Ştiri
A apărut un nou număr al revistei ”Hyperion” – De la orașul fără memorie la jocul de-a cine pierde câștigă

A apărut noul număr al revistei de cultură Hyperion, publicație aflată sub egida Uniunii Scriitorilor din România, editată de Fundația Culturală Hyperion – Caiete botoșănene.

Prima apariție din 2021 a revistei de la Botoșani se constituie într-un număr care decupează din spațiul cultural fragmente ale timpului amestecat, pe alocuri atins de controverse, pe care creatorii și societatea deopotrivă îl parcurg de aproape un an.

 

Un timp în care se scrie, se creează, se și citește. Scriitori, artiști, critici literari, profesioniști ai culturii instituționalizate, cercetători, cu toții reuniți în paginile revistei ”Hyperion”, o publicație care vine în fața cititorilor săi cu rubricile consacrate, de la Anchetă la Poesis, Beletristică, Cronică literară, Eminescu in aeternum, Universalis, Eseu, dar și Aniversări și Memoria.

 

Semnează în acest consistent număr, printre alții: Angela Baciu, Leo Butnaru, Elena Cardaș, Remus Octavian Câmpean, Al. Cistelecan, Theodor Codreanu, Raluca Faraon, Angela Furtună, Gheorghe Grigurcu, Ioan Holban, Nora Iuga, Dan Perșa, Ala Sainenco, Nicolae Sava, Vasile Spiridon, Daniel Corbu (”Lucian Alecsa sau jocul de-a cine pierde câștigă”), Valentin Coșereanu, Ana Coșereanu, Theodor Damian, Ioana Diaconescu, Stelorian Moroșanu, Mircea Oprea, Vianu Mureșan, Liviu Șoptelea, Victor Teișanu, Dumitru Ungureanu, Magda Ursache, Petru Ursache, Maria Dobrescu, Petruț Pârvescu, Liviu Pendefunda, Nina Viciriuc. 

 

Ne oprim și de această dată asupra Accentului pe care redactorul-șef al revistei, Gellu Dorian, îl plasează drept semnal de alarmă asupra patrimoniului:

 

Orașul fără memorie

Poate fi vorba despre oricare alt oraş din România, deşi în unele oraşe, chiar dintr-o zonă sub nivelul de sărăcie, gospodarii care le-au administrat sau le administrează au ţinut să lase ceva în urmă, şi s-au legat de tradiţia culturală a acelor oraşe, de memoria care trebuia/trebuie mereu împrospătată, chiar dacă este vorba de nume şi fapte mai puţin importante decît cele cu care noi, aici, în oraşul care l-a dat lumii pe Eminescu, ne mîndrim, ne fudulim şi nu facem mai nimic întru cinstirea celor care au adăugat un plus de valoare acestei tradiţii cu care ne mîndrim.

Dar voi vorbi aici despre oraşul Botoşani, oraş în care s-au născut, au copilărit, au plecat spre lume unele nume dintre cele mai importante ale culturii române. Nici nu trebuie să le mai amintesc aici, pentru că am făcut-o de foarte multe ori şi, vorba lui Arghezi, a vorbi mereu despre Eminescu într-o ţară a surzilor este ca şi cum ai striga într-o peşteră pustie! Însă îi voi aminti mai jos pe primarii oraşului Botoşani, nu pentru a-i arăta cu degetul, că asta n-o să-i deranjeze cîtuşi de puţin, ci pentru a nu li se uita numele care nu se leagă de nicio faptă mai de Doamne ajută, ci dimpotrivă, de indolenţă sau proiecte începute şi neterminate, doar de fanfaronadă şi nepăsare faţă de ceea ce lasă în urmă.

(…)

Şi ca să explic titlul acestui editorial, aceşti edili şi consilieri locali nu au făcut mai nimic pentru menţinerea şi împrospătarea memoriei oraşului. Ce înseamnă „memoria oraşului“? Aducerea mereu în atenţie a înaintaşilor, a marilor înaintaşi, a oamenilor de cultură cu care ne mîndrim, a altor oameni de ştiinţă, savanţi, ingineri, antreprenori, oameni de valoare inestimabilă născuţi pe aceste locuri. Dacă în privinţa marilor nume, de la Eminescu la Grigore Antipa, să spunem că într-un fel sau altul numele lor este aşezat pe plăcuţele unor străzi sau pe frontispiciile unor instituţii, dedicîndu-se, unora, an de an, unele evenimente, dintre care Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu“ – Opera Omnia de reputaţie naţională, altora li s-au uitat numele şi faptele lor de parcă nici n-ar fi existat. Deşi personal am depus de mai multe ori adrese pentru a se acorda denumirea unor străzi cu numele unor personalităţi culturale din istoria recentă, nume legate de oraşul Botoşani, sau să se realizeze statui sau inscripţii cu menţionarea locului naşterii acestora, pentru a fi aduse mereu în faţa contemporanilor, acestea au fost trecute cu vederea, date deoparte. Ceea ce în alte oraşe cu mai puţină importanţă culturală, aceste iniţiative simple, la îndemînă, sunt puse în aplicare şi definitivate imediat după trecerea acestor personalităţi în nefiinţă. Noi nu avem în oraş o statuie a lui N. Iorga, o alta a lui G. Enescu sau Ştefan Luchian, Octav Băncilă, Grigore Antipa, Dimtrie Brândză, Octav Onicescu, Andrei Bâznoşanu şi alţii, ca să nu mai vorbim de busturi ale mai recenţilor dispăruţi Max Blecher, Mihai Ursachi, Cristian Simionescu, Mihail Sorbul, N. Răutu, Tiberiu Crudu, Al. D. Lungu, Constantin Dracsin, Horaţiu Ioan Laşcu, Lucian Alecsa alte şi alte nume care ar împrospăta memoria timpului şi ar da cu adevărat valoare culturală oraşului, care, nu doar prin gura politicienilor la diverse ocazii, ar fi de reală importanţă şi unicat chiar în toată ţara. Şi locuri vizibile, cu dever, pentru a-i arăta lumii pe înaintaşii botoşăneni sunt Pietonalul Unirii, care acum arată ca un cimitir cu jardiniere oribile care ocupă spaţii mari, inestetice, Centrul Vechi, Bulevardul Eminescu, în preajma Parcului, dar şi pentru denumiri noi cu numele personalităţilor atîtea alte străzi şi alei din oraş cu nume fără semnificaţie, unele chiar ridicole. Însă din acest punct de vedere, al aducerii în memorie a celor care ne-au scos în lume, acum, după mai bine de treizeci de ani de libertate totală, oraşul este fără o astfel de memorie, iar orice iniţiativă este privită pieziş, dată deoparte, fără însă ca botoşănenii, atunci cînd vine vremea alegerilor, să-i dea definitiv în lături pe aceşti incompetenţi dovediţi şi să pună oameni care să sfinţească locul, nu să-l murdărească. (integral în interiorul revistei)

 

Citește revista Hyperion AICI

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
CRIZĂ de medici la Botoșani! 14 posturi scoase la concurs, doritorii așteptați cu brațele deschise și locuințe bonus – LISTA
Spitalul Județean Mavromati este fără doar și poate una dintre unitățile medicale care nu stârnesc interes din partea rezidenților dar nici a carieriștilor care optează pentru spitale din orașe mari.
Proiect îndrăzneț! Doina Federovici vrea să construiască un ambulatoriu de 8 milioane de euro – GALERIE FOTO
Investiția se află pe lista sinteză a Companiei Naționale de Investiții (CNI). Ar fi primul proiect important inițiat în actualul mandat de președinte al Doinei Federovici.
Mii de euro pentru cultivatorii de usturoi, cererile se depun la Direcția Agricolă - DETALII
Cererile se depun până pe 15 mai 2021.
TREI medici noi angajați la Spitalul Județean – CINE sunt ei
Spitalul Județean Mavromati Botoșani a finalizat procedura de concurs pentru trei posturi de medici specialiști, pentru ATI, cardiologie și oncologie.
Botoșăneanul care fabrica rachiu în Penitenciar susține că îl folosea doar ca dezinfectant: CE a decis instanța
Botoșăneanul a fost dat de gol de un deținut care s-a amețit tocmai cu rachiul fabricat în închisoare.
Botoșaniul, din nou județ „verde” – Grafic cu ratele de incidențe din fiecare județ
În ultimele zile, au fost înregistrate puține cazuri la Botoșani , motiv pentru care rata de infectare a scăzut sub 1,5 îmbolnăviri la mie.
FABULOS: Câți bani a câștigat un bărbat în urma meciului dintre FC Botoșani și FCSB
Un parior a fost lovit de inspirație în cel mai bun moment.
17 îmbolnăviri noi la Botoșani: Rata de infectare în municipiu, tot în scădere – SITUAȚIA
Direcția de Sănătate Publică (DSP)  a transmis situația cazurilor noi.
Peste 18.500 de cereri depuse la APIA Botoșani – ANUNȚ pentru fermieri
Anunțul a fost făcut de APIA Botoșani printr-un comunicat de presă.
Loading...
Împreună pentru Cosmina: Concert CARITABIL pentru verișoara lui Vlad Plăcintă
Botoșănenii, și nu numai ei, sunt invitați să doneze pentru salvarea Cosminei, o fată de doar 14 ani, care are nevoie urgent de ajutor.
Mii de botoșăneni verificați dacă respectă carantina și izolarea la domiciliu
Continuă acțiunile forțelor de ordine pentru limitarea răspândirii virusului.
Un șofer năuc de băutură a făcut „circ” în fața polițiștilor
Polițiștii au întocmit dosar penal.
Tânără dată jos din mașină, polițiștii au întocmit pe loc dosar penal
Are doar 22 de ani și mult tupeu. Polițiștii au oprit mașina pe un drum comunal.
RAZII în trafic: Zeci de mașini trase pe dreapta, șoferi rămași fără permis - FOTO
Acțiune a polițiștilor rutieri soldată cu mai multe amenzi, dar și cu permise reținute.
Loading...
FOCURI de armă la Păltiniș: BMW X5 abandonat în pădure cu tot cu marfa de contrabandă
Polițiștii de frontieră au fost nevoiți să folosească armamentul din dotare.
Un botoșănean a chemat jandarmii în miez de noapte: Amenzi de aproape 3.000 de lei
Cinci tineri, care sâmbătă noapte au ”spart" liniștea locuitorilor dintr-un cartier al municipiului Botoșani, vor avea de achitat amenzi în valoare totală de 2.900 de lei.
Concert Pascal cu spectatorii în sala de concert la Filarmonica Botoșani
Este vorba, însă, de doar 30 la sută din capacitatea sălii de spectacol.
Marius Croitoru, deranjat de o ieșire a lui Valeriu Iftime: Totul până la familie!
Și Valeriu Iftime a vorbit despre tehnicianul echipei FC Botoșani.
TEXTE ȘI CONTEXTE - Gellu Dorian: Degradarea continuă
În cele mai multe instituţii, primând criteriile politice (şi mai nou de corectitudine politică!), sunt promovate, ca în perioada dejist-stalinistă, nonvalori, inşi cu o pregătire improvizată, cu diplome cumpărate la casieriile unor universităţi apărute peste tot în spaţiul democraţiei originale de la noi, analfabeţi funcţionali, fără minimă experienţă managerială de profil.
Tinerii ”au sădit viitorul” la Cornișa și pe Dealul Polonic – GALERIE FOTO
Vineri și sâmbătă s-a derulat proiectul de împădurire „Tinerii sădesc viitorul”.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
„E tot o problemă pe care au făcut-o colegii noștri social-democrați care spuneau că trebuie numaidecât cu HCL și în formă autentică. Noi pe lege știam că se vând și altfel, dar dacă ei ne-au blocat, asta-i treaba, au ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9261 lei
USD
Dolarul SUA
4.0937 lei
CHF
Francul elveţian
4.4797 lei
GBP
Lira sterlină
5.6851 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7879 lei
XAU
Gramul de aur
235.3486 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2296 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3668 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1848 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2805 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1900 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6624 lei
Vremea
astăzi
Botosani
8.0 o C
Dorohoi
8.1 o C
Bucecea
7.7 o C
Darabani
8.3 o C
Saveni
8.1 o C
Ştefăneşti
7.1 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.