Știrea zilei
Guvernul şi Primăria dau mâncare la 300 de romi ca să îşi facăanalize medicale moca - DOCUMENT
Guvernul României, Primăria Botoșani și Asociația Culturală Cultus Humani implementează la Botoşani un proiect prin care 300 de romi din municipiul reşedinţă vor beneficia de analize medicale de bază gratuită. În valoare de 500.000 de lei, programul este finanţat în proporţie de 90% de Agenţia Naţională pentru Romi, restul reprezentând contribuţia municipalităţii botoşănene.
proiect mincare romi Primaria Botosani

Mâncarea trebuie dusă în maxim o oră de la comandă

Pentru a-i convinge pe etnici să meargă la un cabinet medical în vederea recoltării de probe, prin proiect acestora li se asigură şi deplasarea la clinică, precum şi o masă caldă. Primăria Botoşani tocmai a declanşat procedura de achiziţie publică pentru desemnarea unei firme de catering care să ducă mâncarea la domiciliul cetăţenilor care vor intra în programul "Cetăţeni europeni - şanse egale pentru sănătate".
„Meniul complet va cuprinde obligatoriu o supă caldă (250-300g), felul II (cu minimum 100 g carne), desert. Numărul de persoane care beneficiază de servicii de catering va fi de minimum 5(cinci) pe zi. Activitatea de distribuire a meniului se va face prin comandă telefonică, iar comenzile vor fi livrate în maximum o oră de la lansare”, se arată în anunţul de achiziţie lansat de Primăria Botoşani.
Beneficiari vor fi romii care nu au asigurare socială şi care în alte condiţii nu îşi pot efectua analizele decât pe bani. Cei incluşi în program sunt desemnaţi în funcţie de vârstă şi prin colaborarea cu medicii de familie şi mediatorii sanitari. Analizele vor începe săptămâna viitoare, după ce va fi stabilită şi clinica la care se vor efectua, iar etnicii vor proveni din cartierele în care trăiesc cei mai mulţi: Centrul Vechi, Parcul Tineretului, Ion Creangă, Cişmea.

"Persoanele care donează sânge sau cărora li se ia sânge, beneficiază de o masă gratuită"

Jupiter Borcoi expert local romi Primaria Botosani „Oamenii chiar doresc să îşi facă analizele fiindcă au înţeles că este important pentru ei să îşi facă analizele medicale, mai ales că sunt persoane neasigurate, din medii defavorizate şi care nu au acces la aceste analize”, ne-a declarat Jupiter Borcoi (foto stânga), expertul pentru romi de la Primăria Botoşani.
Acesta a conceput proiectul, fiind şi cel care a solicitat acordarea unei mese calde la domiciliul persoanelor ce îşi vor face analizele.
„De regulă se procedează aşa, persoanele care donează sânge sau cărora li se ia sânge, beneficiază de o masă gratuită, dar asta în cadrul proiectului, beneficiază de o masă gratuită în valoare de 10 lei”, a mai spus Jupiter Borcoi.
Proiectul se implementează în perioada iulie – decembrie, iar până acum s-a stabilit grupul ţintă.

Program asemănător şi la Dorohoi

Un program aproape similar se află în derulare şi la Dorohoi, doar că acolo partener este Direcţia de Sănătate Publică, iar contribuţia de 10% nu este asigurată de Primărie, ci de Asociaţia Culturală Cultus Humani condusă de cunoscutul artist al romilor Cozmiţă Lascarache. Acolo proiectul este însă mult mai avansat, din cele 300 de persoane incluse în proiect, 148 efectuând deja analizele medicale gratuite. Potrivit expertului pentru romi de la Botoşani, programul şi-a dovedit deja eficienţa, în al doilea municipiu al judeţului fiind depistate nouă persoane cu hepatita B şi C. Cum majoritatea romilor supuşi analizelor atât la Botoşani, cât şi la Dorohoi tot neasiguraţi vor rămâne, scopul proiectului este şi acela de a încheia parteneriate între instituţiile responsabile de a implementa strategia Guvernului de îmbunătăţire a situaţiei romilor în domeniul sănătăţii.
CLICK ŞI VEZI ANUNŢUL PUBLICAT DE PRIMĂRIA BOTOŞANI PENTRU ACHIZIŢIA DE SERVICII CATERING
[[banner]]
CITEŞTE ŞI:
 Romii din Botoșani învățați să nu se îmbolnăvească sexual
UNICAT: Primăria din Botoșani care a rămas fără primar și viceprimar! NIMENI nu mai semnează acte, nu se mai pot oficia căsătorii
Situația este unicat cel puțin la nivel regional. O comunitate botoșăneană care numără în jur de 2.000 de suflete a rămas efectiv fără conducere.
Dezvăluiri făcute în premieră de artista de la Botoșani, cel mai bun fotograf al României: Lumea îmi spunea că din artă nu se fac bani VIDEO & GALERIE FOTO
Ea este Cristina Venedict, fata care are un portofoliu impresionant de fotografii ce au făcut înconjurul lumii, au suscitat interes într-o sumedenie de state și mulți cunoscători de artă au plătit pentru a avea în colecție una dintre creațiile sale.
Mii de botoșăneni stau fără apă de săptămâni întregi, șefii de la „Apă” cer ajutorul Poliției pentru a păzi rețeaua: Domnule, dar chiar vă bateți joc de mine?
Operatorul de servicii de apă și canalizare se adâncește tot mai mult în probleme, în ciuda reorganizărilor și reformelor implementate prin schimbarea directorilor sau a șefilor de servicii.Vara a adus, pe lângă temperaturi ridicate, și perioade îndelungate de timp în care robinetele a mii de botoșăneni se încăpățânează să ofere măcar un strop de apă.
Liberalii de la municipiu forțează schimbarea viceprimarului Liviu Toma ca să-și salveze directorii, ședință cu scântei provocată de foștii PDL-iști
A doua zi după ce, în ciuda boicotului aleșilor liberali, Consiliul Local Botoșani a aprobat o hotărâre privind divizarea Direcției Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA), Biroul Politic Local (BPL) al organizației municipale s-a întrunit în ședință.
Primarul și Poliția Locală au început demolarea boxelor și magaziilor cu tot felul de acareturi din Centrul Vechi: Nu au autorizații de construcțieVIDEO & GALERIE FOTO
În intenția sa de schimbare a imaginii Centrului Istoric al municipiului Botoșani, primarul Cosmin Andrei a încercat să mai „repare” o serie de nelegalități din zonă.
Procurorii DNA Suceava, a doua descindere la sediul DSVSA pentru cumpărături făcute în mandatul lui Mihai Țurcanu
La o lună și o zi de la primele descinderi care au fost efectuate la sediul Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Suceava au revenit la Botoșani.
Coșmarul durează toată vara! Control prin praf, pietre și pământ la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul s-a enervat, drumarii găsesc greu până și apă & motorină – VIDEO & GALERIE FOTO
Exasperat de plângerile venite din partea botoșănenilor pe seama lucrărilor la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul Sorin Cornilă, care și-a spart parbrizul la o deplasare pe DN 28 B, a mers personal vineri dimineață pe această șosea. De fapt, acest cuvânt este unul mincinos întrucât, cel puțin până la Copălău, șoseaua a devenit o amintire.
Dați afară de pe computer: Restanțierii la partid, excluși automat la Botoșani printr-o platformă electronică – VIDEO
Membrii Uniunii Salvați România vor fi scoși automat în afara partidului dacă nu își plătesc cotizația. Și asta nu o va face vreun contabil, trezorier sau mandatar financiar, ci un soft.
Dependente de bărbații violenți: Locuință gratuită a statului ocolită de botoșănencele bătute, după o scăpare stupidă: Nu erau primite cu copiii - MESAJUL Direcției Copilului
În continuare botoșănencele par să se complacă în situații în care sunt supuse la bătăi și umilințe din partea partenerilor de viață. Deși sunt emise frecvent ordine de protecție împotriva agresorilor, femeile sunt cele care își iartă soții sau iubiții și aleg să rămână în acel mediu toxic. Dar asta poate și pentru că depind material de acei oameni.
Loading...
Un domn și o doamnă: Luptă în taină pentru șefia unei instituții de la Botoșani rămasă cu doar cinci angajați
Concursul va avea loc la începutul săptămânii viitoare, la București, în cursă fiind înscriși doi candidați.
Candidat liberal la președinția CJ pregătit din afara partidului: Nu ar mai dori d-na președinte să candideze la un viitor mandat și atunci se deschid altfel jocurile - VIDEO
Actualul vicepreședinte ALDE al Consiliului Județean ar avea prima șansă să obțină în 2024 nominalizarea pentru candidatura la președinția CJ din partea PNL. Cel puțin asta susține liderul ”de facto” al liberalilor – democrați.
Poate cel mai sărac director din istoria municipalității: N-are vreun bun, doar datorii și a făcut zero lei într-un an întreg
Case, terenuri, mașini plus eventual o vilă pe la munte, bunuri deseori întâlnite în declarațiile de avere ale aleșilor sau directorilor de la Botoșani, ar putea fi catalogate drept visuri de unul dintre noii șefi ai unităților subordonate municipalității.
Botoșănean mort la „Mavromati”, găsit la morgă cu o lovitură la cap: Acuzații din partea familiei - Sunt izbiți de calorifer, de noptieră?
Rudele pacientului acuză că lovitura la cap ar fi avut loc pe secția unde a stat internat și, ca atare, își caută dreptatea la Colegiul Medicilor pentru a afla ce anume s-a întâmplat.
Directoarea Sănătății Publice își pierde postul de director după un concurs incredibil de împrejurări
La ceva peste doi ani de la numirea în funcția de director interimar al Direcției de Sănătate Publică (DSP), Monica Adăscăliței va fi înlocuită. S-a ajuns în această situație din cauza unui concurs nefericit de împrejurări pentru medicul de la Unitatea de Primiri Urgențe.
Loading...
A lăsat Botoșaniul pentru cel mai izolat cătun din România: Sunt primul preot care a venit și a stat mai mult printre ei / Părintele ista a nostru nu pleacă - GALERIE FOTO&VIDEO
Și-a închinat viața Domnului, dar nu a ales calea ușoară. A lăsat în urmă familia din Botoșani și a ajuns, la propriu, mai aproape de cer.
Viorica Dăncilă și-a făcut partid și la Botoșani, un colonel abia trecut în rezervă este președinte interimar: N-am făcut politică până acum, dar sper ca acum să-mi iasă - VIDEO
De săptămâna trecută, la Botoșani a apărut o nouă filială de partid. Națiune – Oameni – Împreună, pe scurt NOI, este formațiunea politică prezidată la nivel național de Viorica Dăncilă, fost prim-ministru al României în perioada 29 ianuarie 2018 - 4 noiembrie 2019.
Furt de pomină la mall: A sustras un pachet gol de țigări, s-a tăiat la o mână și a lăsat urme de sânge pe vitrine
S-a întâmplat la sfârșitul săptămânii precedente, alarma fiind dată de paznicul complexului comercial. Polițiștii ajunși la fața locului au deschis dosar penal pentru furt calificat.
Magie la Festivalul „Floare Albastră”, Irina Rimes a ajuns pentru prima dată la Botoșani și a făcut adolescentele să plângă – VIDEO & GALERIE FOTO
Câteva sute de oameni s-au transformat în cele din urmă în câteva mii la cea de-a XIII-a ediții a Festivalului „Floare Albastră” de la Ipotești, reluat în 2022 după doi ani de pandemie.Lidia Buble și Irina Rimes au urcat pe scenă. Două artiste, una mai desăvârșită decât cealaltă, au oferit publicului botoșănean calitate.
Protecția Consumatorilor de la București a descins și în Piața Centrală, a găsit lactate cu mucegai în frigidere ruginite și a închis trei magazine
Complexul Uvertura Mall nu a fost singurul obiectiv vizat de comisarii de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), care au ajuns la Botoșani în prima jumătate a lunii mai.
DOUĂ restaurante din mall închise de șeful de la București al Protecției Consumatorilor, amenzi uriașe de 60.000 de lei aplicate administratorilor
O „armată” de comisari și șefi ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au ajuns la Botoșani în prima parte a lunii mai 2022.
propun sa se repete aceasta isprava si la Saveni si Stefanesti ca este multi rommmi acolo
10 septembrie 2013, 12:16
propun ca in loc de sare sa se foloseasca soda caustica.cand se recolteaza materialele biologice sa se injecteze inainte cate 5 ml de benzina la fiecare romulan si apoi la plecare sa le faca la toti o baie cu acid sulfuric.daca tot mai misca vreunul sa fie afumat la fc mic macar o saptamana....dau si eu bani pentru asta daca respectati propunerile mele si garantat in cateva saptamani scapam de jeguri...
10 septembrie 2013, 11:28
RASISM !! IMPOTRIVA ROMANILOR....PAI NOI MUNCIM SI NE RUPEM SPATELE SA DAM BANI LA BUGET SA LE CREASCA FUNDURILE UNORA ALTORA....SI RROMII, CARE CICA SUNT DEFAVORIZATI, STAU SI SPARG SEMINTE IN CENTRU, SAU PRIN ALTE LOCURI DE AGREMENT PT EI....IN LOC SA MEARGA LA MUNCA, SI SA VADA SI EI CUM SE MUNCESTE.... DACA SUNTEM PROSTI, NE MERITAM SOARTA !! ....Ca bine mai spunea Eminescu.... " Unde esti tu Tepes Doamne.... " ...
10 septembrie 2013, 11:16
Bataie de joc, adica tot noi le dam mura-n gura sa faca niste analize... oameni buni, maine poimaine ne trezim ca vor luati si de acasa cu masina, cum Doamne iarta-ma sa le oferi mese gratuite ca sa mearga sa faca analize, pai se poate asa ceva? oamenii de rand care nu au ce baga in gura ... de ei ce mai spuneti? chiar suntem in tara lui papura voda! RUSINE SA VA FIE! noi platim dari la stat etc si altii primesc totul pe tava!
10 septembrie 2013, 10:45
si pentru romanii care nu au asigurari medicale ce li se vor da gratis...cosciuge? dar pentru copii.cate un sut in fund? Multumim primariei Botosani pentru ca se gandeste la sanatatea rromilor (nu cumva sa scada natalitatea in rcadrul acestei minoritatii)!!
10 septembrie 2013, 10:34
Program foarte bun! Cu o conditie: sa-si atinga scopul pentru care a fost conceput! Dar merita incercat chiar si cu acest risc. Felicitari tuturor celor implicati! Succes tiganilor la analize, pofta buna la masa binemeritata.
10 septembrie 2013, 10:17
Pentru noi, romanii, fara asigurare medicala, cand aveti un program asemanator?? Sau noi nu contam pentru ca nu suntem minoritari? Care sunt defavorizatii?? Bine, si dupa ce-si fac analizele si se descopera ca sunt 50% bolnavi, le platiti si tratamentul medicamentos? Sau e ca sa stim de care ne ferim?
10 septembrie 2013, 08:51
Da, romanii sa munceasca si sa dea bani la buget. Ca se gaseste pentru ce sa fie cheltuiti. Noi sa muncim, sa nu gandim.
10 septembrie 2013, 08:50
Asa se cheama acum parazitul societatii, persoana defavorizata???????
10 septembrie 2013, 08:34
cu banii astia mai bine as hrani maidanezii pe care nu-i suport decat niste ciorditori lenesi...
10 septembrie 2013, 08:23
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
"Nu avem încotro și probabil de săptămâna viitoare împreună cu Comisia Locală și cu Poliția vom merge la aceste persoane. Am vorbit cu recenzorii ca aceste persoane să le lase la urmă și să le și noteze. Au fost o dată, au ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9430 lei
USD
Dolarul SUA
4.7005 lei
CHF
Francul elveţian
4.9319 lei
GBP
Lira sterlină
5.7237 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4468 lei
XAU
Gramul de aur
274.3717 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2440 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2478 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2317 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6495 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1998 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
29.2 o C
Dorohoi
24.7 o C
Bucecea
27.5 o C
Darabani
24.0 o C
Saveni
24.9 o C
Ştefăneşti
26.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.