Știrea zilei
Zeci de tentative de sinucidere la Botoșani – Unii ajung să se omoare din disperare, alții din pură…greșeală

În județul nostru o mare problemă pare să fie intenția de sinucidere. Zeci de persoane ajung la spital după o astfel de acțiune, iar altele, din nefericire, sunt aduse mult prea târziu.

Se pare că viața este atât de grea pentru unii botoșăneni încât nu mai văd nicio soluție pentru rezolvarea problemelor de zi cu zi. Astfel, cei mai mulți iau în calcul să își pună capăt zilelor. Din păcate, botoșăneni de toate vârstele au ajuns la Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati Județean Botoșani după o tentativă de sinucidere.

 

Am stat de vorba cu Gina Turcoman, medic primar la această secție pentru a ne spune mai multe despre cazurile care ajung la spital, dar și care sunt motivele pentru care oamenii recurg la astfel de gesturi.

 

În ultimele luni, se pare că numărul celor care ajung la spital după o tentativă de suicid este destul de mic. Acest lucru nu este unul neapărat pozitiv, căci ar putea să însemne că botoșănenii și-au dus la sfârșit acțiunea, ajungând astfel la deces.

”Din fericire, în ultimele luni nu am avut tentative de  suicid, iar în spital  chiar avem o lungă perioadă de timp de când nu am mai avut incidente de felul acesta și ne bucurăm pentru asta, dar există sinucideri. Proporția lor rămâne relativ constantă ca incidență,”

A declarat Gina  Turcoman, medic Psihiatrie

 

Anul trecut însă, s-au sinucis aproape 100 de botoșăneni.

Motivele care duc la o astfel de acțiune sunt diverse, de la o persoană la alta, dintr-o zonă geografică la alta. În Botoșani, cele mai frecvente sunt tentativele asociate cu consumul de alcool. Acestea sunt totodată și cele mai dificile. De asemenea, depresia este una dintre cauzele principale care duce la o tentativă de suicid.

 

”În zona noastră principala cauză este cea legată de consumul de alcool, tulburări de personalitate de cele mai multe ori, de instabilități emoționale, complicate cu consum de alcool, complicate cu tentative de suicid, uneori reușite, alteori cu diverse consecințe fizice, somatice, mai grave sau mai puțin grave în funcție de norocul fiecăruia și de metoda aleasă pentru sinucidere,

 A zis Gina  Turcoman, medic Psihiatrie

 

Pentru unii, adesea adolescenți, tentativa de suicid este privită ca o joacă, ca o manieră de a atragă atenția, însă de cele mai multe ori are grave efecte asupra organismului, iar în unele cazuri se poate ajunge chiar la deces. Practic, din greșeală sau gesturi necontrolate se poate muri.

 

”Cei care sunt impulsivi sau instabili emoțional, aceasta este maniera lor de a capta atenția și ei tot vor avea comportamentul acesta, captator de atenție pentru anturaj, pentru a obții niște beneficii și uneori pot să reușească din greșeală, depinde cât de mult își controlează gesturile,

A mai adăugat Gina  Turcoman, medic Psihiatrie

 

Nu doar persoanele de vârstă medie se pot gândi și chiar ajunge la suicid. Și vârstnicii pot lua în calcul această variantă, iar motivele sunt de asemenea, diverse. Cei mai mulți sunt abandonați de propriii copii, iar din această cauză văd sinuciderea ca cea mai bună soluție pentru a scăpa ușor de situația în care se află.

„Nu neapărat că nu se lasă până nu reușește, dar există niște corelații ale riscurilor legate de patologii. De exemplu, pacienții care au schizofrenie au un risc mai mare de sinucidere pe parcursul întregilor vieți. Nu neapărat că își doresc să facă lucru acesta, dar uneori depresia, idei delirante,  cu caracter negativ sau imperativ pot să reapară în ciclul bolii și atunci riscul de sinucideri rămâne constant pe parcursul  vieții. Scade cumva după vârsta de 50 de ani,”

Gina  Turcoman, medic Psihiatrie

 

Astfel, tentativele de suicid sunt acțiuni ale oamenilor cu mari probleme de personalitate, cu depresii sau disfuncționalități la nivel cerebral, însă și a celor care pentru un moment nu văd altă soluție. Trebuie precizat că după un act de suicid acea persoană nu își va reveni vreodată. Medicii nu pot garanta dacă sau nu va ajunge din nou la un astfel de gest după prima încercare.

loading...
Un nou an, o nouă sinucidere în luna morții: Botoşănean găsit spânzurat în casă

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
(ÎNCĂ) Un polițist local LOVIT în Centrul Vechi, ancheta ajunge la un procuror
Numeroasele semnale de alarmă care s-au tot tras în privința CentruluI Istoric al municipiului Botoșani au rămas doar vorbe-n vânt. Pe principiul că „la noi încă este bine”, zilele se rostogolesc unele după altele după scenariile prea bine cunoscute și ușor, ușor vor scăpa de sub control și la Botoșani, unde dreptatea se va face în cele din urmă, da, cu sabia.
După numai un an de zile în sistemul bugetar, soția unui lider PSD Botoșani a ajuns șefă la o instituție publică - FOTOGALERIE
Anul trecut, la finele lunii martie participa la un concurs, la compartimentul financiar – contabil din Instituția Prefectului, pe care l-a și promovat. A rămas acolo în jur de două luni, după care a cerut transferul la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) – Centrul Județean Botoșani.
Ziua în care oameni de la Milano și până la Galați & Trușești au protestat pentru drumurile din Botoșani: Moldova, trezește-te! Botoșani, trezește-te! GALERIE FOTO
Așteptați în oraș la 9:30, așa cum au anunțat, protestatarii pentru infrastructură au ajuns vineri la locul de întâlnire cu o oră întârziere. Și nu a fost poligonul ACR, așa cum se făcuse public inițial.
Concurs pentru șefia unei instituții la care postul s-a eliberat prin... deces
Una dintre instituțiile importante din Botoșani este coordonată de un șef interimar la acest moment.
PREMIERĂ la Botoșani: Se pregătește cel mai lung sens unic din Botoșani, orașul tăiat în două – GALERIE FOTO
În municipiul Botoșani autoritățile au pregătit o serie de măsuri pentru eficientizarea traficului rutier. Iar una dintre intențiile factorilor de decizie, adică reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), Primăriei prin Poliția Locală, Prefecturii sau Consiliului Județean este crearea celui mai lung sens unic din Botoșani, care va tăia practic orașul în două.
Cel mai SĂRMAN Consiliu Local din istoria orașului?! Aleșii noștri au sărăcit de când VOTEAZĂ pentru oraș
Aproape toți consilierii locali aleși în 2016 și-au publicat declarațiile de avere. Cu mici excepții, cei care votează hotărâri pentru interesul botoșănenilor și dezvoltarea municipiului par să trăiască la limita de subzistență.
Motociclist luat pe sus în bulevard de un Volkswagen, zeci de oameni la accident – GALERIE FOTO
Un nou accident cu un motociclist în prim plan a avut loc în seara de vineri la Botoșani. Evenimentul s-a petrecut după ora 23:00 pe bulevardul Mihai Eminescu.
Un fost președinte de partid și-a scris pe monumentul din cimitir funcțiile de demnitate publică: ”deputat în...”, ”prefect al...” FOTOGALERIE
Dacă unii botoșăneni aflați încă în viață își scriu doar numele și atât pe crucile din cimitir, iar alții își pun meseriile (profesor, inginer, economist), există cel puțin unul care preferă să le reamintească botoșănenilor funcțiile politice pe care le-a deținut de-a lungul vremii.
Tramvaiele pericol public sar de pe linie unul după altul, primarul Flutur: Este o problemă politică & se fac presiuni
Situația actuală a tramvaielor din municipiul Botoșani, extrem de învechite și care cedează la intervale tot mai scurte de timp, a fost comentată într-un final și de primarul Cătălin Flutur.
Tot mai mulți botoșăneni mor pe șosele iar oficial NU din cauza drumurilor - Ce putem face pentru acele mame?
Județul nostru se confruntă cu o realitate dureroasă: lunar o persoană își pierde viața pe drumurile publice care sunt din ce în ce mai dezastruoase.
Două fete filmate în timp ce se băteau în Parcul Mihai Eminescu, nimeni nu este lăsat să intervină – VIDEO șocant
Un nou incident violent s-a petrecut în municipiul reședință de județ, iar protagoniste sunt două adolescente.
Un șef de instituție din Botoșani a luat bani din trei locuri – DOCUMENT
Trăim vremuri în care salariile bugetarilor au crescut considerabil și mai toți salariații din sistemul privat doresc să lucreze la stat din acest motiv. Ei bine, un șef de instituție de la Botoșani a acumulat venituri în anul 2018 din trei locuri.
„SĂRACII” noștri parlamentari! Senatori și deputați de Botoșani, fără case sau mașini și cu datorii la bănci
Nouă parlamentari au trimis botoșănenii din județul Botoșani în Parlamentul României, la alegerile parlamentare din 2016. Șapte sunt de la principala formațiune ce guvernează țara, iar doi din rândul opoziției liberale.
Șefii județului și-au băgat în plus la leafă vreo 10.000 de euro în numai un an - DOCUMENT
Conducătorii Consiliului Județean Botoșani par să fi făcut afacerea vieții lor atunci când au candidat și au reușit să obțină actualele posturi. Cel puțin din punctul de vedere al veniturilor. Aceasta cu toate că vicepreședintele CJ, Dorin Birta, a ținut să informeze protestatarii pentru drumul strategic că, ”eu nu am venit la scaunul ăsta rupt în fund”. Nu știm cum erau pantalonii săi, dar cu siguranță veniturile erau considerabil mai mici.
Afacerea care a EXPLODAT la Botoșani: Se deschid tot mai multe puncte de lucru - Pe fiecare stradă a apărut câte una-două
Există afaceri la Botoșani care înfloresc de la o zi la alta. Tot mai multe puncte de lucru sunt deschise la Botoșani, dar și în celelalte județe. Și ne referim la Casele de Pariuri.
SESIZĂRI la Poliție și MAI depuse de botoșăneni pentru SCOATEREA tramvaielor, se pregătesc autobuze
Ultimele incidente înregistrate la tramvaiele societății Eltrans s-au soldat cu sesizări către Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) și Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Mai mulți cetățeni s-au adresat poliției și au cerut demersuri pentru îndepărtarea tramvaielor din traficul de la Botoșani.
Bărbat lovit cu pumnii și picioarele de un grup de oameni după ce n-a vrut să-i dea 1 leu unui cerșetor – POVESTEA străzii vs POZIȚIA poliției – FOTOGALERIE
Scenele de violență par să fie parte din cotidian într-unul dintre cele mai ocolite cartiere ale orașului. O spun oamenii care locuiesc acolo și contrazic aceste afirmații deseori forțele de ordine care au menirea de a restabili liniștea publică.
EXPLODEAZĂ piața imobiliară la Botoșani – TREI blocuri cu spații comerciale și parcări în cea mai căutată zonă a orașului – GALERIE FOTO
Investițiile în spațiile locative în municipiul Botoșani își iau un avânt tot mai mare. Dacă pe partea de producție aproape că lipsesc, în schimb, investitorii locali mai ales se axează pe construcția de blocuri de locuințe.
Se solicită SCOATEREA urgentă a tramvaielor din circulație, la Botoșani – CINE se opune acestei măsuri
Tot mai des sunt auzite cuvintele: „până nu moare un om, nu ia cineva vreo măsură”. Printre botoșăneni, pe rețele de socializare unde se discută tot mai aprins și chiar la nivel administrativ, în rândul celor care administrează acest oraș.
Copiii neadoptabili de la Botoșani – Nu-i vrea nici măcar o familie, iar statul nu poate lupta cu asta
Peste 1.000 de copii se află în acest moment în grija statului, prin instituțiile de profil. Dintre aceștia, aproape 400 sunt în unitățile de tip rezidențial, precum apartamente integrate social, module de tip familial sau centre de plasament. 
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Sondaj
Unde vă doriți cel mai mult să lucrați?
În sistemul bugetar
În sistemul privat
În străinătate
Nu știu / nu mă intereseză
Declaraţia zilei
”Noi știm clar că de muncit s-a muncit aici și am depus toate eforturile. Din păcate, când ești la guvernare trebuie să suporți și decontul, ca să nu discutăm și să intrăm în alte amănunte (...). Este adevărat că nu ne ...
astratex.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7320 lei
USD
Dolarul SUA
4.1950 lei
CHF
Francul elveţian
4.2702 lei
GBP
Lira sterlină
5.2698 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8902 lei
XAU
Gramul de aur
191.0198 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2368 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4525 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9511 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2205 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1848 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6338 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.