de Transfuzii Boto ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
27 martie 2020
EUR
Euro
4.8332 lei
USD
Dolarul SUA
4.3890 lei
CHF
Francul elveţian
4.5616 lei
GBP
Lira sterlină
5.3759 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0357 lei
XAU
Gramul de aur
228.9056 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2444 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3656 lei
AUD
Dolarul Australian
2.6686 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1169 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1776 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6477 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.