Știrea zilei
Guvernul şi Primăria dau mâncare la 300 de romi ca să îşi facăanalize medicale moca - DOCUMENT
Guvernul României, Primăria Botoșani și Asociația Culturală Cultus Humani implementează la Botoşani un proiect prin care 300 de romi din municipiul reşedinţă vor beneficia de analize medicale de bază gratuită. În valoare de 500.000 de lei, programul este finanţat în proporţie de 90% de Agenţia Naţională pentru Romi, restul reprezentând contribuţia municipalităţii botoşănene.
proiect mincare romi Primaria Botosani

Mâncarea trebuie dusă în maxim o oră de la comandă

Pentru a-i convinge pe etnici să meargă la un cabinet medical în vederea recoltării de probe, prin proiect acestora li se asigură şi deplasarea la clinică, precum şi o masă caldă. Primăria Botoşani tocmai a declanşat procedura de achiziţie publică pentru desemnarea unei firme de catering care să ducă mâncarea la domiciliul cetăţenilor care vor intra în programul "Cetăţeni europeni - şanse egale pentru sănătate".
„Meniul complet va cuprinde obligatoriu o supă caldă (250-300g), felul II (cu minimum 100 g carne), desert. Numărul de persoane care beneficiază de servicii de catering va fi de minimum 5(cinci) pe zi. Activitatea de distribuire a meniului se va face prin comandă telefonică, iar comenzile vor fi livrate în maximum o oră de la lansare”, se arată în anunţul de achiziţie lansat de Primăria Botoşani.
Beneficiari vor fi romii care nu au asigurare socială şi care în alte condiţii nu îşi pot efectua analizele decât pe bani. Cei incluşi în program sunt desemnaţi în funcţie de vârstă şi prin colaborarea cu medicii de familie şi mediatorii sanitari. Analizele vor începe săptămâna viitoare, după ce va fi stabilită şi clinica la care se vor efectua, iar etnicii vor proveni din cartierele în care trăiesc cei mai mulţi: Centrul Vechi, Parcul Tineretului, Ion Creangă, Cişmea.

"Persoanele care donează sânge sau cărora li se ia sânge, beneficiază de o masă gratuită"

Jupiter Borcoi expert local romi Primaria Botosani „Oamenii chiar doresc să îşi facă analizele fiindcă au înţeles că este important pentru ei să îşi facă analizele medicale, mai ales că sunt persoane neasigurate, din medii defavorizate şi care nu au acces la aceste analize”, ne-a declarat Jupiter Borcoi (foto stânga), expertul pentru romi de la Primăria Botoşani.
Acesta a conceput proiectul, fiind şi cel care a solicitat acordarea unei mese calde la domiciliul persoanelor ce îşi vor face analizele.
„De regulă se procedează aşa, persoanele care donează sânge sau cărora li se ia sânge, beneficiază de o masă gratuită, dar asta în cadrul proiectului, beneficiază de o masă gratuită în valoare de 10 lei”, a mai spus Jupiter Borcoi.
Proiectul se implementează în perioada iulie – decembrie, iar până acum s-a stabilit grupul ţintă.

Program asemănător şi la Dorohoi

Un program aproape similar se află în derulare şi la Dorohoi, doar că acolo partener este Direcţia de Sănătate Publică, iar contribuţia de 10% nu este asigurată de Primărie, ci de Asociaţia Culturală Cultus Humani condusă de cunoscutul artist al romilor Cozmiţă Lascarache. Acolo proiectul este însă mult mai avansat, din cele 300 de persoane incluse în proiect, 148 efectuând deja analizele medicale gratuite. Potrivit expertului pentru romi de la Botoşani, programul şi-a dovedit deja eficienţa, în al doilea municipiu al judeţului fiind depistate nouă persoane cu hepatita B şi C. Cum majoritatea romilor supuşi analizelor atât la Botoşani, cât şi la Dorohoi tot neasiguraţi vor rămâne, scopul proiectului este şi acela de a încheia parteneriate între instituţiile responsabile de a implementa strategia Guvernului de îmbunătăţire a situaţiei romilor în domeniul sănătăţii.
CLICK ŞI VEZI ANUNŢUL PUBLICAT DE PRIMĂRIA BOTOŞANI PENTRU ACHIZIŢIA DE SERVICII CATERING
[[banner]]
CITEŞTE ŞI:
 Romii din Botoșani învățați să nu se îmbolnăvească sexual
Tentativă de OMOR: Doi șoferi s-au luat la bătaie din cauza locului de parcare, unul a fost înjunghiat în ficat
Criza locurilor de parcare își spune cuvântul în municipiul reședință de județ. Și nu de puține ori șoferii se iau la ceartă din acest motiv. În cazul a doi conducători auto lucrurile au degenerat și totul s-a terminat cu dosar penal.
Lucrări pe drumul groazei DOAR înainte de alegeri, după s-a lăsat totul de izbeliște: Șeful județului dă vina pe vreme – FOTOGALERIE
Drumul care a scos sute de șoferi botoșăneni în stradă în luna aprilie 2019 arată în continuare într-o stare deplorabilă. Vorbim de acel drum strategic care cuprinde mai multe tronsoane. Așa cum s-a promis, s-a încercat să se intervină pe partea de întreținere, însă și aici lucrurile s-au împotmolit.
Tânără din Botoșani moartă împreună cu fiica sa într-un accident produs în Franța
Trei români au murit, iar alţi patru au fost grav răniţi, după ce maşina în care se aflau a intrat în coliziune cu un camion pe o autostradă din apropierea oraşului Novy-Chevrieres din Franţa, relatează presa franceză. Accidentul a avut loc pe 1 iunie și printre victime se regăsește și două botoșănence.
Monument istoric din Botoșani transformat în șezătoare de bețivi cu mucuri de țigară și pahare – GALERIE FOTO
Astăzi și la Botoșani se sărbătorește Ziua Eroilor, dar puțini sunt botoșănenii care trec pe lângă acest monument și își dau seama ce reprezintă pentru istoria noastră, a locuitorilor acestui județ. Dacă la alte astfel de monumente de câteva ori pe an sunt depuse coroane de flori de către oficialități, iar altele sunt expuse în zone circulate ale orașului, în cazul de față, construcția din piatră este sprijin pentru bețivii Centrului Istoric.
Hotel cu parcări și spații comerciale în bulevardul Mihai Eminescu, în dezbatere publică la Primărie - GALERIE FOTO
Un nou proiect imobiliar se află în etapa de pregătire, documentația necesară fiind în dezbatere publică la Primăria Botoșani.
POVESTEA fetei născută la 900 grame și FĂRĂ șanse de supraviețuire, ajunsă olimpică cu media 10 pe linie – FOTOGALERIE
Oana Silivăstru este o adolescentă plină de vise și o elevă eminentă. În spatele unui zâmbet frumos se află însă o poveste extrem de dureroasă.
Au început lucrările la unul dintre cele mai mari supermarket-uri din Botoșani, clădire uriașă demolată, furnicar de oameni pe șantier - FOTO
După aproape un an de zile de la discuțiile privitoare la construirea unui nou magazin Lidl la Botoșani a fost deschis și șantierul efectiv. O firmă din Iași lucrează în aceste momente pe terenul amplasat lângă ISU Botoșani unde se află clădirea Simcos.
UNICAT: Un tânăr de la PSD o face pe-a directorul la o instituție FĂRĂ să fi fost numit în funcție - DOCUMENT
În data de 7 mai 2019 tânărul Andrei Beilic, declara pentru Botoșăneanul, oficial, că a preluat prin detașare atribuțiile de conducere al Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Botoșani.
Profesori și elevi, practică de peste un milion în Europa. La Botoșani nu este teren și nici firme nu prea sunt - FOTOGALERIE
”Optimizarea instruirii practice în context european”, acesta este titlul unui proiect european care poate schimba mentalitatea și atitudinea profesorilor și elevilor de la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Flămânzi.
Suntem din altă lume! Botoșani, pe primul loc în țară cu NU la referendum, avem cei mai mulți votanți care vor grațierea corupților
Asemeni votului de la alegerile europarlamentare și la referendum Botoșanii par să nu facă parte din România. Dacă la noi câștigă PSD, în timp ce în țară învinge PNL, la plebiscit suntem campionii votului împotrivă.
Facturi plătite de Direcția Județeană de Drumuri a CJ-ului pentru lucrări neexecutate în realitate, la o investiție marca PSDragnea
Două firme, una din Iași și alta din Buzău, care au participat la licitația pentru „reabilitarea podului metalic cu grinzi principale cu zăbrele pe DJ 292 peste râul Jijia, în localitatea Broscăuți”, au încasat facturi pentru lucrări care nu au fost executate și în realitate.
Noaptea cea mai grea la PSD Botoșani: Politicienii Puterii în poate cea mai neagră agonie, șefa lăsată cam singură, s-a pronunțat cuvântul „demisie”
O înfrângere la alegerile europarlamentare era de neconceput, cel puțin în interiorul PSD Botoșani. Numeroasele semnale că social-democrații vor pierde au fost puse pe seama ”haștagiștilor”, ”rezistenților” și nu s-a ținut cont de ele. Anti-pesediștii au fost clar, subestimați de PSD-iștii botoșăneni. Iar scrutinul a reprezentat o palma dată de popor unui partid condus de un lider care-și pierduse controlul.
REZULTATE EUROPARLAMENTARE: PNL câștigă în România, PSD victorie ”scurtă” la Botoșani
PNL câștigă alegerile europarlamentare la nivel național și termină pe locul al doilea în județul nostru, aceasta este concluzia principală după numărarea voturilor a aproape 95% din secțiile existente în România și, cu două excEpții, a tuturor din Botoșani.
Botoșaniul VOTEAZĂ! Zeci de mii de oameni așteptați la scrutin dublu, REZULTATELE transmise în timp real, sute de polițiști și jandarmi la datorie
367.298 de botoșăneni așteptați la urne. Secțiile de votare din județul Botoșani, 425 la număr sunt deschise în intervalul orar 7:00 – 21:00. Aceștia vot vota reprezentanții României în Parlamentul European și, după caz, referendumul pe justiție. Acestea sunt principalele coordonate ale zilei de astăzi.
POVESTE de film: Un botoșănean se luptă să facă acte la doi copii, mama luată de Interpol, un micuț are certificat de naștere valabil… 2 ani – FOTO
Transpirat din cauza efortului, cu o pungă plină cu tot felul de acte amestecate și traduse în limbile română și italiană, un botoșănean de 42 de ani a ajuns pe holurile Primăriei Botoșani pentru a intra în audiență la viceprimarul Cosmin Andrei.
TRAGEDIA auto de la Orășeni Deal: Moment CHEIE în proces, tot dosarul trimis la București
Au trecut aproape patru ani de la groaznicul accident rutier în care doi tineri părinți au murit și au lăsat în urmă doi copii orfani. Patru ani în care familia a așteptat ca justiția să facă dreptate, iar vinovatul de acest accident, dacă există, să fie tras la răspundere. 
Poveștile nespuse de la festival: Vestiarul buclucaș, meciurile dintre doi artiști uriași, dansatoarele din Ucraina și cheful celor patru fete – VIDEO & GALERIE FOTO
Unul dintre vestiarele de la Cornișa Aquapark & Sports Cornișa s-a transformat pe perioada festivalului într-una dintre cele mai importante încăperi din Botoșani. Și aceasta pentru că acolo și-au pregătit artiștii aparițiile în fața publicului.
Hai sus, Botoșani! Zilele Orașului s-au terminat cu mii de luminițe și mii de oameni sărind în miez de noapte la Cornișa – VIDEO & GALERIE FOTO
Zilele Orașului Botoșani s-au încheiat apoteotic, după miezul nopții, la concertul susținut de Voltaj. Trupa condusă de Călin Goia a reușit să implice publicul în recital mai mult decât orice alt artist prezent la festival, fie el din România sau din străinătate.
SURPRIZA de la inaugurarea Cornișa!!! Nana s-a îndrăgostit la Botoșani și a refuzat să mai plece la aeroport
Rapperul german de origine ghaneză este stabilit în prezent în Germania și ar fi trebuit să părăsească orașul în cursul amiezii de sâmbătă, 18 mai 2019.
Cornișa a dat pe din afară din prima seară, de la mașini și terase până la scena cu artiști internaționali, lasere și artificii înălțate spre cer în miez de noapte – VIDEO & GALERIE FOTO
Prima seară a manifestărilor din cadrul Zilelor Orașului Botoșani, care coincid în acest an cu inaugurarea Cornișa Aquapark & Sports, au adus probabil cel mai mare număr de participanți de la sărbătorirea acestora din urmă cu mai bine de două decenii.
propun sa se repete aceasta isprava si la Saveni si Stefanesti ca este multi rommmi acolo
10 septembrie 2013, 12:16
propun ca in loc de sare sa se foloseasca soda caustica.cand se recolteaza materialele biologice sa se injecteze inainte cate 5 ml de benzina la fiecare romulan si apoi la plecare sa le faca la toti o baie cu acid sulfuric.daca tot mai misca vreunul sa fie afumat la fc mic macar o saptamana....dau si eu bani pentru asta daca respectati propunerile mele si garantat in cateva saptamani scapam de jeguri...
10 septembrie 2013, 11:28
RASISM !! IMPOTRIVA ROMANILOR....PAI NOI MUNCIM SI NE RUPEM SPATELE SA DAM BANI LA BUGET SA LE CREASCA FUNDURILE UNORA ALTORA....SI RROMII, CARE CICA SUNT DEFAVORIZATI, STAU SI SPARG SEMINTE IN CENTRU, SAU PRIN ALTE LOCURI DE AGREMENT PT EI....IN LOC SA MEARGA LA MUNCA, SI SA VADA SI EI CUM SE MUNCESTE.... DACA SUNTEM PROSTI, NE MERITAM SOARTA !! ....Ca bine mai spunea Eminescu.... " Unde esti tu Tepes Doamne.... " ...
10 septembrie 2013, 11:16
Bataie de joc, adica tot noi le dam mura-n gura sa faca niste analize... oameni buni, maine poimaine ne trezim ca vor luati si de acasa cu masina, cum Doamne iarta-ma sa le oferi mese gratuite ca sa mearga sa faca analize, pai se poate asa ceva? oamenii de rand care nu au ce baga in gura ... de ei ce mai spuneti? chiar suntem in tara lui papura voda! RUSINE SA VA FIE! noi platim dari la stat etc si altii primesc totul pe tava!
10 septembrie 2013, 10:45
si pentru romanii care nu au asigurari medicale ce li se vor da gratis...cosciuge? dar pentru copii.cate un sut in fund? Multumim primariei Botosani pentru ca se gandeste la sanatatea rromilor (nu cumva sa scada natalitatea in rcadrul acestei minoritatii)!!
10 septembrie 2013, 10:34
Program foarte bun! Cu o conditie: sa-si atinga scopul pentru care a fost conceput! Dar merita incercat chiar si cu acest risc. Felicitari tuturor celor implicati! Succes tiganilor la analize, pofta buna la masa binemeritata.
10 septembrie 2013, 10:17
Pentru noi, romanii, fara asigurare medicala, cand aveti un program asemanator?? Sau noi nu contam pentru ca nu suntem minoritari? Care sunt defavorizatii?? Bine, si dupa ce-si fac analizele si se descopera ca sunt 50% bolnavi, le platiti si tratamentul medicamentos? Sau e ca sa stim de care ne ferim?
10 septembrie 2013, 08:51
Da, romanii sa munceasca si sa dea bani la buget. Ca se gaseste pentru ce sa fie cheltuiti. Noi sa muncim, sa nu gandim.
10 septembrie 2013, 08:50
Asa se cheama acum parazitul societatii, persoana defavorizata???????
10 septembrie 2013, 08:34
cu banii astia mai bine as hrani maidanezii pe care nu-i suport decat niste ciorditori lenesi...
10 septembrie 2013, 08:23
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Sondaj
Trebuie scoase actualele tramvaie din circulație?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Nu se omoară toți cu cartea, nu sunt foarte conștiincioși, ca să o spunem pe aia dreaptă, dar bine măcar că vin să facă sport și mișcare. Să luăm și partea pozitivă a lucrurilor. Aici, vrei - nu vrei, intri pe un tobogan ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7249 lei
USD
Dolarul SUA
4.2241 lei
CHF
Francul elveţian
4.2222 lei
GBP
Lira sterlină
5.2925 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8996 lei
XAU
Gramul de aur
182.6326 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2315 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4662 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8905 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1455 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1846 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6328 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.