Știrea zilei
Guvernul şi Primăria dau mâncare la 300 de romi ca să îşi facăanalize medicale moca - DOCUMENT
Guvernul României, Primăria Botoșani și Asociația Culturală Cultus Humani implementează la Botoşani un proiect prin care 300 de romi din municipiul reşedinţă vor beneficia de analize medicale de bază gratuită. În valoare de 500.000 de lei, programul este finanţat în proporţie de 90% de Agenţia Naţională pentru Romi, restul reprezentând contribuţia municipalităţii botoşănene.
proiect mincare romi Primaria Botosani

Mâncarea trebuie dusă în maxim o oră de la comandă

Pentru a-i convinge pe etnici să meargă la un cabinet medical în vederea recoltării de probe, prin proiect acestora li se asigură şi deplasarea la clinică, precum şi o masă caldă. Primăria Botoşani tocmai a declanşat procedura de achiziţie publică pentru desemnarea unei firme de catering care să ducă mâncarea la domiciliul cetăţenilor care vor intra în programul "Cetăţeni europeni - şanse egale pentru sănătate".
„Meniul complet va cuprinde obligatoriu o supă caldă (250-300g), felul II (cu minimum 100 g carne), desert. Numărul de persoane care beneficiază de servicii de catering va fi de minimum 5(cinci) pe zi. Activitatea de distribuire a meniului se va face prin comandă telefonică, iar comenzile vor fi livrate în maximum o oră de la lansare”, se arată în anunţul de achiziţie lansat de Primăria Botoşani.
Beneficiari vor fi romii care nu au asigurare socială şi care în alte condiţii nu îşi pot efectua analizele decât pe bani. Cei incluşi în program sunt desemnaţi în funcţie de vârstă şi prin colaborarea cu medicii de familie şi mediatorii sanitari. Analizele vor începe săptămâna viitoare, după ce va fi stabilită şi clinica la care se vor efectua, iar etnicii vor proveni din cartierele în care trăiesc cei mai mulţi: Centrul Vechi, Parcul Tineretului, Ion Creangă, Cişmea.

"Persoanele care donează sânge sau cărora li se ia sânge, beneficiază de o masă gratuită"

Jupiter Borcoi expert local romi Primaria Botosani „Oamenii chiar doresc să îşi facă analizele fiindcă au înţeles că este important pentru ei să îşi facă analizele medicale, mai ales că sunt persoane neasigurate, din medii defavorizate şi care nu au acces la aceste analize”, ne-a declarat Jupiter Borcoi (foto stânga), expertul pentru romi de la Primăria Botoşani.
Acesta a conceput proiectul, fiind şi cel care a solicitat acordarea unei mese calde la domiciliul persoanelor ce îşi vor face analizele.
„De regulă se procedează aşa, persoanele care donează sânge sau cărora li se ia sânge, beneficiază de o masă gratuită, dar asta în cadrul proiectului, beneficiază de o masă gratuită în valoare de 10 lei”, a mai spus Jupiter Borcoi.
Proiectul se implementează în perioada iulie – decembrie, iar până acum s-a stabilit grupul ţintă.

Program asemănător şi la Dorohoi

Un program aproape similar se află în derulare şi la Dorohoi, doar că acolo partener este Direcţia de Sănătate Publică, iar contribuţia de 10% nu este asigurată de Primărie, ci de Asociaţia Culturală Cultus Humani condusă de cunoscutul artist al romilor Cozmiţă Lascarache. Acolo proiectul este însă mult mai avansat, din cele 300 de persoane incluse în proiect, 148 efectuând deja analizele medicale gratuite. Potrivit expertului pentru romi de la Botoşani, programul şi-a dovedit deja eficienţa, în al doilea municipiu al judeţului fiind depistate nouă persoane cu hepatita B şi C. Cum majoritatea romilor supuşi analizelor atât la Botoşani, cât şi la Dorohoi tot neasiguraţi vor rămâne, scopul proiectului este şi acela de a încheia parteneriate între instituţiile responsabile de a implementa strategia Guvernului de îmbunătăţire a situaţiei romilor în domeniul sănătăţii.
CLICK ŞI VEZI ANUNŢUL PUBLICAT DE PRIMĂRIA BOTOŞANI PENTRU ACHIZIŢIA DE SERVICII CATERING
[[banner]]
CITEŞTE ŞI:
 Romii din Botoșani învățați să nu se îmbolnăvească sexual
După CINCI ani de zile: Fostă șefă din CJ adusă cu jandarmii la Tribunal, procurorul DNA acuzat că pune presiuni pe martori
După schimbarea a doi judecători și redistribuirea dosarului către un al treilea și drumuri la care s-a pierdut șirul la sediul DNA de la Suceava în cazul a zeci de persoane, procesul în care este judecat Florin Țurcanu alături de socru își continuă cursul anevoios la Tribunalul Botoșani.
O nouă EPIDEMIE la Botoșani: Mâncarea și stresul au îmbolnăvit peste o mie de botoșăneni
Trăim vremuri în care alimentele sunt tot mai nesănătoase și avem un stil de viață tot mai haotic. Din acest motiv asistăm practic la apariția mai multor boli, cu care botoșănenii și românii în general se confruntă. 
La mulți ani, Alexandru Zub! Omul ARESTAT de comuniști în tren, cu pistolul la ceafă, pentru că l-a sărbătorit pe Ștefan cel Mare - GALERIE FOTO & VIDEO
Pentru vina de a-l fi cinstit pe Ștefan cel Mare la Putna, a fost acuzat de complot împotriva statului. Comuniștii l-au arestat în tren, cu pistolul în ceafă. A trecut prin pușcăriile de la Jilava, Gherla, Balta Brăilei. A suferit, dar a știut și să își sfințească suferința. Astăzi împlinește 85 de ani.
Profesor de educație fizică din municipiu acuzat că a lovit mai mulți elevi de clasa întâi, ar fi venit băut la ore
Dosar penal deschis la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani și o anchetă internă în paralel, derulată de conducerea unității de învățământ din municipiu, vor scoate la iveală ceea ce s-a întâmplat în dimineața zilei de 10 octombrie 2019, la o oră de educație fizică cu elevi de clasa I.
Bătaie de joc la adresa orașului din partea unui privat, botoșănenii au făcut reclamații: Atitudinea acestei firme a fost una sfidătoareGALERIE FOTO
Probabil că muncitorii respectivei firme s-au gândit că o lucrare executată la Botoșani poate fi făcută în condiții care nu au nici o legătură cu normele de bun simț, dar mai ales cu cerințele legislative.
Medic acuzat de luare de mită și trafic de droguri de mare risc apărat de fost prim procuror, audieri maraton cu 15 martori denunțători
Imediat după declanșarea anchetelor care au dus la trimiterea în judecată, medicul Lorena Adriana Bîrleanu s-a și pensionat. A condus Centrul Militar Județean al Ministerului Afacerilor Interne de la Suceava. A fost cercetată inclusiv pentru faptul că și-a drogat propriii copii. Este judecată la Botoșani, iar apărătorul său legal este fostul prim-procuror, Cristian Popovici, actualmente avocat în Baroul Botoșani.
SURPRIZĂ DE PROPORȚII la IPJ: Fostul șef al Poliției Economice și împuternicit al inspectorului șef s-a pensionat subit
Începând cu data de 7 octombrie 2019, fostul comisar-șef Dumitru Aioanei are calitate de pensionar cu grad de colonel în rezervă.
Fata frumoasă din Botoșani, studentă la Strasbourg: Când am pășit prima dată în universitate mi-au dat lacrimile. Mi se pare că trăiesc un vis - GALERIE FOTO
A terminat liceul cu 10. Cântă, scrie, iubește portul popular și, între o olimpiadă națională și un spectacol de folclor, a știut mereu să așeze un zâmbet, o vorbă bună, o felie de bucurie pentru cei din jurul ei. A fost acceptată la 9 dintre cele 10 universități din Franța, la care a aplicat. Astăzi, Andreea este studentă la Universitatea din Strasbourg.
”Nababii” de la stat: leafă de 5.000 de euro pentru fiecare șef politic al CJ-ului
”Vă spun cu toată sinceritatea și toată responsabilitatea acest lucru: nu sunt atât de mulți, că 50% ar trebui dați afară, sub nicio formă”. Afirmația aparține ministrului Muncii, Marius Budăi, care a făcut referire la bugetari, arătând că aceștia se sacrifică la locul de muncă.
3.000 de lei costă un topor în cap la Botoșani! Criză în fața judecătorului
Conflictele în care sunt utilizate pe post de arme albe diverse obiecte agricole se petrec în mediul rural mai ales. Instanțele de judecată de la Botoșani sunt asediate de procese prin care se judecă omoruri, tentative de omor sau loviri și alte violențe. Șochează mai ales cruzimea de care dau dovadă cei implicați. Oameni de la țară cu mâini bătătorite și muncite și fețe arse de soare. Majoritatea semi-analfabeți.  
POVESTE ȘOCANTĂ: O botoșăneancă de 31 de ani a născut 10 copii! Primii trei făcuți cu un bărbat cu 56 de ani mai mare decât ea, restul cu… liniuțe
Povestea unei femei din Botoșani șochează. La 31 de ani, neșcolarizată probabil și cu un mod de gândire mai mult decât simplist, botoșăneanca a complicat viețile a 9 ființe: copiii ei.
Florin Țurcanu revine în politică! STRATEGIA cu care îi vrea pe Flutur primar și Achiței șef la Județ: Hai să încercăm, chiar nu știm să mai facem politică? FOTO& VIDEO
După patru ani de zile în care a avut cel mult o postare pe Facebook, fostul președinte al Consiliului Județean Botoșani se implică din nou în politică. O face împreună cu soția sa, fostul deputat Roxana Anușca Țurcanu, și cu o sumedenie dintre foștii colaboratori din cadrul PNL sau alți politicieni „dobândiți” din ALDE.
Un fost președinte de partid își vinde „averea” cu aproape 400.000 de euro – FOTOGALERIE
S-a detașat de viața publică și a ieșit din administrație și politică iar acum pare că își dorește să își vândă și afacerea pe care o are în municipiul Botoșani și care-i servește și drept locuință.
Primarul de la Vorniceni scos VINOVAT în acte pentru că a îndrăznit să moară pe scările spitalului – DOCUMENT
Când a început să se simtă rău, Toader Leampăr, fostul primar al comunei Vorniceni, a cerut ajutor de la prima unitate medicală care i-a ieșit în cale. În cazul lui a fost Secția Exterioară Săveni, unde nu exista niciun medic la serviciu. Toader Leampăr nu avea de unde să știe asta. Și nici că trăia ultimele clipe din viața lui pentru că, probabil, ar fi reacționat cu totul altfel. Poate nu ar mai fi intrat deloc în acest așa zis spital.
Haos popular la partid: președintele s-a (re)apucat de afaceri, înlocuitorul a plecat după o săptămână, iar senatorul s-a tot gândit
Cu două săptămâni înainte de începerea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, la unul dintre partidele parlamentare din Botoșani domnește haosul. Și nu, nu este vorba despre ALDE.
Casieră de la Locativa prinsă furând din încasările societății! Modifica chitanțele clienților și lua din banii botoșănenilor
Situație gravă înregistrată la una dintre societățile aflate sub tutela Consiliului Local Botoșani. Una dintre angajate a fost prinsă sustrăgând diverse sume din încasările unității. A fost cercetată penal și mai apoi procurorii au trimis-o în judecată.
Fenomenul ”Hoața din hipermarket”: Zeci de botoșănence fură din Carrefour & Kaufland fără să pățească ceva
Fetele fură mai ceva decât băieții. Diferențiat pe vârste, femeile întrec bărbații la tentativele de a sustrage bunuri mai ales din hipermarketuri, unde rafturile sunt răsfirate pe o suprafață vastă și cu spațiu suficient pentru a dosi lucruri prin geantă sau sub articolele vestimentare.
Elev de la Seminar bătut de-un băiat cu 8 clase! Bătăușul a pândit în total 11 adolescenți pe care i-a urmărit și i-a lovit
În total, acestui tânăr care pare că și-a pierdut calea cea dreaptă în viață, i-au căzut victime 11 elevi de la diferite unități de învățământ din municipiu.
ADMINISTRAȚIE la Botoșani: Instituție cu doar 30 de angajați condusă de TREI directori
Noile reglementări legislative care au intrat anul acesta în vigoare, în guvernarea social-democrată, aduc o serie de anomalii administrative în instituțiile publice de la Botoșani. 
O tânără fotomodel din Botoșani reprezintă România la “Miss Europe Continental” în rochițele unei creatoare tot din Botoșani – GALERIE FOTO
La numai 25 de ani are deja peste un deceniu de experiență în modelling, însă cea mai mare provocare a carierei vine în această toamnă. Originară din Hârlău, dar mutată practic la Botoșani de câțiva ani, Georgiana Huțanu va concura pentru România la “Miss Europe Continental”.
propun sa se repete aceasta isprava si la Saveni si Stefanesti ca este multi rommmi acolo
10 septembrie 2013, 12:16
propun ca in loc de sare sa se foloseasca soda caustica.cand se recolteaza materialele biologice sa se injecteze inainte cate 5 ml de benzina la fiecare romulan si apoi la plecare sa le faca la toti o baie cu acid sulfuric.daca tot mai misca vreunul sa fie afumat la fc mic macar o saptamana....dau si eu bani pentru asta daca respectati propunerile mele si garantat in cateva saptamani scapam de jeguri...
10 septembrie 2013, 11:28
RASISM !! IMPOTRIVA ROMANILOR....PAI NOI MUNCIM SI NE RUPEM SPATELE SA DAM BANI LA BUGET SA LE CREASCA FUNDURILE UNORA ALTORA....SI RROMII, CARE CICA SUNT DEFAVORIZATI, STAU SI SPARG SEMINTE IN CENTRU, SAU PRIN ALTE LOCURI DE AGREMENT PT EI....IN LOC SA MEARGA LA MUNCA, SI SA VADA SI EI CUM SE MUNCESTE.... DACA SUNTEM PROSTI, NE MERITAM SOARTA !! ....Ca bine mai spunea Eminescu.... " Unde esti tu Tepes Doamne.... " ...
10 septembrie 2013, 11:16
Bataie de joc, adica tot noi le dam mura-n gura sa faca niste analize... oameni buni, maine poimaine ne trezim ca vor luati si de acasa cu masina, cum Doamne iarta-ma sa le oferi mese gratuite ca sa mearga sa faca analize, pai se poate asa ceva? oamenii de rand care nu au ce baga in gura ... de ei ce mai spuneti? chiar suntem in tara lui papura voda! RUSINE SA VA FIE! noi platim dari la stat etc si altii primesc totul pe tava!
10 septembrie 2013, 10:45
si pentru romanii care nu au asigurari medicale ce li se vor da gratis...cosciuge? dar pentru copii.cate un sut in fund? Multumim primariei Botosani pentru ca se gandeste la sanatatea rromilor (nu cumva sa scada natalitatea in rcadrul acestei minoritatii)!!
10 septembrie 2013, 10:34
Program foarte bun! Cu o conditie: sa-si atinga scopul pentru care a fost conceput! Dar merita incercat chiar si cu acest risc. Felicitari tuturor celor implicati! Succes tiganilor la analize, pofta buna la masa binemeritata.
10 septembrie 2013, 10:17
Pentru noi, romanii, fara asigurare medicala, cand aveti un program asemanator?? Sau noi nu contam pentru ca nu suntem minoritari? Care sunt defavorizatii?? Bine, si dupa ce-si fac analizele si se descopera ca sunt 50% bolnavi, le platiti si tratamentul medicamentos? Sau e ca sa stim de care ne ferim?
10 septembrie 2013, 08:51
Da, romanii sa munceasca si sa dea bani la buget. Ca se gaseste pentru ce sa fie cheltuiti. Noi sa muncim, sa nu gandim.
10 septembrie 2013, 08:50
Asa se cheama acum parazitul societatii, persoana defavorizata???????
10 septembrie 2013, 08:34
cu banii astia mai bine as hrani maidanezii pe care nu-i suport decat niste ciorditori lenesi...
10 septembrie 2013, 08:23
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Sunteți mulțumiți de serviciile medicale prestate în spitalele din Botoșani?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Nu știu cine o să fie prefect. E clar că nu știu cine o să fie prefect. Dar cred că nu e un lucru simplu să fii prefect.  Este bine, indiferent de relațiile personale pe care le am cu cineva în momentul de față, cred c ...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
18 octombrie 2019
EUR
Euro
4.7556 lei
USD
Dolarul SUA
4.2732 lei
CHF
Francul elveţian
4.3243 lei
GBP
Lira sterlină
5.5125 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9319 lei
XAU
Gramul de aur
204.4044 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2458 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4380 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9202 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2526 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1853 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6366 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.