Știrea zilei
Țurcanu bate cu pumnul la ușa liberalilor, fuziunea PNL – ALDE începe cu scântei și cu 4 nume propuse deja de fostul președinte al CJ

Biroul Politic Național (BPN) al PNL a decis marți să înceapă discuțiile cu ALDE pentru fuziune. Liberalii au stabilit și echipa de negociere, care este condusă de Dan Vîlceanu și din care vor face parte Rareș Bogdan, Iulian Dumitrescu, Hubert Thuma și Gheorghe Falcă.

S-au format echipele de negociere, Șoptică prevede maxim patru posturi pentru ALDE


Alianța Liberalilor și Democraților nu mai este din 2020 partid parlamentar, astfel încât unificarea are o miză cu precădere în teritoriu, acolo unde formațiunea înființată în 2015 de Călin Popescu Tăriceanu are aleși locali.


Mai departe, trei județe, printre care și Botoșani, se disting de celelalte prin faptul că dețin o funcție de vicepreședinte al Consiliului Județean, în aceste unități administrativ-teritoriale liberalii-democrați urmând probabil să aibă cele mai mari pretenții la reprezentare în structura de conducere.


Deocamdată nu s-a votat și un algoritm în funcție de care să se asigure reprezentativitatea ALDE în PNL, decizia fiind deocamdată una strict de demarare a negocierilor.


”Abia marți s-a votat o comisie care va începe negocierile privind toată treaba asta. Deci nu putem avansa altfel de povești. Echipa națională de negociere abia s-a înființat, deci orice alt tip de discuții sunt simple speculații. Asta este realitatea”,


Costel Șoptică, președinte PNL Botoșani.


Membru al BPN-ului care a aprobat hotărârea de începere a discuțiilor de fuziune, deputatul liberal crede că, dacă se va adopta schema celorlalte unificări, se vor crea câteva posturi noi în Biroul Politic Județean, poate că un vicepreședinte și doi-trei membri, care să revină partidului neparlamentar.

 

Roxana e în echipa de negociere națională, Florin a pregătit deja câțiva membri de vază pentru transferul în conducerea PNL


Și ALDE și-a format echipa de negociere, iar între cei cinci membri se regăsește și Roxana Țurcanu, în calitatea sa de prim-vicepreședinte național al partidului. Fost președinte al PNL Botoșani și actual vicepreședinte al ALDE Botoșani, Florin Țurcanu susține că nu dorește vreo funcție pentru el în PNL, dar că vrea să aducă în partid vechi liberali care au părăsit partidul de mai multă vreme și care nu s-au înscris în alte formațiuni.


”Noi de la Botoșani am contribuit foarte mult la nivel național pentru a începe aceste negocieri. Fiecare filială, raportat la rezultatul pe care l-a avut în alegerile trecute, va obține niște poziții la nivelul filialei. Eu vreau în primul rând să înțeleagă toată lumea că este nevoie de unitate la PNL Botoșani. Eu nu cer nici o funcție. Fiind fostul președinte cu cele mai bune rezultate la PNL, vreau să fiu ca un mediator care aduce la masa PNL-ului mai mulți. Deja am avut niște discuții cu oamenii care vor veni la pachet cu noi. Cred că este nevoie de unitate la PNL Botoșani, să fie deschis, reașezarea lui și abordarea corectă cu electoratul de Dreapta la nivel de județ, dacă se mai dorește un rezultat onorabil”,


Florin Țurcanu, vicepreședinte ALDE Botoșani.


A nominalizat și patru persoane de la ALDE care ar urma să dobândească funcții de conducere la PNL: Roxana Țurcanu, Floarea Marocico, Sergiu Zvâncă și Bogdan Dăscălescu.

 

A început meciul


Ex-președintele PNL Botoșani a arătat că ALDE Botoșani a obținut al doilea cel mai bun rezultat din țară la alegerile din 2020 din partid astfel încât ”va fi un număr consistent” de posturi de conducere în noua structură care vor reveni actualilor liberali-democrați.


De cealaltă parte, Costel Șoptică estimează la maximum patru numărul reprezentanților ALDE care vor accede în BPJ-ul de la PNL. Deputatul a subliniat și faptul că ”fostul președinte cu cele mai bune rezultate la PNL”, așa cum se autoproclamă Florin Țurcanu, uită mereu să menționeze că acele rezultate au fost obținute de fapt în cadrul Uniunii Social Liberale în care ponderea cea mai mare avut-o PSD și nu PNL.

 

Fuziune PNL – ALDE sau coaliție ALDE – ex-PDL pentru acapararea PNL?


Tensiunile dintre cei doi nu sunt întâmplătoare. Mai mult sau mai puțin oficial, Florin Țurcanu a avansat de mai multă vreme variantă unei coaliții între ALDE și fostul PDL, cu Cătălin Flutur și Cristian Achiței în prim plan. Scopul final ar fi răsturnarea conducerii alese a PNL Botoșani și mai apoi obținerea celor mai bune poziții pe listele pentru alegerile locale din 2024.


Doar că matematica voturilor îi este, cel puțin deocamdată, defavorabilă. Din cei 33 de membri ai Biroului Politic Județean al PNL, 26 au fost aleși cu sprijinul lui Costel Șoptică astfel încât celor șapte teoretic potrivnici ar trebui să li se mai adauge alți 20, însă este greu de crezut că ALDE va obține atâtea posturi în BPJ.


Oricum, cel puțin potrivit declarațiilor făcute de Florin Țurcanu, liberalii nu vor putea scăpa prea repede de membrii ALDE întrucât proiectul de fuziune ar prevedea înființarea unei comisii care va fi organul suprem ce va decide dacă un liberal-democrat poate fi sau nu exclus din partid. Aceasta structură ar urma să fie formată la paritate din reprezentanții ambelor partide și să funcționeze până în 2024.

 

ALDE, a treia tentativă de fuziune într-un an și jumătate


Culmea este că toate aceste lucruri se întâmplă la doar două luni după ce inclusiv Florin Țurcanu vorbea despre o unificare a ALDE cu Forța Dreptei, partidul constituit de Ludovic Orban.


”Au fost și aceste discuții, dar a apărut oferta din partea PNL-ului și am considerat că Dreapta trebuie unificată, nu trebuie destrămată și este mai bine să fuzionăm cu PNL”,


Florin Țurcanu, vicepreședinte PNL Botoșani.


După ce s-a muncit să facă din ALDE un partid demn de luat în seamă, a realizat însă că este extrem de dificil:


”Ați văzut și Pro România cât s-a zbătut și cum se zbate. Este greu pentru partidele mici în România, hai să fim realiști. E greu pentru un partid mare, dar nu pentru un partid mic”.


ALDE ar urma să convoace un congres la care să aprobe fuziunea, iar PNL să adopte hotărârea într-un consiliu național.


Este a treia tentativă a ALDE de fuziune din ultimul an și jumătate, după cele eșeuate cu Pro România și Forța Dreptei.  

 

loading...
O fuziune cum n-a mai fost: USR a ras PLUS la Botoșani, o treime dintre delegații de la municipiu sunt rude între ei
Iubire politică consumată după o lună și jumătate! Dezastrul de la parlamentare mai rupe un partid „proaspăt” de la Botoșani

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

Program de bugetar pentru muncitorii care intervin la avariile de la compania de apă, iar viitorul nu sună bine deloc  
Aproape din toate zonele orașului apar frecvent mesaje de revoltă din partea botoșănenilor cu privire la avariile care au loc la rețeaua de apă a municipiului, dar mai ales referitoare la timpul de intervenție al muncitorilor. Limita de suportabilitate a botoșănenilor a atins un grad ridicat, iar acest lucru este recunoscut chiar de șefii societății Nova Apaserv.
Concurență de înaltă clasă la concursul perlei Primăriei: Doi artiști, unul mai desăvârșit decât celălalt vor să rescrie viitorul instituției – VIDEO
După un deceniu în care s-a pus accent pe continuitate în fruntea uneia dintre instituțiile de cultură a orașului, se pare că a sosit momentul tinerilor (vizionari sau nu) să împrospăteze actul artistic căutat de publicul botoșănean și nu numai.
Primul bal din 2022, de la premii în drujbe, mașini de spălat și... un pistol, la horă cu chiuituri: Să fie un an cu ploi, că de la ploi au ce paște oileVIDEO & GALERIE FOTO
După o pauză de un an, în care din cauza situației sanitare cei mai buni fermieri și-au primit distincțiile într-un cadru restrâns, fără festivism, Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) Moldoovis a revenit la formatul consacrat.
Povestea absurdă a ruinei din centrul orașului: s-a scumpit de aproape 3 ori, contribuția Primăriei s-a mărit de peste 50 de ori și după 8 ani este tot șantier
Cu o săptămână înainte de a se face publică vizita lui Cseke Attila la Botoșani, Senatul României a primit de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) răspunsul la o interpelare referitoare la restaurarea Teatrului Mihai Eminescu.
Se coace bugetul orașului pe 2022, de la parcare supraetajată și înlocuirea garajelor cu locuri de joacă la cumpărarea unei clădiri simbol & punct și de la capăt cu stadionul - VIDEO primarul despre planurile sale
Propunerea de buget pentru anul 2022 intră astăzi în dezbatere publică. Iar ulterior bugetul va fi adoptat în forma propusă de primar sau amendat de aleșii de la municipiu în ședință de Consiliu Local.
Două complexuri comerciale și 8 blocuri cu penthouse la ultimul etaj construite pe locul unei foste fabrici de la Botoșani
Terenul care a intrat în circuitul privat de ani buni a rămas neutilizat o lungă perioadă de timp. În prezent, prin investiția complexă demarată de anul trecut pe etapă birocratică, putem vorbi despre o regenerare urbană la marginea orașului.
ANUL ACESTA va avea loc recensământul populației și locuințelor! Recenzare de acasă, din fața calculatorului și zile libere de la serviciu – VIDEO INTERVIU cu noutățile rundei 2022
Unul dintre cele mai importante evenimente din țara noastră este Recensământul General al Populației și Locuințelor, organizat din 10 în 10 ani. Practic, această culegere de date oferă informații exacte (nu estimate) privitoare la numărul real al populației rămasă în țară. Și al spațiilor de orice fel (industriale, locative, anexe etc).
Furturile din spălătoriile auto și alte unități combătute cu contori inteligenți: Se pot citi de la distanță și nu se poate umbla la eiVIDEO
Metodele prin care putea fi manipulat consumul la apă din rețeaua publică gestionată de societatea Nova Apaserv erau extrem de diversificate la Botoșani. Neoficial, în tot felul de cercuri s-a tot vorbit de cârdășii între administratorii unor firme private și angajați de la compania de apă și canalizare care le ofereau portițele prin care își reduceau consumul de apă în mod considerabil.
S-au ambalat degeaba: Bătălia pentru funcția de director la DSVSA Botoșani a ajuns la capitolul ”rămâne cum am stabilit”
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani rămâne pentru o perioadă nedeterminată cu același conducător. Aceasta cu toate că în luna decembrie a anului trecut Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a programat de două ori un concurs pentru ocuparea funcției de director.
Loading...
POVESTEA numirii managerului de la „Ambulanță”, de la propuneri la planuri de viitor: Cum m-am hotărât? Într-o noapte! VIDEO
Este medic și vine din Republica Moldova. A cunoscut Botoșaniul începând să trateze pacienți de la sate și s-a regăsit mai apoi în colectivul de la Serviciul Județean de Ambulanță (SJA), unde lucrează de un deceniu.
Bărbați celebri care și-au găsit dragostea la Botoșani: Trăim o iubire așa de mare, încât asta mă face să fiu și mai puternic și mai încrezător decât aș fi crezut vreodată
Ne-am obișnuit cu vedete construite pe calapodul televiziunilor, pe criterii strict conectate la ratingul-rege dătător de audiențe, pe de o parte, sau de vremelnică popularitate, de cealaltă parte. Există însă și persoane publice al căror statut de vedetă se datorează muncii susținute, talentului atent și îndelung lucrat. Paradoxal, deși se bucură de notorietate, viața lor este învăluită într-o discreție uneori dusă la extrem.
LA MULȚI ANI, Botoșani! Trecerea dintre ani între focul de artificii și liniștea rugăciunii, sute de oameni în stradă şi în biserici – GALERIE FOTO&VIDEO
Mii de botoșăneni au ieșit în stradă, pentru a petrece împreună momentul trecerii în anul 2022. După îndelunga perioadă de restricții, oamenii au simțit din nou descătușarea bucuriei. Nu puțini au fost cei pe care noul an i-a găsit în rugăciune.
Botoșănenii care ne-au părăsit în 2021: Candelă pentru cei plecați, spre neuitare
2021 lasă în urmă durere și multe lacrimi. Ne-au părăsit oameni dragi, am pierdut preoți, medici, istorici, artiști. Dar mai ales profesori. Șiruri de lumânări aprinse în acest an pe altarul școlii botoșănene. 2021 a fost, parcă, un doliu nesfârșit.
Marea coaliție PNL – PSD plesnește deja la municipiu, primarul la mâna a trei debutanți pentru un munte de bani după ce liberalii iar s-au enervat
Aleșii de la municipiu se întâlnesc miercuri în ședință extraordinară, iar primul punct de pe ordinea de zi îl reprezintă stabilirea impozitelor și taxelor pe anul viitor.
Loading...
Botoșănenii și Crăciunul în comunism: Povești la gura sobei despre copilăriile petrecute între Moș Crăciun și Moș Gerilă
În a treia zi de Crăciun, Botoșăneanul vă oferă o poveste. Deopotrivă pentru cei mici și pentru cei mari. O poveste cu oameni care au trăit anii gri, cenușii, anii mirosind a portocală adusă de Moș Gerilă. Avem astăzi - la gura sobei - un preot, actori, profesori, o scriitoare, o neostenită bibliotecară, un om de teatru și de cuvânt.
Preotul care merge în spital la orice oră din zi și din noapte și aduce speranță bolnavilor: Nu ai cum să nu empatizezi
Luna aceasta se împlinesc patru ani de când preotul Cristian Buhaciuc vindecă sufletele botoșănenilor internați la Spitalul Județean „Mavromati”. Preotul spovedește și împărtășește bolnavii, săvârșește rugăciuni la orice oră. 
Magia Crăciunului în sânul familiei Irimia – Cenușă, model de comuniune și uniune pentru mulți dintre semeni: GALERIE FOTO
El este preot, ea artistă cu o voce care îți ajunge direct la suflet. Împreună sunt părinții Paraschevei, o minune mică și fragilă care le-a împlinit căminul. Teodor și Iustina Irimia Cenușă reprezintă în continuare un model de familie pentru mulți dintre botoșăneni.
Mese îmbelșugate de sărbători, un medic nutriționist de la Botoșani vine cu sfaturi pentru lăcomia din aceste zile: Deviza ar trebui să fie cumpătarea
Gospodinele au gătit în această perioadă sarmale, fripturi și o mulțime de alte mâncăruri tradiționale. Și nu de puține ori botoșănenii ajung la spital cauza excesului de mâncare sau alcool.
Un concert ALTFEL pe scena Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani: Un frac nonconformist, colinde, muzica Mariei Tănase și multă culoare – GALERIE FOTO&VIDEO
Concertul de Crăciun 2021 al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani a fost unul atipic. Pentru prima dată la un astfel de eveniment, bagheta dirijorală s-a aflat în mâna unei femei.
EXCLUSIV: O avocată și un inginer pregătiți pentru funcțiile de subprefect de la Botoșani
Prima rundă de negocieri din cadrul coaliției de guvernare PNL - PSD – UDMR a fost încheiată prin repartizarea politică a funcțiilor de prefecți și subprefecți.
sa va voteze mutu, sa nu mai aud de asemenea oameni, n-au facut nimic pentru judetul asta, numai beneficii PERSONALE......
14 ianuarie 2022, 11:32
Acum o lună fuziona cu partidul lui Ludovic Orban. condamnatul la patru ani de pușcărie, fuzionează cu toată lumea. Și cu d-na Federovici e mare iubire.Botoșănenii au politicienii pe care i-au votat si pe care ii merită, așa cum iși merită si saracia lucie in care trăiesc!
14 ianuarie 2022, 10:04
Fluorine, tu vei fi la păstrătoare la momentul următoarelor alegeri. Până în vară se pronunță instanța de la Suceava, știi asta!
14 ianuarie 2022, 09:01
Sondaj
Vă permiteți iarna aceasta să plecați într-o vacanță?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Față de PNDL vrem să folosim niște criterii specifice pentru că sunt totuși niște diferențe, inclusiv legate de județ. Și pot să vă dau câteva cifre. În județul Botoșani populația care nu este deservită de apă și ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9440 lei
USD
Dolarul SUA
4.3816 lei
CHF
Francul elveţian
4.7642 lei
GBP
Lira sterlină
5.9008 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8403 lei
XAU
Gramul de aur
258.9166 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2424 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3716 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1268 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4669 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2019 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6641 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.5 o C
Dorohoi
-2.7 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-3.1 o C
Saveni
-2.1 o C
Ştefăneşti
-0.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.