Știrea zilei
Guvernul şi Primăria dau mâncare la 300 de romi ca să îşi facăanalize medicale moca - DOCUMENT
Guvernul României, Primăria Botoșani și Asociația Culturală Cultus Humani implementează la Botoşani un proiect prin care 300 de romi din municipiul reşedinţă vor beneficia de analize medicale de bază gratuită. În valoare de 500.000 de lei, programul este finanţat în proporţie de 90% de Agenţia Naţională pentru Romi, restul reprezentând contribuţia municipalităţii botoşănene.
proiect mincare romi Primaria Botosani

Mâncarea trebuie dusă în maxim o oră de la comandă

Pentru a-i convinge pe etnici să meargă la un cabinet medical în vederea recoltării de probe, prin proiect acestora li se asigură şi deplasarea la clinică, precum şi o masă caldă. Primăria Botoşani tocmai a declanşat procedura de achiziţie publică pentru desemnarea unei firme de catering care să ducă mâncarea la domiciliul cetăţenilor care vor intra în programul "Cetăţeni europeni - şanse egale pentru sănătate".
„Meniul complet va cuprinde obligatoriu o supă caldă (250-300g), felul II (cu minimum 100 g carne), desert. Numărul de persoane care beneficiază de servicii de catering va fi de minimum 5(cinci) pe zi. Activitatea de distribuire a meniului se va face prin comandă telefonică, iar comenzile vor fi livrate în maximum o oră de la lansare”, se arată în anunţul de achiziţie lansat de Primăria Botoşani.
Beneficiari vor fi romii care nu au asigurare socială şi care în alte condiţii nu îşi pot efectua analizele decât pe bani. Cei incluşi în program sunt desemnaţi în funcţie de vârstă şi prin colaborarea cu medicii de familie şi mediatorii sanitari. Analizele vor începe săptămâna viitoare, după ce va fi stabilită şi clinica la care se vor efectua, iar etnicii vor proveni din cartierele în care trăiesc cei mai mulţi: Centrul Vechi, Parcul Tineretului, Ion Creangă, Cişmea.

"Persoanele care donează sânge sau cărora li se ia sânge, beneficiază de o masă gratuită"

Jupiter Borcoi expert local romi Primaria Botosani „Oamenii chiar doresc să îşi facă analizele fiindcă au înţeles că este important pentru ei să îşi facă analizele medicale, mai ales că sunt persoane neasigurate, din medii defavorizate şi care nu au acces la aceste analize”, ne-a declarat Jupiter Borcoi (foto stânga), expertul pentru romi de la Primăria Botoşani.
Acesta a conceput proiectul, fiind şi cel care a solicitat acordarea unei mese calde la domiciliul persoanelor ce îşi vor face analizele.
„De regulă se procedează aşa, persoanele care donează sânge sau cărora li se ia sânge, beneficiază de o masă gratuită, dar asta în cadrul proiectului, beneficiază de o masă gratuită în valoare de 10 lei”, a mai spus Jupiter Borcoi.
Proiectul se implementează în perioada iulie – decembrie, iar până acum s-a stabilit grupul ţintă.

Program asemănător şi la Dorohoi

Un program aproape similar se află în derulare şi la Dorohoi, doar că acolo partener este Direcţia de Sănătate Publică, iar contribuţia de 10% nu este asigurată de Primărie, ci de Asociaţia Culturală Cultus Humani condusă de cunoscutul artist al romilor Cozmiţă Lascarache. Acolo proiectul este însă mult mai avansat, din cele 300 de persoane incluse în proiect, 148 efectuând deja analizele medicale gratuite. Potrivit expertului pentru romi de la Botoşani, programul şi-a dovedit deja eficienţa, în al doilea municipiu al judeţului fiind depistate nouă persoane cu hepatita B şi C. Cum majoritatea romilor supuşi analizelor atât la Botoşani, cât şi la Dorohoi tot neasiguraţi vor rămâne, scopul proiectului este şi acela de a încheia parteneriate între instituţiile responsabile de a implementa strategia Guvernului de îmbunătăţire a situaţiei romilor în domeniul sănătăţii.
CLICK ŞI VEZI ANUNŢUL PUBLICAT DE PRIMĂRIA BOTOŞANI PENTRU ACHIZIŢIA DE SERVICII CATERING
[[banner]]
CITEŞTE ŞI:
 Romii din Botoșani învățați să nu se îmbolnăvească sexual
Zeci de angajați de la Spitalul de Recuperare ținuți acasă pentru că directoarea „n-are ce să facă cu ei”
Situație disperată pentru câteva zeci de angajați din cadrul Spitalului de Recuperare Sfântul Gheorghe, din municipiu. Au fost trimiși acasă pe perioada stării de urgență, iar de luni ar fi trebuit să revină la muncă, lucru care nu s-a întâmplat.
”Decât” un salariu: 500 de euro amenda medie în pandemie la Botoșani! Sancțiunile aplicate de Poliție au atins un nivel istoric
Disputele pe seama amenzilor aplicate de structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) în Starea de Urgență au determinat ExpertForum.ro să întocmească un studiu mai aprofundat al politicii Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) cu privire la pedepsirea cetățenilor în perioada pandemiei.
Viceprimarul Murariu lăsat fără cele mai importante atribuții: Este clar răzbunare! Flutur: Erau disperați oamenii
Contrele politice din fruntea Primăriei municipiului reședință de județ se amplifică pe final de mandat. Ultima ședință de Consiliu Local a fost poate și cea mai încrâncenată, mai ales prin limbajul folosit de unii aleși locali, și a avut repercusiuni la scară mai largă.
Covidul a doborât și barilul: Benzina din Botoșani, cea mai ieftină din ultimii 10 ani - FOTOGALERIE
În urma cu exact un an și jumătate Botoșăneanul remarca într-un articol creșterea accelerată a prețurilor carburanților la principalele stații PECO din oraș și, mai ales, faptul că la toate acestea motorina ajunsese mai scumpă decât benzina de cea mai bună calitate.
Director de instituție publică internat în spital cu simptome de COVID, la serviciu un coleg este POZITIV
Lucrurile par să se fi schimbat într-atât în ultimele două luni de zile încât normalitatea de dinaintea pandemiei pare că nu va mai reveni curând, așa cum era percepută în accepțiunea generală a oamenilor. Iar între timp, SARS – COV- 2 mai cucerește o instituție publică de la Botoșani.
Misterul celor 61 de botoșăneni care au... dar nu au Covid: Nu mai iau nici un fel de tratament
Ciudățenia bolii care a blocat mapamondul produce situații neobișnuite inclusiv în statistici și chiar la Botoșani. Județul nostru ocupa joi, 7 mai, locul 6 la nivel național ca număr total de persoane infectate.
DONAȚIILE botoșănenilor încep să producă efecte! Peste 250 de teste efectuate ZILNIC la Botoșani
Începutul a fost unul anevoios, într-un context epidemiologic care nu a putut fi anticipat și care a forțat la maximum resursele de orice fel ale statului, fie că vorbim de mediul economic sau de sistemul sanitar local și național.
Centrul Județean al luptei cu Covid-ul, pulverizat chiar de coronavirus: polițiști, jandarmi, oameni de la servicii trimiși înapoi de unde au venit
Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervențiilor (CJCCI), acesta este sau ar trebui să fie la Botoșani ”creierul” luptei cu coronavirusul. În plină pandemie însă, tocmai acest CJCCI a fost afectat de Covid-19.
OPT copii infectați cu COVID internați la Secția de Boli Infecțioase, cel mai mic are 10 ani
Coronavirusul îi afectează pe adulți, dar și pe copii deopotrivă. La Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Mavromati sunt internați mai mulți copii infectați cu virusul COVID.
inpuff.ro
Loading...
SPERANȚĂ: Sute de copii născuți la Maternitatea Botoșani în plină pandemie, unele mămici suspecte de COVID
Există și vești bune în toată această perioadă dificilă pe care întreaga omenire o traversează.
Câți medici bolnavi am fi avut oare? Primul pacient infectat, testat abia la insistența aproape disperată a doctoriței omorâte de Covid
Nici mai mult, nici mai puțin de 199 lucrători în sistemul sanitar botoșănean, într-o proporție covârșitoare angajați ai Spitalului Județean, au fost diagnosticați cu Covid 19, potrivit datelor furnizate miercuri seară de către Centrul Județean de Comunicare.
S-a cerut oficial înlocuirea! Medic de la Urgențe pregătit pentru preluarea Sănătății Publice
Deși este conștient că merge la un salariu de trei ori mai mic față de cel din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) și la cârma unei instituții în care decizia face uneori diferența dintre viață și moarte, medicul botoșănean este pregătit pentru această provocare. Iar singura motivație este faptul că își dorește să schimbe ceva în evoluția pandemiei de COVID-19 pe plan județean. Să repare din răul făcut deja.
26 aprilie, ziua dezastrului: Ceaușescu în alertă la cinci zile de la EXPLOZIE, iar la Botoșani ”bate-un vânt ciudat, dar e cald”
Cernobîl, 26 aprilie 1986. Mai exact, la 01:23 noaptea, cel de-al patrulea reactor al centralei nucleare a explodat. Un dezastru considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare.
CRIZA coronavirusului doar în buzunarele botoșănenilor! Statul a dat amenzi de peste 7,5 milioane, dar a plătit șomaj în bătaie de joc
La Botoșani vorbim despre o sumă de peste 1,5 milioane euro aplicată ca amenzi de la începutul intrării în Starea de Urgență și a emiterii primelor ordonanțe militare care au restricționat libera circulație a populației.
Loading...
Cum ne schimbă pandemia: Nimeni NU vrea director la o instituție ”din prima linie”
După apelurile repetate ale Prefecturii și senatorului Costel Șoptică, ministrul Sănătății a schimbat-o vineri din funcția de manager al Spitalului Județean pe Livia Mihalache. Medicul pediatru avea concurs, dar Guvernul adoptase o ordonanță de urgență în urmă cu trei săptămâni care îi permitea inclusiv înlocuirea unor astfel de directori.
Șoferul cu BMW de la Carrefour scos de avocat din arest preventiv! POVESTEA celor 24 de ore din ziua accidentului
Primul mandat de arestare preventivă emis de Judecătoria Botoșani în 2020 a fost pe numele unui tânăr de 27 de ani din comuna Corni, care cauzase un accident rutier la mijlocul lunii ianuarie, soldat cu rănirea unei femei. După aproape trei luni de zile, în Săptămâna Mare, judecătorii au decis să-l lase acasă. În arest la domiciliu.
Acțiune UMANITARĂ fără precedent la Botoșani! Oamenii de afaceri au donat peste 200.000 de euro pentru spitale – LISTA firmelor
Campania a izvorât din dorința comunității de a se proteja. Inițiator a fost unul dintre cei mai apreciați botoșăneni la acest moment, Vlad Plăcintă, în calitate de președinte al Asociației „Salvează o inimă”.
Coronavirusul bate și la ușa IPJ! Angajat de la Pașapoarte pozitiv la COVID detașat la Poliție, teamă și-n rândul polițiștilor
Oamenii pe care ne bazăm în principal și care sunt trimiși în linia întâi în lupta pandemică, fac parte din categoria celor mai expuse persoane la infectarea cu noul virus.
Coronavirusul a întors lumea pe dos: Nunți ANULATE și zeci de înmormântări ATIPICE la Botoșani
De la jumătatea lunii martie asistăm la tot felul de măsuri care ne afectează pe toți, într-o mică sau mai mare măsură. Ne supunem neputincioși la tot felul de interdicții luate de autorități în vedere împiedicării răspândirii coronavirusului. Și astfel s-a ajuns ca viitorii miri să-și anuleze nunțile, iar înmormântările să se facă în condiții speciale.
Tinerii din Botoșani au cântat Hristos a înviat! - ”Am dorit să fie o mângâiere și o speranță, să transmitem oamenilor că totul o să fie bine” - VIDEO
Momente emoționante create de tinerii din Botoșani scot la iveală forța unificatoare a credinței, chiar și atunci - sau mai ales atunci - când vremurile par potrivnice.
propun sa se repete aceasta isprava si la Saveni si Stefanesti ca este multi rommmi acolo
10 septembrie 2013, 12:16
propun ca in loc de sare sa se foloseasca soda caustica.cand se recolteaza materialele biologice sa se injecteze inainte cate 5 ml de benzina la fiecare romulan si apoi la plecare sa le faca la toti o baie cu acid sulfuric.daca tot mai misca vreunul sa fie afumat la fc mic macar o saptamana....dau si eu bani pentru asta daca respectati propunerile mele si garantat in cateva saptamani scapam de jeguri...
10 septembrie 2013, 11:28
RASISM !! IMPOTRIVA ROMANILOR....PAI NOI MUNCIM SI NE RUPEM SPATELE SA DAM BANI LA BUGET SA LE CREASCA FUNDURILE UNORA ALTORA....SI RROMII, CARE CICA SUNT DEFAVORIZATI, STAU SI SPARG SEMINTE IN CENTRU, SAU PRIN ALTE LOCURI DE AGREMENT PT EI....IN LOC SA MEARGA LA MUNCA, SI SA VADA SI EI CUM SE MUNCESTE.... DACA SUNTEM PROSTI, NE MERITAM SOARTA !! ....Ca bine mai spunea Eminescu.... " Unde esti tu Tepes Doamne.... " ...
10 septembrie 2013, 11:16
Bataie de joc, adica tot noi le dam mura-n gura sa faca niste analize... oameni buni, maine poimaine ne trezim ca vor luati si de acasa cu masina, cum Doamne iarta-ma sa le oferi mese gratuite ca sa mearga sa faca analize, pai se poate asa ceva? oamenii de rand care nu au ce baga in gura ... de ei ce mai spuneti? chiar suntem in tara lui papura voda! RUSINE SA VA FIE! noi platim dari la stat etc si altii primesc totul pe tava!
10 septembrie 2013, 10:45
si pentru romanii care nu au asigurari medicale ce li se vor da gratis...cosciuge? dar pentru copii.cate un sut in fund? Multumim primariei Botosani pentru ca se gandeste la sanatatea rromilor (nu cumva sa scada natalitatea in rcadrul acestei minoritatii)!!
10 septembrie 2013, 10:34
Program foarte bun! Cu o conditie: sa-si atinga scopul pentru care a fost conceput! Dar merita incercat chiar si cu acest risc. Felicitari tuturor celor implicati! Succes tiganilor la analize, pofta buna la masa binemeritata.
10 septembrie 2013, 10:17
Pentru noi, romanii, fara asigurare medicala, cand aveti un program asemanator?? Sau noi nu contam pentru ca nu suntem minoritari? Care sunt defavorizatii?? Bine, si dupa ce-si fac analizele si se descopera ca sunt 50% bolnavi, le platiti si tratamentul medicamentos? Sau e ca sa stim de care ne ferim?
10 septembrie 2013, 08:51
Da, romanii sa munceasca si sa dea bani la buget. Ca se gaseste pentru ce sa fie cheltuiti. Noi sa muncim, sa nu gandim.
10 septembrie 2013, 08:50
Asa se cheama acum parazitul societatii, persoana defavorizata???????
10 septembrie 2013, 08:34
cu banii astia mai bine as hrani maidanezii pe care nu-i suport decat niste ciorditori lenesi...
10 septembrie 2013, 08:23
Loading...
ecco-shoes.ro%20
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Am venit într-o țară săracă, în care un profesor câștigă 250 de euro pe lună. Prețurile din magazine nu sunt mult mai mici ca în Austria. Am întâlnit o grămadă de oameni nemulțumiți. Starea de spirit a lor nu e una ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8396 lei
USD
Dolarul SUA
4.4406 lei
CHF
Francul elveţian
4.5685 lei
GBP
Lira sterlină
5.4098 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.1220 lei
XAU
Gramul de aur
247.0285 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2509 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3804 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9040 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1766 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1775 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6490 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.