Știrea zilei
Pensie de peste 43.000 de lei pentru un singur botoșănean, în timp ce mii de vârstnici nu reușesc nici măcar să-și cumpere medicamente

Discrepanța dintre majoritatea bătrânilor care trăiesc din pensii insuficiente și ceilalți, care primesc pe cupoane sume chiar și de 40 de ori mai mari, continuă să se amplifice în județul Botoșani. Și, în ciuda eforturilor populiste ale politicienilor de a majora valoarea punctului de pensie la anumite perioade cheie, aceste măriri nu fac decât să adâncească diferențele uriașe.

21 de milioane de euro pentru pensiile județului 

 

Potrivit informațiilor furnizate de Casa Județeană de Pensii (CJP) Botoșani, în luna septembrie a anului în curs, la Botoșani erau înregistrați 90.269 de pensionari botoșăneni, dintre care 77.854 provin din sistemul asigurărilor sociale de stat, iar diferența de 12.415 sunt pensionari agricultori.

 

 

107.400.739 de lei,

este suma totală plătită la Botoșani pentru acești pensionari. Sau echivalentul a 21 de milioane de euro.

 

Majoritatea pensionarilor se află la nivel minimal, cu pensii insuficiente pentru un apus de viață decent. Iar în actualul context socio-economic agravat de criza sanitară, majoritatea pensionarilor de la Botoșani abia dacă reușesc să-și achite facturile la utilități, să-și cumpere medicamente sau hrana zilnică necesară.

 

1.190 de lei (242 de euro),

este pensia medie plătită la Botoșani pentru foștii salariați din sistemul asigurărilor sociale de stat

 

și...

 

654 de lei,

este pensia medie pentru agricultori. Sau 133 de euro.

 

Pensionarii fără nicio grijă 

 

La polul opus se află foștii magistrați, ale căror venituri lunare calculate din contribuțiile către stat ajung să fie mai mari de câteva zeci de ori, față de pensiile medii din Botoșani.

 

Cele mai mari cuantumuri în cazul pensionarilor care au avut calitatea de magistrați sunt următoarele:

 

  • 43.680 lei (8.914 euro)
  • 31.269 lei (6.381 euro)
  • 25.824 lei (5.270 euro)
  • 24.950 lei (5.091 euro)
  • 24.795 lei (5.060 euro)

 

 

De asemenea, primele cinci pensii în cazul dosarelor din sistemul de asigurări sociale de stat sunt următoarele:

 

 

  • 16.915 lei (3.452 euro)
  • 14.620 lei (2.983 euro)
  • 11.305 lei (2.307 euro)
  • 9.535 lei (1.945 euro)
  • 9.414 lei (1.921 euro)

 

Cea mai mică pensie din țara noastră este în cuantum de 800 de lei, fiind cunoscută și ca pensie socială.

 

Cine primește pensie minimă ?

 

Fiecare asigurat, cu domiciliul in Romania, care are dreptul de a accesa o formă de pensionare a cărui pensie are valoarea sub nivelul maxim al indemnizației sociale, adică mai mică de 800 lei.

 

Astfel, un pensionar cu o pensie mai mică de 800 va primi o indemnizație socială care adunată cu valoarea pensiei va fi de 800 lei.

 

Sau 163 de euro.

 

În România femeile ies la pensie la vârsta de 60 - 63 de ani, iar bărbații la 65 de ani. Stagiul complet de cotizare pentru ambele sexe este de 35 de ani, iar cel minim de 15 ani.

 

loading...
Pensii mai mari cu 11 lei, Botoșaniul rămâne tot cu cei mai săraci vârstnici
A crescut cifra de afaceri la Botoșani, Iftime: Câteodată încep să înțeleg că o ducem mai bine

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Deputații botoșăneni amenințați și hărțuiți prin telefon înaintea votului pentru certificatul verde: Îți dăm foc ție și familiei tale / Veți plăti personal pentru astaFOTO mesaje
„Libertatea nu este dreptul de a face ceea ce vrem, ci ceea ce se cuvine”.Abraham Lincoln
Capcană macabră pe un drum din Botoșani: O șoferiță, la un pas de nenorocire - FOTO & VIDEO
O glumă proastă putea să producă o tragedie pe un drum din județul Botoșani. Din fericire, totul s-a soldat doar cu pagube materiale.
Profesor de la AT Laurian la mitingul antivaccin: Pot să ducă chiar la război civil / Vor ajunge să realizeze lagăre / Erau acele practici ale vânzării și cumpărării de negri VIDEO & GALERIE FOTO
Deși organizat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), mitingul împotriva impunerii certificatului verde, care a avut loc duminica trecută la Botoșani, a avut în prim plan un cadru didactic prezentat ca provenind din societatea civilă.
Nova Apaserv cu datorii de 1 milion de euro la energie electrică! E.ON a renunțat la contract, județul la un pas să rămână fără apă
Încetarea relațiilor contractuale între cei doi operatori s-a produs în urmă cu o săptămână, când SC Nova Apaserv SA s-a regăsit în situația în care a trebuit să caute în regim de urgență alt furnizor.Neoficial, ordinul de întrerupere a furnizării energiei electrice pentru compania de apă ar fi venit tocmai din Germania.
Tomograful de 1 milion de euro a ajuns la Botoșani, s-a spart un perete ca să fie băgat în spital - VIDEO & GALERIE FOTO
Un computer tomograf similar, din punctul de vedere al performanței, mai există la Spitalul ”Sfântul Spiridon” din Iași.La Botoșani, acest CT, care a costat 1 milion de euro, a fost achiziționat la Spitalul de Pneumoftiziologie care se află în subordinea Primăriei Botoșani.
Elevul viitor arhitect care a redesenat profesionist bijuteria arhitectonică a orașului în speranța că va fi în sfârșit reabilitată – FOTOGALERIE
Din pasiune pentru arhitectură și frumos, un elev de la Liceul de Artă ”Ștefan Luchian” a redesenat profesionist fațada și partea din spate a Casei Silion.
Disperare la Botoșani Shopping Center, certificatul verde lasă comercianții fără clienți – Nu avem bani de salarii GALERIE FOTO
Impunerea certificatului verde la intrarea în centrele comerciale are un efect devastator asupra galeriei comerciale din Botoșani Shopping Center. Unii directori și angajați din complexul de pe strada Sucevei se plâng că au rămas fără cea mai mare parte a clienților și că nu mai pot suporta nici măcar cheltuielile esențiale.
„Părintele actelor” din Primăria Botoșani la un pas de retragere din activitate, o doamnă i-ar putea lua locul
Este unul dintre cei mai longevivi și experimentați șefi din administrația publică botoșăneană.În spatele său se află o carieră de aproximativ 25 de ani în Primăria Botoșani.
Instituția publică din centrul orașului (ne)cunoscută publicului! Este UNICĂ în România și a fost construită după modelul Peugeot
În centrul orașului, prinsă parcă la mijlocul unor instituții publice cu adresabilitate extrem de mare, se află o unitate de stat care este unică în România.Nu este una dintre acele unități în care ușa să fie deschisă zilnic de sute de persoane și se adresează unui segment profesional mai restrâns, însă extrem de important pentru bunul mers al economiei locale și naționale.
Loading...
În pat cu dușmanul: Șoptică vs Federovici, Nechifor vs Andrei - PSD + PNL e... aproape dragoste la Botoșani
Din vară s-a tot zvonit că liberalii ar putea apela la voturile pesediștilor, însă doar prin culise s-a vorbit despre asta. Oficial, președintele țării a avut ani la rând o campanie agresivă împotriva PSD-ului. Iar președintele PNL, Florin Cîțu, declara pe 25 septembrie 2021: ”Eu nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie «Votaţi PSD!». Cum aş putea, când PSD rămâne cel mai mare duşman al PNL? Cât sunt eu preşedinte al PNL nu vom face alianţă cu PSD”.
Sînziana Secrieru se întoarce pe cai mari în PNL
În 2016 din cauza modului în care au fost făcute listele pentru alegerile locale, Sînziana Secrieru se retrăgea din primele rânduri ale PNL Botoșani pentru a rămâne pentru o perioadă de 5 ani, în linia a doua.Până pe 5 noiembrie 2021.
COȘMAR în județ, drumurile sunt în șantier, circulația e un chin - STADIUL anunțat de constructori pe drumul strategic – GALERIE FOTO & VIDEO
O deplasare către o comună a județului Botoșani care în trecut, chiar în condițiile proaste ale carosabilului, era făcută într-un interval de 60 de minute, acum aproape că s-a triplat ca timp.Iar un astfel de exemplu poate fi distanța dintre municipiul reședință și comuna Hlipiceni, cei aproape 50 de kilometri fiind parcurși în aproape trei ore.
Trei sferturi dintre medicii de la „Mavromati” s-au imunizat, mai sunt unii care nu cred în virus și vaccin: Este o rușine
A trecut aproape un an de la debutul campaniei de vaccinare și tot mai mulți medici încep să se vaccineze. 
Bătaie pe posturile de directori la colegiile și liceele cele mai bune din Botoșani, avalanșă de candidați la ”Eminescu”, ”Laurian” și nu numai
Concursurile pentru ocuparea funcțiilor vacante de director și director adjunct în unitățile de învățământ din județul Botoșani intră în scurt timp în etapa cu numărul 2. Concurența este una acerbă, existând licee unde pentru două posturi sunt depuse în total nouă candidaturi.
Loading...
Muncă în disperare pentru terminarea lucrărilor la Unitatea de Urgențe și salvarea cât mai multor oameni: Facem tot posibilul - VIDEO & GALERIE FOTO în PREMIERĂ
Cea mai importantă unitate de urgență funcționează în prezent într-un spațiu improvizat, la limita de avarie.Vechiul sediu se află în plin proces de modernizare, iar firma care realizează lucrările este pe cale să dărâme un record al investițiilor de la Botoșani.
Dispare un partid de la Botoșani! Va fi absorbit de noua „împărăție a dezamăgiților”: Eu nu-i recunosc, prea mult haos, prea multă dezamăgire, prea multă...
După noua formațiune politică a lui Liviu Dragnea care coagulează în jurul lui social democrați-nemulțumiți, vine și replica „Dreptei”.Ludovic Orban strânge și el în jurul său liberali care nu mai rezonează cu politica dusă de actualul Partid Național Liberal.
Un botoșănean a primit un computer de 1.000 de euro cu ecranul crăpat după o comandă online - FOTOGALERIE
Achizițiile pe internet, practicate în România la o scară tot mai largă, continuă să fie pline de capcane. A simțit-o pe propria piele și administratorul unei firme din Botoșani.
PUSTIU la mall după introducerea certificatului verde, bate vântul prin magazine și la food court – GALERIE FOTO
Cel mai mare complex comercial din Botoșani continuă să fie afectat de restricțiile impuse de autoritățile centrale.
Când viața bate... visul: Mirel Manea între Que sera, sera și Corul Sclavilor la Monte Carlo, de la primarul de Monaco la ”Bio de Botoșani” – VIDEO & GALERIE FOTO
”Sclipirea mea a fost că trompeta poate exprima mult mai mult printr-un mesaj, prin sunet, care sunetul înseamnă cuvânt, înseamnă inimă, înseamnă suflet”. Cuvintele de mai sus aparțin lui Mirel Manea și au fost rostite în 2014, la lansarea „Gentleman Trumpet”, cel de-al doilea album al prim-trompetistului Filarmonicii de Stat George Enescu din Botoșani.
Botoșani DECIDE: Primarul întreabă botoșănenii - Împrumutăm sau nu 13 milioane de euro pentru tramvaie noi? - VIDEO
După amenințarea cu închiderea Primăriei pentru datoria uriașă cauzată de falimentara Termica, actualul edil-șef se află în fața unui nou impas decizional pe fondul unei nevoi generale a comunității. Continuarea proiectului european pentru reabilitarea infracturii pentru transportul cu tramvaiul este pusă la acest moment sub semnul întrebării.
Daţi și numele îmbuibaţilor ca să- i știe toată lumea....toată prostimea care muncește din greu ca să poată suravieţui.
7 octombrie 2021, 19:17
Bagati la psd! Fiti corecti si amintiti-va ca eliminarea pensiilor speciale a fost tema de campanie pnl-usr. Au facut cumva ceva? Nu, toti sunt o apa si un pamint. Ei politicienii nu pricep ca trebuie sa faca politica pentru romini.
7 octombrie 2021, 19:11
Normal ca pensiile să fie mici pentru omul de rând. A lucrat tot timpul în acord plătind sume consistente la fondul de pensie, i se calculează pensia după cartea de muncă unde este trecut salariul de bază, diferenţa între salariul de bază şi sumele plătite în urma acordului fiind destul de mari, bani păpaţi de şmecherii analfabeţi cu şcoli făcute la fără frecvenţă. Omul de rând a mai plătit între 2 şi 4% pentru o pensie suplimentară care nu intră în fondul de pensionare, este a fiecărui salariat în parte. Astfel fiecare pălmaş este furat de sume cuprinse între câteva sute şi câteva mii de lei, diferenţa intră în buzunarul hoţilor.
7 octombrie 2021, 14:31
PSD-ul a facut aceste discrepante iar celelalte partide au acceptat din toata inima.Aveau interese comune,se stie!
7 octombrie 2021, 14:12
va mai mirati de ce au plecat 8 mil de romani din tara?, de c e tara asta este condusa de niste netrebnici care s-au angajat in campania electorala ca vor elimina aceste inechitati groaznice, de parca ala care are 430000 lei mananca cu 7 guri si doarme in 4 paturi,......va mai mirati de ce nu mai vor unii sa munceasca deloc?, pai pt ce sa muncesti, pt 2000 lei si pensie de 800, in timp ce unii au numai avantaje si scoale din astea pe genunchi, desfiintate dupa anii 2000. Rusiiiine, nu le mai ajunge...voi usr, pe care v-am votat , de aia ati ajuns in parlament ca sa eliminati aceste furaciuni legale, ori sunteti mai neputinciosi si decat ultimul om
7 octombrie 2021, 14:00
„Trebuie spus că pensia unui beneficiar de pensie specială este plătită din două surse: de la Casa de Pensii (pentru partea rezultată din contribuțiile lui la asigurările sociale) și de la bugetul de stat (pentru diferența rămasă până la cuantumul cu care statul s-a îndatorat față de el, prin aplicarea formulei de 80%-100% din veniturile brute).Matricea aceasta de calcul – instituită acum 16 ani – este, grosso modo, valabilă și astăzi. „Conform unui calcul simplu persoana in cauza a acumulat 29,8196 de puncte.Comparand cu valoarea primei pensii din cadrul asigurarilor de stat rezulta 11,7302 puncte. Cam mare diferenta, avand in vedere ca acestia au stagiul complet de cotizare(35 de ani) si varsta obligatorie(60 de ani)Interesant ar fi sa stim cat reprezinta pensia de drept si cat cea speciala, adica cu cat se impovareaza bugetul la care contribuie toti ceilalti de care specialii isi bat jocIn plus dupa ce o parte din viata au beneficiat de avantaje, unele pastrate si dupa pensionare, conform legii desigur(o lege tot de ei acceptata!), dupa ce au avut salarii mari, consecinta fiind numarul mare de puncte acumulate, e de neinteles de ce mai doresc niste bani in plus. Ce fac cu ei? . In Iad se intra pe baza faptelor, nu a pensiei.
7 octombrie 2021, 12:06
Evident că politica PSD a făcut aceste discrepanțe...Daca se majorează pensiile și salariile cine cîștiga cel mai mult?
7 octombrie 2021, 10:08
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În programul de Guvernare am zis că în 120 de zile o să anunțăm calendarul pentru pensii. Nu mi-am permis să dau speranțe pe care nu pot să le îndeplinesc. Acei 200 de lei se vor acorda. Acel sprijin pentru pensiile mici, de ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9491 lei
USD
Dolarul SUA
4.3869 lei
CHF
Francul elveţian
4.7398 lei
GBP
Lira sterlină
5.8407 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8469 lei
XAU
Gramul de aur
255.1246 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3444 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1289 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4377 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1929 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
12.6 o C
Dorohoi
12.7 o C
Bucecea
11.9 o C
Darabani
12.2 o C
Saveni
13.1 o C
Ştefăneşti
7.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.